Keresés

Aktív témák

• mzx

senior tag

válasz mzx #22541 üzenetére

UP
    (kell telepiteni az ncurses-t, vagy alapból fent van ubin?
    Nem adom fel a kérdezést, hátha van itt épp vki, aki tudja :D Sajna google- lel csak addig jutottam ,hogy ez egy karakteres felület ...)

• mzx

senior tag

válasz mzx #22548 üzenetére

Tényleg, windows-on sokan a k-lite mega pack codec csomagot ajánlják, mert állítólag annak feltelepítésével a playerek szinte mindent le fognak tudni játszani.

Közvetlenul Ubi feltelepítésekor még nem tudta az mp3-t lejátszani egyik default player sem, ezert engedtem az egyiknek, hogy installálja a szukséges codec -et.

KÉRDÉSEIM:

1)
    - Ajánljátok a k-lite mega pack-ot linuxra?

2)
    - Ha igen ,akkor szükséges uninstallálnom valamely , már fent lévő codec -et ?

3)
    - Nem lesz codec ütközés, ha hagyom , ami eleve fent van a rendszerben ?

4)
    - codec -t is ugyan úgy lehet installálni, mint bármi más alkalmazást? (terminálparancsokkal; avagy akár synaptic-kal)

• mzx

senior tag

válasz McKane #22546 üzenetére

1-2 órája érdeklődtem ajánlott audio playerekről, lásd ott ;)
    (bár azok mint kevéssé procit terhelők lettek ajánlva, szóval ha valami extrább érdekel, akkor biztos lesz, aki ajánl olyat is. :) ... de ha csak winamp szerű kell, akkor az emlitett kettő állitolag oké ... én csak most fogom telepiteni ezeket. :) )

• mzx

senior tag

válasz mzx #22539 üzenetére

utánanéztem, tehat az ncurses egy karakteres felh. felulet.
    Fel kell telepitenem az ncursest, mielott alóla futó progit telepitenék és használnék?

• mzx

senior tag

köszi, Draxon és Kendek :)

(igen, synaptic épp nyitva .... akkor zárom azonnal.)

mi az az ncurses? :D (nem adom fel, kitartóan kiváncsiskodom :D)
    na jo, irány google , for ncurses :D ....

• mzx

senior tag

Egyelőre még egy kérdés, aztán legalább egy órácskára szuneteltetem az irást ide, mert sokat kérdeztem rovid idő alatt ;) ... megvárom elobb a válaszokat. :)

Szóval még valami:
    akármit telepitek terminállal, hibaüzit ir ki; jol sejtem hogy azert, mert közben egyéb file-kat letöltök? Vagy más okból kifolyólag? Mit tegyek?

A hibaüzi:

E: Nem sikerült zárolni: /var/lib/dpkg/lock - open (11 Erőforrás ideiglenesen elérhetetlen)
    E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?

___

valamint tényleg nagyon érdekel a maradék kérdésem:
    mi az az ncurses felulet? ez nem valamiféle grafikus felulet, ugye? vagy miféle. Pl. a moc audio player kapcsán kaptam elobb egy postot, miszerint ncurses alatt fut, terminalbol inditható ... tehát ha pl. moc -ot feltelepitettem, mire kell figyelni, tekintettel erre az "ncurses izére". :D ?

• mzx

senior tag

válasz Alukard #22533 üzenetére

- köszi. :) Bár lxde alatt nincs Nautilus, de szerencsére PCMan file kezeloben is mukodik a ctrl+H :) Jól jott ez az info is . :)

- LXDE-t használok. Felmerul bennem (laikusként), hogy egy rendszert jobban terhelő KDE -re, vagy pl. GNOME -ra irt alkalmazást ha lxde-ra teszek, akkor esetleg erősen terhelni fogja a rendszert ; jol sejtem, vagy ez nem jellemzo?

- Hogyan lehet terminálban rákeresni telepithető alkalmazásokra, pl. kulcsszóval? (Arra gondolok, pl. synaptic-ban a kereső rubrikában tudok kulcsszóval keresni; terminálban milyen paranccsal lehet? Kb 1-2 hete irta itt valaki, de a hsz-tengerben azt visszakeresni ... korulményes lenne; ráadásul nem is értettem akkor még )

• mzx

senior tag

válasz Kendek #22531 üzenetére

- köszi a helyesbítést. :) (apt-get, okés ;) )
    Jaja , kozben, ahogy jeleztem, a synaptic-ban is megnéztem, meg is lett mindkét player :) Tényleg gyorsnak irja az audacious-t :) A moc meg, gondolom, még gyorsabb, ha terminálbol indul, ha jol értem....

- Még eddig nem merult fel bennem, h linux alattrejtett file-kkal is foglalkozzak, most megnézem a PCMan-ben, meg a Thunar-ban ... bár szivesen veszem, ha leírod , vagy bárki leirja, hoygan tudok rejtett file-kat láthatóvá tenni. :)

- A maradék kérdések tovabbra is állnak, pl. hogy
    mi az az ncurses felulet? ez nem valamiféle grafikus felulet, ugye?

• mzx

senior tag

Általánosságban elmondható, hogy szinte bármilyen alkalmazás, mely egyik ubuntu-s grafikus feluleten mukodik, az mukodni fog más ubuntus grafikus feluleten is?
    Azert merult fel e kérdésem, mert pl. egyes weboldalak kiemelik számos alkalmazás kapcsán, hogy kifejezetten KDE-s, vagy adott esetben kifejezetten GNOME-os, ill. az alá készultek.
    Ettől fuggetlenul pl. lxde-n is futnak azok ?

• mzx

senior tag

válasz Kendek #22528 üzenetére

oké, Kendek, akkor eloszor tesztelem a moc -ot, és ha nem vált be, akkor audacious-t :)

• mzx

senior tag

válasz Major Major #22527 üzenetére

- Mi az az ncurses felulet? (gondolom, nem grafikus felulet?)

- Moc -ot simán google-lal megtalálom? Vagy valahogyan terminállal kell rákeresni? ha igen, hogyan? És aztán egyszeruen csak
    sudo get-apt install -lal feltelepitem?
    (Most először is rá fogok keresni synaptic-kal...)

- Mondom, az usernevemen belul nem latok config mappát :( Mit cseszek el? Vagy rejtett mappa?

• mzx

senior tag

válasz rtom #22520 üzenetére

köszi.

/'user'/.config/autostart -ot nem találom;
    a root mappán belül kell lennie olyan mappának, melynek neve megegyezik az usernevemmel? Erre gondolsz? A root mappában kizárolag rejtett file-ok vannak; ha a root-ra gondolsz, hogyan lehet láthatóvá tenni a rejtett file-okat?
    Ha nem a root-ban van, akkor nem értem, mire gondolsz. Ugyanis ha a usernevemmel megegyező mappára gondolsz, azon belul nincs config mappa.

A legutobbi 2) és 5) pontjaimra is esetleg tudsz valami megoldast? (puttyogáskérdés lxde-n; valamint CPU kímélő , mp3 -at és netrádiót játszó player kérdés)

(Az utóbbira ha bárkinek van ötlete, szoljon, légyszi! Mindegy, milyen grafikus feluletet használtok, a lényeg: érdekel engem valami jó kis CPU kímélő player.)

• mzx

senior tag

válasz mzx #22512 üzenetére

E percekben feljemény a 4)-es bekezdésemhez :
    rájöttem, azert lassult be a szokásosnál is jobban az LXDE rendszerem, mert a Totem filmlejátszóban inditottam kivételesen az adott netrádiócsatornát, mivel Rythmbox playerben kissé szaggatta , ezért Totemben probáltam ki ahelyett.

Most újra Rythmbox-ban inditottam, és ismét fele annyira terhelt a CPU :)
    (bár ez sem valami "Szpídi Gonzálesz" :D)
    Csak hát, mondom, Rythm Box-ban olykor meg beszaggatja a lejátszását, pillanatokra... :(( (pedig csak 96kbps netrádió)

->
    5)

Tud valaki ajánlani lxde feluletre olyan playert, amelyik nagy eséllyel hibátlanul játszik P3-as, 500MHz-s gépen is netrádiót , kulonosebb rendszerterhelés nélkul, akár 128 kbps , mp3-as folyamú netrádiót?

u.i.: egyedul a weboldalak letöltése gyorsabb itt linuxon, mint windows-ban :D De már ezért is megérte feltenni. :D (meg egyéb okokbol ;) )

• mzx

senior tag

válasz mzx #22511 üzenetére

...a 4)-hez még annyit: nem annyira én bénázom, hogy órák alatt találtam meg a feltételezett megoldást az első két bekezdésemben emlitettekhez, hanem sajna a gépem bénázik
    - még lxde alatt is tehát iszonyu lassú ... mire betölt egy ablakot, egy adott alkalmazást , "kitavaszodik" ... :(
    (sebaj, úgy is olyan hideg van mostanában :D )

• mzx

senior tag

üdv mindenkinek,

LXDE kérdések.

Az alábbi 2 funkciot órákig kerestem, mire megleltem, és hiába pipálom ki,
    nem érvényesiti;
    mit tegyek?

1)
    - kilépéskor az állapot mentése. (Sajnos nem menti azóta se, hogy az inditopultban kipipáltam a futó alkalmazások automatikus mentését)

2)
    - zavaro ez a felesleges puttyogás, amit ablakokra, gombokra kattintva az lxde felulet. (Sajnos hiába vettem le a pipát a megfelelő részen a hangerőszabályzóban;
    sőt, hiába állítottam át a vezérlőközpontról előhívott hangok beállitásai panelen belul az ablakok és gombok melletti opciókat "tiltva" parancsra;
    ezeken kivul kipipálva, valamint pipa nélkul is próbáltam - eredmény nékul.)

3)
    Bizonytalan vagyok abban, hogy kockázat nélkul telepithetek-e olyan alkalmazásokat, melyekre azt irja ki a synaptic , hogy
    bizonytalan eredetű alkalmazás, ezert nem hitelesithető, épp ezért legyek óvatos (ilyesmikre emlékszem a jelzéséből).
    (Márpedig az unrar telepitésekor is, és a terminál manuálja magyaritásakor is ezt irta ki; melyek pedig nem jönnének rosszul.)

4)
    Ha tobb alkalmazást inditok lxde -n, akkor jelentosen belassul, sőt, néhány futo alkalmazás esetén is, ha pl. szól netrádio, raadasul amely netrádio windows-ban winamp -pal 96kbps-ben szolt, ugyanazt az lxde iszonyu pocsék minőségben produkálja, mialatt lassu a rendszer, a CPU maximum terhelésen ,
    lassabb, mint az XP, ugyanezen a P3-as 500MHz-es gépen.
    (Az XP e gépen elfogadható sebességen mukodik, több, egyszerre futo alkalmazás esetén is.)
    Azert furcsálom ezt, mert az lxde az egyik legenergiatakarékosabb grafikus felulet ubuntuhoz.
    (Teszteltem Xfce-t is , az méginkább terheli gépet és méginkább lassit;
    a gnome-rol nem is beszélve...)

• mzx

senior tag

Jelzem az illetőnek, hogy elég gyenge a próbálkozása -ismételt kérésem ellenére miszerint ne utánozzon engem-,
    hogy megint utánozta az én stílusomat (értelmetlen, öncélú visszavágásképp tette), ill. egyesek stilusát (falkaeffektusként tette);
    ehelyett elgondolkodhatna jóindulatú kritikámon; több rugalmasságot, légy szíves. :)

(Kérésére nem nevezem meg őt.)

Mindezektől függetlenül nem zavar engem e szokása, ezért utoljára emlitettem mindezt (hiszen ha megint elismételném a későbbiekben, megint leutánozna :D ),
    és (mondom újra) semmi gondom vele alapjában, a rá irányulo kritikáimról pedig már a legeslegelején jeleztem, hogy jó szándékúak.
    Nálam nem ér el hatást alaptalan túlérzékeségével - azért jelzem ezt, hogy megkiméljem őt attól, hogy ennek hangot adjon. ( Eképpen energiát és időt takarithat meg, mellőzve a felesleges dolgokat -ez csupán szerény vélemény
    részemről, és nem kötelező megfogadnia.)

• mzx

senior tag

válasz Sk8erPeter #22306 üzenetére

Peter, lásd, kérlek, közvetlen előző hsz-emet is ;)
    (valamint még egyet írtam ma számodra. :) )

remélhetőleg nem lesz okom OFF hsz-ek irására ezentul
    kulonosebben, csak hébe-hóba.
    Vélhetőleg kiveséztük harry és én a konfliktust, ami ő és énköztem állt fenn. :)

ON

• mzx

senior tag

válasz FixY67 #22312 üzenetére

...és hogy miert irok litániákat harrynek
    - erre egy idézet harrytől, amit nekem szánt
    (alaptalanul, hiszen pont ő érvel felszinesen) :

http://prohardver.hu/tema/ubuntu_linux/hsz_22218-22218.html

"Érdekelne ezek után, hogy mire alapozod a korábban írtakat. Vagy egyszerűbb volt csak visszaszólni valamit a felvetéseimre érvelés helyett?"

Nos, tehát nem véletlen ,hogy alaposan és hosszasan érveltem harry felé. :)
    Vagy harry ezen sorait provokácionak szánta? ;) ...

• mzx

senior tag

válasz FixY67 #22312 üzenetére

Harrynek szolt :) .
    Harry rám irányuló "kritikái" megalapozatlanok , még pedig
    abból kifolyólag, hogy AMELY soraimra reagált, AZON SORAIMAT
    felszinesen olvasta el. :)

Írtam neki is, irom most számodra is:
    NEM az a lényeg, hogy sokak post-jait elolvasssuk , ráadásul alaposan.
    Nekem sincs sok időm sok hsz-t elolvasni, csak amik nekem szolnak,
    mellette olykor más sorok elolvasására is marad időm;
    semmi gond evvel, se mástol, se általam.

Hanem a lényeg:
    AMELY SOROKRA reagál valaki, AZON SOROKAT olvassa el
    alaposan.

Vagy ne olvassa el (felszinesen olvasa el),
    de abban az esetben akkor ne is reagáljon azokra.
    :)

Feltűnő, hogy a legtobben alaposan elolvassák, amikre reagálnak,
    mig harry nem.
    Sokan segitenek nekem, mert kezdő vagyok, és örülök ennek és ismételten köszönöm.
    Ha itt sokan vannak, akik NEM szoktak félreérteni engem
    (hiszen alaposan elovassák azon soraimat, melyekre reagálnak)
    , akkor harry miert tesz tanubizonyságot arrol ujra és ujra
    SZÁMOS vonatkozásban , hogy felszinesen olvasta el
    azon soraimat, melyekre reagált? ...

Ez a lényeg a probléma kapcsán. :)

• mzx

senior tag

válasz Sk8erPeter #22306 üzenetére

üdv Peter,

sokadjára ismétlem ,hogy harry-nek megköszöntem, hogy ő is segitett
    (két alkalommal segitett összesen ; megköszöntem neki.
    Nem az a lényeg amúgy, hogy hányszor segit valaki, hiszen
    nem kotelező, nyilván, bár jól jön és örülök én is ,ha segitséget kapok;
    a lényeg ebben, hogy megköszöntem neki; úgy irtad, mintha tudomast
    se vettem volna harry segitségéről, holott nektek kulon-kulon is elismételtem ezt már legutobb is.
    ;) )

Tökéletes nem vagyok, előfordult valóban, hogy egy hsz-en belul
    NEM CSAK indokolt kérdést tettem fel, hanem egyben rákérdeztem olyanra is ,
    amit valóban hamar meglelhettem volna pl. ubuntu.hu súgóban.
    A LÉNYEGLÁTÁS (-láttatás) KEDVÉÉRT hangsulyozom: előfordult néha
    hogy indokolatlanul kérdeztem.
    De nem ez volt a jellemző, általam.

Épp ezért utobbi kritikád nem megalapozott.
    Mindenesetre elolvastam, értelmeztem , amiket irtál, objektive (ismét). :)

És természetesen veled sincs továbbra se semmi gondom, sőt, mint irtam, örültem és örülök szakmai segitségeidnek és köszönöm ismét, Peter. :)

• mzx

senior tag

válasz harry #22288 üzenetére

üdv harry

A)
    Egyetlen szóval sem írtam, és nem is céloztam semmi olyanra, hogy szemétnek tartanálak, ismét nem olvastad soraimat
    figyelmesen, melyekre reagáltál
    ;
    még jeleztem is januar 25-ei hozzád szóló hsz-emben, hogy úgy egyébként semmi bajom veled. :)
    Nem értem, mire jó a békétlenkedés, ahogy túlérzékenykedsz, mondva csinált vélt sérelmeiddel. ;)
    (Részemről tovabbra sincs harag. Minek? :)
    Azt is ismétlem sokadjára: amikor épp segitettél nekem, megköszöntem és jol jött. :) )

A megalapozott kritikát azonban szeretem, olyankor is ,amikor rám irányul.
    És ha feltétlen fontosnak látok irni kritikát, akkor irtam és irok és irni fogok kritikát másra:
    önvédelembol is (érvek logikus ütköztetése
    -ez mindkét fél személyiségét fejleszti mellesleg)
    ,
    és segitő jellegű elgondolkodtatás céljábol is.

B)
    Csak ismételni tudom (alappal), hogy FELSZINESEN olvasod azon soraimat, melyekre reagáltál számos esetben (legtöbbször).
    (Hangsulyozom ismét, az egyértemuség kedvéért:
    nem kifogásoltam, hogy olvasod-e postjaimat általában, hanem hogy
    amely soraimra reagáltál, AZOKAT NEM ALAPOSAN olvastad el; még amikor ismételtem magam, akkor se; ritka kivétellel.)

C)
    Olcsó trükk, amikor XY ember -öncélú módon- WV ember szófordulatait másolja visszavágás céljából, mely szófordulatok
    (alappal, joggal) XY-t illető kritikák voltak.
    Röviden szolva: ok nélkul megforditottad némely, rád irányuló
    kritikámat,
    pl. irtam legutobbi hsz-emben pár dolog kapcsán, hogy PONT te szúrod ki ezt-azt a soraimból, kekeckedő módon
    (a rövidség kedvéért nem ismétlem meg ezek tatralmát itt most),
    erre te -alap nékul- épp ugyan ilyen szófordulatokkal engem kritizálsz most
    (irtad: "erre te [te=mzx] kiemelsz engem, direkt és csak engem, mint főkekeckedőt.")

D)
    CSAK MELLÉKESEN, kiegészitésképp ismét jelzem: hangsulyoztam
    NAGY betukkel, hogy nem az a lényeg az emlitett szakmai problémámban, hogy
    valamiféle csodálatosság lenne rá jellemzo, hanem hogy
    DÖNTŐ jelentőségű volt számomra arra nézve, hogy linuxban el tudjak indulni végre nulláról, és máig
    senki nem tudja, mi az oka annak,
    amitől megoldódott (mellékesen: általam).
    (Bár érdekel tovabbra is, ha valaki tudja az okát.)

E)
    (2-3 -os soraidra reagálva: ismét látszik (ezekbol is), hogy szőrszűálhasogató vagy, és ezt SE bántásképp mondom, hanem jóindulatu kritika gyanánt.
    Szőrszálhasogatásaid mikéntjét ezlőző hsz-emben részeltesen kifejtettem.)

F)
    Úgy tűnik, alapjában átbeszéltük konfliktusunkat, kulonosebben többszót
    nem érdemel, bár nyilván azt teszelm amit jónak tartasz.
    Ha feltétlen fotnosnak tartanám, csak akkor fogok e konkfliktusunk kapcsán ismét reagálni, érvelni.
    (Bőven elég időt szántunk rá.)

• mzx

senior tag

válasz harry #22218 üzenetére

üdv harry,

Az előbbi, Peter számára is hsz-em neked is szól, kérlek olvasd el azt is, ezáltal jobban megérted,
    mely pontokon értettél félre. ;) (Nem én értettelek félre titeket, szerintem.)

Ezen felul konkrétan a bekezdéseidre is reagálok e hsz-emben, a te sorszámaidnak megfelelően:

1) - erről ld. előző hsz-em

2)

_a)
    Kifestőhöz hasonlitod hsz-eimet, na végre egy olyan meglátásod, melyben van valami. :)
    Bár nem teljesen állja meg helyét ez a kritikád sem, ugyanis hangsulyok miatt
    vastagítottam olykor, vagy dőlt betűztem ,stb, hogy kiemeljem a modnandóm lényegét
    a kevésbé lényegesnek szánt soraim kozul; a smiley-k pedig pótolják a -sajnos-
    neten amúgy nehezen kivitelezhető metakommunikációt.
    (Tudvalevő, az ember igen jelentős részben a metakommunikáció által érti meg a másikat,
    MÁR HA KELLŐEN ODAFIGYEL a másikra. ;) Kicsikorunkban meg túlnyomorészt az alapján értelmeztunk
    másokat. Ezáltal is jelentosen csökkenthetőek a félreértések száma,
    úgy látszik, nem olvasol a metakommunikáciombol kellően. ;))
    Mindevvel egyutt e meglátás félig helytálló, talan elég lenne kevesebbet hangsulyoznom és
    metakommunikálnom, fene tudja... mindenesetre közel sem összevisszák a smiley- jaim,
    hanem kifejezőek; annak szánom legalábbis, ha odafigyel rá, aki olvassa.

Amugy PONT AZ ÁTLÁTHATÓSÁG az egyik fő oka, hogy vastagitok, néha nagybetuzök is, stb...
    Szerinted meg épp ettől nem átlátható ... érdekes felvetés ....

_b)
    Kifogásoltad, hogy múltkor 3 hsz-t írtam, amit egyben is lehetett volna: mint te is tudod,
    a szerkesztésnek időkorlátja van. De te "nem kekeckedsz", okés ;)

_ _ _A LÉNYEGESEBB MEGLÁTÁSAIM:
    3)

_a)
    Valóban akadt olyan, h segitettél nekem, meg is köszöntem. :) Miert kifogásolnám?
    Amiket kifogásolTAM, arrol PEter+teszámodra irt előz őhsz-emben irtam.
    (Amely dolgokat meg AZON FELÜL kifogásolok, azokrol
    -a rákövetkező hsz-edre reagálva-
    jelen hsz-emben végig írok.)

_b)
    privik: nem tudhatod, kivel mikről privizek. Épp azert privik. :)
    Már csak ezért sem tetszett ebbéli kekeckedésed.
    (Avval a résszel viszont egyet értek, hogy feleslegesen
    nem illik zavarni senkit - de erről nem volt szó általam,
    ilyen esetemről nem tudsz, nem is olyanra reagáltál irányomba.)
    Egyébként nem sürgetés volt, amire utaltam az illetőnek a privijeimmel
    (bár ez nem tartozik rád és csak magyarázatképp utaok rá),
    hanem hogy fogas ÉS DÖNTŐ jellegű kérdésemben az illető segitett nekem a legtobbet,
    és miutan magamtol rájöttem a megodlásra, érdekelt, annak mikéntjére mit szol az illető,
    na meg hogy belelkesedtem. :)
    Nem elvárás volt a privireakcio tőle, csak jeleztem neki, hogy meg van a megoldás,
    meg is irtam priviben neki :) Evvel nemhogy nem zavartam őt, hanem
    számára is jol jöhetett, hogy a fogas kérdés hoygan oldodott meg tekintve tehát,
    hogy ő kulonosen sokat segitett nekem abban a kérdésben,
    az i-re apontot mégsem sikerult feltenie (ami nem is baj :) ),
    nekem azonban igen ...
    ezt már csak megoszthatom vele, nem? Energiát ölt abba, h segitsen nekem,
    és még csak ne is tájékoztassam, h az utolsó és legnehezebb akadályt lekuzdöttem
    adott probléma terén?? ... A megoldáshoz vezető úton végig fogta a kezem,
    hisz a téren totál kezdő voltam és vagyok még! :)
    Ő adta a folyamat többségét (amiért hálás vagyok neki (is, meg sokaknak, akik adtak
    infókat ehhez nekem)), én "csak" a végét (az egyébként legfogósabbat) oldottam meg magamtól
    ABBAN a bizonyos dologban. (A rövidség kedvéért
    nem utalok rá most, h mi volt az a bizpnyos probléma.)

Noh, most elmagyaráztam az okát neked, hogy miert jeleztem neki nyilvánosan is ,hogy
    amint tud, reagáljon e téren , hogy közös probálkozásunk hogyan oldodott meg.
    De legkozelebb nem fogok magánlevelezéseimre utalást tenni;
    talán ez nem volt annyira titkos,
    viszont egy ÚJABB kekeckedésedre megadtam a magyarázatot evvel.

Kissé ezt is tulreagáltad, úgy vélem. Semmmiféle zaklatás és sürgetés NEM volt
    abban a hsz-emben az illető iránt.

Amúgy meg igen ritka, h nyilvánosan
    privinézésre utalok bárkinek is ,
    ("természetesen" te azonnal kiszurtad ;))
    azonban lelkesedésem a probléma kapcsán
    (amirol adott privim szólt) olyan volt, hogy kivételesen itt topicban is
    jeleztem neki, hogy izgatottan várom abbéli reakcioját.
    Semmi kulonoset nem tettem avval és nem is tartalmazott ama mondatom semmi rendkivulit,
    én ugy latom (ellenben veled).

4)
    Ezt irtad:
    "Nekem még egy válaszlevelet sem címeztél, és így nem, nem olvasom a postjaidat,
    többek között a fenti okokból kifolyólag."

Hát ezt végképp nem értem... miylen válaszlevelemre vártál?
    Volt olyan, h történetesen segitettél nekem utt topicban, meg is köszöntem neked itt.
    Ezen kivul mire kellett volna reagálnom?

Válaszlevelet neked? ... ez ugy hangzik, mintha irtál volna nekem privátot
    (és eragálnom kellett volna oylanra),
    holott
    nem kaptam tőled ilyesmit. (Nem, mintha vártam volna.)

5) - ld. az előző, Peternek és neked szánt hsz-em. (kísérletezem, amit van tudásalapom,
    rutinom ahhoz, stb. .. bár az előbb itt is tettem erről utalást
    a privizéssel általánosságban összefuggo, előző bekezdésemben - válaszom
    az ötös bekezdésedre: részben azokban.)

6)
    amit nem tudsz mire vélni - erre is reagálok:
    a hsz-edet (melyre most reagalok) megelőző hsz-eidből
    (nem a segitő válaszodra gondolok persze,
    amit meg is koszontem aznap neked)
    kiderul: azok után reagáltál rám kritikÁIDdal,
    hogy amely megnyilvánuásAIMat kritizálod,
    azokat TELJESEN FELSZINESEN olvastad el.

Nem kotelező alaposan olvasni senkit, vagy egyáltalán olvasni,
    de az esetben NINCS IS ALAPJA annak, ha reagál rá az illető;
    jelen esetben te azon soraimra, melyeket teljesen felszinesen olvastál el
    (ha egyáltalán azokat végigolvastad... )

Tehát ennyit az érveid "megalapozottságáról"...

• mzx

senior tag

válasz Sk8erPeter #22219 üzenetére

üdv Peter :)

Köszönöm meglátásod, ugyanakkor engedd meg, kérlek, hogy jelezzem,
    mely pontokon értettetek félre (te és harry). Ugyanis történetesen
    nem én értettem félre harry-t, hanem te és harry engem, bizonyos pontokon legalabbis ;).
    (Harry számára a köv hsz-emben irok, de ebben is utalok őrá, és szol neki innen is pár dolog. ;) )

1)
    Nem a számtech-ban vagyok teljesen kezdő,
    hanem
    pl. linux terén. Meg a hardver terén, általaban, bár ott egy fokkal inkább képben vagyok,
    ha nem is sokkal . :)
    (Most nem tartozik ide mélyebb részletességgel, természetesen ,hogy mely terén vagyok a
    számtechnek kifejezetten jó, melyben középszeru és melyben totál kezdő.)
    Tehát pl. software felhasználás terén windows-ban az a legkevesebb, hogy menüpontok neveit értem. :D
    Ennél jóval messzebbre mutat a win-es rutinom, azonban bőven van mit tanulnom nekem is
    windows-ban is. ;) Tőletek is tudnék win terén tanulni, szintén, gondolom;
    pláne linuxban.
    Ezt el is ismerem. :)

2)
    De hogy hogyan jött a felvetés az angol nyelvrol, ez kissé tulzásnak tűnt,
    tehát a megjegyzés
    vagy a menük neveinek felismerésére szolt (mint utobb jelzitek, erre),
    vagy lehetett gondolnom az angol nyelvtudásomra való utalásként is a hsz-ből;
    nem volt egyértelmu, melyikre szol, de bármelyikre is,
    meglepő feltételezés.
    Egyébként ez önmagában még nem is zavart volna. ;)

3)
    Javasoltak páran számomra magyarítást. Ez normalis dolog, meg is tettem pl. Gnome feluleten.
    Az ubuntu.hu sugo is javasolja.
    (Lásd: amit nem tudok, előbb utánaolvasok, de amiben totál kezdő vagyok, annak terén még
    utánaolvasással is nehezen fedezek fel egyes dolgokat - abszolut linux kezdő voltom miatt.)
    De pl. számos más felhasználás és alkalmazás terén is normális dolog a magyarítás.
    Attól még tudja az ember angolul is a főbb menüpontok angol neveit
    (már ha nem teljesen számtech lámer az adott személy;
    vagy pl. adódhat oylan eset, tegyük fel, egy hangszerkesztő, tele
    hangmérnöki angol nyelvű kifejezéssel - nyilván az ilyesmi (részben) más eset:
    ha érdekli az illetőt a hangmérnöki munka méylebben, akkor annak szakmai angolját is megtanulja,
    de most általános számteches angolrol volt szó, abban meg tehát alapjában otthon vagyok.)

4)
    Picit részeltesebben arrol, hogy először utána szoktam olvasni a felmerülő kérdésemnek:
    HA LÁTOK ESÉLYT rá, hogy magamtol megtalálom - utánaolvasok.
    Tehát linux és a hardver jelenleg még kivétel,
    azaz tul sok dolog kínai számomra még linux terén ahhoz, h magamtol MINDEN kérdésemnek
    utána keressek neten.
    Azonban felmerulo kérdéseim egy részének utánaolvastam neten.

SŐT, a legjelentosebb problémámra itt senki nem tudta a megoldást,
    MAGAMTÓL jöttem rá, addig kisérleteztem.
    (Az okát máig nem tudta senki megindokolni,
    én meg pláne nem ;) . )
    Számos hibát jelzett ki ubi telepités után a gépem, holott mindent rendben végzett gépem,
    ubi telepitéskor; na most ,ennyi mindenbol kiszűrni, melyik miatt
    nem tudtam belépni usernevemmel, totálkezdőként nnagyon
    nem volt egyszeru nekem, pláne hogy mások se jöttek rá.
    Én rájottem.

Nem az a lényeg, h nem tudták a választ; itt rengetegen segítettek és segitenek nekem is,
    és meg is szoktam koszonni, és mindez rendben is. :)
    A lényeg, amit evvel mondani akarok, hogy
    Peter, teszerinted nem olvasok kellőképpen utána a bennem felmerulo
    kérdéseimnek
    - de leirásombol látohatod, megteszem, amire az adott témakör terén való jártasságomból kifolyolag
    képes vagyok, sőt, kísérletezgettem is, mint látod. ;)

Köszönöm figyelmed, tovabbi minden jokat kivanok és még egyszer a te segitségeidet is köszönöm,
    meg ha ismét segitesz ,előre is köszi. ;)

• mzx

senior tag

válasz mzx #22216 üzenetére

u.i.:
    mint látható, szívesen fogadtam és fogadom a
    MEGALAPOZOTT kritikákat irányomba. :)
    (És látható a hsz-eimből, hogy önkritikám, és öniróniám is van rendesen :) )

Főleg akkor tartom értelmét a velem szembeni kritikáknak, ha logikusan kapcsolodnak az ittteni valamely megnyilvánulásomhoz.

Az ALAPTALAN kekeckedésre ritkán reagálok,
    harry,
    de most megtettem.
    Részemről ennyi. ;)

tényleg OFF vége most, és:

On

• mzx

senior tag

válasz harry #22213 üzenetére

irtam tobbszor is itt a napokban ,h tudok (erős) alafokon angolul. ;)
    Csahogy ha az ember TELJESEN kezdő egy témában,
    mint én pl. linuxban,

akkor még magyarul se jön le sokminden, nem hogy más nyelven. ;)

! még azt IS irtam itt ma:
    a)
    kevés értelmét látom letölteni a MAGYAR manuált, mert valaki idézett belőle itt, de abbol is alig értettem vmit. ;)
    Ettől függetlenul megköszöntem neki,
    mert ő jó szándékkal segitett nekem,
    és a helyzet megértéséből a lehető legjobb tanácsot hozta ki számomra ő is ,mint itt szinte mindenki. :)

b)
    ANGOL nyelvű google találattal segitett nekem itt valaki,
    és meg is irtam itt ,rá reagálva, hogy hasznát vettem, jól jött,
    MERT AZT SZAKMAILAG (!) felfogtam. ;)
    (ha szakmailag nem fogtam volna fel ,akkor magyarul se figtam volna fel, ahogyan a
    mountolást magyar manuálbol idézetteket NEM fogtam fel, ez van ;) )

Nem először kekeckedsz; ennyire unatkozol? ;)
    LEGALÁBB 5 HSZ- OM UTAL ARRA, HOGY azután itélsz nmeg engem,
    hogy el se olvastad hsz-eim felét se.

Nem kotelező elolvasnod, miket reagálok, irok itt,
    de akkor mi alapján itálsz meg engem? ;)
    Akkor nem kell megítélned....
    Te azonban nem először kekeckedsz ;) olvaslak. :)

Amúgy tudomásul veszem mindenki stilusát,
    semmi gondom veled se - csupán én is elmondtam meglátásom. ;)

Mindenki más segitségét köszönöm. :)
    És a kedves és jóindulatu priviket is. :)

• mzx

senior tag

válasz rtom #22207 üzenetére

Xfce -bol is érdekel engem a hibernálás letiltása . ;)

• mzx

senior tag

válasz rtom #22207 üzenetére

MOST LÁTOM LEGÚJABB ÜZIDET - AKKOR HÁT BELETALÁLTAM A MANUÁLOS PARANCSBA?? :D

• mzx

senior tag

válasz mzx #22205 üzenetére

...vagy eképp kell a help -t magyarítani? :
    sudo apt-get install manpages-hu

...találgatni tudok csak... ez ördögi kör...
    ...amig nincs magyarul a kézikönyv, addig nem tudom ,hogyan kell magyaritani a kézikönyvet :D
    (hiszen a magyar kézikönyvből esetleg megértem, hogyan kell -többek között- a a kézikönyv (manuált) magyarítását megoldani... :D ... )

• mzx

senior tag

válasz body007 #22204 üzenetére

köszi, ez is egy help lehetoség,
    amugy a magyar manualbol a
    mount -ra vonatkozóakat
    tényleg nem értem ....
    ...majd talán ubuntu.hu sugóból megprobalom holnaptol ...

... persze azert feltelepitem, csak hát hogyan kell? :D

talan eképp? :
    sudo /install manpages-hu

• mzx

senior tag

válasz rtom #22199 üzenetére

látom, közben szerkesztetted hsz-ed, és a hibernálásra is reagáltál.
    Na itt lehet, h féleértettél (vagy én ,téged :D ;)) ;
    lehet, h nem pontosan fogalmaztam korábban,

a lényeg, hogy NEM akarok hibernálást, épp azért, hogy
    HELYET SPÓROLJAK a rendszeremnek. ;)

Aztán lehet, h így értetted, de az egyértelmuség kedvéért
    most megfogalmaztam eképp,
    hátha mégsem így értettél. ;)

Tehát: KIKAPCSOLNI hogyan lehet a hibernálást
    MINT LEHETŐSÉGET (mint funkciót) ?

• mzx

senior tag

válasz rtom #22199 üzenetére

most már értem! :) köszönöm a választ! :)

• mzx

senior tag

válasz mzx #22103 üzenetére

UP , jan 23- ról:

"7)
    Hogyan tudom a hibernálás funkciót figyelmen kivul "hagyatni" ubival? Úgy tudom, amig
    nem teszem meg, addig feleslegesen tobb szám MB többlet kapacitás van lefoglalva."

...ez kevésbé lényeges, de mellékesen érdekel erre is ,aki tudja rá a választ:

"4)
    ubi 8.10 teszt esetén csak először kellett a modememhez beállitást végeznem netre lépéshez a
    sudo pppoeconf
    parancsal, és shutdown után sikeres gépinditást kovetoen nem kérte újra, hanem elegendő volt a szokásos
    sudo pon dsl-provider
    parancs, hogy netre lépjen rendesen.
    ubi9.04 -re frissités után azonban kiabált, hogy nem enged netre, ezert ismét pppoeconf.
    Ez még oké is volna , megtettem utobbit, és beengedett net-re. De ujabb shutdown , majd gép bekapcs után
    megint nem elégedett meg a "dsl-providerezéssel", ismét csak pppoeconf -t kellett elotte, ami ugyebár többlépéses muvelet.
    Na ekkor már yes-t nyomtam a boot -os step -nél, és azota
    nem kell tobbé "pppoeconf-oznom" :) A gond, hogy csak alapfokon tudok angolul,
    és akkor még nem magyarítottam az ubi-t (azota már magyarítottam).
    Azt hittem, azt akarja, hogy boot után azonnal léptessen net-re, amit
    nem akartam, de ezek szerint arra vonatkozott a rendszer kérdése, hogy
    boot után a pppoeconf-os beállitások maradjanak-e (?)
    Jol sejtem, h erre vonatkozott?
    (De akkor meg azt nem értem, ubi 8.10 esetén miert nem kellett uj boot után pppoeconf -znom, holott
    akkor sem nyomtam yes-t a boot -os kérdésre...)
    A lényeg, hogy netre már rendesen tudok lépni, de azert érdekelnek ezen hibák okai is."

• mzx

senior tag

válasz mzx #22177 üzenetére

UP:

Kellékek/ XARCHIVER
    Ez az archivum kezelő (Xfce alatt)?
    Avagy "archivum kezelő" alatt
    "FILE kezelő"-t szoktak érteni?

• mzx

senior tag

válasz body007 #22191 üzenetére

...a google- s találatot néztem, ott csak annyi szerepel:
    mount
    nem lettem okosabb tole,
    aztan megneztem a man mount-t
    de sajnos nálam angolul van, én meg csak alafokon bírom.
    :(
    Nézzétek ,teljesen kezdő linux-os vagyok, még a magyar idézetebol se értek szinte semmit...

...tegnap/tengapelott telepitettem fel ubuntut, azaz két napja tanulom csak :D
    (valahol el kell kezdeni, eddig csak live ubuntu cd-ztem, onnan meg szinte csak
    böngészőt haszáltam, meg kiprobaltam a media lejatszokat, szinte csak alap doglokat...)

az ubuntu.hu sugóban van erről leirás? google-ban sokfelé nézelődtem,
    de nem tudom, emrre lehet valamiféle totálkezdőknek valo
    linux "gyorstalpalo"
    a terminálban kiadhato parancsokrol...

Tudtok ajánlani erre egy jo weboldalt? :)

• mzx

senior tag

válasz mzx #22185 üzenetére

Nézegettem a rendszer menüt, és véletlenul ráakadtam egy ilyenre:
    Remote Filesystems.
    Rákattoltam, hátha...
    és pont ettől felismerte a windows-os hdd-met :D

Mire szolgál ez a Remote Filesystems? Megkeresi az összes file rendszert és mountolja?
    Vagy ettől nekem még mount-olnom kell a windows-os hdd-met?

(Az evvel kapcsolatos korábbi kérdésem is áll, tehát
    nem értem az emlitett panacsokat (mount , cat , satobbi) és
    hogy mik a paraméterei, miket kell oda irni ? )

• mzx

senior tag

válasz #25954560 #22184 üzenetére

1)
    mindjart olvasom is a google-s találatot...

Ha már írtad korábban, megkérdem, hogyan kell az alábbit végrehajtanom, ugyanis teljesen kezdő vagyok linux terén;
    az "akármi" és "akárhova" helyére mit irjak? Vmelyik particio nevét? Ha igen , melyikét?? :

cat /proc/partitions
    sudo mount /dev/akarmi /akarhova

2)
    Mi az a cat? Minek a roviditese és mire szoglal ?

• mzx

senior tag

válasz wetsom #22179 üzenetére

(Csak félve jelgyzem meg, bár valszeg nem errol van szó, de a legprofibbakkal is előfordul néha, hogy esetleg a három poti közül legalább az egyik némitva van:
    DAC, fő hangerő, PCM .
    Bocsi, ha nem erről van szó ;) )

• mzx

senior tag

válasz #25954560 #22165 üzenetére

Most már a PCMan filekezelő se látja a windows -os hdd-met.
    Tehát ennyit végeztessek csak el terminálban,
    és semmi paraméter nem kell? :

man mount
    man fstab

• mzx

senior tag

válasz mzx #22176 üzenetére

Kellékek/ XARCHIVER
    Ez az archivum kezelő (Xfce alatt)?

Avagy "archivum kezelő" alatt
    "FILE kezelő"-t szoktak érteni? :)

• mzx

senior tag

válasz Nagytalp #22172 üzenetére

1)
    körbe néztem, egyelore nem találom az archivum kezelőt.

a)
    Merre?

b)
    Mi az angol neve?

(félig magyar, félig angol jelenleg az Xfce feluletem.)

2)
    Korábbi egyik mai hsz-emben irtam arrol, hogy
    Xfce alatt nem jelzi ki file manager az XP-s vinyómat,
    de pl. egyik mediaplayer igen.
    Azota látom, hogy bár a THUNAR file manager nem látja,
    azonban a PCMan file manager igen.

Szoval így már nincs evvel nagy gondom, de azert érdekel:

a)
    Hogyan lehet thunar-ban is láthatová tenni?

b)
    Jól sejtem, h nem mountolás kérdése, hogy a Thunar nem látja?
    (GNOME alatt már mount-olta a rendszer az XP-s hdd-m.)

• mzx

senior tag

köszönöm nektek válaszaitokat. Tényleg, wordpadban nem néztem meg ... :) ...
    Okés, már kapisgalom, mi a dolog oka ;)

• mzx

senior tag

válasz #25954560 #22169 üzenetére

igaz, igaz :R
    Meg is leltem az angol nyelvű egyik találatban :) (ctrl alt del)

• mzx

senior tag

Egyelőre csak egy tovabbi kérdést teszek még fel,
    mert ez kulonosen fontos:

HOL TALÁLOM A KÉPERNYŐZÁRAT Xfce alatt?
    (Tehát szeretném, ha megmaradnának futó alkalmazásaim,
    mégis eközben csak kóddal lehessen visszalépni.)

Az Aplications / rendszer -en belul
    (menüpontjaim per pill félig magyar, félig angol nyelvűek)
    csak az első és az utolsó menüpontról sejtem, hogy ezt, vagy vmi hasonlót meg lehet veluk oldani (?) :

- bejelentkező ablak
    - XScreenSaver Setup

Vagy máshol találom?

• mzx

senior tag

válasz #25954560 #22165 üzenetére

utolag modositottam azt a hsz-emet, ezek szerint mégse kell mount- olni,
    úgy tűnik (?)

. . .Idézem kieg-emet:

( "Médialejátszó" nevű player felismeri azt a vinyómat és most jut eszembe: Xubi live cd-zéssorán is épp ezt tapasztaltam:
    a médialejátszó felismerte -A MEDIAPLAYERBŐL TEHÁT TUDOK A WINDOWS-OS VINYÓN BÖNGÉSZNI, MP3-AT BEOLVASNI!-, ámde a file kezelőben
    nem latom ... merre találni , file kezelőből? )

Tehát: hol találom Xfce alatt , filekezeloben, a windows-os vinyó tartalmát?

• mzx

senior tag

- Darabolt RAR-t hogyan lehet (összerakva) kicsomagolni?

- Emellett érdekel: ha ntfs particiora másolom az
    (eredetileg egyetlen file) RAR darabjait (mely RAR-ok eredetileg ext3-on voltak),
    akkor
    windows-bol a szokásos módon ki tudom bontani majd?
    Vagy mivel ext3 -ra kerültek a RAR darabok eredetileg,
    és onnan másolnám ntsf -re,
    ezert problémába ütköznék , ha windows-ban az ntfs-re másolt RAR darabokat ki akarnám csomagolni?
    (Utobbi kérdésem azert merult fel, mert pl. tapasztaltam, hogy
    bár ntfs alatt windows-ban készitett TXT-t a linux gond nélkul olvassa,
    addig
    ext3 alatt készített TXT file-t ntfs-re másolva, windows
    nem olvassa jol: van egy hiba: ENTER jelek helyett kis négyzet karaktert tesz.
    Ennek analógiájára merült fel bennem a RAR -os utobbi kérdésem.)

• mzx

senior tag

válasz rtom #22160 üzenetére

felraktam Xfce-t is, Lxde-t is, alig negyed ora alatt meg volt :)

Xfce-t tesztelem most még csak, ISTENI ! :D
    Régi P3-as jószágom száguld :D
    (a Xubi és Ubi live cd -zésekre visszaemlékezve is szamitottam erre :) )

Kérdésem: Xfce alá is kell mount -olnom a masik vinyómat ,amin XP van?
    Nem látom a file kezelőben azt a vinyót jelenleg.

. . . S Z E R K . : "Médialejátszó" nevű player felismeri azt a vinyómat és most jut eszembe: Xubi live cd-zéssorán is épp ezt tapasztaltam:
    a médialejátszó felismerte, ámde a file kezelőben nem latom ...
    merre találni , file kezelőből?

Más.

Rájöttem közben, mit értett az egyik hozzászóló Nautilus alatt :D
    (Default file kezelő, Gnome alatt; tényleg nem tudtam eddig :D)

Köszi Tom a tovabbi ötleteket! :) Meggondolom, és ha evvel is kisérletezni szeretnék majd (általad javasolt web böngészővel), akkor majd visszaketresem eme hozzászolasod. ;)
    Egyelore nem akarom teleírni a hdd-t, és már az Xfce -vel is isteni gyors az ablakkezelés, bár még csak a tesz elején tartok. Ahogy irod: Lxde -val még gyorsabb lesz, nah, majd avval is megnézem talán még ma (már fenn van :D)
    Nos, Gnome alatt megtapasztaltam, minél tobb ablakot ill. alkalmazást nyitok meg (pláne ha netrádio, vagy mp3 lejátszás is megy), sokkal nagyobb mértékben lassitja a muveletvégzését a gépnek, mint amilyen arányban windows-om lassul a gépemen, ilyen esetben.
    Most leterhelem kicsit Xfce-t ... ;) Meglátjuk :) Mindenesetre kecsegtető már most, hogy pár ablak és alkalmazás megnyitása és azokban való funkciók használata során is joval nagyobb a sebesség, mint Gnome alatt, hasonlo esetben. :D

• mzx

senior tag

válasz mzx #22156 üzenetére

....leginkább arra gondolok előző kérdésemben, hogy mindkettő feltelepitése után lesz-e a rendszernek legalább olyan sebessége adott GUI-val belépve, mint ha adott GUI-ba csak azután lépnék be, hogy előzőleg csak az egyiket telepitettem
    (és NEM mindkettőt: NEM az Xfce-t is, meg lxde -t is) ?

• mzx

senior tag

válasz rtom #22145 üzenetére

köszi :)

Mielott kiprobalom, kérdem:
    Nem jelent többlet terhelést régi, P3-as gépem számára, ha mindkettőt
    (lxde, Xfce) felteszem?
    Csak a helyfoglalás többlete jelentkezik majd?

(Affelé hajlok, h mindkettőt feltegyem, mert mindkettő érdekel.)

• mzx

senior tag

válasz Vladi #22143 üzenetére

köszi :)
    ...annyiszor felmerult az ubi telepitésem ota ez a mount dolog,
    hogy rávetettem magam most google-ra:
    "A 'mountolás' egy adathordozó logikai illesztése a rendszerbe."
    Szóval úgy gondolom most, h illene már többet tudnom errol :)
    Kezdő Mz/X menni művelődés tu gugül :D )

u.i.:
    tegnap és tegnapelott privihegyek mentek tolem neked ;) Légyszi reakciókat. :)

• mzx

senior tag

válasz Kendek #22141 üzenetére

noh ,e pillanatban a kötet kiadását is ki tudtam következtetni javaslatodbol, igyhát inkább azt nyomiztam :D
    Kiadta végre a bestia :D

köszönöm! :)

Egyébként mit jelent az ,h leválasztani (ez esetben)?

És a "kötet" kifejezés mire utal? A linux -os megfelelője a windows -os meghajtónak?

• mzx

senior tag

válasz Kendek #22139 üzenetére

Mit értesz leválasztás alatt?

(Egyébként nincs nautilusom jelenleg)

LEHET, H MEGVAN ! :

cd meghajjtó ikonján jobbklikkeltem:

"KÖTET LEVÁLASZTÁSA"

EZ AZ ?

• mzx

senior tag

válasz rtom #22122 üzenetére

köszi az ötletet !
    Kérdésem: az is megoldás, ha lxde-t IS ,
    és
    Xfce -t IS telepitek?

(Engem Xfce mindenkép érdekel, Xubunturol (Xfce) és Ubunturol (GNOME) már van tapasztalatom (mármint az alapszintu használatáról),
    de nyitott vagyok a lxde -re is. )

• mzx

senior tag

GYORSSEGÉLY kéretik :D

Nem adja ki az mp3-as cd-met az ubi...
    (XP ki szokta adni)
    A masid cd meghajtóm kiadja, de amiben most van ,az nem...
    Logout után kiirta, hogy nem találja a z eszköz (device) nemtom' mijét ...
    Gép kikapcs - bekapcs - lemeztálca ismét nyitható.

Én be ubi - lemezt megint nem adja ki ...

vát do áj do?

u.i.: itt nyüstöli ... csak zúg, zúg a cd rom ... (ez most kivételesen nem a Volga :D) ... feleslegesen terhelodik ...

• mzx

senior tag

válasz Alukard #22116 üzenetére

kb 5 masodperc utan kiirta: nem találhato az Xfce csomag.
    Mit tegyek?

Még egy kérdés: mi az a GUI?

• mzx

senior tag

válasz mzx #22114 üzenetére

...azok kozul egyedul a képernyő zárolása ,
    ami nem zárja be a futó alkalmazásokat,
    de ott meg nem lehet ablakkezelőt (Gnome, Xfce) váltani...

... ezért keresem az user váltás funkciot.

• mzx

senior tag

válasz Alukard #22113 üzenetére

kiprobaltam, most csökkentett GNOME-mal jottem vissza.

Ez az Xface? Ez most Xubuntus ablakkezelő ?

Összesen két fajta gnome -s menupont találhato ott:
    -Gnome
    -csökkentett Gnome

...........vagy TELEPITENEM kell Xface-t, szóval nincs alapbol benne?

Még valami: .. amiota magyaritottam ubit, kissé más elrendezésűek a menük;
    nem sokban, de egy kicsit...
    ... és nem találom a user váltás menüpontot ... hol lehet magyar ubiban?
    (zavaro, mert sima kijelentkezéssel BEZÁRJA a futó alkalmazásaimat. :(( )

A jobb felső sarokban csak ezek láthatoak nalam most:

- vendég munkamenet
    - képernyő zárolása
    - kijelentkezés
    - hibernálás
    - ujrainditás
    - leállitás

... a magyaritott ubiban már nem szerepel user váltás menüpont
    a REndszer/System főmenü alatt... :(((

• mzx

senior tag

válasz Alukard #22110 üzenetére

- nekem nem annyira kedvenc ... sok rajtuk a melltartó :D ;)
    - első kérdéseim egyike a napokban és Xubi volt, de ubi IS kell nekem, mert
    gyööönyööörűűűű a grafikus felulete :D Láthatoan jobb, mint windows -é!! :)
    Xubi grafikus felulete meg a "vindóz" -ét se kozeliti meg, azonban sokkal gyorsabb bármelyik kettőnél. ;)
    (Még Rozikánál is fürgébb az istenadta :D ....)

Szoval ma már nem tökölök tovabb ubim tovabbi tesztelgetésével, frissitésekkel, pluginokkal ... egesz nap ez ment ;)
    Elég az izgalmakbol mára :D ...
    ..hacsak .. hacsak nem tesztek fel további cicis fotókat :D ....

Holnaptol felteszek Xfce -s usert is .... akár már most meg is kérdezhetem, hogyan kell ? :)

• mzx

senior tag

válasz Sk8erPeter #22106 üzenetére

köszi neked is az info-kat :)
    linkeket nézem mindjart. :)
    Persze a női popókkal kezdtem :D
    ...de azert a szép ázsiai arcok is nagyon baba :P (másik foto a site-n)

...ja, és a németség csak azert vetodott fel, mert abban a nyelvben jellemző, hogy nemei vannak a szavaknak ;) irhattam volan oroszt is ;)
    ....Mivel szeszélyes a Rozikám és néha úgy csinal, mintha
    nem kéne neki az ubim, kozben meg .... :D
    (A Rozi nő nemű, nem ? :D :)) Rozál 9.04 :D
    Német négerről meg nem hallottál még, mi? ! :D
    Pedig létezik albinó afroamerikai is :)
    A változatosság gyönyörködtet :) )

• mzx

senior tag

válasz Sk8erPeter #22102 üzenetére

hopp! ez nekem új... (kezdő vagyok)
    köszi ,h felhivtad rá figyelmem .... bár szűk a pénztárca per pill, de jó tudni, hogy
    esetleg nincsenek a toppon az általad emlitett hardware egységeim...
    ...egyelore nincs nagy gond, hagyom ugy, ahgoy van
    (ahogy lóvé se lenne egyelore a részegységek cseréjére ... remélem, rendben fog tovabbra is mukodni feltelepitett ubim, mert eddig oké :D )

• mzx

senior tag

válasz Sk8erPeter #22087 üzenetére

igen, igen, tegnap már kaptam
    errol az 1000 vs 1024 dologrol
    felvilagositast. ;) köszi neked is . :)

• mzx

senior tag

válasz mzx #22100 üzenetére

(I)(UBI BELÉPÉSEM VÉGRE MEGOLDOTTAM :D Helyzetjelentés kettővel ezelőtti, hsz-em ;) )(/I)

Új ubuntu -s kérdéseim:
    -------------------------------

1)
    ubi shut down: alap esetben szabályosnak számit (önmagában), ha rendes leállást követően POWER gombbal lehet csak kikapcsolni a gépet, és magátol nem kapcsolja ki a rendszer?
    Nem jelent hibát, hogy ekkor ne mreagál a ctrl alt del -re? (Tudom, hogy e bill-kombinacio restart-ra alkalmas tobbek
    kozott, de azert kivancsi vagyok, miért nem enged avval boot -olni...)

2)
    Miért jelzi totál üresnek ubi, a gyökér ("/") mappámat?

3)
    Hol, hogyan lehet időzitett képernyővédőt beállitani oylat, ami csak passwd-vel enged vissza?
    (Userváltás, log out és képernyő zárás (lock) rendben mukodik és szerencsére kér a rendszer ezen esetekben passwd-t, a visszatérésre.)

4)
    ubi 8.10 teszt esetén csak először kellett a modememhez beállitást végeznem netre lépéshez a
    sudo pppoeconf
    parancsal, és shutdown után sikeres gépinditást kovetoen nem kérte újra, hanem elegendő volt a szokásos
    sudo pon dsl-provider
    parancs, hogy netre lépjen rendesen.
    ubi9.04 -re frissités után azonban kiabált, hogy nem enged netre, ezert ismét pppoeconf.
    Ez még oké is volna , megtettem utobbit, és beengedett net-re. De ujabb shutdown , majd gép bekapcs után
    megint nem elégedett meg a "dsl-providerezéssel", ismét csak pppoeconf -t kellett elotte, ami ugyebár többlépéses muvelet.
    Na ekkor már yes-t nyomtam a boot -os step -nél, és azota
    nem kell tobbé "pppoeconf-oznom" :) A gond, hogy csak alapfokon tudok angolul,
    és akkor még nem magyarítottam az ubi-t (azota már magyarítottam).
    Azt hittem, azt akarja, hogy boot után azonnal léptessen net-re, amit
    nem akartam, de ezek szerint arra vonatkozott a rendszer kérdése, hogy
    boot után a pppoeconf-os beállitások maradjanak-e (?)
    Jol sejtem, h erre vonatkozott?
    (De akkor meg azt nem értem, ubi 8.10 esetén miert nem kellett uj boot után pppoeconf -znom, holott
    akkor sem nyomtam yes-t a boot -os kérdésre...)
    A lényeg, hogy netre már rendesen tudok lépni, de azert érdekelnek ezen hibák okai is.

5)
    Amiota nem kell "pppoeconf-znom" , azota nem kéri ubi a netre lépési user nevemet,se annak passwd-jét.
    Nincs evvel gond? Automatikusan léptet be avval?
    Bár evvel osszefuggésben csak azert nem aggodom, mert netre lépéskor viszotn kéri újabban
    a rendszergazdai user-em passwd-jét.

6)
    Első mount-olása a winXP-s hdd-nek sikeres volt (kiirta, hog yvalami mount -ot akar, amikor annak ikonjára kattoltam),
    bár nem pipáltam ki a remember-t (hoyg emlékezzen), MERT HA KIPIPÁLTAM:
    NEM MOUNT-OLT. (Fura...) Szoval remember nélkul sikeresen mountolta a z XP-s vinyómat.
    (Gondolom a mountolás valamiféle csatolás, hogy felismerje (?))
    De persze ujabb gépinditas után megint kiirta, h nem látja az xp-s vinyót, és legyek szives engedni neki mount-olni...
    NA EKKOR FURA DOLOG TORTÉNT: kénytelen kelletlen kiprobáltam remember kipipálással ismét,
    DE EZ ESETBEN MÁR mount-olta rememberrel is!
    CSAKHOGY: ami fura, hogy ismét mount hibát irt ki! Ennek ellenére mount-olta, és felismeri az ubi. :D

Komoan' mondom, női szeszély :D Ki érti ezt, ki érti ezt, én nem :D
    Nem tecc' neki (? ;) ) megint, de másodikra mááá' engedi. :P :D

Kérdésem: érdemes mégis tennem valamit ezügyben? (Vegyek neki bonbont? :D)
    Eddig az XP-s vinyómon belul is ,valamint másik vinyóm és XP-s vinyóm kozott is teljesen rendben végez file muveleteket
    ubim (nem félre érteni, mégha női szeszély is ez az ubuntu :D ;) )
    másol mappákat ,file-ket; töröl, olvas roluk, stb....
    Az Ubuntut nevezzem ezentul Rozikának, vagy az XP-s vinyómat ? :D Az ubim(at) csipázza + szeszélyes mindkettő :D
    (Lehet, hogy németben az Ubuntu nő nemű szó? :D :D)

7)
    Hogyan tudom a hibernálás funkciót figyelmen kivul "hagyatni" ubival? Úgy tudom, amig
    nem teszem meg, addig feleslegesen tobb szám MB többlet kapacitás van lefoglalva.

8)
    Továbbra is érdekel, a hibás reboot esetén miert irja ki gép (az előző hsz-emben is, és részletesen
    tegnap idézett hibajelzéseim MELLETT) , hogy
    hiányzó NTLDR ?
    És mit jelent az NTLDR?
    Bocsi, lehet, h erre irt már valaki, de ez nekem bizonytalanul rémlik ...

• mzx

senior tag

(apropo, vajon miert nem enged bizonyos darabszámu karakternél hosszabbat ubim, passwd gyanánt? Ez hardverfuggő?)

• mzx

senior tag

Ubi belépést megoldottam mára, végül is. :D
    :))
    :C
    (Volt pár akadály a napokban, de elháritottam ;) )
    Mielott leirom, mitől lett rendben, jelzem, hogy reboot (restart) probléma még fennáll, de számos egyéb muvelet végzése (mozilla pluginok telepitése , stb.) során SEM, és egyáltalán sem okozott eddig semmi problémát ez. :)
    Shut down-nal azonban szabályosan kilépett a 8.10 -es ubi.
    Időközben frissitettem 9.04 -re (jó sokaig tökölt :D, de meg lett,
    és nem volt se hálozatszakadás, se áramszunet a 2-2.5 óra alatt, amig update-lt :D ).
    Frissítés is sikeres :D Leszámitva, hogy sima shutdown -ra bár szépen kijelentkezik,
    ám de system halted -t ir ki legvégul. (Ez hiba?)
    De mondom, mindezektol fuggetlenul rendben mukodik ubi 9.04 -em :D .
    Bár , ha megy a default mediaplayer, akkor igencsak belassul az ablakkezelés, lasabb lesz PC-m,
    mint XP alatt (majd rakok fel Xfce-s usert ;) ),
    de pl. file másolás épp olyan sebességű, mint XP alatt,
    a netezés Mozillával meg gyorsabb, mint XP alatt, ahogyan ubi live cd-zés alatt is tapasztaltam már :D
    (Nincs ugyebár antivir, ami lassithatná ubit, stb ;) )

__AMI HIBÁS MÉG (bár egyelore nem oszt , nem szoroz ;) ) _ :
    Reboot során továbbra is (a szabályos kilépés UTÁN) a kb 10-15 masodperces végtelen ciklus:
    "EEPROM chechsum error.
    [...]restart machine"
    A feliratok megjelenésekor hiába nyomok CTRL ALT DEL -t, semmi nem változik,
    sőt, F2 (bios) -re sem.

__KÉT DOLOG, AMIT MÁR TEGNAP IS SEJTETTEM, ÉS TÉNYLEG EZEK ÁLTAL OLDÓDOTT MEG, HOGY BE TUDJAK VÉGRE LÉPNI UBIBA
    (a köv. 2 kozul a masodik: biztosan oka) _ :

--- Nos, kitapasztaltam, hogy ha az emlitett végtelenciklus során ha megvárom, mig detektálja a memoriat, és hdd-ket,
    ÉS EKKOR nyomok ctrl alt del-t, akkor szépen restartol a gép :) Bejön a grub , én onnan bármi, amiket választani lehet . :)
    De ami fura: hiába detektálta a mem-t , hdd-ket, ha ujra engedem, hogy megjelenjen az "eeprom checksum error..." felirat,
    akkor ismét hatástalan az F2 és a ctrl alt del, tehát ismét várni kell, amig kiirja ,hogy memoriák és hdd-k detektálva, és ekkor már lehet F2-vel bios-t hivni, vagy akár ctrl alt del -lel reboot -olni a gépet, ahogy az elobb említettem. :D

--- ÉS A DÖNTŐ LÉPÉS: tegnap is felmerült bennem, hogy esetleg túl hosszú az user-em passwd-je,
    és talán ezért nem fogadta el a telepitett ubi-m,
    de tegnapi kisérleteimmel belefáradtam az alábbi variáciokba:
    a tobb, mint 8 karakterű passwd-met kiprobaltam eloszor aképp, hogy nagy betut is tartalmaz, majd anélkül,
    raadasul az user mezőben teszteltem, a billentyűkre miket ir ki.
    Minden rendben levőnek tűnt tehát tegnap is, mégse tudtam tegnap még belépni.
    Ma azonban kiprobáltam azt a megoldási modot, ami már tegnap felmerult bennem:
    csak 8 karakter hosszu passwd -t adok meg. BEVÁLT. :D Be tudok lépni azota az ubi-ba! :D
    (Ahol eleddig csupán rendszergazdai fiókom volt és van, és rendben használhato. :) )

_______________köv. hsz-emben új ubi-s kérdések sora lesz ;)
    A nehezén már tul vagyok :D

Mzx

• mzx

senior tag

válasz mzx #22040 üzenetére

az előző előtti hsz-emben (mai első hsz-emben) általam írtak azonban tovabbra is homály számomra ....

• mzx

senior tag

válasz body007 #22037 üzenetére

A "szerk " után általad írtak tiszta számomra.

Amit azonban elsőként említettél (első bekezdésed) _ :
    új info számomra és ötletes ! :) Köszönöm szépen ! :)
    Erre a variaciora nem is gondoltam, pedig kézenfekvő ... :) Örülök az ötletnek :)

• mzx

senior tag

1)
    Úgy néz ki, valoban fuggetlen a boot sorrendtől az eeprom -s hiba, és összességében "csak" a reboot -tal látszik összefüggésben; ujra irom a hibaüzit ma is:

PXE-E05 EEPROM checksum error.

Kaptam tegnap egy reakciot, miszerint ez sulyos hibára utal,
    de akkor miert jellemzo az, hogy ez a hiba NEM jelentkezik oylan esetben,
    amikor NEM reboot- olok, hanem gép kikapcs, majd gép bekapcs?
    Ráadásul rendesen tudom WinXP-t használni,
    és telepitett ubi is rendesen elindul...
    Bizom benne, h mégse függ össze komoly hibával.
    Mindenesetre aki tudja értelmezni eme hiba üzit konkrétan, az irja meg, kérem. :)

Idézem ismét a fenti hibaüzit követőt:

Network boot settings uploaded. Please restart machine

Ezután tehát végtelen ciklusban reboot- olni probál a gép, kb 10 masodpercenként, mialatt ujra és ujra kiirja ezen hibaüziket, kezdve az eeprom -ossal....

Ismétlem: csak gépi áramtalanitásra lép ki, majd 220 V be, és minden oké innentől... van bios, van grub, van XP (ha azt választom, az indul), ubi elindul (ha grub -ból azt választom), csakhogy : .........

2)
    Ami mindenképp érthetetlen számomra , és komolyabb probléma , hogy
    hiába készitettem recovery mode -dal új passwd-t, a helyzet változatlan, még mindig
    nem enged belépni a szépen rendben boot -oló ubuntu :( ...

Én mondtam, hogy tuti jó passwd-t adtam meg elsore is, le is ellenoriztem az username sorában, hogy számokat, betűket hogyan olvas be a gép, raadasul telepitéskor is elfogadta a kétszer egymás után beirt passwd-t , és már akkor is rendben levőnek találta a gép.
    Recovery mode -ban ma kétszer is cseréltem passwd-t, másodikra már SHIFT billentyű nélkulit, de avval SE tudtam belépni a telepitett ubi-mba...

MIT TEGYEK... ?
    Telepitsem ujra ubi-t, és ne adjak meg passwd-t?? Na de ha így beenged, és az után adok passwd-t , lehet, h megint
    nem fog esetleg beengedni passwd-vel .....

Összefügg ez az eeprom hibával ?

Előre is köszi a válaszokat!

• mzx

senior tag

válasz FixY67 #22032 üzenetére

Értem. :)

Na most, amit viszont nem értek: miért nem ajánlája fel a telepitő kézi particionálója alapbol az ntfs -t , lehetoségnek? Ha felajánlaná, akkor tudnék ubi particiók közé, vagy akár után is tenni egy ntfs -est ...
    SŐT .... ha nem lett volna eleve ntfs -re formázva a vinyó, akkor SEHOVA
    nem tudtam volna tenni ntfs -es particiot
    (legalabbias a jelenlegi tapasztalatombol kiindulva (ami lehet, h téves) ) .

...mindez csak amiatt fotnos számomra, hogy ha a jövőben ismét telepitek ubi-t (esetleg más számára), és nincs windows-a, és semmi modon nem lett előre leformázva neki ntfs -re a vinyó, amire ubi-t szánja, akkor hogy a bánatba tudok neki ntfs -es particiot létrehozni a vinyóján egy ubi telepitovel?....

Szerencsére számomra ez per pill részeltkérdés, mert ugyebár ma délelott kész lettem az ubi telepitéssel (és valszeg holnap eljutok oda, h megnézzem, jelszócserével be tudok-e lépni),
    de azert érdekel a jelen kérdésemre is a válaszotok ;)

• mzx

senior tag

válasz FixY67 #22023 üzenetére

húú... rendi vagy, de nekem mint kezdőnek ez nagyon elvont és bonyolult ;)
    de latom, kozben Vladi szerint simán recovery-t is fogok tudni hasznalni, mert jelszo nélkul hasznalhato a recovery... az raadasul nagyon egyszeru megoldasnak latszik. :)
    köszi nektek. :)

kérédsedre: a leheto legegyszerűbb telepitést csinaltam,
    csak annyiból "összetett", hogy készitettem ntfs particiot is, valamint hogy ubi-nak hármat.

sdb1 ntsf file rendszerű , csatolási pont: /windows
    sdb2 ext3 ubi swap
    sdb3 ext3 ubi gyökér ("/")
    sdb4 ext3 ubi /home

• mzx

senior tag

válasz FixY67 #22029 üzenetére

oké, köszi :)
    ja, shift billentyű használhato, ugye? szeretem :D (nagy betű)
    ...noh, tényleg nézem a percekkel korabban irt hosszabb hsz-edet is, köszönettel :)

• mzx

senior tag

válasz FixY67 #22026 üzenetére

ja és nem is lehetséges win-es particio elé tenni másikat? uff... akkor ezert görcsöltem avval hiaba :D ... okés :) tehát jo igy is, hogy első particiom win-es, a tobbi ubi-s...
    ... okés :)

• mzx

senior tag

válasz FixY67 #22026 üzenetére

igen igen, errol már kaptam felvilagositast másoktol is a napokban, koszi. :)
    Annyibol viszont új az info számomra, hogy szerinted csak MINIMALIS az olvasófej működési sebessége a hdd lemez végén illetve elején .. ez megnyugtató. :)
    ...latom, irtál kozben egy hosszabb hsz-t is, most fogom olvasni...köszike :)

• mzx

senior tag

válasz Vladi #22022 üzenetére

izé .. azt hiszem, jelenleg leginkább egy asszony vón' jó, nyomkodni :D ;)
    komolyra forditva, köszi, megprobalom. :) (nem tudom, hogyan lesz időm , lehet, h még ma sor kerul rá, az biztos, hogy még van annyi időm most, hogy a legutobbi hsz-emre is megvárom a reakciodat/reakciókat. :) )

KÉRDÉSEM:
    a passwd usernév , majd enter nyomása
    után
    a jelszót kétszer beirni ugy érted: mindegyik után enter?
    Vagy -mint a paraméterek megadásakor egyes esetekben- valamiféle elválasztó jellel irjam egymás után ugyan azt az új jelszót,
    space -szel / vesszővel / satobbivel elválasztva?

• mzx

senior tag

válasz Vladi #22019 üzenetére

figyusz, kiemelem a mai első, összetett és nagyon hosszu hsz-emből (igy kiemelve átláthatobb a lényeg), hogy
    felmerult bennem:

Esetleg okozhatott-e gondott a telepitesben, hogy a telepites elott leformáztam XP-ből az ubi-nak szánt vinyót (nyilván NTFS-re),
    és hogy ubi telepitéskor technikailag
    _k_i_z_á_r_o_l_a_g_ _ _e_l_s_ő_ particionak tudtam azt az ntfs -t megcsinálni (sdb1),
    MÉGHOZZÁ ÁTMÉRETEZÉSSEL?
    (felére nyomtam össze)

Ez után tettem a swap particiot, bár minden leiras (és itt is valaki) javasolta, h legelső legyen a swap ,de, mondom,
    nem tudom, hogyan kellett volna ntsf particio elé tenni ...
    ugyanis megprobaltam azt a megoldast is (3-szor állitottam vissza a particionálás muveletét, más szóval 3-szor kezdtem ujra, hogy biztosra menjek),
    szoval megprobaltam azt a verziiot is ,hogy töröltem az eleve fent levő 40 GB ntsf particiot (hogy utolso particionak készitsem majd el),
    majd sdb1-nek azaz első particionak jelöltem a swap -ot , és a többit,
    na de nem ajálnja fel a kézi particionalo a telepitoben az ntfs - t, miutan töröltem az eredetileg létezett 40GB ntfs-t !
    Tehát kezdhettem előlről (visszavontam az egészet és ujra megjelent szerencsére
    a 40GB ntfs), szoval előlről kezdtem az egész particiokijelölősdit,
    mivel hát szukségem van ezen a vinyón (amira ubit tettem) szukségem van egy XP által is, meg ubi által is elérhető 20GB teruletre, és javaslataitok szerint
    azt csak is
    ntfs file rsz-rel
    tudom megoldani .... azt tehát meg nem ajálnotta fel, csak az eleve , korábban XP-ből
    ntfs -re formázás miatt ismerte fel és ajálotta fel, hogy ntfs is lehet egy particio, és tehát kénytelen voltam első particionak megadni azt, mikozben tehát át is méreteztem, még pedig felére (20GB).

• mzx

senior tag

válasz Vladi #22017 üzenetére

Vladi, köszi a biztatást .... igen, amilyen nehéznek képzeltem, ahhoz képest még a particionalas is egyszeruenk látszik, bár ehhez kellettek korabbi válaszaitok (és még lesz is ehhez, mert
    maradt 1-2 homalyos pont számomra arról, de a lényegét már értem),
    mert amig fogalmam se volt a file rendszerekrol, addig csak lestem volna telepitéskor, hogy mi a szöszt akar az valami ext3-akkal, meg ntfs -ekkel ;)
    Szoval most már alapjában vágom, legalabbis amennyire a telepiteshez minimum muszaly, annyira igen . ;)
    De segitségetek után valoban átláthato, egyszerű a telepites, raadaasul csak fél ora volt ... :)

Mindez -az optimizmusom mellett- megnyugtat engem, és hogy ösztökéltek, bíztattok engem :) Köszönöm. Legfőként a konkrét kiigazitásaitokat, leirásaitokat :)

Sajnos csak annyit tudok idézni a hiba üzikből, ami a mai legelső hsz-emben, a nagyon hosszú hsz- emben szerepel.
    DE AZOK TALÁN NEM ANNYIRA lényegesek, mert utolag, amikor BIOSban a boot sorrendet visszaállitottam,
    nem jeletkeztek többé a hibaüzenetek.

RENDESEN ELINDUL GRUB-BÓL AZ XP, HA AZT VÁLASZTOM, MEG AZ UBI, HA AZT VÁLASZTOM :)
    Csak ez a user-jelszo gond... :( .....

De ha a telepitett ubi üdvözlöképrenyőjének esetére kéred, hogy mit ir ki,
    ahol nem enged be,
    ott meg csak annyi jelez angolul (szokásos hibaüzi, mint általában is bármi más téren),
    hogy vagy az user név nem stimm, vagy a jelszó. (incorrect username/password)

• mzx

senior tag

válasz mzx #22016 üzenetére

tehát.... bizonytalanságaim:

1) Jól tettem , hogy készitettem ubi telepitéskor "/" (gyökér) particiót?
    2) Jól tettem , hogy elsődlegest állitottam be ehhez?
    3) Oké, hogy NEM hoztam létre "/boot" particiot?
    4) Az rendben lehet-e, hogy MINDEN ubis particiom amellett, hogy ext3 file rsz-ű:
    MINDET ELSŐDLEGESNEK állitottam be?
    (Tehát egyiket se logikainak készíttettem.)

• mzx

senior tag

válasz FixY67 #22015 üzenetére

megköszönöm, ha leirod részletesen, igen :) köszi :)
    Hangsulyozom: totál KEZDŐ vagyok, még XP-ben se vagyok tul rutinos.
    ;)
    Egyszer irtak nekem valamit a mount-olásrol, de azt se tudom, mire jo...

Mindjart irok pár sort még, jelezve abban, mit gyanitok esetleges hibámnak a telepitéskor ....
    pár perc és irom....

• mzx

senior tag

válasz Kendek #22006 üzenetére

köszi neked is a válaszokat, kulonos tekintettel annak részletességére :)
    Új kérdéseim (előző hsz-em) neked is szolnak és mindenkinek, aki hozzá tud szólni. :)
    Előre is (és utolag még egyszer) köszi mindenkinek! :)

• mzx

senior tag

válasz FixY67 #22005 üzenetére

köszi a meglátást :)

Igen, elég összetett tapasztalataim voltak, ezert hat bonyolultnak a leirasom.
    Kiemelem az egyszeruség kedvéért:
    Úgy nézem, nagyobb volt az ijedtségem, mint amekkora a gond,
    szóval egyetlen nagy probléma maradt, hogy
    nem enged belépni , amikor elindítom a telepitett ubit...

Nos, a leirasom nagy része avval fugg ossze, hogy a reboot mit okozott,
    a reboot gondot meg szerintem tehát az okozta (mint irtam), hogy
    ubi installálás elott a BIOSban a slave-t azaz az ubis hdd-t tettem boot sorrendben legelsőnek.
    Legalább is amint áramtalanitotam a gépet (másra nem reagált), és végre a 220 V -ra visszadugva már el tudtam inditani a BIOSt, és ott miutan visszaraktam legelsőnek s boot sorrendbe a masik, a windows-os vinyót (ami a primary MASTER),
    nos
    ezután az ubis vinyó (primary SLAVE) is beboot -olt ! :)
    CSAKHOGY.... nem enged be a jelszóval.....
    úgy fest, már "csak" ez a gond...

Tehát a checksum, és hasonlók lehet, hogy pusztán amiatt jelentkeztek, mert a slave vinyó volt bios-ban a boot sorrendben a legelső?

Kérdem ezt is : ami user nevet és jelszót kér a telepitő, az ahhoz tartozó fiók lesz a rendszergazdai fiók?
    (Nem tudom, ubi is fióknak hivja -e ezt, mint XP ?)

Nos, egyetlen user nevet és hozzá jeszót kért a telepitő, azt tuti jol adtam meg és tuti jol irtam be amikor sikeresen boot -oltam végre a telepitett ubimmal,
    MÉGSE fogadta el ... így hát
    nem jutok tovább ubi -ban, mint a bejelentkező képernyő, egyelore...
    ...hacsak...
    hacsak nem a recovery mode -dal, ahogy sejtetitek velem ....

MIT TEGYEK, mit javasoltok? Probaljam ki a recovery mode -t is ? ...........

(Valszeg holnap, vagy holnap utan lesz időm ubi-t helyre rakni, de ide a forumra talán még ma, de holnap biztosan lesz időm jönni, raadasul ez az első, hisz előbb az info, és csak utána esek neki az ubinak.)

• mzx

senior tag

válasz Vladi #22003 üzenetére

sarkitott válaszom: igy van....
    (kissé le vagyok törve :( ... de nem adom fel! ...... )

• mzx

senior tag

üdv

(KÉRDÉSEK VASTAGITVA ÉS ABC SZERINTI BETUJELEKKEL ELLÁTVA, DE LÉGYSZI MINDEN MOMENTUMRA,
    AMIKET NEM ÉRTEK, IRJON KI-KI, AKI TUDJA A VÁLASZT, VAGY HA FELMERUL BENNE, HOGY HULYESÉGET CSINALTAM, KÉREM, JAVITSON KI. :)
    KÖSZÖNÖM ELŐRE IS . :) )

Első ubi installomban valami gubanc lehet, használhatatlan egyelőre. (Vagy eleve??)
    Kérek szépen tovabbi meglátásokat, javaslatokat.
    Optimista vagyok, addig nem nyugszom, mig elő nem teremtek mukodo telepitett Ubit.
    LÁTSZÓLAG SIKERES A TELEPÍTÉS, VALAMINT MEMORIÁK IS RENDBEN A TESZT SZERINT!

_ mem-test:
    Kicsit aggodom, h esetleg hardware nem tetszik neki, bár a hiábavalo utolso, sikertelen ubi reboot, illetve inditás utani ma delelotti probalkozasaim után
    csinaltam egy memoriatesztet (továbbiakban mem-test), sokaig ment, 75 percen át, TEST #8, volt az utolsó, kb. 115% -ig ment a PASS felirat után, annak "#" karakterei képernyő széléig alkottak csíkot ekkor, ebbol is vélem, hogy végigment a mem-test (TEST 8#-ról is visszaváltott TEST 1# -re),
    csak azt nem értem, miert kezdte ujra, ámde szerencsére minden oké a memoriák esetén:
    "Pass complete, no error, press Esc to exit." (Ki is léptem erre Esc-pel.)
    (Ha ez informacio számotokra, mem-test egyik felirata, egész végig: "chipset: Intel i440BX")

. . . A PROBLÉMÁK:
    -------------------------------

Amit tudni kell gépemhez: ugy dugtam össze ATA-s , két darab hdd-met, hogy
    Primary Master: kis hdd, rajta régota feltelepitve : WinXP
    Primary Slave: a nagyobb hdd, egy hete XP-ről leformáztam NTSF -re; enek felére ubi -t telepitettem ma , ext3-ra.
    (Eleddig nem enged belépni rendszergazdaként, máshogy meg nem tudom, hogyan kell és van-e értelme rsz gazdai jog nélkul...)
    Az újonnan, napokban beszerzett nagyobb kapacitasu hdd-n csak annyit jumpereltem (szaki javaslatára), hogy levettem a pöcköt

A) Ez a pöcök a jumper?)

B) Rendesen érzékeli is XP és BIOS, azota is ezt az új vinyót. Ubi install alatt szépen particionaltam is, DE LEHET, H A BAJT NETÁN A MEGMARADT NTFS FELÉRE MÉRETEZÉSE okozta a particionáláskor? (az lett az sdb1)

Ubi install előtt BIOS-ban elsőnek állitottam be boot sorrendben az XP-s vinyó HELYETT az addig még "üres", illetve ntfs -re XP-ből megformázott vinyót, amire aztán az ubi-t telepitettem (eleddig , úgy fest, hibásan telepitettem tehát(?)).

AMI REJTÉLY SZÁMOMRA: a hibás reboot után az egyik jelzés:
    "PXE-E05 EEPROM checksum"
    (KETTŐ darab "E" betűvel!)
    ÉS NEM EMLÉKSZEM, HOGY CSAK ENNYI VOLT A FELIRAT, AVAGY FOLYTATODOTT -E ....

C) Na most ,az eprom, tudtommal valami memoriafajta, nem? vagy nem?
    Ja és eeprom nem azonos az 1 darab "E" betűs eprom -mal ?

Az emprom-os feliraton kivul még ennyi jelent meg a hibás reboot során:
    "Network boot settings uploaded. Please restart machine";

..ja és volt egy felirat még, asszem még ekkor: "hiányzó NTLDR";
    de lehet, hogy legelsőként csak ezt a hibaüzit irta ki .. .erre már ne memlékszem...

D) Mi az az NTLDR ?

MIALATT NEM NYULTAM SEMMIHEZ, VÉGTELEN CIKLUSBAN ISMÉTELTE MAGÁT A REBOOT, EZEN FELIRATOKKAL, 10-15 másodpercenként!
    Aztan power gombbal probaltam kikapcsolni,
    de nem érzékelte. Akárcsak live cd ubi használata végén, shut down utan szokta...
    ÉS F2 -T SE ÉRZÉKELTE, TEHÁT EKKOR BIOS-BA SE tudtam belépni.
    Tehát marad ilyenkor a gép áramtalanitása, majd 220V-ra vissza....
    _! ! ! AMI KULONOS: INNENTOL KEZDVE RENDESEN BOOT -OLT,
    MÉG A BIOS IS UJRA ELINDITHATÓ,
    EKKOR bios-ban a boot sorrendben visszaraktam legelsőnek az XP-s vinyót, majd
    bejott egy menu, 3 ubi-s menupont, meg egy WinXP-s menüpont is.

E) EZ A GRUB?

Itt a 3 ubi menupont az alábbiak, plusz egy XP-s (inditás),
    csak a lényegre emlékszem, ezt irtam fel magamnak (10 masodperc utan eltűnik az menü, és elindul, amin a fénycsik utoljára állt) _ :
    -ubuntu generic
    -ubuntu generic (recovery mode)

F) KÉRDEM: EZ VALAMI UBI HELYREÁLLITO ? (mármint az ubi generic recovery mode)

- ubuntu mem-test _ [EZ A 3. MENÜPONT]
    - winXP _ [EZ A 4. MENÜPONT]

_ Gép áramtalanitasa utani Ubi indítás során fellépő hibák:
    Az install szépen lement, meglepetésemre kb fél óra alatt. (A súgók szerint órákig is eltarthatott volna, ráadásul csak P3-as gépem van.)
    Ezután hibás reboot - erről fentebb irtam...
    Na de a gép áramtalanitása után rendesen elindult
    a grub menü(?)-ből
    az Ubuntu ("ubuntu generic"),
    és bejött az üdvözlő képernyő, kérve az user nevet és passwd-t.
    TUTI JÓL MEGADOTT PASSWD ELLENÉRE NEM FOGADJA EL!
    (Jelezte, hogy vagy user név nem stimm, vagy a passwd. Ez már csak azert is meglepo, mert, ugyebár, amikor jelszot kell választani, mindig kétszer kell beirni;
    el is fogadta az install során még.
    De ettől fuggetlenul is tuti, hogy jol irtam be, amikor a gép áramtalanitása után ujrainditottam a gépet az ELSŐ ubis menuponttal, az ubi generic -kel
    (ami menü, gondolom, a grub). )
    Tobbszor is probálkoztam a passwd megadásával, és a user név is tuti ugyanaz, mint amit install alatt adtam meg.
    BETŰKET IS TESZTELTEM az user név mezoben is ,hogy lássam ,
    ne csak csillagozva, a klaviatura Z-jét, Y-ján, SHIFT -t, stb...

G) Nem árulok el nagy titkot avval , he elmondom: volt nagy betu a kódomban ("SHIFT" billentyű). Ez csak nem okozott gubancot??

H) HA NEM ADTAM VOLNA MEG PASSWD-T AZ UBI RENDSZERGAZDÁNAK (azaz magamnak mint rsz gazda), UTOLAG LEHET ADNI, HA SIKERESEN UJRA INDUL UBI?
    Lehet, hogy tehát jobb lett volna nem adnom passwd-t az ubi telepitéskor .... (?)

Visszatérve: install végén tehát reboot- t kért, de épp úgy hibásan teszi, mint amikor pusztán live cd-vel ubizok - kinyitja a cd tálcát és azonnal visszacsukta,
    így nem tudom kivenni, emiatt -akár csak live cd-zés esetén-
    mivel semmire nem reagált a gép, POWER gombRA SE, ezert gépet áramtalanitom ilyenkor, majd 220V (feszkó) vissza.

I) E muveletem megzavarhatta a reboot-t, pláne hogy install végén történt?
    (Amúgy tényleg nem volt más választásom.)
    Reboot-nak számit egyáltalán, ha egyrészt
    nem lép ki szabályosan a rendszer, és ez utan áramtalanitom a gépem, majd ezután elinditom a gépet a rendszerel?

u.i. VLADI részére : milyen igaz! ... nem gondoltam bele, hogy 1024 -gyel osztva csak 37 GB lesz a végeredmény :D ... koszi a meglátást :)

• mzx

senior tag

válasz mzx #21979 üzenetére

...ha jol ertem az ubi telepités leirasokban, minimum 3 particiot kell létrehozni az ubi számára:
    gyökér ( / ) , swap, /home
    Jol értem?

Ami nem vili számomra, h miképp lehet a swap particiojat a vinyó legelejére tenni?
    Hiaba mutatja a leiras, meg screenshot -ban is, én nem értem... persze amikor épp csinalni fogom a telepitést, lehet, h egyértelmu lesz számomra, de
    nem kockáztatok, mert amikor élesben megy a dolog, akkor csak bámulok, mint borju az új kapura... szoval az abiztos, ha előre megkérdem itt tőletek. Gondolom, csak egy sima egérmuvelet, vagy TAB gomb ( de mi van ,ha mégse ... :D ) .

(Javasloja, h swap legyen a hdd legelső particioja, h a vinyó feje a leheto leghamarabb elérhesse, és elegendő a lemez fizikai sorrendjében csupán masodiknak tenni a gyökérparticiot)

• mzx

senior tag

válasz Vladi #21978 üzenetére

KÖSZI MINDENKINEK a válaszokat :)

Noh, Vladi, ha kész leszek valamelyik nap az "Uborka" mint rendszer "felállításával"(amint lesz rá időm), akkor azt'szem az enyém is felál örömömben :D ...

Már stimm, alapjában, számomra, mire figyeljek install során. :)
    Ami még érdekel:
    Nem lesz-e gond telepités során amiatt, hogy a hdd-m 40GB-jából csak 37 látszik?
    Előre figelmeztettek is szakik engem, hogy mivel csak P3 -as a gépem, lehet, h nem képes ekkora vinyót teljes egészében érzékelni, pláne, hogy már van benne egy masik hdd, bár az utóbbi hdd jóval kisebb.
    ... vagy csak arrol van szó, hogy
    nem 100%-át mutatja a felhasználónak a rendszer? Ha igen: miert?
    (Pl. particionalaskor nem fog -e az Ubi telepítő hibát okozni, vagy adatvesztéssel
    nem jár-e?)
    Ráadásul hatvan-valahány MB-t jelzett foglatnak windows, amikor onnan leformáztam az a vinyót, de semmit nem lát onnan abbol, még a rejtett file-k láthatóvá tétele után se; mi lehet az a 60-70 MB ?? Mielott leformáztam volt rajta rendszer, egyébként, de
    nem én raktam fel, hanem akitől vásároltam, ő már használta.
    Tehát kiirja XP alól, ha megnézem, hogy
    37.2 a teljes mérete, és a szabad hely:
    37.1
    valamint konktéran detektálja ,hogy hatvanvalahány MB foglalt
    - KÖZVETLENUL FORMÁZÁSA UTÁN TEHÁT !
    (nem emléxem pontosan mennyi, legyen pl. 62)

• mzx

senior tag

válasz mzx #21971 üzenetére

(...közben itt:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/GRUB
    ráakadtam, mi az mbr ;)
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Master_Boot_Record
    Szoval mbr kérdés tárgytalan.)

• mzx

senior tag

válasz Vladi #21935 üzenetére

Köszi a válaszokat Speeedfire, Siriusb, Vladi!

Felmerult válaszotok után újabb bizonytalanság bennem;
    írjátok, hogy ubi telepítésekor úgy is az ubi-s hdd-t, illetve partíciót választom ki,
    ezert nem fog bele írni az Ubi-telepito a WinXP-s hdd-be / particioba - ez edddig oké is....

Na de a particiok kozul honnan tudom, melyik-melyik?
    Windows betűjeleket ismertem eddig csupán:
    c:\ , d:\, g.:\ satobbi - ezek jellemzőek windows alatt ugyebár...
    Vladi, említetted korábban, hogy ubi alatt ilyen jelek lesznek:
    sdb1
    sdb2
    sdb3
    satöbbi....

- Na most egyrészt kérdem: ezek particiók, vagy pedig fizikai háttértárolók (hdd, cd rom satobbi), vagy bármelyiket jelölhetik?

- Valamint kérdem : honnan tudom, az SDB-k közül melyik a windows XP particioja/vinyója,
    melyik a másik (jelenleg "üres", ubi-nak szánt) hdd jele, illetve hogy azon belul mely leendő particionak mi lesz a jele?

- Ja, és a telepito választja ki, milyen jelet ad, pl. amikor particionálok (automatikusan, mint a Windows), vagy nekem kell megadni?

- Valamint édekel engem, hogy az Ubi-telepítő is sdb-kkel fogja jelolni a particiokat, illetve vinyókat?

- Vladi válaszod végén említettél valami mbr-t... Mi is az? Lehet h már mondtad korábban,
    de "nem vágom" per pill ....

Közben eldöntöttem, hogy a 40GB (ubi-ra szánt) vinyómat ubi telepitéskor particionalni fogom, de még egyelore
    épp csak azt tudom a particiokrol, hogy "nem eszik, se nem isszák" ;-) Sokkal tobbet nem ;) .
    Azonban muszaly lesz, mert kb 2 nappal ezelotti egyik válasz alapján megtudtam, hogy
    ha XP-ből is akarok irni, meg onnan olvasni erre/erről az Ubi-nak szánt vinyómra/-ról is, akkor egy NTFS particiot létre kell hoznom azon az ubi-s hdd-n.
    20 GB-t ot particionalok majd NTFS-ként. Legalábbis szeretnék. :D A masik fele elég lesz (kizárólag) ubi-nak , ubi-s file rendszerrel.

• mzx

senior tag

válasz body007 #21899 üzenetére

köszi a válaszokat body007, Siriusb, TrollBalint :) Kettő még maradt az előzőből, légyszi valaki ezekre is irjon! köszi. :) :

1)
    Az XP alatt cd-kre kiírt mp3-akat az ubi live cd-ről indított ubi beolvasta, lejátszotta,
    miután live cd használatkor telepitettem a szukséges plugin-t, mp3 olvasáshoz (vinyó lapozófile-ra ment a telepités,
    gondolom); épp ezert felmerul bennem: ezentul is XP-ből irjak ki mp3-akar cd-re?
    Vagy nyugodtan lehet (telepitett) ubi-rol is majd, mert XP-ről is fogom tudni olvasni
    az ubi-s hdd-ről ubi-val cd-re kiírt mp3-jaimat?
    AZAZ NEM TUDOM, A CD LEMEZEN IS KÉPZŐDIK-E FILE RENDSZER? :) Erre akarok kilyukadni. :)

2)
    SWAP = lapozófile(-knak hely a hdd-n, azaz virtualis memoria) ?

. . . ÚJ KÉRDÉS:

3)
    Affelé hajlok tehát, h ubi telepitésekor nem húznám ki a WinXP-s vinyómat,
    mert nem tudok grubot állítani / írni. DE AKKOR MIRE FIGYELJEK TELEPITÉSKOR,
    nehogy véletlen beleirassak az XP-s vinyómba az ubi telepítővel?

• mzx

senior tag

válasz Vladi #21872 üzenetére

1)

a)
    Ha az XP számára NEM használható file rendszerű hdd-n, vagy annak egy particióján lesz az Ubi,
    és ugyanazon a médiafile-jaim, akkor pl. 15 GB van utóbbiból és marad ott még 5GB hely, médiafile-nak:
    nos, ide nem lehet irnom az XP-s vinyóról XP-s alkalmazással semmilyen file-t, mp3-akat se?

b)
    Pl. XP van boot-olva, és XP-s alkalmazással az Ubi-s hdd-re akarok letölteni médiafile-t, mp3-t , avi-t:
    lehetséges? Vagy mivel más filersz-re lett alakitva az Ubi-s vinyó , annak telepitésekor, ezert
    nem lesz megoldható?
    Vagy pl. XP-ből kiírt mp3 -kat tartalmazó cd-ről nem lehetséges az emlitett Ubi-s hdd-re másolnom mp3-akat?
    Avagy független a cd-re írt file, a hdd file rendszerétől?

c)
    Az XP alatt cd-kre kiírt mp3-akat az ubi live cd-ről indított ubi beolvasta, lejátszotta,
    miután live cd használatkor telepitettem a szukséges plugin-t, mp3 olvasáshoz (vinyó lapozófile-ra ment a telepités,
    gondolom); épp ezert felmerul bennem: ezentul is XP-ből irjak ki mp3-akar cd-re?
    Vagy nyugodtan lehet (telepitett) ubi-rol is majd, mert XP-ről is fogom tudni olvasni
    az ubi-s hdd-ről ubi-val cd-re kiírt mp3-jaimat?

2)
    SWAP = lapozófile(-knak hely a hdd-n, azaz virtualis memoria) ?

3)
    Nagyon jól fog jönni a telepitésről szóló linked, külön köszönet érte . :)
    (Remélem, még ma eljutok odáig, lesz időm arra is, hogy átolvassam, mielott telepitek ;) )

KÖSZI AZ EDDIGI ÉS LEENDŐ VÁLASZAID, VLADI ! :)

U.i.:
    Állati az egyik korábbi linked - "linux bölcső" :D
    http://www.youtube.com/watch?v=bYcF_xX2DE8&feature=player_embedded#

• mzx

senior tag

válasz body007 #21874 üzenetére

Igen, kezdőként aggódom is, nehogy épp a beállitásokkal csesszek bele az XP-s vinyómba, viszont dilemmám, hogy
    ha nem húzom le az XP-s vinyót, mialatt a masik hdd-re telepitek, akkor meg netán ezert kockáztatom az XP-s hdd tartalmát (?)...
    Szoval nem tudom , mit tegyek, de azt'szem
    nem húzom le a kábelt az XP-s vinyóról (sem), eredetileg is effelé hajlottam.

Köszi, ezek szerint te is elolvastad kérdéseimet, örülök reakciódnak, kiegészitésednek Valdi válaszaihoz. ;) :)

(Pár perc, és reagalok Vladira is. :) )

Mzx

• mzx

senior tag

válasz Vladi #21846 üzenetére

...ja, még valami mára, illetve néhány tovabbi kérdésem, Vladi:

I)
    Az ubi install gondolom rá fog kérdezni ,hogy melyik betűjelű hdd-re menjen az install?
    (nálam F:\ az új, "üres", amire ubit tervezek telepíteni,
    és C:\ a WinXP-s hdd, amit féltek, nehogy beleirjon az ubi telepitő)

II)
    a)
    Ha mégis muszaly lenne particionalnom (bár egyelőre nagyon
    nem szeretnék, bár most üres a vinyó, gyakorlásra jó lenne,
    nem tudom ...), szoval minden partíciónak külön betűjele lesz, mint ahogyan egy új háttértároló fizikai géprekapcsolásakor?
    Tehát G:\ , H:\, I:\ satöbbi jeleket kap majd minden egyes partíció?

b)
    Ha minden partíción lenne külön op rendszer, bármenyikről lehetne boot -olni, a boot prioritást átállítva BIOSban? Pl. előre tenném a H:\ particiót, és arról próbálna meg a gép elsőként be beoot-olni?

Köszike a leendő válaszokat is! :)
    Mzx

• mzx

senior tag

válasz Vladi #21846 üzenetére

Vladi, köszi szépen! :DD Hónapokkal ezelott volt utoljara ubi iránti erdeklodesem, akkortájt is te voltal az egyik aktív segitőm,
    ez úton is még egyszer köszike :D
    ... a stílusodat meg csipázom :D
    De azert nem úszod meg az újabb ... na nem sok, de 1-2 lámer kérdésemet ;) ...
    Lehet, h túl ovatos vagyok, és csak neki kellene vágnom már az ubuntu installálásnak, de hajlamos vagyok valamilyen szinten elméletben is előkésziteni a dolgokat, foleg, ha laikus vagyok adott témában ;)

1)
    Azert vetettem fel a masik hdd fizikai lecsatolását, amire XP van telepítve, mert aggódom, nehogy beleírjon az ubi telepitő, azonban a hardverhez se értek nagyon, bár a napokban életemben először magamtól benyomtam a gépházba egy vinyót, jumpereltem, BIOS-ba állítgattam, XP-ben felismertettem az új hdd-t... minden simán ment :D .. számomra ez is valami, tekintve ,hogy először csináltam ilyet :D Csak hogy addig mág oké nekem, hogy SLAVE kábel volt szabad és primary slave hdd lett az újabból, de ha lecsatolom a kábelről a primary mastert (az XP-s vinyót), akkor
    nem lesz gubanc a masik vinyóra történő ubi intallálás során? Mi fog történi? Primary master lesz az új, "üres" vinyómból, amire ubi tervezek? Ha visszadugom ubi installálás után az XP-s vinyót, akkor megint az lesz a primary master?
    ...Szoval nekem mint lámernek ezek bizonytalanságok ám... ;)
    Egyébként ha semmit nem módositok, nem csatolok le stb. a gépházban ,
    akkor sincs min aggódnom, hogy beleír esetleg az XP-s vinyóba az ubi telepítő?

2)
    Volt egy "KIEG" hozzászólásom is tegnap, légyszike, adj javaslatot arra is:
    Szerinted hogyan jobb?: azonos partícióra simán mehet a 20 gigányi mp3, avi stb médiafile-k, vagy a biztonság kedvéért particionaljam a vinyót és KÜLÖN particiora tegyem a médiafile-kat arra az esetre, ha egyszer -neadjisten'- ubit újra kellene telepiteni, hogy sértetlen maradjon a 20 gigányi médiafile gyűjtemény?
    (Hiszen nem az ubival azonos particiora kerul abban az esetben, ezert maradna tuti sértetlen.)
    Szóval én kezdőként particionálásra -ha nem feltétlen muszály-
    nem adnám a fejem... tehát godnolom nem szukséges, ha nincs veszélyben az ubi esetleges jövőbeni újratelepitése során SEM a 20 gigányi médiagyűjtemény...
    ...de ha javaslod, akkor megprobalom a partícionálást, amint időm lesz rá
    (egyelőre az ubi installálásra is annyit tudok előre, hogy a napokban valamikor eljutok odáig :) )
    ... végulis "üres" vinyó, amire telepítenék, nagy bajt nem okozhatok...

3)
    Ubi alól egyszeruen csak készitek egy Xubi-s fiókot és az alapból GNOM helyet Xfce -t fog használni, ami által méggyorsabb lesz a rendszer ? :D Ennyi az egész, hogy bármikor váltogathassam az ubit és xubit? :D

4)
    RAM nem sok van ... csoda, hogy tavaly volt pénzem bővíteni 384 MB -ra.
    De úgy olvastam, elegendő, ha nem is valami sok. Egyébként csak 100 MHz-s RAM-ok.
    (A gép meg 500MHz, P3)

5)
    WinXP alatt semmiféle particiom nincs.

6)
    Torrentezést is terveztem, de akkor ne ntsf -re installáljam ubit, hanem ext3-ra, hogy tudjak torrentezni ubi alatt? És DC-zéshez milyen file rendszer használható?? ( Ismered, P2P rendszerű, gondolom
    nem mondtam újat a DC-vel. Sőt... :D )

Nagyon kösz iaz eddigieket, és várom az újabb válaszokat. Szeritnem ennyiből már menni fog nekem is a dolog. ;)
    Persze az általad javasolt meta csomagrol majd érdeklődöm itt, amint eljutottam oda, hogy ubi feltelepítve. :D

Mzx

• mzx

senior tag

válasz mzx #21843 üzenetére

KIEGÉSZITÉS:
    ... jut eszembe, azert készítenék kulon particiót a 20 Gigányi médiafile -oknak, mert ha -neadjisten'- adott esetben újra kellene telepítenem Ubi-t (pl. mert valami -magyarul mondva- "elcsesződött"),
    akkor a médiafile-k particiója sértetlen maradna.
    - Vagy tudtok biztonságos eljárást kétparticios megoldással is erre, vagy pláne particionálás nélküli megoldást minden elképzelésemre? :)

köszi - Mzx

• mzx

senior tag

Üdv!

Ubuntu 8.10 -t szeretnék installálni, 40GB vinyóra.
    Live cd-ként már használom egy ideje.

Op. rsz-t még sose installáltam, semmilyet, Windows-t se.

Gép: 500 Mhz P3
    Videokari: ATI RAGE

A két vinyóm közül az egyiken WinXP van telepitve.
    A masikat leformaztam (40GB), erre tennék Ubit (Ubuntu-t) ÉS XUBUNTUT IS.

KÉRDÉSEIM:
    (Alant vastagon szedve osszes kérdésem, de a tobbi részt is kéretik elolvasni ;) köszi ;) )

1)
    Lámer kérdésem, mert ovatos vagyok:
    - kihuzzak gépházban vmiféle kábelt, nehogy beleírjon a linuxtelepitő a WinXP-s hdd-mbe?
    - Vagy nem muszaly?
    - Javasoltok valamiféle ovintezkedest ez ügyben?
    - Netán BIOS-ban állítsak át vmit ehhez?

2)
    Újabb lámer kérdés; gőzöm sincs a file rendszerek mibenlétéről, épp csak halvány fogalmam. Az XP-s hdd-ről formáztam a 40 gigás hdd-t (utobbira tervezem tehát az ubit és xubit). Formázáskor valami
    NTSF (?) file rendszert engedett XP, és 4096KB -ot jelzett alapértelmezettként, de valaszthato kisebb is
    (nem tudom, mire utal ez a 4096 KB
    ... szektor?
    ...már nem emlékszem, de nem is értek ehhez... cilindert is csak a cirkuszban lattam utoljára, azt még kapisgálom is. ;) )
    - Kérdésem még , hogy ubi és xubi installkor formázzam-e le ujra a 40 giga hdd-t?
    - Vagy jo ugy, ahogy a masik vinyóról megformáztam?

3)
    Live cd-s ubi használatakor tapasztaltam, h képes hasznalni az XP-s file-kat, legalabbis egy részét probaltam, sikeresen. Azt hallottam valahol: az ubi egyidejuleg két file rendszert használ ...
    - ... vagy képes két féle file rsz-t felismerni?
    - Melyeket?

(Tehát ezert képes olvasni a WindowsXP alatt készult file -okat ,mint példaul JPG, TXT)
    - Az NTSF az egyik filersz, amit az ubi hasznalni kepes?
    - Az XP milyet használ?

4)
    A huzosabb kérdésem: látom ezen a forumoldalon szerepel egy link a particionásálhoz. Elso ranezesre kissé ijesztonek tunik, bonyolultnak hat.
    - Mit javasoltok első lépésben, hogyan végezzem a particionalast?
    Szándékom, hogy 4 GB particio legyen Xubuntunak (Xubuntu-t azert szeretnék, mert P3-as gépemen méggyorsabban fut, bár az Ubi is jol megy nalam livecd-ről, meg a Xubuntu live cd-m is, de az Ubi érdekel elsősorban.)
    A többi, azaz joval nagyobb helyet pedig Ubuntu-nak szánnám.
    Kérdezem továbbá:
    - mivel 20 GB számomra tisztán médiafile-knak kell, muszály három részre particionalnom a 40 GB hdd-t?
    - Vagy elérik ezen file -okat mind a WinXP a masik vinyóról, valamint majd a Xubuntu is, és az Ubuntu is, akkor is, ha Ubuntu particioján tárolom majd a média file-okat (avi, mp3...)?
    - Vagy csak kettéparticionáljam? (4 Giga xubuntunak, a többi, jóval nagyobb rész meg ubinak és médiafile-knak)

5)
    - Ahhoz, hogy váltogatva használhassam ubuntu-t és xubuntu-t (pl. egyik nap egyiket, masik nap masikat), ahhoz muszaly particionalnom a hdd-t?
    - Ha nem, akkor van mód arra, hogy KÖNNYEDÉN, átváltsak xubi-ra a telepitett ubiból, meg vissza, bármikor?

(Annnyit hallottam, h le lehet "butitani" a telepitett ubi-t xubuntura, na de
    - nem tudom, hogy pár muvelettel és gyorsan megoldhato-e ez, ÉS HOGY VISSZAFELÉ IS KÖNNYEDÉN, GYORSAN?)

Előre is köszi a valaszokat:
    Mzx

• mzx

senior tag

(ha esetleg más is reagálna - hogy ne kelljen keresgélnie a vonatkozo előzményt: P3 -as gépemen a RAM:384 MB ! :) )

• mzx

senior tag

válasz CPT.Pirk #14170 üzenetére

lehet h tenyleg nem az az oka , fene tudja ... :U

...amikor hamarabb fagyott kétszer is egymas utan, akkor még csak 400 MB lapozo file-t allitottam be (xp alatt), amikor csak órák mulva fagyott, ámde csak user váltáskor (ami a P3-on a procim windows alatt példaul nagyon nehezen visel), addigra már 800MB -ra tettem a lapozófile max. méretét. Tehát esetleg a 400 kevés volt mégis (?).

(ismétlem: LIVE-CD-zek ubin! ez tobb hibalehetoséget adhat, pláne régi processzorral; és eseteg több memót igényel, nem? :) )

Még valami: azt irod: "Ált. nem is igen használják a swapot."
    A vinyóm miert dolgozik , általaban egyidejuleg a cd-rom -ommal? Azt gondoltam, talán mert a vinyót mint virtu.memó használja ilyenkor;

- mégsem ez a helyzet ilyenkor?

- feltételezem, h CSAK ram-ba ír ELEINTE, ugye? (ennek ellenére mégis vilog a hdd led-je, már boot-kor is, meg rendszeresen ,amikor a cd-rom is megy)

- mit tesz ilyenkor a hdd, hogy állandoan dolgozik, mialatt a cd-rom -om is?

Aktív témák

Hirdetés