- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- iPhone topik
- Yettel topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mobil flották
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rmihaly
tag
válasz
Mauzes #11706 üzenetére
Azért érdemes elszámolni beadni adatokat, és szolgáltatót főbérlőt is kihívni, hogy a kiköltözés/szerződés felmondáskori óraállásokat és egyéb állapotokat rögzítsenek.
Felmondani fellehet, de a fogyasztási helyre a szolgáltató mindent felszámolhat - akár az előző kiköltöző fél tartozását is, ami így főbérlőre marad. Vagy pl díjtartozás miatt nem tud az új bérlő beköltözni... csak ha rendezi az előző bérlő tartozását.
Aztán amig nincs rendezve lóg a levegőben minden.... -
rmihaly
tag
válasz
313313 #11466 üzenetére
"Jól mondod, kapacitív rögtön fizetős."
Ez (jelenleg) lakossági felhasználónál nincs így.
Sőt, mivel egy két díjtétel 2025-ös évben nincs alkalmazva még olcsóbb is mint 2024-ben (kif iv. tarifán ~30Ft/kWh, A1 tarifán 36Ft/kWh)10/2024 (XI.14) MEKH rendelet:
10. Az átviteli és az elosztói meddő energia díj
24. § (1) A meddő villamos energia elszámolását a nem lakossági rendszerhasználó által a közcélú átviteli vagy elosztó hálózatból vételezett (induktív) vagy betáplált (kapacitív) meddő villamos energia elszámolására kell alkalmazni a csatlakozás feszültségszintjétől függetlenül.Bővebben részletesen (kif iv. okosmérős elszámolásról): https://www.mvmnext.hu/aram/pages/aloldal.jsp?id=14340542
-
rmihaly
tag
Az ablakét nem javítja, a teljes szerkezetre nézve igen, javul (ha le van engedve a redőny).
Ha neked ennyi elég jó lehet csak a redőny.Ha pl nincs lehúzva napközben a redőny, akkor ugyanott vagy mint most (azaz páralecsapódás jelentkezik az ablakfelületen, a víz lefolyik az ablakról, vízesíti falat/padlót stb).
Ha most nincs így akkor persze vállalható csak a redőnyözés, ha viszont van az alblakon napközben lecsapódás, az üvegezés cseréjének is utánanéznék. -
rmihaly
tag
Hőszigetelést nem javítja.
Annyival leszel beljebb, hogy az ablak külső üvegét nem a kinti hideg levegő éri, nem mozog a levegő, így kisebb a hőátadás azon a felületen.
Nyáron meg nem veri telibe a nap az ablakot - jelentős mértékben csökkenhet a hűtésre fordított energia, vagy tovább hűvösebb marad a lakás.Hogy ez mennyiségileg mennyi - sok mindentől függ.
Ha a nyilászáró hőszigetelésén akarsz javítani nézd meg, hogy az üveg cserélhető e új típusú üvegre - ez hőszigetelés szempontjából célszerűbb, de a redőny haszna nem elhanyagolható nagy felület és/vagy direkt napsütötte felületen.Nekem a fürdőben kicsi ablakon még a régi dupla üvegezés van, a lakás többi ablaka hőszigeteltre cserélve (4-16-4 low-e). Csak a fürdőben lévő párásodik csapódik le rajta a pára - tudom fürdő magasabb a pára, de normál esetben is megjelenik, amikor nincs zuhanyzás.
A többi üvegen 1x sem láttam kicsapódó párát, pedig van amelyiken redőny sincs. -
rmihaly
tag
válasz
Runciter #10531 üzenetére
Alapvetően nem kellene túl sokba kerülnie.
Szerintem olyan 70-100eFt/fűtési szezonba beleférhetsz.Ugyanakkor kérdés, hogy a gáz fogyasztási helyen mennyi lett felhasználva a rezsivédelem alá eső mennyiségből.
Lesz e fogyasztóváltozás, vagy a főbérlő csak bemutatja a számlát.
Szerencsétlen esetben a gázrészszámlák jó részét lakossági piaci áron számlázzák, és csak elszámoláskor tudod visszaigényelni (normálisan).Elvileg most javítottak a számlázási rendszeren, de nálam még az előző elszámolási időszakban - és a mostani időszakban össze vissza tételeket számlázott mvm.
Kínszenvedés volt, hogy rendbetegyék.
Ha a kiválasztott albérletnél is ilyen számlázást alkalmaznak, akkor valószínűleg a gázszámlák rendezésénél lesznek tisztázandó dolgok. Ha főbérlő nem iratja át akkor meg ügyintézni se tudsz.
Ha átírja, akkor ő nem tud ügyet intézni -
rmihaly
tag
Én is egyenletes résszámlás voltam - tudtommal vegyes profillal.
Elszámolási időszakom ápr 20-április 20-ig tart.
MVM elég érdekesen számolt.
Az elmúlt elszámolási időszakban 1700m3 alatt fogyasztottunk (júl 31- ápr 20 közt fűtesi időszakban 1577m³-t.)
Úgy gondoltam, hogy az elszámolásnál nem érhet meglepetés, mert a nyári maradék hónapra a hőmérsékleti profil miatt úgyis 15m³/hó körüli mennyiség marad.
Nem így számoltak - korábbi hozzászólásomban részletesen leírtam nálam, hogyan számoltak - ezt most nem teszem meg ismét.A lényeg: havi egyenletes részszámla beállítás esetén az MVM nem alkalmaz hőmérsékletfüggő görbét, a fogyasztási profilt HMV/tűzhely profilra állítja.
Így lett a havi 14eFt részszámláim esetén 204eFt elszámolóm, és a maradék 3 hónapra további 200eFt piaci áras fogyasztásról számlám...
Na ezt nem szerettem volna következő évben elszámoláskor jóváiratni (ez 2,5év fogyasztásnak megfelelő díjbefizetés lett volna...- aktuálus árakat figyelembe véve úgy hogy a vegyes profilt figyelembe véve az éves limit alatt vagyok ~17%-al).Én is szerettem volna egyenletes havi 15eFt körüli díjat fizetni, de a rossz elszámolási rendszerük miatt erre nincs lehetőségem - azaz max akkor ha befizetem a 400eFt többletet az első évben, és minden évben tolom magam előtt.
Így mivel nem szeretnék minden hónapban diktálni hőmérsékletfüggő részszámlázást állítattam be.
Igen ilyenkor nyáron 1500Ft a számla, télen legmagasabb 35eFt (ha limiten belül maradok). -
rmihaly
tag
válasz
evitiguF #9019 üzenetére
Szia!
Leírtam #8979 hozzászólásban.
Mivel az idei szeptember, október a 20 évi átlaghoz képest jóval melegebb, így az ebben elfogyasztható kedvezményes gázmennyiség is kevesebb, mint a 20 évi átlagos hőmérséklettel számolt mennyiség.
A vegyes, a fűtési jelleggörbét folyamatosan újraszámolják, ahogy jönnek be az aktuális időszaki hőmérsékletek.Az én felhasználási helyemen 2023 szept 15 - okt 14 között a kedvezményes mennyiség: 28m³-re jön ki.
-
rmihaly
tag
válasz
leslieke #8978 üzenetére
Meg kell nézni az mvm oldalán az elszámolási időszakra eső fűtési hőmérséklet tényezőt, a 20éves napi átlaghőmérsékletet, kell hozzá az éves elszámolási időszak, valamint a diktálási időszak, mérési pont azonosító.
MVM gázminőség: https://www.mvmnext.hu/foldgaz/Egyetemes-Szolgaltatas/Ugyintezes/Szamlazas/Gazminoseg
Havi diktálható mennyiség= (éves kedvezményes mennyiség x elszámolási időszakra jutó fűtési hőmérsékleti tényező összege) / (éves időszakra jutó hőmérsékleti tényező összege)
Az éves fűtési tényezőnél a még el nem telt napoknál a 20 éves átlag hőmérsékletekhez tartozó értéket kell figyelembe venni.
Nagyságrendileg az alábbiak szerint alakul (példa):
Éves kedvezményes energia: 63645MJ
Éves időszakra jutó fűtési hőmérsékleti tényező összege: 3000
Havi időszakra jutó fűtési hőmérsékleti tényező ősszege: 130
Gáz fűtőértéke: 34MJHavi diktálható [m3]=( 63645MJ x 130)/(34MJ x 3000)=81m³
-
-
rmihaly
tag
válasz
NoOne1976 #8425 üzenetére
Persze van különbség - elég nagy, de ahjoz hogy a különbség kijöjjön a teljes fűtési rendszert át kell építeni.
Írtad hogy a nem opció a gázmennyiseg csökkentése, vagy további korszerűsítés.
Ezt úgy értettem, hogy a modern gázkazánra történő átépítést kizártad - pedig lehet ez a legrelevánsabb opció.Ki kell számolni melyikkel mennyit tudsz spórolni.
A norvég panellel, vagy elektromos hősugárzókkal semmit. Nem éri meg a ráfordított összeget.
Max 1 kis helyiség fagypont felett tartására megfelelők, ill az alacsonyabb hőmérsékleten tartott fürdő gyors felsűtésére. -
rmihaly
tag
válasz
NoOne1976 #8423 üzenetére
Nekem szigetelés előtt a gázszámlám 110eFt/év volt (csak fűtés)
Klímára cseréltem, és majdnem maxon ment , azzal is 110eFt/ évre jött ki a fűtés költsége.
Szigeteltem így ez lement 70eFt/évre.
A klímáim is jóval kisebb fokozaton mentek egész évben. Ha nincs szigetelve a villannyal se lesz olcsóbb - akkor se ha régi a konvektor.A hasznosságát tekintve az a kérdés hogy mennyire lépik túl a kedveuményes mennyiséget.
60eFt-ért Norvégpanelt venni nettó pénzkidobás.
Ha a lakást akarja kifűteni akkor valami komplexebb megoldás kell.
-
rmihaly
tag
válasz
NoOne1976 #8421 üzenetére
Pont ugyanannyiba kerül.
1m³ gáz~ 10kWh energiát tartalmaz
1m³ gáz 747Ft
10kwh 700FtA hőigény mindkét fűtési rendszerrel ugyanannyi, így mindegy melyiket használod - villany max azért tűnhet olcsóbnak mert a nagyon régi rosszul beállított gázkazánok rossz hatásfokkal működnek, vagy a villannyal max 1 szobát fűtesz ki, míg a gázkazánnal az egész lakást.
Kb ugyanazt éred el, ha elzárod a radiátorokat - ha van erre mód. -
rmihaly
tag
Ehhez kapcsolódóan meg azt elfelejtették beírni, hogy az egyenletes részszámlát az MVM úgy állítja be, hogy a jelleggörbe típusát átállítják HMV+tűzhely típusra (ezzel biztosítva azt, hogy a havi fogyasztás ne legyen hőmérsékletfüggő, azaz egyenletes mennyiségeket számoljon a rendszerük...)
Aztán elszámoló számla esetén ha március 31. az éves leolvasás napja, akkor az egyenletes részszámlázás miatt 4 havi részszámla megy a levesbe, akarom mondani MVM bevételéhez, szépen lakossági piaci áron...Éves gázszámlám: 160eFt (ez lenne a rendelet szerinti kedvezményes árat figyelembe véve), elszámolóra kihoztak +200e befizetni valót (április 20) és június, júliusra kiszámláztak volna még 200eFt-t... meg kell nézni mit számláznak, mert elégé le tudják húzni az embert, úgy hogy a tényleges felhasználása messze alulmarad az előírt kedvezményes értéknek.
-
rmihaly
tag
válasz
Zozzant #7996 üzenetére
Továbbvihető, de az adott időszakban a számított kedvezményesen túli fogyasztás lakossági piaci áron lesz számlázva. Elszámolószámlában érvényesítik az időszakra járó kedvezményes mennyiséget. (Tehát ekkor fogják megnezni van e túlfizetésed...)
Hiába van az adott időszakban kevesebb m³ mint 1729, azt arányosítják a jelleggörbe szerint.
Ahogy írtam, ha több a fogyasztás mint az adott időszakra számított, jelleggörbét figyelembe vett fogyasztás, azt lakossági piaci áron számláza az MVM.
Ha nem kérsz helyesbítő számlát akkor csak a következő elszámolási időszakban fogják jóváírni.
Egy előző hozzászólásban leírtam, hogyan jár rosszul az akinek vagy a jelleggörbe nincs jól beállítva.
Akinek több az éves fogyasztása szintén fizeti a 7x-es gazárat.
Ha valaki pl villanyfűtéssel próbálja meg a gázszámlat csökkenteni, azzal sincs előrébb, mert gáz lakossági piaci ár és a villany lakossági piaci ár kwh-ra vetítve ugyanannyi.... (70Ft/kWh)
-
rmihaly
tag
válasz
Gézengúz #7994 üzenetére
MVM Next appban tudod megnézni.
Beállítások->Számlabeállítások->Jelleggörbe módosítása.Itt feldob egy grafikont és kiírja, hogy a rendszerükben szereplő előző éves fogyasztás alapján mennyi lehet az adott hónapra eső fogyasztás.
Ha két hónap közt vagy, úgy napra eső mennyiséget kell számolni.
Pl.: szeptember 17- október 17-ig
(Szeptemberre jutó mennyiség/30)*13nap+ (októberre jutó mennyiség/31)*17napHa az így kapott érték felett vagy, akkor az érték feletti részt lakossági piaci áron számlázzák.
-
rmihaly
tag
válasz
Donki Hóte #7897 üzenetére
Szia!
Egyenletes részszáma esetén, az mvm HMV+tűzhely görbét állít be, mert ebben a módban nem változik hőmérséklet alapján a havi mennyiség.
Viszont ebben az esetben, ha az elszámolási időszak nem esik egybe az augusztus 1-júlus 31 időszakkal, akkor annyi napra amennyivel előbb van az elszámolás, annyival kevesebb a rezsivédett áron elszámolt hőmennyiség...
Mit is jelent ez?
Azt hogy hiába van éves 1500m³ fogyasztásod, lehet hogy lakossági piaci áron számlázzák a hőmennyiség egy részét, ami akár az éves díjnak megfelelő, vagy azt meghaladó túlfizetést eredményez.Nálam ez így nézett ki:
Elszámolási időszak 2022.04.21-2023.04.20
Fogyasztás: 1756m³ (~59000MJ). Ebből a 2022 júli 31- 2023 április 20-ig ~56000MJ jutott. Ez ugye jóval a 63645MJ kedvezményes mennyiség alatt van.Mivel egyenletes résszszámlázás volt beállítva, így minden hónapban 5303MJ jár kedvezményesen, azaz174,3MJ/nap.
Mivel az elszámolás április 20.-n történt, igy 2023 ápr 21- július 31 é közötti napokra (101nap) összesen 101x174,3MJ mennyiség maradt (17600MJ).Az elszámoló számlában így kedvezményes mennyiség 63645MJ- 17600MJ, azaz 46000MJ lett elszámolva, a többi ~10000MJ lakossági piaci áron.
Forintban így nézett ki:
46000MJx2.264Ft=104245Ft (nettó)
10000MJx17.32Ft=173200Ft (nettó)Ha nem szeretnél diktálni, és fűtésre is használod a gázt akkor csak úgy jársz jól, ha a görbe fűtés vagy vegyes (hmv+fűtés+tűzhely), a számlázás módja hőmérsékletfüggő részszámla.
Ilyen számlázási módnál jár csak a jogszabályban meghatározott kedvezményes hőmennyiség (felhasználás jellege alapján).Ha több az éves gázfelhasználás a kedvezményes mennyiségnél, akkor lakossági piaci áron is lesz elszámolt hőmennyiség.
Ha odafigyelsz, hogy semmi esetre se legyen több a kedvezményesnél, és elszámolási időszakod nem esik egybe aug1-júli 31 időszakkal, akkor MVM appban vagy ügyintézőnél az alábbiakat kell beállítani
- éves gázfelhasználás: 1200m³ (mvm appban: továbbiak->beállítások-> számlabeállítások-résszámlaérték módosítása)
- hőmérsékleti profil: fűtés vagy vegyes (mvm appban: továbbiak->beállítások-> számlabeállítások-jelleggörbe módosítása)
- számlázás módja: hőmérsékletfüggő részszámla (mvm appban: továbbiak->fiókom->mérőóráim)
Új hozzászólás Aktív témák
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Nők, nőügyek (18+)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Parfüm topik
- Automata kávégépek
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- iPhone topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- iScooter i9 2022 használt (olvass leírást!)
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- ÚJ AXIS M1114 hálózati kamera Kompakt és adaptív HDTV Onvif
- Alufelni 4 db., R16 méretű gumihoz (pl. Ford Galaxy II) (az ár 4 db-ra vonatkozik)
- Merryfair Wau 2 hálós irodaszék / jó állapot / harmadáron
- Kihagyhatatlan ajánlat vadonatúj Ryzen 7 5800x processzorainkra! 0% THM-re is!
- Gamer Notebook! Lenovo Ideapad Gaming3! I7 10750H / GTX 1650Ti / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Samsung Galaxy A55 5G / 8RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12 Hó Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Eladó karcmentes Apple iPhone 11 128GB / 12 hó jótállással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest