- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- One mobilszolgáltatások
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
- VoLTE/VoWiFi
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
szoke12
őstag
Azért köszi, na mind1... még próbálkozok.
Más kérdés:
Szeretnék csinálni egy mini-linuxot, hogy a suliban minél gyorsabban betöltődjön. Csak azok a progik legyenek benne, amiket szeretnék használni, és semmi más.
mi a legegyszerűbb mód?
előre szólok, gyakorlatilag nincs netem, 1,5-4,5 Kb, szóval csak offline dolgokból tudok építkezni.
pl egy iso módosítása megoldható?hcl: pl ott a DINA (elekrtonikus napló, arra nyilván nem tudok csatlakozni. de ott vannak még a géptermek, meg még néhány nyalánkság. és igen, nem tudom, hogy csatlakozhatnék, mert fel se kínál semmit.
fradi81: szerinted erre mekkora az esély?
megkérném, ki is tiltana a rendszerből
-
szoke12
őstag
megnyitja, mint egy mappát, és azon belül kis fura ikonokkal ellátva jelzi a nem is tudom miket...
akár melyikre kattintok, a válasz az, hogy nem lehet csatlakozni.
elméletileg valahol kéne, hogy legyen egy meghajtóm, de hogy hol van...
a három szerverből tudom, melyiken kell lennie, de mégse látom rajta.
bocsi a láma kérdésért, de még sose próbáltam ilyet.... -
Gondolom a GNOME Shellre gondol, sokan azonosítják azt az egész GNOME 3-mal, persze hibásan. A GNOME 2 csomagjai viszont nincsenek ott a háromé mellett, hiszen ez utóbbi teljes egészében leváltja az előbbit. Átnevezgetések nélkül (pl. MATE) pedig nem férnek meg egymás mellett.
-
RBJ
addikt
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=f8739c64-1ebd-4110-8d04-fc6b16d713d5 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=bc4ea585-8e77-4add-8d78-f4875b3ebe13 none swap sw 0 0
/dev/disk/by-id/usb-Kingmax_USB2.0_FlashDisk_2000000019221-0:0 /mnt/usb-Kingmax_USB2.0_FlashDisk_2000000019221-0:0 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
/dev/sdb1 /mnt/sdb1 auto nosuid,nodev,nofail,noauto,x-gvfs-show 0 0töröljem esetlág az utolso négy sort?
-
RaZroX
addikt
Jaja! Most jönne az, hogy van 2 játék amivel játszanék Ubuntu alatt ha megoldható, ha nem akkor túlélem
Call of Duty 2 és Red Alert 3 amivel játszanék. Annyira nem fontos, hogy Windows-t tegyek fel miatta, de ha futtatható valamilyen módon akkor az nagyon f@sza lenneTudom..tudom a Linux nem játékra való, de hát na
2013 van, már a Valve is készít játékokat Linux-ra
Valahogy el kell tölteni az unalmas álmatlan éjszakákat
-
De nem feltétlenül a hibernálásról van csak szó, ha valóban kell használni a SWAP-ot, akkor nem SSD-t érdemes venni, hanem plusz memóriamodult. Mert ha van 384-512 MB RAM a gépedben, akkor nem biztos, hogy SSD vétellel kellene kezdeni, bár tény, hogy egyébként az is sokat számít ha tempóról van szó.
-
Nem is arról van szó, hogy akkor hirtelen tönkremennek, de tény, hogy véges az írhatóságuk a memóriacelláknak. Legalábbis a jelenlegi technológiánál ez van, és az idő előrehaladtával csak rosszabbodik a helyzet. Ebből a szempontból a modernebb technika csak hátrány.
Egyébként én is elhasználgattam a SWAP fájlt egy darabig SSD-n, aztán áttértem inkább a zram-ra. Így ha kell, akkor tömöríti RAM-ba az adatot, de egyébként meg nem is nagyon nyúlt hozzá a rendszer, csak memóriatúlcsordulásnál (de akkor meg úgyis mindegy). -
-
-
-
-
buherton
őstag
Azt próbáltam először, de akkor nem volt hajlandó beengedi a megosztott mappába.
(#6548) sh4d0w: Fel is ajánlja, hogy felrakja. Én fel is tettem, de az valamilyen GUI-s cucc volt, ami nekem nem működött. Majd ajánlásodra feltettem a legelső samba találatot, beállítottam és tádá működik. A legjobb ami tetszik azaz, hogy videót is lehet nézni a másik gépről sima wifin keresztül
.
-
-
-
MAC like kinézet KDE-re is húzható, nekem meg az OSX volt nagyon fapad
Különben meg, megszokás kérdése. Nekem a win8 sem szörnyű, nem tetszik, de ha muszáj lenne, akkor azt használom... Na persze itthon nem kényszerít senkimelóhelyen meg Win7 van
(Az egérgesztusok is vannak KDE-ben.) -
-
buherton
őstag
Legelső Ubuntus találkozásomkor még gnome volt az alap felület, ami kifejezetten tetszett, mert végtelenül egyszerű volt a felépítése. Utána jött a Unity. Akkor álltam vissza winfosra (nem a Unity miatt), de határozottan nem tetszett azok a nagy bumszli ikonok jobb oldalt ááh, meg akkor még nagyon új volt a dolog. De amikor visszataláltam az ösvényre és megláttam megint a Unity felületet (eltelt vagy 3 év) már egy sokkal kifinomultabb felülettel találkoztam. Az ikonokat pedig a legkisebbre vettem, hogy minden beleférjen. Ami pedig nincs kint azt a Dash home-on megtalálom úgy mint a win7 start menüjében. Van még egy két érdekes megoldás, mint pl. ha rámész a Worksapce switcherre és kurzorral átpakolod az ablakokat, akkor figyelni kell hogy hova teszed, mert ott nem mutatja, hogy hol lesz a baloldali ikonsor, meg a menubar(?), de ezek apróságok.
Hol lehet beállítani, hogy a baoldali ikonsornál az ikonoknak mikor milyen legyen a háttere? Egyszer véletlenül megtaláltam, de azóta se tudom, hogy hol lehet beállítani.
-
-
-
-
leslieke
Jómunkásember
-
eszgé100
őstag
sziasztok!
nekem is ugyanez a problémám, de nem láttam, hogy a srácoknak lett-e válaszolva?
-
-
-
-
-
eternam
tag
Én is azt mondom térjél vissza a windowshoz, jobb az hidd el. Ilyen bugok biztos hogy nincsenek benne. Egy windowst évekig fejlesztenek mire kiadják csak a béta tesztelőknek és akkor hol van még a végleges verzió? Ehhez képest az ubuntu, bazmeg... Vagy ha semmiképp nem akarsz windowst, akkor javaslom a stabil debian 6.0.6-ot ext3 fájlrendszerrel.
-
-
-
Ha nem akarsz kérdésekre válaszolni, akkor válaszd az automatikus javítást (-p kapcsoló). Ha nagyon nem megy a helyreállítás, akkor formázd le még egyszer ext4-re és eressz rá egy megfelelő undelete alkalmazást.
Egyébként én már egy jó ideje használok ext4-es fájlrendszert - gyakorlatilag azóta mióta az Ubuntuban alapértelmezetté vált -, de soha nem volt vele semmi gondom. Pedig még a naplózást is visszafogom, meg ilyesmi. Egyedül a fejlesztés alatt álló btrfs fájlrendszernél tapasztaltam rendre fájlrendszerhibákat már viszonylag rövidebb használat után is. De adatvesztésem ott sem következett be, max. csak olvashatóba váltott.(#5223) McSzaby: De ugye nem HD 5XXX alatti kareszra raktál fel inkompatibilis meghajtót? Mert abban az esetben nincs min csodálkozni, te magad tetted tönkre a rendszert.
-
-
-
Nem Unityt kell rátenni... LXDE, aztán hasítás van.
@TragiSqq : Az Androidon inkább a Java bajait használják ki, meg a felhasználók hülyeségét, meg amit korábban írtam : hogy az Android alaból rootként megy, nincsen rajta érdemi biztonság.
A hülye user meg asztali gép előtt is hülye. -
tragiQss
tag
Lehet: kisebb a piac. Ezért van kevesebb kártevő is kifejezetten linuxra.
Bár kíváncsi lennék, hogy az androidos cúnyaszágok mit használnak ki? Pl. kernel bugokat hányan használtak ki. (épp most néztem, hogy végeredményben az android linux kernelre épül, csak fölé pakol pár réteget) -
floatr
veterán
Nem tudom h mi sikerülhetett félre, de
sudo gedit /etc/apt/sources.list
és ebben a listában (ez a rendszer által látott tárolók listája) nekem ez a két utolsó sor
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian precise contrib
# deb-src http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian precise contribA forráskód része azért van kikommentezve, mert tudtommal azt itt nem (sem) közlik le. A hibaüzenetből arra tippelnék, hogy valami félrecsúszott a kopipésztnél.
-
floatr
veterán
sudo add-apt-repository 'deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian precise contrib'
wget -q http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian/oracle_vbox.asc -O- | sudo apt-key add -ezt a két sort nyomi be a terminálba, aztán
sudo apt-get update
sudo apt-get install virtualbox-4.2osztakkó meg is vagy
-
Bele kell pötyögni a csomagkezelőbe a forrásokhoz a deb sort, a wget - es meg terminálban leszedi neked a kulcst.
@janos666 : Lehet, a kernelparamétereknél kell megadni a megfelelő dolgot. (Asszem F6 a paraméterek szerkesztése, és a quiet splash helyett text-verbose, de nézz utána gúglival.)
-
floatr
veterán
Én eddig csak olyan verziókat láttam, ami különböző formátumú virtuális image-eket kezel.
Nekem ext4-en van minden vdi. Azok vegyesen használnak file rendszereket, de gondom nem volt belőle. Ellenben amikor vmware-t akartam használni, az ext4-re telepített image-el agyhalál volt.(#5074) tomtyi ha egy viszonylag stabilabb verziót tölt le, nem lesz nagy baja akkor sem, ha nem frissíti...
-
törölt tag
-
floatr
veterán
Nekem már elég régóta semmi problémám nem volt vele. Mostanában talán már ki sem kell lépni a vboxuser csoport miatt.
Arra kell egyedül ügyelni, hogy ha korábban egy image-et úgy használtál, hogy az addon-t vbox-ból telepítetted, akkor egy nagyobb vbox verzióváltásnál a régi verziójú addon összeakad az új vm-el; ilyen migráció előtt javasolt az addon leszedése, majd az új vm-ből való újratelepítése.
-
janos666
nagyúr
Bár nem olvastam végig elejétől, de miért nem használsz DD-t?
Egy-egy partíciót, vagy egy komplett lemezt is lementhetsz képfileba, úgy hogy közben tetszés szerint még tömöríttetheted is a tartalmát (ha pl lassú lemezre mentesz és elég gyors a CPU egy egyszerűbb tömörítési algoritmushoz, akkor kvázi ingyen csökken a méret, sőt, akár gyorsul a teljes folyamat, mert kevesebbet kell felírni a lemezre, ha sikerült csökkenteni a méretet).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- BESZÁMÍTÁS! Asus M5A99FX PRO R2.0 990FX chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest