- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Aktív témák
-
-
válasz
Neil Watts #44113 üzenetére
Miért nem a Catalyst Control Centerben kattintgattál hozzá?
-
A Rendszerment nem egy általános adatmentő alkalmazás, arra másik szoftvert kell alkalmaznod. A /home szinkronizálás funkciója csak egy véletlen törlés elleni védelem és nem alkalmas komolyabb mentésre.
Mondjuk a problémádon könnyedén segíthet egy egyszerű fájlkezelő is, mint amilyen például a Nautilus. -
Ezt a fajta mentést nem lehet másik partícióra elkészíteni, csakis egyazon fájlrendszeren belül működik. Ha másik partícióra akarsz menteni, akkor már fizikailag is duplázódnia kell az adatoknak. Jelen esetben pedig az adat egyszer van felírva az adathordozóra, csak a rá mutató hivatkozásból készül tartalék.
-
Tulajdonképpen itt a legtöbbünk nem is szeretne tökéletes rendszert, csakis keresi azt. Belövöd a kiadást ahogy jó, minden megy, mégsem vagy elégedett, hiába frankó minden. Mellette azért még telepítesz nyolcféle másik disztrót is, meg felfrissíted a jól működőt, hogy elromoljon. Én mondjuk nem teszem ezt, megelégszem a fejlesztői kiadással is.
-
Hát, nem mondom, néha jókat tudok mosolyogni egy-egy bejegyzésen, mondjuk nem feltétlenül itt, olyankor van, hogy hasonlóan vicceset írok válaszul.
Az az igazság, hogy sz@r a linugz, ezt mindenki tudja, de íratlan szabály, hogy ezt hirdetni nem szabad. Aki pedig ezt az első számú aranyszabályt megszegi, azt közös erővel kiközösíti a fanatikusok közössége. Ilyenkor a célszemélynek jobb továbbállnia, mert sok jóra már nem számíthat a továbbiakban. Erről lenne csak szó, na, valaki kimondta végre. -
Amióta itt vagyok, azóta csakis miattad volt konfliktus és hangulatkeltés. Teljesen mindegy, hogy mi az igazság, vagy hogy ki a szemét, ez tény marad. Amikor nem írogatsz ide, akkor mindenki normálisan elbeszélget, segítünk a kérdezőknek. Jössz és elkezded a nagy igazságok megmagyarázását, másokat meghazudtolsz és fanatikus hülyének nézel. Senki nem mondja azt, hogy ebben a fórumban nem az Ubuntut kedvelők a törzstagok, de akkor sem szép egyfolytában idejönni trollkodni. Senkit sem érdekelnek már itt a problémáid, segíteni csak annak érdemes aki megérdemli, aki tesz is a megoldásért. Használj olyan operációs rendszert amivel elboldogulsz, és ami minden szempontból tökéletesen kielégíti az igényeidet. Mások áldozatos munkájának fikázását pedig lassan befejezhetnéd. Amit az adódból fizetsz azt leszólhatod, lehetsz például elégedetlen az utak minőségével vagy a köztéri szemét mennyiségével.
-
Úgy emlékszem, hogy én magam építettem bele a rendszer-telepítési funkciót, amely még alapértelmezett is az elkészített Live-ról indítva. De persze lehet, hogy rosszul emlékszek rá, lehet, hogy mégiscsak hiányzik ez a funkció belőle.
Szóval előzetesen elkészítetted a partíciókat, azok lecsatolt állapotban vannak és nem látja őket? Akkor lehet, hogy valami nálam nem kerek, mert nálam kiválaszthatóak...
Talán azzal segítek ha azt mondom, hogy mindent ugyanúgy kell csinálni mint élesben, egy valós gépen. Úgy tudom, hogy sikeresen használtad már a rendszermásolás funkciót, most sem megy másképp a dolog. -
válasz
bobalazs #43643 üzenetére
Jaj, ezt ciklusos dolgot már így újabban találták ki, gondolom azért, hogy egy másolás-beillesztéssel menjen a dolog. Amúgy erről lenne szó:
sudo mount -B /dev /mnt/dev
sudo mount -B /proc /mnt/proc
sudo mount -B /sys /mnt/sysIgazából a linkelt leírás kicsit túl is van bonyolítva.
-
válasz
rybank #43606 üzenetére
GNOME Shellnél Mutter van, és azért is írtam, hogy vele szemben a Compizzal jobban jártunk. Amúgy a Shell az egy felhasználói felület, a GNOME pedig egy asztali környezet.
Szóval eddig csak az ablakkezelőt, a felhasználói felületet és az asztali környezetet sikerült összekeverned egymással. -
Hát, ha ez megnyugtat, akkor Precise alatt teljesen jól működik, bár ez erősen hardverfüggő is. A netbookomon például nem nagyon tudom használni mert pánikól szegény, de majd csak javítják kiadásig. Tehát maximum április végén az új LTS-sel tudod majd használni, bár garantálom, hogy az sem lesz problémamentes kiadás.
-
-
Precise-től kezdve 5 év támogatást élveznek az asztali LTS kiadások is.
(#43393) aag: Az Ubuntus kernel a Vanillára épül, de tartalmaz egyéni javításokat és plusz dolgokat (erre mondjuk, hogy Ubuntu patch). Ilyen például az ureadahead támogatás vagy éppen az ndiswrapperé. Na meg persze ezt tesztelik a rendszerrel, többször előfordult már, hogy amíg az Ubuntus jól ment, addig a Vanilla ugyanúgy bekonfigolva, vagy éppen innen letöltve hibásan működött.
-
válasz
vilmaboy #43295 üzenetére
Én azért is írtam, hogy nincsen általános módszer, mert nem csak ilyen források lehetnek ezekben a fájlokban, hanem bármilyen formátumú cucc, lehet, hogy csak egy telepítőszkriptet kell futtatni és annyi (pl. install.sh). Ez egy olyan tömörített csomag mint például a zip, teljesen általános és sok mindent lehet vele becsomagolni.
De az igaz, hogy amit fordítani kell, az általában ./configure, make és sudo make install hármasból jön össze, de nem minden esetben (elég ennyi). -
-
-
-
válasz
rybank #42795 üzenetére
Igen, én már a Precise fejlesztői kiadását használom egy ideje. Új kernel, Debianból importált frissebb csomagok, ezek jellemzik. Még a Unityt nem frissítették, és sok új funkciót sem adtak hozzá a rendszerhez.
+(#42796) zed01:
Én azért is használom ezeket, mert nekem vannak olyan fejlesztéseim, PPA-ban tárolt alkalmazásaim amikkel lépést kell tartanom. Például a rendszerben történt változásokat nem tudom a Rendszermenttel azután követni miután már kiadták a kiadást.
Amúgy meg az LTS-ek fejlesztése jellemzően unalmasabb kicsit a köztes kiadásokénál, legalábbis tesztelői szempontból. Amíg pl. az Oneiric használhatatlan volt elég sokáig a fejlesztési ciklusában, addig itt azért nem ér annyi meglepetés. De ugyanez volt a Lucidnál is, végig tudtam követni az egész fejlesztési szakaszt. Mindazonáltal ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek ajánlatos ilyen rendszereket használnia, nekem is sokszor jön jól egy-egy visszaállítási pont mikor mondjuk törés keletkezik a csomagoknál vagy a fél rendszert leszedte egy frissítés. De persze a rendszer vagy az alkalmazások elindíthatatlansága sem éppen ritka ilyenkor.(#42798) zed01: Hát, ezen ne múljon. A 3.2-es kernel rc7-es (a stabil előtti utolsó) kiadására épülő Ubuntus csomagok:
linux-image-3.2.0-7-generic
linux-headers-3.2.0-7-generic
llinux-headers-3.2.0-7 -
Valahogy olyan érzésem támadt, hogy valami kimaradt ebből a listából. Biztos, hogy mind a ~10.000 aktív PPA-t számba vetted válogatáskor?
Amúgy pedig én legalábbis nem ajánlanám, hogy valaki ezek közül felvegye az összeset. Csakis meggondoltan és a legszükségesebbeket érdemes használni. A rendszer stabilitását veszélyeztetik és hatalmas biztonsági rés is az összes PPA. -
válasz
rybank #42787 üzenetére
Kipróbálhatod nyugodtan, jó is a Debian. Csak kicsit elavultabb csomagokat szállít, de még az experimental tárolóban is vannak régebbiek mint az Ubuntunál. De tény, hogy stabilitásban és hibamentességben élen jár a stabil kiadás, csak akkor van gáz ha mondjuk nem tudod működtetni egy új vason. Aztán meg az Ubuntuba azért építenek jó pár kényelmi funkciót ami a Debianban nem található meg. Így Ubis szemmel már kényelmetlen lehet a használata, olyan fapados érzésed támad.
-
-
válasz
dcsabesz #42757 üzenetére
Hát, mivel igazán nincsen sok választék, ezért a wine-t tudom ajánlani. Nem létezik alternatívája, csakis ráépülő egyéb - esetleg fizetős - megoldások. Illetve a másik lehetőség az, hogy virtuális gépre telepítesz - jogtalanul - Windowst és azon futtatod a programokat.
-
válasz
vilmaboy #42704 üzenetére
A manpages-hu csomag telepítésével kapsz pár magyar nyelvű manuált, de korántsem mindenhez, plusz a legtöbb elavult információkat tartalmaz. Sokkal biztosabbak az eredeti angol nyelvűek, mert nemcsak, hogy naprakészebbek, de teljesebb információval is szolgálnak. Az informatika világában pedig úgyis csak úgy tudsz mélyebb tudást szerezni, ha megértési szinten tudsz olvasni angolul.
-
válasz
vilmaboy #42691 üzenetére
A /etc/shadow fájlban helyet kapó titkosított jelszavak lesznek azok szerintem. Mondjuk bejelentkezéskor használod, ez alapján állapítja meg a rendszer, hogy helyes jelszót adtál meg.
Lehet, hogy nincs telepítve a csomagja, de valószínűbb, hogy elavult módszer és nem kompatibilis a rendszerrel. Ha elárulod, hogy pontosan mit szeretnél, akkor esetleg tudok segíteni benne. Miből szeretnél és milyen bootcd-t csinálni?
Amúgy én azt tudnám javasolni, hogy ne könyveket olvasgass, hanem amikor felvetődik benned egy kérdés, akkor keress rá a neten, mert biztos, hogy számos helyen foglalkoznak vele és megleled a választ. Én nem tanulmányoztam egyetlen könyvet sem, mégis egész jól megértettem dolgokat. -
válasz
vilmaboy #42636 üzenetére
Én LibreOffice-t használok, hivatalosan is azt szállítja az Ubuntu.
Zenehallgatásra pedig Audacioust, az is egy Winamp klón, bár az újabb verzióinál már nem az az alapértelmezett felület.
Letöltésvezérlőre nincsen szükségem, a böngészővel letudok tölteni minden.
Esetleg a dvdrip és az acidrip érdekelhet, én ilyesmit nem használok. -
Ha nem úgy lassú, hogy mondjuk megnyitsz egy alkalmazást és csak sokára nyílik meg, hanem úgy, hogy mozgatod az ablakát és nem azonnal reagálva követi (vagy lassan nagyítja teljes képernyőre), akkor az a GPU-val van összefüggésben. De nem a hardver lehet gyenge, hanem a szoftver. Egyrészről az új Compiz még nincs annyira kiforrott mint a régi, másrészről pl. AMD-nél a nyílt meghajtóval lassabb mint fglrxvel (de annál is ki kell kapcsolni az OpenGL-nél a VBlank jelre szinkronizálást, mert akkor annál is lassú).
Érdemes kikapcsolni pl. a Unitynál az aktív elmosást (a passzív sem sokkal jobb), mert az elég erőforrás igényes.(#42612) MacCaine: Nincs megoldás, nem lehet 9.04-es kiadástól felfele Ubuntura telepíteni a 9.3-as Catalystot. A 9.4-estől felfele pedig csak a HD szériásokat támogatja, ez van, meg a nyílt meghajtó.
(#42615) vilmaboy: Én nem javaslok vírusirtót, eléggé felesleges. De azt sem javasolnám, hogy a jelszókérést kiiktasd, mert az viszont a saját érdekedet szolgálja, hogy kéri. Ha fullosan telepítetted a nyelvi támogatást, akkor annyi, ami angol maradt az nincs lefordítva.
-
Nekem a Wind U100-as típusú netbookomban (még az Atomkorszak kezdeti időszakából származó) GMA 950 van és legalábbis azzal a kicsiny képernyővel egész szépen viszi a Unityt. Nem is a sebességgel van a gond a régebbi GPU-knál sem, hanem funkcionális hiányosságokkal (OpenGL kiterjesztések ismeretének hiánya). Amúgy meg nem kell neki erős 3D képességekkel megáldott hardver.
(#42605) vilmaboy: Ha rendszerpartíciókat akarsz átméretezni, akkor azt egy másik rendszerről teheted meg, ilyenkor egy Live-ot szoktunk indítani (csak ugye nem tudom, hogy neked az elindul-e, esetleg valamilyen opciókkal).
-
válasz
vilmaboy #42599 üzenetére
A Lubuntu jó választás, az Ubuntu Unityvel azért kicsit döcögősen menne már rajta. Ha egyáltalán kompatibilis vele, GMA 950-el még megy, de az az alja Intelnél.
Amúgy azzal ne törődj, hogy kilehet a bejelentkező képernyőnél választani ezeket a dolgokat, hagyjad nyugodtan alapértelmezetten és ne állítsad el róla. Akkor lehetne elindítani őket, ha telepítve lenne mögéjük az amit indítanának.(#42601) MacCaine: Ha nekem nem hiszel, akkor nézzed már meg a kiadás dátumát, 2009 márciusa. Az X.Org-ból már 7.6-ot használ a rendszer, kernelből meg bőven frissebbet mint amit még támogat. Szóval már eleve, hogy a kernelmodult nem fordítaná be.
Ubuntu 9.04-en játszottak még anno olyat, hogy az X-et fejtegették vissza hozzá, hogy működjön vele... -
válasz
róland #42597 üzenetére
Ubuntu 11.10-et használsz Unityvel? Azt próbáld meg, hogy nyitsz mondjuk egy terminálemulátort, majd az ablakát megfogva a jobb képernyőszélhez húzod, ahol átméreteződik fél képernyőnyi méretűre. Aztán rántsad ki ebből a pozícióból, majd helyezd át a munkaterület-váltóra kattintva egy másik asztalra. Na aztán próbáld meg húzogatni ide-oda, ekkorra már nekem igencsak darabosan akart mozogni. Frissen megnyitott ablakokkal nem tapasztaltam a problémát, de most már Precise alatt meg egyáltalán nem.
-
Azzal a régi kártyával igazából nem tudsz sok mindent tenni már Ubuntu alatt. Csakis a nyílt meghajtót tudod hozzá használni, mivel az AMD már nem nyújt hozzá támogatást.
De amúgy ha az a gondod, hogy az ablakok a mozgatásukkor darabosan követik az egeret, akkor az nem a grafikus meghajtó hibája, hanem valamilyen egyéb Compiz bug. Jómagam is tapasztaltam még Oneiric alatt mind a nyílt, mind a zárt meghajtóval és több grafikus hardverrel is. Most már Precise-t használok, ennél már régen nem találkoztam ezzel a problémával. Úgyhogy a következő Ubuntu kiadásnál már remélhetőleg megfog szűnni ez a dolog.(#42588) MacCaine: Ne telepíttesd vele, mert nem kompatibilis a hardverével az AMD-féle zárt meghajtó.
(#42587) Pano: Ha analóg összeköttetést használsz a monitorral, akkor ezen nincs mit csodálkozni. Szóval ha ez a helyzet, akkor egy jobb minőségű vezeték, de még inkább egy digitális összeköttetés létesítése lenne a megoldás (pl. DVI).
-
válasz
vilmaboy #42583 üzenetére
Nem tudom, mit szeretnél pontosan? A főként GNOME-ra épülő Ubuntu telepítéséhez használd a
sudo apt-get install ubuntu-desktop
parancsot, míg a KDE-shez a
sudo apt-get install kubuntu-desktop
-ot. De a bejelentkező képernyős GNOME munkamenet inkább a gnome-shell lesz, azt indítja azzal, szal azt kell hozzá telepíteni.
De neked szerintem ezekre nincsen szükséged, különben miért is telepítettél Lubuntut? -
válasz
vilmaboy #42581 üzenetére
Gondolom attól, hogy a /usr/share/gnome-session/sessions könyvtárban ott vannak ezek, de a szükséges komponensek hiányoznak.
Amúgy felejtsd már el ezt a konzult, eleinte vicces volt, de már nem az. Nézz utána, hogy mi a különbség a konzul és a konzol között, amúgy pedig hívhatod nyugodtan terminálnak is.(#42579) vilmaboy: man zenity
Dialógusablakok megjelenítésére való, parancsokkal lehet vezérelni. -
Nem erre értettem, de biztosan nem lesz ilyen megoldás sem benne. Igazság szerint nem a rendszerfrissítés a fő funkciója az alkalmazásnak. Leginkább úgy kapcsolódik hozzá, hogy rendszer-visszaállítás után könnyebben lehet vele naprakésszé varázsolni a rendszerünket. Szóval nem fog központi szerephez jutni, és főleg nem lesz olyan, hogy felhasználói kontroll nélkül telepítsen bármit is.
-
Azért ilyet egészen biztosan nem teszek bele, gyanús lenne ha egyfolytában futna a háttérben és a nettel kommunikálna.
Igazából én a legtöbbet fejlesztői kiadásokat használok, így naponta akár többször is frissítek, mert mindig van mit. Szóval az értesítés hiánya igazán nem zavar, sőt, sokkal inkább idegesítő mikor valamit gépelsz, aztán felbukkan a frissítéskezelő ablaka. -
-
válasz
Boxi88 #42441 üzenetére
Nem, a Wubi az nem erre a hibára van, egészen másra találták ki...
Szóval mikor kiadtad Live-on, chrootolva a telepített rendszerbe agrub-install /dev/sda
parancsot, akkor azt írta ki, hogy a telepítés hibátlanul végbement? Utána pedig újraindítva a gépet, csakis egyből a Windows indult el? Jól elrejtőzhetett az a fránya rendszerbetöltője neki akkor.
-
-
válasz
3psilon #42287 üzenetére
Az 10.04.X LTS kiforrottabb, mára már kevesebb bugot tartalmaz és stabilabbnak is mondható. Mindamellett a tárolójában található szoftverek elavultabbak, főverziókat nem szoktak frissíteni. De biztonsági frissítéseket meg egyebeket azért vissza szoktak portolni. A legtöbb közkedveltebb programnak van PPA tárolója, amiből lehet frissíteni. Ezeket a tárolókat főként a közösség tartja fent, és azért nem ajánlatos százhuszonhetet felvenni belőlük. Én úgy gondolom, hogy újoncként inkább a legfrissebb kiadással érdemes ismerkedni, hiszen akkor a későbbiekben nem lesz probléma az átszokás. Mivelhogy azóta bevezettek egy új felhasználói felületet, meg a GNOME is elég nagyot frissült.
64 bites verziót érdemes lehet már feltenni, igen, úgy tudom, hogy hamarosan ez lesz hivatalosan is az ajánlott. Mindamellett PAE kernellel 64 GB-ot is elkezelget az Ubuntu, így nem feltétlenül szükséges. -
válasz
#40553216 #42251 üzenetére
Én meg nemrég csökkentettem az SSD-men a root partíció méretét 10 GB-ra. Gondoltam a /home-nak nagyobb szüksége van a 64 GB-os méretű tárolóegység maradék helyére. Még így is, hogy van egy 1 GB-os SWAP fájlom, maradt rajta több, mint négy és fél giga szabad hely. Anno a terás merevlemezeim elején 20 GB-ot hagytam rendszertelepítés címén, de most már kicsit sajnálom, mert így értékes hely marad kihasználatlanul. Viszont az átméretezés igencsak sokáig tartana és eléggé kockázatos is lenne.
Aktív témák
Hirdetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3 Gamer notebook.I5 10300H / 16GB DDR4 / GTX 1650 / 250SSD +500HDD
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest