- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Egy hét múlva érkezik a Honor Magic V5
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
doc
nagyúr
azt meg tudod nezni, hogy a rendszer maga mennyi helyet foglal:
du -sch /
. ennel valamivel kisebb lesz a tomoritett cuccos, de hogy mennyivel, az jo kerdes
mondjuk az elobb beirt parancso becsomagolja pl. a /proc/kcore-t is, ami maga a memoriatehat ha fontos a kis helyfoglalas, akkor a /proc konyvtarat ki kell hagyni (ezt amugy is illik...)
-
doc
nagyúr
ha pendrive-ra akarod menteni, az viszonylag egyszeru
belepsz rootkent a linuxos gepbe, bedugod a pendrive-ot, majd kiadod admesg
parancsot, ez kilistaz egy rakas mindent, a vegen pedig azt hogy hol talalta meg a pendrive-ot, pl [sdb] vagy [sda], ilyesmi
ezek utan csinalsz egy konyvtarat, pl.mkdir /mnt/usb
majd bemountolod a pendrive-ot:
mount /dev/sdb1 /mnt/usb
, ha az sdb a pendrive (az 1-es az elso particioja)
aztan mehet a VladimirR altal leirt modon a backup:tar czvf /mnt/usb/backup.tar.gz /
-
doc
nagyúr
válasz
VladimirR #7848 üzenetére
a gond az lesz (nem leminositve Wajkot, de mondta hogy nincs kozeli baratsagban a Linuxszal) hogy a mountolast meg kell meg ejteni elotte
errol erdemes valami kezdo Linux tutorialt atnezni, a lenyeg:
root felhasznaloval kiadod a kovetkezo parancsot:fdisk -l /dev/[sh]d[a-d]
(az ott egy kis L betu)
ez kilistazza a gepben levo osszes hdd particioit, ebbol kivalasztod azt a kettot (vagy tobbet) amelyik neked kell (a /dev/hd* az IDE-s, az sd* a scsi/sata vinyok), majd mountolod:
mount /dev/sda2 /mnt/old
(ha a /dev/sda2 a meglevo rendszer particioja)
-
doc
nagyúr
azert ez nem olyan orult nagy problema
a legegyszerubb, ha fogsz egy vinyot, radugod a gepre, bemountolod, majd ramasolsz mindent mondjuk tomoritve hogy jogok stb ne seruljenek
de ha pl. ext2/3 fs van rajta, ahhoz windows ala is talalsz cuccokat, csak megint a jogokkal lesz a gond valoszinuleg... -
doc
nagyúr
válasz
piadex2 #7791 üzenetére
nem kell telepitgetni
ha a mountolasra gondolsz, azt barmelyik disztroval elkerulheted, a legegyszerubb ha olyan ablakkezelot hasznalsz, amit tamogat ilyet
probald ki pl. a KDE-t, abbol is az uj, 4-es sorozatot
ha jol tudom, az OpenSuse vagy a Mandriva pl. mar azzal jon
ott nem kell semmit foglalkoznod mountolassal meg hasonlovakkal -
doc
nagyúr
van sok calculator, de általam ismert csak egy, ami úgy mellesleg általam készített is egyben
dmencoder
beírod a filmhosszt meg az audio bitrate-et, es szepen kiszamol mindentnem tudtam hogy neves publicisták is vannak köztünk
azért attól messze vagyok, főleg hogy meg is szűnt szegény LV
-
doc
nagyúr
igazából csak annyit, hogy átkódolja egy egyszerű tömörítéssel
ha meg is akarod tartani a filmet, akkor érdemes még pár kapcsolót bevetni, mpl. a lavcopts végére egy:mbd=2
vagy ha több időd van akkor akár még egy
:trell
is, úgy jobb lesz a minősége
hameg nagyon ráérsz, akkor két menetben is érdemes tömöríteni
anno írtam egy cikket a Linuxvilágba a mencoderről, a honlapjukról letöltheted -
doc
nagyúr
a 48000 nem hiszem hogy gond lenne, legalábbis az én Pio-m remekül eszi őket
így ránézésre más gondot sem nagyon látok
esetleg lehet hogy packed bitstream, qpel vagy más minőségjavító opció használatával lett tömörítve, amit a lejátszód nem szeret, bár ha az a gond akkor általában csak szarul, de lejátsza
tölts le egy "divx test cd"-t, azzal meg tudod nézni hogy mi az amit nem bír a játékos
addig is egy gyors átkódolással meg lehet nézni, pl:mencoder -oac copy -ffourcc xvid -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=1500:vhq film.avi -o nezheto.avi
-
doc
nagyúr
válasz
szatocs #4746 üzenetére
a tiedet írtam át, így a szerkezete nagyjából maradt, hogy össze tudd vetni, de pl. a három feltételt a közepén ugyanúgy össze lehetne vonni mint a végén, úgy azért szebb
hibák: először is a szóközre nagyon fontos figyelni, a szögletes zárójelek mindig egymagukban álljanak, előtte-utána szóközzel (ill a záró szögletesnél közvetlen mehet mögé a pontosvessző)
két, változóban tárolt szám összeadása: $(($a+$b))# ! /bin/sh
if [ $# -ne 3 ];
then echo "Hiba: Nem megfelelő számú paraméter, 3 paramétert adj meg!"
exit 1
fi
if [ $(($1+$2)) -le $3 ];
then echo "Hiba: Bármelyik 2 oldal összegének nagyobbnak kell lennie, mint a harmadik oldal!"
exit 1
elif [ $(($1+$3)) -le $2 ];
then echo "Hiba: Bármelyik 2 oldal összegének nagyobbnak kell lennie, mint a harmadik oldal!"
exit 1
elif [ $(($2+$3)) -le $1 ];
exit 1
fi
if [ $(($1+$2)) -gt $3 -o $(($1+$3)) -gt $2 -o $(($2+$3)) -gt $1 ];
then echo "A háromszög megszerkeszthető a $1 $2 $3 egység hosszúságú oldalakból."
exit 0
fi -
doc
nagyúr
válasz
szatocs #4716 üzenetére
csak nekem furcsa hogy C programot akar shell scriptként futtatni?
először is azt kéne eldönteni hogy milyen nyelven akarsz dolgozni
C-nél pl. fordítani kell, sok scriptnyelvnél (pl. perl, shell script, stb.) nem, de ott meg a legelső sor fontos, ami megmondja az interpretert, perl-nél pl. #!/usr/bin/perl -w -
doc
nagyúr
válasz
ngabor2 #4629 üzenetére
abba még EDO kell, ugye?
anno jártam én is a boltokat ilyen ramért, aztán osztottam-szoroztam, és kijött hogy olcsóbb ha veszek másik gépet
esetleg bontóban érdemes körülnézni, vagy itt a ph-n az apróhirdetések között is szokott lenni
bár ha jól megy, akkor nincs nagy gond_cirmos_:
hát, ahhoz sajna nem értek sokat, max. az xorg.conf szintjéig
dtp proggi van Linuxra (normálisabb)?
azért ha elkészülsz, szerintem szívesen vennénk ha nyilvánossá tennéd, érdekesség is meg a Linuxnak is jót tesz ha ilyen komoly felhasználási területről készül róla szakdoga. -
doc
nagyúr
válasz
ngabor2 #4624 üzenetére
én a mai napig WindowMakert használok már jópár éve az otthoni gépen
bármilyen más ablakkezelő feszélyez, nem áll kézre, nem elég testreszabható, lassú, stb
WM a király
melóhelyen Gnome megy a notebookon, de nyomába sem ér a windowmakernek
pedig időnként próbálkozom ismerkedni (gnome, kde, fvwm, enlightenment, xfce, stb) de mindig visszatérek -
doc
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #4572 üzenetére
nyilván nem találja ki a nagy semmiből, hogy a "kiskutyus" nevű gépnek mi az ip-címe...
vagy megmondod neki kézzel, a hosts file-ban, vagy egy erre szolgáló szolgáltatást használsz (talán erre való a bind)
de kicsi hálózatban (4-5 gépnél) teljesen felesleges, be kell állítani a fix ip-címeket oszt' jóvan... -
doc
nagyúr
azt spec. Győrben vettem, de egy helyi (Ajka) boltban az Asus 64 bitesét adják 9200-ért, a Gigabyte 128 bitesét 9500-ért (mindkettő DVI+TV-out)
azért egyik sem óccsó márkamondjuk nekem Inno van, és semmi gondom vele (bár DVI nincs rajta, de nekem nem is kell, az E500-as Sonym jópár évvel a dvi előtt született)
Pesten az aqua.hu-n nézz körül, nagyon korrekt áraik vannak, 256mb-os 6200-at is kapsz 7-8ért -
-
doc
nagyúr
válasz
V.Stryker #4450 üzenetére
próbálj egy ctrl-alt-f1 -et nyomni, amivel a konzolra kerülsz, ott jó eséllyel látni fogod hogy hogy halt el
daneey: nekem alapból minden tiltva van, csak azt engedem át ami biztosan kell, az ssh-t meg csak egy ip-cimrol engedem be
jol johet, ha figyeled a syslogot, en is ott lattam pl. a rengeteg vindozos megosztaskeresest, ssh probalkozasokat, stb -
doc
nagyúr
válasz
V.Stryker #4442 üzenetére
szerintem az aktuális "sláger-disztró" vagyis az Ubuntu pont jó lesz neked
az új, 7.10 kaidás már alapértelmezetten ntfs-3g-vel jön, vagyis simán írja is az ntfs-t
a video- és hanglejátszásnál meg egyszer kérdezi csak meg, hogy letöltse-e a codecet (hülye usa jogi problémák miatt), utána lehúzza és megy minden
sok program van benne alapból, nem sok minden van amit telepítés után ne tudnál vele megcsinálni -
doc
nagyúr
valaki tudna ajánlani egy ügyes "expose" programot Linux alá?
tehát ugyanaz mint amit pl. a beryl csinál a jobb felső sarokba húzott egérre (vagyis az összes workspace futó programjait elrendezi, és közülük választhatok)
jó lenne ha nem rántaná be maga alá a fél KDE-t (a Kompose nem lenne nagyon rossz, de hatha van jobb is) -
doc
nagyúr
válasz
Armando_19 #4422 üzenetére
igen, dd-vel lehet ilyet. ugyanolyan méretű a két kártya?
feltéve, hogy a kártya a /dev/sda, lementeni ezzel tudod:dd if=/dev/sda of=image.img bs=512
illetve image-ből visszarakni a kártyára:
dd if=image.img of=/dev/sda bs=512
-
doc
nagyúr
hidd el, nem feltétlenül fölösleges
erősen függ attól, hogy mi fut, egy eyecandy-vel (pl. beryl) megpakolt, rakás szolgáltatást meg kis "apróságot" futtató kde azért tudja zabálni a memóriát
főleg ha van mellette egy 70-80 füllel kidekorált Opera is...
nekem is 2gb ram van a notiban, és azért elég sokat lehasít belőle, pedig xfce-t használok.
mondjuk nyilván nem könnyít a helyzeten a virtualbox-ban futó xp sem...
amúgy létezik swapoff parancs, de szerintem ha az fstab-ban nem szerepel, akkor legközelebb már eleve nem használja -
doc
nagyúr
válasz
janos1988 #4416 üzenetére
az automatikus mountolás disztrófüggő, újabbakban általában van
hogy a wine-os játékok mit szólnak hozzá, azt nem tudom...
én otthon Slackware 12 alatt játszottam az Imperium Galactica 2-vel, az nem tolerálta a menet közbeni oda-vissza mountolást lemezcserénél, tehát már a megfelelő lemezzel a meghajtóban kell indítani a játékot. viszont ez alighanem egyedi probléma, más több cd-s játékkal nem nagyon játszottam mostanában
ja, Slackiben nincs automount (vagyis én nem használom) -
doc
nagyúr
válasz
operator10 #4404 üzenetére
amúgy érdemes megnézegetni a gépen levő videolejátszókat, pl. kde alatt a kaffeine-t, nagy részük biztosan tud ilyet
-
doc
nagyúr
válasz
operator10 #4402 üzenetére
mplayer, esetleg realplay
régebben mplayert használtam, de a favourites-kezelés miatt mostanában inkább realplay -
doc
nagyúr
válasz
burgatshow #4390 üzenetére
nem véletlenül van az iso mellett az md5 ellenőrző összeg
-
doc
nagyúr
válasz
burgatshow #4386 üzenetére
kétlem hog meggyilkolta volna a gépedet. vagy füstöl a proci?
próbáld meg pl. a noacpi paraméterrel indítani a telepítőt (asszem f6-tal tudsz hozzáírni kernelparamétert, ha jól emlékszem) van még pár ilyen paraméter, hátha valamelyik segít
amúgy pontosan hol halt el a dolog?MOD: meg persze a szokásos kérdés: biztos hogy jó a CD, nem hibás?
-
doc
nagyúr
válasz
janos1988 #4373 üzenetére
a slax pont azért készül, hogy ráférjen egy 200mb-s pici cd-re
modulokkal könnyen bővíthető, így még pendrive sem kell, csak ha változnak az adatokhttp://www.slax.org/?lang=hu
http://slax-hu.xsak.hu/
http://www.slackware.hu/slax-5.1.4 -
doc
nagyúr
válasz
Levi123 #4363 üzenetére
ez nem disztrótól függ
én többnyire az Ubuntut szoktam ajánlani, ha nem vagy otthon a Linux világában akkor jó kezdés lehet
játékból meg elég sok megy Linux alatt, FPS meg főleg
mondjuk én sem a moha-val, sem a cs-vel nem játszottam még, de ha jól tudom mindkettő megy Linuxon
én FPS-ekből ezekkel nyomtam/nyomom: quake1-3 (a 4 is megy), enemy territory, urban terror 4, unreal (wine-al), deus ex (szintén wine)
ha beírod a gugliba a játék neve + linux kifejezést, gyorsan választ kapszletöltés: az adott disztró honlapján, fsf.hu serveren, stb.
Ubuntut pl. az ubuntu.com-ról -
doc
nagyúr
ha biztos fent vannak a csomagok, akkor pár módon meg lehet oldani a problémát
a legszebb nyilván az, ha a megfelelő paraméterekkel megmondod a scriptnek hogy hol keresse a libeket. vagy megkeresed a problémás pontokat, és kézzel átirogatod a configure-t (csináltam már ilyet párszor, eddig még mindig remekül működött)
de előtte nézd meg hogy hol vannak a hiányolt libek, lehet hogy egy symlink pl. a /usr/local/lib-ből a /usr/lib-be megoldás lehet
[Szerkesztve] -
doc
nagyúr
van vírusirtó, bár én még eggyel sem tudtam irtani, hiába adtam meg nekik a megfelelő kapcsolókat...
viszont legalább megtalálták a vírust
pl. clamav, avg
bár ezek csomagszűrőként tudtommal nem működnek (sőt nem tudom, egyáltalán létezik-e ilyen megoldás), meg egy kicsi gépet haza is vágnának gyorsan... -
doc
nagyúr
válasz
benczeb #4260 üzenetére
Linuxban alapvetően háromféle jogot adhatsz egy file-nak (vagy könyvtárnak, egyre megy): tulajdonos, csoport, egyéb
tehát megmondhatod hogy a file tulajdonosa írni, olvasni és végrehajtani tudja-e a file-t (könyvtárnál a végrehajtás a belelépést jelenti), illetve a file csoportjába tartozó userekre ugyanezt, végül azokra akik se nem tulajdonosai, sem nem tartoznak a csoportjába
tehát ha pl. azt akarod, hogy a mariska, pistike meg józsika tudja írni-olvasni a könyvtárat, a berci meg peti meg csak olvasni, akkor a file csoportjának megadod mondjuk a KRW csoportot, ebbe beleteszed a mariska, pistike meg józsika usereket, a másokra vonatkozó jogokat meg csak olvasásra állítod be.
ennek viszont az lesz a következménye, hogy mindenki fogja tudni olvasni a könyvtárat
ha bonyolultabb felhasználókezelés kell (mondjuk AD-szerű) az is megoldható, csak az kicsit máshogy működik -
doc
nagyúr
én azt hittem, hogy azért akarod így mert nem vagy más gép közelében. így
viszont én is azt mondom, hogy tedd fel az asztalira, akár egy virtuális gépként is, úgy simán futtathatsz egy aktuális disztrót is
ha a régi gépnél maradsz, érdemes ránézni pl. erre: [link]
MOD: meg ha nekiállsz egy kicsit is nagyobb programot forgatni egy 166-os P1-en, megőszülsz mire végez
[Szerkesztve] -
doc
nagyúr
itt a probléma nem is a linuxszal lesz, bár az sem lesz könnyű menet, hanem azzal hogy a Kdevelop a fél KDE-t berántja maga alá, ami egy jóval erősebb (és főleg több RAMmal megáldott) gépnek is elég komoly stressz...
ha mindenáron ezen a gépen akarsz fejleszteni, inkább egy sima szöveges szerkesztőt + Makefile-okat használj... -
doc
nagyúr
válasz
ngabor2 #4223 üzenetére
elvileg elképzelhető, bár nem tudok róla hogy vki ''örökbefogadná'' a reisert
ígéretes fejlesztésnek indult, de még nincs kész, sok munka van még a végéig. én biztos nem vennék át ilyen fél(na jó, 80%-ban)kész projectet (kaptam már ''majdnem teljesen kész'' forrást, inkább 0-ról újraírtam az egészet)
azért reménykedjünk... -
doc
nagyúr
válasz
bambano #4221 üzenetére
alátámasztom, egy hibás IDE-kábel miatt megdöglöttek kicsit a filerendszereim, az ext3-ak némi fsck után szépen talpraálltak, a reiser-nél vagy egy órát pöcsöltem, mire a lost+found-ba vissza tudtam varázsolni a hiányzó cumókat, de a legfelsőbb szintű könyvtárak neveit így sem tudta megtalálni
-
doc
nagyúr
-
doc
nagyúr
így van, használat közben nem fogsz sok különbséget tapasztalni
esetleg extrém helyzetekben igen, pl. az ext2 nem naplóz, tehát egy áramszünet után macerásabb javítani, de ext2-t már nagyon régóta nem használnak (elvileg) sehol
az, hogy melyiket találod gyorsabbnak, erősen függ a felhasználási módtól, pl. sok pici file-hoz (mondjuk /-nak) a reisert szokták ajánlani, de nekem volt már rossz tapasztalatom vele (arról nem beszélve, hogy a fejlesztője, Hans Reiser jövője a gyilkossági gyanúsítás miatt elég bizonytalan, a börtönből meg nehéz FS-t fejleszteni), így inkább az ext3-ra szavazok
ha nagy teljesítményű fs kell, akkor szokták még ajánlani az xfs-t, de az meg nem igazán díjazza az áramszüneteket, viszont pl. serverekre jó választás
MOD: látom mást is erősen befolyásol Hans helyzete
[Szerkesztve] -
doc
nagyúr
válasz
Mosómedve #3521 üzenetére
ööö... nem egészen értem
ha van egy notebook-od, abba ne vegyél semmit, először próbáld ki hogy az Ubuntu megy-e rendesen vagy gondja van-e valamivel (amit én használok, nálam minden működött telepítés után, a videokártyához (ATI x600) kellett felrakni a drivert, de a csomagkezelőjéből az is pár katt -
doc
nagyúr
köszi, de azt a csomagot már néztem és nem megy. azért nem szeretem a csomagokat, mert egy csomó mindent máshogy raknak bele mint ahogy én szeretném.
ezért is gondolkodom erősen a Gentoo-n, csak még nem volt elég időm meg lelkierőm hozzá...
lehet befrissítek egy gcc-t, azt már úgyi nagyon régen csináltam -
doc
nagyúr
sziasztok!
szeretném feltenni a k9copyt, de nem akar lefordulni. a hibaüzire kerestem, de sokkal nem lettem okosabb.
szóval amit a végén kidob:
k9copy.cpp: In constructor `k9Copy::k9Copy()':
k9copy.cpp:39: error: `setupGUI' was not declared in this scope
k9copy.cpp:39: warning: unused variable 'setupGUI'
make[2]: *** [k9copy.o] Error 1
make[2]: Leaving directory `/d1/k9copy-1.0.4-2/src'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/d1/k9copy-1.0.4-2'
make: *** [all] Error 2
miért csinál ez ilyet? mit lehet tenni? ha van vkinek ötlete, pliz ne kimeljen...
amúgy Slackware 10.1 (jópár frissített csomaggal), 2.6.17 kernel
MOD: próbáltam 1.1-es k9copyt is, helyzet ugyanez
[Szerkesztve] -
doc
nagyúr
vettem egy NEC4571-es, LabelFlash-es írót. ugyan a LF meg ''tatú'' különösebben nem érdekel (alig volt drágább...), azért megfordult a fejemben hgoy mit tudnék én ezzel kezdeni Linux alatt. arról esetleg van vkinek infoja, hogy Linux alá van-e/készül-e LF /disct@2 software?
-
doc
nagyúr
nem kell proxy, ha a kernel tudja az ipforwardingot, pár sor beírásával kész lehetsz...
először is kell egy
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
hogy engedélyezd a csomagtovábbítást, aztán:
iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -j MASQUERADE
ez elvileg a belső hálóból érkező csomagokat továbbítja a net felé megfelelően maszkolva
rengeteg infot találsz a guglival, keress rá az ''ip forwarding, masquerading, nat'' szavakra -
doc
nagyúr
van uj mplayer![link]
-
doc
nagyúr
már el is mondtad a megoldást
a /var/log könyvtárból pl. a szám kiterjesztésű file-ok törölhetők, vagy akár a rendes syslog is, régi, nem használt kernelek a /boot könyvtárban, modulok a /lib/modules-ban
ha nem használod, kitörölheted a mindenféle nyelvű manokat (én csak a magyart és angolt hagytam meg, a többiből úgysem sokat értek...)
/tmp ürítése, stb. -
doc
nagyúr
válasz
Vilmoskorte #1108 üzenetére
sajna a FF egyre szarabb
én is egyre inkább tervezem hogy át/visszatérek az Operához...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest