- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Aktív témák
-
Wolfskin
őstag
válasz
Wolfskin #13776 üzenetére
szóval xp alól, virtual boxban fut a slax ha iso-ból bootol, DE
-nem tud magyarul
-nem lehet rá progikat telepíteni
-nem lát semmilyen megosztott mappát
-nem lehet beállítani a képernyő méretet (22' 10:9 monitor, de alul-felül kilóg a fele)
-egyáltalán van benne olyan, hogy "hardver setup" vagy egy linuxos ne foglalkozzon ilyesmivel?
-a virtual box ad egy tippet egy varázsigét, hogyan lehet megosztott mappát becsatolni ('mount -t vboxsf share mount_point'), de linuxban nincsenek ilyen írásjelek ( '_ )
-hát ez tényleg egy vicc
-esetleg kell közben valami mást is csinálni, kelet felé fordulni, ilyesmi?
-szerintem nem kísérletezem többet linuxxal, az egyetlen amire való, hogy be lehet vele bootolni és adatot menteni. szerettem volna kipróbálni, párhuzamosan használni a winnel, de már így is túl sok időt fecséreltem rá...
az élet túl rövid, hogy linuxxal szöszmötöljünk -
GD
őstag
válasz
Wolfskin #9183 üzenetére
tálcához lehet adni egy alkalmazás indító ikont, olyan mint egy fogaskerék
abba beleírva a bináris nevét, ha ismeri az útvonalat, akkor már megy is
de lehet hozzá parancsikont csinálni, jobb klatty mint win-ben az üres asztalra
az hogy mi az adott progi útvonala: "which krusader" mondja meg konzolban -
törölt tag
válasz
Wolfskin #9109 üzenetére
most esett csak le, mi a bajod a cd/dvd-tool-szal. akkor látsz majd itt bármi kiírható file-t, ha már előzőleg kijelölted lemezre írásra: akár egérrel megfogod, és rádobod az íróban lévő cd/dvd-lemezre. "köszi a segítséget, de részemről továbbra sem tartom felhasználóbarátnak a linuxot. sőt!">ez és a hasonló mondataid eszembe juttattak egy történetet, ami lehetne urban legend, ha nem magam láttam volna:
Japán turisták felszálltak a villamosra Bp-n. Jegy elő, be a jegykezelőbe, és várták, hogy történjen valami. Mivel nem történt, és - gondolom - már voltak ilyen irányú tapasztalataik, kivették a jegyet, és újra próbálkoztak, többször is. Mivel így sem sikerült érvényesíteni, tanácstalanul néztek körbe. Segítséget valószínűleg a magyar nyelvtudás hiánya miatt nem kértek. De szerencséjük volt, egy jólelkű fiatalember megszánta őket, és segített. Odament, becsúsztatta a jegyet, és lehúzta azt a nagy fekete izét, amibe a jegyet kell dugni. Nagy kattanás, és a jegy már kezelve is volt. A japók meg nézte, mint öcsi a moziban, és hálálkodtak, jó szokásuk szerint. Szóval ők addig a modern, automata lyukasztóval találkoztak, és azt várták. A párhuzam NEM az - általad valamilyen szinten működtetett - Windows "modernségéről" és a Linuxok - itt az Ubuntu Linux - "elmaradottságáról" szól, hanem arra akart volna rámutatni, hogy:
1. nem minden működik úgy a Linuxokon, mint a Windowsban - szerencsére!
Légyszi, próbáld végig, ezek közül mennyi működik DOS-ban:
[link]
ha esetleg találsz olyant, ami nem működik, akkor írj egy levelet Bill Gates-nek, hogy milyen bénajoe! Köszi
2. ha valamit nem értesz, olvass dokumentumokat. ha még mindig nem érted, kérdezz, ahogy ezt már többször is helyesen tetted, ne hirtelenkedve jelentsél ki butaságokat. -
rtom
senior tag
válasz
Wolfskin #9150 üzenetére
Akkor lassítva: keresd meg az Alkalmazások menüben a Terminált, indítsd, erre megjelenik egy ablak, benne egy DOS prompthoz hasonló, a usernevedet is tartalmazó valami. Ide kell beírni A Vladi által írtakat, azaz először
sudo fdisk -l
Válaszd szúrd be a topicba és mehetünk tovább.
Izé, kicsit hamarabb kommenteltem mint olvastam, na mindegy, ismétlés a tudás...
-
sh4d0w
félisten
válasz
Wolfskin #9138 üzenetére
NTFS-eszközökről annyit, hogy alapból valóban benne van az új Ubuntu-disztribúciókban, csak a menüben nincs benne. Ettől azonban még korrektül használható.
Ha meg virtualboxban futtatsz egy rendszert, az csak azokat a host könyvtárakat fogja látni, amit a virtuális gép beállításai között megadtál, nem a teljes partíciókat - de ezeket is csak akkor, ha mountolod azokat (feltételezem, Linux fut a virtualboxban).
-
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
válasz
Wolfskin #9141 üzenetére
a journal a filerendszer naplója, ha nincs lezárva (nem jól lett leválasztva windows alól), akkor az ubuntu nem csatolja fel automatikusan. ilyenkor vagy az a megoldás, hogy rendesen leállítod a windowst, és akkor az szépen rendberakja az ntfs naplóját
az új ubuntukban egyébként nem nagyon kell foglalkozni az ntfssel, múkodik oszt jó
virtualboxszal kapcsolatban nekem az rémlik, hogy a gazdagépről megosztott dolgok kvázi hálózati meghajtóként jelennek meg a vendég oprendszerben (mondjuk én fordítva csináltam, XP-t futtattam ubin) a rendszerpartíció meg ugye egy képfájl, amit a vbox annak emulál aminek akar
amit vladi írt dolgokat megtehetnéd, talán közelebb jutnánk a megoldáshoz
ja és bocsi ha nem válaszolok egyből, Baldur's Gate-et installálok
-
Major Major
senior tag
válasz
Wolfskin #9113 üzenetére
szóval a ctrl+F1-re szintén nem reagál a cucc (meg se lepődök rajta) , de a menüben megtaláltam a parancssoros terminált
ez elírás volt, ctrl+alt+f1(f2, f3 stb.) hozza elő a terminált. bár személy szerint inkább a gnome terminált javaslom, még a végén eldobja magát az X a ki-be váltogatásnál, te meg szétharapod azt a LiveCD-t
persze a copy/paste szintén nem működik
van egy olyan fícsör a unixokon, hogy kijelölt szöveget középső gombbal be tudsz illeszteni. ezt próbáltad már?csak egy kérdés: rendesen le lett állítva a windows? akkor nem szokta felcsatolni a linux az ntfs partíciókat, mikor nem jó a journal
a virtualboxos dolgaidat meg nem is egészen értem. ott egy gazdán levő image file vendég merevlemeze, illetve gondolom könyvtárakat tudsz megadni pluszban, de azok kezelése (vinyónak álcázása) már a virtualbox dolga nem a linuxé, ő onnan belülről csak virtuális dolgokat lát
-
Vladi
nagyúr
válasz
Wolfskin #9108 üzenetére
Nyiss terminált: (parancs értelmező program)
Alkalmazások(application) - Valami kellékek vagy valahol - terminálOtt add ki a parancsokat amit javasolunk.
De lássuk már végre, hogy mi van azzal az ntfs partícióval!Először: Nézzük meg, hogy milyen partíciókat lát a linux (a már ismert fdisk):
sudo fdisk -l
Lesz majd egy olyan kimenete, hogy:
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda2 1306 3916 20972857+ 7 HPFS/NTFSMeg sok sor. Ezek a partíciók. Nyilván az kell neked amelyik ntfs.
Utána hozz létre egy könyvtárat, ahová a partíció kerül majd:sudo mkdir /mnt/ntfs1
Na itt lesz lényeg, hogy mit kaptál az előbb. Az első oszlop az eszköz fájl(nálam a példában ez a /dev/hda2 nálad valszeg: /dev/sdXY betű-szám). Azt kell csatolni a létrehozott konyvtárba.
Így csatolod: (példánál maradva, persze nálad más lesz a /dev rész)
sudo mount /dev/hda2 /mnt/ntfs1 -v
Típust ne írjál, azt találja ki magának, hogy mi kell. Tehát ne legyen
-t ntfs
rész.
A -v kapcsoló a parancs végén nagyon fontos, ettől lesz beszédes és kinyögi, hogy mi a baja.Ha valahol elakadsz hozod ide a topikba a terminálon amit kiír. Kijelöl, szerkesztés menü másolás.
Hajrá!!
-
rollins
őstag
válasz
Wolfskin #9108 üzenetére
most nézem, nálam sincs ilyen menü a gnome-ban, a Ubuntu 8.04 LTS (Hardy Heron) -ban nincs előtelepítve a grafikus beállító, sudo apt-get install ntfs-config -kéne hozzá
a parancsot meg terminálban vagy konzolon esetleg (ctrl+F1) add ki (hol máshol?)
places/számítógéppben azt írja, hogy "cannot mount" hát az nem jó
nyomj majd egy
sudo fdisk -l /dev/sda -t (vagy hol van neked a windows), meg talán egy lsmod | grep fuse -t -
rollins
őstag
válasz
Wolfskin #9103 üzenetére
ntfs-3g -vel sem megy? péld van az /mnt -ben egy c könyvtárad és csatolod a windowsos C: -t ami az 1. lemez 1. particiója :
sudo ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/c
lecsatolni: sudo umount /mnt/c
Habár ha sima mount -t-al sem ment..., az ntfs-3g -vel írni is lehet az ntfs-re, csak óvatosan
Esetleg megnézheted fdsik /dev/sda -val milyen partíciókat lát
m (parancslista), p (listáz), q (kilép fdsik-ből), mást ne nyomjál neki :/
Egyébként itt a telepített rendszeren semmit nem kellett csinálni, csak rákattintani a lemezikonra és már csatolta is. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Wolfskin #9097 üzenetére
ha jól számolom, 12 év linuxozás van a hátam mögött. valahogy mindig kijöttem vele. persze folyamatosan voltak és vannak megoldásra váró problémák, sőt, olyanok is, ami korábbi verzióval ment, most nem megy. ez benne van a pakliban. win esetén is így vagyok, bár azt csak a melóhelyen használok.
Aktív témák
Hirdetés
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Kuponkunyeráló
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- ARC Raiders - Új előzetesen a hamarosan induló tech teszt
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen légkondit a lakásba?
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- Olcsó Laptop! Új akkumulátor! Dell Latitude E6540 : I7 4600M / AMD HD8790M / 8GB DDR3 / 128GB SSD
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest