- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor már inkább maradj Debiannál a neked tetsző DE-vel, nem az ördögtől való az. Nekem nagyszüleim is azt használják már kb. 2 éve, semmi gondom nem volt azóta.
Mondjuk a 20G-s vinyó valszeg nem nevezhető gyorsnak, így érdemes majd beállítani a "noatime" opciót az fstab fájlban, megcsinálni a ramdisket pl. böngésző számára. (mondjuk ezek minden gépre érvényesek)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15696 üzenetére
Akkor szerintem a történtek során kinyírtad a telepített disztródat. Maga a fájlrendszer azon a partíción megvan rendesen?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15687 üzenetére
Ubuntu...
Saját magát hozzá kellett volna adnia a listához, aztán indítás után meg le lehet futtatni az update-grub parancsot.
Próbáld meg újra. A két Linuxos partíciódból a megfelelőt csatoltad fel?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15682 üzenetére
Ez úgy szokott menni, hogy fel kell csatolni a partíciót és fel kell tenni rá. A parancs kicsit eltérő:
$ sudo mount /dev/sdaX /mnt
$ sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sdaHa még valami régi Ubuntu, akkor régebbi grubnál valami root dir volt a boot-dir helyett.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
robagp #15615 üzenetére
A df -h parancs megmutatja a partíciókat egy listában, vagy csinálj képernyőképet valamelyik grafikus partíciószerkesztőről, úgy kicsit átláthatóbb.
A swap az nem gyorsító partíció és nem is kell feltétlen, pl. hibernáláshoz kell. Egy hdd-n meg lehet 4-nél több partíciód, a 4 az csak az elsődleges partíciók korlátja, de azokat tovább tudod osztani logikai partíciókra kb. annyira, amennyit szeretnél.
Most Mint-et használsz, lehet csak valami energiagazdálkodási dolog szórakozik veled, vagy kellene tolni egy frissítést rajta.
Ha nem tetszik a Mint, akkor fogsz egy akármilyen disztrót, live módban elindítod, megnézed hogyan működik a wifi benne, ha tetszik, elkezded a telepítést, és csak megadod neki azt a partíciót, amint eddig a Mint volt, fájlrendszer + formázás, aztán mehet is a telepítés.Pl. distrowatch-on körül tudsz nézni, vagy ViZion logoutos cikkeiben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na azt nem tudom fejből hogy zártnál mi az, talán az aticonfigban valamerre. Most meg sem tudom nézni, mert pár napig nem leszek itthon. szerk. jah látom, akkor jól tippeltem.
Mondjuk ez az órajel kérdés csak laptopon érdekes számomra, ott meg Intel gma4500mhd van.
Az asztaliban HD5670 vga-m passzív, ott annak mindegy mennyin megy... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem értek egyet veled sem. Az effekteket a GPU számolja, nem a CPU, hát akkor meg mi lassulna?
Az, hogy maga a DE ilyen v. olyan, lightweight vagy normál, az egy dolog. Mai viszonyok közt kevés olyan masina van, amire ilyen lxde szintű DE-t kellene rakni, mert érezhető előnye lenne tőle.
Egyszerűen csak az van, hogy legyen szépen kialakítva, olyan vizuális hatásokkal, amik feldobják a munkavégzést. Mikor FPGA-zok, a fejlesztőkörnyezet 2-3 asztalt elfoglal, mikor köztük váltok, akkor szépen forogjon el az asztalváltó kocka, ne csak villanjon át a másik asztalra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15563 üzenetére
Figyelj, nyugodtan szedd ki a háttérképet is, tudod mennyire lassítja a gépet?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15561 üzenetére
Jajjj. Tudod ez olyan, mint amikor az XP-n visszakapcsolják az ocsmány szürke régi Windows kinézetet.
És igen is azért szeretjük a GUI-t használni, hogy valami látvány is legyen, ami feldobja a gép használatának az élményét.
Az az első, hogy bekapcsolom a hullámzó ablakokat, meg azt, hogy kis kockákra essenek szét az ablakok, ha megnyom az X-et. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15558 üzenetére
Ez Gnome2, alap Debianon. Persze vannak kevesebb erőforrást evő felületek, de a használati élményük is konvergál lefelé...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csak Arch alapú, pont olyan egyszerűen felrakható, mint bármelyik disztró, nem kell terminál hozzá.
A magyarosítást meg nem mondom, eladtam a Manjaro-s gépemet, de azt hiszem le volt magyarítva.
colomb2: várom, most fognak a hétvégén Chakrán átállni systemd-re. Remélem olyan fürge lesz tőle a boot, mint volt a Manjaron. Az az érdekes, hogy nem is a sebesség miatt váltanak, az csak mellékes extra h. mennyivel gyorsabb lesz tőle.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt könnyen ki tudom próbálni, mert Chakra isoját live módban el lehet indítani nyílt és zárt driverekkel is, így nem kell átállítanom a disztrómat nyílt driverre, majd vissza.
A többit viszont szerintem nem nekem akartad írni, hanem az OpenSuse-s kollégának. Neki mondjuk amúgy sem hozna kb. semmi előrelépést a 8400GS-t lecserélni 3000-es radeonra, mindkét kártya nagyon gyenge, egyéb tudásuk meg kb. azonos.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szép világ lenne, ha használni is tudnám az nélkül, hogy eladom a TV-met plusz még működne is rendesen...
A HD3000 meg sajnos régi cucc, ez magával vonz bizonyos problémákat, mert a gyártónak nem különösebben érdeke régi cucc komolyabb supportja.
Ahogy olvasom most, a legacy drivert nem fogják frissíteni ezen a téren, úgyhogy ha frissülnek a dolgok az OpenSuse-ben, akkor kénytelen lesz a nyílt drivert használni, vagy venni frissebb kártyát. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Shatterstar #15424 üzenetére
Annyira nem, erre van a dualboot, elvan a két rendszer egymás mellett. No meg lassan azért történnek előrelépések, mint pl. nemsokára a Linuxos Steam kliens, ahová már portoltak játékot OpenGL-re és később lesz több is.
ludla: azt hiszem a 12.6 legacy driver van hozzá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Shatterstar #15415 üzenetére
Nem arra gondoltak, hogy felejtsd el a filmezést meg netezést, hanem arra, hogy máshogy zajlik, általában egyszerűbben. Az igényeidre kb. bármelyik "asztali" disztró megfelel, de szerintem gyere át a "Linux abszolút kezdőknek" topicba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akadt egy kérdésem. Fel szeretném telepíteni a Xilinx ISE fejlesztőkörnyezetet, a telepítőjét bash scriptben írták, egyszerűen csak ./xsetup lenne a telepítés.
A környezet mérete miatt igazából ntfs partícióról kellene futtatni, de onnan nem tudom elindítani a telepítőt, mert nincs jogosultság kezelés. Ha a bash xsetup parancsal elindítom a telepítő állományt, akkor az úgy menne, csak az meg nem fér hozzá a többi fájlhoz.
Per pill talán úgy tudom megoldani, hogy a csak Linuxos telepítőt a gyökérbe felmásolom, ott talán éppen elfér. Van megoldás az ntfs-ről telepítésre?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na most ugyanazzal a disztróval nálam így vannak ntfs-es partíciók felcsatolva:
UUID=603CFD3E3CFD1030 /win/c ntfs defaults 0 0
UUID=440C0B9A0C0B8660 /win/d ntfs defaults 0 0és így tök jó minden. Nála ugyanez volt ( /cuccos -ként felcsatolva az adat partíciója), csak EXT4-el, ott meg kéri a jelszót. A fájlrendszernek lehet ehhez köze?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Haverom gépében egy ext4-es / és egy ext4-es adat partíció van. Hogyan kellene úgy felcsatolni az adat partíciót, hogy egyszeri userként tudjon írni az adat meghajtóra root jelszó nélkül?
Defaults opcióval nem megy. User opció-val sem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm értem. Túl sok kivetni valót én sem találtam benne, de azért vannak még olyan 32 bites HW-k, amik röhögve elviszik bármelyik disztrót, mint pl. a CoreDuo-s ThinkPadem. Most vagy elcserélem szegényt egy újabb TP-re, vagy arra keresek egy másik disztrót.
Hmm, mondjuk lehet már eleve el kellett volna cserélni, mert eléggé szenved a Minecraft alatt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kedvenc disztrómnál (Chakra project) eldöntötték, hogy befejezik a 32 bites verzió kiadását és már csak 64 bitest fognak ezen túl készíteni.
Ilyesmi más disztróknál előfordult már?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #15049 üzenetére
Én Abu-t próbáltam rávenni korábban, hogy mikor a PH! ír a radeon driverekről, akkor legalább egy lábjegyzetben írhatnának valamit a Linuxos driverrel kapcsolatban, de az volt a válasz, hogy túl kevesen használják a Linuxot.
Csak ez meg a 22-es csapdája. Pl miért nem játszanak egy jó számot a rádióban? Mert nincs a slágerlistán. De miért nincs a slágerlistán? Mert nem játsszátok őket... (c. Airheads)Ezekben a témákban nektek kellene frankó Logoutos cikkeket írni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #15025 üzenetére
Google docs eszembe jutott, de még nem jöttem rá, hogyan kell offline állományt beadni neki.
Azt nem hiszem, hogy a Libreoffice hibája lenne a dolog, mert ugyanezen verziós LO Win alatt megnyitott a kérdéses fájlt.
Szal. szerintem rákérdezek majd a Chakra fórumában.Amúgy Diablo3, Minecraft, Doom4, mindegyik when it's done. Persze ezek nem oprendszerek, de nem ebből a szempontból nem is annyira lényeges.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #15021 üzenetére
Ez így a home-ban kilistázta a dolgaimat, ott vannak ékezetes dolgok, jól jelennek meg. Hozzáteszem, minden más ékezetes állomány jól jelenik (és jelent) meg, csak az az egy nem, amit emailben kaptam.
A feketelistát meg arra értettem, hogy az /etc/localgen fájlban az UTF8 és a 81.. valami nem volt feketelistázva, csak a többi nyelv.
rt06: Az aktuális AMD driver amit pár napja rakott fel a rendszer, az valami iszonyat bugos, így sajnos rákényszerültem egy restartra, mert egy kb. 640*480-as területen kívül a kép átment kockás abroszterítőbe mindenféle színárnyalattal, csak mert itt hagytam pár percre a gépet és az energiagazdálkodás lelőtte a kimenetet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #15010 üzenetére
No mv-vel sikerült, de nem egyszerű. Ha nyomok egy dir-t a mappában, akkor ezt mutatja a fájlnévnek:
351klista.xls
Persze ezt a fájlt nem találja meg, ha kézzel beírom a kezdőbetűt és tabulálok, akkor megvan:
mv G�p�sz-Villamos_kell�klista.xls kelleklista.xls
De ez nem lenne megoldható, ha sok G...-s fájl között lenne ez a fájl.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kaptam egy zip fájlban egy xls doksit, aminek a nevében furcsa karakterek vannak. Se megnyitni, se átnevezni nem tudom, azt a hibát kapom, hogy a fájl nem létezik.
Win alatt meg lehet nyitni, ott a kérdőjelek helyén ékezetes betűk vannak.
Mit lehet kezdeni egy ilyen állománnyal? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
UDF fájlrendszere volt a pendrivenak.
Ez sima parted, KDE-t használok, GTK mentes disztrón. Bár felrakhatom a gpartedet is, de nem szeretném.
Az unetbootin és társai nem alkalmasak a Chakra iso kiírására, legközelebb parancssorból intézem majd bár azt hiszem az is ugyanezt csinálja,, vagy a Win alatt Lili-vel, mert az más módon tolja ki a cuccot, megtartva a fat32-es fájlrendszert.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csináltam egy bootolható pedriveot Linux telepítésre a Suse image writer progival. Az tökéletesen működik, csak se Linux, se Windows alatt nem megy a pen formázása, hibával kilép. Mit tudok csinálni vele?
Valamint a kapacitásából is csak 1456Mb-ot ismernek fel. (4G)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
maxima #14742 üzenetére
Nekem régebbi intelesem van, simán megy. Havernak 5-ös v. 6-os szériás radonnal szerelt laptopja van, semmi gondja nincs vele, faszán megy a zárt driverrel.
Akkor lehet gond, ha két vga van, és kellene köztük váltani. Valamint az AMD dobja a 4000-es szériától visszafelé minden régebbi vga támogatását minden platformon, így ilyet már ne vegyél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #14719 üzenetére
A képen jól van. A ramba nem fog települni, de cachelni be tudod oda irányítani. Én nem szeretem a Chrome-ot, mert fapados, és annyira nem is gyors, mint az hangoztatják, de biztos át tudod irányítani a ramba. FF-et simán át lehet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #14714 üzenetére
/etc/fstab
pl. ha nano szöv. szerkesztőt használsz, akkor sudo nano /etc/fstab a treminálba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #14712 üzenetére
Gonolom igen, ha liliben választható xubival a presistent.
ramdisk:
Ezt a sort kell hozzáadni az fstabhoz, 1024 helyére a neked kellő értéket. Restart után már rögtön meg is lesz, amit szeretnél ide cacheltetni, annak csak meg kell adni a /tmp-t
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0
A másik két dolog még egyszerűbb, csak a root fájlrendszer sorában az opciókat ki kell bővíteni a noatime és nobarrier szavakkal.
Itt látszik a 3 dolog egyben, hogy hova és hogyan kell beírni őket: [link], az egyéb eltérésekkel ne foglalkozz.
Normális gépen is másodpercekkel gyorsult a boot, szóval egy penen valszeg még jobban ki fog jönni a hasznuk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #14710 üzenetére
A lili létrehoz egy állományt a penen, amiben a fájlrendszer egy része R/W módban lesz, a többi marad Read only. Ha csak kiírod az isot, akkor ilyen nem lesz.
Gondolom van másik mód rá, keress rá googleben. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #14702 üzenetére
Ez disztró független dolog, állítsd be az fstab-ban a dolgokat, hogy ne mentse a hozzáférési időket, ne legyen barrier meg hogy a /tmp a ramba kerüljön.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #14698 üzenetére
Nézd meg nem Ubuntu, nem Ubuntu alapú másik disztróval.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #14693 üzenetére
Passz, ezt már az Ubis topicban kellene kérdezned, én legalább is nem ismerem a mostani Ubit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #14691 üzenetére
Most nemrég egy Backtrack-et próbáltam ki penről presistent módban, azon még régi Gnome volt, teljesen normális sebességgel ment.
Az új Uborkát nem ismerem ilyen téren (sőt, kerülöm is), de mintha írták volna, hogy nem éri be annyi erőforrással, mint a Gnome-os "korszakban".
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterMark #14689 üzenetére
Ennyi helyre kb. bármelyik elfér.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Paragon vagy easus part. maganer kezel ext2 partíciókat, meg talán valami javítást is tudnak.
Viszont nem lenne sokkal egyszerűbb (meg biztonságosabb) bebootolni egy akármilyen Live disztróba USB / CD-n keresztül? Onnan simán ki lehetne adni az fsck.ext2 parancsot.
No meg ugye kapsz rendes part. managert is ilyen disztróban, ami valszeg szintén tud valamilyen javító eljárást, meg ugye átméretezést is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tudtok valami működő alternatívát a Tina áramkörtervezőre Linuxon?
A Quite Universal Circuit Simulator és a ktechlab jónak ígérkezett, de mindkettő 2011-ben frissült utoljára, és csak a Qt 4.0 verziójáig lehet őket használni, mikor már a 4.8-nál tartunk...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
davidragon #14535 üzenetére
Igen, kezdésnek ez a sorrend megfelelő. Ha majd le kell szedni a 8-at, gondolom az nem tudja magát a saját bootloaderével együtt uninstallálni, akkor a 8-as partícióját majd formázd le, a Win7 lemezéről állítsd vissza a windows loaderét, aztán mehet az Ubuntuval a grub helyreállítás.
Kicsit bonyolult elsőre, talán érdemes lenne a W8-at egyenlőre virtuális pc alatt futtatni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
davidragon #14532 üzenetére
Nem nagyon változik a dolog. Te esetedben csak a Win8 megjelenésekor lesz probléma, ha az fel akarod rakni, akkor utána újra kell rakni a linuxos betöltőt, mert a win csinál magának újat, ami csak MS termékeket ismeri...
Btw Win8-at én biztosan kihagyom az életemből, más win is már csak a játékok miatt van nálam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #14501 üzenetére
Kellemetlen. Asztali PC-nél mondjuk a váltás az 5x szériára nem nagy kunszt, de laptoposok kicsit régebbi géppel ezt megszívják.
Hülye egy megoldás, pedig már kezdtem bizakodó lenni Linuxon a normális Catalyst supporttal. Legalább annyit megtehetnének, hogyha bugfixeket nem is nyomnak bele, de legalább Xorg és kernel supportot megcsinálhatnák a legacy driverhez, nem hiszem, hogy hatalmas munka lenne...
Egyébként még nem lett volna itt ennek az ideje. Persze ők is pénzből élnek, az nem éri meg nekik, ha nem veszel új kártyát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #14462 üzenetére
Dehogy, Unity az nem oprendszer.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
matyi19 #14448 üzenetére
Ezt bármelyik népszerű, úgymond "desktop" disztróval egyszerűen meg tudod csinálni.
Én spec nem vagyok a híve az Ubinak, de ettől még próbáld ki nyugodtan. Egyébként kezdésnek az Ubit Wubival fel tudod rakni az XP alá, ha nem tetszik, akkor nyom nélkül el tudod távolítani XP alól. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na de ezt hogyan lehet körültekintően csinálni?
Nem tudhatod előre, mi lesz a frissítés hatása.
Siriusb: jah, meg még csesztet is, hogy indítsd újra, mert különben ördög és pokol jön el. Am. régi P2-P3 gépen, mikor az XP nekiáll a háttérben leszedni a frissítéseket és felzabál 150-300Mb-t csak úgy szó nélkül az amúgy sem sok rammal megáldott gépben, na az még kellemes tud lenni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Értem, köszi srácok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Adott egy program pendriveon, install.sh -s telepítője van. Rootként nincs jogom futtatni, A chmod a+x nem ad rá errort. A chown viszont már igen, azt írja, hogy nincs hozzá jogosultságom.
Ha letöltöm a weboldalról a progit, akkor simán fel tudom tenni. A penen a progi mellett egy .bit fájl is van, az említett proginak kellene ezt fpga-ra feltöltenie. Ha lemásolom penről, azt sem tudom megnyitni. Ha megkeresem a Windowsos meghajtómon, onnan meg feltölti gond nélkül.
Gondolom van erre valami egyszerű megoldás. Debian és Chakra alatt is ugyanez történt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest