Hirdetés
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Huawei Watch D2 - nyomás utána!
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Kisebb lett a Honor MagicPad3 Pro
- iPhone topik
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena

TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!

Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
válasz
huliganboy
üzenetére
A műhód konvertibilis valuta: a feketepiacon használtan kapsz érte pár millió dollárt, azért elég sokan szerkesztenének weboldalt szerintem.

Magas labda volt.

-
huliganboy
addikt
Sziasztok!
Szeretnék egy új "bannert" egy weboldalra (sport+város kombó), sajnos próbálkozásaim kudarcba fulladtak mind a tehetség, az esztétikai érzék mind a hozzáértés hiánya miatt......
Hol tudnék segítséget kérni ebben valakitől? Esetleg itt van e valaki aki tudna segíteni? Sajnos pár sörön esetleg műholdas dolgokon kívül mást nem tudok felajánlani mivel mi is a weboldalt társadalmi munkában "üzemeltetjük".
Köszönöm a válaszokat!

-
BonFire
veterán
-
lofagi
addikt
Bár nagyon nem PS probléma, de hátha tudja valaki. 2 monitort használok és minden alkalommal be kell állítani a tabletet, hogy melyik monitoron mozogjon a toll. Erre tud valaki megoldást?
-
válasz
general
üzenetére
Ha kevesli a ramot, akkor oda pakol. A ram csúszkán adj neki többet, de ne mindent!
Takarítja maga után, de ha nem, akkor kilépés után pl. Total commanderrel megkeresed és nyomod a dundi DELt.
pikszel: amennyire tudom, és volt hozzá szerencsém
, a PS a scratchból nem fog fájlt összerakni, vagy helyreállítani váratlan leállás után. Ilu talán és ID igen, ha jól amléXem ID-nél futottam bele párszor. -
general
addikt
válasz
lofagi
üzenetére
értem, köszi, csak azt nem értettem, hogyan csinált seperc alatt kb 3-4gigányi adatot, ami ott is maradt a meghajtón, foglalta a helyet! mit ír ilyenkor? az aktuális fájl, amivel dolgoztam messze nem volt egy giga sem! lehet ezt a Temp mappát üríteni, takarítani? ha igen, hogyan?
-
-
general
addikt
mit jelent az, hogy " ... because the scratch disk is full"? mi az a scratch disk?
eléggé tele van a C:, de felszabadítottam 4 giga helyet, fél óra múlva ismét tele van... de mivel??? hová ír a PS és mit ilyenkor, mi a megoldás?köszönöm, ha válaszoltok!

-
BonFire
veterán
válasz
kmagor
üzenetére
Ezt nézd át, talán találsz benne néhány hasznos tippet.
-
tikshow
addikt
válasz
bbTamas77
üzenetére
CC2014-él járunk, havi 12,50 euroért állandó frissítéssel, ha jövőre jön a CC2015 ingyen kapod meg egy frissítés keretében, innentől ha valaki CS6-ot vagy bármilyen CS Photoshopot vesz, az pusztán szórja a pénzt. Habár oltári nagy különbség nincs a kettő között, de ez az a progi amit te könyből nem fogsz megtanulni. Túl komplex. Ezt egyszerűen úgy kell megtanulni használni, hogy egy adott problémára mi a megoldás vagy megoldások. És ezt végtelenítve. Egy idő után már menni fog magadtól. Szóval Google és Youtube a barátod, és csak és kizárólag angol verziót telepíts fel, mert az összes tutorial angolul van.
-
bbTamas77
aktív tag
Helló!
Erről a könyvről mi a véleményetek?
-
válasz
Orionk
üzenetére
A nyomda nem fogja felhasználni... de vízjelezd, vagy írj copyright infót...
Volt, aki aláírásbélyegzőt akart csináltatni és nem akarta papírra leírni a nevét, amit beszkennelhetünk... OMFG... Mondtam, hogy akkor megnézném ki az, aki minta nélkül megoldja, részemről végeztünk, csá. 5 perc múlva a kolléganőnél már lelkesen írt alá, sztem kilegózta a kis fejében, h aláírás nélkül nem lesz bélyegző. Itt is ez a helyzet, neked kell a nyomda szolgáltatása. Keress olyant, amiben megbízol, etc. De ne várd el, hogy egy kép miatt majd szerződést fognak kötni... -
Orionk
senior tag
Uhh, az előbb elfelejtettem...Akartam tőletek kérdezni, hogy :
Szeretném előhívatni egyik nyomdában az egyik fotómat.
Hogyan szokták levédeni PS segítségével a fotót, hogy az eredeti nekem maradjon meg csak, elvégre én készítettem.A nyomdában át kell, hogy vegyék majd a digitális fotót, hogy egyik munkanap kinyomtassák.
Kiállításon is volt már a fotó és szeretném, ha a saját képem csak nekem legyen meg, hogy mások ne publikálhassák, stb...Nem egy világbajnok képről van szó, de a sok képem közül néhány van csak, amit a profi fotósok is megcsodáltak és ez pont közülük való.
Én nem szoktam belerakni a nevemet, mert ha feltöltöm Facebook ra, vagy valahova, akkor úgyis kisebb méretben kerül fel és az eredeti minőség nekem marad meg.
Itt viszont a jó minőséget kellene otthagynom.
köszi az ötleteket.
-
Orionk
senior tag
-
Orionk
senior tag
Sziasztok !
Hogyan tudom egy fotón megnézni, hogy hány dpi-s ?
köszi szépen.
-
BonFire
veterán
válasz
INTELligent
üzenetére
-
válasz
INTELligent
üzenetére
iszonyatos nagy munkával
-
INTELligent
senior tag
A képen látható effekt hogy hozható létre ps-ban? [link]
A válaszokat előre is köszönöm!
-
looser
addikt
Srácok, lányok, hogyan tudom átszínezni a png-n a feketét más színre? Keresgéltem, de a Paint bucket nekem buborékokat varázsol rá. Legjobb lenne olyasmi, hogy pld. egy adott színt a képen (jelen esetben fekete) áttegyen másikra. Esetleg átmenetesre :-)
Ez megoldható?Megoldódott, köszönöm

-
looser
addikt
(#20565) tikshow, (#20566) pikszel: köszönöm, ez igazán ciki, mert még nem használtam a PS-t (csak fent van, "hátha kell majd" alapon), magam a Photofiltre nevű holmit használom egyszerűbb műveletekhez; ezt le kellett volna írnom, hogy eddig csak ezzel próbálkoztam

pikszel: az is lesz és Botanicula is, csak azokhoz találtam logós képet :-) Szóval összesen három póló :-)
-
pikszel
addikt
válasz
looser
üzenetére
Azt a png-t mentsd le, majd aztán nyisd meg ps-ban, így megmarad az áttetszősége.
Egyébként nagyon klaszz játék, de a személyes kedvenc (és a fiamé is) a Machinarium.
-
looser
addikt
Sziasztok! Sajnos nem vagyok otthon a képszerkesztésben, ezért fordulok hozzátok. Nem kérem, hogy megcsináljátok, magam szeretném kivitelezni, már ha lehetséges, elég, ha egy ideillő tutorialt mutat valaki :-)
Adott ez a kép, amelyre szeretném ezt a logót elhelyezni, de transzparensen. Körbevágható valahogyan? Úgy látom, ha elmentem a böngészővel, elvész az átlátszóság?!?.... Mivel míg itt a wiki oldalon látszik a négyzethálós háttér, addig képnézegetőben már nem és kijelölésre-beillesztésre fehér háttérrel teszi át a logót. Egy CS6 "portable" verzióval rendelkezem.
Egy kisfiú pólójára lenne nyomtatva szülinapi ajándéknak :-)Köszönet minden válaszért :-)

-
acsati
aktív tag
Rendben, köszi szépen a válaszokat!
-
BonFire
veterán
válasz
acsati
üzenetére
Revo Uninstallerrel uninstallálod a mély kutatási módszerrel átvizsgáltatva a bejegyzések után. Ami mégis benne maradt a Registryben, azt kitörlöd. Használd a bejegyzések listázására a RegScannert. Utóbbit rendszergazdai módban futtasd (Run as Administrator). Rákeresel a "Photoshop" bejegyzésre; a találatokat törlöd. Újraindítod a rendszert.
-
-
acsati
aktív tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan tudnám teljesen letörölni a gépemről a Photoshop-pot? Ha jól sejtem egy uninstallal még maradnak jó pár helyen dolgai, nem? -
*Ropi*
félisten
válasz
tikshow
üzenetére
Az eredeti kérdés arról szólt, hogy LR + PS-re lenne használva a gép, arra reagáltam.

Mindig is az LR lesz háttértárolók szempontjából a nyűgősebb: több fáljt mozgat meg egységnyi idő alatt. És mivel nem csak nagy fájlokat mint a PSD-k, hanem kicsiket is mint az xmp-k, így a gyors szekvenciális írás előnye háttérbe szorul, erőteljesebben dominál a 4K QD.
-
tikshow
addikt
válasz
*Ropi*
üzenetére
Én értem, hogy beválik az elméleted, de használat közbe kíváncsi lennék egy teljesítménykezelő print screenre, hogy mégis minek kell ennyi.

Eddig egyszer találkoztam olyannal, hogy a PS kifeküdt 16 giga RAM-al is, de ezt könnyedén megoldottam egy megfelelő PS memória kezelési beállítással és hirtelen leesett 5 gigára.
-
*Ropi*
félisten
válasz
ViZion
üzenetére
"...ez PS topik, arra kérdezett, nem?"
PS-t és LR-t.
Az alap korrekciókat mint a fehéregyensúly, fényerő, kontraszt, stb. nagyon meggyorsítja, amikor csak 1 típusképen kell beállítanod és utána csak leszinkronizálod az összes többire, ami ugyanazokkal a beállításokkal készültek. A retus már más tészta: az valóban szöszölős, hiszen képenként külön csinálja az ember (pl. az emberi arc elmozdulásával a bőrhibák is elmozdulnak a képen, tehát a bőrretust egyenként tudod csak berajzolni)."Ramdisk is érdekes, mert nálam most ~90 megás, sokréteges fájlnál nincs."
Ezt nem tudtam dekódolni.

"SSD RAID0 lényege az lenne, h a szűkös SATA 3 sávszéllt "kiterjeszti", hiszen egyszerre több SSD-re ír."
Igen, csak az említett kolléga ugyanannak a tömbnek az egyik részéről beolvasta a képet + a hozzá tartozó Lightroom xmp-t a raw paramétereivel, majd visszaírta a módosított fájlokat ugyanannak a tömbnek egy másik részére.

"Mindenki tudja, h a Veyron a legjobb, mégis több Opelt adnak el...
"A Tesla, de értem mit mondasz.

-
válasz
*Ropi*
üzenetére
Videó más tészta, oda kellhet annyi ram, de ez PS topik, arra kérdezett, nem?
SSD-k többsége nem a véges írás miatt hal meg (az nem is instant hullik el), egyszerűen a vezérlők hullanak. Továbbra is fenttartom, hogy ha egyenként dolgozol a képeken, akkor nem lesz gyorsabb, ha több SSD van, mert az ember a leglassabb. Vagy fotózásnál csak kötegelt feldolgozás van? Ramdisk is érdekes, mert nálam most ~90 megás, sokréteges fájlnál nincs. Találtam egy 1,6 GB-os fájlt tempben, de hagyta tötölni
Mellette fut még pár ez-az, mint 200 MB körüli Corel állomány, illu, etc...SSD RAID0 lényege az lenne, h a szűkös SATA 3 sávszéllt "kiterjeszti", hiszen egyszerre több SSD-re ír. De annyit nem hoz, h érdemes legyen vele szuttyogni, ahol ilyen teljesítmény és adatbiztonság is kell, az már bőven túlmutat az otthoni/kisvállalati felhasználáson, oda servert kell beüzemelni, ahogy teszik is. De ez már nagyon off itt. Kezdésnek bőven megteszi i5 + SSD + 8/16 GB ram, pénztárcától függően.
Mindenki tudja, h a Veyron a legjobb, mégis több Opelt adnak el...

-
*Ropi*
félisten
válasz
tikshow
üzenetére
Ha igazán gyors gépet akar, ahhoz tényleg kellenek ezek a dolgok. És akkor még nem beszéltem redundanciáról, ami egy esküvő volumenű esemény esetén adatbiztonság szempontjából alapszintű elvárás (nem mondhatom az ügyfélnek, hogy meg kellene ismételni az esküvőjüket mert elvesztek a képeik, vagy nem romolhat el a gép szezon közepén, mert abból elég nagy kiesés lenne). Nem tudom a barátod mennyire komolyan csinálja, de mint minden ipar az esküvői is olyan, hogy ha pénzt akarsz vele keresni (ráadásul gyorsan), akkor pénzt kell beletenned. Sokat.

32 GB RAM nem, hogy nem túlzás, hanem majd, hogy nem kevés. Én legalábbis folyamatosan érzem a korlátait: ha valamit fejleszteni fogok esetleg a gépemen, az a 64 GB-ra bővítés lesz. Ugyanis én RAMdisknek használom, azon dolgozik az LR és a PS is: az i7 2600K CPU a szűk keresztmetszet. A RAID-be kötött SSD-ket is állva hagyja.
Nem utolsósorban nem fenyegeti az, ami az SSD-t a véges számú írási ciklusaival, hogy a LR a katalógus folyamatos írása miatt pár év alatt kivégzi (múltkor találkoztam egy géppel, ami csak LR-re volt használva de elég keményen napi szinten: 2 évet bírt benne az SSD). Ha valaki pedig ráadásnak még videót is vág, annak *kötelező* a 64 GB RAM feltéve, hogy nem a gépe előtt akar megőszülni.
A Canon 5D3 RAW videójából egy 64 GB-os kártyára 14 perc fér. Szerinted? 
Egyébként PÜ-ben tudok mondani neked több hazai esküvőfotós kollégát (duni84 szerintem ismer közülük majdnem mindenkit
), akiknek az elmúlt években kifejezetten képkidolgozásra kihegyezett munkaállomásokat raktam össze: megkérdezheted őket, hogy mennyire vált be nekik az elméletem. 
(#20547) ViZion: 1 SSD a rendszernek, 1 a forrás fájloknak és 1 a célnak: így a leggyorsabb az adatátvitel (a RAMdisk már más szint). Pont tegnap kérdezte valaki, hogy jó-e az, ha 2 db RAID-be kötött SSD-t használ kettéparticionálva és azon belül végzi a kidolgozást: ezzel csak az a probléma, hogy a SATA csatoló a szűk keresztmetszet, mivel oda-vissza is azon mennek az adatok.
-
válasz
tikshow
üzenetére
...nálunk CAD-re is 8 GB van, pár gépben van 16. Mondjuk nem repülőgép-anyahajókat, de teljes üzemet már láttam SE-ben 3D forgatni
Nem egy tigris, de elmegy. 
CC van itt is, sztem egy rakás sz@r. Nyomdában, ahol dolgoztam ott is frissítettek, majd pl. a szövegekre nem is használják...

-
tikshow
addikt
válasz
duni84
üzenetére
Nézd meg a konfigomat, a legkeményebb PSD fájlok is csak azért készítik ki, mert rossz a PS-nek az optimalziációja, ergó nem használja ki a rendszert, és a legújabb Photoshop CC-vel dolgozok. 2014-el cégnél, sima CC-vel itthon, de rendszer újratelepítés után ide is 2014 kerül. Főleg webdesign a területem, szóval nem ritkák az 1000-2000 réteges fájlok amiket egyszerűen nem képes kezelni maga a szoftver rendesen.
Van egy gépigény ami alá nem adnám, i7-et is azért javasolnék konfigba, mert oké, hogy esküvői fotós, de a fényképezője vszeg képes FullHD videot rögzíteni és ezeknek a rendereléséhez nem árt, plusz egy jó graf kártya a render gyorsításához.
Viszont 2-3 SSD totál felesleges, kell egy 240-es vagy 512-es és tempóba ott vagy, de munkaadatot nem tárolunk SSD-n, erre HDD-k kellenek, lehetőség szerint RAID 1-re vagy több meghajtós tükrözésre van szükség. 32 GB memória meg CAD-re.
-
válasz
tikshow
üzenetére
+1
SSD-ből biztos, h jó ha van. Mondjuk a 2-3 értelmezhetetlen. RAID? Minek? Legyen 1 jó, kész.
32 GB ram? ööööö minek is? OK, h scrathch disk oda, meg ilyesmi... de ezek max a batch műveleteknél fognak számítani, vagy óriásplakátnál, amúgy az ember a leglassabb.Nem mellesleg 16 GB a max ajánlott, amit a PS-nek lehet "adni", használtam 24 GB-t is, nem volt gyorsabb. Mondjuk nem batch és nem fotók, hanem sok réteges fájlok, szórólapok, plakátok... Maradtam 16 GB-on, mert ramdisknek kevés a 32 GB is (meg kell nézni mekkora a scratch file egy sokréteges cucc szerkesztése közban)
Szal. pénztárcafüggő, de i5 haswell + 16 GB ram + SSD + HDD már elég jó kombó. Mellé vmi nV VGA -állítólag jobban kedveli- és kb. ennyi első körben. i7 sokat nem lendít rajta, ahogy a dupla mennyiségű ram sem, ami pénzben viszont nem szerény. Akkor inkább még SSD, vagy RAID HDD.
Szerintem. Mondjuk nem kötegelt képjavításra használom. -
duni84
aktív tag
válasz
tikshow
üzenetére
nem az. ha tényleg baromi sok a munkád és nem fér bele a homokórázás, akkor sajnos nem túlzás. viszont Ropi hsz-ának az elejével még inkább egyet értek: azzal lehet a legjobban gyorsítani, ha szinte nincs is rá szükség, azaz eleve jó az alapanyag (mi is egy majdnem 3 és egy másfél éves gépen dolgozunk és nem tervezek rákölteni egyikre sem. max, ha valami tönkremegy bennük. tervezni gyorsabb és olcsóbb)
-
*Ropi*
félisten
"...melyik az a legfontosabb hardver, amivel lehet gyorsítani a PS-t?"
A legfontosabb hardver a fotós: nem kell ész nélkül lőnie mindenre ami él és mozog, akkor nem fog ilyen mennyiségű képet termelni és kevesebb idő is elég lesz a feldolgozásukhoz. Inkább vegyen jó optikákat meg vázakat, amivel pontos az AF, szép a bokeh meg kevés a zaj, hogy ne utólag kelljen a képekre fotóstoppolni ezeket, ami szintén az időt viszi.
"Sok memória kell vagy erős CPU, esetleg GPU? Vagy SSD?"
Ha mindenáron a PC frissítésével akarja megoldani, akkor ezek mind. SSD-ből 2-3 is, RAM-ból 32 GB már kellemes.
Mielőtt valaki azt hiszi, hogy viccelek: vérkomolyan mondtam, viccnek erős lenne. Egyébként én is esküvőzök kis híján 10 éve, és 3 éve raktam össze magamnak azt a gépemet, amin ma is utómunkázok. Úgy tervezem, hogy 2 évig még legalább nem kell hozzányúlnom (nem, nem vagyok sem hülye sem nagyképű, csak előre gondolkodtam, amikor a gépet összeraktam: belekalkuláltam az új váz - több MP vásárlását is, stb...).
Mondjuk ha a barátodnak 36 MP-es Nikon váza van 60 MB-os nef-ekkel, akkor meg is érdemli...
Én pontosan ezért örültem, hogy a Canon 5D3 "csak" 22 MP, mert 32 MB-os cr2-ket köp ki: nem kell hozzá a világ minden HDD-je és memóriája, hogy egy anyagot feldolgozzak. 
-
ldave
félisten
Sziasztok! Egy fotós jóbarátom kért tőlem segítséget asztali PC építés terén. Jelenleg egy 2-3 éves laptopon dolgozik (pontos adatait nem tudom), esküvő fotózást csinál leggyakrabban és alkalmanként akár 2-3000 képet is készít, melyből 6-800 kép marad meg. A fő gondja az, hogy a Photoshop 1-1 képen, amikor valami utómunkát készít, akár 2-3 percig is dolgozik és ezen szeretne gyorsítani, hisz ekkora mennyiségben már órákat is nyerhet a munka során. Szóval az lenne a kérdésem, hogy melyik az a legfontosabb hardver, amivel lehet gyorsítani a PS-t? Sok memória kell vagy erős CPU, esetleg GPU? Vagy SSD?
-
BlackSoft
addikt
válasz
BonFire
üzenetére
Igen, erre gondoltam, csak kicsit konyhaibban megfogalmazva
Például, amikor odarenderel valamit, ami nincs ott, az alapján, ami a közvetlen környezetében van, az is ilyen helyzet... Van egy madár az égen, úgy tüntetjük el, hogy a helyére ugyan olyan kerül, mint ami az eget teszi ki 
(#20534) ViZion; (#20535) Met; (#20537) pikszel: Köszi, ki fogom próbálni mit is tudnak ezek

-
pikszel
addikt
-
BonFire
veterán
válasz
BlackSoft
üzenetére
" a PS bizonyos funkcióinál, lerenderelődik az, ami nincs ott"
Ilyen nincs még elméletben sem. Csak a sci-fiben. Amire te gondolsz, az az interpoláció, vagyis a felskálázásnak az intelligens változata, de mint fentebb íródott, ettől több részlet még nem lesz a képen.
-
válasz
BlackSoft
üzenetére
Bármivel átméretezheted. Viszont amikor egy szem 5-10 db pixelből áll, ott nagyítás után nem lesz szivárványhártya, etc. Tehát a részletekből nem lesz több a képen, azaz közelről nézve rosszabbnak hat a kép. Mint amikor a telón nézve a szuper fotót megnézed monitoron, és kiderül, h egy rakás sz@r.
Alienskin blow up még nagyon jó, de az sem emberekre, ilyesmire, mert csodát az sem tesz.
-
BlackSoft
addikt
Üdv emberek

Ugyan nem PS-hez kapcsolódik, de mivel itt a témában nem tudatlan emberek vannak, ezért a legjobb ötletem az, hogy itt teszem fel nektek a kérdést, hátha valaki tudja

Adott egy fotó. 1280x720 felbontás, igen jó minőség, szép fotó. Tud-e valaki olyan programot, eljárást, amivel meglehetne nagyítani, mondjuk 2560x1440-re (de 1080p is előrelépés lenne), szinte minőségromlás nélkül?

Gondolok itt arra, hogy hasonlóan, ahogy a PS bizonyos funkcióinál, lerenderelődik az, ami nincs ott, arra gondoltam, biztosan van olyan progi, aminek a funkciója az, hogy egy kis képből nagyobbat renderel le.
Ez teljesen megvalósíthatónak tűnik nekem, hiszen csak annyiról lenne szó, hogy egy képből úgy lesz nagyobb, hogy az eredetihez képest, mindent lerenderel több pixellel. Az eredmény így az lenne, hogy kapnék egy szinte minőségromlás nélküli nagyobb képet. Remélem nem csak a fejemben létezik, és tud itt valaki, valami ilyesmiről
-
bb0t
őstag
Az alábbi képen a szöveget körülvevő szürke részt hogy tudnám úgy kiszedni hogy a szöveg maradjon?

-
-
-
-
TheProb
veterán
Üdv!
Hogy tudok egyszerre több képet elmenteni adott feltételek mellett? A lényeg, hogy képek háttereit kell kivágnom és transparent TIF-be menteni. Próbáltam az image processor-t de ott nem volt lehetőség az átlászóságot is beállítani.
-
-
Pala
veterán
Sziasztok!
Egy plakátot kell készítenem egy Planet Death nevű rendezvényre, egyelőre az alábbi ötlettel álltam elő:

Egy kis tanácsra lenne szükségem: hogyan tudnám megoldani, hogy a szemekből áradó vörös fény kicsit hihetőbb legyen? Mert most csak oda van nyomva egy-egy brush némi outer glow-val, de kicsit olyan, mintha a levegőben lógna (sőt, nagyon olyan
. 
-
válasz
kriszwells
üzenetére
Tápnál ha kiszáradnak a kondik 4 év alatt, akkor b6od, ha újonnan raktad el, akkor is... NE tápon spórolj. Spórolj procin, ramon. Később a 4 GB-ből lehet 8, 16, etc... csak jófélét vegyél, amiből lesz majd. Procit is lehet csereberélni könnyen, apróra nézz fel.
-
*Ropi*
félisten
válasz
kriszwells
üzenetére
ViZion kolléga jól összefoglalta a lényeget. Annyival bővíteném, hogy ha kifejezetten LR / PS munkaállomást szeretnél, akkor a zsebedbe kell nyúlnod: az LR alapvetően CPU-ból dolgozik és minél több RAM van alatta annál jobb. Mivel folyamatosan ír az SSD-re, ezért hamar kicsinálja azt a véges számú írási ciklusa miatt: érdemes RAMdisken tárolni a katalógust a munka idejére, annak mindegy mennyit ír rajta (meg persze nagyságrendekkel gyorsabb a leggyorsabb SSD-knél is). Nálam a 32 GB RAM-ból 20 GB RAMdrive, azon van az LR katalógus meg az összes ideiglenes fájl (a PS is oda dolgozik). Persze mivel kikapcsoláskor (Áramszünetkor is!!!) minden elvész róla, ezért menteni kell és a szünetmentes táp használata erősen ajánlott.
A PS pluszban a GPU-t is használja, tehát egy nVidia GTX 460 vagy drágábban dupla akkora teljesítménnyel a GTX 660 jó neki, ha nem akarsz nagyon sokat költeni.Monitor vásárlásánál nézz meg egymás mellett egy IPS és egy S-PVA paneles (mondjuk Dell 2709w, én is ilyet használok képszerkesztésre Adobe RGB színtérben és már 60k Ft-ért megkapod több helyen) modellt! Én személy szerint nem szeretem az IPS panelt (egyrészt mert nem mindegyik nagy színterű: az olcsóbbak e-IPS panelesek, ami még az sRGB-t sem tudja 6 Bit + AFRC-vel, plusz a feketéjük is tejfölszürke a PVA-hoz képest).
(#20503) BonFire: Gondolom az arra szánt összeggel kevesebb jut a gépre + monitorra.

(#20504) Met: Ez mehet a topic leírásába.

(#20513) kriszwells: 350W nagyon kevés. Ha később fejleszteni akarsz (dedikált VGA-t is), akkor (a biztonsági tartalékot is figyelembe véve, hogy ne mindig 100%-ra kicentizve izzadjon a táp) egy 5-600W-os modell kellene (pl. FSP Raider 550). Ha nincs nagy terhelés a tápon, akkor halk is tud maradni, mert nem pörög fel a ventilátora.

-
kriszwells
aktív tag
-
válasz
kriszwells
üzenetére
Mivel elég szűk keretet adtál, így sztem leírtam. Tápot, ramot, mobo-t újat, bele használt legolcsóbb CPU, amit később cserélhetsz könnyedén. Ez a legócóbb verzió sztem. Lehet spórolni mobo-n, meg tépon is pár ezrest, ha szeretsz idegeskedni...

-
kriszwells
aktív tag
válasz
BonFire
üzenetére
Ok, gondoltam, legalább pár embernek feldobta a napját a válasz

Tudom, végülis a mostani se rossz, jól szól, csak nagy, helyet foglal, meg régi és egy hifin keresztül csatlakozik, az mint erősítő. Így ezzel tudom csökkenteni a keretet.
De, hogy ne offoljak ennyire, hangfal/monitor kérdést hagyjuk.
Az eredeti kérdésem, amit kicsit hosszan és bonyolultan tettem fel
LR-hez mi a minimum gép, amivel szépen el lehet dolgozni? -
BonFire
veterán
válasz
kriszwells
üzenetére
Oké. Nem troll kérdés volt, azért kérdeztem csak, mert nem tartozik a tárgyhoz, viszont a választást nagyban befolyásolhatja.
Szerintem fontossági sorrendet kell felállítani, majd ha szűk a keret, ennek megfelelően súlyozni a dolgokat.
-
válasz
kriszwells
üzenetére
Monitoros topikban megmondják. Hasonló Dellen dolgoztam, most is Dell van, nekem bejönnek. Probléma volt vele, gyorsan cserélték. Tápokka van vmi, meg SW bugos a Dellnél kicsit, de használatot nem befolyésolja.
-
válasz
kriszwells
üzenetére
Monitor IPS panelos legyen, Dell, LG is jó, a lapos kijelzőknél fényévekkel jobb.
Alaplapból B85 chipsetes Asrock is jól megy nálam, van USB 3 rajta, az fontos. 1150 foglalattal pl. EZ. Tápból FSP 400 APN a belépő szint, az alatt ne. Ramból a garira és feszre figyelj, 1,5 V@ 1600 MHz 8 vagy inkább 16 GB kellene. Procit apróról, használtan. Kezdésre IGP a prociban megteszi. SSD sem ártana, hacsak vmi aprós olcsó 60 GB-ost lehet, az is jó elsőre.Met... uhh... az sok volt. Adj magadnak 10 botütést, de fájjon ám!

-
BonFire
veterán
válasz
kriszwells
üzenetére
A hangfal milyen szerepet játszik a képszerkesztésben?
-
kriszwells
aktív tag
Üdv! Azt mondták itt érdeklődjek, tapasztalattal itt szolgálnak.

Gépet szeretnék vásárolni, elsődlegesen képfeldolgozásra főleg LR, PS-elni nem szoktam, amire eddig kellett Gimp jó volt (remélem nem szentségtörés itt ilyet mondani
) szóval, mi a minimum amire azt lehet mondani, hogy elég rá?HP620-as laptopom van jelenleg, simán megy rajta a LR5, kb 8-10mp míg lement egy 12Mpx-es képet, kb 6mp-kell így várni míg nekikezdhetek a következő képnek. Időm van így így is megoldom, de ha kicsit gyorsabb lenne se lenne gond.
Mivel monitor, hangfal is kellene hozzá így nem nagyon szaladhatok el a gép árában. Hangfal vmi olcsó, ez nem lényeges. Monitor kellene fotózáshoz vmi jó, ha lehet 60 alatt.
Mindennel együtt max 130-ból, jó érv esetén 150

Pentium G3220 CPU, 8Gb-ram az első gondolat, így 60ból van egy gép, mellé mehet 60-70ért egy monitor.
Kérdés, hogy elég-e LR-hez?Olyan lappal, h később tudjak i5-re váltani, ha kell.
(játék nem fontos, ami elfut rajta elfut, HD filmnézés még ami ha megy annak örülök)
Kösz!
-
BonFire
veterán
válasz
enginev3.0
üzenetére
Ha már sikerült a háttérből kivágni, egy kört rajzolni és arra ráültetni gyerekjáték.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem.
- HP. Laptop. i5. Model: 15-da1002nq
- The Elder Scrolls Online Imperial Collector s Edition
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Dell Optiplex 3050 SFF,i5-6500,8GB DDR4,256GB SSD, WIN11
- Apple iPhone 15 / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:88%
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- HP Elitebook 840 G3,FHD,14",i5-6300U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

, a PS a scratchból nem fog fájlt összerakni, vagy helyreállítani váratlan leállás után. Ilu talán és ID igen, ha jól amléXem ID-nél futottam bele párszor.

Az alap korrekciókat mint a fehéregyensúly, fényerő, kontraszt, stb. nagyon meggyorsítja, amikor csak 1 típusképen kell beállítanod és utána csak leszinkronizálod az összes többire, ami ugyanazokkal a beállításokkal készültek. A retus már más tészta: az valóban szöszölős, hiszen képenként külön csinálja az ember (pl. az emberi arc elmozdulásával a bőrhibák is elmozdulnak a képen, tehát a bőrretust egyenként tudod csak berajzolni).
"
Mellette fut még pár ez-az, mint 200 MB körüli Corel állomány, illu, etc...