- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ringman
félisten
az mrns-nél tavaly decemberi adatoknál is látszott ez (30. oldal), persze hogy ez a való életben mire lehetett elég, azt nyilván nem lehetett akkor még tudni: [link]
a sinónál nem tudom hogy a bevezetéskor milyen adatok álltak rendelkezésre, de nekem úgy rémlik, hogy a 2. oltás+14 naptól számították a hatékonyságot, köztesről nem volt adat.
-
szabi__memo
nagyúr
-
-
Ringman
félisten
jó lenne ha így is maradna.
their cases have rocketed up, their rates for hospitalization and death have only been a fraction of what was seen in the earlier waves
~a lakosság 70-80%-ának van valamilyen védelme (korábbi átesés, oltás v mindkettő) a régióban, szóval akkor a keresztimmunitás azért működni látszik
az omikron okozta longcovidra azért kíváncsi leszek (ez is ritkább lesz, vagy ugyanolyan, nagyon nem mindegy)
--
gautengnél ez is bezavarhat a backlog mellett:[link]
I would like to ask one to be careful on not interpretation of Gauteng data from middle December. The reason is that Gauteng get quite empty and 100,000s of migrant workers and holiday makers leave. Tip, get a look at Beta wave at similar time last year in Gauteng -
syberia
veterán
A Német Infekciókutató Központ (DZIF) volt vezetője, meghallgattad egyáltalán?
(#48631): Hol a logika abban, hogy egy jóval kevésbé fertőző vírusváltozat ellen immunizálunk, aminek a védelmét a jelenleg terjedésben lévő variáns(?) jelentős mértékben ignorálja, legalábbis az antitestek neutralizációs foka alacsony vele szemben.
-
Vesa
veterán
Attól, hogy kvantitatív mérés, a kapott értékhez még köthető -szabvány mértékegységrendszeren kívüli- mértékegység! Mivel egy értéket kapunk, mely jelen esetben a tesben található antitestek mértékét fejezi ki egy számmal. Lovagolhatsz ezen, csak semmi értelme.
"Az enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálat (ELISA) egy immunológiai vizsgálat, amelyet általában antitestek, antigének (kémiailag fehérjék és glikoproteinek) biológiai mintákban történő kvantitatív (számmal és mértékegységgel kifejezett) mérésére alkalmaznak. A különböző típusú ELISA tesztekkel megállapított negatív és pozitív kvantitatív értéktartományok (számértékek és mértékegységek) módszerenként eltérhetnek. Egy adott eredmény értelmezése csak a módszer és a referenciatartomány ismeretében lehet szakmailag mérvadó. Az általunk alkalmazott ELISA vizsgálat értéktartományához tartozó mértékegység az U/ml, angolul „Units per millilitre” vagyis „egység per milliliter”, amely egy nemzetközileg megállapított és elfogadott mértékegység a módszerrel történő ellenanyagszint mennyiségének meghatározására." (Link)
-
Gothmog
senior tag
Nem kifejezetten ehhez a témához, csak ha már szóba került (morgyi révén is) a matematikai statisztika: tudom ajánlani ezt a youtube csatornát: [link]
El kell ugyan viselni a fickót hozzá, mert kicsit fárasztó (mindig dalolászik az elején, és a bam, double bam, triple bam és hasonló megjegyzések is "ütnek"), viszont cserébe olyan szájbarágósan és érthetően mond el mindent, hogy csak az nem érti meg, aki nem akarja. (Én nNéhanapján ránézek egy-egy témában, hogy frissítsek az emlékeken, ha megkoptak már, mert régen, mondjuk évekkel korábban használtam az adott módszert, és "tegyük tisztába, mire is volt az jó pontosan, mi az elvi háttér". Ilyenkor erősen türelemjáték végignézni a 10-20 perces videókat, miközben 2 perc alatt is elmondható ugyanaz, viszont ha valaki "statisztika-szűzként" néz bele ezekbe, azoknak tényleg baromi hasznos lehet az aprólékos, apró lépcsőkben végigvezető magyarázat.) -
Kékes525
félisten
Pedig jól használtam. Erre az esetre is ráillik. Minél többen kapják el annál, annál több a kórházi eset. Ez pontosan az az eset, amit példaképp említenek a nagy számok törvényére. Minél többször dobjuk fel a pénz érmét annál többször esik le egymásután ugyanaz az oldal.
Ez a téves, ami nem analóg azzal, amit írtam: "például ha sokszor egymás után piroson állt meg a rulettgolyó, akkor a következőkben sokszor kell feketén megállnia, hogy a pirosok és a feketék száma megint nagyjából egyenlő legyen). "
Van itt matematikus, hogy eldöntse?
-
nagyon nem kockáztatsz semmit, ha beoltatod, akkor sem, ha magas.
én is hétfőn viszem a nagyfiút az elsőre.
és én sem szúrattam meg végül, egy S+N-antitestet nézünk anyafejnél, de azt is csak azért, hogy fogyjon a pénz és legyen muníció a topiknakamúgy én is lord omicronnak hívom, tökéletes főgonosz név
(vagy innen vetted?)
-
Ringman
félisten
én nem értem hogy tudott ennyi ember beletörődni abba, hogy már ez a dolgok rendje és nem követelnek érdemi járványkezelést, így tanácstalan vagyok. esetleg elköltözni olyan országba, ahol zerocovid protokoll van. (japán, tajvan, új-zéland, ausztrália - de még egyes indiai tartományban is green zone strategy van).
de lehet pár év és a pan-sarbeco vakcinával helyreáll minden.
-
Ringman
félisten
hogy ezt megfogd, kapubejárókat kellene hegeszteni mint kínában, meg a karhatalommal tömeget oszlatni, szóval ez így bukó. persze lassítani lehet, de amíg a mo-i rendszeren átmenne az intézkedés, kb mindegy is lenne.
---
találós kérdés, hányszor kell "enyhébbnek" lenni hogy ne érjük el a kórházi kapacitást az újabb hullám alatt? -
nehéz még precízen illeszteni, mert nagyon valószínű nem 1 embertől indult, és ahogy rácuppantak a tesztelésre, különböző régiókban találnak hirtelen sok esetet. Kell egy kis idő, hogy tisztábban lássunk mennyi az annyi, mindenesetre a deltánál sokkal életképesebbnek tűnik, az hetekig lappangott.
#47541: ha lenne kontaktkutatás, akkor ugye ki lehetne deríteni hol kapták el, esetleg kinek adták még tovább...
-
Ringman
félisten
köszi.
eric dingnél láttam 2 nem túl baráti adatot régebben:
- egyrészt az omikron d-afrikai számai elég rosszul néznek ki gyerekeknél a delta-járványhoz képest (de nem tudom hogy mi a delta és mi az omikron nevezője - az arányok lennének érdekesek): [link]
- másrészt a gyerekek mortalitása kicsi, de már a deltánál is jócskán nagyobb volt, mint a wuhaninál: [link]
- a kis mortalitás (cfr) azért a teljes gyerekhalálozásokhoz képest szemmel látható, az 5-14 évesek összhalálozásának (!) 3-6%-a covid miatt történt: [link2]
COVID-19 deaths among children and young adults remained high in October 2021, as a % of total deaths in that age group. And much more than 2020.
-
Vesa
veterán
Ez jó, köszi!
Azt is írja, hogy az 5-11 éveseknél az oltás hatékonysága és biztonságossága kapcsán az adatok még hiányosak, jelenleg is gyűjtik és elemzik őket.
Limitációknál a Delta miatt néhány paraméter ismeretlen, vagy nem tudták modelezni. Vagyis az Omicron esetén még annyit se tudnak ezekről, mint a most futó variánsnál. -
-
-
BlackV
őstag
És várjál van jobb. Ausztria belépéskor elfogadja: Sinopharm, Sinovac, Covishield vakcinákat, mint "WHO-s" oltásokat önmagában. Valamint belepéskor természetesen elfogadja az 1 adag Janssent is, január 3 után is. Tehát határátlépés minőségben külön-külön is elfogadja ezeket, azonban 2g minőségben még kombinálva sem.
Elfogad viszont Janssen + mRNS-t, ami szegény hírből sem látott EMA engedélyt.szerk.: hoppá szerintem valamit reszeltek rajta mert a konzuli szolgálat honlapján, mert úgy tűnik elfogadja a 3. oltás előtti alapimmunizációnak: Sinopharm, Sinovac, Covishield vakcinákat.
"további, (többségében a 3.) kiegészítő oltás esetében, amennyiben annak beadásától 360 nap nem telt el, és a kétdózisú oltás és a kiegészítő oltás között legalább 120 nap, az egydózisú oltás (Janssen) és a kiegészítő oltás között pedig legalább 14 nap telt el, Valamennyi oltás, (a korábban felvett oltás/okat/ is beleértve) kizárólag Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson, Moderna, Sinopharm, Sinovac vagy Covishield típusú lehet. (A Szputnyik V oltást Ausztria nem ismeri el.)" https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ausztria
-
Ringman
félisten
elég nagy mák lenne, ha a szuperfertőzés mellett kevésbé lenne súlyos lefutású a betegség, mert pont úgy mutálódott volna.
eddig a jobb fertőzőképesség -> nagyobb mortalitás volt a jellemző.
hogy lenne ez működőképes, kisebb viral load, de mégis jobban fertőz? eddig a viral load mértéke korrelált az erősebb lefolyással (alfa, delta), ill. a fertőzőképességgel.
(nem értek hozzá, csak furcsa lenne)---
marokkó nem bízza a véletlenre:
Morocco bans all inbound flights for two weeks starting Nov 29 - statement -
Vesa
veterán
Ez megint egy más kérdés, de ha már idejön valaki kérdezni -ami eleve egy jó jel-, akkor az ember próbál segíteni. Hogy aztén ezzel az illető mit kezd, az már rajtunk nem múlik. Én úgy látom, hogy sokan nem direkt oltásellenesek, hanem sokkal inkább nem megfelelő infókkal találkoztak elsőként és ebben nagy szerepe van sajnos az agyatlan social médiának. Valami hülye beírja marhaságait arról, hogy az oltástól 10 őven belül meghalnak az emberek, és a többség, mivel nem járatos a tudományokban, el is fogja hinni, de minimum elrakja a kétséget a fejében, ami onnan már nagyon nehéz lesz kiirtani. De azért meg kell próbálni, és erre a legjobb azzal érvelni, hogy szakmebrektől tájékozódjon, ne pedig virágkötő Marika néni posztja alapján rettegjen pl. az oltástól.
-
egyrészt iszonyú pénz jött hozzá, tehát végre meg lehetett csinálni. a legtöbb vakcinafejlesztés nem feltétlenül azért nem készül el gyorsan/időben, mert ne tudnák megoldani, hanem mert nincs rá lóvé. erre volt, végtelen, ahogy írod is.
másrészt, párhuzamosították a 3 tesztfázist a gyorsaság miatt. de mind a 3 ugyanúgy megvolt, mint a többi oltásnál. ezt az "összecsapott kutyulék" népség rendre elfelejti megemlíteni...
(ahogy azt is, hogy milliárdos nagyságrendben beadva, minden mellékhatást nagyítóval figyelve annyira ki lettek végül tesztelve élesben, mint semmi más -- ennek megfelelően most már igazán full irracionális aggódni miattuk)
-
Vesa
veterán
Szimplán arra a téves infóra válasz -és cáfolat-, mely szerint 1 év alatt dobták össze az mRNS vakcinákat. Ez pedig nem igaz. Egy szóval nem beszéltem ezzel összefüggésben a hatásosságról vagy bármi másról!
Az meg nem tudom miért 'csesztetés', hogy szakmai oldalt linkelek neki segítségként, hogy végre ne az agyatlan konteókból tájékozódjon, hanem releváns infókból??
-
Csatravi
senior tag
Kezdjük a levegővel.
Ha egy nagyobb városban laksz már nem élsz egészségesen. De ha falun az idétlen szomszédod elégetett szutykát szívod minden évben hónapokig akkor sem. Vagy ha a bányában dolgoztál, vagy épp valamelyik vegyi üzemben vagy útépítésen, stb. stb akkor sem.Mozgás.
Megcseszheted a mozgást ha közben olyan munkahelyen dolgozol ahol 7-10 órát dolgozol "kötött" testpozícióban. Majd kérdezz meg egy ortopédust vagy egy reumatológust hogy mik a tapasztalatok a munkahelyi testpozíciók miatt adódó elváltozásokról.
A fizikai terhelésből adódó elváltozásokról nem is beszélve.Étkezés
Kezdjük azzal hogy esik az eső. Az az eső mindig tiszta víz? Egy nagy kakit. Az összes szutyok amit a z emberiség és a természet a levegőbe ereget azt az eső szépen visszahozza nekünk. A növények meg ezt a szutykos vizet (is) hasznosítva növekednek.
És ha ez még nem lenne elég akkor a permetezéssel, műtrágyázással még teszünk rá egy lapáttal.
Persze húst is kell enni. Arról is hosszasan lehetne írni, hogy mi mindent kapnak az állatok hogy a túlnépesedett bolygónk élelmiszer ellátását mennyiségileg biztosítani tudjuk.
A növény és állattenyésztésben ezek mind SZÜKSÉGES és elkerülhetetlen rossz dolgok.
Aki mást mond az hazudik vagy nem érti meg, hogy egészségesen termelt élelmiszerrel nem pár 100k embert kellene itthon ellátni hanem mindenkit akkor az kivitelezhetetlen.
Egyeseknek megadathat az egészséges életmódhoz közeli életvitel de a bolygón élők 90% (vagy még több) nem. -
ez kib.szott jó! és nagyon logikus is a végkövetkeztetése (amit nagyon profin végigvezet):
- önmagában szart sem ér
- azokon a helyeken, ahol elég magas a különböző férgek miatti fertőzés az emberekben, használ (mert a férgek által gyengített szervezet nem örül a covidnak)szerintem ezt a témát le is lehet tudni ezzel gyakorlatilag, kicsi esélyt látok rá, hogy érdemben módosuljon a konklúziója.
-
Sir Pocok
őstag
Segítek:
The Summary
Ivermectin doesn’t reduce mortality in COVID a significant amount (let’s say d > 0.3) in the absence of comorbid parasites: 85-90% confidence
Parasitic worms are a significant confounder in some ivermectin studies, such that they made them get a positive result even when honest and methodologically sound: 50% confidenceFraud and data processing errors are of similar magnitude to p-hacking and methodological problems in explaining bad studies (95% confidence interval for fraud: between >1% and 5% as important as methodological problems; 95% confidence interval for data processing errors: between 5% and 100% as important)
Probably “Trust Science” is not the right way to reach proponents of pseudoscientific medicine: ???% confidence
-
inf3rno
nagyúr
Köszi! Hát ez alapján nem sokat lehet mondani. Én arra tippelnék, hogyha az időjárás nagyjából azonos, akkor az oltás használ, és azért kerülnek kevesebben kórházba. Lélegeztetőn viszont mégis azért vannak nagyjából ugyanannyian, mert a delta jóval keményebb, mint ami tavaly volt.
-
Vesa
veterán
A közelkedésben kötelezően betartandó komoly szabályok vannak! Aki azt megsérti, az büntethető. Tehát nem igazán jó a példa. Az más kérdés, hogy sokan arra is tesznek nagyívben, de mennek is a börtönbe, ha pl. halálra gázolnak valakit gyorshajtáskor. Ezzel szemben covid esetén rámköhög az antivaxer idióta, én megpatkolok, ő pedig tovább élheti az életét és fertőzhet büntetlenül másokat tovább. Ez nincs rendben, persze csak akkor, ha az oltás fogja a terjesztés, mert egyéb esetben kevéssé számít. Nem véletlenül szankcionálják ma már a dohányzást is. Amíg csak magát nyírja ki vele, addig magánügye, de ha mások tüdejét és egészségét is veszélyeztetve fújja tele a zárt helyiséget, akkor ahhoz már nincsen joga,
-
Vesa
veterán
+1 !!
Nem értem az embereket néha.. 5-10 millió halott az "semmi"?? Mindezt úgy, hogy 2 éve korlátozással él a fél világ és vannak oltások. Ha mindezek nem lennének, valószínűleg már tízmilliókban mérnénk a halottakat. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg ország adatközlése finoman szólva sem hiteles, közöttük a két legnagyobb népességű kínával és Indiával. Bőven benne van a pakliban, hogy csak ebben a két országban már régen több halott van, mint amit most az egész világra bevallanak. Így 2 év után visszatekintve és látva, mit tud a vírus, minimum megmosolyogtatóak a 2020-as kínai adatok a pár ezer halottal.Aki így gondolkodik, az vélhetően az önmegnyugtatás pszcihés hatásában szenved, amikor úgy próbálják meg elkerülni a szembenézést egy komoly problémával, hogy bagatelizálják azt, mert az megnyugvást hoz. Ugyan hamis megnyugvást, de az már nem érdekes.
-
-
Ringman
félisten
az hogy csak breakthrough esetek vannak, az önmagában azt jelenti, hogy akadályozza a terjedést az oltás, nem? (kisebb eséllyel fertőzöl meg másokat, mert kisebb eséllyel kapod el egyáltalán a vírust)
ha oltottként elkaptad, akkor ha ugyanúgy megfertőzhetsz másokat, csak kisebb időintervallumban. (kisebb eséllyel fertőzöl meg másokat, mert kevesebb időd van rá)
szóval inkább azt jelenti ez, hogy az oltás nem szünteti meg (vagy nem akadályozza meg teljesen) a vírusterjesztést és a deltánál ez a hatásfok rosszabb. izraeli esetre kíváncsi lennék, hogy ott a 3. oltás (azaz magasabb antitestszám) mennyit segít ezen.
tudom hogy szómágia ez, de az oltásszkeptikus interpretáció miatt nem mindegy szerintem.
-
-
viharhozo
addikt
Mar irtam, h a haziorvosom elmondasa szerint a praxisaban 10+ dupla Pfizeres lett beteg es pozitiv (koztuk o is), es ez bo kethetes info. Viszont senki nem volt meg csak a kozeleben se annak, h korhazba kelljen mennie.
Anyamnak meg laz/gyengeseg nelkul ment el a szaglasa, "csak" nathas volt.
-
Kékes525
félisten
Igazad van tényleg más a kockázati profilja. Sokkal több és ami rosszabb, sokkal gyakoribb is: [Ibuprofen Side Effects]
-
Kékes525
félisten
Én sem hiszem, hogy nagyobb lesz mint a 3. hullám, de a 2.-at elérheti. És igen, a csak a kórházi adatokat kell figyelni, ebben a helyzetben csak az lehet mérvadó. Persze az is csak akkor, ha nem hamisítják. Az egyes kórházi adatok kiszivároghatnak, de a teljes kép csak odafönn áll rendelkezésre, ezért az is hamisítható.
-
Kékes525
félisten
Hát...Ezért mondom állandóan, hogy a delta miatt kell a 3. oltás. Biztos, hogy sok emberek felesleges, csak ezzel egy baj van, nem tudjuk előre, hogy kinek. Nem akarok elkeseríteni senkit, még a magas antitestszám sem garancia, mert nemcsak a mennyiség, hanem a minőség is fontos. A delta 3-8-ad részre csökkenti átlagban az antitestek neutralizáló hatását. És ekkor még nem számoltunk az egyéni szórásokról, ami ritka esetben nagyobb is lehet. Ezért nem érdemes kockáztatni, be kell adatni a 3.-at. Kárt nem okozunk vele, csak hasznot. Legrosszabb esetben fölöslegesen szúrtak meg. Egy injekció ekkora probléma lenne egy felnőtt embernek???
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Rap, Hip-hop 90'
- A látszat ellenére helyesen működik az NVIDIA-féle Resizable BAR implementáció
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- E-roller topik
- Robogó, kismotor
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Milyen TV-t vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged