Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mr_ricsi

    veterán

    válasz *Ropi* #1636 üzenetére

    "Hogy a legsötétebb rész még sötétebb legyen a legvilágosabbhoz viszonyítva, a legvilágosabb pedig még világosabb a legsötétebbhez képest."

    És a gyakorlatban ennek mi a látható előnye?
    Most eljutottam 400:1 kontrasztig, van 0,3cd/m2 feketém. Tényleg, a fekete most feketének néz ki. :R
    A sötétben játszódó felvételeken is lehet látni a részleteket (Renbó lopakodik a vietnámi haláltábor felé), a havas- és tengerparti tájak is szépek. A stúdióban készült tv sorozatok egy része, és a profin bevilágított mozifilmek is szépek.

    Viszont: ha egy képen van nagyon világos és nagyon sötét rész, akkor az emberi szem a világoshoz alkalmazkodik, és a sötét részen nem lehet megkülönböztetni a részleteket.
    Pl: a barlangban egy fáklya világít. A fáklya lángja ~120lux. A bevilágított területen látszanak a részletek, de a sötét területeken már nem észlelhető, hogy barlangi vércsigák kúsznak éppen a mit sem sejtő áldozatuk felé. Vagy fullHD-s kézikamerás hortobányi műsorban a riportalany úgy nézett ki, mint az Opera Fantomja, mert a feje egyik oldala árnyékban volt, a másikat sütötte a nap, és az árnyékos oldalon semmi részlet sem látszott, csak egynemű feketeség. A feketeszintet megemelve, azaz a kontrasztot elrontva sokkal jobb lett a sötét részek megkülönböztethetősége.

    Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

Új hozzászólás Aktív témák