- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Fotók, videók mobillal
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
Jajj, ne csomagolj ki SEMMIT! Másolni sem kell, mert a másolás az nem telepítés! Legyen letöltve az ISO, a többit megoldja a cikkben írt progikból bármelyik. Mobilstick nem választható, a méretből meg látod melyik a pendrive és melyik a vinyó... bootoláskor is írnia kell, ha nem látod a kártyát, akkor a többit húzd le addig.
-
Jacak
senior tag
...Nna szóval,ki van csomizva az iso a vinyóra.Ha a cuccost ilyenformán átmásolnám egy usb-stickre,amiben 8 gb-s microSD van,és bootkor biosban átkapcsolnám,h. usb-ről bootoljon,akkor ez működhetne?Az nem gáz,h. a másik usb-re mobilnet stick van dugva,megint egy másik usb-re 500 gb-s külső vinyó?Ez így nem zavarhat be? -
Jacak
senior tag
Köszi a linket erre a cikkedre,még párszor át fogom olvasni,mint full Linux-szűz,mert érdekel a rendszer,csak ugye mint oly sokan,én is csak win-t használtam még a kezdetektől...
-
ViZion
félisten
Szia!
Amint látod ez már elég régi, itt sokan nem látják a kérdésed, tedd fel inkább ITT.
Fedora jó disztró, azt nem tudom Neked mennyire felelne meg, de szépen lehet alakítgatni a sebességét."ne a disztó disztójának a disztrója legyen" a legtöbb pedig ilyen. A támogatás számít, nem az, hogy mi az alapja, bár az sem mindegy.
-
Sziasztok,
Áram spórolás céljából az erősebb gépem mellé vettem egy P4 - 2.8 Ghz, 1 Gb ram-os gépet, erre keresek 32 bites linux-ot, böngészés, torrent, apache (php, sql), Lxde lenne használva rajta, lehetőleg rolling disztróval vagy legalább friss programokkal, ha lehet ne a disztó disztójának a disztrója legyen, mint pl. debian -> ubuntu -> mint.
Kipróbáltam a Sabayon Mate-et, lassúnak találtam, jelenleg LMDE-t használom, ez sem sokkal gyorsabb (pl. System Monitor 10% procit megeszik). Tetszik, hogy a Sabayon-nal ellentétben az LMDE MySql telepítéskor megkérdezte a nevet és jelszót, mókolás nélkül azonnal minden ment a localhost-ot.
Amit nem értek, hogy az LMDE Debian testing rolling distro és pl. Deluge 1.3.3-as használ, ami 2011.07.22-i verzió. Azóta eltelt 1.5 év, megjelent 4 verzió is rengeteg javítással, Debian-ba miért nem került bele egyik sem?
Ami számomra még furcsa: kb 300 féle disztribúció és 40.000 program van Linuxra. Minek ennyi? Lenne tized ennyi mindenből, akkor kevesebb programot több ember írna-javítana, kevesebb hibalehetőség és kevesebb idő kellene a tesztelésre is.
Jelenleg Fedora Lxde és Sabayon 11 x86 Xfce-t tervezem kipróbálni, Arch telepítője nem szimpatikus.
Nem bántani akarom ezzel a hozzászólással a Linux-ot, mert nagyon jó, csak elaprózza az erőforrásait.
-
speeedyyy
tag
Maradok az öreg windowsnál !
-
ViZion
félisten
Köszönöm, h olvastátok és hasznosnak ítéltétek!
Várunk mindenkit a további kérdésekkel a linux topikokban! -
mzx
senior tag
Amennyire én kezdőként belelátok, és egy része már nem ismeretlen előttem annak, amit írsz ott, azok alapján szépen megszerkesztettnek, lényegre törőnek, letisztultnak, minden lényegest tartalmazónak tűnik számomra, odafigyelve arra is, hogy az abszolut kezdők szemszögéből is láttatva legyen.
Köszönet érte. -
JetiRulez
őstag
Köszönöm, hogy megírtad(tátok)!
Még több infó a fejemben a szabad szoftverek világáról. Másodlagos rendszerként lehet, hogy használni kezdem valamelyik disztrót hamarosan.
-
lapa
veterán
thinkpad x200s corestore mv meg kikapcsolt hdd. ethernet bedugva, no wifi. a 12.04 ugyanazon a 2 gb pendriveon. már gnome-panel install után volt. fel kellett tennem a gconf-editort, engedélyezni a logoffot és akkor rendesen logoffolt. a loginnál már volt gnome classic (no effects). ubuntu júzer, üres jelszó. szépen beléptet egy 10.04-like felületre. szerintem jópofa.
ezzel a géppel egyszer sikerült ilyen helyileg telepített lucidon. wlan csatlakoztatva, wwan kártya gépben. sajnos azóta sem sikerült reprodukálni.
egyébként akkor a legjobb ubuntu kernel fogyasztás szempontjából innen a 2.6.32-33.72-es. ez annyiban más, mint a stock, hogy lehet vele alulfeszelni.
-
ViZion
félisten
Amúgy ~8 W az miaz? Ha csak nézem a gépet kikapcsolva, már az 8W
Unity biztos nem lesz olyan, mint a régi Gnome, de azért ez már nem olyan durva különbség - és lehet, h más HW-en nem is lesz ennyi %zoli62: erre a hsz-edre írtam, h valahol olvastam, h javítani fogják, kerestem, de fogalmam sincs hol láttam, szal. nem linkelném.
-
lapa
veterán
nem heggesztettem a 10.04-et (csak powertop telepítés volt), sőt igazából a 12.04-et heggesztettem (pár tömött sornyi apt-get remove --purge azért fel van írva magamnak, mint első lépés új ubuntunál), mert ott megint féltem hogy elfogy a hely.
tuti hogy a kernel, mert powertop a top-hoz hasonlóan kiírja a processzeket, semmi nem futott még átmenetileg sem. azért ha már végigszenvedtem ennyi órát vele akkor csak nem csapom be magam.
elég necc, hogy még mindig nem sikerült a fogyasztást helyrerakni. gondolom ennél jobb már nem is lesz. ez legalább nem feltűnő hétköznapi használatkor winnel hasonlítva.
-
-
ViZion
félisten
Helló! Gondolom a 10.04-et "meghegesztetted": nem indul sok felesleges szolgáltatás, esetleg nem is volt még akkor néhány. Precise meg indítja szerintem a bluetooth-ot, a jockey-t, frissítést, gwibber-t, deja-dup-ot, meg valami indexelést...
...és az Unity sem olyan szerény fogyasztó, mint a korábbi Gnome asztal.
Melyik kernel volt egyébként? -
-
-
ViZion
félisten
Valaki ajánlotta a localepurge-t a nem használt nyelvek kipucolására. Fedorán ez nincs (repóba, fordításhoz és guglihoz lusta vok ma
). Egy másik disztrónál volt Bleachbit, az van itt is repóban, felkattintottam.
Első, nem túl szigorú takarításra (lang és flash takarítás nélkül) ~100 MB-t gyalult le (régi csomagok, .thumb-ok).
Megnéztem a nyelvi takarítást, ha angol és magyar marad:
25449 fájl törlése - 610,8MB szabadul fel
SSD-nél ez is számít, + ez szinte még egy partíció Linuxnak!!! -
lapa
veterán
najó hát ezt elengedem. usb-re ráraktam a 12.04 beta2-t, 800 mb persistent (ha jól értem a frissítések is ide kerülnek), maradék 3xx mb üres.
elindítom, felfrissítem, erre következő statnál már alig indul el, mert kevés a hely.
nem tudom miért de újra talál pár frissíteni való dolgot. na ott vége is lett, többet már nem tudott elindulni.
szóval ez így ennyivel a kiadás előtt nekem elég hulladéknak tűnik.
ja és most megnéztem free space 383 mb.
-
ViZion
félisten
A GS új verziójában javítják úgy olvastam.
-
-
lapa
veterán
live usb-vel nem tudtam logoff-ot csinálni, mert elhalt. tovább nem küzdöttem.
nem tudom van-e értelme pont ma feltolni újra a bétát, de ez a gnome-panel lájk.
ettől függetlenül nem fogok váltani, nekem a 3.2 kernel egyes driverei nem működtek rendesen.
...mindegy, leveszem most ezt a beta2-t, úgyis ez a kívásága a weboldanak.
majd megírom mit mutat ezzel a gnome-panel cuccal, akkor elég közel lesz a 10.04-hez.
-
A compiz zabál problémát nem oldja meg az, ha unity 2d felülettel indítod a rendszert?
A 2d-hez talán nem kell compiz.Amúgy elérhető lesz a klasszikus és a gnome-shell felület is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
-
lapa
veterán
válasz
CPT.Pirk #595 üzenetére
azért hozzáteszem, hogy gnome2-ben (lucidban legalábbis) panelen jobb gomb --> add to panel --> (nem custom) application laincher --> preferences kijelöl --> ok. aztán ugyanígy administration kijelöl --> ok.
ezzel kapsz két ikont, amire klikkolva kijön a két menüsor egyike.
innen már nem egy nagy művelet megjegyezni, hogy melyik applet melyikben van, én legalábbis nem használok annyit hogy ez gond lenne. meg logikus is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
KDE-n kdesu a parancs, amit keresel.
A GKSU az GTK+ -hoz van, a BEESU a RedHat beli megfelelőlje, a KDESU meg a QT alapú cuccoknál van. Itt találtam ezt a hasznos összehasonlítást: [link]
Én úgy használom a KDE-t, hogy kirakok egy gyorsindító eszköztárat meg egy pici terhelés kijelzőt a tálcára, aztán nagyjából nem is kell mást túrni benne. Gnome2-t is használtam sokáig, csak ott mindig bazi nehezen találtam meg, amit a beállítások, meg az adminisztráció menüben raktak szétszórva. Most meg már ugye vége van, a GnomeShell nekem nem kell, Unity sem. Volt még Minten a Mintmenü, de azt már nem tudom hova tenni.
Szóval egyelőre nekem a KDE az egyetlen olyan felület, ami ugyanazt az elvet követi, mióta ismerem és nem várható a fejlesztés leállása, mint történt az G2-nél.
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #591 üzenetére
nem, fent van a panel, illetve win-en tálca azért kell. Arra kirakva kedvencek, kb. 10 program, meg a Fedora ikon az alkalmazásoknak. Nem egy "év desktopja", de szeretem így.
HCL: de ott mindenféle kinyíló bizgentyűk vannak, meg az az XP startmenü
- aranyos, amikor kipróbáltam a Chakrát másodpercekig tetszett.
Persze aki KDE-t szokta meg, az más. KDE alatt programot se' tudtam indítani, mert a gksu -ra semmit nem csinált. Hát kell ez
...erre Fedorán sincs gksu
ott meg beesu van...
colomb2: Fluxbox, mi
ártottam én Neked???
-
-
ViZion
félisten
...a kapros tökfőzelék is jó, mégsem tudom megenni.
Valahogy nem tetszik. Nálam az asztal üres. Win-en is, Linuxon is. Se ikonok, se semmi, max hőfokok és terhelést íratok ki. evvan.Sweet Lou 6: igen arra. Nekem elég, h annyi köze van, hogy nem kell kodekpakkokat keresgélni meg telepítgetni - WMP-hez meg
-
Sweet Lou 6
addikt
ha erre a windowsos KMPlayerre gondolsz, akkor ennek semmi köze a linuxos KMPlayerhez
kivéve talán annyit, hogy az Mplayer kódját forkolták.
-
-
ViZion
félisten
Olvastam a KDE 4.8.1-et, h megjelent a hónap elején, de az nekem nem hír
Komolyan: a KDE-t alig, sőt, mondhatjuk hogy nem ismerem. Van pár KDE alkalmazás amit igen, mert jók és használom őket (Digikam, Dolphin, K3b, Amarok, KMPlayer -ez windowson is a legjobb lejátszó szerintem). -
zoli62
addikt
Megjelent a Gnome 3.4.
[link]
-
haris
őstag
Amit csinálsz, az nem flame, hanem off topik (szervesen nem a témához illő hozzászólás).
A flame angol szó jelentése láng. Akkor flame-elnél, ha azzal jönnél percenként, hogy:
"minek kínlódsz linux-szal, amikor az sz@r, használj inkább bármi mást, meg különben is"Amit most csináltam, az is off topik, meg is nyomtam a kis gombot a hozzászólás elküldése előtt, ettől lesz ilyen szép szürke, hogy akit csak a témához illő hozzászólás érdekel, az enyémet átugorhassa.
Sok sikert a Fedorához
-
pazzo
tag
Vladi, hcl, ViZion, és mindenkinek köszönöm a segítséget.
A további kérdéseimmel inkább a helyi Fedora fórumot flame-lem tele. -
-
-
pazzo
tag
Feltelepítettem a Fedorát, lxde-vel. Hol lehet programokat hozzáadni (hol a synaptic?)?
Meg hogy lehet új témát rakni rá? stb... -
-
-
pazzo
tag
Feltenném az "öreg" vasamra a Fedora 16-ot (Acer Travelmate 240), Gnome shell-el, de a Intel® 852GM/855GM videokártya miatt azt írja, hogy a gnome 3 fallback üzemmódban indul el.
Mi ilyenkor a teendő? Régebbi Fedorát használjak? -
scabi78
senior tag
Zsír lett a cikk! Majdnem meggyőztél
-
ViZion
félisten
Nehéz dolog, mert típuson belül is többféle wifi- és BT modul, webcam, kártyaolvasó, touchpad, stb. van... Néha még Win telepítés sem egyszerű, főleg ha nincs korong és egy wifi vagy BTdriverhez leszed 150 MB-ot
Inkább csak LiveUSB-vel próba, és az segíthet, h a gyakori típusokhoz általában van minden driver (a nagyobb disztróknál biztosan).
..mondjuk van HP SUSE-val, vagy Dell Ubuntuval (illetve Dellbuntu-val), ha érdekel megkérdezhetem. -
-
Most jelenik majd meg az LMDE 4-ik frissítése és új iso-ja.
A frissítésben benne lesz a KDE 4.7.4, Gnome 3.2.2, Mate 1.2, Cinnamon 1.4, Xfce 4.8.És ez Debian alapokon nyugszik, mint az Ubuntu.
(Mondjuk, ezzel Te tisztában vagy)Ha kedved támadna tovább tesztelni
-
tacsk0
aktív tag
Ha meglesz a laptop atterek
Regota gondolkoztam a cikk meg kedvencek kozott van eleg hasznos!!!!!
-
zoli62
addikt
LXDE-s Mint kipróbálása után az Ubuntu kicsit nehézkesebbnek tűnik, vagy csak nekem?
-
ViZion
félisten
Ubuntu alatt a pendrivelinux-ról az Unetbootin vagy a multisystem (én ezt jobban kedvelem, több linux egy sticken). "mezei" Puppy azért nagyon minimál, inkább vmi forkját próbáld, pl. Legacy OS.
Live USB-ről lehet telepíteni, de alapból Live-re van kitalálva, illetve RAM-ból futásra, így szvsz a merevlemezre hegesztés sokat nem dob rajta. Utána grubot be kell lőni, ha frugal-installal rakod fel -ezzel kb. bármire települ, csak grubhoz kell adni. Full install meg a klasszikus.Vigyázz, mert "ezek" mindent riszájklingolnak, nem lepődnék meg ha lenne windows 8 puppy is
: keresgélj
-
-
lapa
veterán
-
ViZion
félisten
válasz
csanyijoci #515 üzenetére
Nem jó helyen keresel. Közeledben keress erre szakembert, mert a próbálkozás is adatvesztéssel járhat, főleg ha már törölt adatról van szó.
-
lapa
veterán
ja, majd mittomén egy xy szerverről kéne egy fájl, megkérem a gazdáját hogy naaa lécci.... azért ez nem szerencsés.
amúgy most a nagy propagandára tekintettel felraktam ezt a precise-t, de nekem ilyen nem lesz. ez majd 2 wattal többet eszik, mint a lucid. főleg a compiz zabál, leszedni meg nem tudtam hirtelen. azért a 6w meg a 8w az 30%, annyira nem mindegy. de mindjárt megnézem újra a lucid értékeit.
-
ViZion
félisten
A méretét lehet utólag változtatni, de beleírni nem lehet sztem, legalábbis nincs értelme... Bebootolsz róla, belerántod saját mappádba ami kell, és benne van.
DanielK: én is így gondoltam, de Ubuntun túl is van világ... sőt
Azért egy-egy disztrót feldobhatnál pendrive-ra, nem akkora csapás, ha nem .deb -ből építkezik, hacsak nem vmi nagyon bejáratott progikat használsz. Nekem Fedora alatt az Alacarte és a Grub Customizer hiányzik, de Alacarte helyett lehet manuálisan a mappákban pakolászni, Grubot meg terminálból buherálni...
HCL: úgy értve az az alapja, h Ubuntu csomagjait használja, annak a frissítéseit követi.
-
-
lapa
veterán
keresztény ubuntu... jóhogy nem katolikus anyaszentegyházi. biztos már az install média is tele lenne ped... na mindegy bocs.
amúgy most írtam egy precise usb-t. már korábban is érdekelt volna: tudok valami módon offline írni a persistent területre? van ez a 2 gb pen, mivel jó sok appot akarok magamnál tudni adtam neki 1 gb persistentet. de ha marad 500 mb szabad hely benne, akkor azt nem tudom használni, csak azt a 200 valahány mb-t, amit azon kívül hagytam. az lenne a jó, ha a persistentet tudnám offline bigyózni, akár jelszóval vagy mittomén. van erre valami mód?
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #506 üzenetére
Isteneeem... ilyeneket hol találsz? Mert volt ugye a Hanna Montana, meg a Justin Bieber változat, tudtam a keresztény Ubiról, de erre nem gondoltam... OMFG
DanielK: Jó a Lubuntu, azér egy Docky-t elbírna
Van még pár nagyon gyors disztró, hasonló mennyiségű programmal... Esetleg Fedora Spin LXDE-t nézd meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ami Debianból nőtt ki, az .deb-et használ. Eltérés a függőségekben lehet, meg lehet, hogy lesz olyan, amit kézzel kell forgatni forrásból.
Nézd meg ezt a képet, itt meglátod, mennyi disztró van és mi miből lett: [link]
Ha rávinne a lélek Ubuntu alapú disztró használatára, az csakis a sátánista Ubuntu lenne! [link]
-
DanielK
addikt
Hát nekem pont ez a "minimalista" design tetszik!
Kicsinosításra nincs szükségem.
Sőt, lehet a netbookra felteszem az xp mellé, hogy valami gyors is legyen rajta.
XPt meghagyom, mert anyám szívbajt kapna.
A Lubuntu alapja az Ubuntu, nem? Tehát minden felmegy rá, ami az ubira is? (deb)
Vagy legyen debian lxdevel?A cikk folytatását meg várom.
-
-
zoli62
addikt
Nem akarok flame-t generálni, de most olvasva. hogy a Windows 8 CP nem igazán frissíthető bétára, a linux kb. sosem fogja elveszíteni ezt a "képességét".
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Home server / házi szerver építése
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- OLED TV topic
- Milyen videókártyát?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- További aktív témák...
- Redmi Pad Pro, 6GB/128GB, még garanciális
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- Apple iPhone 14 PRO - 128GB - Deep Purple - 85% akkumulátor
- GOPRO Hero 11 BLACK akciókamera - különlegesség!!! Labs fw 01.20.70
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G GAMING WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest