- Poco X6 Pro - ötös alá
- Honor 200 Pro - mobilportré
- iPhone topik
- Magisk
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Fotók, videók mobillal
- Íme az új Android Auto!
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Tomato firmware
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lasersailing
senior tag
tomato24: Br0-n van. Vendég br1-en.
tomaton van internet, vendegen nincsenMost ami furát látok és nem értek:
LAN bedugva, ipconfig válasza: 192.168.2.82
tehát az ASUS Tomato által kiosztott IP címem van, amit vendeg wifihez szerettem volna rendelni...szerk:
Most kihúztam az ethernet kábelt és az ipconfig szerint 192.168.1.52 --> tehát tomato wifin vagyok, minden működik, úgy ahogyan kell
szerk2:
vendegre átlépve ipconfig: 192.168.2.82 --> vendeg wifin vagyok, nincs internetem ping 8.8.8.8 csomagok elvesznek
(mikor írom visszajöttem Tomato wifi-re, ipconfig: 192.168.1.52)tomato verzió:
Version 1.28 by shibby -
Lasersailing
senior tag
Tomato a saját wifim.
Ha átállítom a virtual wireless interface-n a wl0.1-et Br1-ről Br0-ra, akkor nem kap ip címet a vendeg wifire feljelentkező gép. Ha Br1-en van, akkor van címe 192.168.2.xxx, csak ezt az tartományt kellene a netre kiengedni. (de úgy, hogy a belső hálózatot ne lássa)access point módban van a router. - nem tudom, hogy ez fontos-e
-
Lasersailing
senior tag
Bocsánat, lejárt a szerkesztési idő
Azt hiszem egy korábbi hozzászólásodból [link] megtaláltam, hogy mi lesz a gond:
Nálunk a net úgy néz ki, hogy egy ZTE routerhez csatlakozik az én RTN18-U (tomato) routerem, access point üzemmódban. A Vendegnek szánt VLAN-t viszont nem vezettem végig a ZTE-n, így a fenti link alapján ez a gond – gondolom én... Jól gondolom?Ill. azt még nem értem, hogy ettől miért tűnt el a saját wifi net elérése. Gondolom még valamit elállítottam, amit nem akartam...
-
Laca0
addikt
Jó lenne ha tudná... már csak azért is, mert benne van a lehetőség.
Most megoldottam egy Tenda router-el universal repeater móddal.
A portok kijelzésével van most egy kis bajom. A WAN2 a WAN melletti LAN4 port, de sehogy sem jó a kijelzése az overview-ban.Normál állapot:
Itt jól mutatja, hogy a LAN4-ben van a másodlagos net, az a 100M kapcsolat. Viszont a LAN1 helyett van WAN2.Invert mód:
Itt jó a wan2, de LAN2-4 portok vannak, pedig LAN1-3 kellene lenniük.
Lehet ezzel valamit kezdeni vagy inkább ne foglalkozzak vele? -
Laca0
addikt
Köszi, hogy kipróbáltad! Akkor tényleg úgy tűnik, hogy a Tomato nem tud ilyet.
Régebben egyszer már összehoztam, hogy telefonon megosztott nettel működött a rendszer, de már eszembe jutott, hogy ment: volt egy Tenda AP közbeiktatva. Az csatlakozott a telefon wifi-jére és onnan kábel ment az Asus-ba. -
Laca0
addikt
Ennyi van benne:
Jan 6 17:09:05 ASUS user.warn mwanroute[12038]: Multiwan status is changed, last_status=0000, now_status=2000, Update multiwan policy.
Jan 6 17:09:05 ASUS daemon.info dnsmasq[12051]: exiting on receipt of SIGTERM
Jan 6 17:09:05 ASUS daemon.info dnsmasq[12655]: started, version 2.80-936bd82 cachesize 4096
Jan 6 17:09:05 ASUS daemon.info dnsmasq[12655]: compile time options: IPv6 GNU-getopt no-RTC no-DBus no-UBus no-i18n no-IDN DHCP DHCPv6 no-Lua TFTP no-conntrack ipset Tomato-helper auth DNSSEC no-ID loop-detect inotify no-dumpfile
Jan 6 17:09:05 ASUS daemon.info dnsmasq[12655]: asynchronous logging enabled, queue limit is 5 messages
Jan 6 17:09:05 ASUS daemon.info dnsmasq-dhcp[12655]: DHCP, IP range 192.168.2.50 -- 192.168.2.99, lease time 1d
Jan 6 17:09:05 ASUS daemon.info dnsmasq[12655]: reading /etc/resolv.dnsmasq
Jan 6 17:09:05 ASUS daemon.info dnsmasq[12655]: using nameserver 8.8.8.8#53
Jan 6 17:09:05 ASUS daemon.info dnsmasq[12655]: using nameserver 8.8.4.4#53
Jan 6 17:09:05 ASUS daemon.info dnsmasq[12655]: read /etc/hosts - 2 addresses
Jan 6 17:09:05 ASUS daemon.info dnsmasq[12655]: read /etc/dnsmasq/hosts - 13 addresses
Jan 6 17:09:05 ASUS daemon.info dnsmasq[12655]: read /etc/dnsmasq/dhcp-hosts - 0 addresses
Jan 6 17:09:05 ASUS daemon.info dnsmasq-dhcp[12655]: read /etc/dnsmasq/hosts
Jan 6 17:09:05 ASUS daemon.info dnsmasq-dhcp[12655]: read /etc/dnsmasq/dhcp-hosts -
Laca0
addikt
Nem működik úgy sem. Még a dhcp kliens hiba lehetőségét is kiszűrtem fix IP-s beállítással, így sem megy. Pedig úgy tűnik, hogy valamilyen formában csatlakozik, mert átváltott a 3G AP "kapcsolódva" állapotra, tehát érzékelte a net igényt (de az is lehet, hogy ciklikusan magától is kapcsolódik a netre és független volt tőlem). De az is lehet, hogy csak a telefonom kapcsolódott rá automatikusan, amikor az Asus újraindult.
-
Laca0
addikt
Csináltam inkább egy full nvram törlést is és előröl kezdtem. Ugyanaz az eredmény. Amint átírom a saját címét 192.168.2.1-re, már el is száll a felület...
... dejavu érzés... egyszer már ezt eljátszottam a freshtomato-val és ugyanez volt a hiba... azért tértem vissza a Shibby félére.meg is találtam: [link]
-
Laca0
addikt
Közben már megcsináltam, de valami nagyon nem stimmel. A basic/network alatt nem tudok beállításokat végezni. A channel beállítások üresek és nem találom a saját ip és dhcp beállítási részt sem, miután beállítottam a korábbi fix wan címemet. A save gomb sem működik ezen a lapon.
-
tjsz
Topikgazda
Sziasztok!
Jó pár óra küzdés után rájöttem, hogy "Wireless Network Mode"-ot "Auto"-ról "B/G mixed"-re kell állítani, akkor jól működik a Wireless Client mode.
Linksystomato.org fórumon javasolták, hogy próbáljam ki az "N-Only"-t a "Wireless Network Mode"-nál, de sajnos ez "not supported". Csak azt nem értem, hogy akkor "Auto" beállítás esetén hogyan jött elő (sajnos csak rövid ideig) a nagyobb sebesség.
-
tjsz
Topikgazda
Sajnos ezt elkiabáltam.... Működik, de nagyon instabilan, egy idő után a folyamatos ping is szakadozik, majd később a távoli router elérhetetlenné válik. Így vissza kellett váltani AP+WDS módra mind2 router esetében. Viszont így - érthető módon - csak 15Mbps körül mozog az átvitel a távoli router irányába.
Az sem segített az ügyön, hogy 2019.4-es verzióra frissítettem.
-
zsolt_64
senior tag
invitelen vagyok, de hirtelen felindulásból berontottam a céges távelérésbe és ott van ping kfki. ubul válaszol
gondolom nincs nagy jelentősége. Én már betettem az admin schedulerbe hogy minden nap szinkronizáljon
a config file meg amit találtál az a /tmp.... ben van ami ram, tehát garantáltan törlődik. hogy honna veszi elő azt nem tudom. -
-
Akkor már valami változott azóta, régebben próbáltam, akkor még ismerte. Viszont akkor használhatod a crontab-ban lévő parancsot.
Nekem már nincs Tomato-m, nem tudom tesztelni.
-
-
-
Tav-Csoves
őstag
nem akarom túlzottan beleütni az orrom, bocsi:
tegyük fel, hogy kell a lista, akkor elég lenne az elküldött üzeneteket böngészni, és akár egy fake címet is írhatsz, majd pedig a mail-daemon (ami ír, hogy hibás az email cím) arra, beállítasz egy szűrőt, hogy azok a levelek mind a kukában landoljanak.
Így lesz egy listád akkor, amiben nincs duplikáció, és a beérkezett levelek helyett a küldött leveleket kellene csupán nézed.
De ez csak tipp, a többihez nem értek. -
-
-
tjsz
Topikgazda
A log-ban ennyit lehet látni:
Dec 4 04:45:38 RT-2CFDA15Fxxxx mail.info msmtp: host=smtp.gmail.com tls=on auth=on user=xxxx@gmail.com from=xxxx@gmail.com recipients=mailcímem@gmail.com mailsize=7058 smtpstatus=250 smtpmsg='250 2.0.0 OK 1575434738 d19sm473533wmd.38 - gsmtp' exitcode=EX_OK
-
sztanozs
veterán
szerintem entware -ben (vagy optware?) van tune2fs
konvertálás ext2-rőltune2fs -O extents,uninit_bg,dir_index,has_journal /dev/sda1
ext3-ról
tune2fs -O extents,uninit_bg,dir_index /dev/sda1
Amúgy szerintem az ext4 elepvetően csak a journalban különbözik, ami miatt meg nem lesz gyorsabb a fájlrendszer (csak ellenállóbb a lefagyásra és/vagy az áramkimaradásra). Sőt gyengébb készülékeknél (pl telefonoknál) ha ext fájlrendszert használnak inkább lebutítják ext2-re ext4-ről, hogy gyorsabb legyen. De majd a kolléga tesztel és meglátjuk
-
-
-
-
-
Na jó... De akkor döntsd el, hogy a HDD-re telepítenéd az entware-t, vagy inkább a JFFS-be? Előbbin nyilván nagyobb a hely (ha később kellene bármire), utóbbi előnye viszont, hogy mindig ott van a routerben, úgy használhatod a telepített dolgokat, mintha a tomato része lenne.
A JFFS-be telepítést itt leírtam. A végén az
opkg install screen
Neked már nem kell. -
-
Üdv!
"
can't create directory
"Nem tudja létrehozni a mappákat. Entware telepítéshez szükséges, hogy az /opt mappa alá legyen csatolva valamilyen Linux alapú filerendszerű háttértár. Alap rendszernek általában elég az is, ha a /jffs-t bind-eled oda, de ha van HDD, az is jó. NTFS nem jó erre.
-
-
-
Üdv!
Persze, de erről beszéltünk is már korábban. Kisebb átalakításokkal most is használom Padavan fw alatt a Xiaomi routeren.
-
tjsz
Topikgazda
Sziasztok!
Hosszas tesztelés után az alábbi a helyes sorrend MultiWAN config esetén (ez egy olyan config, hogy ha elmenne az egyik szolgáltatónál a net, akkor kapcsoljon át a másikra).
1. Advanced - VLAN - VLAN - állítsd be, hogy pl. VID 3-hoz tartozzon a WAN, VID 4-hez pedig a WAN2 + router reboot
2. Advanced - Routing - Misc. - DHCP Router: legyen kikapcsolva
3. Basic - Network
- Number of WAN ports: 2 WAN
- Check connections every: 1 min.
- Target 1: google.com (ezt fogja ellen. 1 percenként)4. Basic - WAN settings:
- Load Balance Weight: 1
- Watchdog Mode: traceroute
- a többi a netszolgáltatód által meghatározott5. Basic - WAN2 settings:
- Load Balance Weight: 0
- Watchdog Mode: traceroute
- a többi a netszolgáltatód által meghatározott6. Basic - DDNS (ha használsz ilyet)
- IP address: use external IP address checker (így ha változik, akkor elvileg a DDNS is frissülni fog)Üdv: Szabi
-
tjsz
Topikgazda
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám ezzel a "failover" megoldással.
WAN1 = load balance weight 1
WAN2 = load balance weight 0 (failover)Tehát elvileg minden kifele menő forgalom a WAN1-en megy, eddig ok. Ha ezen a madzagon elmenne a net, akkor automatikusan menne minden WAN2 irányába. Csakhogy ha kihúzom a WAN1-es kábelt (szimulálva a net megszakadást), akkor sem áll át a WAN2-es kapcsolatra. Miért? Hol lehet a hiba?
Üdv: Szabi
-
Lazlow
csendes tag
Köszi!
Végül ezt töltöttem le, mert 32k NVRAM-os es MIPSR2 az RT-N15U (a Mega-vpn nem fért rá igy maradt a Max build):
https://exotic.se/freshtomato-mips/v2019/2019.2/K26RT-N/Asus%20RT-Nxx%20%26%20CO/freshtomato-K26USB-NVRAM32K_RT-N5x-MIPSR2-2019.2-Max.zip
Eddig úgy néz ki működik. -
tjsz
Topikgazda
Hm, a TomatoAnon féle lista alapján jó hozzá a sima K26-os és a K26USB is. Ezek alapján nem 5x, hanem 8x jó hozzá.
De mivel én nem ilyen routert használok, ezért jobb lenne, ha várnál egy olyan hozzászólásra aki ilyet használ. Vagy esetleg nézz utána/kérdezz rá ezen router fórumában.
-
madrac
senior tag
Amivel én nem vagyok megelégedve. Asus N18U-on legalábbis folyamatosan szakadozik a wifi jel a legújabb verzióval, ha kicsit távolabb rakom. Mind mobiltelefonon, mind az okos eszközökön amik rá csatlakoznak. Akkor múlt el, mikor visszakerült a helyére, 1-2 méter távolságra az eszközöktől... Mondjuk az ezelőtti Shibby féle Advanced Tiomato alatt nem próbáltuk, hogy szakad-e, ha távolabb rakjuk.
Próbálgattam a beállításokat, de nem sokra jutottam. -
Az a baj, hogy a licencelése eléggé megköti ezt a firmware-t, pedig nagyon jó lenne, ha más vasakra is elérhető lenne, akár MediaTek-re, akár Qualcomm-ra, akár másra. Kár érte, mert nálam toronymagasan a legbarátságosabb szoftver minden CFW közül amivel eddig dolgom akadt, de így sajnos mindig kevés új vasat is támogat, ráadásul a BroadCom nem is az olcsóbbak közé tartozik, így ha korszerűbbet akarsz venni, a bukszát is jól ki kell nyitni.
zambozoli, részemről a megtiszteltetés!
-
mobilizmo
addikt
Szerintem túl beszéljük ezt a dolgot. Nem csináltam, hisz nem is volt ilyenre okom. Mint írtam, sima (verzió) upgrade-nél (erre vonatkozott az eredeti kérdés is) megtartom a beállításokat. Tapasztalatom szerint eddig ez mindig működött hibátlanul. Minden más esetben beállítom (from scratch) az eszközt.
-
rento
őstag
de igen, mégsem értem el őket ha így állítottam be.
mobilizmo: Az jó ha látja a külső ipdet a noip, ha tomatoba ddns részben a use external ip address checker-t választod akkor látnia is kell. Viszont attól még mindig natolhat a hwg-d. Ha ez áll van, akkor ott is ki kell engedni portforwardal a portokat.
-
rento
őstag
-
-
czaki
tag
Ext4-re tudom valahogy formázni Windows 7-en külső szoftver igénybevétele nélkül? Illetve így feltételezem nem férek majd hozzá, ha esetleg más Windowsos géphez akarom mobil eszközként csatlakoztatni.
Erről a HDD-ről van egyébként szó. Nem egy mai darab, de volt itthon, így használt vettem mint NAS.
-
czaki
tag
Szia!
Pontosan otthon fogom tudni megnézni, de ha jól emlékszem 5400 RPM-es az a SATA laptop HDD ami egy külső házban lakik és USB 3.0-s kábelen csatlakozik a router "előlapi" portjára. NTFS-re formáztam, de erre nem vennék mérget.
Igazából ezzel az issue-val együtt tudok élni, csak jobb teljesítményre számítottam. Total Commandert használva sem túl acélos a másolási sebesség, NAS storage-ként használom a meghajtót.
-
czaki
tag
Köszi, a csatorna-rulett hozott valamit: 20 MHz-es channel width mellett találtam egy olyat, ahol stabilan 144 Mbps a rate-nél mutatott sebesség. 100/100-as Digi nettel a lenti eredményt hozzá wifin, szerintem elfogadható.
Már csak az a kérdésem, hogy a Transmission kliensnél a valós letöltési sebesség miért áll meg ennek ellenére 3 MB/sec-nél? Az RT-N18U van közvetlenül az internetre kötve, így ott a vezetéknélküliségből fakadóan nem lehet sebességvesztés. Vagy ez nem bug, hanem feature?
-
czaki
tag
Működni működik, de a wireless rate korábban 300 és 150 Mbps között ingadozott, most viszont csoda, ha 100 fölé megy. A jelerősség is meglehetősen gyenge a két eszköz között. Ezt az anomáliát nem sikerült megfejteni, az eszközök pozíciója és "árnyékolása" nem változott.
Rakjam automatikusra a csatornaválasztást vagy azzal csak rontok? A channel width 20 MHz, azon és as csatornaválasztáson kívül sok állítási lehetőségem nincs.
Mindenesetre köszönöm a segítségeteket és a javaslatokat!
-
czaki
tag
Felmásztam érte, lekaptam a fő routert, frissítettem kábelen keresztül, minden beállítást újból kézzel megadtam. Most újra frissítem a másik routert, szintén kézzel beállítom NVRAM törlés után, meglátjuk mit hoz.
A wireless beállításokhoz nem nyúltam, mivel nem értek hozzá.
Remélem ez az újbóli próbálkozás megoldja a gondokat.
-
czaki
tag
Akkor vagy felmászom a szekrénybe a másik routerhez, vagy így marad.
NVRAM törlés természetesen volt, pont ezért furcsállom, hogy az eddigi teljesítmény korántsem olyan stabilan jelenik meg frissítés óta. Ha eddig jó volt és minden ugyanaz (környezet, hardver, beállítások), csak verziót ugrottunk, akkor nem értem mi a csípődés oka.
Nyilván én sem gondolom hogy a frissítés hozadéka ez, de nem tudom az okát sem a változásnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged