- Yettel topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Ilyen lesz a Fairphone 6
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
karamblo
tag
Hiba http://ppa.launchpad.net wheezy/main Sources
404 Not Found
Hiba http://ppa.launchpad.net wheezy/main i386 Packages
404 Not Found
Mellőz http://ppa.launchpad.net wheezy/main Translation-hu_HU
Mellőz http://ppa.launchpad.net wheezy/main Translation-hu
Mellőz http://ppa.launchpad.net wheezy/main Translation-en
W: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/nemh/systemback/ubuntu/dists/wheezy/main/source/Sources 404 Not Found
W: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/nemh/systemback/ubuntu/dists/wheezy/main/binary-i386/Packages 404 Not Found
E: Néhány indexfájlt nem sikerült letölteni. Figyelmen kívül lettek hagyva, vagy régebbiek lettek felhasználva.Kaptam tanácsot, hogy vegyek fel debian-repo-t, de melyiket?
-
csixy
addikt
Na már van Mate desktopom , a frissítéskezelő már nem tud ujabbat telepíteni.
De ez a Mythbuntu TV-bront még mindig elő tolakszik az rendszer indulás legelején, úgy kell lelőni, pedig már szoftvertelepítőből két Mythes vackot leszedtem . Hogy lehetne ettől végleg megszabadulni?
A bootoló pendrájvot (ez egy 512 megabájtos reklám pendrive volt FAT16-tal) át-DD-ztem egy 16 gigás Emtec Micro Flash Drive-ra, így már kaffajó , mert nem zavar a pendrive nagysága (kb akkora mint egy pici USB-s egér illesztő), csak az ezen lévő maradék partíció Windowsban haszontalan.
Ha megcsinálnám az egész pendrájvot egy darab FAT32-es partíciónak, akkor hogyan lehet a GRUBot rátelelepíteni ujra ? -
csixy
addikt
Köszönöm! Továbbképző jellegű hozzászólás !
Igy már értem , hogy mit jelent az AMD kitétel a 64 bites telepítő nevében.
Akkor várok a linux telepítéssel , bár már a swap, /, és a /home partíció már ki van gyalulva, de még malmozok egy kicsit mert nincs kedvem win8 telepítőt lehúzni , meg bootrec.exével szórakozni estére.Vagy baj esetén meg tudom utólag szerkeszteni a GRUB akarmilyét , hogy mégis lássa az esetleg bootmenübe fel nem vett win8-at?
-
Lacces
őstag
Hát nah, így jártam
. Ez az EFI-től is frászt kaptam, most meg a laptopra nem megy fel... pedig öcsém örült volna, hogy ha tud ubuntun játszani a TeamFortress2-vel, majd még hátha van valami mód, bár erre a problémára még neten sem találtam megoldást. Na megyek és újrarakom az Ubit neki és mondom a rossz hírt.
Köszi a sok segítséget
-
Lacces
őstag
Hm... hát igen, azzal nem jutottam előrébb, kár mert ezzel nem igazán fognak foglalkozni a többi számítógép felhasználó
. Bár nekem furcsa, hogy efi partíciót kétszer ajánlja fel az alaplap boot kezelője.
Amúgy az írásod az amd driver-es telepítéssel kapcsolatban, tenném fel a kérdéseimet.
1. Én alapból nem találtam az usr/lib/fglrx mappát... ez baj? Nem volt ott alapból a signature fájl, így nem tudtam felül írni... ezt esetleg valahol a neten be lehet szerezni?
2. sudo amdconfig --initial, parancsra nekem hibát dob ki: amdconfig: No supported adapters detected, ezzel kapcsolatban mit tehetnék?
3. a jobb alsó sarokban van egy kis négyzet: AMD: Testing use only Unsupported hardware, ezt hogyan lehet eltüntetni? Illetve gondolom ez egyfajta hiba is lehet, mert ugye a 2. pontban írt parancsnál nem találta vga-t ha jól sejtem. -
Lacces
őstag
Igen, közben én is rájöttem.
Viszont nem kell utána a GRUB-ot állítgatni?
SSD-n van a Windows 7 boot loader
HDD-n van az efi és az ubuntu.
És amikor bejött a grub örültem mint majom a farkának aztán kiválasztom a win7-et és írja, hogy nincs indító, gondolom, mert arra a partícióra nem lett átmásolva.
Pedig előhozza, hogy windows 7 loader a grubban.
Na majd még erre kell rájönni, hogy hogyan működik. -
Lacces
őstag
köszi, még egy kérdés, hogyan lehet uefi módban indítani? Követtem ezt a hivatalos leírást, hát elég érdekes, felét nem értem, de nekem az uefi nem akar előjönni.
Az alaplapnál be van állítva, automatikusan érzékeli az uefi-t de telepítésekkor is csak a /boot -ot ajánlja fel az ubuntu a /boot/efi-nek nyomát sem látom.
-
törölt tag
Oké. A tvheadend műsort csak hts nevű user-ként tud menteni. Csak olyan könyvtárba, aminek ő a tulajdonosa. Sajnos még nem nagyon vágom az ubuntut, így lehet rosszul mondom, de chown-al kellett neki beállítanom a jogot.
Bár egyéb okok miatt elképzelhető, hogy külön lesz egy ext4 és ntfs hdd.
-
-
God Vazzeg
veterán
Nekem tökéletesen lejátszotta az mkv filmeket, mondjuk felbontást nem néztem. Prociból meg tuti nem bírta volna, 3,2GHz-es P4 nem bírja ezt szerintem. Nem vitatkozok, csak a tapasztalataimat írom le. Egyedül a flash opott HD-ban, de most ezzel a fos gef6100 IGP-vel ez se. Mondjuk ezzel még HD filmet nem néztem
Megnéztem, 720p tökéletes
-
Nagytalp
senior tag
-
Nagytalp
senior tag
-
törölt tag
Így van. Különösebben engem sem izgat a probléma, hogy mennyire és milyen hamar nő meg a Linux, ezen belül az Ubuntu felhasználótábora. Egyedül az izgat, ami engem zavar. De ezeket eddig az általad felvázolt megoldási lehetőségekkel mind sikerült. Az egyik egy Canon szkenner: VBox+XP. A másik GForce 620M(X?) Optimus-os kártya. No, ez aztán sehogy. De van mellette alaplapi, így ez is kit érdekel.
-
törölt tag
Értem én, csak ezzel a Canonical maga ellen dolgozik. Hiába számít az új felhasználók százmillióira, ha az eddigi felhasználók lebeszélik az újakat. Nyilván nem így akarnak új százmilliókat szerezni, hanem előtelepített gépekkel. De ahhoz meg sokkal nagyobb marketingre és a gépekkel jól egybegyúrt, stabil, a megszokottal (a Windowszal és környezetével) sokkal nagyobb mértékben kompatibilis rendszerre van szükség. Kérdés, bírják-e pénzzel?
-
törölt tag
Tudom. Eddig sem volt más, csak a Gnome. Csak ez működött. A Unity meg sokszor nem. Nekem ez nem baj, ettől még nálam marad az Ubuntu, és akinek felrakok valamit, szintén ezt lesz. Csak az újaknak és a kevésbé rugalmas régieknek ez kevésbé tetszhet. De ez meg a Canonical baja.
"Fél évente jönnek új kiadások"
Éppen most emelték 5 évre az LTS-desktop életidejét.És ott még van DVD, és nem is 4+GB-os. Viszont még van Unity 2D. Biztos nem véletlenül.
-
törölt tag
Azt sem tudom, hogy kell a VGA driverét feltenni. Nem telepítettem semmiféle drivert, hanem a Linux feltelepítése után használtam a gépet. Neteztem, és megnézem néhány programot. A rendszerbeállításokhoz hozzá sem nyúltam. De ez kábé tíz perc volt. Utána leállítottam a gépet, majd csak néhány óra elteltével kapcsoltam be újra. Akkor már az asztalon, vagy ahogy a Linux alatt hívják, szóval a főképernyőn már minden csonttá volt fagyva.
-
törölt tag
Értem én. De meg is válaszoltad az egyik legfőbb ok említésével:
érdekellentétek.
A másik: "az alaptelepítés részét képező alkalmazások ott vannak"
Ami nálam (ha nem lenne net) alapból az Ubuntu kidobását jelentené, mint fentebb írtam. Még szerencse, hogy 5 éve használom, és lusta vagyok a váltáshoz, így inkább Gnome Classic.A szükséges minimum alatt érteném egy alternatív gui létét is. Ha valaki full kezdő, és Unity-omlás van. ott áll meglőve. Vagy milyen alternatív gui van Unity-re?
"Az internetes tárolókat megint te érted félre."
Nem értem.Pont ezért írtam, hogy nem az egész szervert (az összes repot) kell felrakni DVD-kre. De a kettő között lehetne kompromisszumot találni. Ez 2012. áprilisig ment, 7,5 éven keresztül.
Ha nincs neted, nem is használsz Skype-ot.
"Ezen egy DVD méretű telepítő sem segíthet."
De bizonyos mértékben igen. Mert egy-egy DVD tartalma úgy van összeállítva, hogy önmagában egységes, minden függőség rajta van, ami kell.(#5796) Youri
Azért remélem, ez nem azt jelenti, hogy 2006 óta semmilyen frissítés nem ment a rendszerre. -
törölt tag
Félreérted. Ha már egy majdnem cd-méretű cuccot csinálnak, akkor csináljanak cd méretűt. Ha meg nem megy, akkor hagyják a 'csába az iso faragását, akkor inkább csináljanak rendes méretű dvd-t, amin sok program van.
Feltétlenül szükséges? Ezzel vitatkoznék. Már csak azért is, mert nálam amióta létezik a Unity, egy idő óta mindig összeomlott, csak a gui újraindítás segített. Így repült. Ha most a "feltétlenül szükséges" csomaggal akarnám kezdeni a Linuxozást (és mondhatnám "esetleg nincs netem, mert csóró vagyok, talán ezért is használok Linuxot"), akkor egy ilyen eksön miatt repülne az Ubuntu. Ahogy sokaknál így is lett.
"Egy alapvetően internetes tárolókra épülő rendszert internet nélkül nem éppen célszerű használni."
Erre inkább csak halad. Ennek még előfeltétele minimum a stabil és olcsó szimmetrikus széles sáv, mondjuk 100Mbit/sec-kel, mert ha arra kell várni, hogy a fájljaim ide-oda mozogjanak, akkor repül a felhő. És persze olcsó (mondjuk ingyenes) szinte korlátlan felhőtárhely. Mert ha már ennyire a netre épül, akkor ezek legyenek az alapok! Ne a lencsék.
És amúgy mi van egy ilyen, (szerintem túl) nagy mértékben a netre támaszkodó rendszerrel, amikor nincs net, bármi miatt? Ott vannak az adatok, itt vagyok én, és a kettő között nincs csatorna. -
-
Mtbsrác
senior tag
Köszi a segítséget mindannyiótoknak de a script az istenért se akart elindulni.
Megoldottam máshogy
Mate gnome panelt használok így feltudom tenni a felsőmenüsorba az indító ikonokat.
Ott egy "indító ikont"-t készítettem majd annak a végére biggyesztettem be ezt: no-dwrite
S lőn csodát úgy indul ahogy akarom -
-
törölt tag
Oké, akkor xubuntu-val próbálkozok is. Sajnos a Photoshop szükséges. Ismerem a Gimp-et, de pár szkript és tutorialok miatt valahogy muszáj lesz majd Wine alatt életre keltenem. Sajnos CS4 van legálisan, ami sejthetőleg települni nem fog, de teszek rá próbát. Legrosszabb esetben csak ennek csinálok egy virtuális xp rendszert és arra felteszem.
Alapvetően favorizáltam volna a minimal telepítést. Összedobtam itthonra egy mediacenter/torrent/web/mail servert és ott nagyon bevált a sallangok nélküli telepítés. Persze ott nincs GUI, szóval lehet h desktopra jobb lesz az alap.
-
tragiQss
tag
PS - gimp csak addig, míg egymaga dolgozik vele... Ha másokkal kell együttműködni, akik PS-t használnak, az... finoman szólva szopás.
(bár nekem még egyedül sem - úgy tudom, a mai napig nem tud olyan rétegeket kezelni, amiben csak beállítások vannak - pl. curves, levels stb)Legnagyobb gond, hogy - legalábbis az utolsó kísérleteim szerint - nem szereti a wine-t sem a PS, sem a LightRoom és valami dereng, hogy virtuális gépen sem volt tökéletes a dolog, mert ott meg a monitor kalibrációval nem boldogultam.
-
afgk2012
tag
Na-jó, de én már estem abba a hibába, hogy a programoddal csináltam egy változtatást, de a programoddal már nem tudtam visszacsinálni. Nevezetesen egy winyó partíciójából kihasítottam egy baradot és oda átmásoltam a linuxomat. Aztán elkezdtem átalakítgatni. Egy ponton rájöttem, hogy az egy zsákutca. Újrabootoltam, majd egyszerűen letöröltem az új partíciót és átméreteztem a helyét a régire. Sajnos az új bootoláskor már nem működött a rendszerem. OK, bebootoltam a mentés pendrájvomról (live módban), de ettől még egy rémálom a grub2 újra visszacsinálása. Szerintem kellene az a menüpont a programodba. De ha nem, hát nem.
-
qltsar
veterán
Sziasztok!
Nemrégiben tettem fel 12.10-et, sikerült beállítanom pöpecül mindent amire szükségem van. Sajnos néhányszor leállnak alapvető alkalmazások, reméljük ezt javítják a közeljövőben, viszont egy iszonyat idegesítő bug-ot találtam, amit legutoljára 11.04-ben láttam.
Itt a compiz és az nvidia / ati driver összebugolásáról van szó, ugyanis a legújabb nvidia driver feltelepítése után a window-dragging iszonyatosan laggol, ami elég zavaró tud lenni. Olvasgattam fórumokat, mindenféle trükközést kipróbáltam a compizconfig-settings-manager finomhangolásától a mouse poll rate emeléséig, de nem jártam sikerrel. Nouveau driverrel úgy néz ki nincs gond, viszont érezhetően lassabb a rendszer, valamint vmware alatt nem kapok 3d támogatást, illetve pl. hd youtube videóknál ha előhívom a dash-t elkezd szaggatni a hang és a kép.
Van esetleg valami ötletetek a hiba orvoslására?
Köszi
!
-
afgk2012
tag
Köszönöm a válaszod!
A Firefoxot lecserélem Operára, vagy Google Chrome-ra. A kétpaneles fájlkezelőnek ott egy raklapnyi linuxos commander. Szóval van azért alternatíva, nem is értem magamat, hogy miért akarok pont olyat ami nem működik rendesen.
Úgy tűnik, hogy ez a fájlkezelő az idő előrehaladtával csak egyre butább lesz (mint ahogyan az egész GNOME).
Igen, és van néhány kérdésem a programoddal kapcsolatban is:
1 hová lett az ubuntuból a régi pendrájvra-rakóka. Mert ez az Unetbootin által készítettel egy csomó gépen nem indul el azzal az iso-val, amit a programod csinál (például a gyári ISO-val igen). Én már a nevére sem emlékszem annak a programnak, csak azt tudom, hogy az azzal pendrájvra rakott ISO-k mindig mentek.
2 van olyan pendrájv, amire a programod nem akar rendszermásolatot készíteni. Egyszerűen nem is látja. Például sdb1 lenne, de nem lehet kíválasztani, hiányzik a listából. Próbáltam előzőleg ext2 rárakni, de akkor se látja. Miért?
3 a virtualizációban lévő rendszerek rendre hiányoznak a mentésből, pedig 2-rétegű DVD-re vagy pendrájvra bőven felférnének.
4 a WINE is megmarad a teljes rendszer-visszaállítás után. Még akkor is, ha előzőleg letörlöm a WINE c:/ könyvtárát. Akkor is ott maradnak a menüben a felinstallált, de már nem kellő programok.
Egyébként klassz a programod!
-
afgk2012
tag
Persze-persze, bocsánat. Gondolhattam volna, hogy mást nemérdekel. Nekem nagyon tetszene az új linuxmint, de már a régivel is sokat bajlódtam a saját firefoxuk miatt. Egyszerűen hibás az a verzió. Például a browser.showQuitWarning true-ról false-ra kell állítani. De ez csak egy a hibák közül. Van még vagy 15, ami a normális firefoxban nincs. Szóval le kellene cserélni, de nem engedi. Na-mindegy, hagyjuk. Köszi, hogy elolvastad!
-
-
tragiQss
tag
Pl. "lelki problémát okoz" (nekem, most), mert egy windows-os diszk partícióit mentettem el dd-vel és most szeretném a mentésből helyreállítani a rendszert, de az fdisk csúszása miatt szopóágra kerülnék, ha nem veszem észre az eltérést.
Lehet sajnálni, ettől még ez... khm... inkább nem minősítem.ui: volt egy halódó diszkem, amiről az utolsó pillanatban talán sikerült megmenteni a rajta tárolt anyagokat, de más lehetőségem már nem volt csak a dd if=/dev/sdxn of=sdxn.img
És k.nagy szerencsém volt, ha összejött, mert a következő bootot már nem bírta ki a diszk.Természetesen azonos típusú diszk lesz a csere darab.
-
-
-
qwertly
addikt
Miért ez már nem támogatott?És akkor már nem is lehet felrakni a "régi" klasszikus ubuntutt?Vagy ha nem létezik olyan ubi kiadás vagy valami leszármazottja amely a régi felülettett adja vissza nem ezt a Unity felületét?Valahogy nem fekszik ez nekem,maradnék a régi megszokottnál.
-
McSzaby
őstag
Ezt az AMD radeon oldaláról szedtem le, kiválaszottam, hogy HD2xxx és kiválasztottam, hogy Linux! Ezt a fájlt letöltöttem és lefuttattam. Nem kimondottan Ubuntu, nem kimondottan öregapám írta nekem, tudtam mit vállalok. Egyszerűen csak annyit akartam elérni, hogy ne szaggasson egy mkv videó Ubuntu alatt.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Argos: Szeretem az ecetfát
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Építő/felújító topik
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Renault, Dacia topik
- Metal topik
- EAFC 25
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nintendo Switch 2
- Zalaegerszeg és környéke adok-veszek beszélgetek
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 10% -tól elvihető.Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ACER PREDATOR HELIOS
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest