-
Mobilarena
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ringman
félisten
Hát, szerintem az alap az lenne, ha tünetekkel teszt nélkül is otthon maradna mindenki (és erre meglenne a lehetősége is)... És oltottak között ez omikronra ~ elegendő is lenne.
az, csak a k-európai munkáltatók (multikat beleértve) + a lófasz táppénz miatt ez nem működőképes, ahol világjárvány közben is arra van bónusz, ha nem hiányzol, ott tényleg mit vár az ember. -
-
Ringman
félisten
persze, nyilván ki lesz kérve a háziorvos véleménye. az eddigi oltások reakciói nem voltak vészesek - pl. fáradékonyság v émelygés, de a 94 évesen megy oltás nélkül is...
szerintem más oltást nem kapott idén (meg korábban sem). mi ajánlott flu-n kívül még?
hogy mitől nyugszik meg? jó kérdés, nem izgatja, úgy van vele ha ebbe kell elmenni, akkor ebbe, de nem kell győzködni sem
szerk: köszi, a másféle oltásoknak utánanézek. családtagokon kívül nincs más közvetlen kontaktja nagyanyámnak.
-
Ringman
félisten
deltánál is csak mással keverve:
The ASPR will resume distribution of bamlanivimab and etesevimab together and etesevimab alone to pair with the existing supply of bamlanivimab at a facility for use under EUA.mivel nálunk a kipcsak szekvenálási protokoll van érvényben, így erősen kérdéses a felhasználás. (persze ha pont nála volt szekvenálás, akkor az más)
Prior to mid-December 2021, the anti-SARS-CoV-2 monoclonal antibodies (mAbs) bamlanivimab plus etesevimab, casirivimab plus imdevimab, and sotrovimab were the only therapies recommended by the COVID-19 Treatment Guidelines Panel (the Panel) for nonhospitalized patients with mild to moderate COVID-19 who are at high risk of progressing to severe disease. Since then, the B.1.1.529 (Omicron) variant of concern (VOC) has become the dominant variant in many parts of the United States.1 This variant, which has numerous mutations in the spike protein, is predicted to have markedly reduced susceptibility to bamlanivimab plus etesevimab and casirivimab plus imdevimab. Because sotrovimab is the only available anti-SARS-CoV-2 mAb that is anticipated to have activity against the Omicron VOC, the Panel recently added a 3-day course of intravenous (IV) remdesivir as another treatment option for this group of patients
-
[CS]Blade2
addikt
Írtam, hogy én arra gyanakszom, hogy félreértelmezhették a hivatalos adatszolgáltatásból a két számot. A kutatók hibázhattak. Amit levezetnek, az teljesen hülyeség, ebben gondolom azért mindenki egyetért.
Szerintem a két adat stimmel úgy, ahogy én értelmeztem, és úgy megfelel nagyjából a nemzetközi átlagnak a saját régiónkból.
A marha kutatók is egyébként rájöttek erre, mert írja, hogy egy 25% már a nyugati országok átlagához közel lenne. -
-
[CS]Blade2
addikt
UK-ban nem akarták megfogni intézkedéssel, de csökken az eset szám. Ha nem is nyájimmunitáshoz, de arra akarták használni, hogy kiszorítson ettől keményebbnek tűnő variánsokat, és gyakorlatilag oltatlanok is kerüljenek kapcsolatba ezzel egy variánssal.
Úgy néz ki, mintha minimális korlátozásokkal is megszakadnának a fertőzés láncok. 3 hét alatt tetőzött az omikron hullám UK-ban. -
SOAD19
addikt
Anno még a járvány elején én azt gondoltam, hogy akkor kellett volna mondjuk egy hónapos kőkemény karantén, pause világ szinten, mint ami a kínaiaknál volt. Akkor még nem terjedt ilyen szinten, és lehet sikerült volna eltűntetni a francba, mert nem tudott volna terjedni, aki addig elkapta nem fertőzte volna tovább az embereket, max a legszorosabb háztartásában lévőket. Ehelyett már 2 éve szívunk, és ki tudja meddig fogunk még, aztán, csak reménykedni tudunk, hogy nem alakul ki olyan fertőző variáns, mint a mostani omikron, de sokkal veszélyesebb. Mi lesz itt, ha egyszer valami tényleg komoly, még a fiatalokra is kifejezetten veszélyes nyavaja üti majd fel a fejét? Remélhetőleg, akkor képesek lesznek kemény lépéseket meghozni, bár most se tették. Emlékszem, ahogy legelőször láttam, hogy az olaszoknál 50-60 beteget azonosítottak egyik napról a másikra, akkor mondtam magamnak, hogy na, most kellene azonnal lezárni mindent, keményen fellépni. Ehelyett napokig ment a tanakodás, lehetett jönni-menni, gyorsan még elutazni máshova a térségből. Jött is a sok román olaszból, mentek haza.
-
A delta full immunszűz páciensekből többet vitt el, mint a vuhani - ez a súlyosság egyik tétele. Másik, hogy gyorsan mozgott a szervezetben, kevés időt adva a sejtes védelemnek.
Viszont a vuhani antitestek működtek, elég jól.A deltacron azért érdekes, mert van rá esély, hogy az omi terjedési képességét ÉS antitest-kerülését ötvözte a belső szervekben való gyors terjedéssel.
1 hét és ezt is meglátjuk.
Azt is rebesgetik amúgy, hogy lehet csak laborhiba az "új variáns", szimplán összekeverhettek delta és omikron mintákat - bár ugyanazt a hibát pont ugyanúgy elkövetni 25x, ráadásul úgy, h mindíg uaz legyen az eredmény - nincs olyan szerencsénk.
A mutánskutatással van most még 1 gond: eszméletlenül sok a fertőzött. Ahol eddig 5%-ot szekvenáltak, ott uazzal a kapacitással csak 0.5%-ot tudnak - és ez még csak a legjobban teljesítő országok mutatója...
#51982: berángatják a karanténból/pozitívból(!), aztán következő héten a staff másik fele meg egyenesen beteg lesz...
-
Egyelőre csak azt tudjuk, hogy létezik. Hogy jobban terjedne, arról nem szól a fáma. Egyébként kb arra gondoltam, hogy új mutánsokra eddig egyre kevésbé voltak hatékonyak az oltások, viszont a már meglévő variációk hibridje ellen már lehet nem így van. De ez csak tipp, majd valaki szakmai megmondja, hogy mekkora hülyeséget írtam.
-
Tegyük fel, hogy holnap a XVII. kerületben sikeresen mutálódik az Omikron, és megszüli azt a variánst, ami ellen nem véd sem az oltás, sem bármelyik korábbi variánson való átesés (beleértve a Deltát és az Omikront), és legalább olyan gyorsan terjed, mint az Omikron. Szóval ennek az új szuper-variánsnak miért is kellene udvariasan megvárnia, míg az Omikron kifutja magát és leszálló ágba kerül?
-
Minden olyan variáns, ami (nagymértékben vagy teljesen) elkerüli a kiépült immunizációt, lényegében korlátok nélkül terjed (függetlenül a többi variációtól), ha bármilyen okból kialakult. Az Omikron UK-ba egy viruló, erőteljes Delta hullám közepén tört be, de ugyanígy betört olyan államokba is, ahol nem volt korábban jelentős átfertőződés.
-
Soulfly842
addikt
Amit szelekciós kényszerként írsz le, az egy evolúciós szükségszerűség is a vírusnak is az önfentartás érdekében.
Ha ez így lenne, ahogy írod, nem a nulla átoltottsággal rendelkező, brutálisan magas fertőzöttségi adatokat képviselő afriakai országokból indulna útjára a legtöbb vírus. A legnagyobb mutációs számok, a legveszélyesebb koronavírus változatokkal innen indultak eddig útjára. A vírusoknak is van egyfajta evolúciója, a kialakult természetes védelmet ezért kerüli meg. Igazodik, önfenntartásra törekszik.
-
Soulfly842
addikt
Ez így egyéltalán nem igaz szerintem. Nem ezen múlik.
ilyen terjedési sebesség, replikációs sebesség mellett kiemelkedően sok mutáció is létrejöhet.
Itt Jakab Ferenc is elmondja, hogy arra sincs semmi garancia, hogy egy szelídebb vírus, nem változik vissza egy sokkal agresszívabbá egy folyamatos mutálódási képesség hozományaként. Bármi beközhet gyakorlatilag.Minél szabadabban terjed gátak nélkül, minél több embert ér el, annál magasabb a mutációs ráta lehetősége is.
-
Soulfly842
addikt
Nem csak ezért lesz nehéz menet. rendkívül magas azoknak a száma, akik 4 hónapnál régebben kaptak két oltást és 3. emlékeztető oltásért nem jelentkeztek. Az oltatlanoknál is nagyrészük több mint 4 hónapja kapta el - ha volt is fertőzött; illetve a tömeges átfertőzöttség mellett egy alacsony oltott százaléknak is gondot jelenthet - ezekre is van azért példa (ezeknek is nagyobb lehet az aránya a csiegetett számok alapján (hány százaléka az oltott az intenzív osztályokon lévőknek)).
(mindezek mellett az rossz hír, hogy sokkal több az érintett gyerek is)
Arról nem is beszélve, hogy a tömeges fertőzöttség mellettt a mutációk száma is nőni fog (statisztikailag törvényszerű további erősebb változatok létrejötte is).
szerk: a több mint 2-3 hónapja ellőtt 3. emlékeztető oltás se remekel majd várhatóan; az oltási kampányok kiemelt kommunikációja miatt persze ez még nem fog kiemelt szerepet kapni
____
fenti immunválaszhoz kapcsolódó beszélgetéshez kapcsolódva.
Édesapámnak a márciusi dupla pfizer után szűk fél évvel semmilyen ellenanyag nem volt kimutatható a vérében ('57-es születésű)
-
Vesa
veterán
"Egyrészt a védőoltásokat mindig is szokás volt összekapcsolni az autoimmun betegségekkel, bár az erre vonatkozó bizonyítékok sosem voltak túl meggyőzőek."
Szokás volt összekapcsolni...konteóséknál! Semmiféle kapcsolat nincs az oltások és az autoiimmun betegségek között, ezt már tanulmányokban is cáfolták (korábban linkeltem). Fontos még kiemelni, hogy az egyetlen felmerült ilyen elméletnél sem magát a vakcinát vagy annak hatásmechanizmusát okolták, hanem konkrétan a tartósítószerként alkalmazott szerves higanyt.
-
"amíg a harmadik oltás adott megbetegedés elleni védelmet delta ellen, omikron ellen már lényegében nem"
Azért ez nem teljesen igaz: nem véletlen szerveznek harmadik oltás kampányokat pont az Omikron terjedése miatt (illetve csökkentették a harmadik oltás előtti várakozást három hónapra több helyen is). Lásd pl. UK-ban.
-
egyelőre ott tartunk, hogy:
- az oltások hatékonynak bizonyultak
- a gyors drift ellenére is, egész jól
- a harmadik oltás csak javított az immunrendszer felkészültségénsyberia pedig az első (!) oltásról is károgott már. nem kizárt sosem, hogy egyszer csak majd jön a baj, de azért a károgást érdemes elosztani a fentiekkel...
-
-
nem is értem, hogy hogy gondolja ezt a "végét". talán olyasmi lehet idővel, hogy annyira fertőzővé válik (és végülis lehet, hogy az omikron már ilyen), hogy egy menetben elkapja "mindenki". ezzel valamelyest immunizálódik is, és talán a következő hullámok gyakorisága így lecsökken.
-
-
Tudok olyan önkormányzatról, ahol kap a praxist betöltő orvos 14M forint egyszeri támogatást és havi 200 ezer ft lakhatási támogatást (ezt x évig). Az önkormányzatok magukra lettek ebben (is) hagyva, így maguknak kell valamit kitalálni. Ebben városban 12 háziorvosi praxisból 5 tartósan betöltetlen.
A gyermekorvosi helyet úgy próbálják feltölteni, hogy 20M forint egyszeri támogatást kap a gyermekorvos, ha felveszi a praxist.
-
Dare2Live
félisten
hude máshogy tippelünk. sztem 10% sincs moon aki ne lenne oltva vagy ne esett volna már át. pont ezért szvsz omikront elkapók meg a korházi esetek nagyja is egyszer már átesettekből fog állni. A két sinosok között ha felfut tarolhat.
más: Kína zseniálisan csinálja. Eladja a sino... vakcináit aranyárban pl MOnak és ehez képest zizikért pfizert vesz. Mondjuk gondolom a káderek kapták.
@BlackV Nem a hatalomért. Azért biztos nem. Emberekért. De aggódni semmi képp.
-
"Másik probléma, hogy az 'enyhe' omicron még mindig komolyabb, mint az influenza, ráadásul jobban is terjed."
Egyes vélekedések szerint az Omikron valójában a második leghalálosabb variáns a Delta után...
Más. USÁ-ban gazdasági érdekből csökkentették a karantén hosszát öt napra?
-
Kékes525
félisten
"Tipp: az a kupac pfizer nem a lakosság, hanem a karantén-állomány oltására kellett."
Elképzelhető, és az is, hogy ez a fejeseknek lesz. De ez őket sem fogja védeni az omikron járvány alatt, mert meg kell hogy érkezzen (az is idő) és be is kell adni (az is idő) és ki is kell alakulni a védelemnek (az is idő). Úgyhogy leghamarabb talán márciusra, áprilisra már hatni is fognak.
Az omikron járványban ezek a vásárlások már nem játszanak szerepet, semmilyen szinten.
Az omikront a határokon sem fogják tudni megállítani. Valószínűleg már Kínában van.
-
Abban a Dél-Afrikai régióban ez a lépés teljesen logikus lépés volt, mert
# járványkezelés csak papíron van
# nincs elegendő oltóanyag, ami van, az meg nem véd meg a fertőzéstől
# omikron van jelen szinte kizárólag
# 30 alatt van az átlagéletkorNyilván MO-n ez nem járható út, mert
# elöregedett társadalom (omikron hatása erre korosztályra még kérdéses)
# személyes egészségügyi állapot tekintetében sem állunk jól (fiatal(abb) generációk esetén is gyakori alapbetegségek vannak (cukorbetegség, magas vérnyomás, hogy csak 2-t mondjak))
# nálunk még itt van a Delta isSzóval ha "elengednék" a járványkezelést, akkor valóban bedőlne az EÜ, ez miatt és az omikron+delta egyidejű "szabadon engedésével" sosem látott halálozási adatokkal néznénk szembe.
-
igen. azt azért szerintem mindenki láthatja, hogy a mostani "járványkezelés" nem tartható fenn a végtelenségig. ráadásul jó lenne, ha valami elérhető cél érdekében történne, nem csak úgy a vakvilágba*.
szóval szemben azzal, hogy idióta szabályokat hozunk és inkoherens módon korlátozunk, valamint engedjük a népnek, hogy ne oltassa be magát, pont fordítva lenne üdvös: kötelező oltás mindenkinek, és vele párhuzamosan elengedés (esetleg maszk itt-ott). ha mégis betelnek az intenzívek, akkor korlátozás, de nem telnének be.
*remek példa az osztrák síelés: a terepek, szállások készülnek, csomót invesztáltak, viszont a szabályok olyan gyorsan és össze-vissza változnak, hogy a végeredmény az, hogy nem mennek a vendégek. jan. 16-ra foglaltunk eredetileg, nem is olyan régen, azóta háromszor tekertek rajta nem kis mértékben. most a legújabb az, hogy a gyerek is legyen 3x oltva, miközben nekik nincs is olyan régóta oltás stb.
-
Sped
aktív tag
Ne haragudj de az oltatlanok nem hatnak meg. Régóta elérhetò az oltás, lehet védekezni. Az ellátórendszert pedig nem kell félteni.. ha a hivatalos álláspont az elengedés lesz, akkor nem lesznek covid miatti átcsoportositasok es osztálybezarasok,hanem beáll majd egy normal szinte az intenziv. Lehet ott majd kicsitfejleszteni kell meg vegre rendbe tenni pénzzel az egeszet de még mindig olcsóbb lesz mint össze vissza intezkedéseket hozni, lezárni, nyitni, amiket senki nem akar már se követni, se betartani.
-
bajtokarpi
őstag
Ez amit felvázoltál a "darkworld" előszobája. Sajnos valahol egyet tudok veled érteni, bár én nagyon bízom benne, hogy ki fogunk ebből lábalni. Ez eddig is nagyon tré volt, de ez ha így megy tovább az-az eddigieknél is sokkal komolyabb károkat fog okozni. Vagy a másik verzió, hogy el fogunk érni arra a pontra, hogy mindenki bele fog sz@rni, azt lesz ami lesz.
-
Z.É.T.
őstag
Részben egyetértek, bár szerintem az omikron arra is alkalmas, hogy előrejelezze: innentől bármi lehet, bármely távoli rokon megindulhat.
Akár molnupiravir, akár HIV, akár re-zoonózis az alap.
Ettől függetlenül az omikron újabb verziói simán esélyesek. (ahogy elvileg már eleve kettő fut) -
-
-
BlackV
őstag
-
viharhozo
addikt
Sztem itthon egesz korrektul vezetik ezt a statot, kulfoldon meg minden valoszinuseg szerint probaljak csokkenteni a halottak szamat. Ebbol a szempontbol jogos az a felvetes, h a statisztikai hivatal hivatalos eves adatait vegyuk alapul.
Megcsinaltam a kis tablazatomat:
Az utolso oszlop a ket elozo oszlop kulonbsege. Az mindenkepp furcsa, h az adatai ennyire szornak, en azt varnam, h itt nagyjabol konstans erteket lassunk. Ugyanakkor pl. a 4-6. het szamait latva nem tunik realisnak, h erdemben alulszamolnak a virus aldozatait, hiszen meg veluk egyutt is atlag alatti volt a halalozas.
-
viharhozo
addikt
egy komoly statisztikai 'bias' inkább abból jön, hogy a védekezés más kedvező hatásai miatt a sokévi átlag halálozáshoz mérni nem igazán helyes.
Kezdem elveszteni a fonalat, most akkor mi a felvilagosult allaspont: iden az elso negyedevben sokan vagy kevesen haltak meg a jarvanyban, vagy nem tudjuk, esetleg egyik sem?
-
"Ui.: egy komoly statisztikai 'bias' inkább abból jön, hogy a védekezés más kedvező hatásai miatt a sokévi átlag halálozáshoz mérni nem igazán helyes."
a másik topiknak egy év is kevés volt, hogy ezt megértse. meg persze van a 133 bátor által vezetett 2,5 millió, akik más okból, de szintén nem ugorják meg ezt a szellemi kihívást, helyette lehet ilyen félmondatokkal trollkodni, hogy alig haltak meg többen, mint tavalyelőtt, nincs is látnivaló.
-
Dare2Live
félisten
"hogy a védekezés más kedvező hatásai miatt a sokévi átlag halálozáshoz mérni nem igazán helyes."
egen ez biztos benne van de nehéz számszerüsíteni. Illetve nincsenek hozzá adataink. pl hánnyal kevesebben haltak meg a jóval kissebb/elmaradó inflenza járvány miatt. vagy mennyivel kevesebb halálos baleset volt mert tömegével HOznak... az emberek. vagy... de még így is baromira kilóg a lóláb, hogy vmi miatt sokkal többen haltak meg mint a "szokásos" + covid. de ez nem segít ha nincs is adatunk de az biztos, hogy így mégjobban kilóg a lóláb...
-
-
syberia
veterán
Shortly before the Wuhan outbreak, the head of an organization called EcoHealth Alliance gave an interview about his work with the Wuhan Institute of Virology, which he called a “world-class lab of the highest standards.” The man, Peter Daszak, explained that he had been funding research at the Wuhan Institute of Virology for 15 years. The work involved collecting coronaviruses from nature and using something called “gain of function” techniques to make them more infectious and deadly.
Coronaviruses were perfect for this work, enthused Daszak: “You can manipulated them in the lab pretty easily. It’s a spike protein. Spike protein drives a lot of what happens with the coronavirus, the zoonotic risk [to humans]. So you can get the sequence, build the protein. And we worked with Ralph Baric at the University of North Carolina to do this. We insert the sequence into the backbone of another virus and then do some work in the lab.”
A kínai kutatónő az USA-ba menekült szeretett hazájából, személyesen látta hogy milyen kísérletek folynak a wuhani laboratóriumban.
-
nem tud olyan szar lenni egyik vakcina sem, mint a vírus, ehhez kétség sem fér. akik eddig nem kapták el, most persze túlagyalják a vakcina kérdést, de előbb-utóbb elkapják úgy is. a most már 30%-nyi longozás rémisztgetés pedig azt is jelenti, hogy átlagosan családonként egy sajtos-tejfölös longos bejátszik.
-
Rive
veterán
Folytatás: A visszamondott mai AZ helyett vasárnap, szputnyik.
Hát, ezzel május közepére le lesz tudva a történet, július helyett.#7602 Sir Pocok: Én abban bízom...
Én majd csak az ellenanyagszint-vizsgálatbanUi.: nem tudja valaki, szputnyik után meg szokott jönni az Igg csík a gyorsteszten? Ezzel csak a kínai vakcina volt hírbe hozva, vagy rosszul emlékszem?
-
Soulfly842
addikt
Sebtében olvasva újra kellett olvasnom, hogy megértsem, hogy miért is okoz újabb bajt magyarországnak a brit mutáns:
"Elveszíthetjük az egész háborút a koronavírus mutációival szemben"
A brit mutáns mutánsa komoly problémákat okozhat akár Magyarországon isEnnek basszus sose lesz vége?
Látva, hogy a mutációk merre tartanak nehéz néha hurráoptimistának lenni.
Egy szakirodalomban használt 'kódnevet', ha talál valaki hozzá, akkor azt megköszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Yunmai Fascial masszázs pisztoly (Massage Gun)
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- DJI Goggles N3 drón FPV szemüveg - ÚJ
- DJI AVATA Explorer Combo drón - 3 akku, Goggles Integra szemüveg, hátizsák
- DJI Air 3 Fly More Combo RC2 drón - garancia 2026.08-ig
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest