Hirdetés
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #11353 üzenetére
Esetleg lsof -i?
szerk:
vagy netstat -anp|grep 80szerk2:
ah, de gyors valaki -
Siriusb
veterán
válasz
Jester01 #11340 üzenetére
Azt nem tudtam, hogy ext2-ként is lehet csatolni az ext3-t. Kár, hogy Speeedfire problémáján ez nem változtat.
Ha már itt tartunk, régebben próbálgattam a btrfs-t, de volt még vele problémám, talán a snapshotok készítésénél. Használja ezt valaki, vannak jó tapasztalatok? -
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #11338 üzenetére
Szívesen. Sajnos arról soha nem olvastam, hogy az ext3/4 fájlrendszerekről olyan könnyű lenne fájlokat visszaállítani.
Én egyszer próbálkoztam ilyennel - hab a tortán hogy a partíció titkosított volt -, azóta inkább vigyázok és másolatokat gyártok. -
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #11335 üzenetére
Akkor még a PhotoRec-kel próbálkozhatsz, de ahhoz egy másik meghajtón kellene szabad hely.
-
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #11324 üzenetére
Ez nem tudom, hogy sikerült. Az első vagy a második partíciót törölted? Mert ha az elsőt, akkor az átméretezés igen sokáig tart, mivel átmozgat mindent.
Véletlenül nem a partíciós táblát törölted?
Mindenesetre én erről tudok, amit használni lehetne. -
Siriusb
veterán
-
-
Siriusb
veterán
válasz
Siriusb #11033 üzenetére
Bocs, a második részt ne vedd figyelembe, már belekevertem a kernel paramétert.
Lényeg, jobb a search --no-floppy --fs-uuid --set -et használni, mert az UUID biztos megmarad (hacsak nem másolod máshová a particiót, de akkor is tudod módosítani annak az UUID-jét). A set root='(hd0,msdos1)' inkább csak egyfajta fallback mód, ahogy én értem, abban az esetben, ha a search nem hozna eredményt. Én pl. csak UUID-ét használok a grubban.
Annyit még ellenőrizhetsz a set root='(hd0,msdos1)' megoldásnál, a számozással kapcsolatban, hogy a merevlemez számozása 0-tól kezdődik, mig a partició 1-től, tehát az első merevlemez száma: 0, mig az első particióé: 1. -
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
hehehe, és még a debian és gentoo oldalán is ott van
-
Siriusb
veterán
udev szabály kérdés.
Van egy hdd, melynek az egyik particiója LUKS és nincs felcsatolva. Mivel a nautilusban ez úgy jelenik meg, hogy pl. 10GB Encrypted, amin lehetne szépítgetni, hogy a felhasználói élményindex növedjék.
Gondoltam kicsit ismerkedem az udevvel és a rules.d-ben létrehoztam egy szabály:
KERNEL!="sd[b-z]*", GOTO="my_media_automount_end"
ATTR{partition}=="1", ATTR{size}=="10000000", ATTRS{model}=="WDC100", NAME="backup"
# exit
LABEL="my_media_automount_end"Miért nem írja át a nevét? udevadm control restart természetesen ki lett adva.
-
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #10767 üzenetére
Ugyanaz lesz, mint a javascript topicban
-
Siriusb
veterán
Van 2 LUKS partíció, az egyiket csökkenteni, a másikat növelni szeretném. LVM nincs.
Elsőként gondolom resize2fs-sel módosítani kellene a filesystem méretét. Ezután jönne a partíció méretének csökkentése/növelése. Ezt mivel és hogyan kellene elkövetni, hogy ne tűnjenek el az ott lévő fájlok? Hangsúlyozom, nincs LVM. Végül mehetne a cryptsetup resize.
Várom kiváló tanácsaitokat, példáitokat. -
Siriusb
veterán
válasz
klambi #10642 üzenetére
Vladi logout-jában van egy leírás, pörgettyűk és ... valami ilyesmi címmel, mit is kell tenned, hogy láthasd a hőmérsékleteket, szabályozd a ventit.
Hozz létre egy fájlt, ami futtatható és ezt rakd be a Startup Applications-be:
#!/bin/bash
sleep 25 && conky;Így csak akkor fog elindulni a conky, ha az ablakkezelő már betöltődött, és nem lesz gond.
-
Siriusb
veterán
https://wiki.archlinux.org/index.php/Kde#Akonadi
Szerintem nem kell -
Siriusb
veterán
válasz
klambi #10621 üzenetére
Talán ez segít: http://conky.sourceforge.net/docs.html
-
Siriusb
veterán
válasz
Neil Watts #10617 üzenetére
Be akartam linkelni a conkyhardcore -t, hadd kapjon némi inspirációt, és ez fogadott.
Még nem tudtam eldönteni, sírjak vagy nevessek -
Siriusb
veterán
válasz
Zotya984 #10610 üzenetére
Telepítéshez használd a Synapticot. Nem tudom, milyen torrent klienst próbáltál, használd a qbittorent-et, a trasmission-t, vagy az rtorrent-et (terminálban). Személy szerint az utolsót ajánlom, ám mivel ez terminálban fut, másnak nem biztos, hogy bejön.
Piros aláhúzás: kapcsold ki a helyesírás-ellenőrzést, vagy telepíts magyart is. -
Siriusb
veterán
Erre #10591 valaki?
-
Siriusb
veterán
válasz
dokee78 #10602 üzenetére
Kezdésnek tényleg az Ubuntu vagy Kubuntu (Ubuntu+KDE) ajánlott. Ha szereted a csili-vili dolgokat, akkor az utóbbi.
Szerintem 9 GB-ot adj a /-nek, /home-nak, hát ez attól függ mire használod. Ha nem mentesz minden hülyeséget ide, nem készítesz például DVD iso image-ket, akkor 3-4 GB bőven elegendő lesz.
Amennyiben nem lesz külön partíción a / és /home, valamint van helyed, egy 20 GB partícióval jól elleszel, + swap, ha kevés a RAM-od (3 GB RAM esetén már nem szükséges swap, hacsak hibernálni nem akarsz).
-
Siriusb
veterán
Adott egy gnome automatic loginnal. Mail-notification összes postafiókjának jelszava kulcstartón fityeg.
Hogyan lehet megoldani, hogy induláskor a mail-notification ne kérje annyiszor a kulcstartó jelszavát, ahány postafiókot ellenőriznie kell? Csak egyszer kellene rákérdeznie... -
Siriusb
veterán
Érdeklődve várom a fejleményeket, amikor még próbálkoztam, a felvételt nekem sem sikerült megoldani bt878-cal.
Helyesebben egyszer volt hang a felvételnél, de valamilyen problémával is együtt járt - rég volt -, és azóta egy-egy próbálkozás erejéig sikert nem tudtam felmutatniPedig lyukasra gugliztam a netet
-
Siriusb
veterán
válasz
GrandeP #10519 üzenetére
Ubuntu már nem igazán arról szól, hogy terminálban kellene bármit is csinálni.
Vérpistike meg - ha remélhetőleg nem ért a windowshoz -, valószínűleg könnyen elboldogul, mivel kb. 3 kattintás egy csomag (szoftver) feltelepítése: 1. synaptic megnyit, 2. óhajtott program kiválaszt (esetleg leírását is el lehet olvasni, amit rögtön mutat) 3. jóváhagyás
És már működik is... -
Siriusb
veterán
Próbálta már valaki a gnome-shell-t? Mi a vélemény?
Felraktam, ám vagy azért mert túl új koncepció és idő kell míg megszokja az ember, vagy pusztán csak nem jön be, de összességében nem valami biztató. Van egy-két dolog, ami jó megoldás, az addig rendben van, de inkább megnézem újra az E17-et ha újdonságra vágyom. -
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
válasz
Rickazoid #10471 üzenetére
Gondolom rendszerfrissítés rendben lement, testing repo-t nem használsz, ugye?
archwiki-ben ezt láttad?:
"Error, impossible to activate plugin 'Audio CD Recorder'" shows up every time I start Rhythmbox
Option 1, install brasero:
pacman -S brasero
Option 2, disable the cd recording plugin: Run gconf-editor, navigate to /apps/rhythmbox/plugins/ and make cd recorder inactive.
Can't activate "context pane" plugin
You have to install "python-mako", and be sure you have libwebkit installed too.
pacman -S python-mako pywebkitgtk -
Siriusb
veterán
válasz
utgyuru #10467 üzenetére
A HOME könyvtáradban
Még a 4-es előtt használtam 1-2 hónapig KDE-t, de nagy megkönnyebbülés volt visszatérni gnome-ra. Idén is 2-3-szor felraktam a KDE-t, de kb. másfél óráig bírtam. Az utolsó alkalommal már egy napig ment, de valahogy nekem nem áll kézre az egész, idegesít.Meg lassú is. Ellenben mellette szól, hogy vannak jó progik erre a környezetre, amit gnome alatt is használok, pl. k3b.
Egyszer az E17-t fogom feltenni. Virtualboxban már játszottam vele, nem lesz rossz. Azért a gnome 3-at még megvárom, kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. -
Siriusb
veterán
válasz
utgyuru #10431 üzenetére
Biztos úgy van, ahogy mondod, habár sysrescd-nél szintén xfce van és ott is csak az ablakkezelőből tudsz kilépni - mivel konzolból indítod -, leállítás, újraindítás nincs.
Szerk: nem tudom biztosra, de kétlem, hogy bármely DE esetén - amennyiban manuálisan van indítva, kapsz leállítás opciót, legalábbis én még nem találkoztam ezzel.
-
Siriusb
veterán
Adott apache-ban egy virtualhost a hoston; VirtualBoxban futó win xp szeretném ha látná ezt a xyz nevű virtualhostot.
Próbáltam a guestben a host fájlt módosítani egy leírás alapján ill. virtualboxban beállítani a host only networkinget, de nem megy. Valaki le tudná írni, mit kellene tennem, hogy működjön? -
Siriusb
veterán
válasz
Siriusb #10376 üzenetére
Ha valaki sötét téma használ, s mivel a firefox ezt nem szereti - bizonyos területek olvashatatlanná válnak -, használhat egy eddig jónak tűnő userContent.css-t ami a ~/.mozilla/firefox/xxxxxx.default/chrome mappába kell betenni.
A forrás: http://xfce-look.org/content/show.php/Divinorum?content=65533 Az eddig tesztelt részeknél nekem működik, pl prohardver hozzászólás, gmail.input {
border: 2px inset white;
background-color: white;
color: black;
}
textarea {
}
select {
}
input[type="radio"],
input[type="checkbox"] {
border: 2px inset white ! important;
background-color: white ! important;
color: ThreeDFace ! important;
}
*|*::-moz-radio {
}
button,
input[type="reset"],
input[type="button"],
input[type="submit"] {
border: 2px outset white;
background-color: #eeeeee;
}
body {
display: block;
margin: 8px;
} -
-
Siriusb
veterán
válasz
Brutforsz #10370 üzenetére
Bármilyen sötét téma megteszi. Pl. próbáltam ezt:
http://art.gnome.org/download/themes/gtk2/1125/GTK2-BlueHeart.tar.gz
a http://art.gnome.org/themes/gtk2?page=1 -ról.Most találtam egy stylish nevű addont a firefoxhoz, lehet ebbe belemászok, meglátjuk mi sül ki belőle. Ha tudsz valami okosságot mondani, megköszönöm!
-
Siriusb
veterán
Két kérdésem lenne:
1) Magyar nyelvű szöveg esetén melyik optikai karakterfelismerő programot javasolnátok?
2) Firefox 3.6-nál hogy lehet megoldani, ha a gnome-ban sötét témát használok, pl a szöveges beviteli mezők olvashatóak legyenek; a háttér vagy a szöveg színét kellene változtatni.
-
Siriusb
veterán
válasz
klayton#1 #10334 üzenetére
Ar Arch Linuxnak nagyon jó a wikije, szóval azt érdemes mindig megnézni:
http://wiki.archlinux.org/index.php/Kde
http://wiki.archlinux.org/index.php/Ati
Mivel én nem vagyok kde fan, és nvidiát használok, összesen ezzel tudok hozzájárulni.
Csak így tovább, használd az arch-ot, meglátod milyen jó, hogy sosem kell újra telepíteni, s mindig a legfrissebbet kapod minden csomagból.
Én egyszer telepítettem újra, amikor 32 bitről átmentem 64-re. -
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
válasz
OddMan #10238 üzenetére
[SystemRescueCd] és még grafikus felületed is lesz. Ugyanis csak akkor tudod méretezni a partició(ka)t, ha nincs csatolva.
Ezen találsz mindenféle parancsoros és gui-s szoftvert is. Gparted lenne a javaslatom. -
-
Siriusb
veterán
válasz
Brianiac #10024 üzenetére
Ami működne szerintem: windows cd-ről belépsz javítókonzolba és kiadod a fixmbr parancsot. Ennek az lesz a következménye, hogy a grub eltűnik és csak az XP fog elindulni. Ezután jönne az, hogy az ubuntu cd-ről bootolsz, és megjavítod a grub-ot. Erről az ubuntu topic 1. hsz-ban, vagy a neten keresve rengeteg leírást találsz.
-
Siriusb
veterán
válasz
Hunter2 #9998 üzenetére
Akkor nincs külön partíció a bootnak,tehát az is az sda2-n lesz, a /boot/grubban. Tehát felcsatolod a livecd-ben az sda2-t és az említett könyvtárban megtalálod.
Véleményem szerint egyszerűbb az általam említett megoldás, mert egyből látod, jót írtál-e be, és ha elindul az OS, simán át tudod írni a menu.lst-ét, nem kell livecd-ézni.Kvazár (#9995)
Talán a gnome system tools-ra gondolsz? -
Siriusb
veterán
Nézd meg ezt.
Szerk: Hunter2,
Igy látatlanban azt mondanám, hogy a menu.lst-ben hibádzik egy sor:
root (hd0,0)
Gondolom az első hdd-n van a linux, tehát a második számot próbáld variálni, +/- 1-gyel, ha pl. most 0, akkor legyen (hd0,1)
Könnyen kipróbálhatod, ha a gépet elindítva a grubban a megfelelő soron állva "e" billentyűt nyomsz, ezzel tudod szerkeszteni a kiválasztott bejegyzést. "b" indítja a boot-ot. -
Siriusb
veterán
Szeretném, ha sftp-vel fel lehetne tölteni a gépemre. Addig működik, amíg chroot-olni nem akarom:
sshd_conf:
Subsystem sftp internal-sftp
Match User feltolt
ChrootDirectory /home/feltolt
ForceCommand internal-sftpPróba:
[siriusb@arch home]$ sftp feltolt@localhost
Password:
Connected to localhost.
sftp> ls
remote readdir("/"): Permission denied
sftp> exita felhasználó:
feltolt:x:1002:1002:feltolt,,,,:/home/feltolt:/bin/bash
drwx------ 2 root feltolt 4096 jul 2 13.39 feltoltMiként oldható meg, hogy csak a saját home könyvtárában kószálhasson?
-
Siriusb
veterán
jól van, na
Más:
Nvidia 7600GT videokártya. Alapból 40%-on tekeri a ventit és ez nem is változik terhelésre sem. Több driverrel kipróbáltam, uaz.
Nvclock-kal manuálisan tudom szabályozni, ha megadom az értéket, de auto-ra nem engedi állítani, mondván ez a kártya nem támogatott. Létezik ilyen? -
Siriusb
veterán
unetbootin, nem kell túlbonyolítani a kérdést
-
Siriusb
veterán
válasz
szimla65 #9960 üzenetére
Windows telepítő cd, elindítás után javító konzol, majd fixmbr ill fixboot parancsok. valószínűleg a fixmbr elég lesz, így a grub eltűnik. Utána azt csinálsz a linux particióval, amit akarsz.
Az általad leírt problémákat nem hiszem, hogy az ubuntu okozná, az ubi nem nyúl a winhez, s elég sokan használnak dual boot-ot probléma nélkül. Esetleg olyat tudok elképzelni, hogy fel volt csatolva a win partíció és "szabálytalanul" állítottad le az ubuntut és valami történt...
Próbáld újra az ubit indítani és rendesen lépj ki. -
Siriusb
veterán
válasz
Jester01 #9958 üzenetére
Nálad a pont, tényleg 32 bites. Pedig azt hittem, 64 bitest töltök le. Igaz, vacakolt az adobe oldala és többször kellet neki futnom, valószínű figyelmetlen voltam. Vagy átírányított a végén...
Kíváncsi vagyok, milyen különbséget fogok észrevenni a 32 bit vs 64 közt. Gyanítom nagyobbrészt semmit -
Siriusb
veterán
Az adobe oldaláról letöltött 10.1-es libflashplayer.so beraktam a ~/.mozilla/plugins, aztán a /usr/lib/mozilla/plugins-ba, de semmi. Azt hittem, valakinek lesz ötlete.
Lehet marad az, hogy feltelepitek egy 32 bites iront.A chromium nem úgy van, hogy beépített flash playerrel megy?
-
Siriusb
veterán
64 biten (arch linux) miként lehet flashplugin használatát megoldani?
-
Siriusb
veterán
válasz
dízelracer #9927 üzenetére
unetbootin-nal pendrivera is fel lehet tenni, és arról telepíteni, nagyjából bármelyiket. Mondjuk valóban az ubuntu lenne célszerű egy első találkozáshoz.
-
Siriusb
veterán
válasz
Siriusb #9920 üzenetére
Kaptam egy jó ötletet. Skype. Amikor én legutoljára próbáltam fájlt küldeni vele - évekkel ezelőtt -, alig csordogált. Most megy rendesen, szóval ez a legegyszerűbb megoldás.
Köszi az ötleteket mindenestre!
Azért a vsftpd-vel még szórakozni fogok, fáj, hogy nem működött. -
Siriusb
veterán
Néhány nagyobb fájlt kellene megkapnom egy windowsos gépről interneten keresztül. Próbáltam vsftpd-t, de nem tudtak belépni (én a saját gépemről igen), illetve torrent fájl készítésével is próbálkoztunk, de hiába nyitottam portot, a neten található tesztelők mindig zártnak jelezték, még ha az ufw ki is volt kapcsolva. Elvileg a torrent kliens figyelt.
Arch Linuxról van szó, nem tudom, ez mennyire releváns.Van valami egyszerű módja a fájlátvitelnek, amivel még én is meg tudok bIrkozni?
-
Siriusb
veterán
Még egy, ha nem csak betűt-számot használtál:
When the password in entered and saved, the symbols don't get recorded.
Szerk: mást nem találtam. ha ez sem jön be - mivel garis a gép, vidd be a szervízbe. Gondolom a számla sem ártana, hogy igazold, tied a lapos.
-
Siriusb
veterán
Hello!
Használ valaki linuxról remote desktop-ot windowsra? Meg kellene oldanom néhány helyre, hogy csatlakozni tudjak és ne telefonon kelljen kínlódni, s magyarázni mi az enter, jobb klikk stb.
Fontos, hogy a másik oldalról ne igazán igényeljen közreműködést, és router mögé be tudjak jutni, tehát pl egy portnyitás elég legyen.
Szóval ha van valakinek tapasztalata, legyen szíves megosztani.
Amire első körben ráakadtam, az az rdesktop. -
Siriusb
veterán
Nekem egy mandb update után volt ilyen, de csak egyszeri alkalommal.
DESCRIPTION
updatedb creates or updates a database used by locate(1). If the database already exists, its data is reused to avoid rereading directories that have not changed.
updatedb is usually run daily by cron(8) to update the default database.Több megoldás is lehetséges, legalábbis én ezekre gondolnék:
- átrakod a cron.dailyből a weeklybe
- törlöd a scriptet és manuálisan futtatod (úgy láttam, volt akinek manuálisan futtatva nem volt ilyen probléma, csak a scripttel)
- nyomsz egy updatedb.mlocate -v > updatedb.log, hátha abból kiderül mi a baj -
Siriusb
veterán
Árulja el nekem valaki, az rdiff-backup másodszori futtatásánál mi a ... tart 49 percig egy 1.1 GB-os /home partíción?
Ha lehetne az fsarchiver állományban böngészni, semmi problémám nem lenne.
-
Siriusb
veterán
A következőben kérnék segítséget: adott egy nagy adag pdf file, amiből a szekennelés miatti lapok széleit kellene eltüntetni. Tehát vagy a csíkokat szeretném kitörölni, vagy kivágni az érdemi részt, azaz a tartalmat.
Nézegettem a convert manualját, de nem tudtam kiokoskodni, miként oldhatnám meg, pedig valószínű, hogy tudja. -
Siriusb
veterán
Nnna, feladtad a leckét, de sikerült megoldani. Sajnos csak úgy tudtam magyar nyelvűvé tenni, hogy a GDM-ben kellett kiválasztani bejelentkezéskor a nyelvet. Íme a bizonyíték:
A kép elejét figyelmetlenségből levágtam, de hidd el, ott is magyar volt a menü, miként a nautilus is az. Arra rá nem veszel, mégegyszer magyarítsam a rendszert, nem ismertem ki magam a saját gépemen
Még annyit, hogy az rc.conf-ban LOCALE="hu_HU.UTF-8",
az etc/profile-ban és ~/.bashrc-ben export LANG="hu_HU.UTF-8" volt megadva. Ez utóbbi kettő nem tudom mennyiben játszott szerepett, csak bent maradt a próbálkozásaim miatt. -
Siriusb
veterán
Én a helyedben valami emerald témát dobtam volna fel, talán egyszerűbb megoldás.
Nekem személy szerint a KDE nem jön be, az arch-ot is gnome-mal használom. Biztos hogy nincs magyarítva?
Kipróbálhatnád az lxde-t is, nemrég dobtam fel virtualboxban kíváncsiságból. Ott magyarra állítottam a LOCALE-t és magyarra is váltott. -
Siriusb
veterán
Fsarchiver archivumból van lehetőség csak bizonyos fájlokat kinyerni? Csak annyit találtam a neten, hogy ezt más is szeretné, de ezek kb. 6 éves bejegyzések.
-
Siriusb
veterán
válasz
Hintalow #9431 üzenetére
Nagyon szívesen.
Ebben az esetben az Ubuntut javasolnám, kezdőknak elég biztos választás (én is ezzel kezdtem).
Illetve még többek között a PCLinuxOS-ről is mondják, hogy winről áttérőknek jó.
Ezt érdemes esetleg átfutnod: [distrowatch] -
Siriusb
veterán
válasz
Sweet Lou 6 #9429 üzenetére
Ezt olvasd át.
Szerk: ha jól emlékszem ntfsprogs-ban találod meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- TOP PC konfig /Ryzen 7 9800X3D, 32GB DDR5 RAM, 1TB SSD/ akciós áron eladó!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 512GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3080, 100% Akkumulátor
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RX 6900XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro 512GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3070
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest