Hirdetés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Íme az új Android Auto!
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
No, ma egy olyan aspektusát hoztam a nyelvtanulásnak, amiről nem szoktak beszélni, de már többször belefutottam a görög kapcsán. Most éppen kíváncsi voltam, h milyen nyelvtanulós appok vannak, hiszen anno ilyenek nem léteztek, de még könyvek is csak igen gyéren. Nem vagyok elájulva tőlük, de kiegészítőnek el tudom képzelni, ha tanul vki. De nem is ez a lényeg.
Belehallgatok az egyik hanganyagba, minipárbeszédek. És... Kb: "Zavarja, ha rágyújtok? - Jaj, dehogy, egyáltalán nem." Eszébe sem jut azt is megtanítani, h hogyan lehet udvariasan azt mondani, h de igenis zavar, ha az orrom alá tolod a büdös bagódat, és a képembe fújod a füstödet. A gr világban még ma is lehet szinte bhol füstölni, és ki vannak akadva, ha némelyik normálisabb étteremben nem szabad. V pl a távolsági buszon, vonaton végre már meg van tiltva, de a sofőr továbbra is menet közben is szívja... Mert ez nekik JOGuk. Eszébe se jut, h bunkóság mindenütt gátlástalanul dohányozni, és ez bkit is zavarhat. Nincs jogod, h zavarjon. Simán gyerekek mellett, kaja mellett, stb. Nagyon lassan változik ez...
Na, szal, amikor nyelvet tanulunk, kultúrát, nyelvi és nemnyelvi logikát, mentalitást is tanulunk, ha vban érteni és jól beszélni akarunk egy nyelvet. És itt vannak nagy különbségek: germánul, szlávul, újlatinul tanulni ebből a szempontból viszonylag egyszerű, bár újlatinul már ott a manyana-szemlélet...
De a görögnél ez a különbség már sokkal extrémebb. Hónapokig el lehet úgy éldegélni Gro-ban, mármint nem turitaként értem, h nem találkozol olyan alapvető szavakkal, mint pl csekk, átutalás, meg sok egyéb, amiről itthon v Ny-Eu-ban rendszeresen szó esik. Egyszerűen egy átlag gr nem ilyenekről beszél, ha nem muszáj. És a Gro-ban készült tankönyvek is ezeket a témákat tükrözik, így tkp be van szűkítve a szókincs, és sokszor bajban vagy, ha egy normális eu-i szöveget gr-re kell fordítanod, mert azon túl, h az ilyen "extrém" szavakat külön kell(ett) megtanulnod, azt is meg kell(ett) tanulnod, h hogyan mondd el úgy, h meg is értse, ha vmi olyat akarsz kifejezni, amiről ők nem szoktak beszélni, v nem úgy. Nem arról van szó, h hülyék lennének, de bizonyos gondolatok bennük fel sem merülnek. Ld pl, h a cigi zavaró is lehet. De sok ilyen példát mondhatnék még, ha eszembe jutna, h totál körbe kellett írni, magyarázni vmit, mert a logikáját nem értették, h vmiről vmi eszembe juthat, ahhoz kapcsolódhat.
Ja, h miről beszélnek? Pillanatok alatt meg lehet tanulni pl az összes rokoni fokozatot, mert az nagyon fontos, h ki kinek a kicsodája, és számontartják a másod-, de néha még a harmadunokatestvéreket és a szeretőket is
V könnyedén meg lehet tanulni a kajaneveket
Ja, és persze a poltikai kifejezéseket 
Az ilyen jellegű angolos élményeimet még nem gondoltam végig, de kíváncsi lennék, ti mivel, mikkel találkoztatok. H egy adott nyelv országának életmódja, gondolkodásmódja hogyan befolyásolja a nyelvtanítást, nyelvtanulást.
Új hozzászólás Aktív témák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- iPhone topik
- Konteó topic
- Dobná a fizikai kezelőszerveket a Sony gamepad koncepciója
- Mikrotik routerek
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Robogó, kismotor
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Parkside szerszám kibeszélő
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Bérelhető csúcskategóriás PC RTX 5090-vel - Ryzen 7/9, DDR5 ram
- ASRock Radeon RX 9060 XT Challenger OC 16GB - INGYEN FOXPOST
- Picit hibás - iPhone 12 PRO MAX 256GB - Grafit - Új 100% akkuval
- Normál állapotú Galaxy S25 DS 256GB Navy Blue
- Bowers & Wilkins 702 Signature Datuk Gloss Karcmentes, hazai darab
- 27% - MSI RTX 5080 SHADOW 3X OC 16GB GDDR7 Videokártya! BeszámítOK
- Apple iPhone 12 Mini 128 GB Fekete 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- 265 - Lenovo ThinkBook 16 (G6 ABP) - AMD Ryzen 5 7530U, no GPU
- Több db 512GB M.2 NVMe PCIe Gen3 x4 SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

De a görögnél ez a különbség már sokkal extrémebb. Hónapokig el lehet úgy éldegélni Gro-ban, mármint nem turitaként értem, h nem találkozol olyan alapvető szavakkal, mint pl csekk, átutalás, meg sok egyéb, amiről itthon v Ny-Eu-ban rendszeresen szó esik. Egyszerűen egy átlag gr nem ilyenekről beszél, ha nem muszáj. És a Gro-ban készült tankönyvek is ezeket a témákat tükrözik, így tkp be van szűkítve a szókincs, és sokszor bajban vagy, ha egy normális eu-i szöveget gr-re kell fordítanod, mert azon túl, h az ilyen "extrém" szavakat külön kell(ett) megtanulnod, azt is meg kell(ett) tanulnod, h hogyan mondd el úgy, h meg is értse, ha vmi olyat akarsz kifejezni, amiről ők nem szoktak beszélni, v nem úgy. Nem arról van szó, h hülyék lennének, de bizonyos gondolatok bennük fel sem merülnek. Ld pl, h a cigi zavaró is lehet. De sok ilyen példát mondhatnék még, ha eszembe jutna, h totál körbe kellett írni, magyarázni vmit, mert a logikáját nem értették, h vmiről vmi eszembe juthat, ahhoz kapcsolódhat.
V könnyedén meg lehet tanulni a kajaneveket