-
Mobilarena
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
A veszély mára már egyértelműen a longcovid, ami ha kell, totál obszcén módon is megölhet. Nekem pl mindkét covidom után kb 5-6 hónappal csengetett 1-1 db hirtelen 200as pulzus percekig epizód. Ha ez pl pont olyankor csenget, amikor búvárkodom az Adrián 40m mélyen, az nem biztos, hogy annyira jó...
-
Kordokumentum.
TL;DR: Magyarországon a számok szinte semmit nem jelentenek. Jobb helyeken még igen.
(Mivel a tesztelés a legtöbb helyen már el van hanyagolva, ezért a fertőzöttek száma már semmit nem mond a valós helyzetről. Tendenciában lehet érdekes (azaz, hogy nő vagy csökken-e), de nálunk annyira esetleges, hogy úgy sem nagyon mérvadó. A halálozások és a kórházban kezeltek száma viszont lehet releváns, mert ott még mindig megoldható (lenne) a tesztelés. Persze csak akkor, ha normálisan csinálják. Sajnos a halálozások nyilvántartása sehol sem teljesen egyértelmű, mert ha valaki 90 éves, covidos és tüdőgyulladása van, akkor miben halt meg? A kórházban kezelteknél hasonló a gond: nem mindenki covid miatt kerül kórházba (lehet, hogy eltörte a lábát, de a kórházban kiderül, hogy covidos is, ami nem valószínű, hogy összefügg, de van sok határeset (tüdőgyulladás, terhességi komplikációk, stb.)). Jobb helyeken (UK, Ausztria, stb.) ezeket statisztikában szét szokás választani, tehát pl. külön-külön megadják, hogy hányan vannak kórházban coviddal illetve covid miatt.)A szennyvíz adatok relevánsak, mert az évek óta azonos metodológia szerint folyik. (És amik amúgy azt mutatják, hogy az lassan másfél éve, az Omikron óta, permanens járvány zajlik: azaz napi legalább 10 ezer fertőzést lehetne detektálni, ha komolyan vennénk. Viszont nem vesszük komolyan, mert a covid fertőzés olyan lett mint a cigaretta: nem öl meg azonnal (általában), csak hosszú távon...)
-
"Örülök hogy átjött a lényeg."
Igyekszem."márpedig a kínaiaknak jelenleg jobban kell attól félniük, hogy étlen szomjan bezárják őket vhova, mint hogy meghalnak a vírustól"
Hát, még az is lehet, hiszen most nagyon kevesen halnak meg a vírus miatt. Persze, ha hirtelen feloldanák az összes korlátozást, akkor nagyon gyorsan meghalna minimum fél- maximum néhány millió ember, utána pedig beállna a halálozás egy nagyjából állandó szintre (ha UK-ból indulunk ki, ott most napi száz covid halott van, Kínában lenne napi pár ezer). És persze nyilván lennének kisebb zavargások is. (Mert a nagymama a kórház előtt téren halna meg, mert még a kórház folyosóján sem lenne hely.)"Eközben a világ többi része megtanult együtt élni a betegséggel"
Ez viszont tévedés, már elnézést. Valójában a világ megpróbálja teljesen figyelmen kívül hagyni a betegséget, és megpróbál visszatérni a három évvel ezelőtti rutinhoz. (Már aki tud, mert nehéz vasárnap a nagyinál ebédelni, ha belehalt a covid-ba. És a reptéri középvezető sem tud a légkondis irodában ücsörögni, ha a coviddal othon fetrengő rakodómunkás helyett kell kirámolnia a repülőből a csomagokat.)"igen van amikor több a fertőzés több a halott valamikor meg kevesebb"
Ez igaz, csak az az apró gond, hogy jelenleg a "kevesebb" is elég sok. Szóval ha felszállsz egy közepesen tömött villamosra, akkor biztos lesz körülötted néhány pozitív. Amit azért túl lehet élni. (Az már neccesebb, hogy ha bármi miatt kórházba kerülsz, kilencven százalékban el fogod ott kapni a covidot. (Ez most hasraütésszerű, és kizárólag a környezetem megfigyelésén alapul, nem statisztika.))"de a covid is egy lett a sok vírusból."
De még a napokban is az hangzott el róla, hogy ha választhatsz, hogy az infulenzát, az RSV-t vagy a covidot kapd el, akkor ne a covidot válaszd, akkor se, ha azt hiszed, hogy legutóbb sem lett tőle semmi bajod. -
egyébként amellett, hogy mostanra tényleg nagyot változott a világ, még mindig igaz, hogy az elején meg lehetett volna fogni. főleg annyira az elején, amikor még elsősorban kína tudott róla és gondosan sunnyogott. másrészt, az elején azt sem lehetett tudni, hogy mennyire is halálos cucc ez, szóval indokolt volt a lezárás. és rá is fért a nyugatiakra is egy picit, hogy megismerkedjenek a maszkkal, karanténnal, mert könnyen lehet, hogy szükség lesz még rá.
ezzel együtt nagyon nem kultiválnám, ha most itt karanténok lennének, ha másnál nem, a gyerekeknél ez tényleg csak a végső eset lehet, ha meg ők mennek, akkor úgy is mindegy.
-
"náluk még mindig tombol a járvány, máshol meg már belesimult a hétköznapokba"
Kínában a múlt héten 170 ezer pozitív eset volt. Az Egyesült Királyságban (UK), kb. 970 ezer. (Kínában kb. 20-szor annyian laknak.) UK-ban idén január elseje óta minden héten volt legalább 890 ezer fertőzött, és volt amikor 5 millió (azaz a lakosság 1,5-8,5%-a folyamatosan beteg). UK-ban eddig meghalt kb. 200 ezer ember, és kb. 350 ezer azok száma, akik long covid miatt önálló életvitelre képtelenek. (Amúgy a long covidosok száma 2 millió körül van.)
Azért mindenféle berzenkedésem ellenére el kell ismernem, hogy a fenti állításban van ráció. Pl. manapság sok ország próbálja görcsösen elkerülni, hogy belesodródjon (bármilyen) háborúba, máshol meg (pl. a szomszédunkban is) már belesimult a hétköznapokba.
-
Egérfogóban vannak: a hosszú lockdown és a gyenge oltás gyenge immunizációhoz vezetett, az eü ellátás pedig még a magyarnál is foghíjasabb. Egy #enyheomikron tippre kb feles deltaként, 1% körüli mortalitással söpörne végig rajtuk
A másik oldalon meg ott vannak a locodown miatt összeomló társadalmi-gazdasági struktúrák. -
kolopele
nagyúr
A végén majd a 3 oltás lesz az, ami miatt nem tudunk helyre jönni. Őszintén szólva ha nem kellett volna az az igazolvány, lehet én sem oltattam volna be magam, mert az, hogy a család két immunológusa mondhatni erőltette nekem még nem jelentette azt, hogy adassam is be. Egyedül az omikront kaptam el még februárban, torokkaparás, kis torokfájás, de az összes meglévő tünetem, betegségem felerősödött már az első Moderna után, és még tart a mai napig. Nejem mondjuk mindegyiket megszenvedte, én viszont semelyiket, lehet nem voltam érzékeny ezekre a vírusokra. Az influenza oltást sem adattam be már évek óta, és azt hiszem most sem fogom, ahogy több covid oltás sem kell. Én egyedül a maszkban látok relációt, amikor mindenkinek viselnie kellett, az megállító erejű volt. Nagyon remélem, a két gyerekemnek nem lesz semmi problémája a két Pfizertől, szerencsére ők nem éreznek semmit. Sajnos nem egy ismerősöm kínlódik az oltások óta, és ezt konteó ide vagy oda, nem lehet letagadni, mert ugyanúgy tények, mint hogy az oltás is adhat védelmet.
-
-
-
Vesa
veterán
Utólag mindig könnyű okosnak lenni. A döntést akkor kellett meghozni, és jól döntöttek. Nem lehetett tudni, hogy a vírus ennyir könnyen fog mutálódni. Ha nem így lenne, akkor egy kifejezett sikertörténet lett volna, mivel megvédték az embereket az első hullámokban, aztán pedig már az oltások tették volna a dolgukat.
Egyébként még így 2,5 év után sem mondanám rossz döntésnek ami csináltak, mert így is rengeteg embert védtek meg akkor, amikor máshol már hullottak mint a legyek.
-
kpityu2
addikt
Ha az első hullámokat megússzák, akkor van rá esély, hogy később már a gyengébben megbetegítő variánsokkal találkoznak. Addig meg az oltási programmal felkészítik a lakosságot. Jól csinálták. Szemben Magyarországgal, ahol ugyan a pánik okán az első hullámot sikerült megfogni, de ami utána történt az minősíthetetlen.
-
nem stresszel senkit a vírus, a hatósági hozzáállás annál inkább. az nem hozzáállás, hogy "á, nincs baj, ne foglalkozzunk vele", így nem lehet felkészülni semmire. naponta valóban nem kell cikkezni róla, ez a mainstream média hülyesége. na de ez itt egy pandémia topik, szóval az normális, hogy van érdeklődés.
-
Azon az 1-2 gyereken gondolkoztam: azért valljuk be, nem mindenki higiéniazseni. Előfordulhat, hogy érintett rokon pl kezét megnyalja a kicsi, pláne emlegetett 10hónapos. Azért beszédes, hogy az esetek 99%-a továbbra is homosex férfi.
SzVSz a covid-cirkusz helyett úgy kell hozzáállni, mint a HIV-hez.
-
-
Az előző hozzászólásodban (amire reagáltam) azt írtad, hogy lehet (sőt reméled), hogy most is covidos vagy, csak sajnálod a pénzt tesztre...
És ezzel nyilván mások is így vannak, azaz nem pár ezer fertőzött lehet az országban, hanem sokkal több. (UK-ban két hete kb. 23-szoros volt a szorzó, New Yorkban kb. egy hónapja mértek egy 30-szoros faktort (a hivatalos és a tényleges fertőzésszám között), gyanítom, hogy a szorzó nálunk még magasabb lehet.)
-
abbott, orrbadugós. ha nincs, akkor boson orrbadugós is jó. reggel csináld, ébredés után, de legalábbis olyankor, amikor nem fertőtlenítettél, orrmostál (torokminta esetén ittál, ettél) vagy ilyesmi egy órája minimum.
ha fáj a torkod is, akkor először szépen a garat mindkét oldaláról vegyél mintát, és utána qrd orrba magad.
-
-
Persze, különféle becslések vannak a long covid-ra, de egy gyakori érték a 10% fertőzésenként. Azaz az ötödik covid fertőzésed után már 50% lesz az esélye, hogy összeszedtél valamilyen maradandó károsodást. Mivel manapság 3-6 havonta vannak hullámok, ha ügyes vagy, akkor az öt fertőzést két év alatt is lehet abszolválni.
Kapcsolódó:
Covid covid covid, everyone is getting covid covid covid
(First Dog on the Moon) -
South Velen
addikt
Ha valaki valamilyen gyógyszernél mellékhatást feltételez sőt tapasztal magán = gyíkemberező idióta. Ez már egy bitnyi IQ sincs.
Az FDA-nál is csak gyíkemberező alusapkások ülnek hogy ki merték adni a black box figyelmeztetést a floxacinokra.
Nyilván az a többszázezer ember akinek valamiféle permamens rokkantságot vagy idegrendszeri károsodást okozott a cucc, azok is csak beképzelték.
Korántsem olyan frekvenciáról beszélünk mint az oltások esetében (vagy szinte bármilyen más gyógyszert említhetném), annál sokkal nagyobb arányról és súlyosságról.
Ami sokszor jelentősen alulreprezentált hiszen magától ki gondolná hogy egy antibio ilyen szinten nyúl bele az idegrendszeri folyamatokba, főleg ha több hét eltelt a beszedés és a tünetek közt (ami jellemző).
Persze így is mindig lesz olyan aki beleesik abba a 95%-ba aki egyáltalán nem érzékeny rá és baromi intelligens módon konteónak hisz bármi mellékhatást.
Ez a "neten olvastad" különösen nevetséges érv, pláne egy netes újságcsoport tulajától
pontosan tudjuk, hogy van a neten rengeteg faszság és nem faszság, az a lényeg, ki hogyan szelektál.
Összemosni ezeket az "ótásban chip van" kategóriával nem csak szánalmasan unintelligens de veszélyes is.
-
nem érdemes mosolyogni rajta, majd 10 év múlva lehet mérleget vonni, hogy mekkora buli volt ez az egész. addigra kiderül fejenként öt kör után, hogy mekora kárt okoz, most még kár tudni a tutit egy-egy áteséssel (pláne oltottan). nekem két családtagom is covidos épp (nyilván egy a trillióhoz, hiszen egy ovis is tudja, hogy nyáron nem terjed).
-
Vesa
veterán
"Igen, én szeretek nagyobb kockázatot vállalni a kényelemért cserébe, vállalom. "
Ezzel addig nincs is baj, amíg olyan dolgokat művelsz így, amivel csak magadat nyírhatod ki. De pl. a Civod már más tészta. Vagy a gyorshajtó is meg van győződve róla, hogy neki nem eshet baja aztán megy mint a b*rom, csak sajnos mást is ki fog végezni nem csak ő fog ott maradni egyszer.
-
1. Ha munkába járáshoz (napi 10-15km) nem érdemes feltenni a sisakot, az azt jelenti, hogy egy év alatt 2500-3700 km-t tekersz sisak nélkül. Ha egy 100km-es hétvégi túrához már érdemes sisakot venni, akkor 3000km-hez miért nem?
2. Hasonló probléma, hogy ha elugrom kocsival egy km-re egy zsák cementért, akkor érdemes-e bekapcsolni az övet. Gondolom, érvelésed szerint felesleges fáradság, kicsi a kockázat. (Egyszer karamboloztam eddig (többet nem is szeretnék) fél frontálisan: akkor elindulás után kb. 200 métert sikerült megtennem saját kerekeken (utána tréler).)
3. "Esemény" után meglepően sokan értékelik át a kockázat/kényelmetlenség viszonyokat. Az erős jellemek persze nem.
-
Vesa
veterán
Látom, nem ment át a példám...Engedjük el.
Én se hordtam sisakot gyerekként, mert elmaradott idiotizmus volt...áldom is a szerencsém,hogy nem lett bajom. Csak ugye van aki felfogja, hogy mi volt régen rossz és tovább fejlődik, van aki meg egyhelyben pörög egész életében a "#régenmindenjobbvót & #jóvanazúgy" jeligére.
"Az meg, hogy te hülyének tartod azt, aki sisak nélkül ül bringára, az a te problémád."
Ez pontosan így van, mivel ezzel csak magát nyírja ki, engem egyáltalán nem érdekel. Csak sajnos ezek a szellemi zsenik viszik aztán tovább ezt a csodás mentalitásukat olyan területekre is, ahol már nem csak magának árthat vele (dohányos, Covid, gyorshajtó stb.)
-
Vesa
veterán
Teljesen értelmetlen érvelés! 10-15km-en belül nem érhet halálos sérülés? Mi köze a balesetnek ahhoz, hogy mekkora távot mész? Ha egy hülye közlekedik a Blahán és délután kettőkor elgázol, akkor teljesen mindegy, hogy órákkal korábban Szegedről bicajoztál fel, vagy 1 perce indultál el a szomszéd utcából.
Amikor az ember biztonsága a tét, akkor az értelmesebbje nem számolgat valószínűségeket, hanem mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló megoldásokat használja. Jelen esetben a sisakot. Ki nem engedném a gyerekeket úgy az utcára bringával, hogy nincs rajtuk sisak. Ahogy én sem teszem ki a lábam nélküle. -
Drizzt
nagyúr
"A vírusfertőzésekre nincs gyógyszer, akkor meg nem mindegy micsoda?"
Dehogy nincs. Paxlovid, Molnupiravir kifejezetten Covid gyógyszerek. Amúgy real world efficacyt jó lenne róluk látni. Esetleg az országban magukat a gyógyszereket is. Bár lehet vannak, ezt nem tudom. Hepatitisre is van gyógyszer. Egyik sem száz százalékos, de nem igaz, hogy nincs vírus elleni gyógyszer. -
Pl. azért (lenne) jó tudni, hogy covid-e vagy más, mert.
* A covid még mindig 10-szer halálosabb, mint az influenza, a náthával meg az adenovírusokkal pedig össze sem lehet hasonlítani.
* Ha tudnánk, hogy covid, akkor lehetne rá célzott kezelést adni (amit pedig időben kellene elkezdeni).
* Egy sima torokkaparással vagy náthával azért lehetne közösségbe menni, viszont covidosan megjelenni az idős kollégák, meg a terhes kolleginák között sokkal neccesebb. (Minden egyéb kontaktusra is elmondható.)
* Járványszempontból sem mindegy, hogy náthavírus terjed éppen, vagy covid. (Mert lehet azt mondani, hogy pl. az UK-ban az 30 millió omikronos fertőzésből sem lett nagyobb baj (mert hát mi az a 20 ezer halott, vagy néhány százezer longos), de a gazdasági mutatókon azért meglátszik (meg még egy csomó egyéb helyen.)
* Egyéni szempontból sem mindegy. Ha elmúlt a nátha, akkor lehet menni maratont futni. Ha viszont valójában nem nátha, hanem covid múlt el, akkor még hónapokig nagyon óvatosnak kellene lenni, mert könnyen rossz vége lehet.#62153 t72killer Hát, nem is a covid terjed arrafelé, hanem lázzal járó megbetegedés.
-
, így kb okés. Amikor a nagyfiú bölcsis volt, kb évi 4-5hetet voltam takonykóros, ebből általában 2-3hetet maradtam otthon vagy betegszabin vagy HO-ban. Ha a normál szabikeretet terheltem volna, az kinyírta volna pl a nyári családlátogatást.
Kicsit más: Nátha mint otthonmaradási indok hosszabb távon full irreális, azt jelentené, hogy minden kis nyamvadt rhinovírus és tsai egész %-okkal nyesnék a GDP-t. Ráadásul nem úgy, hogy a delikvens mehet sörözni, hanem karanténban rottyad.
Kéne valami ujrahasználható alkoholszondához hasonló gép, ami leheletből v köpetből megmondja, hogy a náthád valójában Ebola-MERS hibrid, és ne menj ki, mert miattad kipusztul a fél emberiség.
-
-
-
Az EU régi besorolása szerint akkor lenne a járványhelyzet kedvező ("zöld"), ha az incidencia 50 alá esik legfeljebb 4% tesztpozitivitás mellett (vagy 75, 1% alatti tesztpozitivitásnál). A járványhelyzet akkor nagyon súlyos ("bordó"), ha az incidencia 500 feletti (ez a legnagyobb szint, a kettő között van még a sárga meg a piros). Grafikusan így nézett ki.
Magyarországon ma 1624 volt az incidencia, és heti átlagban 42% feletti a tesztpozitivitás.
(Az EU már másképp számol, kivették a tesztpozitivitást és betették az átoltottságot, ezért most a térkép így néz ki.)
-
-
Vesa
veterán
Az a gond vele -mármint balázzsal-, hogy konteós oldalon szabadságharcol, mert -szerinte-, "BigPharma és Billgétsz + a Pfizer/Moderna akarja itt ránk erőltetni az oltásait" (hogy miért pont ez a kettő, azt hagyjuk is), ami nyilván teljesen fake és csak a szokásos "gonosz BigPharma" konteót jeleníti meg. Szerinte neki joga van eldönteni, hogy oltat vagy sem, ami egyrészt érthető egy laikustól, másrészt viszont rettentő mód zavaró, hogy csak a saját szabadságáról hajlandó tudomást venni. Arról már nem, hogy az EÜ jellemzően az oltatlan antivaxer megfejtők miatt terhelődik túl (ez kvázi tény), és emiatt az értelmesebbje, tehát az oltottak, ellátás nélkül maradhatnak számos szakterületen, mert minden megmaradt orvos az antivaxer életéért küzd az intenzíven ahelyett, hogy ellátná a szokásos feladatát. Vagyis ha nekem azért kell várnom egy MR-re 6-8 hónapot, mert minden radiológus antivaxereket símogat a covid osztályon, akkor az én életemet és egészségemet az antivaxer közvetetten egyértelműen veszélyezteti, ha mondjuk emiatt nem fedeznek fel időben egy rákot.
Arról nem is beszélve, hogy mértékadó tudományos kommunikációban azt soha, senki nem állította -balázzsal ellentétben-, hogy 1 vagy 2 oltás élethosszig elég lesz. Flu-hoz sem elég, meg néhány más kórokozóhoz is szükségesek az emlékeztető oltások. Azt végképp nem érti a szerencsétlen, hogy a tudós az nem jós, a mérésekhez, tesztekhez, megfigyelésekhez idő kell, a tudomány így működik és nem úgy, hogy dobjunk egy imát aztán minden rendben lesz. A "világ urai" szintű célozgatására ki sem tértek, mert az már a legalja. -
törölt tag
Nem olvasol figyelmesen, helyette kitalálsz dolgokat. Sehol nem írtam, hogy "szimpla találkozó" előtt tesztelnék. Még nem volt oltás időszakról, 90 éves rokon és újszülött csecsemő, nem oltható személy alkalmi példákról írtam, ami kicsit más kockázat. Parci pedig a kontaktként karanténba tett gyerekéről. Ilyesmi esetekben nem árt egy teszt tudni mi van, ha ez neked problémázás, nyakra-főre tesztelés, pénz elbaszás... De nem muszáj megérteni.
Szóval még egyszer: én is tömegközlekedek (is), havonta maszk nélkül fodrászkodom, havi párszor étteremben eszem, majdnem minden vasárnap szüleimnél ebédelek (pár nap alatt ők is letudták a covidot otthon még első wuhani körben, aztán 3 oltás), szóval nincs probléma. Felesleges azt képzelned félünk és hetente rohanunk tesztelni minden köhintés után, mert nem így van.
Nem teljesen tök mindegy, mivel szem kötőhártyán is bejuthat a vírus. Szerencsére nem valószínű ez a terjedési mód, de nem véletlen, hogy a frontvonalban dolgozó ápolók és orvosok védőszemüveget is használnak.
Én sem örültem, hogy ülök a buszon FFP2-ben és akkor a banyák krákognak és kajálnak, mert két órát nem bírnak ki zabálás nélkül. -
Dare2Live
félisten
"mert egy szimpla találkozó előtt is tesztelsz, ami számomra elképzelhetetlen"
Ezt írta:
"Én is teszem a dolgom, megyek oda ahova kell és kedvem tartja. 3x oltás, FFP2 maszk, kézfertőtlenítő. Járok étterembe, fodrásznál ha kell levettem a maszkot könnyebben tudjon dolgozni, találkozok emberekkel, kirándulás stb."
Tehát szimpla találkozók elött NEM tesztel.Mikor tesztel:
"idős rokon példa helyettesíthető barátoknál babanéző programmal, vagy eü-i okból oltást nem kapható személy látogatása stb."
Bár lehet neked ezek is szimpla találkozók.btw rémítő konnitív diszonanciás leolvadásokat látok. Egy plda: Totálisan bezárkózott idős szülőkhöz elment gyerek+feleség ebédelni. Mindkét szülő elkapta az egyik meg is halt benne. Az első oltást 1nappal a tali elött kapták meg még 3hét lett volna a másikig. Ebből lett a "kognitív diszonanciás leolvadás" ahol az oltásba halt meg, az EÜ gyilkos, a soros és mindenki a hibás csak ő nem. Lelkileg képtelen megemészteni, hogy ő(k) "ölte" meg a saját anyját és így "védi" ki.
De én egy babanézőt se kockáztatok most tesz nélkül. Sött durvábbat mondok még tesztel sem! És teljesen elismerem MOon jellemzően én vagyok a helikopter. Mindezt úgy, hogy lelkileg nem az a tipus vagyok aki megroppanna attól mert intenzívre került miatta a haverjának a gyereke. Bár ugye aki teszt nélkül tolja az ilyet azt meg ugye lehet mégannyira se érdekli. ld fenti példám oh wait.
-
annyit tegyünk hozzá, hogy ha telibe rókázik rád egy koronavírusos a vonaton, majd a szüleidnél töltesz két napot és hazajössz, szinte biztos, hogy nem tudod (még) megfertőzni őket. bármit is szedsz össze a vonaton odafelé, valószínűleg hazahozod magadnak (hacsak nem vagy ott legalább 4 napot).
-
[CS]Blade2
addikt
Ha nem tesztelnek holnap, akkor én l*szarnám, hogy milyen. A cég mindenképp tesztelni fog PCR-el, addig nem mehetek vissza. Faternak a kórházban azt mondták, hogy én mehetek amerre látok, hiába vagyok kontakt, mert 3 oltásom van. Csak a céges előírások sokkal szigorúbbak, mert kritikus infrastruktúrában dolgozok, így 10 nap karanténom és 1 PCR tesztem lesz. Ez lesz az első, 2 évig megúsztam még a tesztelést is.
Katasztrófahelyzet állna elő, ha mi túlságosan nagy számban kihullanánk, ezért itt nem lehet szinte "direkt" terjeszteni.
Más meló esetén belefér egyszerre több kieső ember, és mint múltkor írtam, mi azt követjük, hogy az EÜ elbírja az esetszámot, szóval óhatatlan, hogy, ha túl sok embernél megszakad a fertőzési lánc, akkor lazítunk, és mondjuk megint lehet maszk nélkül vásárolni. (aztán megint kilőnek a számok, és megint korlátozás, ez lesz, amíg nem jutunk oda, hogy valamiért teljesen elengedve sem terheli az EÜ-t.)
Szóval, ha a tesztelés miatt nagyon megy a karanténozás, akkor bár a maszkhordás feloldása a nagyon kicsi esetszám miatt lesz, de az meg ugye a karanténozás miatt.Ha kicsi esetszámnál karanténoznánk és maszkoznának, az az első hullám vagy Kína.
Ahhoz viszont ez k.va kevés,
meg nem is tudom, hogy egyáltalán lehetséges-e. Majdnem minden ország ezt az utat járja, és már mindenhol nagyon elterjedt. Innen, ahhoz, hogy átálljuk, valahogy ki kellene válogatni, hogy ki az aki biztos, hogy nem covidos. Csinálni egy zónát, első körben kiüríteni, hagyni üresen x napot, hogy kihaljon rajta a vírus, és tranzit állomásokról elkezdeni feltölteni elképesztő minőségű válogatással, hogy csak oda eljussunk, hogy, ha véletlenül bekerül egyetlen ember, akkor azon belül már kontaktkutatással és teszteléssel megfoghatóak legyen a kiinduló gócok.
Ma már akkora katyvasz van, hogy két hullám között is szinte random bárhol lehet eset. Lehet, hogy csak napi 500 vagy 1000 van, de 300-500 gócból, tűnetmentes 0. betegekkel.
Vagy kiosztani 9.700.000 x 7-14 tesztet, és 14 napig egyfolytában mindenki teszteljen, és karanténozzuk sz*rrá az országot.
Szerintem itt már kiválogathatatlan a dolog. Olyan, mint tűt a szénakazalban, ahol még két vagon trágyalével is leöntöttük az egészet.Ilyen az országok 95%-ában már nem lesz:
De szerintem az is közel lehetetlen, hogy ezt örökké tudják tartani, akik még erőltetik.Franciáknál reggel 6 és dél között van most annyi új eset, mint Kínában eddig 2 év alatt.
-
törölt tag
Azért nem érted, mert te és az előző topiktárs is csak full végletekben gondolkoztok és akkor jönnek ezek a frappánsnak szánt megmondások, hogy akkor üljön otthon mindig mindenki és hegessze magára az ajtót.
Egyáltalán nem erről van szó. Nem kell azt képzelni, hogy egy vásárlás és buszozás között is rohannak a rettegők nyakra-főre tesztelni. Megpróbálom még egyszer szájbarágósan, aztán ha továbbra se értitek akkor a hiba a ti készüléketekben van. Tehát:
Volt olyan időszak amikor nem volt még oltás. Előfordul olyan eset, hogy valaki nem kaphat oltást. Olyan személy aki egyébként is beteges és akkor jó lenne tudni most csak úgy simán szokásos köhögés és láz vagy covidtól. Olyan is van, hogy három oltás ellenére azért feleslegesen ne kelljen dolgozni egy öreg immunrendszerének egy fertőzéssel, ha elkerülhető. Példa: 90 éves rokonod szép kerek szülinapján vagy karácsonykor jó lenne családoddal lenne, és jó lenne nem maszkban beszélgetni és enni a rétest. Mert ki tudja olyan korban vajon nem az utolsó alkalom, átölelni, megpuszilni, neki se a te FFP2-es fejed képe legyen az emlék, hanem a mosolyod. Akkor szerintem nem túl nagy dolog, hogy a lehetséges max. biztonság kedvéért tesztelsz egyet az összejövetel előtt. (gyengébbek kedvéért leírom a péntek délutáni mintavétel és szombati eredmény közti péntek éjjel nem kell buliba menni és onnan a dédihez...)
Sajnos a vírust nem érdekli, hogy egy tünetmentes egészségesnek tartja magát, engem bizony kurvára zavarna a tudat ha családi ebéd után egy héttel öreg rokon feldobja a pacskert fertőzéstől, hogy jaj mi vittük oda neki. Akkor is ha statisztika szerint magyar élettartam alapján 75 felett már "szabad" meghalni. Nem nyugtatna, hogy tünetmentes egészséges hitben mentem oda, ahogy mondod.Én is teszem a dolgom, megyek oda ahova kell és kedvem tartja. 3x oltás, FFP2 maszk, kézfertőtlenítő. Járok étterembe, fodrásznál ha kell levettem a maszkot könnyebben tudjon dolgozni, találkozok emberekkel, kirándulás stb. Viszont szükség esetén jó lenne teszt, hogy tudjam csak a szél miatt kapart a torkom reggel amikor másnap idős rokonhoz készülünk vagy pont koronás vagyok tudtomon kívül. És akkor idős rokon példa helyettesíthető barátoknál babanéző programmal, vagy eü-i okból oltást nem kapható személy látogatása stb.
Az legyen a magyar kormány szégyene, hogy itt nem ingyenes vagy olcsó havi pár gyorsteszt és aki biztosra akar menni inkább muszájból kifizet szükség esetén valami alkalom vagy gyanú miatt 15-20 ezret egy PCR vizsgálatért. Nem úri huncutság és rettegés hóbort, hanem felelős tett.
Amúgy IT fórumról jut eszembe, van olyan is hogy még nem volt adatvesztése annak se, aki csak egy eszközön tartja a pótolhatatlan fájljait, csak ne jussunk el odáig arra néznek furcsán aki felméri a kockázatot és minden tőle telhetőt megtesz és tart külön offline hardveren és felhőben is biztonsági mentést.
-
egy "szakmai" kíváncsiság bennem is volt, de ez a mai nappal végetért, és azért a tesztelés jórésze inkább azért volt, mert az isiovinál precíz akartam lenni, meg amikor el akartunk utazni, akkor is.
viszont így, hogy egyik teszt sem megbízható teljesen (és ugye a negatív gyorsteszt eleve kuka, de ezexerint a pozitív is
), nincs mit (mivel) megfejteni. a pcr qrva körülményes és drága.
úgyhogy én ezt elengedtem, szerintem antitestet sem méretünk többet, amikor van aktuális friss oltás, felvesszük majd és kész.
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Dare2Live
félisten
a tesztelésnek több oka van de mindenképp a terjedésének lassításának/megállításának az egyik fő eszköze. Ahogy a maszk is amiről hasonlóan vélekednek tömegek. Ahogy az oltás is... ahogy a kontaktkövetés, izoláció.... is.
ROK/Kínában.... ezekkel az eszközökkel meg tudták fogni a terjedést llényegében 0ra szorították. MOon persze a de facto stanbard a szarunk bele és különösen jellemző a mi hasznod van belölle. Én pl 3*vagyok oltva utolsót dec 11.én kaptam. Mégis maszk van rajtam pl gyerekfocin. Szülők 80%án nincs. Engem néznek ki. Amikor szóba kerül hogy ennyire félek tőle, mondom, hogy nem 3*oltva vagyok. Erre jön a meglepődés, hogy akkor minek ő egyszer sincs. Hát papa miattad. Ezzel aztán végképp nem tudnak mit kezdeni... nem értik.
-
törölt tag
Kifelejtetted azt a forgatókönyvet, hogy nem vagy beteg, de éppen tünetmentes fertőzőként szervezel nagyszülőkkel vasárnapi ebédet, kifogja a gyerek a long covidot...
Betegként az sem teljesen tök mindegy milyen vírus, mert egy mezei influenzát oké kifekszel egy hét alatt, viszont a covid rámehet több szervre és okozhat hosszabb problémákat peches esetben.
"ennyi pénzt elb.szni ezekre" ez inkább a hungarikum járványkezelés szégyene, nem jókedvből csináltatnak magánban PCR tesztet húszezerért azok akiknek muszáj tudni mi van, főleg amikor még nem volt oltás
-
van egy ún. járvány. vannak járványügyi szabályok, igen, még nálunk is. az egyik ilyen, hogy ha valaki igazolt koronavírusos egy óvódai, iskolai osztályból, akkor azt a csoportot karanténba teszik. igen, még nálunk is.
természetesen, ha senki sem tesztel, mindenki leszarja, mindenki sunnyog, akkor sosem lesz karantén és járvány sem lesz nálunk papíron.
szerintem eléggé "érthető", hogy miért tesztelnek emberek "nyakra-főre".
-
-
Csatravi
senior tag
Az antivaxerek nem érdekelnek. Kb. letojom, hogy mi lesz velük.Lehetőségük megvolt...
Magamért, családomért és a környezetemben lévőkért "aggódom" hogy ha eddig jól csinálták és megúszták akkor, mi a meglátás a jövőre tekintettel.
Nem vagyok Rusvai aki várja hogy megfertőződjön csak még nem sikerült neki. -
Drizzt
nagyúr
"Jó de ez már az elején látszott hogy az omikron sokkal enyhébb, mint a delta, hiába többszörös a fertőzés a kórházban kezeltek és a halottak megmaradtak a delta szintén vagy még azt sem éri el. "
Hat, ez mondjuk pont nem igaz, legalabbis abszolut mennyisegekben nem. Relative enyhebb, mert magasabb fertozesszamok mellett, de UK-ben egyertelmuen magasabbak a halalozasi szamok, mint a delta idejen. Korhazi szamaik nekik alacsonyabbak. Usa-ban messze most vannak a legtobben korhazban az eddigi hullamok kozul. Halalozas meg nem erte el a deltat, de arrafele tart. Szoval az egeszsegugy ugyanugy le van ultetve. Es meg nincs vege sehol az omikron kornek, Del-Afrikaban sem. A korhazban meg mindig tobb, mint fele ember van, mint aki a csucson volt. Lefele megy, de meg nincs vege. Uk is enyhulni latszik, de ott is volt mar korabban is trendfordulo. Hatha most nem lesz. De jobb nyugtaval dicserni a napot(a'la Nav).
Attol meg lehet benne bizni, hogy most az egesz legalabb nagy es szeles kozossegi vedettseget hagy hatra. -
attiati
veterán
-
-
bigdady
nagyúr
Én is, színház mozi étterem barátok család sport rendezvény, wellness fittness heti 2-3 edzőterem (ez a legdurvább mert sokan vagyunk öltöző is kicsi eszközöket mindenki ugyanazt használja). Disco meg nem érdekelt előtte sem.
Már sokszor a maszkot is elfelejtem felvenni múltkor úgy mentem be a rossmanba láttam hogy néznek de nem szólt senki közben esett le így pénztárnál már rajtam voltEgy dolgot nem felejtek el mindig kezet mosni és kézfertotlenitő kb semmi más, egyéb tekintetben már minden a régi. 3 oltással én elengedtem
-
Peat;)
veterán
Itthon a házidoki az alapján vagy elrendeli a pcr tesztet vagy alapból feltölt az eeszt-be mint covid +.
A negatív meg sehogy.
Szóval nem szerencsés a számokat egy az egyben összemérni, mert mások a tesztelési szokások, halmazok melyekből az otthoni negatív minden országban kiesik a statisztikából, minél több ezek száma annál pontatlanabb az összes tesztelési szám és a pozitivitási rátára is kihat így.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged