- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- iPhone topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- A Nothing Headphone (1) is a dizájnról szól
- Amazfit GTS 4 - divatos megjelenés
Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
qwertly #33393 üzenetére
lspci parancsot írd be a terminálba, kimenetét meg küld be ide, akkor meglátjuk, hogy melyik b43-as wifi van a gépedben. Aztán könnyebb lesz megoldást találni.
Jelenleg akkor az eszközmeghajtók menüben ott van a zárt meghajtó, és aktiválva is van, de a wifi mégsem megy?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az egyik menübe kell belépni, az administration menün belül a language support menübe, ott rögtön rá fog jönni, hogy hiányos a nyelvi támogatás, és letölti a hiányzó csomagokat.
Mondjuk ez lehet akkor is megtörténik, ha nyomsz egy frissítést.
sudo apt-get update
sudo apt-get upgradeUbuntun egyébként telepítés után egyszer figyelmeztet, hogy a nyelvi támogatás hiányos, és oda kattintva letölti és telepíti a nyelvi csomagokat, ha jól emlékszem. Más disztrónál még ezt nem láttam, az Ubuntu alapú Mint, valamint az openSuse is teljes magyarsággal fogadott telepítés után.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
extremetech #33316 üzenetére
Jah értem. Valszeg valami bugba futottál bele, google szerint talán a monitor észleléssel volt probléma.
Mikor ott kéri a logint, a ctrl+alt+F7 -re nem megy tovább? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
extremetech #33314 üzenetére
Kis és nagybetűk számítanak, ha pl. nagybetűvel írtad be a neved mikor kérdezte a telepítéskor, akkor kis betűvel szerepel alatta a login név.
Ez így néz ki mondjuk:
Felhasználói neved: Andras
akkor a login neved andras
jelszavad meg amit megadtál, kis/nagy betűkkel.A sudo meg arra kell, (konyhanyelven, jobban én sem tudom megfogalmazni) hogy alap esetben csak felhasználója vagy a rendszernek, és semmi lényeges ne történhessen a tudtod nélkül.
Ez úgy néz ki, hogy nyitsz egy terminált, és mondjuk gyorsan fel szeretnél telepíteni egy kis programot, legyen ez mondjuk a vlc, akkor:
sudo apt-get install vlc -ezt beírod, akkor kéri a root jelszót, és mehet a telepítés.Visszatérve az indulásra, pontosan meg kell adnod a login adataidat. Amúgy telepítés alatt mikor megadtad az adataidat, be lehet jelölni, hogy magától jelentkezzen be.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egész nap dolgoztam, odáig jutottam, hogy a Kaffeine progi képes kezelni a tunert, és van kép is, csatornákat frankón megtalálja. Viszont mint sok embernél, nálam is elmegy a hang pár másodperc után, és nem találok rá megoldást. VLC és Mythbuntu kizárva, egyik sem tudott képet adni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem is vettem észre, bekerül a /dev-be.
/dev/dvb
és azon belül lesz nekem adapter0 és adapter1 könyvtár, azokon belül meg ilyen fájlok, hogy demux0, frontend0, net0, dvr0dvr0-t kivéve mindre azt mondja a tvtime (konfigot átállítva), hogy nem video4Linux device, a dvr0-ra, meg hogy a művelet nem támogatott...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lenne egy kérdésem, ugyan ez Mint 10, de az nagyrészt Ubuntu 10.10, valamint most gyorsan kellene válasz.
Van egy Alcor DTV DUO usb-s dvb vevőm, aminek a LinuxTV wiki szerint a 2.6.37-es kerneltől támogatott, így felraktam a daily 2.6.37 kernelt, viszont magától nem működik, így felraktam a linux-firmware-nonfree csomagot, és azóta már van némi előrelépés.
Jelenleg:
dmesg | grep dvb
[ 1203.912644] dvb-usb: found a 'Afatech AF9015 DVB-T USB2.0 stick' in cold state, will try to load a firmware
[ 1203.961645] dvb-usb: downloading firmware from file 'dvb-usb-af9015.fw'
[ 1204.029156] dvb-usb: found a 'Afatech AF9015 DVB-T USB2.0 stick' in warm state.
[ 1204.029279] dvb-usb: will pass the complete MPEG2 transport stream to the software demuxer.
[ 1204.125517] dvb-usb: will pass the complete MPEG2 transport stream to the software demuxer.
[ 1204.861038] dvb-usb: schedule remote query interval to 500 msecs.
[ 1204.861046] dvb-usb: Afatech AF9015 DVB-T USB2.0 stick successfully initialized and connected.
[ 1204.874344] usbcore: registered new interface driver dvb_usb_af9015Tvtime progival szeretnék majd TV-t nézni, az viszont hiányolja az eszközt a /dev-ből:
sudo tvtime
Futtatás: tvtime 1.0.2.
Konfiguráció beolvasása: /etc/tvtime/tvtime.xml
Konfiguráció beolvasása: /home/patch/.tvtime/tvtime.xml
videoinput: Cannot open capture device /dev/video0: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
mixer: Can't open device /dev/mixer, mixer volume and mute unavailable.
Szegmentálási hibaA tuner egy Afatec af9015 -ös alapú cucc, ami elvileg egyben a 2 dvb-t tuner + az usb híd.
[link]
Kendek: Köszi! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kendek #33297 üzenetére
Opensusen jártam úgy, hogy hiába követtem crtl+c ctrl+v -vel a leírt patchelési utasításokat, amik másnál működtek, nálam nem lehetett felrakni az újraforgatott fglrx modult. A simának meg kernel támogatási gondjai vannak.
Ubuntu most hol tart a kernellel? Úgy tudom, a mostani egyik frissítés után már az is beért abba a kernel verzióba, amit nem támogat még az Ati driver.Az xorg-edgers ppa-ra gondoltam experimental alatt, csak rossz névre emlékeztem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Magnum_ #33232 üzenetére
Talán csak valami apró problémája van, egy hibás csomag, vagy valami ilyesmi. Indítsd el recovery módban a boot menüből, ha egyből bootol az ubi, akkor bekapcsolás után az esc-et nyomva v. nyomogatva előjön a boot menü, és ott lesz a recovery mód, válaszd azt.
Ott bebootolva ez fog fogadni: [link]
Adpkg-s és fsck-s pontokat csináld meg, előbbi hibás csomagokat keres és igyekszik javítani, a másik meg a fájlrendszerben keres hibákat.
Ha ezek nem találtak hibát, akkor csinálj egy frissítést szerintem. (a már mutatott apt-get update, majd upgrade módon)Kendek: már mástól is hallottam ilyet, hogy Ubuntu alatt 1 órával kevesebbet bír a gép, mint win alatt, és tényleg így is volt, valamint mindig pörgött a proci. Viszont nálam a Thinkpadon tök egyforma az Ubuntu alapú Mint9-10, és az XP működési ideje.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem driver probléma. A TV-d nem tudja értelmezni az Svideo jelet. Azt tudod tenni, hogy a scart-ot szétszeded, és egy 470pF-os kondenzátorral összekötöd benne a 15-ös és a 20-as lábat. Ez után olyan lesz a TV számára, mintha sima, komponens kábellel kötnéd össze, azt ismeri mindegyik TV. (RCA-val)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Magnum_ #33049 üzenetére
Telepítéskor megadtad a felhasználóneved, és a jelszavadat. Azt a jelszót kéri be, és érzékeny a kis/nagy betűkre. Pont ez az egyik oka a Linux nagy biztonságának, semmi fontos nem történhet a beleegyezésed nélkül.
szerk:
sudo-s sor beírása, enter.
kéri a jelszót.
csak gépeld be vakon, és üss entert. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Magnum_ #33042 üzenetére
Ha az van benne, akkor igen.
b43-as drivert kell életre kelteni, ahogy nézem, elég egyszerű, itt van a leírás hozzá: [link]
Összefoglalva, ezek mennek a terminálba:
sudo apt-get install b43-fwcutter
itt lesz új driver a korábbi postomban mutatott helyen, aktiválás, majd újraindíátssudo modprobe -r b43 ssb
sudo modprobe b43 -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#74459392 #33026 üzenetére
Nem szerepel a hangbeállításoknál az egyik bemeneten a webkamera mikrofonja? Ott, ahol a line in, mic stb. bemenetek közt kell váltani.
Hogy ezeket a parancsokat honnan lehet tudni, az jó kérdés, bennem is megfordult már párszor, mikor állok ott a terminál előtt bután.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Orb1337 #33007 üzenetére
Arra gondolsz, hogy a Catalyst 10.10, 11, 12 telepítési problémád van? Ahogy nézem, maga a driver nem támogatja a 2.6.36-os kernelt, az meg Linux független dolog, ha jól értem.
Ubuntu, Linux Mint után átmentem OpenSuse-re, mert olyan híreket kaptam, hogy ott csak 1 csomag telepítése, és lesz GPU gyorsított HD lejátszás, ami Ubuntu alapú rendszereknél kivitelezhetetlen jelenleg, hiába túrtam össze már a sokadik ppa-ból az ilyen olyan vaapi fájlokat, nem lehetett megoldani.
Erre susén meg már drivert sem tudom felrakni, hogy rohadna meg ott valaki az AMD-nél.
---------------
Mindenkinek:
Van valami fejlemény va-api ügyben októberhez képest? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kérek egy kis segítséget.
Megpróbálkoztam egy xbmc fordítással, VAAPI támogatással, hogy tudjam használni a vidkarim UVD2-es egységét HD filmekhez.
szükséges libek telepítése után:
svn co http://xbmc.svn.sourceforge.net/svnroot/xbmc/trunk
cd trunk
./bootstrap
aztán jön még egy nagy halom lib telepítése, párat fordítani kellett.Itt jönnek az új VAAPI-s fájlok, mert a tárolókban lévő régi, velük kiakad a fordítás.
sudo add-apt-repository ppa:n-muench/vlc
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install libva-dev libva-glx1 libva-tpi1 libva-x11-1 libva1Elkezdem a fordítást vaapi-t engedélyezve:
./configure --prefix=/home/user/vaapi/xbmc
Itt ki is írja a végén, hogy a vaapi használható.make
sudo make installLefutottak error, warning nélkül.
Miután megvolt minden, elvileg az xbmc-t beírva a terminálba rögtön indulnia kellene, nálam nem ismeri fel.Ezzel próbálkoztam:
cd /tmp/xbmc/lib/xbmc
sudo chmod +x xbmc.bin
./xbmc.binEzt adta vissza:
params.c:OpenConfFile() - Unable to open configuration file "/home/patch/.smb/smb.conf":
No such file or directory
params.c:OpenConfFile() - Unable to open configuration file "/home/patch/.smb/smb.conf.append":
Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Szegmentálási hibaKövetve a hivatalos leírást a seg fault miatt:[link]
cd /usr/lib
sudo ln -s libcurl-gnutls.so.4 libcurl.so.4 -vel próbálkoztam, nem lett változás.Szóval itt akadtam el, nem jutok tovább.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Arra tudtok valami megoldást, hogy a terminál tudja használni a proxy beállításokat? Időnként a sulis proxy mögött kell ügyködnöm, amin csak a firefox, meg a csomagkezelő jut át, azoknak külön be lehet állítani.
Van egy központi proxy kezelő, ott ha alkalmazom rendszer szinten a proxy beállításokat, az semmit nem hat meg.
Időnként kellene a frissítéskezelő, meg az apt-get használata, bár utóbbit megoldom csomagkezelővel is... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#16820480 #31783 üzenetére
Próbálkoztam kicsit, az indicator felrakása megölte az adsl bejelentkezést, valamit az a cucc még béta, és nem tud pppoe-t. Ezek után visszavarázsoltam a gépre a pppoeconfot, ami csak az után működött, hogy eltávolítottam a connman csomagot. Persze a grafikus hálózatbeállító cucc már semmiilyen formában nem működik, lehet lassan újra kellene rakni a rendszert.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valaki tudja, hogy most mi a helyzet az UVD-s videó gyorsítás terén Ati kártyákkal? Korábban az aticonfial az overlay-t be lehetett állítani Xv-re, és akkor jó volt elvile, de a mostani catalystben már nincs is Xv, csak disabled, meg openGL az overlay lehetőségeinél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#16820480 #31783 üzenetére
No, egyszer az biztos, hogy a notification area-t én szedtem ki a panelről, hogy annyival kevesebb dolog legyen szem előtt, meg akkor még pppoeconfal ment a net. Ezt most visszatettem, rögtön bejöt pl. a hangerőszab. ikonja, de maga a netmonitor nem jött elő.
Próbáltam az indicator netwok csomagot feltenni, de nem hitelesített csomag, és a tárolóban nem is érhető el. Arra meg már nem volt időm, hogy magát a csomagot külön letöltsem google-el.
ZCoyote: azért egy routeres dhcp szerintem alapvető minden oprendszertől, ami kezel hálózatot... Az, hogy valszeg én csesztem el valamit, az egy dolog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, megint itt vagyok egy problémával.
Adott a nagyszüleim már ismert gépe, most már egy AthlonXP-n megy az Ubuntu. Ma frissítettem a 10.10-re, de továbbra sem jó a hálózatkezelés.Eddig korábban pppoeconf-al volt az adsl kapcsolat megoldva, ami működött is. Mivel a dhcp-s routeremhez nem volt hajlandó kapcsolódni a gép, így --purge-al kompletten eltávolítottam a pppoeconf-ot, és megpróbáltam a network managerrel megoldani mindent. Az adsl továbbra is megy, de a routerrel nem tudok kapcsolódni, hiába világít a link jelző.
Ami még hiányzik: nincs meg a "tálcán" a hálózatkezelő ikonja, de azt nem is tudom, hogy valaha ott volt-e. Ha jól gondolom az a "demon" dolog.
Próbáltam, hogy minden, network menegeres dolgot újrarakok a csomagkezelővel, de semmi hatása nincs a dolognak, és továbbra sem kapok kapcsolati értesítéseket, de maga az adsl a gépbe dugva működik...
Valakinek ötlet?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kendek #26956 üzenetére
,Atapi:
Eszembe juthatott volna!
No most megcsináltam DFP3 néven volt az output. Eljutva az outputos sorig, nem írt hibát. Mikor be akartam állítani az 1360x768_60,00 -át, akkor elment a kép a monitorról. A Mint nem fagyott meg, le tudtam állítani billről. Köv. indításkor szerencsére kaptam képet, a max felbontásban.Amit nem értek, hogy mikor liveCD-ről bootolt a rendszer, akkor látta, hogy JVC 7" monitor, most meg telepítés után az van odaírva, hogy ismeretlen monitor.
Hátha segít valakinek az xrandr kimenete:
$ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 1920 x 1920
DFP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DFP3 connected 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
1920x1080 50.0*+ 60.0 24.0
1776x1000 50.0 + 60.0 30.0 25.0 24.0
1680x1050 60.0
1400x1050 60.0
1280x1024 60.0
1440x900 59.9
1280x960 60.0
1280x800 60.0
1152x864 60.0
1280x768 59.9
1280x720 60.0 50.0
1024x768 60.0
1152x648 60.0 50.0
800x600 60.3
720x576 50.0
720x480 60.0
640x480 60.0
CRT1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
CRT2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
TV disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
COMPONENT_VIDEO disconnected (normal left inverted right x axis y axis) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kendek #26953 üzenetére
Ezzel próbálkozok most én is, de ott megakadok, hogy az output nevét meg kell adni az --addmode után. Megnéztem a thinkwikin, az ott leírtak egyikét sem akarja elfogadni. Honnan lehet vajon megtudni az output port nevét?
*ez most itt Mint, bár eddig minden jelenség azonos az Ubuntun látottakkal, szal szerintem ez nem számít.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ma frissítettem a már sokat emlegetett nagyszüleim gépét (most már k7-es AMD) az új LTS-re, minden frankó, tökéletesen megy.
Mikor a távoli asztal beállításait próbáltam, és meg akartam adni jelszót, akkor feljött egy kis ablak, hogy adjam meg az alapértelmezett kulcstartó jelszavát. Oda aztán akármit írtam be, folyton feljött újra az az ablak, és nem hagyta, hogy beírjak valamit is a jelszó boxba. Aztán rájöttem, hogy a mégsére átvált valami nem biztonságos tárolási módba, de még ehhez is vagy 6x feljött az ablak, aztán végül be tudtam írni a jelszót.
Ez normális? Mit akart csinálni az a kulcstartó? Korábban a 8.10, 9.04 idejében szívatott, mikor nem lehetett beállítani tőle az adsl kapcsolat adatait a kapcsolatkezelőben.Amúgy érdekes, hogy az 1 magos, 1670MHz-en járó K7-es procival gyorsabban (vagy legalább is nem lassabban) bootol az Ubi, mint az asztali gépemen. Pedig most a K7-en nem is tiszta telepítés volt, hanem upgrade 9.10-ről. Mondjuk már a 9.04 is elég gyorsan bootolt. Mindkét gépben 7200-as vinyó van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Végre sikerült felrakni a gépre. A DVD-s iso*t leszedtem, persze telepítésre menve az is helyrehozhatatlan hibát ír, de live seassion alól képes voltam telepíteni.
Most olyan kérdésem lenne, hogy felraktam a teljes catalystot, szépen települt, de magát a control centert nem találom sehol restart óta, egyik menüben sincs, főleg ott nem, ahol volt.
Ha terminálból elő lehet hozni, nekem az is jó, de mindenképpen kell, hogy tudjak állítani a scalingen. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Major Major #25870 üzenetére
Megpróbáltam. Lemezt ellenőrzéssel írtam ki, 75%-nál kidobja, hogy tegyem be a lucid lynx yxzz... lemezt a meghajtóba. Onnan nem jut tovább.
Újra próbálkoztam az asztalival, megint hibát dob, nem tudok semmit csinálni. Próbálom felrakn i a korábban működő lemezről 9.04-et, 71%-nál az azt írja, hogy hiba történt a másolás közben. Nyomom a cd ellenőrzést, az azt mondja, hibátlan a lemez. Megint próbálom felrakni 9.04-et, megint ugyanott közli, hogy másolásnál hiba történt.Szóval jelenleg képtelen vagyok ubuntut telepíteni a gépre, meg helyrehozni a grubot. Még jó, hogy win7 mindegyik winyóm bootsectorába tett indítóbejegyzést, így legalább a win elindul a gépen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
BLiNk3r #25626 üzenetére
Mplayer-t felejtsd el, összekevertem a neveket. Dobd fel a gépre, elvileg simán csak annyi, h. "sudo apt-get install smplayer", ez egy sokkal komolyabb lejátszó, mindent lehet benne állítani.
ntomka: jó, hogy írtad a nevet, meg is nézem majd, amint lehet telepíteni az Ubit. Én is az sv-s megoldást olvastam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
BLiNk3r #25621 üzenetére
A beépített lejátszó simán viszi őket, első lejátszáskor le kell töltetni vele amit le akar, és akkor menni fog. - vagy telepítés után felrakni a restricted modules nevű csomagot (vagy valami hasonló a neve), mert elvileg az is tartalmazza a letöltendő dolgokat.
Ezeken felül pl. mplayert rá lehet venni, hogy használja az újabb nV vidkarik beépített HD videó dekóderét, valamint ha minden igaz, néhány napja már Ati karikkal is lehet (ott lehet más progi kell, nem emlékszem a nevére), ha kijött a 10.04, akkor ki is próbálom Atit ilyen célra.
------------
Várom már a 10.04-et, remélem nem döglik meg a gépemen, mint több, szűz a 9.04 a frissítések telepítése utáni restartkor. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A gép 20 km-re van tőlem. portforward nincs, router sincs, csak egy tonline modem, amivel netre kapcsolódik az a gép, úgy tudom, ilyenkor nem kell portokkal vacakolni. Tűzfal sincs felrakva, egy sima, netezésre használt ubuntu...
IP cím megvan, valamint minden indításkor frissíti egy kliens a dyndns-en, de még nem változott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mit kell ahhoz tenni, hogy ezen a képen a sárga négyszögben azt írja, hogy elérhető az interneten?
Tegnap, mikor beállítottam, az volt kiírva. Lekapcsolták a gépet, mire hazaértem, innen meg már nem tudtam belépni. Megnézték most, és az van kiírva,mint a képen
Ezt mi befolyásolja? Semmi nem volt módosítva a gépen ez idő alatt.Szóval egyszerűen csak be szeretnék lépni win alól vnc viewerrel ubira a leírás alapján [link]. dyndns-es cím működik, ping odatalál a géphez, de a vnc 10061-es hibakódot dob, hogy connection refused. Ennek nincs látható nyoma a másik gépen.
* a kép a leírásból van, a beállítás abban tér el, hogy be van pipálva a biztonságnál a jelszó alatti is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Próbáltam távoli asztal elérést csinálni, követtem a hogyan.org-os leírást: [link]
Regisztráltam dyndns.org-os címet, az aktív, és a ping látja is a a gépemet Szentlőrincen.
Az ubi távoli asztal kliensét is beállítottam a képen látottak szerint, meg még megnyomtam a hálózati kapcsolatok beállítása automatikus elfogadása gombot.
Aztán még a dyndns frissítő klienst is beállítottam, telepítettem.
Elvileg mást nem kellene csinálnom, most megy a gép, beírom a címet, és connection refusedet kapok, nem kérdezi meg a jelszavamat. Nincs semmi router v. tűzfal azon a gépen, sima tmobil modem megy rögtön a gépbe.
Kellene kicsit dolgoznom rajta, mert kicseréltem az alaplapot a P3-ról egy AthlonXP-s amd-re, ami ugyan látványos gyorsulást hozott, de a hangkarit most nem látja az ubi, bár minden más tökéletesen megy,
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még mindig nincs egérmutatóm, de működik az egér. Most bekapcsoltam azt, hogy ctrl-ra jelezze hol van, de így sem egyszerű. Mit próbáljak, hogy újra legyen mutatóm? Friss 9.10
A másik kérdésem, hogy frissítéseket elvinni tudok-e, mert ahová kellene, ott 1 giga a limit, amiből már jócskán használtam el...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ne izgulj, lehet még rosszabb is.
Nálam a telepítőben volt egér rendesen, most a friss rendszer csak kapott egy ati drivert, meg a frissítéseket és bekapcsoltam az effekteket, erre eltűnt az egérmutató (ha minden igaz, frissítést követő restartkor). Kattintani tudok, csak a mutatót nem látom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sk8erPeter #24043 üzenetére
Én mindig a gyári drivert használtam, az faszán viszi a bővített effekteket is. Kapd le a gyári drivert, aztán sudo sh ati izébizé... és már telepíti is. Így rendes CCC-t is kapsz.
Kendek: olvasgtva a myth dolgokat, ha jól fordítom, egyszer majd a jövőben procikat is fog tudni emulálni. Legalább is remélik a készítői.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valaki használ arm alapú eszközön Ubuntut? Mi a helyzet a flash lejátszóval rajta?
Valamint már korábban is próbáltuk kitalálni, hogy a Wine működik-e ilyen processzoros eszközökön.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Neil Watts #23986 üzenetére
Vdpau az nvidia karikhoz van, itt maga az ARM mag van felkészítve HD tartalmakra.
Egyébként ahogy nézem, XFCE felülettel van alapból, ezért nem volt ismerős az ubi. Benne a böngésző pedig midori, ami ha jól látom, még nem rendelkezik javascript és flash támogatással, ami elég gáz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Neil Watts #23984 üzenetére
Hozzáadódik, hogy képes fullHD felbontású videó-t 30-40%-os procihasználattal lejátszani, ami azért elég derék!
Jah, egy n900 nekem is jól jönne, de mocskos drága
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Srácok, ezen a 7 colos MID-en milyen Ubuntu működhet, és mi lehet a helyzet a flash támogatással? [link]
Én gondoltam a mid editionra, de nem látok hasonlóságot vele. Most jött ki a tél folyamán ez a cucc, és tervezek venni egyet. Van olyan verziója is, amiben az Ubuntu mellett választható bootoláskor még az Android, és a WinCE-is, egy kicsitt magasabb áron.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Izé, nem akartam leírni az odd dolog kifejletét, mert lehet vicc tárgya lennék utána.
Szóval, a kérdéses lemez audio cd volt, erre rájöttem, mikor felraktam a cdck progit, és az megmondta. Aztán mondom, ha az látja, akkor valaminek lennie kell, átkattintottam az xripper progiba, megnyomtam a rip gombot, és már jött is át a cucc a lemezről.
Szóval nem voltam felkészülve rá, hogy az audio cd-t nem lehet úgy elérni, mint egy átlag cd-t. Féltem, hogyha ezt leírom, akkor kitör a kacaj.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
upszilon #23221 üzenetére
Szerintem ezt ne Vladinak írd, értelmes kérdésre mindig segített.
Nekem is sokat segített (akár csak itt a többség), mert én is alapjában wint használó emberke vagyok, aki kacsingat Ubuntu felé. Ha nem segítenek, el sem tudok indulni. Pl. életben nem jöttem volna rá, hogy az apci beállításokat kell megbuzerálni, hogy ne dobja el a hálókari a kapcsolatot a kis P3-as gépemben...
Volt pár ennél idiótább, nyakatekertebb problémám, hogy pl. hogyan állítsunk be 800*600-nál magasabb felbontást, ha az Ubi szerint (az edid adatok alapján) a monitor nem támogatja, stb, és Vladi meg a többiek mindig segítettek.Kicsit végiggondolva Ubi dolgait, sok dolog logikus benne, csak berögzült nálam (meg sokunknál) a windows sok év alatt, 8-as Ubi verzió előtt éltemben nem láttam működő linuxot, pedig már lassan 24 leszek, aztán most így a 9.10-es verzióval már végre tudom használni úgy, ahogy szeretném, megy a 3D, van teljes CCC-m, van Audigy támogatás, stb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dark Archon #23197 üzenetére
Nem arról beszéltem, hogy nem lehet rákeresni egy fájlra vagy egy mappára, hanem hogy totál buta az egész.
Tegyük fel, hogy nem értek a winhez, és nem tudom, hogy a program filesba szoktak kerülni a telepített progik.
Megnyomom F3-at, beírom a keresőbe, hogy Firefox, ráengedem a rendszerpartícióra, és kapok 19 találatot, abból 5 könyvtár, azokból pedig 3 egyforma nevű.
Ezek után meg nekem kell rájönni, hogy mi micsoda.Így már remélem érted, hogy miről beszéltem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
cigam, lapa
Akkor ez olyan, mint mikor portable firefoxba rakom bele a flash-t. Viszont kollégának nem akartam ilyen dolgokat írni, per pillanat pl. én sem tudom megmondani, hogy konkrétan melyik könyvtárban van az FF linux alatt, talán a bin-ben,
Pedig már egy ideje foglalkozok Ubival. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
j0k3r! #23147 üzenetére
Nem tudom biztosra, hogy csinál-e swapot magától, ha a kézi particionálást választod telepítés közben, szal csípj le 1G-t a 45G-s partícióból, aztán mutasd meg neki, és jó lesz.
A listád jó, kezdésnek lehet minden ntfs-re formázva, a telepítő majd átteszi magának Ext4-re, meg swapra a fájlrendszert.
Amúgy a legújabb Ubit javaslom, aztán telepítés után frissítés, meg egy-két driver. Milyen gépre megy fel? Vidkari milyen benne?
Pl. Kendek cikkét nézd meg, a telepítés utáni dolgokról ír: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
j0k3r! #23141 üzenetére
Követve Cigam leírását, azzal kiegészítve, hogy előre megcsinálnám a partíciókat mondjuk az XP telepítőjében, valamint 15G elég egy XP-nek úgy marad neki 5-6G vagy több szabad hely telepítés után, aztán linuxnak kell egy swap partíció a telepítéskor, ami legyen a géped ramjának fele méretű.
Miután XP-t felküldted, Ubi telepítésekor a "kézi" partíciónálást választod, ott pedig az üres 20G-s partíciót választod formázásra, legyen Ext4 a fájlrendszer, a csatolás pedig " / ". A swapnál meg csak ki kell választani, hogy "linux swap", azt nem kell külön csatolni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tettem fel képet róla, hogy mi a szitu.
Szóval azt látni, hogy mekkora hely van foglalva a lemezen, de úgy látom. nem kap semmi elérési azonosítót, stb. Nincs benne a meghajtó a "saját gépben".
Valamint mellékes kérdésem, hogy most frissítettem a firefoxot 3.6-ra a synapticcal, beállításaim megmaradtak, de a szövegek nagy része angol lett, pár magyar szóval. Ezt később fogják pótolni frissítés keretében? Vagy kézzel kell valamit machinálnom?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmmm, ezt dobta ki az eltűnős lemezre:
rudanek@rudanek-desktop:~$ dmesg | tail
[ 5005.843730] sr 1:0:0:0: [sr0] Add. Sense: Illegal mode for this track
[ 5005.843753] end_request: I/O error, dev sr0, sector 0
[ 5005.874646] sr 1:0:0:0: [sr0] Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE
[ 5005.874663] sr 1:0:0:0: [sr0] Sense Key : Illegal Request [current]
[ 5005.874675] sr 1:0:0:0: [sr0] Add. Sense: Illegal mode for this track
[ 5005.874700] end_request: I/O error, dev sr0, sector 0
[ 5005.879757] sr 1:0:0:0: [sr0] Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE
[ 5005.879774] sr 1:0:0:0: [sr0] Sense Key : Illegal Request [current]
[ 5005.879785] sr 1:0:0:0: [sr0] Add. Sense: Illegal mode for this track
[ 5005.879811] end_request: I/O error, dev sr0, sector 0Ezt a nem eltűnősre:
[ 5143.575568] Buffer I/O error on device sr0, logical block 0
[ 5143.575579] Buffer I/O error on device sr0, logical block 1
[ 5150.592199] sr 1:0:0:0: [sr0] Unhandled sense code
[ 5150.592218] sr 1:0:0:0: [sr0] Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE
[ 5150.592227] sr 1:0:0:0: [sr0] Sense Key : Medium Error [current]
[ 5150.592239] Info fld=0x0
[ 5150.592244] sr 1:0:0:0: [sr0] Add. Sense: No seek complete
[ 5150.592254] end_request: I/O error, dev sr0, sector 0
[ 5150.592272] Buffer I/O error on device sr0, logical block 0
[ 5150.592283] Buffer I/O error on device sr0, logical block 1Ezt meg egy hibátlan beolvasott lemezre:
[ 5150.592227] sr 1:0:0:0: [sr0] Sense Key : Medium Error [current]
[ 5150.592239] Info fld=0x0
[ 5150.592244] sr 1:0:0:0: [sr0] Add. Sense: No seek complete
[ 5150.592254] end_request: I/O error, dev sr0, sector 0
[ 5150.592272] Buffer I/O error on device sr0, logical block 0
[ 5150.592283] Buffer I/O error on device sr0, logical block 1
[ 5272.110847] UDF-fs: No VRS found
[ 5272.110862] UDF-fs: No partition found (1)
[ 5272.124269] ISO 9660 Extensions: Microsoft Joliet Level 3
[ 5272.124309] ISOFS: changing to secondary rootEz egy régi CD olvasó, de nem beteg, alig fél éve telepítettem róla a komplett rendszert.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akadt kis gondom az aktuális Ubival, meg pár CD beolvasásával. Szóval pl. az Ubi saját lemezét simán olvassa a gép, rögtön észre is veszi. Másolással sincs gond, hiba nélkül megy. Viszont van itt 1-2 CD (ismeretlen forrásból), amiken sima mp3-ak vannak, és az asztali dvd lejátszó simán kezeli őket.
Ubi viszont észre sem veszi, az egyiknél pár másodpercre bejön a CD olvasó a Helyeknél, aztán eltűnik. Másikkal nem tűnik el, de megnyitni nem lehet.Fent van az eszközkezelő, abban megnéztem, az eltűnős lemez (eltűnés után) látszik, látja h. 14.3Mb van rajta.
Gondolom le vannak zárva a lemezek, mert az nélkül meg nem vinné az asztali lejátszó őket.Mi lehet a gáz?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ubuntu 9.10 alatt most minden jól megy, kivéve a mikrofon kezelést. Most az van, ha össze vissza kattintgatok a hangtulajdonságok ablakban, akkor egyszer csak bekapcsol a mikrofon, és tudok felvenni. Megy vele a skype, aztán ha elindítok pl. egy hangrögzítőt, akkor elnémul, aztán próbálhatom kattintgatással újra működésre bírni.
Van valami tippetek, hogy mi csinálhatja ezt?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kendek #19477 üzenetére
Igen, az lesz. Ez a nagy méretű betű dolog már a 8.10-es Ubi óta elő-elő jön nálam, valahogy nem komálja a radeonomat a rendszer. A 8.10 pl. a telepítés alatt is ekkora betűket írt ki, nem is lehetett a grafikus telepítővel felrakni nálam.
upszilon: Clonezillával mentettem le ubit, az tömörítést is csinál, meg van ext4 támogatás benne. Mondjuk a visszaállítás nem volt nálam boot képes, de az azért volt, mert nem igazán értek hozzá még.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Major Major #19183 üzenetére
Kicsit másfelé haladnak a dolgok, mint akartam.
Arra rájöttem, hogy pppoeconfal beállítva megy a net újabb ubin is, de csak akkor, ha a network manager hibája még nem jön elő, ahogy olvastam, bug van benne.
A terv az volt, hogy törlöm a networkből a kapcsolatot, beteszem pppoebe, majd indítom a frissítést 9.10-re. Sajnos nem alternate lemezt hoztam, így 133k/s-el nekiálltam leszedni a cuccost. A dolog rendben ment, olyan másfél óra letöltés egy óra telepítés után a vége felé lekapcsolt a gép, a mocsok tápegység szivat, sajnos cserélni kell...
Persze ezek után nem indult, helyreállító sem. Próbáltam visszaállítani a korábban lementett image fájlt, meg is történt, de a grob indulásakor befagyott. Onnan már nem tudtam továbbmenni. (először azt csináltam, hogy ne írja újra az mbr-t, későbbi próbálkozáskor meg már nem tudtam visszaállítani, kicsit még kínai a proginak pár része - clonezilla)Most más nem lévén, kapott egy friss telepítést a 9.10. Eddig érezhetően gyorsabb, mint a 9.04, valamint beállítottam a netet pppoeconfal, ment is. Azt is beállítottam neki, hogy minden indításkor kapcsolódjon, de úgy látszik, ez nem igazán érdekli a rendszert, mert egyenlőre csak a pon-os parancs kiadása után van net. Ezzel mindenképpen jó lenne valamit csinálnom. - update: ha jól értem, állandóan megszakad a net.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Major Major #19183 üzenetére
Az a gond, hogy nem merek telepíteni frissítést, mert nem tudom, hogy melyik fogja elszúrni 9.04-et. Már jártam így, felraktam frissítéseket, bejött ez a keyringes dolog, és onnan már csak a reinstall hozta helyre a netkapcsolatot.
Mondjuk annyira nincs miért frissíteni, most megy minden flottul, de ettől még nagyon jó lenne.
zed01: Itt az a gond, hogy bele kell férnem a havi 1G adatforgalom korlátba, és azért csak kell kb. 150-250 megát letölteni, mire lesz 3D, skype, wine, meg ilyenek. Persze beleférnék, lehet meg is kellene próbálni.
Most két partícióm van, egyik a /, másik meg a /home. Vajon a mostani 9.04 mellé fel lehet rakni a 9.10-et a /home-ra, vagy összeveszne a másikkal? Swapból is csak egy van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most itt vagyok megint (a problémáimmal) nagyszüleimnél, T-Onlineos adsl.
9.04-et itt lenne már az ideje frissíteni, de nem fog menni. Betettem most a 9.10-et, live módban megnéztem, de nem tud kapcsolódni thez.
Belépek, elindítom a hálózat beállítót, az adsl fülön, név, jelszó beír, automata kapcsolódás bepipál. Leokézom, elkezd pörögni az ikon. Feljön egy ablak, hogy adjam meg a dsl kapcsolat tulajdonságait. Név benne van, szervice név és jelszó üres. Írom be a jelszót, de magától eltűnik az ablak. Ezután feljön a keyring ablak, hogy adjam meg a jelszót az alapértelmezett keyringnek. Megadom, aztán rányomok, hogy mindig engedélyezze. Ezek után persze nem tud kapcsolódni. Semmi konkrét magyarázat, csak nem tud kapcsolódni.
Ezt a folyamatot többször megcsináltam, mindig ugyanaz történt ugyanúgy.Mondjak le a további Ubuntu frissítésekről? 9.04 (frissítések nélkül) volt az utolsó Ubi, ami tud betárcsázni T-hez?
Csináltam Clonezillával egy mentést az ubi partícióról, de nem merem elkezdeni a frissítést, félek a végeredménytől...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Aktív témák
Hirdetés
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged