-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
A visszaállítási pontot nem a home- ba raktam volna, de csak nem okoz zavart, ha kell majd, tudd, hová tetted!
Csinálhatod azt, hogy a 100 Gb- ból levágsz 15- ot és az új disztrónak is ugyanazt a /home- ot jelölöd ki, vagy ha nem akarod megkutyulni, akkor 25- 30 Gb- ot külön partícionálsz az új disztrónak és arra telepíted. A GRUB- bal vigyázni kell, hogy arra a meghajtóra kerüljön, amire a disztró! A másik disztróddal ez nem fog törődni.
Az x- es mappákat csak root joggal tudod megnézni a fájlkezelőben, de nem kell az neked! -
-
Bármit telepíthetsz, ha egy üres partíciód van, ha van külön /home partíció, akkor azt használhatják közösen és akkor a beállítások is öröklődnek normál esetben. Én egyszer így nagyon megkavartam a rendszereket egyébként.
Javaslom, telepítés előtt gParted- el készíts egy új partíciót, amire kerül az új disztró.
-
stopperos
senior tag
Usb-re kiírod az Indítólemez készítővel a letöltött képet. Arról indítod a géped. Feljön a menü és ott az első pont a Xubuntu kipróbálása telepítés nélkül. Elindítod így a rendszert, majd lassan betölt a xubuntu. Erre mondtam, hogy próbáld ki.
Innen mehetsz tovább a telepítésre is, mert ott az asztalon a xubuntu telepítése, és ott fel fogja kínálni, hogy Ubuntu 12.04 frissítése 14.04-re. Én mindig le szoktam menteni a fájlokat, hogy nelegyen belőle gond, ha bukna a telepítő. Javaslom tedd te is ezt.
Meglévő rendszerből is tudsz frissíteni, mert a Frissítéskezelő felkínálja. Ezt neked azért rossz mert akkor ubuntu-ra fogsz frissülni, és ha mellé pakolod a xubuntu-desktop csomagot, akkor leszel ugyanott, csak még egy ubuntu desktop is ott lesz a gépen, ami nem sokat zavar, de a helyet foglalja (~1 GB).
-
-
Nem. A telepített rendszerre teheted fel az xfce felületet a meglevő mellé, ha telepíted az xfce-desktop -ot. Ha USB-ről akarod kipróbálni, akkor az Xubuntu települője kell, azt nyomod ki a pendrive-ra, és arról bootolsz. Úgy ki tudod próbálni, és nem bántja a telepített 12.04-edet.
-
Az egyes Ubi verziók között kb. a felület a különbség, meg a hozzá adott progik.
Tedd fel az xfce-desktop csomagot (asszem ez a neve) és bejelentkezéskor fogsz tudni felületet váltani.
USB-re kiírni pl. Unetbootin, Yumi, Indítólemez-készítővel lehet telepítőt, az Live rendszer is egyben.
-
-
-
stopperos
senior tag
Két gond van.
1) Radeon 9250 - ez csak opengl 1.3 vagy 1.4. Unity-hez pedig opengl 2 kell legalább. Erre az a megoldás, hogy nem Ubuntu-t raksz fel, hanem xubuntu-t vagy lubuntu-t.
2) 512 Ram - szerintem megérné fejleszteni 1.5 gb-ra, mert egy firefox manapság gyorsan megeszi.Amúgy szerintem nem feltétlenül kell frissíteni 12.04-től. Jól van az így még 3 évig. A Celeron D 2.66, 1 GB ram asztali gépeinken mi maradni fogunk még egy jó ideig 12.04-en. A firefox frissül, a biztonsági frissítések jönnek...
-
szerintem szerezz még egy kis ramot bele és ugy mehet a váltás. lubuntu, vagy lxde sem lesz jobb. pl a netböngészők egyenest zabálják a ramot. asszony gépében 1 giga ram van, és az is elég határeset. mondjuk kb elég, netezni. szerencsére nincs lassulás, de aggódtam is ettől mielött felraktam rá az uj ubuntut. eddig még ő sem panaszkodott. 1 giga ram alatt viszont nem erőltetném.
-
-
Nem tartom valószínűleg, hogy csak az elég lenne (hiszen gondolom AGP-s). Az esetlegesen Windowsra szánt összeget pedig inkább fordítsd új hardverekre. Sajnos csodamegoldás nincs, én is csak azt tudom javasolni, hogy tiltsd le a reklámokat, meg a videók indítása is legyen kézi. Amit pedig megakarsz nézni a YouTube-on, azt tedd ilyen kliensprogrammal, hiszen lényegesen kisebb erőforrásigénnyel dolgoznak. Amit meg nem bír a gép, azt egyszerűen nem bírja, ez van.
-
-
gabo89
senior tag
Flash videohoz: ha firefox-ot használtsz videodownloadhelper, ha chrome-ot FVD downloader szedd le. Mindkettönél van olyan lehetőség, hogy az URL-t a vágólapra másolod. Utána VLC-ben Ctrl+N, Ctrl+V, Enter.
Amúgy meg Lubuntut vagy Xubuntu-t használj inkább. Az új Xubuntu kapott egy jó "start menut" is.
-
-
God Vazzeg
veterán
Szerintem abban is működnie kell. Én is azért raktam, mert ez van benne alapból, de teljesen jól is működik. Nem lehet hogy valami speckó valamit raktál bele a szerkesztett részbe, amit máshogy nem tud menteni? Én csak kijelöltem ami kellett, nem csináltam mást, és ezután kijelölt rész exportja, és már meg is volt. Mondjuk itt át kell először állítani hogy mp3 legyen, de gondolom nem ilyen apróságot baxol el
#9444: köszi, az is túl egyszerű
(ráadásul ha fix ip van, sok routeren nem látszik, csak a DHCP-s
)
-
Tutu7030
veterán
Exportálás opciót kellene használnod.
http://youtu.be/WKjEMkn59wQ
-
-
Rimuru
veterán
Itt nem úgy mennek a dolgok hogy egy mappába bekerül minden (ezt akarják most megváltoztatni a Ubuntusok...), mindennek megvan a maga helye. Az asztalbeállító fájlok /usr/share/applications/ alatt találhatóak meg, ezek (is) szoktak bekerülni a menükbe, de ha pl.: egyet kimásolsz valahova (jelen esetben ~/Desktop) és elindítod akkor is működni fog (Mikor korábban volt erről szó írta valaki (God Vazzeg?) hogy csinálhatsz sajátot is).
-
-
BoB
veterán
Fene tudja mi hiányzott neked, nem kell nekem itt sírni. Én meg ezt utálom, segíteni akarok és megkérdezem pontosítás céljából mit szeretnél erre idefosol valamit arról hogy más valami mást ajánl neked.
Semmi kivetnivalót nem látok egy sz@ros kérdésben hogy mit szeretnél.
-
Magyarul a dashből szeretnéd kihúzni. Akkor ne tedd full képernyőre.
De gondolom valahogy elmagyarázható neki, pl a képernyő szélén, vagy sokáig tartva, akárhogy, hogy nem a dashben szeretnéd basztatni, hanem a desktopra húzni. Legalább is remélem. (nem használom a unity-t )@colomb2: lehet, de ezeregyféle megoldás, többek között a kézi fájlszerkesztés kerül elő, miközben lehet csak egy egyszerű usererror. Egy újabb kommenttel legalább kiderül, hogy mit akar csinálni és hogyan. Persze az jó dolog, hogy van megoldás, és segítünk, de néha (engem legalább is) frusztráló, és egyetnemértésnek, szakikokoskodásának tűnhet.
Kifejezhettem volna jobban is magam. -
Rimuru
veterán
Attól is függ hogy mit akar az ember. Ha csak használni akarod és elégedett vagy a mostani rendszerrel felesleges, ki akarsz próbálni valami újat, esetleg tanulni szeretnél akkor nyugodtan nézd meg (személy szerint inkább Debiant ajánlanék mint Ubuntut), de akkor van még sok disztribúció amit megnézhetsz.
bob.zxr: Simán Arch Linux ahogy van.
-
Syl
nagyúr
-
Pano
addikt
Én leírom neked, hogy a Windowsos progijaimat mivel váltottam ki, hátha kapsz támpontot és segít.
K-lite Codeck pack -> VLC
Chrome -> Chromium (végül is ez nem kiváltás)
Winamp -> Clementine
Camtasia Studio - > Kazam (bár ez csak hirtelen ötlet volt, biztos van jobb).
E-mail maradt Thunderbird.
Skype van linuxra is.
Photoshop -> Gimp (igaz, ezt újra kell tanulni).
utorrent -> qBittorrent
Office - > LibreOffice (Otthoni használatra tökéletes, de ha dolgoznom kell vele akkor néha kiborít, munkahelyen is ez van és még van hova fejlődni).Amik még jól jöhetnek a mindennapokban:
Audacity - Audio fájlok szerkesztésére, kódolására.
Openshot - Videók szerkesztésére, kódolására. (Hasonlít kicsit a Windows Movie Makerre).
Oracle Sun Java bővítmény (Sajnos némely netbank nem hajlandó az openJRE vagy openJDK alatt futni).Hirtelen azt hiszem ennyi. Még én is "ismerkedem" a dolgokkal hosszabb távon, mert most űztem én is komplett el a gépemről a Windowst. Az Ubuntu One szolgáltatását mindenképp próbáld ki, marha jó dolog
-
Syl
nagyúr
Van MPlayer, VLC Player, meg kismillió más player. Ubuntun ne a vindózos programokat keresd. (IE-t se
) Mindenre van alternatíva, amik általában jobbak. Például win-en nagyn utáltam a VLC-t. Piszok lassú volt, kényelmetlen a használata. Itt meg az a fő és egyetlen lejátszóm. Annyira jól működik. És gyors.
-
stopperos
senior tag
Nézzük akkor a gépparkot, amit felügyelek:
Csak azon az egy gépen produkálja ezt (hogy nincs hálókártya 3.8 on), (Albatron KM400(VIA) + AthlonXP 2000@2000 Mhz + Radeon 9600 NonPro); integrált kártyával is ugyanez.
Ahol semmilyen kernellel és semmilyen linuxszal nem megy a standby: Asrock 760GX(SIS) + Sempron 2800 + Radeon 3450 AGP; integrált kártyával sem megy.
Ahol a bios beállítás kellett, de utána simán ment: Asus A7V880(VIA) + Sempron 2500 + Radeon 9600 NonPro; integrált kártyával is működött, Nvidia 6600GT-vel is bios beállítás kellett.
De pl MSI valami Via KT333 alaplap + AthlonXP 1700 + Radeon 9200 PCI -nál nincs gond alapból.Intel oldalon is van jó és rossz példa:
Asrock G41M-GS3 + integrált + Pentium valami kétmagos -> nem megy sem az audió, sem a lan standby után. Az alaplapon kell az energiatakarékossági jumerekkel szórakozni (EuP), azóta megy mind a 4 gép.
Asus P5VD2 MX SE (VIA) + integrált + Celeron 2.66 -> simán megy mind a 10 gép.
Canyon 9IGM (478 Intel) + Radeon 9600 NonPro + Celeron 2000@2.66 -> 2.6.32 kernellel kezdett csak el működni, viszont integrált kártyával simán ment.
Laptop Fujitsu-Siemens 7320 (Via+integrált+CeleronM) -> 2.6.32 kernellel ha standbyból visszahozom, kb 30 perc után totál megfagy, és adatvesztés is előfordult. 2.6.35 kerneltől viszont megáll az óra és csak akkor üti a másodperceket, ha számol a processzor, de ha otthagyom üresen, akkor ugyanazt az időt mutatja 2 óra múlva is. (az összes újabb kernelnél is ez van) Ezért van rajta 10.04.4 és nincs standby.Nagyon változó, hogy egy gép hogy viselkedik. Biost kell frissíteni, biost kell állítani. Kernelt kell frissíteni.
Szerk: magyarítás -
stopperos
senior tag
Ez olyan dolog, ami nagyon gépfüggő.
1) Próbáld a bios-ba állítani a standby beállításokat. Nekem a run vga bios after S3 oldotta meg az egyik gépen a problémát.
2) Egy másik gépen pedig kernel függő volt, hogy mikor volt sikeres a standby. Most a 3.8 as kernellel eljutott oda, hogy az alaplapi hálózati kártyát nem kapcsolja vissza. Itt egy usb ethernet csatlakozó van bedugva azóta. (Pár posttal korábban írtam, hogy 12.04 re is elérhető a 3.8) De pl 3.2 vel nem is ment a standby, 3.5-el meg minden második után megfagyott. -
Én nem feltétlenül frissítésre gondoltam, hanem a jövőben ha frissebb kiadásokat akarsz használni, akkor inkább Xubuntu-val vagy Lubuntuval próbálkozz. Mert gondolom amiben ilyen videokártya van, az amúgy sem lehet valami erőgép. Egyébként pedig igen, ha a 12.04 LTS kiadással nincsen problémád, akkor érdemes megmaradni nála.
-
PuMbA
titán
Ne frissíts, a 12.04 5 évig támogatott stabil verzió (LTS)
A köztes verziók kevésbé stabilak és kevesebb ideig támogatottak. A 12.10-re frissítés meg magától csak úgy nem jelenik meg, azt vagy beállítottad vagy egy program módosította
A szoftverforrásokban valamelyik fülön beállíthatod, hogy csak LTS verzió frissítésekről értesítsen.
-
-
Tamás88
őstag
Nálam meg az van, hogy akármelyik rendszerrel elaltatom a gépet (Ubi+Win8), akkor a következő újraindulásnál egyszerűen kikapcsol, és be sem lehet kapcsolni (mint amikor hardver hiba van). Csak áramtalanítás után lehetséges újra bekapcsolni. Amúgy nincs hiba a rendszerben azonkívül, hogy ha bármit feltöltök (de tényleg bármi pl. Youtube videó, FB képek) akkor megszakad az internet és csak az usb stick ki-be dugása után lehet tovább használni, és ez mind2 rendszernél van.
A másik viszont, hogy az Ubuntu 13.4-et csak minden második indításnál lehet elindítani (értsd csak a lila képernyőig tölt először és ott megáll) (12.10-el nem volt ilyen probléma).
-
Foose
addikt
Valami olyasmit olvasok,hogy az én esetemben nem ugyanarra a vinyóra kellett volna telepíteni a grubot,amire az ubuntu ment. Ez oké. De sajnos nekem nem jött külön lehetőség erre,csak pont láttam amikor települ az ubuntu,hogy írta a grubot is. Mások írják,(nem nekem,hanem ilyen esetre)hogy azt a vinyót amin az xp van,le kellett volna húznia gépről,viszont akkor nem értem,hogy mondtam volna azt,hogy a másik vinyóra menjen a grub??? Vagy nagyon nem jól értem?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Gyermek PC játékok
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest