Új hozzászólás Aktív témák
-
pazzo
tag
Köszönöm.
Igazából teljesen jól szuperált a Fedora, és csak azért álltam át Ubuntura, mert nagyobb a magyar nyelvű támogatás mögötte. Nagy könnyebbség, hogy ha valamilyen probléma adódik, van egy oldal, ahol jószerével megoldást találok rá. Na, meg az otthoni gépen is az van.
Egyébként hagytam volna a laptopon a Fedorát, mert gyors volt, és azokat a programokat amiket használok Ubuntu alatt, erre is megtalálom. Ráadásul az Ubi lassúbbnak, akadozónak tűnt. De most a cikk hatására újra bepróbálom a Fedorát. -
ViZion
félisten
Tablet az más dolog "picit". Persze vannak ARM-ra meg mindenféle SoC-ra kernelek, de ebben nem vagyok otthon. Azt tudom tanácsolni, h angolul keress youtube-on, a tablet fórumaiban és gugliban.
Mondjuk Androidnál jobbat szvsz nem találni.
Ez az oldal Archos hackekkel foglalkozik, Tiéd is támogatott, de nem kerestem mi van rá.Pazzo: Fedora Gnome Shell-t, Ubuntu Unity-t használ. Más csomagok, részben más programok. Fedora nálam gyorsabb. Ubuntuhoz több infó van magyarul és angolul, rengeteg progi a SW centerben, de ha valami megtetszik, akkor biztosan van .deb (Ubuntura telepíthető, olyan, mint Win-en az .exe) csomag, Fedoránál néha terminállal kell telepíteni (3 egyszavas parancs...). Asztali gépen nálam mindkettővel ment minden out-of-the-box. Ja, nem: Ubuntun régi Canon printer nem ment, Fedorával nem néztem, nem kell. Mint felhasználó sok különbséget nem fogsz látni a kinézeten kívül.
-
pazzo
tag
A Fedora, és az Ubuntu között mi a különbség?
Az előbbi vidáman felment a Travelmate 240 laptopra, a Ubi viszont csak úgy, ha felülírtam vele a Fedorát. -
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #395 üzenetére
...az volt a baj, mert hibák miatt fallback volt csak. Akkor meg minek. Leszedtem, persze a grubot nem frissítette, így az zártal akart indulni. De már minden OK, csak játék nem lesz nyílt driverrel, vagy nem frissítek kernel és egy hónap múlva már lesz erre is kmod-catalyst.
Erről jut eszembe, írta vki, hogy SSD-re csináltak egy fájlrendszert NILFS [link], ami snapshotokat készít (nem töröl, nem trimmel mindent gondolom).
Ki kellene próbálni, nem tudom mi lenne a 15 GB-os Fedora partíción... -
tkesy
őstag
Esetleg olyan linux verzióról nem tudsz, amit fel lehet pakolni egy tabletre, úgy hogy az funkcionalitásában, ne szenvedjen csorbát? (Archos IT5-ről lenne konkrétan szó)
-
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #390 üzenetére
...Most a "szokásos" probléma van: Fedora kernel olyan friss, h Torvalds amikor ctrl+s -t nyom, már tölti...
...viszont a csomagkezelőben csak korábbi, 3.2 -höz van. Én meg adtam egy esélyt az AMD oldalról letöltöttnek. Talált pár hibát, de azért telepítette magát (ez is jó, más telepítés hibánál userre vár, ez meg lement mintha assume yes, vagy force lett volna - hogy a f@ß baszcsizza ki a programozó szemét) erre fallback mode van... uninstall meg vitte azt is - szintén error. Ismétlem ez az AMD hivatalos driver. Keresek egy korábbi drivert, vagy visszahegesztem a nyílt drivert (és Urban Terror-t meg pár másik játékot nem tolom, mondjuk UrT van Windowson is), kész.
Letöltöm ezt a Csoda-Chakrát -KDE ide vagy oda, de má' kipróbálom
-
haris
őstag
"szerintem nem csak azok használnak linuxot ( vagy használhatnak ) akiknek kevés pénzük van"
Én sem erre gondoltam. Én azért váltottam linuxra, mert vettem egy netbookot 3éve, ezzel gyakorlatilag leálltam a nagygépről, a játékok sem vonzanak már. Viszont az xp idegesítően lassú volt a régi netbookomon, pedig eredeti elöre telepített volt, viszont azon a win7 meg sem moccanna.
Majd megvettem az e125-öst op-rendszer nélkül. A tört windows nem vonz, mert nem bízom a törések makulátlanságában. Kipróbáltam rajta 30 napig a win7-et is, viszont az ingyen ubuntu tudja azt, amire én ezt a gépet használom:
internet beleértve a youtube is, film nézés, webrádió hallgatás, táblázatkezelés, e-mail, és szerencsére a cégem készletkezelő-számlázó programja fut wine alatt.
Én sem azért használom mert nem telik windowsra, hanem mert ha van más működő alternatíva, akkor nem adom ki rá azt a 26-30 ezret.
Amikor a Lenovo-t vettem, nézegettem a sony netbookját is ugyanezzel a belsővel, de a win7 miatt 25ezerrel volt drágább, viszont annyiért lehetett kapni OEM wint is, és akkor már inkább én telepítettem volna és nem kell féltenem a backup partíciót sem.Egy bajom van a linux-al. A PH!TV nem tudom nézni, nem működik a silverlight plugin. De túlélem.
-
ViZion
félisten
A directX MS "találmány", dx9-ig még csak-csak megoldja a wine -kis szerencsével- de újabb játékok nem működnek az 99%. Mondjuk a jelenlegi konzolport játékokat (tisztelet a kivételnek) lehet, hogy futtatná, de azért ez nem lenne next-next-finish.
A fő rendszert definiáljuk. Időd nagy részét játék teszi ki? Y: goto Win 7. Netezés, filmek? goto linux. Mivel időmet mostanában kisebb részben teszi ki a játék és a munka itthon, így Fedora indul - ezzel asszony is netezhet, megnyithatja a "külddödtovábbvagyszívtelenvagy" leveleket, stb.
"Gyerekes" gépnek is jó. Fedoránál nincs delre törlés (alapból nincs engedve, de bekapcsolható), nincs névre kattintva file vagy mappa átnevezés, és mappákat sem lehet szabadon ide-oda toszigálni meg mozgatni. Fontosabb beállításokhoz jelszó kell - akár percenként kéri, ha olyan dolgot piszkálna - hasznos ez is, persze kinek-mi.CPT.Pirk: Precise-re frissítettem kicsit korán, utána voltak bajok. 2008-as Ubuntunál emlékszem még szívózásra, utána csak akkor volt gond, ha AMD oldalról frissítettem vmiért. Sajna ez úgy látom minden disztróra igaz: AMD oldalról felejtős a driver
-
nuke7
veterán
természetesen. csak a netbook-nál nem voltam elégedett a win xp / win 7 starter dologgal, és ott megtetszett a linux... - de szerintem nem csak azok használnak linuxot ( vagy használhatnak ) akiknek kevés pénzük van.
a macbook-omon pl. nem cserélném le a mac os x lion-t, max. rakok mellé dual boot-ba win7-et, de sztem inkább hagyok plusz helyet az ssd-men, és játszom a nagygépen... amin sajnos win7 van jobb híján.btw. attól, hogy megveszek valamit, még nem lesz jó...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
saja
csendes tag
Jó lett ez az írás. Itthon minden gépen van linux (is). Ez összesen 5 desktop, 2 notebook, 1 netbook és egy Zipit Z2
.
Ha valakinek kell segítség egy nVidia optimus-os kártya működtetéséhez, akkor szívesen segítek. Mert annál trükközni kell, nem jó egy sima driver fordítás+telepítés. Meg az acpi (energiaellátás) irányítása is kártyafüggő, amit be kell kalibrálni. -
nuke7
veterán
én annyira szeretnék linuxot használni fő rendszernek az asztali gépemen..!!!
(netbook-omon annak idején megfordult vagy 6-7 disztro)
de amíg nem tudok legalább 90%-osan játszani rajta (10 játékból max. 1ne fusson rajta tökéletesen) addig sajnos a nagygépemre nem alternatíva... -
haris
őstag
válasz
psylocke #375 üzenetére
"Rakj be egy sp3-as lemezt, nyomd meg az installt, és használd."
Az asztalodról linkelnél egy képet? Gondolom 640X480 (vagy 800x600 már nem emlékszem) -ban maradt, hiszen telepítés után nem telepíti a VGA-d meghajtóját. Youtube-ra véletlen sem mész, mivel nem játszik flash-t az iExplorer. Filmeket sem nézel, mivel a se divx-t se xvid-et nem ismeri, és hang nem lesz. Képek szerkesztéséhez Paintet használsz, és sem excel-t, sem egyebet nem használsz, vagy arra is megveszed az MS office-t?
De köszönjük a hozzászólásod, példaértékű
VIZion: ahogy óhajtod...
-
ViZion
félisten
válasz
psylocke #375 üzenetére
Na, flame?
A Linuxoknak -úgy globálisan, amit tapasztaltam- a legnagyobb baja, h néhány gyártó b@szik drivert farigccsálni. Nyíltal laggol kicsit az UrT, kmod nincs a friss kernelhez, hát AMD oldalról telepítettem a gyárit, mert windowson az jó (többnyire, régen ott is voltak gondok).
Erre fallback van. Leszedtem, erre az sincssebaj, konzol van
Ubuntun is a hibák nagy része ATI driver volt. Lehet ki kellene egészítenem a cikket: Próbáld ki a linuxot, ha nV VGA-d van...Érdekes, nekik vannak működő drivereik. ATI fan vagyok, de ilyenkor elgondolkozom a váltáson.
-
Namelesske
addikt
válasz
psylocke #375 üzenetére
Utána még 2 órán át rakd fel a drivereket, futtasd a windows updatet, szopjál a dotnettel, utána keress egy vírusírtót (MSE) utána rakd fel az opcionális frissítéseket utána rakj egy böngészőt egy office-t egy kodek packet egy másik lejátszót vagy kettőt, utána rakj fel még vagy pár kiegészítőt hogy hatékonyabban tudj navigálni, stb. stb. stb.
Legalább Windows 7-et írtál volna.... De az XP-t felrakni rosszabb mint egy Arch linuxot.
-
-
psylocke
csendes tag
Annyi cikk jelenik meg a linux egyszerű használatáról, hogy kedvet kaptam írni egy cikket az xp egyszerű használatáról:
- Rakj be egy sp3-as lemezt, nyomd meg az installt, és használd. -
Na, címlap??
-
gabe_
őstag
Én az Ubuntut próbálgatom, igaz, még csak vmware-en, és egyenlőre tetszik.
-
ViZion
félisten
válasz
V.Stryker #369 üzenetére
Csinálj egy frissítést, és engedélyezd a zárt meghajtót, de ne az updatedet, ha kettő van. utána elvileg tudja szabályozni a GPU-t és a CPU-t is.
Sensor és cpufreq telepítése -ha még nincs fent- Utána terminálba
cpufreq-info
ha magas terhelés nélkül, akkor terminál,
sudo cpufreq-set --governor ondemand
ezzel freki állítás automatikusan igazodik a terheléshez.
Ha így nem állítja át, akkor magonként kell:
sudo cpufreq-set -c 0 -g ondemand
sudo cpufreq-set -c 1 -g ondemand -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Namelesske #366 üzenetére
Na, akkor megérte a Chakrát javasolni!
-
V.Stryker
nagyúr
Na, hogy ne mondjátok, hogy a levegőbe pofázok, legyalultam a melós notimat és feltettem a Mint-et. Tök jó, szép. Ezt azt nehezen tett fel, de megy minden. Viszont a noti ventijét tekeri mint a barom és tök forró levegőt nyom ki. Optimalizálás?
3 óránál nagyobb akkuidő itt full töltés után 5 percel 1:13 perc ... Optimalizálás? Most miért jó ez nekem?
-
ViZion
félisten
válasz
Hááát... Veled örülünk!
Most már megnézem én is, pedig marhára be vagyok oltva KDE ellen -nem tudom miért. Feltelepített Ubuntura húztam KDE-t, de network managerek összegabalyodtak. Utána tisztán Kubuntuval próbálkoztam, de végül visszakerült az Ubi
openSUSE-t kipróbáltam KDE-vel, de arra jutottam, h ehhez nem értek (gyenge kifogás ~4 év Ubuntu használat és asszony gépén akkoriba telepített Fedora 9 mellett...). -
válasz
Elvileg meg lehet, de annyira nem foglalkoztam ezzel, meg amikor próbáltam sem jöttem rá, hogy hogyan (de az még sok verzióval ezelőtt volt).
-
Namelesske
addikt
Kipróbáltam/még mindig alatta a Chackra linuxot, de ez egyszerűen brutális. A gépemnek egy hangja sincs. Minden olyan sima minta vaj. Én még az Apple gépein kívül ennyire simán nem láttam gépet működni. Egyszerűen valami brutális amit összehoztak... Nagyon jó. Ajánlom mindenkinek. Jobbnál jobb
Minden szinte úgy van gyárilag ahogy én szeretem. A KDE is pont úgy van beállítva ahogy én szoktam MINDEN tökéletes.
KDE kérdés:
Valahogy nem lehet megjegyeztetni az ablakok helyét és méretét amikor bezárok egy appot? Elég gáz így.
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Namelesske #343 üzenetére
Azért Debiant összehasonlítani Ubuntuval elég merész. Szerencsére nagyon nagy különbség van köztük.
Amennyit láttam Debianból, nem véletlen tartanak régebbi verziókat, pl. mikor kijött a sokat fogyasztó kernel bug dolog, a "modern" disztrók jó része már a bugos kernelt használta, Debian meg még nem. Egyébként van rá mód, hogy a kernelt és a felhasználói progikat "backports" -ból telepítse, így azok frissek lesznek, míg a rendszer többi része meg marad a stabil, kicsit régi csomag.
Nekem megfelelt volna így, ha a KDE-t is lehet frissíteni, de azt nem lehetett...Am. pl. aki beágyazott programozást csinál (C-s dolgok, ARM kütyük), annak Debian egy remek platform az EABI meg egyéb, embended cuccok megléte miatt.
-
ViZion
félisten
Ha biosban be van kapcsolva a CnQ és a C1E (illetve ezek inteles megfelelője, speedstep vagy mi), akkor azt nem kapcsolja ki. Nálam szépen működik Fedorával, és Ubuntuval sem volt gond. Milyen disztrót használsz? És kellene a kernel száma is, ezt terminálba beírod, h "uname -r" és kidobja.
Fedora alatt ha telepíted a GKrellM progit, ahhoz van két plugin, az egyik a CPU frekit mutatja, a másik a 3 legjobban terhelő alkalmazást. Persze más disztrón más progi van, de alkalmazások között kell lennie egy rendszerfigyelőnek, abból is láthatod, ha vmi nagyon terheli a gépet. -
bubi92
őstag
abban tudtok segíteni, hogy lehet megoldani, hogy a proci ne pörögjön folyton maxon, hanem mindig csak annyira amennyire szükség van rá?
-
ViZion
félisten
válasz
Sweet Lou 6 #349 üzenetére
Szerintem:
Nem lesz. Sőt, ha Canonicalon múlik, akkor Kubuntu meg egyéb sem lesz pár év múlva...
Ezért is bízom abban, h a Mint el tud szakadni tőle.pazzo: az olyasmi lenne, mint a Gnome's Hell. Azért BSD sem kispályás, találtak ki érdekes logókat: [link]
[ Módosította: 7 ]
-
pazzo
tag
válasz
Namelesske #351 üzenetére
Chutubuntu (Chutulu-Ubuntu), avagy a sátán oprendszere.
-
Namelesske
addikt
válasz
Sweet Lou 6 #349 üzenetére
Elég bután hangzik Cubuntu
Már várom a találó beceneveket: Cobák, Cuncibutú... stb.
-
pazzo
tag
Nagyon jó cikk. ÷)
Szeretem a linuxot, és olykor jó "egész nap fejjel benne lenni". De tényleg csak olyannak való, aki a windows-os gépével sem rohan át a szomszéd sráchoz, ha drivert kell telepíteni.
Van egy Acer Travelmate 240-es laptopom. Ubuntut akartam rátenni, mert az itthoni pc-n is az van. Valamiért nem ment fel. Aztán olvastam a http://www.linux-on-laptops.com/ oldalon, hogy Fedorát ajánlanak hozzá. Feltettem hát azt. Szép volt, meg jó is, csak az volt vele a bajom, hogy nem találtam normális magyar fórumokat hozzá, hát "frissítettem" Ubuntura. Így felment simán.
Mi a különbség a két disztrib között?
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
Namelesske #348 üzenetére
a közösséget ismerve lehet csak idő kérdése
-
Namelesske
addikt
válasz
Sweet Lou 6 #346 üzenetére
Ebből csak az a kérdés fogalmazódik meg benne, hogy a KDE kukázása után vajon lesz Cubuntu?
-
Namelesske
addikt
válasz
Sweet Lou 6 #346 üzenetére
Nem kell ajánlani, az a favorit most
De amúgy köszi
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
Namelesske #343 üzenetére
Pedig az eddigi tapasztalataidat/igényeidet olvasva, Neked az openSUSE-t ajánlanám kipróbálásra. Nem kötelező a Gnome Shell, 12.1-hez pl. ki tudod próbálni a Cinnamont.
-
ViZion
félisten
Hát, ezt konkrétan haris-nak írtam, mivel a fizetős win helyett talált egy ingyenes alternatívát.
Azt már a cikkben is, és többen, több kommentben is írtuk, h nem mindenkinek, nem minden gépre, és nem minden felhasználásra jó. Ugyan ez vonatkozik a többi OS-re is...
Namelesske: Fedora is Gnome Shell. Nézd meg a Zorin OS-t. a kernel nem a legfrissebb, de az nem gond. panelra ki lehet rakni a procifigyelő bigyót, alapból telepítve van, csak nincs elindítva. Nálam szépen mutatja a CnQ hogy dolgozik, lehet állítgatni a sebességet profilokat váltva - mondjuk sok értelme nincs, alapból rendben van nálam (többinél is).
-
Namelesske
addikt
válasz
CPT.Pirk #341 üzenetére
Nekem ez a debian tényleg olyan volt mintha vissza repültem volna az időbe az Ubuntu 8.04 egyik belsős Alpha verzióját próbáltam volna, vagy valami. Talán hivatalokba, meg más helyekre nagyon jó lehet a debian a "kiforrottságával" ott úgyis tesztelnek mindent, hogy crashel vagy nem crashel meg ha kell saját maguknak is javítják (szép álom), de otthonra valahogy én nem tartom jónak a Debiant. Ennél egy frissebb, de hasonlóan stabil verzió lehet a befutó. Úgyhogy a versenyemben elsőkén az Ubuntu, másodjára a Debian, majd a Fedora is kiesett.
Az Ubuntu a csapnivaló hardver támogatás miatt, a Unity és a KDE verzió kukázása miatt. A Debian az elavultsága miatt (biztos van frissített verzió, de én nem akarok snapshotot használni). A fedora meg szintén a hardver támogatás miatt. Az Open Suse Gnome is kiesett a Gnome Shell miatt. Úgyhogy most az van hogy meglátjuk hogy A Fedora alá felhaxolt ati driver, vagy gyárilag Működő OpenSUSE fog jobban beválni.
Viszont ami minden verziónál rossz volt:
Rohadtul pörög a venti, és 90 fokon járatja a procit és a GPU-t. És az Akku idő is a felére csökken.
Egyébként a proci skálázása működött faszán, még cpu ütemezőt is tudtam váltani. Jó lenne kipróbálni ATI driverrel is, le is van töltve, csak ugye Live-ban nem tudom tesztelni.
-
Ton-ton
tag
"...ingyen azért nem rossz bolt egy linux."
Ez csak abban az esetben igaz, ha hatékonyan el tudom végezni a kívánt feladatot a segítségével...
Ha nem ismer fel valami számomra fontos alkatrészt, akkor semmit nem ér.
Amennyiben nem találok jól működő alkalmazást (nem érdekel mennyire szép a háttérkép ha nem tudok elvégeztetni egy csillagászati számítást), akkor annyit ér amennyit kértek érte.
Tehát csak azért mert ingyen adták, még egyáltalán nem biztos hogy jó is...Ugyanilyen feltételek vonatkoznak természetesen a többi oprendszerre is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Namelesske #331 üzenetére
Valóban jó, de csak amíg nem próbálod meg KDE-vel használni, mert ős régi, tiszta bug verziót pakol fel. Aztán nincs is lehetőség újabb verzió felrakására, csak a testing / wheezy repók használatával, ami meg könnyen a rendszer megborulásához vezethet...
Valamint volt, hogy nem frissítették jó ideig a Pidgint, egy olyan verzió volt telepíthető, ami pont ugyanúgy crashelt állandóan, mint a Windowsos Pidgin, csak ott már akkor kb. két hónapja kijavították a hibát...
-
lapa
veterán
válasz
akármit is csinálsz elég szépen eszi a procit. még ha a zabás task managgert meg a zenejátékost ki is vonom belőle.
...bár most elindítottam a managgert és reális a tiéd is...
"bezzeg winen alig eszik..."
-
A M$ frissítéseknek viszont vannak függőségei
Csak az nemtom, installeren keresztül települ-e.
@Namelesske : Max. annyi ehhez a RAM kérdéshez, hogy ne az oprendszer zabálja le a ramot, hanem a szoftverek, amiket futtatsz... És nem mindenkinek van 12Gb-ja. Nekem 4 van, ezen még nem swappel, de 2Gb-on a Win7 már swappel, jó Linux még nem nagyon. És akkor nem beszéltünk azokról az esetekről, ahol 512Mb vagy kevesebb van.
-
rt06
veterán
válasz
Namelesske #335 üzenetére
ezt amugy linux-rol akartam irni, csak lynx alatt kicsit szetesik a ph
memoriahasznalatnal amugy miert jo, hogy minel kevesebbet eszik? nekem 12 GB-bol 3-400 MB szabad csak, es nincs is ezzel semmi gond, hiszen az - ahogy az a munin egyik plugin-jaban nagyon szepen le van irva - "Wasted memory. Memory that is not used for anything at all."
-
RBJ
addikt
válasz
Én mint tősgyökeres win tűzfal és antivir mániás váltottam lassan 1 éve zökkenő mentesen linuxra és nem bántam meg.
A kubuntu m kevesebbet eszik .[ Módosította: Kalandor ]
-
Namelesske
addikt
Szevasztok Debian alól
[link]
Eddig ez volt nekem leggyorsabb, minden ment szite elsőre, kicsit ronda, kicsit régiek a szoftverek benne, de megy, és szerintem ez addig megy ameddig a hardver alatta megdöglik. [link]
Szerintem ez tipikusan az a rendszer amit az ember északákon át testre szab, stb. Nekem bejön, olyan érzés mintha OpenSolaris lenne vagy nem tudom... Adja hogy minden out of box itt is.
-
haris
őstag
B@sszus, kész vagyok tőletek!
A cikk szerzője így fejezte be az írást:
"...csak no flame, ha kérhetem)."És azóta mást sem olvasok, csak flame, flame...
Sületlenségek, több évvel ezelőtti negatív tapasztalatok stb.A gépem: lenovo e125 (e350 brazos) Ubuntu 11.04
Mivel a win7 30 napig kipróbálható, ezért miután megvettem a gépet szeptemberben, felkerült a win7, azzal használtam, amíg el nem kezdett rinyálni, hogy "Letelt az idő, fizess komám. " Ekkor feltettem az Ubi11.04-et. így volt összehasonlítási alapom. A tapipad, ami win7 alatt idegesítően pontatlan volt, és beállíthatatlan, most szinte tökéletes. Egyedül a pöcökegérhez kellett feltennem meghajtót, de azt egy 10 perces googlizás után csomagkezelőbe beírva a nevét (PointingDevices), 1 kattintással felraktam, azóta is megy.
üzemidőben nem érzek különbséget, talán azért, mert 6,5 vagy 7,5 óra nekem már mindegy. Amiért én Ubit kezdtem használni, az pont az, hogy leginkább eltér az általam megszokott win asztaltól. Azt akartam, hogy ne zavarjon az eddigi beidegződés, ha már új rendszer. Amúgy szerintem a Unity kezdőknek ideális, logikus, könnyen kezelhető.
ebből következik:
#37 mdrako: Ubuntu-t tudom ajánlani nekem bevált.vagy:
#65 EyEsOnU: Nekem nem szaggat a youtube, és gondolom még sokunknak sem. Nálad más lesz a gond.na még egy utolsót:
#104 asound: szintén vodafonos modemet használok feltöltös nettel, és bár felismerte csatlakoztatás után, mégis kézzel kellett létrehozzak neki egy kapcsolatot, és törölni amit saját maga hozott létre, de ez sem tartott tovább 1 percnél.Ati, akarom mondani Amd kártyát rögtön felismerte, és felajánlotta a"zárt meghajtó" telepítését, hardveres gyorsítás működik. Csak azért mert valaki említette hogy gond van ezekkel a kártyákkal.
És még valami, kb 10 éve windowson nevelkedem, Linuxot csak 1/2 éve használok. Naná, hogy win alatt viszonylag jól elboldogulok, de a Linux sem ördöngősség... szerintem logikusan felépített rendszer, bármelyik ablakkezelőt próbáltam.
Az sem egy utolsó szempont, hogy Linuxot telepítés nélkül ki tudod próbálni pendrive-ról (mint az a cikkből ki is derül) viszont ha vettél egy windowst, minimum egy telepítés mire rájöhetsz, hogy "hoppá, én nem ez akarom." de akkor az már ki van fizetve.
Mielőtt Ubuntunál maradtam, én ezeket próbáltam:
- Puppy Linux.
- openSUSE
- kubuntu 11.04
- lubuntu 11.04
- easy peasy 1.6Azóta kipróbáltam:
- linux mint 11
- kubuntu 12.04 beta. Jeleneg ez a kedvencem. Már a live verzió magától felismerte a vodás modemet és működött is, ugyanígy a pöcökegér is. Most gondolkodom, hogy ha kijön a végleges verzió, akkor lecserélem az ubuntumat rá.
De még tesztelgetem mielőtt döntök.Szóval ha valaki idegenkedik a Linuxoktól, akkor nem kell beírogatni a fórumra marhaságokat, és nem kell elvenni a kedvét
hamis(legalábbis nem pontos) infokkal annak, aki kipróbálná.
A cikk címe amúgy is igy szól:
Próbáld ki a Linuxot... nem pedig: Használj Linuxot Windows helyett.Köszönöm a figyelmet
-
válasz
pakriksz #328 üzenetére
"Ennyi erővel akkor az összes installer nevezhető csomagkezelőnek"
Az installer tulajdonképpen csak egy kis wrapper, de a lelke mélyén az is a Windows Installerrel tárgyalja le a dolgokat, szóval amit installshieldes vagy nsis-es installerrel pakolsz fel, arról is ugyanúgy tud a rendszer, mintha .msi-ből telepítetted volna.
-
Namelesske
addikt
Igazából én már próbáltam olyat, hogy a Windows VHD boot mintájára egy VHD-ra tettem egy linuxot. A porléma az volt ugye, hogy kéne egy grub is mert a Windows Boot része nem indítja el a liuxot mert ne tudja hogy kell. Úgyhogy nemsokára megnézem pontosan hogyan is néz ki az Ubuntu bejegyzése és megtákolom magamnak. Hátha.
-
lapa
veterán
válasz
Namelesske #321 üzenetére
tudom, hogy neked nem ez kell, de olyat biztos lehet, hogy fizikai partícióra telepítesz virtualboxból. jópofa, hogy telepítés közben tudsz dolgozni, meg hogy nem kell még usb se csak mountolod az iso-t. utána restart és már az új rendszer fogad. persze ez winen is ugyanígy megy.
az már más kérdés, hogy virtualboxban elindítani az egyébként fizikai (nem éppen futó) rendszert inkább linux guestnél jó, újabb winek nemtom meddig darálnak az új hardver miatt.
@hcl: ssd-re nem szemetelek ilyet, meg a ram azért gyorsabb is. szóval a második indításnál már jobb a dedikált ramdrive, nem tölti le újra a gugli képet (meg mindent) minden ff indulásnál.
más: a /var/log ramosításával kapcsolatban korábban olvastam hogy nem jó ötlet, inkább átírtam a pár daemon log path-ját meg kikapcsoltam a fw logját. nem az ssd kímélése miatt, inkább csak amolyan p-o-c jelleggel. de van valami ramlog csomag, az megvédi kikapcskor.
-
-
ViZion
félisten
válasz
#56573440 #319 üzenetére
Örülünk
-Azért az még béta, de kihegesztik szépen az LTS-t, az biztos.
Namelesske: azt nem lehet, egyszerűen az más disztróban nincs. Ebben az esetben Virtualbox-ot, és abba telepítést javaslom. Ha valamelyikbe "beleszeretsz", akkor utánajársz a telepítésnek, mert lehet virtuális gépből is natívot.
-
Namelesske
addikt
Lehet most hülyének fogtok nézni, de megoldható lenne hogy az Wubi telepítő által létrehozott vírtuális lemez fájl helyére egy egy virtual boxban telepített majd átkonvertált másik disztró lemezképét tegyem be? Egy kis utólagos Grub szerkesztéssel szerintem bármelyik disztrót lehetne így használni, és nekem sokkal jobb lenne, nem merek particionálásba kezdeni. Túl sokszor szívtam már meg a múltban.
-
lapa
veterán
szerintem ez nem ugyanaz, vagy nemtom törli-e az ff bezárásakor (gondolom nem tudja nem törölni). ha nem törli, akkor már majdnem ugyanaz, de attól még a ramdisk jól jön sokszor csomagolni meg akármi.
meg azért annyira nem turi az az fstabozás, mint akár az about:config registry-lookalike (csak még ömlesztettebb) kutyulása.
@blackrulz: az mpeg2 (digitál tévé, dvd) már alapból gyorsítva van. elvileg van h.264 hw gyorsulós driver is, de egyrészt 3.2-es kernel kell, másrészt kicsit küzdősnek néz még ki. egy pár hónap múlva csak lesz valami ppa a kernellel meg a működő driverrel, addig cpu.
mondjuk sokat sírunk mind a ketten, mert 17w körül eszik enyém is cpu-s 720-nél, ami kábé nem is mondom hogy viszonyul az akármilyen htpc fogyasztásához. persze egy komolyabb akksi az mindig jól jön.
-
törölt tag
csak egy gyors update hogy mire jutottam, hátha valakit itt jobban érdekel mint a linux topikban
ubi 10.04 atomkirály, de beleszaladtam egy gondba amit hosszas gugli se oldott meg, jelesen a videolejátszók alatti hw gyorsítás. intel mhd 4500 képes a 720p-s lejátszásra, de ott nem ment... a 11-est nem akartam újra próbálni, úgyhogy lesz ami lesz alapon feltoltam a béta 12-est, frissítés, etc. zsír. királyul penget slash 720p-ben, röccenés nélkül, plussz jó beidegződésként lenyomtam a win és fel gombot hogy fullra pakolja az ablakot, éééés megy
egyetlen bajom hogy a vinyót ez is kiteszi parkolóba majd nemsokra rá írkál rá így kattog, a 10.04 alatt volt erre kapcsoló hogy ne legyen spindown, manuálisan kellett rátolni a hdparm-al a 255-öt és utána fixálni hogy rebooton se dobja el.
egyelőre számomra tökéletesen megfelel a rendszer -
Amúgy van ilyen, de franc emléxik már a címére...
"Valamelyikben (már nem emlékszem melyik disztróban) nehézkes a pendrive leválasztása. (ez ubiban pl. jó)"
Ezek annyira nem disztróspecifikus dolgok, millió ilyen kis hasznos alkalmazás van, amivel meg lehet oldani más disztró alatt is.
-
Ton-ton
tag
Ha jól emlékszem az Unity a bal odalsávos egybe minden cucc.
No azt semmiképp.
Lubuntu érthetetlenül lassú, holott azt ígérik gyorsabb mint az ubi.Nem feltétel hogy Win kinézete (elrendezése) legyen, csak tudjam beállítani (s lehetőleg ne valami szupertitkos parancs begépelésével). Ha már sikerült valamit megoldani azt egy frissítés (vagy más) ne bírálja felül. Tehát lehetőleg logikus menürendszer, ne titkolja az adatokat. pl. Little Susie egy buborékban kiírja a meghajtó hivatkozását (vagy mit), tehát hogy sdc, sdd.
Valamelyikben (már nem emlékszem melyik disztróban) nehézkes a pendrive leválasztása. (ez ubiban pl. jó)Köszönöm a javaslatokat, utánaolvasok és kipróbálgatom őket.
A leírás egyébként azért tetszett, mert hasonló gondokkal küzdök/küzdöttem.
Hiányolok egy olyan oldalt egyébként, ahol néhány egyszerű kérdés után javasolna disztrót a rendszer. Tehát proci-hdd-memória, használat iroda-játék-grafika, stb. alapján. Esetleg egyéb szokások, vagy win alatt használt programok alapján lehetne válogatni. Jelenleg szinte morzsánként kell összekaparni az infót. -
-
ViZion
félisten
válasz
Namelesske #310 üzenetére
ohh... Háát, nem vagyok egy KDE fan...
mondhatjuk, h "kvázi-zéró" a KDE ismeretemlapa:
lehet, nálam Fedora indulása initializing ramdrive, és huss, má' mátrix jön.
Fstab:
tmpfs /tmp tmpfs nodev,nosuid,noexec,relatime,mode=1777,size=15% 0 0tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,size=8% 0 0
tmpfs /var/log tmpfs defaults,size=8% 0 0
-
lapa
veterán
attól még a /tmp ramdrive nem rossz. amúgy nekem nem rémlik, hogy lehet élből ramba cacheltetni.
a ff kód (de kb ugyanez van elébb már látom):
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,size=500M,mode=1777 0 0
mozilla: about:config --> new string value browser.cache.disk.parent_directory. Set the value to /tmppersze az 500M az lehet a fizikai ram mérete (mínusz némi biztonsági tartalék). csak akkor foglalja le, ha valami van benne.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lehet hcl megoldása egyszerűbb, de a végeredmény valszeg. ugyanaz lesz. Mind1, majd leírja ő is az övét.
Ez kell az fstab fájlba:
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 01024 helyére annyit írj, amennyit szeretnél, aztán a firefox címsorába ezt:
about:config, majd pedig létre kell hozni egy új stringet (jobb gomb), aminek ez a tartalma: browser.cache.disk.parent_directory és ez az értéke: /tmp
Újraindulás után már rögtön a ramba cachel, ami leállításkor törlődik, így nagyon gyors lesz a következő indulás (meg persze a működés is).
-
válasz
CPT.Pirk #306 üzenetére
Még csak az sem felétlen kell, a FF beállításainál lehet megadni, hogy a RAM-ba tegye a cache-t.
@Namelesske : Ahhoz képest nekem nagyon faszán megy itthon már évek óta
Mindig is a KDE jött be legjobban, Süsü alatt is, meg Ubin is.
Persze gyenge gépekre LXDE, atom gyengékre meg Openbox/Fluxbox/Blackbox -
ViZion
félisten
Melyik asztali környezet tetszik? Ha Unity, akkor Ubuntu, ha Gnome Shell, akkor Fedora (ha már Mint kilőve), esetleg openSUSE. Ha KDE, akkor Kubuntu, Chakra, openSUSE... LXDE meg Lubuntu. Firefoxot frissíteni kell, mondjuk ez mindre igaz, most jönnek az újabb disztrókkal, sok már fél éves, vagy több...
Zorin érdekes nagyon, és elég "Windows"-os, nézd meg sztem.FF nálam átrendezte a keedvencek sorrendjét mappán belül. Az ötlet jó, de 1. nem találtam vezérelvet (gyakori, ABC, bármi), 2. a kutya se' kérte. Pár éve nem hittem, h ezt fogom mondani: de Chrome/Chromium a legjobb linuxra (persze ha FF pluginokban most is jobb, van akinek nincs alternatíva).
Ha kipróbálod és nem tetszik azzal semmi baj nincs
Jah, Fedora is 8 GB alatt van, abból ~1,5 GB Urban Terror (játék)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még az OpenSuse-t akartam említeni, az is jó.
Nálam a Chakra kompletten a /home-al és programjaimmal 8.1Giga helyet foglal. A "full" telepítője 1.4 giga, egyből ki lehet tolni penre, van nekik rá egy célprogijuk Windows alá is.
Firefoxot használok én is. Igaz a könyvjelző eszköztárban nagyon ritkán matatok, de nálam még mindig jó volt ott. Am. érdemes csinálni a ramba egy ramdisket, ez csak egy sor az fstab fájlba, meg egy a firefoxba, aztán onnan ramba cachel, ez eléggé meg tudja dobni a sebességét. Ha érdekel, leírom a beállításokat.
-
Benőke
őstag
"szerintem nem ket monitor hasznaltara gondolt, hanem olyan notira, amit ket vga-val szerelnek (egy gyer integralt, meg egy erosebb masodik)"
Hát nem tudom, nekem is van ilyen de nincs vele galiba. Ubinak nVidiaval volt gondja tudtommal. De nekem a céges notin sem megy normálisan Win alatt a VGA. Még se nyüszítek égbekiáltóan. Nincs rá normális drájver... 2D ben megy azt örülök neki hogy ennyit legalább tud más meg amúgy sem kell.
"pedig ismert hiba bizonyos kernelverzioknal, hogy zabaljak az akkumulatort"
Ennyire nem zabálja ez kő kemény kamu. Használtam akuzabáló kernelt, és ugyan nem néztem meg mit tudott de 3 órányi webelés után még bőben 60% felett volt az aku. Win alatt sem mértem meg mit tud az aku, de a webelgettem csak akkor egy olyan 5-6 órára saccolom.
"ooo...lol? mar a temaindito iras arrol szol, hogy probalja ki a linux-ot, erre mikor kiprobalja, leoltod erte? meghogy nem flame..."
Több dolog is van, de a hsz ből egyértelműen süt hogy csak nagyot akart mondani. Ha csak le akarja húzni a Linuxot aliasz flémelni akar az tök felesleges. Ha ki is próbálta de eleve tudta hogy nem akarja akkor az egész bill nyomkodás, és szájtépés teljesen felesleges.
Minden nap vagy fél órát a Win7 hülyeségeivel töltök el, még sem nyiok hatalmas flém topikot, hogy ilyen vacak meg olyan sz@r, mert ezt sem megy meg az sem megy miközben azt írják hogy tudja. Nagyon sok program van felpakolva, meg egyszerre nagyon sok is megy, illetve leginkább csak hibernálom, mert nincs kedvem ott könyörögni neki minden nap a boot nál hogy gyerünk már na hajrá, indulj már... Használom mert muszáj ennyi... Annak ellenére muszáj hogy amikkel dolgozunk mindnek van Linux -os változata... És pont van a végén... Otthon meg Ubi mert azt szeretem és pont.
Akinek nem tetszik ne jöjjön sírni hogy hű de vacak mert ezt sem tudja meg azt sem (ami így első olvasásra kitalációnak tűnik), mondja el hogy ez meg az a baj segítsünk vagy ne erőltesse ennyi...2 fajta ember él a földön egyik a megoldást keresi a másik a kifogást. Ha nem akarja használni ne a kifogást keresse hanem a megoldást. Menjen a Boltba vegye meg a Win -t és legyen vele boldog mindenki. Nincs ezzel semmi baj...
Ha valaki valamit el akar érni azért tenni kell valamit, kifogás keresésel soha semmi nem oldott meg, és ez nem fog változni... -
lapa
veterán
válasz
Namelesske #301 üzenetére
óvatosan, az csak az "explorer.exe"-nek a cucca. nemugyanaz. egyébként az legalább annyira unszimpatikus, de egy kezemen megszámolom hány bejegyzést hekkelek benne. energiagazd / fényerő meg hogy ne bal oldalt legyenek az ablakok gombjai. ebből az első kupacot gui-ból, másodikat terminálból, szóval bottal nem piszkálom.
hozzáteszem ugyanígy fájdalmas a panelek (ikonok) kezelése, winben sokkal jobb hogy igazi fájl ikonok vannak (gnome-ben valami xml vagy html vagy mia rák tárolja a panelek beállításait). ugyanazért, amiért a reg szar, mert nem migrálható file szinten.
-
Ton-ton
tag
válasz
CPT.Pirk #296 üzenetére
Mint-et már próbáltam, nem igazán jött be.
S még 1-2-t. (Fedórát, én a Chakrát még nem)
Viszont sokszor már ott indul a gond hogy túl sok tárhelyet igényel a rendszer, vagy nem tudom kitolni pendrive-ra a telepítőt.
Gyakorlatilag keresem hogy melyik disztró áll legközelebb az általam elképzelt rendszerhez (értsd melyik áll leginkább kézre mint eszköz).Egyébként az összes eddig próbált disztróban találtam egy közös gondot. Firefoxban (ha nem az volt az alapértelmezett akkor is feltettem, mert azt szeretem) a könyvjelző menüpontban elég gyakran elkezd felfelé léptetni úgy, hogy közben egyhelyben áll az egérkurzor. Ilyenkor csak az segít ha lemegyek a lefelé nyilra, majd otthagyom. Ilyenkor helyreáll a rend, s mozoghatok, görgethetem a könyvjelzőket...
Illetve időnként az FF indokolatlanul lassú.
Új hozzászólás Aktív témák
- Fanatec bázisok, Hub, Button Module, kormányok eladó
- HP Prodesk i3 120GB SSD 500GB HDD tökéletes
- AsRock B550M Steel Legend + AMD Ryzen 7 5700X + Corsair Vengeance LPX DDR4 3200 32 Gb
- Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó Lian Li O11 Dynamic XL White (O11DXL-W) ROG CERTIFIED "szörnyeteg"
- BESZÁMÍTÁS! ASUS PRIME Z790M i9 14900K 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 TI 12GB Zalman Z1 Plus EVGA 850W
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070S 12GB Be Quiet! Pure Base 501 750W
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest