- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Három Pixel 9 jött Magyarországra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
Új hozzászólás Aktív témák
-
vand
csendes tag
válasz
mr_ricsi #2074 üzenetére
Köszi az infót. A linkelt oldal valóban arra utal, hogy a videókártyától nem (vagy csak jelentéktelen mértékeben) függ.
Igazad van ez egy gamer monitor de én általános használatra veszem, és elsősorban az egyenletes világításért és jó kontrasztért fizetem ki a felárat (pl Dell U2715 vs Asus MG279Q), az alacsony input lag, Freesync és 144Hz-et egy ideig nem tudom kihasználni, de még jól jöhet.
Vkinek van infója arról, hogy a kalibrátorok kb 3 év után elöregszenek? Különösen a ColorMunki Display esetén érdekelne ez. Ha igaz az öregedés, akkor az idő árt meg nekik elsősorban, vagy a használat?
-
*Ropi*
félisten
válasz
mr_ricsi #2060 üzenetére
Halleluja, akkor az ATI / AMD végre megtanult drivert írni.
(#2062) HeyTchiki: Minek a kijelzője ez? Nem garanciális már? Én pl. most akarom garanciáztatni az ATIV Smart PC Pro-mat, mert pár perc után nagyon keményen (ha 5 percre kint hagyok egy ablakot, már odakozmált
) beég a PLS kijelzője. Egyébként általánosan ismert jelenség az "image retention" a PLS paneleknél, de ez annál durvább.
-
-
-
-
-
-
KTTech
veterán
válasz
mr_ricsi #1953 üzenetére
2. kérdésre a válasz: Elvileg bármilyen kalibrálóval lehet, csak legyen mögötte egy program, ami leolvassa az értékeket a számítógépen
A kontrasztot baromi egyszerű: fehér kép fényessége, fekete kép fényessége (töksötét szobában, persze), a kettő aránya a kontraszt. A színhőt meg csak simán leolvassák a fehér képről, miközben mérik a fényességét.Az elsőnél: nem sörözgethetsz
A korrekt megoldás: a tesztábrát méred a laptopon futó programmal, majd kézzel korrigálod a TV menüjében az értékeket, hogy megfelelő legyen a végén a kép (mivel a laptopod nem fogja vezérelni a TV-d belső szoftverét...)
-
*Ropi*
félisten
válasz
mr_ricsi #1951 üzenetére
Röviden:
Ő két külön folyamatot (tekinthetjük akár két ismeretlenes egyenletnek is) akar egy lépésben megoldani, ami nem fog menni tekintve, hogy a két ismeretlen közben egymásra is hatna, így csak külön-külön állíthatók be a saját referenciájukhoz. Tehát először a monitorát kell kalibrálnia a ColorMunki Display segítségével, utána pedig a képfényező gép szenzorát mondjuk egy ColorChecker Passporttal.
Hosszabban:
"Nem hallgat senkire, mert ő tanult fotózást, ezért ért hozzá, más meg nem ért."
Akkor működne ( de csak az adott hőmérsékleten illetve ISO értéken), ha a kép készítésének időpontjában a helyszínen a fehéregyensúly és a megvilágítás erőssége pontosan ugyanaz lenne, mint a monitorjának a fehér pontja és fényereje, plusz az utómunkázó helység világításának a fehéregyensúlya és fényereje, ahol a tesztábrát lefotózza. De mivel a Nap nem ugyanazzal a WB-vel és egy szobai lámpa erejével világít plusz a környezeti hőmérséklet sem állandó, így tehát alapból "mission impossible lvl1000".
"A további pedig, hogy fotóslaborban csináltatja a papírképeket, ahol -szerinte- szabványos színekkel dolgoznak, ezért amit a képernyőn lát, ugyanazt fogja papíron is visszakapni."
Laborból akkor fogja színhelyesen visszakapni a képeit, ha a labor referenciája szerint dolgozik. Az pedig labortól, géptől, papírtól függően D50 (5000 Kelvines műfény), D55 (5500 Kelvin, ez a délelőtti és a kora délutáni napfény fehéregyensúlya) vagy D65 (6500 Kelvin, ez a déli napfény fehéregyensúlya és a webes tartalmak sRGB standardja is egyben). Ő ezzel a túlbonyolított próbálkozással csak egy egyedi, semmivel sem szabványos profilt készítene magának: kizárólag nála néznének ki jól a képek.
"Azt gondolom, hogy a CmD-hez mellékelt szoftvert sem tudja majd használni, mert nem arra találták ki, ami neki kell."
Valóban nem: keveri a szezont a fazonnal. A CMDisplay egy koloriméter, ami csak saját fényforrással rendelkező dolgok (pl. monitor, projektor) vizsgálatára alkalmas, mivel nincsen saját fényforrása. Ha ő valamilyen fényforrással megvilágítja a valamilyen tesztábráját, akkor (eleve nem az eredeti fényviszonyok szerinti megvilágítást kap):
- korántsem biztos, hogy a fényforrásának a fényereje a referencia szerinti megvilágítást biztosítja (ugye a színek a megvilágítás függvényében is tónust váltanak) - innentől már fals az eredmény,
- korántsem biztos, hogy a fényforrásának a spektruma a kellő helyen és intenzitással fedi le a referencia kártya színeit - innentől már fals az eredmény...Hogy gyakorlati példát mondjak: az energiatakarékos és L.E.D.-es lámpák CRI értéke (<98%) használhatatlanul alacsony: a spektrális képük zöldben úszik. Vagy a neonok 50 Hz-es zöld / lila villódzása is meghamisítja az eredményt...Viszonyítási alapként mondom, hogy a ColorMunki Photo vagy Design (ugyanaz a hardverük) spektrók beépített fényforrásának spektrális fedése 400-700 nm közötti, az i1Pro spektróé pedig 380-730 nm között van. És már ez a minimálisnak tűnő, mindössze 50 nanométeres eltérés is különbségeket ad (ha nem is nagyot).
Ha tanácsolhatom és megfogadod: addig ugorj ki a zuhanó repülőből, amíg teheted!
Mert a végén minden a Te hibád lesz.
Örök érvényű szabály, hogy segíteni csak annak lehet aki maga is akarja.
-
*Ropi*
félisten
válasz
mr_ricsi #1949 üzenetére
Az úgy nem fog menni: miért teszi bele újabb bizonytalansági tényezőként a fényképezőgép szenzorát is a képletbe? Azt is profilozni kell előtte, különben a belőle kieső raw értelmezhetetlen színterű (Camera RGB, ami az adott szenzorra jellemzően egyedi). Amúgy is: monitort direkt kontakttal pontosabban lehet profilozni.
Ha megadod neki a weboldalamat, a láblécen lévő telefonszámomon ha holnap délután felhív, akkor elmondom neki, hogyan (nem) működik ez.
-
*Ropi*
félisten
válasz
mr_ricsi #1942 üzenetére
Maga az eszköz nem kalibrálható úgy, mint mondjuk az i1 Display Pro, hogy a saját firmware-je egyrészt frissíthető, másrészt tárolja a korrigáló mátrixot. Az "use existing meter correction file"-ben különböző világítástípusokhoz lehet állítani, de azokat tudtommal a gyártó szállítja hozzá.
-
KTTech
veterán
válasz
mr_ricsi #1658 üzenetére
Viszont azzal számolj, hogy ezzel a beállítással az összes többi tartalom fog hibásan megjelenni, de az analóg adás jó lesz
Bármilyen digitális tartalomhoz viszont alkalmatlan a beállítás. Digitális rendszerben az ITU-R BT.709-5-öt kell használni.
Ennek a fő paraméterei:
D65 fehér, 1/0.45 gamma (kb. 2.222). Tehát kb. az sRGB beállításoknak felel meg. Sajnos ez is eléggé idejétmúlt már... lassan jön a nagyobb színtérrel és dinamikával rendelkező szabvány.Rosszul számoltad egyébként, és az említett forrás sem teljesen igazat ír. A diánál pontosan kell exponálni, hogy a lehető legnagyobb dinamikatartományt megkapjuk, viszont a végleges dinamika nagyon függ attól, hogy hogyan is lesz feldolgozva... egy jobb dinamikatartománnyal rendelkező digitalizáló (jellemzően otthon ilyen nincs) sokat ki tud hozni belőlük.
A mozis filmek dinamikaátfogása 13FÉ körül van (pl. Kodak Vision3), a digitális érzékelőké olyan 14,5 körül tetőzik. Mindkettőnek van előnye és hátránya: a filmnek jobb a bőrtónus visszaadása és a világosba átfutása, a digitálisnak jobb a zajszintje, az árnyékos részekben és általánosságban is a felbontása.A szem érzékenységére hangsúlyozom, az általam leírt mennyiség a napfényes (tehát világos környezetben mért) dinamikaátfogása. Sötét környezetben ennek közel 1000x-t tudja... és innen el is jutottunk arra, hogy miért is jó a nagy dinamikaátfogás... mivel a szem dinamikatartománya pillanatról pillanatra változik, így lehetetlen meghatározni a pontos vágási pontját, ahol még érzékel és ahol már nem tud érzékelni. Sőt, a szem dinamikaátfogása nem egyezik meg a kontrasztlátásával és még csak nem is lineáris
Sötét környezetben egy rossz feketeszinttel rendelkező TV-nek teljesen mindegy, milyen a fehér szintje (lehet akár 500cd/m2 is), akkor is rossz lesz nézni (tipikusan LCD-k, háttérvilágítástól függetlenül). Ugyanígy nem jó világos környezetben egy plazma az átlagos 80-100cd/m2-es fényerejével (hiába tud dinamikusan ennél többet is).
-
KTTech
veterán
válasz
mr_ricsi #1653 üzenetére
Kissé elszámoltad magad, de nem gond... de csak kicsit
A diafilm az 8-12FÉ körüli átfogást tud. 12 FÉ kb. 4000:1-es kontrasztaránynak felel meg (volt is probléma sokszor a feketékkel, mivel nem feketeként jelentek meg - tudom, mert évekig voltam mozigépész). Mivel a mozifilm kis érzékenységű diafilm az esetek többségében, így ez a tartomány rendelkezésre áll. A digitális szenzorok ma már ennél többet tudnak már, kb. 13-14FÉ-t.
A szem nappali kontrasztátfogása (feketétől fehérig) kb. 13FÉ (az éjjeli SOKKAL nagyobb). Matematikai háttér: 1 FÉ = 6,02dB, 13FÉ az pedig 78dB, ami átszámítva közel kb. 10000:1-es kontrasztot jelent.
De ha már TV-re optimalizálsz, tudnod kell, hogy a PAL szabvány 2.8-as gamma értékre alapul, tehát a 2.2-es görbe nem lesz jó hozzá. A kontrasztra nem igazán tartalmaz a szabvány megkötést, igazából a jel/zaj arány a legfőbb limitáció (manapság 90dB körüli az elérhető).
-
KTTech
veterán
válasz
mr_ricsi #1646 üzenetére
A szem kontrasztátfogása a működési elve miatt kb 14FÉ. Ez pedig nem 1:40-1:200 körüli
Ha normális a megjelenítő (értsd: nem LCD), akkor a több ezres kontrasztaránnyal sincs gond, megfelelő körülmények közt. A TV felvételeknél a gagyira optimalizálnak, nem a minőségre, de a filmeknél már más a helyzet.
-
*Ropi*
félisten
válasz
mr_ricsi #1634 üzenetére
Hogy a legsötétebb rész még sötétebb legyen a legvilágosabbhoz viszonyítva, a legvilágosabb pedig még világosabb a legsötétebbhez képest.
(#1635) Szevam: Ugye ezt most komolyan kérdezed, mert viccnek kissé erős.
Még a típusazonos, a gyártósorról egymás utáni szériaszámmal lekerült kártyák közt is orbitális különbségek lehetnek, nem, hogy különböző gyártók különböző termékei között...Ha olyan sziámi ikrek lennénk akik külsőre 100%-ban megegyeznek és ugyanazt a nőt reszelgetnénk, akkor sem ugyanazt érezné hegesztés közben egyikünkkel, mint másikunkkal.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
mr_ricsi #1589 üzenetére
Az első jelenségre megvan a magyarázat. Ha annyira felhúzom mindhárom színcsatorna erősítését, hogy a PAL tesztDVDről is 120cd/m2 legyen a fényerő, akkor rendkívül kesze-kuszává válnak a görbék. A cut-off és a drive szabályzókkal nem lehet még nagyjából sem egyenessé varázsolni.
Ahogy csökkenteni kezdtem az erősítést, egyenesedtek a vonalak. Végül kb. 15%-ot tudtam felfelé húzni a kiinduláshoz képest. Így nyertem egy kis kontrasztot (280->320), és pár wattal csökkent a fogyasztás is.Vagy a panel vagy a meghajtó fokozat nem túl lineáris, ezért gyárilag kerestek egy olyan beállítást, amelynél viszonylag egyenes az átvitel. Emiatt van leszabályozva az egész.
Majd pár nap múlva ki fogom próbálni, hogy felhúzva mennyire rondák a színek, mert ha nem zavaró, akkor az 500:1 kontrasztot és a 25W-tal kisebb áramfogyasztást fogom választani.
-
*Ropi*
félisten
válasz
mr_ricsi #1602 üzenetére
"Lehet ha megpucolod a rárakódott portól, akkor visszanyeri a fényerejét."
"Negatív. Anyámmal az ITT TV-jét ilyen ok miatt cseréltettem ki pár éve. Kétszer nem követem el ugyanazt a hibát.
"
Tudom: erősen vicc kategóriának írtam, azért volt ott a végén a sok szmájli.
"Azt vettem észre, hogy az R-G-B CutOff és Drive szabályzók az egész TV-re egységesek, viszont a BRIGHTNESS CENTER, COLOR CENTER, BASE BAND TINT, és CONTRAST MAX minden bemeneti forráshoz és az ATV/DTV-hez külön állítható."
Az R/G/B cutoff és a drv (driver) a panel fehéregyensúlyáért felelnek, azért közösek mindenütt. A többi a tunereket és bemeneteket szabályozza elkülönítetten.
Arra ügyelj, hogy mindent dokumentálj, ha valami nem sikerül akkor vissza tudj állni az előző jó beállításokra!
"Hol (ki) végez colorimeter hitelesítést?"
Például spektrofotométerrel lehet hitelesíteni: keress valakit (Oázis, Monitorguru) aki ráér (én most így szezon végén nagyon nem)!
-
*Ropi*
félisten
válasz
mr_ricsi #1598 üzenetére
Lehet ha megpucolod a rárakódott portól, akkor visszanyeri a fényerejét.
A viccet félretéve: a Toshibákkal nem vagyok ismeretségben, konkrétan még egyel sem találkoztam élőben.
Itt is vannak használható infók Toshibákhoz, de egyet tarts szem előtt: minden panel egyedi beállításokkal működik, tehát mielőtt bármihez is nyúlnál fotózd le a menü képernyőit, hogy ha valami nem stimmelne vissza tudj állítani az eredeti beállításokat!
Találtam egy másikhoz való szervizkönyvet, ennek alapján el lehet indulni, hogy mi micsoda, de most nincs időm végignyálazni mert dolgoznom is kellene.
A forrás analóg vagy digitális volta nem számít a kalibrálásban feltéve, hogy ismerjük az adott forrás referencia paramétereit, tehát tudjuk, hogy mit kell látnunk a képernyőn helyes beállítás esetén.
-
*Ropi*
félisten
válasz
mr_ricsi #1593 üzenetére
Pontosan hogyan határozod meg a brightness / contrast / backlight értéket? Érdemes a backlight középre vagy maximumra állításával kezdeni, utána a mérőábra alapján belőni a brightness / contrast értékeket, majd vissza a backlight-hoz, amivel beállítja az ember a szemének kellemes nézési fényerőt. Ha a brightness és a contrast jól van beállítva, akkor a backlight bizonyos határok közötti állítása nem okoz részletvesztést a képben: ez a Te esetedben fenntartással kezelendő a CCFL világítás miatt, de hasznos lehet, ha különböző erősségű környezeti fényhatásoknak kitéve nézi az ember a TV-t (éjjel / nappal).
"- egy ponton túl a szürke színeknek nincs árnyalata, hanem fehér foltok vannak"
Ezt úgy nevezzük, hogy "ki van égve".
"- a fekete túl világos"Feltolódott a fekete szint, ez lehet kalibrálási hiba is, meg a 16-os fekete szint is pl.
"- a színek csak világos, például napsütéses felvételeken gyönyörűek. Ahogy sötétül a képtartalom, úgy lesznek egyre természetellenesebbek."
Ez a gamma görbe hibája: 2 pontos kézi beállítással nem fogod tudni korrigálni csak komplett műszeres kalibrálással. Kell lennie gamma állítási lehetőségnek is a szervizmenüben (még mindig nem árultad el konkrétan milyen TV-ről van szó
).
"Azt olvastam, hogy a TV-t a leggyakrabban használt jelforrásról érdemes kalibrálni. De én leginkább TV műsort nézek. Ezért vagyok teljesen tanácstalan."
Szintén a szervizmenüből kalibrálható (akár a tuner csatornánként is, ha a TV támogatja).
"Azt gondolom, hogy nekem valamiféle "szabványos" állapotot lenne célszerű elérnem, és aztán bízni benne, hogy a műsorszolgáltatók és a kábeltársaság is ugyanehhez kalibrál."
A már említett REC/BT709 színtérhez kell belőnöd (vagy ha azt véletlenül nem támogatja - bár furcsa lenne), vagy a hozzá nagyon hasonló sRGB-hez.
"A 3. problémámat a leírásod alapján megértettem, azt hiszem. A tesztábra a 0% értékhez nem 0,0,0 RGB tartozik, mert az a szabvány nem enged meg ilyen mély feketét. Ezért lehet nála sötétebb a keret."
Így van.
-
*Ropi*
félisten
válasz
mr_ricsi #1591 üzenetére
Az utolsót jelenség szintjén, csak a válasz eleje maradt le.
Mivel nem adtál meg pontos típusokat, így kissé vakrepülés...Amit én csinálnék (feltételezve, hogy a HCFR mintagenerátorral kalibrálsz PC-ről):
- Reseteld a PC-den a VGA LUT-ot, hogy véletlenül se szóljon bele egy másik eszközre történt kalibrálás a képbe!
- Állítsd a media player-ed YCbCr rec709-re, ezt a tévédnek HDMI-n keresztül automatikusan kezelnie kell 16-os fekete szinttel.
- Derítsd ki, hogy a PC-ben lévő VGA-d teljes (0-255) vagy korlátozott (16-235) tartományt küld-e ki a TV-nek HDMI-n! (A TV-t korlátozott HDMI módba állítod, a HCFR-ben a "view images output" 0-255 legyen, majd futtass egy szürke skálás tesztet!) Ha normálisnak tűnik (a feketék feketék, a fehér pedig 30 ftL tartományba esik a brightness-t középre állítva a contrast-ot meg 90%-on, akkor a VGA korlátozott RGB tartományt ad HDMI-n át, tehát jók a beállítások. Ha ez nem így van, akkor állítsd a VGA driverben és a HCFR-ben a "view images output"-ot 16-235-re majd ismételd meg a szürke skálás tesztet!
- Kalibrálhatod a TV-t.
- Esetleg keresztbe tesztelve ellenőrizheted a kalibrálást, mondjuk Mascior MP4 mintáival a médiaplayeredről.
Első lépésként ennyi, aztán az eredménytől függően tovább.
Ja és:
"A másik dolog, hogy leszedtem néhányféle szürke árnyalatos tesztábrát."
Ezek milyen formátumban és színtérben vannak? Pl. egy Adobe RGB színterű kép fakó kontraszttal fog sRGB (vagy REC709, ami nagyon hasonló) színtérben látszódni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG UltraWide 34WR50QC-B Monitor! VA 3440x1440 / 100Hz / FreeSync
- Samsung Full HD LED Monitor
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 0,03ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung ViewFinity S6 34" (S34C650TAU) UltraWide ívelt monitor garanciával, dobozzal
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest