- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lapa
veterán
thinkpad x200s corestore mv meg kikapcsolt hdd. ethernet bedugva, no wifi. a 12.04 ugyanazon a 2 gb pendriveon. már gnome-panel install után volt. fel kellett tennem a gconf-editort, engedélyezni a logoffot és akkor rendesen logoffolt. a loginnál már volt gnome classic (no effects). ubuntu júzer, üres jelszó. szépen beléptet egy 10.04-like felületre. szerintem jópofa.
ezzel a géppel egyszer sikerült ilyen helyileg telepített lucidon. wlan csatlakoztatva, wwan kártya gépben. sajnos azóta sem sikerült reprodukálni.
egyébként akkor a legjobb ubuntu kernel fogyasztás szempontjából innen a 2.6.32-33.72-es. ez annyiban más, mint a stock, hogy lehet vele alulfeszelni.
-
lapa
veterán
nem heggesztettem a 10.04-et (csak powertop telepítés volt), sőt igazából a 12.04-et heggesztettem (pár tömött sornyi apt-get remove --purge azért fel van írva magamnak, mint első lépés új ubuntunál), mert ott megint féltem hogy elfogy a hely.
tuti hogy a kernel, mert powertop a top-hoz hasonlóan kiírja a processzeket, semmi nem futott még átmenetileg sem. azért ha már végigszenvedtem ennyi órát vele akkor csak nem csapom be magam.
elég necc, hogy még mindig nem sikerült a fogyasztást helyrerakni. gondolom ennél jobb már nem is lesz. ez legalább nem feltűnő hétköznapi használatkor winnel hasonlítva.
-
-
-
lapa
veterán
najó hát ezt elengedem. usb-re ráraktam a 12.04 beta2-t, 800 mb persistent (ha jól értem a frissítések is ide kerülnek), maradék 3xx mb üres.
elindítom, felfrissítem, erre következő statnál már alig indul el, mert kevés a hely.
nem tudom miért de újra talál pár frissíteni való dolgot. na ott vége is lett, többet már nem tudott elindulni.
szóval ez így ennyivel a kiadás előtt nekem elég hulladéknak tűnik.
ja és most megnéztem free space 383 mb.
-
lapa
veterán
live usb-vel nem tudtam logoff-ot csinálni, mert elhalt. tovább nem küzdöttem.
nem tudom van-e értelme pont ma feltolni újra a bétát, de ez a gnome-panel lájk.
ettől függetlenül nem fogok váltani, nekem a 3.2 kernel egyes driverei nem működtek rendesen.
...mindegy, leveszem most ezt a beta2-t, úgyis ez a kívásága a weboldanak.
majd megírom mit mutat ezzel a gnome-panel cuccal, akkor elég közel lesz a 10.04-hez.
-
lapa
veterán
válasz
CPT.Pirk #595 üzenetére
azért hozzáteszem, hogy gnome2-ben (lucidban legalábbis) panelen jobb gomb --> add to panel --> (nem custom) application laincher --> preferences kijelöl --> ok. aztán ugyanígy administration kijelöl --> ok.
ezzel kapsz két ikont, amire klikkolva kijön a két menüsor egyike.
innen már nem egy nagy művelet megjegyezni, hogy melyik applet melyikben van, én legalábbis nem használok annyit hogy ez gond lenne. meg logikus is.
-
lapa
veterán
-
lapa
veterán
ja, majd mittomén egy xy szerverről kéne egy fájl, megkérem a gazdáját hogy naaa lécci.... azért ez nem szerencsés.
amúgy most a nagy propagandára tekintettel felraktam ezt a precise-t, de nekem ilyen nem lesz. ez majd 2 wattal többet eszik, mint a lucid. főleg a compiz zabál, leszedni meg nem tudtam hirtelen. azért a 6w meg a 8w az 30%, annyira nem mindegy. de mindjárt megnézem újra a lucid értékeit.
-
lapa
veterán
keresztény ubuntu... jóhogy nem katolikus anyaszentegyházi. biztos már az install média is tele lenne ped... na mindegy bocs.
amúgy most írtam egy precise usb-t. már korábban is érdekelt volna: tudok valami módon offline írni a persistent területre? van ez a 2 gb pen, mivel jó sok appot akarok magamnál tudni adtam neki 1 gb persistentet. de ha marad 500 mb szabad hely benne, akkor azt nem tudom használni, csak azt a 200 valahány mb-t, amit azon kívül hagytam. az lenne a jó, ha a persistentet tudnám offline bigyózni, akár jelszóval vagy mittomén. van erre valami mód?
-
lapa
veterán
én nem keresgélek. gnome 2, baloldalt két oszlopban (két panel) összesen 40 ikon. egy klikk. ez lefedi az összes gép igényeinek 98%-át. az összes gépet úgy értem, hogy minden itthoni gépre ugyanez a rencör van másolva ugyanezekkel a panelekkel, a klienseken csak a daemonok meg pár egyéb (fix ip --> dhcp) van máshogy. mittomén távasztal ikonból a saját magára mutató is ott van minden gépen, de elfér, és a júzereknek is transzparens.
a dokkosítás csak távlati képzelgés, a "milesz majd, ha elmúlik a lucid support" időkre. 2 év után most lettem kész ennek a fényesre reszelésével, semmi kedvem újra nekifutni. persze mostmár nem lenne nagy ügy, nagyjából már sejtem mi a baj ha valami nem megy.
-
lapa
veterán
vagy win-win. (mínusz).
@colomb2: látható felületre pozícionálni nemugyanaz, mint akkor előbújóra. ez a super nyomkodás meg egyébként is olyan, hogy pont abban a kezemben van a sör, prioritásokat kell tennem.
régen nekem is voltak billzetes ingerenciáim (ctrl+shift+e excel, w wörd meg ilyenek), de dupla sor ikonnal elég nehézkes. gondoltam már rá, hogy legalább a win + r meg e legyen összelőve, de annyira nem izgulok. gondolom van valami épeszű shortcutja a gnome progoknak is (mint alt + f2 a win + r -re stb.)
-
lapa
veterán
válasz
DeFranco #462 üzenetére
nem fanatizmus kell, hanem óvatosság. motoros ember mondta egyszer: itt nálunk csak úgy éled túl motorral, ha maximálisan defenzíven vezetsz. ez kb ugyanilyen. ha őszinték vagyunk a júzerek kicsit könnyelműen állnak hozzá, mert látványra nagyon hasonló.
még mindig azt mondom, hogy rendszeres mentés legyen (nevezzük kézi rendszervisszaállítási pontnak), meg hogy leírd pontosan mit csináltál, hogy legközelebb legalább a működőre összerakott cuccokat ne kelljen újra feltalálni. ez a két dolog még nagyon rázós rendszereknél is túl tud lendíteni a holtponton, nincs "neb@ssz hogy kezdhetem újra az egészet" élmény.
és itt most persze jöhet a cüccögés, hogy dehát ez nem átlagjúzer-mód, de ezek nekem leginkább olyanokhoz kellettek, hogy x meg y nem hétköznapi hw, meg mindenféle kusztom dolgok. saját tapasztalat is az, hogy az elején minden jó fixre jutott 5 rossz, amivel valami mást jó eséllyel elbarmoltam. könnyű endless loopba kerülni. aztán a második telepítésnél már a korábban leírtak 1/3-át kidobtam mert nem kellett. aztán a harmadik telepítésnél a maradék 1/3-át is, mert azok olyan "b megoldások" voltak, amik csak azért kellettek mert az eredetileg amúgy jól működő cuccokat előzőleg elbarmoltam valamivel.
-
lapa
veterán
válasz
DeFranco #459 üzenetére
én nem érzem ez a "mindig minden körülmények között" dolgot, pedig elolvastam értőn az egészet.
szerintem az érzés onnan jön, hogy itt mindig nagyon sok út vezet a működő rendszerhez, mindegyiken máshol vannak a tankcsapdák. innentől a nagy számok törvénye szerint is lesz egy csomó olyan, hogy magától működik az, ott és akkor. ugyanígy lesz ennek a fordítottja is, amikor helyreállíthatatlanul beborul valami miatt ugyanez másnál.
azzal egyet tudok érteni, hogy innentől kezdve a kontraszt frusztráló ha te épp a rossz végén vagy a botnak, de a másik félnek is tök igaza van, mert nála pöccre ment.
az is rendszeresen el van felejtve, hogy a windowst is mindenki évekig tanulgatta (meg szívott a köcsög catalysttal, ugye), mire mostanra jedi masterként fut neki a tök ismeretlen (bár ismerősnek látszó) rencöröknek.
-
lapa
veterán
válasz
DeFranco #448 üzenetére
hát mekkora köcsögök, hogy megmondják hogy nem támogatott. elmennek a picsába, mikor neked meg pont az kő akkoris.
nem veled kapcsolatban írom, de egyébként abba bele tudom élni magam, hogy pl. angol nélkül azért elég karcos lehet mindent normálisan összerakni. azért a magyar tudásbázis (írott és fórumok) ahhoz elég kicsi.
azért az sem teljesen igaz, hogy csak a pénzhiány miatt nem terjed. a kompatibilitás is fontos, arról meg azért gondoskodtak. szóval a linuxos keménymag nem viccből hateli az ms-t, leszarnák he nem tett volna alájuk.
-
lapa
veterán
válasz
Namelesske #331 üzenetére
akármit is csinálsz elég szépen eszi a procit. még ha a zabás task managgert meg a zenejátékost ki is vonom belőle.
...bár most elindítottam a managgert és reális a tiéd is...
"bezzeg winen alig eszik..."
-
lapa
veterán
válasz
Namelesske #321 üzenetére
tudom, hogy neked nem ez kell, de olyat biztos lehet, hogy fizikai partícióra telepítesz virtualboxból. jópofa, hogy telepítés közben tudsz dolgozni, meg hogy nem kell még usb se csak mountolod az iso-t. utána restart és már az új rendszer fogad. persze ez winen is ugyanígy megy.
az már más kérdés, hogy virtualboxban elindítani az egyébként fizikai (nem éppen futó) rendszert inkább linux guestnél jó, újabb winek nemtom meddig darálnak az új hardver miatt.
@hcl: ssd-re nem szemetelek ilyet, meg a ram azért gyorsabb is. szóval a második indításnál már jobb a dedikált ramdrive, nem tölti le újra a gugli képet (meg mindent) minden ff indulásnál.
más: a /var/log ramosításával kapcsolatban korábban olvastam hogy nem jó ötlet, inkább átírtam a pár daemon log path-ját meg kikapcsoltam a fw logját. nem az ssd kímélése miatt, inkább csak amolyan p-o-c jelleggel. de van valami ramlog csomag, az megvédi kikapcskor.
-
lapa
veterán
szerintem ez nem ugyanaz, vagy nemtom törli-e az ff bezárásakor (gondolom nem tudja nem törölni). ha nem törli, akkor már majdnem ugyanaz, de attól még a ramdisk jól jön sokszor csomagolni meg akármi.
meg azért annyira nem turi az az fstabozás, mint akár az about:config registry-lookalike (csak még ömlesztettebb) kutyulása.
@blackrulz: az mpeg2 (digitál tévé, dvd) már alapból gyorsítva van. elvileg van h.264 hw gyorsulós driver is, de egyrészt 3.2-es kernel kell, másrészt kicsit küzdősnek néz még ki. egy pár hónap múlva csak lesz valami ppa a kernellel meg a működő driverrel, addig cpu.
mondjuk sokat sírunk mind a ketten, mert 17w körül eszik enyém is cpu-s 720-nél, ami kábé nem is mondom hogy viszonyul az akármilyen htpc fogyasztásához. persze egy komolyabb akksi az mindig jól jön.
-
lapa
veterán
attól még a /tmp ramdrive nem rossz. amúgy nekem nem rémlik, hogy lehet élből ramba cacheltetni.
a ff kód (de kb ugyanez van elébb már látom):
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,size=500M,mode=1777 0 0
mozilla: about:config --> new string value browser.cache.disk.parent_directory. Set the value to /tmppersze az 500M az lehet a fizikai ram mérete (mínusz némi biztonsági tartalék). csak akkor foglalja le, ha valami van benne.
-
lapa
veterán
válasz
Namelesske #301 üzenetére
óvatosan, az csak az "explorer.exe"-nek a cucca. nemugyanaz. egyébként az legalább annyira unszimpatikus, de egy kezemen megszámolom hány bejegyzést hekkelek benne. energiagazd / fényerő meg hogy ne bal oldalt legyenek az ablakok gombjai. ebből az első kupacot gui-ból, másodikat terminálból, szóval bottal nem piszkálom.
hozzáteszem ugyanígy fájdalmas a panelek (ikonok) kezelése, winben sokkal jobb hogy igazi fájl ikonok vannak (gnome-ben valami xml vagy html vagy mia rák tárolja a panelek beállításait). ugyanazért, amiért a reg szar, mert nem migrálható file szinten.
-
-
lapa
veterán
válasz
Namelesske #292 üzenetére
ahogy reg file van, úgy tudsz alapvető bejegyzéseket editálni az /etc -ben minimális unix tudással.
amúgy a registry csak linux alól szerkeszthető rendesen offline, és az életben nem mazsolázod ki onnan melyik program melyik hive-ba (lásd classes) mit szemetelt.
inkább az /etc, amit bármikor kinyitok egy 50 éves mentésből és átmásolom a két releváns sort az új cucchoz.
de ha ez a regisztrizős dolog ennyire kóser, akkor user ág gyökerében (current user vagy guid ahogy tetszik) jobbklikk --> export, aztán új install alatt meg klikkelj duplán. kíváncsi lennék mi történik.
az ms-nek meg a linuxoknak is megvan a saját univerzuma, amin belül bizonyos dolgokra képesek. speciel pont a registryvel nem jönnék, mint érv. vagy úgy jönnék, hogy domain környezetben a policy ág, az az egyetlen amire azt mondja az ember hogy csettintős.
-
lapa
veterán
hidd el értjük, hogy neked nem dobott még kékhalált a win7 (hű micsoda teljesítmény - pont tegnap olvastam a win 8 szerver kapcsán egy vérpro írásában, hogy az is "megdöbbentően stabil", ami elég sokatmondó).
azt is értjük, hogy volt valami ubuntud, upgradelted aztán mivel semmit nem akartál vele kezdeni, semmit nem tudtál vele kezdeni. nincs ezzel gond, neked a win jó, kifizetted, használd egészséggel.
azt viszont neked kell megértened, hogy mások meg nem a saját maguk egyetlen gépét kezelik, hanem esetleg többet, esetleg komplikáltabb környezeketben. és bizony néha akadnak olyan bénázások, hogy az ember haja égnek áll.
hardveres változtatás miatt újratelepítés "kell"... ez megint olyan, hogy ha annyira stabil meg jó volt miért telepítetted újra, miért nem állítottad vissza egy mentésből? én biztos nem küzdenék reinstallal, ha megy nélküle is. najó nem bántalak tovább.
-
lapa
veterán
válasz
#56573440 #217 üzenetére
gyárilag? ha jól nézem ezekben p volt eredetileg, ha csak belefabrikáltad akkor talán annyit nem nyertél az su-val (minden szabályzó egység sokkal feljebb van tekerve a nagyobb procihoz). azért egy 8w csak kijön belőle, de ez csak tipp. én is vettem egy u7600-at anno, de sokra nem mentem vele. terhelés alatt persze igen, a tiéd is fog tudni 0 0 0 vid-et ha odáig eljutsz.
-
lapa
veterán
válasz
#56573440 #207 üzenetére
ide leírtam. milyen gép amúgy?
@hcl: nem vágom mit sugallsz ezzel a 3d dologgal. hol csinálom ezt? nv driver panelben? nincs semmilyen compiz csicsa bekapcsolva, még animációk se.
@ViZion: mondjuk én csak fogtam aztán rátoltam a 3.2-t az ubuntu 10.04-re, de azon pár naponta úgy elszállt valami usb-s cucc, hogy öröm volt nézni. persze olyankor restart kellett, mert builtin az usb modul. az viszont szép volt, hogy minden dzsunka cuccot felismert.
-
lapa
veterán
válasz
#56573440 #201 üzenetére
ha ez 10.04, akkor én elsőre nem erőltetném a laptop-mode-ot. a vinyó leállására meg általában a mégjobbabb energiatakarékosságra is van egy parancs, ill pársoros script. ha kell akkor berakom az ubuntu topikba mindkettőt. az advancedebb cucc a phc kernel, de ott már kicsit kell varázsolni. meg nemtom milyen vga-d van, a diszkréteknél valszeg lehet még kapcsolgatni energiatakarékosságot.
@hcl: nemtom milyen gpu-d van, de a vdpau-t én is csak addig akartam míg végre össze nem raktam. aztán 1080p-n csíkoz mint állat, 720p-n se győzött meg. inkább a cpu. mondom, elvileg gpu-függő, nekem régebbi van (quadro nvs 140 vagymi). amúgy meg nekem a yavdr ppa-ból a stable-vdr lett aktiválva, és apt-get vdr. az felrakott mindent, vdpaus mplayerestől. most hogy a vdr-t használod-e utána az részletkérdés, ha van tuner akkor azért lesz pár jó percetek (ahhoz kelleni fog vdr-plugin-xineliboutput meg xineliboutput-sxfe).
-
lapa
veterán
és mennyi időbe telne, amíg elkezdenéd magad csapkodni, mert az extra apróság amit akarsz nincs meg benne. mindezt azzal a tudattal, hogy win vagy linux alatt egy 15kb krikszkraksz megoldja, mert a hardver képes rá csak ők nem akarják neked azt odaadni? ettől megkímélem magam, inkább távolról gyönyörködöm benne. az nem control freakeknek való, a kockáknál meg a control freakség szerintem előfeltétel.
hozzáteszem nagyon filóztam macbookon, de elijesztett, hogy nem tudnak rá rendesen működő linuxot faragni (energiagazd, ez-az nem szabványos aztán vagy reverse engineereli valami elborult vagy nem stb.). nem bántam meg a thinkpad x-et helyette.
-
lapa
veterán
mindent szét tudnak barmolni. anyukám múltkor kajak lefilmezte hogy meghülyült a gép, magától mennek a nézőkében a képek meg tuti vírus. aztán küldte a vidit én meg látom a vidiben, hogy ott a tányér a space-n. szóval a digitális inkompatibiltás ellen nem véd.
a másikhoz: úgy gondolom, hogy tanulságos azokat is olvasgatni, akiknek x meg y frissítés bedöntötte az életét. ez az a kategória, amikor az ember nem gondolja komolyan illetve át alaposan, aztán pillázik, hogy oda a jóság. a legelső dolgom volt végiggondolni mire is lesz szükségem, mielőtt elindítom a telepítőt. a válasz fájdalmasan triviális: mentésre.
ez egy ismeretlen rendszer, aminek lelkes amatőrként ismeretlen kimenetelű, de erőteljes kalapácsütésekkel állunk neki. a legfontosabb, hogy az a kevés, ami van az bármikor reprodukálható legyen. amíg nem gyalultam le és üres, új lemezre sikeresen vissza az egyébként műkődő rendszert, addig egy nihilben éreztem magam, ami azért közel áll az igazsághoz.
lássuk be, hogy nem a linux hibázik, amikor akármilyen változtatás után nem vagyunk képesek visszaállni egy működő verzióra (ebbe beletartozik a frissítés is). és persze biztos a frissítés rakott tönkre valamit, de 90+ % az esélye, hogy a frissítés már valami váratlan dologgal (korábbi kalapácsütés során elhajlott csavar) találkozott.
ha őszinték vagyunk megint magunkhoz (azért merem ezt, mert én is lelkes amatőr vagyok), akkor nekünk nemigen szabadna ezt piszkálni. vagy legalábbis meglepődni nem kell, ha szétszedtük és nem tudjuk újból összerakni.
persze az upgrade az még inkább. azt meg már wines rutinból sejteni kell az embernek, hogy az upgrade egy clean installnál 50-szer nagyobb eséllyel fog összedönteni még egy teljesen kímélt rendszert is. nem upgradelünk, mert szívás. de ez nem mai lecke, hanem még mittomén 95 --> 98 tematika.
-
lapa
veterán
"Egyébként elég sokszor egyszerűen nem opció az újrateleptés"
és ugyanennek a fordítottja, mikor inkább összeküzdesz egy 26.000 driverrel meg 35 programmal szétintegrált flat image-et risre, hogy a bármilyen problémát (= no adminjog júzerek alatt x^n miatt összehaló domain wint) inkább egy f12 + enter gomb + 1 óra várakozással megoldja az ember.
ahogy egyébként a nagyonsokadik ilyen beszélgetésnél látszik, a jelenlegi winek meg a jelenlegi linuxok legalábbis összehasonlíthatóak használhatóság és teljesítmény szempontjából. ezért is nyúlnak ezek a topikok flémvárrá, mert pro és kontra meggyőzőek az érvek.
innentől megint csak azt mondom, mint korábban: aki nem csömörödött meg a win valamilyen hülyeségétől és elégedett a rendszerével, annak akkor érdemes kóstolgatnia, ha szakmailag érdeklődik. a többieket frusztrálni fogja a dolog, és mivel nincs semmilyen lényegi cél / előny belőle, valszeg csak elfordulnak a linuxtól.
van itt a topikban is elég példa a "86 éve kipróbáltam de soha többet" emberekre. nagyrészük a rábeszélős "nehogy lemaradj a linux évéről még ma" miatt lett szerintem. igazi cél nélkül belevágtak, valahol még az első lépéseknél kaptak valami karcos pofont, aztán csak a rossz szájíz marad.
nekem is elvitte vagy 7-8-x éve egy knoppix telepítő az összes adatomat, pedig akkor még úgy kellett lerimánkodni egyesével az mp3-at napsterről (meg floppyn zippelve hazahordani cégtől), szóval elég halál volt. persze ma már visszahoznám, mert csak valami fixmbr vagy valami kellett volna. de azért ott egy jó darabig félreraktam a linux témát.
-
lapa
veterán
azt is tegyük hozzá, hogy pár újabb meg pár öregecske cuccnál (pl ati firegl v3200) meg csinálhatsz akármit, az se segít (nincs zárt driver pl).
@Namelesske: igen, ez csak parasztvakítás. melyik szolgáltatást hiányolod? mert a default ubuntu szolgáltatásokból csak az animációkat tiltottam le.
-
lapa
veterán
egyébként erről a cikkben pont fordítva esett szó, de szerintem ha őszinték vagyunk manapság minden desktop linux mellé szükséges legalább egy xp.
ami kb annyi, hogy virtualbox (nem ose, hanem aminek van usb támogatása) feltelepít, xp feltelepít, usb kütyü filtert beállít, begug, driver telepyít, élvez. mindent meg lehet rajta csinálni. nálam egy lassú ssd-n 3-ig számolok mire elindul, szóval a "kényelmetlen" erős túlzás. persze játékra nem jó.
a vicces az, hogy minimálisra tömörítve a gyak töküres xp nagyobb helyet foglal a mentésben, mint az oo-val meg ezer más súlyos dologgal (pölö ltsp) megrakott kész ubuntu.
@Namelesske: ezt tudom erre mondani. megy az x, megy a wifi (csatlakoztatva van) és benne van még egy inaktív wwan kártya is. ezen a fényerőn nem használható, de kettővel feljebb simán. az meg mondjuk +1w.
-
lapa
veterán
válasz
#56573440 #166 üzenetére
próbálj ki egy ubuntu 10.04-et és egyből nem lesz meleg a palmrest. letölteni meg usb-re karcolni tényleg nem nagy idő.
itt egy jó nagy táblázat notikkal, elég nehéz lesz ezeknek a közelébe menni winnel.
a helyzet az, hogy a 2.6.35-ös kernel óta bekerült pár csúnya bug, bár elvileg ezek nagyrészt egy boot paraméterrel (aspm vagy mire keress) orvosolhatók, másrészt megint elvileg a 3.2-es kiküszöböli őket.
a 10.04-ben még 2.6.32-es kernel van, nagyon keveset eszik. ha meg az ember rátol egy alulfeszelős kernelt azzal menet közben is sok wattot lehet spórolni.
-
lapa
veterán
szóval a legfőbb érv a win mellett az office. amit én mondjuk feltelepítettem pont ugyanúgy, mint win-en. előtte volt egy apt-get install wine (ha úgy tetszik szoftverközpontban ráklikkeltem, hogy wine).
outlook tény, hogy nem ment, pedig nekem csak az kellett volna. de elvileg az evolution tud exchange-et. amúgy meg ahogy írták imap.
-
lapa
veterán
mondj mondjuk 2 olyan fícsört, amit wines lenovós appal használsz, és nincs alternatívája linuxon.
aztán két másikat, amit nem vágott gallyra az elmúlt 3 lenovos frissítés egyike sem.
szóval értem én, de ez megint féligazság. a thinkpad topikban már elég unalmas egy "külsősnek", ami szenvedés ezekkel a "hűdejó winre bezzeg van" progokkal megy.
@hcl: megvan a lenovohoz minden lényeges cucc, egyetlen csomag dkms, szóval.
-
lapa
veterán
"azt ugyanis a M$ saját RDP kliense nem tudja"
ez nekem spec máshogy rémlik, de szerintem policyből biztos turkálható. vagy a restarttal keverem csak? mert pont ma restartoltam valami wint és ment.
hozzáteszem, anno az ikonokat is alaposan tervezgettem a kliensekre (default user) és élből csináltam shutdown ikont mindenkinek.
gugliztam: desktop klikk, majd alt + f4 elvileg kihozza a shutdown dialogot. meg tálca jobbklikk --> task managger is kéne tudja, de most seholse tudom kipróbálni.
-
-
lapa
veterán
ubuntu 10.04 és 2.6.32 phc kernel. ez persze a múlt, de a jelen és ahogy nézem számomra a jövő is.
ha 15 év aktív gépezés meg némi szakmai tapasztalat után én ezt találom a világ legcsodálatosabb rendszerének, akkor az tudhat valamit. hozzáteszem a nagy bögre bársonyos merlot előtt is így gondoltam, és már-már könnybe lábad a szemem hogy meg sincs említve (nem a merlot). pedig ez (2.6.32 általában) még fogyasztásban is agyonver mindent. meg minden másban is. legkevesebb kompromisszum ever, mint a (régebbi) thinkpadek.
nem biztos, hogy kéne ajánlgatni mindenkinek amúgy se. aki nem tudja miért akarja, az könnyen megtántorodik (még bársonyos merlot nélkül is). olyan ez, mint mikor a karate kidben a miyagi mester felpolíroztatta a csávóval a 80 kocsit. az a 80 kocsi a windows. azt meg kell csinálni, hogy az ember a végén rájöjjön mit miért (és miért nem) akar, és főleg miért nem tudta előbb, hogy azt azt és azért akarja. igen, elég jó a merlot.
hogy kell parancssor? hát köszi, igen, légyszíves. pláne, hogy ha koncepció szerint halad az ember és minden lényeges parancsot elpakol 1 azaz egyetlen fájlba. legközelebb copypaste, ami még a parancssor ezerszeres hatékonyságát is tovább növeli.egyetlen copypaste-tel majdnem minden lényeges program felrakása? szinte akármelyik művelet ugyanúgy? és ki akarja ezeket megjegyezni? arra vannak a terabájtok, hogy tárolják azt a 70kb tudást, amiből aztán csak másoigatja az ember a (z egyszer vért pisálva összeszenvedett) kódot. ami viszont onnantól kezdve kedvenc zokszigen szavajárással élve elég robosztus és kábé örökké működni fog.
ja, hozzáteszem még soha nem használtam-adminisztráltam bármilyen más disztribúciót. viszont könyörtelenül kivágnám, ha a gyengeség vagy a kompromisszum legkisebb jelét is mutatná. 10.10 így ment el balra, valami bug volt benne és kétszer bezárt a filekezelő. ott lett az upgradenek a vége.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest