- Fotók, videók mobillal
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
gabro0
őstag
-
Teasüti
nagyúr
Arra figyelj, h fekete háttérrel és besötétített szobában mérj ha tudsz. Nálam az i1Pro akárhogy teszem a monitorra, nem szigetel tökéletesen. Zseblámpával simán el lehet húzni az interaktív mérést fél-egy kandelával. Az pedig fekete mérésnél katasztrófa lesz, ahol nulla közeli értéket kéne mérni. A kontrasztarány meg a legsötétebb és legvilágosabb értékekből adódik.
A gain feltolásával nem hiszem, h nyersz bármit, szerintem azok csak arányszámok egymáshoz. De próbáld ki, meglátjuk.
Elvileg a max fényerő meg nem szól bele a kontrasztba lcd monitornál, a kijelző tartalma fizikailag nem változik mindegy milyen háttérvilágítást raksz mögé.
Kontraszt az papíron nálam is siralmas tesztelők eredményeihez képest, de ez van. Erről írtam feljebb. Nem akadályhoz semmiben igazából és szemre rendben van a kép. -
Teasüti
nagyúr
Írtad korábban, hogy az rgb gain manuális állításával nem kell foglalkozni mert a kalibrálás azt is megoldja, viszont hogyha kikapcsolom kalibrálást (reset video card gamma table), majd belövöm kb. szemre a fehéret és visszarakom a kalibrált profilt*, akkor nem zöldes, hanem kékes lesz a vonalak mögötti fehér háttér.
Remélem ezt nem kell megmagyarázni miért nem jó így.
Viszont amit én nem értek, hogy miért színeződik el az a teszt minta. Erre nem is láttam különösebb magyarázatot az Eizo oldalán, legalábbis nem említik mit jelentenek ezek a jelenségek. Felteszem az éles és keskeny függőleges vonalak nehéz feladatnak bizonyulnak annak a képernyőnek a subpixel geometriája miatt. Elvileg ha a szürke skálád helyre kerül, akkor nem kéne látnod elszíneződést itt sem. Gondolom...
Ha csinálsz egy report-ot a profilról (Verification), akkor ott lesz egy RGB Grey balance grafikon. Azon látni fogod, hogy mennyire szürke a szürke. Az Eizo teszt vhol középtartományban lehet ránézésre....És akkor ezzel el is érkeztünk oda, hogy a kalibrációhoz elengedhetetlen a tapasztalat és a kellő információ a teszt alanyról: megfelelő korrekcióval és beállítással addig kísérletezni, amíg a profilozás utáni hitelesítés is kielégítő eredményt ad. Én a mai napig nem tudok kihozni a monitoromból annyit, mint mások. Pedig napokig gyurmáztam már vele. Nálam a kontraszt rendre alacsonyabb, mint a többieknek és még nem jöttem rá mit rontok el. Sajnos a tesztoldalak nem közlik le a kalibráló szoftver beállításait, csak az eredményeiket. Illetve nincs univerzális recept sem pl a fekete pont eltolásra és korrekcióra, stb. a haladó beállításoknál.
Tekintve, hogy nálad túlmelegedés is szóba jöhet, ezért javaslom bekapcsolni a haladó beállításokat és az első fülön a fehér és fekete pont elcsúszás kompenzációt. Ezzel javíthatsz kicsit a pontosságon. Persze csak addig, amíg a panel működőképes marad és nem "megy el" a képe.
Ezt a szürkülést amúgy sem értem, nekem a ccfl technológiából egy monitorom volt csak, kb 10 éve és nem rémlik, hogy az szélsőségesen melegedett volna.
Talán ideje nyugdíjazni ezt a monitort.Állítsam be szemre a fehéret a monitor rgb gain csúszkáival, majd úgy indítsam a kalibrálást?
A szemed becsap. A környezeti világításhoz alkalmazkodik. Ha szemre is jó lenne, kidobnánk a műszereket az ablakon.
De végső soron "csak" multimédiára kell, szóval nem rugóznék túl sokat az ügyön. Ha tetszik az eredmény, akkor kit érdekel, hogy a szürkeskála helyenként zöldbe csúszik kicsit, vagy a színhőmérséklet 200 Kelvinnel melegebb, vagy az átlag Delta E relatíve gyenge?
Legyen egy szemnek könnyen emészthető természetes képed, emberi bőrszínekkel és ne legyen neonszínű egy gyümölcs vagy akármi és már jó is vagy szerintem.
Ehhez igazából semmi más nem kell, mint egy semleges színű szürke skála egyenletes átmenetekkel. Ha ez megvan, akkor a színátmenetek és a kontraszt is hű lesz a valósághoz. -
Teasüti
nagyúr
Korrekció nélkül nincs referencia, amihez hozzá lehetne mérni a kalibráló eredményét. Mivel a kalibrálók nem abszolút pontosak (egyes monitor technológiai sajátosságok nagyon el tudják vinni a mérést), ezért ez így semmi jót nem eredményez.
Hogy érted, h szürke a monitor a műszer alatt?
Azokat a teszteket még nem láttam. Majd otthon átnézem miről van szó.
-
Teasüti
nagyúr
Én gúgliznék kicsit a monitorod típusával és a displaycal hívószavakkal. Vhol vki biztos kalibrált már ilyet. Ha nem, akkor pedig a háttérvilágítás és a panel típusával keresgélnék. Végső soron vmi generic korrekció is lehet belőle, csak arra kell figyelni, h az adott technológiához készült-e.
100%-ban úgyse lesz pontos egyik se (ahhoz sajátot kellene készíteni, egy olyan műszer meg 800k-nál indul, ami hitelesíteni tud egy kalibrálót), csak közelíteni lehet hozzá.
Ha megvan melyik korrekciós profilt érdemes használni, akkor utána már révbe értél, legalábbis multimédiára én nem gondolnám túl a dolgot.
Fényerőnek azt választasz ami tetszik. Kontrasztot nem befolyásolja. Delta E... Az passz. Ccfl nem tudom hogy öregedik. Ha változik a színképe különböző fényerőn, stb. akkor az hatással lehet a színekre is. Elvégre a képernyő csak egy színszűrő, a fényt (és minőségét) a háttérvilágítás adja. -
Teasüti
nagyúr
Először is tisztázni kell mi a felhasználás?
Multimédia vagy munkaeszköz?
Multimédiánál kb itt végeztél is, hisz se a filmeken, se a játékokban nincs igazi előnye a kalibráció pontosságának, csupán egy szemhez gyengéd és természetes színvilág (vagy legalábbis amit az adott tartalom készítője megálmodott, azt látod viszont hűen). De ennyit már egy félig szar relatív magas Delta-E értékkel is lehet hozni, tartalom fogyasztáshoz ennél többre nincs is szükség: színhőmérséklet legyen a helyén, kontraszt legyen jó, fényerő vmi neked kényelmes legyen, a színek meg szubjektívek.Munkánál viszont más. Ott vannak sztenderdek. Itt a fényerővel kezdődik a dolog.
Fotósok többnyire 100-140 kandela közé kalibrálnak, ez van közel kb a nyomtatásban látottakhoz (de persze ez is próba cseresznye alapon megy és adott megtekintési/munka környezet világításától függ jobban mennyire lehet egyeztetni a monitort a fotópapírral).
Videónál meg 100 kandelára SDR tartalomnál és 1000 nit HDR tartalomnál (ez a veszély ahogy nézem nem fenyeget).
Ezt a második fülön a "White level" opcióval tudod megadni, majd a monitoron egy-két nittel érdemes fölé lőni. Tehát interaktív mérésnél inkább felette legyen kicsivel, mint alatta a fényerő. Szoftveresen le tudja szabályozni, de adni rá fényt nem tud.Valamint kérdéses hány biten vezérled a monitort és az a monitor milyen beállítások mellett kalibrálható natív színtérre. Egy 8 bites színcsatornával érdemes az RGB csatornákat a monitoron beállítani. 10 bitnél már akár rá lehet bízni a GPU-ra is (kalibráció helyre rakja nagyjából a színhőmérsékletet, így nem muszáj bántani az RGB gain-t, ha emiatt a monitor hisztizik vmi másik beállításra ami meg pont kéne - pl az enyém Custom képprofillal nem engedi bekapcsolni a háttérvilágítás kalibrációját, ami tiszta gáz de evvan). Illetve van-e a monitorban 3D LUT? Ha van, akkor általában az adja a legpontosabb eredményt, ha csinálsz egy hardveres kalibrációt a monitorhoz adott szoftverrel (ha támogatott a kalibrálód...), majd egy szoftverest is ez után (DisplayCAL-lal).
DisplayCAL-ban meg az egyik legfontosabb a mérőeszköz korrekciója. Nálad vmi generic S-PVA van, az nem tudom mennyire jó. Esetleg érdemes lehet keresni egy a monitorod típusához valót, amit Spyder-rel csináltak (első fülön a "Correction" melletti földgömb ikon).
Általános érvényű, hogy a monitor háttérvilágításának fajtája szabja meg milyen korrekció kell a műszerhez. Egy rosszul megválasztott korrekció simán tönkre tudja tenni a mérést.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hibás LG 27GR95QE-B Oled Monitor
- FÓLIÁS! LG UltraFine 32UN88A-W Ergo IPS Monitor! 3840x2160
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- LG UltraGear 27GR95QL-B LoL Edition OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync!
- Samsung Odyssey G3 180Hz 1ms / garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 14 5G
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest