- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
Linux/unix alatt most is mindenféle erőforrás látszik a fájlrendszerben. Ha nem lesz ram, akkor a program által használt változó méretű munkaterület is egy fájl lesz. De végülis most is van nyilvántartás a ramban lévő adatokról, csak ezt a felhasználó nem látja.
Ahogy írtam a háttértár és a memóriában lévő adat struktúrája közt azért van különbség, mert a háttértáron a lassúsága miatt csak raktározunk, míg a memóriában viszont dolgozunk, de még ez sem feltétlen igaz, hanem a feladattól függ.
Ott vannak az adatbáziskezelők, amelyek a lemezen lévő adatokkal dolgoznak, a ram csak gyorsítja az elérésüket. Míg egy film lejátszásánál vagy átalakításánál természetes, hogy a filmet tömörített állapotban tároljuk a lemezen, nem pedig dekódolt mátrixokként.
A lényeg, hogy szerintem gond nélkül át lehetne állni olyan memóriára ami egyben háttértár is.
-
azbest
félisten
Nem olyan vészes ez. Arról van csak szó, hogy a mai modern számítógépek többsége a Neumann-elvek szerint működik. De például beágyazott rendszereknél közvetlen a rom-ból futnak a programok, nem kell őket a ram-ba másolni (ha nem lenne korlátozottan írható, akkor akár az egész lehetne flash, a ram csak azért kell hogy ne kopjon el). A ram-ba pakolás is azért kell a pc-keb, mert a háttértárak túl lassúak.
A memóriában felépített adatszerkezet és a háttértáron adat sem kell hogy különbözzön. Most a háttértáron úgy tárolunk ahogyan kényelmes vagy takarékos, míg a ram-ban úgy építjük fel az adatszerkezetet, hogy hatékonyan lehessen dolgozni vele.
Ha nem válik el a ram és a háttértár, akkor csak annyi különbség van, hogy a dinamikusan foglalt memóriaterület egy változó méretű fájl a program mellett. -
gordonfreemN
addikt
Ha nem is ezért, de véleményem szerint is megmarad a kettősség. Például azért, hogy a rendszermemória gyorsabb lehessen, ergo drágább de kevesebb kell belőle, a háttértár meg lehet némileg lassabb, de nagyobb hely, olcsóbb és pl. egy paint-et szerintem felesleges rendszermemóriában tartani. Inkább legyen a hely a futó programokért.
Viszont elismerem azt is, hogy épp az ilyen gondolkodás miatt nem tudjuk elképzelni sem, felfogni sem, hogy mi lehet ezzel kapcsolatban a jövő. Lehet az alapkoncepció úgy ahogy van kevés az új rendszer kihasználásához. Merőben új gondolkodás kell.
A többit meg majd az M$ intézi. -
dchard
veterán
Természetesen értem a poént, de pont az a szép az MRAM-ban, hogy a nem fáradó tulajdonság pont a technológiából fakad. Ahogy a NAND-ból sem tudnak akármilyen fejlesztéssel sem végtelenszer írható cuccot csinálni, úgy az MRAM-ot sem tudják úgy elsz@rni, hogy csak véges számú ciklust viseljen el.
Dchard
-
lapa
veterán
a rendes gépeket ugyanúgy tudod magad szerelni. alkatrész is van, meg doksi is.
egyébként használtan vettem, az alapgép 110 körül van aprón. hogy mikor veszel bele 30-ért egy kis rencör ssd-t vagy egy terás vinyót, az innentől a lehetőségekre van bízva. nekem a napi munkához "elég" (haha a 100000x1000000 fos tn helyett) a 12" 1280x800 ips. a nagyobb képernyők ugyanilyen ppi-vel vannak, csak a látható tér nagyobb. persze monitor az asztalihoz is kell. billzetet ha akarnék sem tudnék jobbat, tapi vagy pöcök meg gyorsabb, mint az egér.
ez nem ultrabook, nem válik sugárhajtóművé terheléskor sem.
mint ahogy minden, ez is kompromisszum. de sokkal boldogabb és hatékonyabb vagyok vele, mint anno akármelyik szénné farigcsált vagy szó szerint összelegózott korábbi asztalimmal. persze ahogy teszkó pécék is vannak, úgy notiban sem a konzumer egybehulladék a megoldás. de az üzleti gépek normálisan megtervezett, tartós jószágok. a kiválasztás nyilván sokkal nagyobb körültekintést kíván, mert például a hűtést valóban nem tudod cserélni. de alapesetben nem is akarod, mert jól meg van csinálva.
monitort egyrészt az említett workstation tematika miatt, másrészt az üzleti notiknál alap "dokkolós - külsőmonitoros" használat miatt mindig lehet majd kapni. ezek le fogják fedni az olcsótól drágáig szegmenst is, nem gazdaggrafikus árban lesz csak.
-
lapa
veterán
pont ugyanezeket gondoltam régen én is.
persze "az átlagosnál erősebb" az nyilván nem átlagos igény. nekem elég lett a c2d, emellett a gép néma (hdd lekapcsnál nem halk, néma) és majdnem annyit fogyaszt mint a routerem. ki is dobtam volna a routert, ha van a gépben +3 ethernet meg ha létezne soft adsl-modem.
nyilván ez mind mérlegelés kérdése, engem meggyőzött az 1 tb hdd + ssd + 8 gb ram + ap wlan + mobilnet + 8 óra szünetmentes + 7-9w idle + király (bár egyeseknek kicsi) kijelző egy másfél kilós rollcage fémházban. ez kb 1 nagyságrend (azaz 10-szeres) teljesítmény / kg vagy / cm3. és hasonló pénzeket beleraktam én is passzív tápba meg házi passzív bordába meg a böszme kábeldzsungel eltakarásába-eltüntetésébe...
upd: nyilván a gyaroribb csere is attól függ elégséges-e amit a noti tud. én nem cserélek most egykét évig biztosan. meg azért ahogy látható az előző bekezdésben a normális notik is szépen bővíthetők expresscard meg minipci cuccokkal.
@orbano: workstationt ne keverjük már a kommersz otthoni pécézéshez. nyilván az is pc, de nem erről van szó.
-
orbano
félisten
sokan elfelejtik, hogy az asztali gépeken belül helyzezkedik el a workstation kategória, ami elég soká fog múzeumba kerülni. mondjuk én most egy htpc méretű vízhűtéses WS project tervein dolgozom, szerencsére mostanság már ott sem óriás kockákban kell gondolkodni, ha az ember fia erőt akar kussban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox Series X|S
- Battlefield 4
- További aktív témák...
- Corsair Vengeance LPX 16GB (1x16GB) DDR4 3000MHz C15
- 16GB-os SODIMM (notebook) DDR4 RAM bazár - nézz be, lesz, ami kell neked!
- Eladó saját használatból MSI Z87-G43 GAMING 1150-es foglalatú alaplapom
- több db DDR4 laptop ramok 2x8Gb (7e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- OLCSÓ MONITOROK
- Apple iPhone 13Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest