- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Magisk
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- iPhone topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #2083 üzenetére
Kapitány! Német megy?
Nem létezik, hogy nem hoztak még össze egy rpm-et. Mi akadálya?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Tsebacsi #2073 üzenetére
Test csomag, ez szerintem jó.
A tervezőhöz meg új gép kell szvsz. -
Vladi
nagyúr
válasz
Tsebacsi #2071 üzenetére
"De ezek szerint ha a dedikált kártya a gépben nem támogatja, fújhatjuk az egészet, jólsejtem?"
Jól. Hát azért tudnia kell, mert különben hogy futtatod a kódod? cpu-n?Milyen gép amúgy?
Ácsi, ácsi! Te meg bedobtad a fórumba? Mennyi lesz a részesedésem?
mod:
Na akkor nagyon diadaktikusan: video eszköz támogatja -e? Adott suse-ra felmegy -e könnyen olyan driver, ami használni is tudja? A programod fut -e linux alatt?
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz
ErosenZold #2058 üzenetére
Hányas grub? remélem 1.
Ha igen, akkor keresd meg a
/boot/grub/menu.lst fájlt. Azt rootként tudod szerkeszteni, mondjuk kedittel.Ott:
splashimage sor elég tégy egy kommentet: # és akkor nem tesz ki képet.A title bejegyzéseket tudod szerkeszteni is.
De figyi má! Most kezdesz linuxozni és ez a legfőbb gondod?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Sweet Lou 6 #1854 üzenetére
Úgy tudom 2 évig támogatott egy kiadás.
-
Vladi
nagyúr
Nem volt rpm? Minek a deb?
Ha meg forgatni akarsz, akkor a devel csomagokat is tedd fel. Leírás a fordításról.
-
Vladi
nagyúr
Legegyszerűbb, ha a csomagkezelőben keresgélsz.
De a kde-apps-on is szétnézhetsz. -
Vladi
nagyúr
Böngészni:
Sokáig Opera volt, Aztán Firefox 3, de mostanában a Chromiumra szoktam rá.Levelezés:
EvolutionZene:
xmms, audacious, smplayer, lxmusic, ami épp a kezembe kerül.Film:
smplayerfájlkezelő:
mc és gnome-commanderEzek leginkább gnómos progik.
Többi az milyen mi?suse-n tolod? Csak lesek, hogy jön fel itt a suse közösség.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Sweet Lou 6 #1713 üzenetére
Jóvan akkor. De a sensorral mi a gondod? Azt nem értettem.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Sweet Lou 6 #1709 üzenetére
Az a default torrent port, azon nem érdemes használni. Sok tracker el sem fogadja.
Inkább tedd nagyobbra. Egyébként alul van egy ikon, az zöld, sárga vagy piros a szerint, hogy aktív vagy passzív vagy. Meg ír is valamit, hogy nincsenek kapcsolatok és tűzfal hiba, de már nem emlékszem mit írtam.Másikhoz sensors-detect kell. Írás.
-
Vladi
nagyúr
válasz
leviske #1649 üzenetére
Ja hát ezt írom egy ideje.
Aki meg eljutott odáig, hogy mi a root és hogy kap root jogot, az nekiláthat a /etc-nek.
Egyébként ez egy intuitív disztró. Valahogy kiszagolta, hogy nem tudod mi a repó fájl és feltett egy egyszerű rejtvényt neked.
Persze örülök, hogy mostmár működik.(#1653) SLD :
Hát dehogynem:sudo su -
-
Vladi
nagyúr
válasz
leviske #1643 üzenetére
Már írtam a másik topikba, hogy:
su -
Utána meg indítasz egy kate-et mondjuk és szerkeszted ami kell.
"Nem értem miért"...
Hát ez az, hogy nem érted.
Hagyományosan Linuxban megkülönböztetünk sima usert és rootot.
A sudo-t arra találták ki, hogy sima usernek lehessen vele lokálisan magasabb jogosultságot adni.
A kezdőknek szánt ubuntuban meg letiltották a root fiókot. Majd az első usert felvették a sudoer csoportba és annak adtak teljes jogot. Így ott elvileg sose tudsz rootként futtatni semmit. Gyakorlatilag a user jogait emeled meg sudo-val.A suse meg - ha jól tudom - még a klasszikus vonalat követi. (Mint a legtöbb disztró de ezt most hagyjuk.
)
Ezért írtam, hogy
su -
és utána:
program
Ez a legegyszerűbb mód.(#1644) SLD:
Nagy ügy. Én meg 4 éve. Meg 2 éve friss utubnut. -
Vladi
nagyúr
válasz
leviske #1641 üzenetére
Azt nem tudom mit kolbászolnak szuziék. Próbáld meg azt a repó fájt áttenni valahová. Utána próbáld.
Egyébként nem fut a háttérben velemi automatikus frissítő program? Fedorán az szokta foglalni az egész csomagkezelő adatbázist.Vagy azt a ] -t tedd vissza az első sorba és vedd ki a sorközöket.
-
Vladi
nagyúr
válasz
leviske #1635 üzenetére
Az első hiba az, hogy valamilyen szintaktikai hibát talál a repó fájlban. = jelet hiányol. Meg kéne nézni, mi van a
/etc/zypp/repos.d/download stb fájlban, hogy mi van. Meg megnézni, hogy egy referenciát, hogy kéne kinéznie.A 3-as meg azt mondja, hogy valami már foglalja egy csomagkezelő a másikat. Csak egyet nyiss. Először nézd meg azt a repó fájlt.
(#1636) McKane:
Elvileg a grafikus szerverhez (xorg) már van egy driver intel csipekhez. Nem kell külön telepíteni.
-
Vladi
nagyúr
válasz
leviske #1631 üzenetére
Hello!
Akár át is térhetsz, a te dolgod.
Sorrendben:
Synaptic elég sok rendszerre van, többek között Fedorára is. Ha van hozzá csomag akkor csak feltelepíted és kész.RadeonHD a nyílt forrású driver, ezt mellékeli minden disztró alapértelmezetten. A gyári driverhez (neve: fglrx) meg szerintem egy extra repó kell. Illetve keress rá leírást az opensuse.org-on.
Meglehet, miért ne lehetne. Ugyan úgy samba kell hozzá. Gondolom az is yastból állítódik.
Támogatással nyújtanak többet. Meg pár dologgal. Sima otthoni usernek elég az open.
Valami testing tároló kellene hozzá szerintem. Ismerd meg a suse tároló rendszerét. Gondolom valahogy elérhető már.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #1622 üzenetére
Megéri? Nem igazán. Sok szmogot bocsájt ki, és károsíthatja a szaglószerveket.
Naná, hogy megéri. Próbáld ki, nézd meg, ha beválik és tetszik akkor marad.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neurotoxin #1617 üzenetére
Én nem, de ha liveCD-vel feltelepíted az elég. Netről úgyis tudja majd szedni a csomagokat ami még kell.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neurotoxin #1614 üzenetére
Hali!
Hmm: Grafikus megjeleníto: Intel X3100
Ezzel illene mennie.Mindegy. Live CD-n is át tudsz állni vesa driverre. Azzal mindennek mennie kell. Utána már tudod telepíteni, illetve megkeresni, hogy mi is a hiba!
Itt egy leírás mindennek a menetéről.
-
Vladi
nagyúr
válasz
KnightMan #1608 üzenetére
Hali!
A suséban mindent a yasttal lehet csinálni. Többek között a csomagkezelő is ott van. nvidiát pedig így kell telepíteni.
10.3 nem régi egy kicsit?
-
Vladi
nagyúr
Pulse valójában csak egy felület. Alatta szerintem az alsa dolgozik.
Első próbálkozásra fogj egy lejátszót (pl: audacious) és abban állítsd be a hang kimenetet alsára és a megfelelő eszközt. Úgy fog menni?Jah és elvileg teljesen le is szedhető. Viszont nekem úgy Fedora alatt nem ment a hang flashel böngészőben. Csak pulseal hajlandó.
-
-
-
Vladi
nagyúr
(#1515) Xelo!
sudo módszert leginkább ubuntu alatt használják. Itt más módi járja. Van rendes root.
Letöltött drivert ne telepíts, ha jót akarsz. Van jó kis csomag, ha régebbi is előbb utóbb felkerül a frissítés. Ismerd meg a csomagkezelést. Ati telepítése.
Plusz hát a SuSE-nak fasza jó dokumentációja van. Abban szerintem megleled a válaszok 99%-át.(#1516) Lamair!
Előkészítesz partíciókat. Mondjuk 2 winnek. SuSE szeret okoskodni logikai partíciókkal. Jó erről lebeszélni telepítés közben. Tehát legyen partíciód előkészítve neki. Legalább egy gyökérnek / (6-8 giga) meg egy homenak /home. (3-4) Nem muszáj szétszedni, de hasznos. Plusz kellhet még egy swap is ha nincs minimum 1 g ramod. (0,5-1 giga) Ha van elhagyhatod, vagy utólag pótolod.
-
Vladi
nagyúr
Közben megtaláltam az ide vonatkozó passzust. Hogyan kell beállítani a tűzfalat.
Ez csak angolt leletem. A suse-s doksikat forgathatod bátran.Viszont nem biztos, hogy minden tracker elfogadja a példa portokat. Érdemes nagyobbat választani. Én simán tennék elé egy 1-est.
-
Vladi
nagyúr
Ez még ktorrent? Milyen portra állítottad? Akkor ha nincs tűzfal, akkor mennie kéne.
Routered van? Ha zárt oldalon vagy, akkor a tracker kiírja, hogy aktív, vagy passzív vagy.Eszembe jutott még valami:
ktorrent --debug
Terminálban ezzel a paranccsal indítsd. Kezd el tölteni. Na amiket kiír, azt nézzük már meg.
-
Vladi
nagyúr
Érdemes megpróbálnod egy dual-boot rendszert. Előfordulhatnak szokatlan dolgok Linuxban. Elsőre nem sikerülnek a dolgok. Ezért jó ha van egy mentő rendszered, ami működik.
Idővel meg lassan összejönnek a dolgok. Ha már minden működik és megszoktad, akkor véglegesíteni lehet.Javaslom egyszerre csak egy problémára koncentrálj. Könnyű elveszni a részletekben. Ha az megvan jöhet a következő.
-
Vladi
nagyúr
Ok. openSUSE-hez van elég izmos dokumentáció.
Ott szerintem majd mindenre kapsz választ.A disztróknak az a lényege, hogy egy csomó programot adnak hozzá. Meg drivereket. Elsőként mindig a hivatalos csomagokat próbáld telepíteni. Ha nincs megfelelő akkor keress csak más utakat.
Itt a suse csomagkezelése, illetve pár mondatban összefoglaltam az alapokat egyik cikkem elején.A kérdés az, hogy a virtuális gép milyen vga-t emulál. Gyanítom "generic" amit vesa drivernek el kell tudni vinnie. Persze kipróbálhatsz egy catalyst telepítést és fenn is lehet a driver, csak ne azt használd. Illetve betöltheted azt is, csak akkor a Linux terminál üzemmódjával szembesülsz.
-
Vladi
nagyúr
válasz
V.Stryker #1465 üzenetére
Úgy érti, hogy érdemes külön rakni a /home-ot mert általában elég nagy és abban tárolja a rendszer a felhasználó programok adatait. Persze lehet minden a / (gyökér)-ben. Akár még a swap is, ha swap fájlokat használsz.
A legnagyobb a /usr szokott lenni. Abba kerülnek a felhasználói programok. OOo stb. A többi olyan 1-200 alatt.Arra viszont figyelj oda, hogy ne engedd a suse-t okoskodni particionálásnál. Mert legutóbb mikor próbáltam mindenképpen logikai partíciókat akart - mint valami bsd - alig lehetett lebeszélni róla. Szóval csak ésszel.
ntfs oké minden disztrón.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Az a baj, hogy nem csomagból telepítetted a drivert. Akkor az ubuntun is ilyen szívás lenne. Nem létezik, hogy suse-hoz nincs .rpm nvidia driver.
Nameg az szokott gondot okozni - legalább is fedorán néha- , hogy hamarabb jön ki a kernel mint a driver modul, vagy fordítva.Ahogy nézem, a folyamat itt is a megszokottat követi: link. Annyi, hogy ubuntuban egy grafikus program csinálja ezt a felhasználó helyett. Ami jó is, meg rossz is.
Én úgy vagyok vele, hogy inkább kövessük a látszólag bonyolult módszert, mert akkor látjuk a hibákat is. Ubuntun meg akkor vagy meglőve, ha valami gixer közbejön. Nem is tudod mi a hiba. Persze a te dolgod, hogy melyik disztrót használod. Csak ez azért hozzátartozik a döntéshez. -
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz
BaliJack #1432 üzenetére
A másik disztró kérdéssel kapcsolatban csak a szokásos közhelyeket tudom elismételni.
Azért van néhány tanácsom:
- Ha már most van egy telepített rendszered - ami szimpatikus is - érdemes azon megoldani a problémákat, mert így tanulsz a legtöbbet.
- Sajna néha nekem úgy tűnik, hogy még kevés is a disztró. Így nehéz megfelelőt találni.De nemrég olvastam egy bölcs embertől:
- Először telepítsd fel úgy, ahogy sikerül.
- Másodjára telepítsd úgy, ahogy tudod.
- Harmadjára pedig ahogy szeretnéd.Akkor most végül is megy a dolog nem, hogy került egy kis szabad hely? Amúgy érdemes figyelembe venni, hogy a linuxos fájlrendszerek nagyon faszák, stabilak, nem töredeznek... amíg el nem éred a 90-95%-os telítettséget. Utána azért elég érdekes dolgokat csinálnak. Ezt tartsd szem előtt.
[Nálam is úgy van: 6 gigát foglal a / a 10 gigás partíción és 7-et a /home a 15 gigáson. Van helye bőven, sosem fut ki belőle.]-kdM-!
A kérdésed vesd fel a Linux abszolút kezdőknek topikban. Ide kevesen járnak, én meg életemben nem használtam wifit.
De már egy pár srácot kiokosítottak ott a nagyok. Hajrá. -
Vladi
nagyúr
Nos a kde4 még igencsak béta. Bármit is mondanak.
A más rendszerre váltás tényleg érdekes kérdés. Még linuxon belül is problémás lehet. Én pl. nem is nagyon mennék messze fedórától, max centos jöhet szóba.Ha unod a banánt - vagyis az uborkát
esetleg alternatíva lehet egy stabil debian. Az közelebb áll a megszokotthoz és garantáltan stabilabb.
-
Vladi
nagyúr
(#1423) BaliJack
Elképesztő, mi folyik nálad.
Ha másik disztrót akarsz, elég a /home-ot felhasználni. Persze a user neve legyen ugyan az. Így megmaradnak a felhasználó beállításai. Ezen kívül a rendszerből is érdemes 1-2 dolgot átmenteni. Ezek tipikusan a /etc/fsbat és a /boot/grub/menu.lst. Utóbbinál nézd meg, hogy ne csak egy link legyen.
(#1424) tlac
A telepítendő .rpm-ekre gondolsz? Szerintem azokat törli telepítés után. De ez yast beállítástól függ.
Egyébként valószínűleg a /var/cache -ben valami. -
Vladi
nagyúr
válasz
BaliJack #1391 üzenetére
Rendbehozni magát nem fogja, az a te dolgod. Azt csinálja, amit mondasz neki, ha hülyeséget hát azt.
De először a / és a /home legyen rendben, hogy elinduljon már rendesen.
A többit már kényelmesebben grafikus felületen.
Amúgy ne aggódj, nagy hibát nem csinálhatsz amíg nem kezdesz el formázgatni, particionálni.Óóóó
Nagyszerű. -
Vladi
nagyúr
válasz
BaliJack #1382 üzenetére
Látok a gömbben, mit látok... látok egy merevlemezt 7 daliás partícióval...
Általában az, amelyikre azt mondod neki, hogy legyen az.
Összvissz annyi történt, hogy szépen tánevezte a merevlemezedet sdb-ről sda-ra.
Gondolom nem változott a partíciók száma, így gyanítom a keresett /home a /dev/sda4
"/dev/sda4 Linux"
Öcsééém, mint a 3. birodalom...Kirstályéjszaka, eh..
Ha ránézel az fstabra
less /etc/fstab
Láthatod - és ide a rozsdás bökőt, hogy így lesz - hogy a gyökér / partíciót is a régire írja. /dev/sdb3. Viszont annál nem lesz gondja, mert a Grub az ami megkeresi a kernelt, megmutatja neki a gyökér partíciót. Eztán már mindegy mi van az fstabban, mert az csak később jön. A Linux már működőképes. Csak a
/home-ot nem találja.Most amit tenned kell, hogy átírod az új eszköznévre. Vagyis:
/dev/sda4 /home ext3 acl,user_xattr 1 2
Ehhez még mindig 1-es futási szinten használhatod a nano programot.
Ez egy konzolos txt editor.nano /etc/fstab
Módosítod ami kell, majd ctrl+o mentés és ctrl+x kilépés.
Ezután már meg kell találnia a /home-ot.
Fel is csatolhatod rögvest:mount /home -v
Ha visszabeszélés nélkül megcsinálja, már kész is és lehet indítani a grafikus felületet.
init 5
Vagy újra a rendszert
init 6
Érdemes végignézned ezt a metódust, átgondolni mi is történik, mit csinálsz, mert nagyon sokat tanulhatsz belőle. Így teljesen világos lesz a dolog.
Még egy kis kötelező olvasmány fstabról.
Hajrá!! Jöhet a következő progléma. -
Vladi
nagyúr
válasz
BaliJack #1380 üzenetére
Atyavilág! Hány partíciód van neked?
Na csináld akkor 2 lépésben.
fdisk -l > fdisk.txt
less fdisk.txtless soronként lép. ctrl+z,y kilép. Azt a partíciót kellene megkeresni, ami akkora mint a régi /home.
Valszeg nem /sdb4. Utána ez a fájl mehet az fstabba."acl,user_xattr" ezek az opciók valyon mit jelenthetnek?
Micsinálnak mostanában süsüék?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest