Hirdetés

Aktív témák

• mzx

senior tag

Üdv!

Ubuntu 8.10 -t szeretnék installálni, 40GB vinyóra.
    Live cd-ként már használom egy ideje.

Op. rsz-t még sose installáltam, semmilyet, Windows-t se.

Gép: 500 Mhz P3
    Videokari: ATI RAGE

A két vinyóm közül az egyiken WinXP van telepitve.
    A masikat leformaztam (40GB), erre tennék Ubit (Ubuntu-t) ÉS XUBUNTUT IS.

KÉRDÉSEIM:
    (Alant vastagon szedve osszes kérdésem, de a tobbi részt is kéretik elolvasni ;) köszi ;) )

1)
    Lámer kérdésem, mert ovatos vagyok:
    - kihuzzak gépházban vmiféle kábelt, nehogy beleírjon a linuxtelepitő a WinXP-s hdd-mbe?
    - Vagy nem muszaly?
    - Javasoltok valamiféle ovintezkedest ez ügyben?
    - Netán BIOS-ban állítsak át vmit ehhez?

2)
    Újabb lámer kérdés; gőzöm sincs a file rendszerek mibenlétéről, épp csak halvány fogalmam. Az XP-s hdd-ről formáztam a 40 gigás hdd-t (utobbira tervezem tehát az ubit és xubit). Formázáskor valami
    NTSF (?) file rendszert engedett XP, és 4096KB -ot jelzett alapértelmezettként, de valaszthato kisebb is
    (nem tudom, mire utal ez a 4096 KB
    ... szektor?
    ...már nem emlékszem, de nem is értek ehhez... cilindert is csak a cirkuszban lattam utoljára, azt még kapisgálom is. ;) )
    - Kérdésem még , hogy ubi és xubi installkor formázzam-e le ujra a 40 giga hdd-t?
    - Vagy jo ugy, ahogy a masik vinyóról megformáztam?

3)
    Live cd-s ubi használatakor tapasztaltam, h képes hasznalni az XP-s file-kat, legalabbis egy részét probaltam, sikeresen. Azt hallottam valahol: az ubi egyidejuleg két file rendszert használ ...
    - ... vagy képes két féle file rsz-t felismerni?
    - Melyeket?

(Tehát ezert képes olvasni a WindowsXP alatt készult file -okat ,mint példaul JPG, TXT)
    - Az NTSF az egyik filersz, amit az ubi hasznalni kepes?
    - Az XP milyet használ?

4)
    A huzosabb kérdésem: látom ezen a forumoldalon szerepel egy link a particionásálhoz. Elso ranezesre kissé ijesztonek tunik, bonyolultnak hat.
    - Mit javasoltok első lépésben, hogyan végezzem a particionalast?
    Szándékom, hogy 4 GB particio legyen Xubuntunak (Xubuntu-t azert szeretnék, mert P3-as gépemen méggyorsabban fut, bár az Ubi is jol megy nalam livecd-ről, meg a Xubuntu live cd-m is, de az Ubi érdekel elsősorban.)
    A többi, azaz joval nagyobb helyet pedig Ubuntu-nak szánnám.
    Kérdezem továbbá:
    - mivel 20 GB számomra tisztán médiafile-knak kell, muszály három részre particionalnom a 40 GB hdd-t?
    - Vagy elérik ezen file -okat mind a WinXP a masik vinyóról, valamint majd a Xubuntu is, és az Ubuntu is, akkor is, ha Ubuntu particioján tárolom majd a média file-okat (avi, mp3...)?
    - Vagy csak kettéparticionáljam? (4 Giga xubuntunak, a többi, jóval nagyobb rész meg ubinak és médiafile-knak)

5)
    - Ahhoz, hogy váltogatva használhassam ubuntu-t és xubuntu-t (pl. egyik nap egyiket, masik nap masikat), ahhoz muszaly particionalnom a hdd-t?
    - Ha nem, akkor van mód arra, hogy KÖNNYEDÉN, átváltsak xubi-ra a telepitett ubiból, meg vissza, bármikor?

(Annnyit hallottam, h le lehet "butitani" a telepitett ubi-t xubuntura, na de
    - nem tudom, hogy pár muvelettel és gyorsan megoldhato-e ez, ÉS HOGY VISSZAFELÉ IS KÖNNYEDÉN, GYORSAN?)

Előre is köszi a valaszokat:
    Mzx

Aktív témák