Hirdetés
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Szenved a Samsung 3 nm-en
- Huawei P8 Lite - nem visszafogott jellem
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Magisk
- iPhone topik
- Sony WF-C510 - beérett a folytatás
- Bemutatkozott a Poco F2 Pro (már megint)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
Új hozzászólás Aktív témák
-
AS
félisten
Windows RT + arm volt microsoft legnagyobb epic fail......
De most win 10 el ezt majd megoldják, hiszen ott már nem lesz arm ha jól tudom. (Teloban még biztos lesz de más világ )
Nubia Red Magic 8 Pro Realme GT 2 Pro , Samsung Galaxy Tab S6, Samsung Watch Active 2
-
eventus
veterán
Helyes, nem szerencsés butìtatni valamit. Olyan, mint egy 20 ezer forintos "okos" telefon, megvannak a korlátai.
BlackBerry R.I.P. - Sony Xperia 1 V, Sony RX10 IV, Withings ScanWatch
-
wortz
tag
NAAAAAAAAGYON HELYES!!!!
Az első perctől fogva mondtam, hogy ez egy zsákutca, és hogy kolosszális bukás lesz, lévén értelme nem volt. Tudását tekintve kb 10%-át ha tudta annak, amit egy X86-os Windows, ennek ellenére a legtöbb Win RT-s tablet drágább volt, mint az Atom procikkal elérhető teljes értékű tabletek. Végtelenül ostoba, elhibázott koncepció volt, főleg az árazás terén, de igazából minden egyéb fronton is.
Persze emlékszem, hogy a sok kis hókamanó MS bérenc hogy megmagyarázta, hogy az mennyivel jobb, mint egy iPad, vagy egy Androidos tablet, vagy egy Atomos MS tablet, aztán valahogy a vásárlóközönség úgy döntött, hogy nincs igazuk. És teljes joggal, lévén az RT-s talbetek semmilyen fronton nem tudtak többletet adni a normál Windows-hoz képest, minden fronton csak kevesebb tudott lenni. Drágábban kevesebbet meg senki nem hajlandó venni.
Ha a cikk igaz, akkor a mai nap örömünnep a számomra. Éljen az X86, jöjjenek az olcsó tabikba az Atomok, a drágákba az Core M-ek.
A következő Surface párost is ilyennek szeretném látni, az ARM-es RT viccparádé helyett tegyenek bele egy Atom SOC-ot, és csókolom. Egyetlen centtel nem fog több kerülni az előállítás (mivel mindkét SOC ugyan annyiba kerül, kb. 30USD), a használhatósága meg hatalmasat fog nőni. A Surface PRO-ba meg mehet a Core M-es proci, passzív hűtés, végre megszabadulhatunk a mozgó alkatrésztől, a zúgástól, iszonyat királyság lesz.Végre megjött az MS jobbik esz!!
-
félisten
-
AS
félisten
Amúgy pont ma lettek bejelentve az ilyen tabeltek
Lenovo Yoga újdonságok: projektoros tablet, szupervékony Ultrabook
Nagyon jók.
Nubia Red Magic 8 Pro Realme GT 2 Pro , Samsung Galaxy Tab S6, Samsung Watch Active 2
-
r3dsnake
nagyúr
Nem fog hianyozni.
-
margithid
veterán
Teljesen jó döntés!
Én a helyükben a telefon fronton is elgondolkodnék rajta, hogy van-e értelme win10 alatt az ARM-nak, főleg, hogy még 1 év múlva jelenik meg, addigra intel kiadhat olyan processzort ami kellően erős kis fogyasztás mellett.
Ráadásul Lehetne olyan megoldás is, hogy perifériákra kikötve asztali OS-t használhatna a felhasználó.
ARM processzorral nem tudom ez mennyire lenne megvalósítható. (sejtésem szerint semennyire) -
törölt tag
Teljesen megoldható lenne ARM-on is, hogy kikötöd perifériákkal monitorra, és asztaliként használod, cask jellemzően win esetében nincsenek megírva az alkalmazások ARM-ra, ami ugye egy jelentős probléma. Bár most javul a helyzet elvileg az újabb verzióknál a
metrómodern felületen.
Az Intel meg hány éve képtelen egy igazán versenyképes SoC-ot letenni az asztalra...? -
margithid
veterán
-
banhammer
veterán
Semmi értelme nem volt az ARM alapú Windows-nak.
Csak megkavarta a vásárlókat.\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/
-
dreamdancer
őstag
Az egész sztoriban az a gyász, hogy miután az MS egy évtizeden át próbálkozott és bukott a desktop OS-es tablet-pc-kkel, majd az Apple megmutatta a nyerő receptet (telefonos OS-re kell építkezni), az MS ismét elkövette a régi hibát. És azért ehhez már extrém hülyeség kell.
Mondjuk az egész Windows 8-projektet sikerült végtelenül elszúrniuk (üzletileg), elég csak a részesedését megnézni.
Nem a lényeg a fontos.
-
smkb
őstag
Már a mostani Bay Trail Atomok fogyasztás/teljesítménye mellett is teljesen okafogyottá vált az ARM alapú Windows, nemhogy az eljövendő Cherry Trail stb 14nmen. Mostanra teljesen versenyképes az Intel az ARM-mal.
-
joysefke
veterán
az olcsóság meg az Intel-X86 az két külön kategória. Nem tudom, hogy szerencsés-e mindent egy lóra, egy drága lóra feltenni egy ennyire árérzékeny piacon és ráadásként a szabadságot önként feladva újra belemenni egy már sok éve megromlott házasságba. (MS-Intel)
Jobb lenne, ha tartanának még egy vasat a tűzben...
J. -
törölt tag
válasz margithid #14 üzenetére
Annyira azért nem olcsó az X86. De amúgy nem ezért lenne szerintem marha rossz elgondolás, hanem mert akkor 3 éven belül harmadszor szúrnák tökön a saját vásárlóikat. A WP7-et kukázták, nem kaptak frissítést a tulajok 8-ra, ami főleg az azon a nyáron frissen kijött Nokiáknál votl fájó pont. Akkor az RT is zsákutca, azok a felhasználók is le lesznek szarva, a Nokia X sorozat is zsákutca, és ha most X86 lesz a W10-nél a mindenes platform, akkor hétszentség, hogy a mostani 8-as felhasználók abból semmi frissítést nem kapnak majd meg, ami megint kellemes zsákutca lesz a fokozatos konvergencia jegyében. Most sem állnak még olyan jól részesedésben, de ha a mostani platformot is kukázzák, akkor az nem tudom mennyire jön ki jól hosszabb távon.
Az meg a másik, hogy a W8 az olyan 15GB körül foglal, és az egyéb erőforrásigénye is nagyobb jóval a WP-nál. Nem hiszem, hogy ennél jelentősen kisebb lenne a W10, és azért ilyen méretet feltolni telefonra eléggé necces. Lényegében akkor a 32GB lenne a minimálisan használható méret, amivel elvágnák az olcsó telefonok lehetőségét eléggé. -
Воланд
titán
"@HardwareNerd Right now tech preview is for x86 PCs. ARM devices and phones, not 'til well into 2015." [link]
"Windows 10 is a very important step for us. It's the first step in a new generation of Windows as opposed to just another release after Windows 8. General purpose computing is going to run on 200 plus billion sensors. We've architected Windows where it can run on everything." [link]
szoval nem kell aggodni, jonni fog arm alapu eszkozokre a windows 10.
"Woland egy fura sátán, nem Isten ellenfele, hanem afféle küldötte, végrehajtója egy megromlott emberi világban, csak annyi rossz van benne, amennyi itt rátapadt."
-
margithid
veterán
válasz #16820480 #17 üzenetére
Nem arról van szó, hogy nem jönne win10 arm-ra, csak ugye jobban össze lesz mosva asztali és mobil oprendszer és ezáltal ha a telefont kiköti az ember perifériákra, monitorra, egérre, billentyűzetre, akkor asztali alkalmazások is futhatnak, kvázi asztali gépként funkcionál. Jővő ilyenkor 2 GB ram már átlag lesz, azzal pedig vígan elvan win8. A mobil/tablet oprendszer meg tuti nem fog igényelni 32 Gb-ot, de talán még 16-ot sem.
Amúgy meg a 20 dodo szeritnem olcsó.[ Szerkesztve ]
-
Воланд
titán
válasz margithid #19 üzenetére
"csak ugye jobban össze lesz mosva asztali és mobil oprendszer és ezáltal ha a telefont kiköti az ember perifériákra, monitorra, egérre, billentyűzetre, akkor asztali alkalmazások is futhatnak, kvázi asztali gépként funkcionál"
nem, errol meg mindig nincs szo.
"Woland egy fura sátán, nem Isten ellenfele, hanem afféle küldötte, végrehajtója egy megromlott emberi világban, csak annyi rossz van benne, amennyi itt rátapadt."
-
-
törölt tag
válasz margithid #19 üzenetére
Az X86-ra írt alkalmazások továbbra sem fognak futni ARM-on, a többit meg szinte már most megteheted, illetve az RT-vel lényegében megtehetted. A rendszer méretéről szerintem nézz körül, az összes Win tablet 32GB-ról indul, nem véletlen, illetve nézd meg abból mennyi elérhető. Ha telefonra teszik, azon is így alakulna.
-
Воланд
titán
válasz margithid #21 üzenetére
telefonon nem lesz desktop, elmondtak a bemutaton. de ezeket a koroket mar lefutottuk egy masik topicban egy hettel ezelott, szerintem teljesen felesleges ujrakezdeni.
-
Воланд
titán
válasz #16820480 #23 üzenetére
"az összes Win tablet 32GB-ról indul"
most mar inkabb 16gb-rol, de nem is marad sok hely az os/recovery/paging file mellett.
-
lmisi
senior tag
Csak az árral nem tud mit kezdeni az Intel. A tablet és mobil soc -on éves szinten milliárd dollár fölött bukik. Ha a könyvelési trükköket és fejlesztést is hozzárakjuk akár 2 is lehet belőle. Ezt rajta kívül iparágon belül senki nem engedheti meg magának. Olcsó atom mobil jelenleg nem létezik. Az "olcsóságot" jelenleg az intel fizeti meg és ha nem lenne kőkemény arm alapú konkurencia adná szívesen 3x ennyiért.
Az Intelnek egyetlen komoly stratégiája van, gazdaságosságon gyártható mennyiség alá szorítani a konkurenciát. Gyanítom ha az AMD-nek lenne cirka 33% piaci részesedése, akkor az x86 proci árak a mostani fele lenne. Egyébként röhejes, de monopolium ellenes törvények csak papíron léteznek. Az USA gyakorlatilag támogatja saját gyártású monopóliumok kinevelését és megtartását, nem mintha a többiek nem törekednének erre, csak hát picurkák ehhez. Kínát kivéve. -
pengwin
addikt
válasz margithid #21 üzenetére
Az egységes alkalmazásbolt és az egységesített szoftverfejlesztő környezet nem jelenti azt, hogy szögre ugyanaz lesz a két platform...
Szerintem marketing szempontból nagyon jó döntés, hogy a felhasználók szemében sokszor negatívan csengő WP nevet kukázzák, és a verziószám-ugrás is jól eltalált.Üdv, pengwin
-
simonzé
addikt
Ekkora egy béna bandát mint az MS... Lemaradtak a mobil piacról. Lemaradtak a tablet piacról. Megvettek a haldokló Nokiát, elcsesztek a windowst, az xboxot, erőltettek a halva született RT-t, es az a win8 mobile-t Ha nem lenne az Office, meg a win iszonyat penetracioja, mar 50-szer csődbe mentek volna. Egy rendes cegnek egyetlen a fenti bakik közül elég lett volna hogy észhez térjen, de ezeknek 20 sem...
Erre most nekimennek annak a piacnak, amely eltartja őket, es keresztbe tesznek az eddigi hw gyartoiknak. Gratulálok...[ Szerkesztve ]
I don't fit in. I fit out.
-
wortz
tag
"Erre most nekimennek annak a piacnak, amely eltartja őket, es keresztbe tesznek az eddigi hw gyartoiknak. Gratulálok..." - Ez most hogy jött??
Pont, hogy most teszik helyre a dolgokat.
Az ARM-es bohóckodás max arra lett volna jó, hogy a 30-40 rugós kínai tucat Andoridok ellen induljon harcba, a prémium kategóriában semmi keresnivalója nem volt, lévén kb. 0 tudása volt a már 90k-ért elérhető Win8-as tabletekhez képes. Magyarán, és leegyszerűsítve. A teljes RT projekt egy totális tévedés, az első perctől kezdve halálra volt ítélve a dolog. Csak a hülye nem látta, meg Ballmer (Jah, ő hülye volt, szóval akkor az első opció lép életbe ). Az RT csak a pénzt vitte, nem kicsit. Ennek most végre vége, és az MS elkezd oda koncentrálni, ahova kell. A teljes értékű Windows-ra. Ezt próbálják meg tabletre optimalizálni, és a Win10-el, meg a Continuum-mal erre elég jó esélyük van. Konkrétan én simán el tudom képzelni, hogy ha a W10 jól sikerül, 2-3 év múlva az Android után a Windows lesz a legnépszerűbb tablet a piacon, akár 30%-os, vagy még nagyobb piaci részesedéssel. Hardver fronton egyre inkább versenyképesek, még a nagyon olcsó, akár 30k tabletekkel is fel tudják venni a versenyt árban, tudásban meg mondanom sem kell, hogy magasan-magasan-magasan verik az androidos mezőnyt. Ha másért nem, legalábbis az X86-os legacy miatt.
Más kérdés, hogy Modern felületen teljesen versenyképtelenek, arra nagyon rá kell gyúrni az elkövetkező pár évben. De ha megjönnek a tömeges Win tablet eladások, megjönnek a normális fejlesztők is, és végre lesznek igényes appok (főleg ha nem kötik meg annyira a fejlesztők kezét, mint a eddig a metró/MIU alatt), akkor pedig határ a csillagos ég. Szerintem 1-2 év múlva az iPad halottabb lesz, mint egy egyiptomi fáraó. Senki sem fog egy 200 rugós kvarcjátékot venni, mikor 100-ért kaphat egy 100%-os Windows-os tabletet (esetleg notivá alakítható hibridet).
Szóval ha belegondolsz: Windows 10 épp készül kijavítani a Win8 csorbát, ezt az ARM hülyeséget lelövik végre valahára, úgyhogy pont most kerülnek a helyes kerékvágásba a dolgok. Pont most halad jó irányba az MS.Egyedül a WP-vel nem tudom, mi lesz, de jelen pillanatban egy hulladék az egész, 3 éve veszteséges, nem érik el a 3%-os piaci részesedést, szóval ott is tenni kell valamit. X86-os átállás, és full Win10 telóra akár jó is lehetne, de jelenleg úgy fest, még nem lépik ezt meg. Viszont ha valami nagyon radikálisat nem lépnek, marad ugyan ez a vegetálás. Senkit nem érdekel a WP jelenlegi formájában, ami nem is csoda, mert kb. annyira használhatatlan, mint az ARM-es Surficek voltak.
Azt meg egyáltalán nem is értem, hogy "es keresztbe tesznek az eddigi hw gyartoiknak. Gratulálok." - Ez WTF???
-
pakriksz
őstag
aha, azért adják ingyen/nyomott áron a soc-jaikat
Troll (nemhivatalos definíció): az akinek véleménye nem tetszik nekünk/nem értünk vele egyet. (10-ből 9 fanboy ezt ajánlja) || Fanboy 8 in 1 (Intel, AMD, Nvidia, konzol, PC,+minden politikai oldal) hiszen "ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség"
-
Fiery
veterán
Van egy olyan (osszeeskuves)elmelet, hogy a Microsoft csak azert huzta elo a Windows RT-t meg az ARM procikat a kalapbol, hogy befenyitse az Intelt, hogy kapja ossze magat a Bay Trail fejlesztesevel. Lehet, hogy nincs alapja, de most megis ugy tunik, hogy bevalt a fenyegetes/noszogatas/motivacio En szemely szerint ennek a verzionak szurkoltam, azaz hogy az Intel erje utol az ARM-ot, es okafogyottá valjon a Windows RT. Mehet a levesbe az IA-64-gyel egyutt, nem kar ertuk.
Kerdes persze, hogy a masik oldalon, a mikroszerverek vilagaban mi lesz? Ha nem tud ott megkapaszkodni az Avoton, akkor arra a piacra is csinalni fog a Microsoft egy ARM kerneles, de nativ ARM alkalmazasokat is futtatni kepes Windows Server valtozatot? Ha igen, az egy igen-igen erdekes fejlemeny lenne, es azzal tulajdonkeppen újrafőzve megmaradhatna a Windows RT
[ Szerkesztve ]
-
wortz
tag
Én ezt nem is állítottam. A következőket mondtam, lassan, és tagoltan: "...átállás, és full Win10 telóra akár jó is lehetne". Szövegértés megy? Ez csak egy hipotetikus felvetés. (Szerk: egyébiránt nem lepne meg, ha nem is jövőre, de 2-3 éven belül, tehát még a Win10 regnálása alatt ez megtörténne).
Ettől függetlenül viszont valamit komolyan változtatniuk kell a WP-n, mert ez így hosszabb távon nem mehet tovább.[ Szerkesztve ]
-
AS
félisten
Akkor újból .
Arm megmarad de csak telokban , mert az más világ ott minden ugyan olyan marad mint most.Nubia Red Magic 8 Pro Realme GT 2 Pro , Samsung Galaxy Tab S6, Samsung Watch Active 2
-
wortz
tag
válasz margithid #35 üzenetére
Igen, én is hallottam, a 3 Watt TDP-s Core M-ről van szó. A "baj" csak az, hogy az viszont nem épp egy 30 USD-s SOC lesz. Szvsz, ha 100-150 USD-ben meg fog állni az ára, akkor az már "jó".
Erre építeni egy telefont, iszonyat költséges lenne. Kb csak prémium kategóriában focizhatna. Persze nem kizárt, hogy az MS-nek a jövőben inkább ez lesz a célja, a tömegpiacok helyett (hiszen néha belebegtetik ezt az elképzelést), de azért én ezt nem hiszem.
Arról nem is beszélve, hogy szvsz tök felesleges a Core M-et telóba betenni. Az én tabletemben egy Atom Z3740-es SOC van (2W SDP, a tényleges TDP ismeretlen, de szerintem 3 W-nál nem több, a melegedés alapján), és játékon kívül mindenre tökéletesen elég. Okén nem szerkesztek rajta videót sem, és nem is renderelek, de Office, +vállalati progik tök jól elmennek rajta, 10-15 böngésző ablak nem probléma neki, még 2 GB RAM mellett sem. Még photoshop-olni is lehet, ha rákötöd egy nagy kijelzőre. Egér/billcsi BT-al csatlakozik, onnantól kezdve kb egy laptop. És természetesen minden mást is tud, amire egy andoidos tabletet lehet használni. Mondjuk az appkánálat az mind a számokat, mind a minőséget tekintve nulla, de szerintem az egységesített Store ezt is meg fogja dobni. És megy rajta a Halo1 .
Meg a NFS: Most Wanted. Meg egy csomó GOG.Ennél több minek egy telóba?? Ha azt nézzük, hogy ez egy 32 USD-s SOC, akkor nem drágább, mint egy 35 USD-s Snapdragon 800. Tehát csúcs telókban semmivel sem lenne drágább egy ilyen, mint egy ARM chip. Inkább az olcsóbb eszközökkel lenne gond, mert ennél olcsóbb Atom már nem nagyon van, viszont egy S400as ARM meg 10-15USD.
(#36) AS
Akkor a részesedésük is marad kb. ugyan ott, ahol van. Egy ennyire zárt OS-el, ennyire korlátozott képességekkel, ennyire ronda és testre szabhatatlan GUI-val, ennyire gyenge App-kánálattal esélyük sincs, hogy értelmezhető szereplővé váljanak.
Ha komolyan gondolják ezt a telefon piaci szereplést, akkor valamit (igazából kb. mindent) komolyan meg kell változtatniuk.[ Szerkesztve ]
-
Gusztáv
addikt
Aki ekézi a Surface-t, az valószínűleg még soha nem használta. Azt kéne belátni, hogy az egy tartalomfogyasztásra kitalált eszköz, ugyanúgy mint az iPad, és nem egy tablet-notebook hibrid. És igen, nem volt olcsó (főleg itthon, ahol csak szürke importost lehetett kapni, heroin áron), de pl Németországban igen jó akciókat ki lehetett fogni. Minőségben egy másik kategóriában játszott mint az Atomos megoldástok. Az MS kényszerpályán mozgott, mivel értelmes teljesítményű Intel SOC akkor még nem volt, meg lehet nézni az elsőgenerációs Win 8 tableteket. Most hogy ez már a múlt, teljesen érthető a váltás.
Laci
-
Воланд
titán
"ennyire gyenge App-kánálattal"
te magad irtad, hogy win10-tol valtozni fog a store helyzete. wp eseteben azert nem valtozik, mert?
-
zdanee
őstag
Helyes.
Zipit Z2 idomár - S23u 1TB - HP Envy x360 13 - SGW4 - Miyoo Mini
-
Én azt a korszakot várom a wp-töl amikor minden platformon egy rendszer fut tudom szép (álom) de akkor is
A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.
-
bostone
addikt
Azt nem értem, hogy egy jól működő vállalatvezetés, hogyan engedheti meg magának ezt a fejetlenséget, ami az utóbbi években jellemzi céget. Egy lépés előre, kettő hátra.
Letörte, egy a mobilpiacon legerősebbnek mondható gyártó árát, majd felvásárolta, és bedobta a levesbe.
Miért?Nem létezik piackutatási részleg?
A felhasználók igényeit próbálják befolyásolni őskorból mentett szemlélettel, mint inkább kiszolgálják azt? -
wortz
tag
Igazából ha összehasonlítod a WP-s store-t és a W8 store-t fájó tény, hogy a WP van előrébb. Tehát inkább az fogja felhúzni a W8-at, nem fordítva. DE ettől függetlenül teljesen igazad van, ha beindulna a nagyüzemi tablet értékesítés (márpedig szerintem be fog, legalábbis ha a W10 tényleg pöpec lesz) akkor a frissen érkezett fejlesztők a WP-re is pozitív hatással lesznek, lévén ha jól tudom az új appok kvázi cross-platformos alkalmazások lesznek.
Szóval igen, igazad van, ha fejlődni fog a Win store, akkor fejlődni fog a WP store is (lévén eggyé válik a kettő).
A baj csak az, hogy ez nem fogja megoldani a WP gondjait, mert több komoly probléma is van arrafelé.
Nem mennék bele abba, hogy mi, kvázi mindenki tudja, akit érdekel a téma, hogy milyen tényezők hátráltatják komolyabban a WP terjedését (és nem, nem a marketing hiány, és hasonló vakítások).Szóval véleményem szerint, ha komoly, lényegi váltás nem történik a WP-ben, akkor az elkövetkező 2-3 évet is a mostani szenvedés fogja jellemezni, és könnyen megeshet, hogy még 2020-ban sem fogja átlépni az 5%-os határt. Tényleg változtatni kell. Bár, elnézve az MS mostani döntéseit, úgy hiszem végre ők is felfogták végre, hogy a mostani helyzet tarthatatlan, és elég elszántak ahhoz, hogy meg is tegyék a szükséges lépéseket.
-
wortz
tag
válasz Luck Dragon #41 üzenetére
Hát ha van egy csöpp eszük, akkor 1000-rel dolgoznak ezen. Én is ezt várom amúgy.
-
wortz
tag
Pont az a baj, hogy eddig egyáltalán nem működött jól a vállalat vezetés. Ezért cserélték le a CEO-t.
Azt viszont látni kell, hogy az MS most nem vissza léptek, hanem végre a jó irányba, előre. Vagy végül is mondhatjuk azt is hogy visszafelé léptek, de ezzel a döntéssel most egy szakadékba vezető útról léptek visszafelé.
Az MS nem direkt tette tönkre a Nokiát. Az történt, hogy az Apple és a Google sikereit, és bevételeit látva, kitalálták, hogy akkor ők is belépnek a telefon és tablet piacra. Ez az elképzelés jó, és teljesen jogos volt. Ezzel nem is lett volna gond, de mindkét piacra egy-egy olyan termékkel léptek be, ami teljesen sikertelen volt az átgondolatlanság miatt. Amióta van WP, azóta nem termelt egyetlen dollár profitot sem az MS-nek, csak több milliárd dollár veszteségük volt rajta. Ugyan ez igaz a Nokiára is. A különbség csak annyi, hogy míg az MS elsősorban nem a telefon eladásokból élt, a Nokia igen, no és persze méretbeli különbségek is voltak. Az MS simán "megengedhet" magának évi pár milliárd dollár veszteséget, mert van vagy egy tucat részlege, ami magában betermel 1-1 milliárdot, míg a Nokiánál ez nincs így. Szóval ez a 3 veszteséges év elég volt a Nokiának ahhoz, hogy rájöjjön, ezt ők nem bírják anyagilag, és értelme sincs. De ekkor már az övék volt a WP vásárlók 90+%-a, így az MS egyszerűen nem engedhette meg magának, hogy a legnagyobb gyártópartnere átálljon az Androidos telók gyártására, mert az a WP halálos ítélete lett volna.
Tehát a Nokiát kvázi kényszerből vették meg, semmi másért. Igazából ők sem akarták megvenni a Nokiát, miért is akarták volna, nekik is csak nyűg a hátukon, és hatalmas veszteség. Nem véletlen rúgták ki azt a 12000 embert. Nem volt rájuk szükségük. Szóval ez egy kényszerhelyzet volt a mindenkinek. A Nokia nem engedhette meg magának, hogy a továbbiakban is (csak) WP-s telókat gyártson, az MS nem engedhette meg nekik, hogy bármi mást gyártson. A felvásárlás így tehát egy kényszer szülte, de logikus lépés volt, és mint mondtam, mindennek az a gyökere, hogy a WP nem egy versenyképes termék. Nem olyasvalami, amit az emberek nagy többsége megvesz.
Vitathatatlanul vannak persze előnyei (kb a valamivel nagyobb stabilitás, a kisebb rendszerigény, a központi frissítés és a HERE, ennyi), de összességében jóval több a hátránya, mint a konkurens termékeknek, és eleddig olyan nagyon nem is iparkodtak, hogy ezen változtassanak. Ezért is mondtam, hogy a WP megmentéséhez nem lesz elég egy WP 8.2.nemtomhány, nagyon komoly változások kellenek.
Vonzóbb GUI, nagyobb testre szabhatóság, nyitottabb OS (vagy ahogy a nálam okosabbak mondják, szabadabb SDK a fejlesztőknek), több és jobb (sokkal funkcionálisabb) app, stb.
Az én véleményem szerint ez gyakorlatilag egy majdnem teljesen új OS-t jelent, de legalábbis egy radikális szemléletváltást.Egyébként, ha azt vesszük, az egész WP-s koncepció, és a W8 elszúrása, meg a Surface fiankó még mind Ballmer ideje alatt alakult ki, ő határozta meg az irányvonalat (ami egyébiránt alapvetően nem hibás) és ő bólintott rá a stratégiát megvalósítani hivatott termékekre is, anélkül, hogy komolyabban átgondolták volna a dolgot. Vagy ha át is gondolták, nagyon nem jól okoskodtak. Na ez volt a hiba. Tehát az eszközök voltak hibásak, nem a kitűzött cél.
Ha azt vesszük Ballmer vezetése alatt felépült egy soklábú, nagyon erős/stabil cég, ami nagyon profitábilis is, mégis azzal, hogy képes volt rábólintani egy ennyire "nem vonzó" koncepcióra, mint a WP és a W8, gyakorlatilag (több??) tíz milliárd dolláros veszteséget (pontosabban veszteséget, és el nem ért profitot) okozott a cégnek. Nem véletlenül rúgták ki, de úgy, hogy a lába nem érte a földet. És amúgy repült Steve Sinofky is, aki a Windows részleg feje volt (az RT és a Metró atyja).
Tömören: Annó 3-4-5 éve hoztak egy nagyon rossz, koncepcionális döntést (MUI/Metró, és a hozzájuk kapcsolódó világnézet), amit aztán megpróbáltak ráerőltetni az emberekre, akik láthatóan nem vevők rá. Ez volt az a hatalmas hiba, aminek a negatív hatásait, zsákutcáit most foltozgatja Nadella. Hogy aztán milyen sikerrel, azt majd meglátjuk.
Én ugye tesztelgetem a Win 10-et, és bár még nagyon keményen hajaz a W8-ra, látok benne potenciált. Nem kizárt, hogy minden idők legjobb OS-e lesz, de ami már most nagyon szimpi a Windows Feedback, amivel a cég folyamatosan monitorozza a felhasználói igényeket. Ha anno a W8-nál (és a WP-nél) akár csak a töredékét meglépték volna a mostani hozzáállásuknak, akkor talán a W8 nem lett volna minden idők legsikertelenebb Windows-a, a WP meg talán már 10% fölött járna.
Száz szónak is egy a vége, szerintem pont hogy nagyon jó fordulatot vettek a dolgok MS bácsinál, és bár a jövőt senki nem látja előre, évek óta először tudom azt mondani, hogy amit csinálnak az FRANKÓ.
Ha így folytatják, és tényleg hallgatnak a felhasználói igényekre, pár éven belül domináns szereplők lehetnek a talblet piacon, és ha használják végre az eszüket, akkor akár a telefon piacon is. De ahhoz ott is meg kell lépni egy akkora változást, mint amekkora most a Win10 fejlesztése, és pl az RT lelövése. A hülyeséget nem kell erőltetni, a láthatóan sikertelen termékeket meg nem kell eszetlenül tukmálni a népekre. Úgy van, ahogy mondtad, vonzó termékeket kell fejleszteni. Ennyi a sikert titka. -
AS
félisten
válasz Luck Dragon #41 üzenetére
Ez lesz a win 10....
-
wortz
tag
Véleményem szerint a mondat első felében igazad van, a másodikban nincs. Tény és való, hogy nagyon nagy bajban voltak, mikor alájuk nyúlt az MS. Túl sokáig erőltették a Symbát, túl későn kezdték fejleszteni a MeeGo-t, és mikor az MS-sel lepaktáltak, már keménye veszteségesek voltak. Ezért is kellett az MS pénze. Az MS pénzéért cserébe meg alá kellett írniuk a kizárólagosságot. Eddig stimmel. Ott nem értek veled egyet, hogy ha akkor valahogy megoldják a forráshiányt (hitelfelvétel, székházeladás, enyhe leépítés stb), és elkezdenek andoridos telefonokat gyártani, ma a világ legnagyobb mobilcége lehetne a Nokia. Miért? Mert nagyon jó telefonokat legóztak ők össze, mind a mai napig hardveresen jó telókat gyártanak, csak a szoftver miatt eladhatatlan. Ha ugyan ezeket a fejlesztéseket Anroid alá pakolták volna be, senki nem vett volna olyan ratyi márkákat, mint a Samsung a tejfölös pohár készülékházakkal, meg az 5 MP-s kameráikkal.
És ha azt nézzük, hogy az MS szerződés után még 3 évvel is veszteségesek voltak, hogy a végén ugyan úgy el kellett adniuk a székházat, mintha az elején megtették volna, és ugyan úgy ki kellett rúgni egy csomó ember (még többet is, mintha az elején túlesnek a dolgon), akkor egyértelműen látszik, hogy hatalmas hiba volt az MS szerződés.
Az egyetlen mentő körülmény, hogy hihették azt, hogy a WP képes lesz érdemi részesedés elérni a piacon. Viszont szerintem egy olyan vezető, aki egy picit is tisztában van a fogyasztói igényekkel, vagy picit is ért a termékfejlesztéshez, soha nem tette volna fel a cég jövőjét egy ennyire félkész, korlátozott tudású és láthatóan lassan fejlődő, platformra, pláne úgy, hogy már az elejétől fogva tudták, hogy magához az OS-hez nekik egyáltalán nem, vagy csak nagyon korlátozott mértékben lesz hozzáférésük, tehát a házon belüli fejlesztés is roppan körülménye, ha nem lehetetlen lesz. Ergo az egész cég jövőjét feltették egy félkész termékre, aminek a fejlesztése teljes egészében az MS kezében volt, nekik meg még annyi beleszólása sem volt, hogy legalább a csengőhangokat normálisan be lehessen állítani. Ez egy olyan szintű vezetői hiba volt, amit szerintem pár év múlva tanítani fognak, mint rossz példát. -
margithid
veterán
Azért az csak feltételezés, hogy androiddal megmaradtak volna, sok mindenen múlik egy cég nyereségessége, nem csak azon, hány telefont ad el.
Ott van sony és LG, nem tudták azt a sikerszériát befutni mint samsung. De említhetném blackberryt is, ahol még most is igencsak kevés telefont adnak el, de mivel húztak a nadrágszíjon, igy már nincsenek akkora bajban.
Szerintem amúgy ha elkezd terjedni wp10 és megy is a szekér, akkor microsoftnak első dolga lesz eladni a telefongyártás üzletágát. Nem véletlenül tárgyal Nadella kínai gyártókkal, mint például xiaomi.
Szabadalmakat megtartják, gyártást nem, hasonlóan mint google tette a motorolával. -
törölt tag
válasz margithid #49 üzenetére
A Xiaomi-nak pont nagyon hiányozna egy olyan platform, amire nem tudják rátenni a MIUI-t, amivel eredetileg siekresek lettek
Az a baj ezekkel a gyártókkal meg tárgyalásokkal, hogy most is gyárthatnának WP telefonokat, de nem teszik, nem éri meg nekik. Illetve igazából senki nem nagyon érdekelt benne, leszámítva a MS-ot. Ha nem vették volna meg a Nokiát, akkor mostanra kb senki nem készítene talán nekik telefont.Gusztáv: Mert most aztán sokkal előrébb vannak
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen