- iPhone topik
- Netfone
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Apple Watch
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
hemaka
nagyúr
Srácok az mitől lehet, hogy a külső usb-s hangkártyával(SB X-Fi extreme fidelity) használom és asípol a hang, bármire állítom.
van egy gyanúm, hogy a profil miatt nem jó, mert ott csak 4.1, 5.0, 5.1 van megadva output-ra, de ez csak sima sztereó hangkari. -
JoeFromHun
csendes tag
Én használom a Mint-et kb asszem a 6-os óta.. Most érkezik belőle a 10-es. A Debian alapú verzióját is használom a notimon ... és mind az asztali mind pedig a hordozhtaó gépemen mindent meg tudok vele csinálni.
Én nagyon szeretem a Mint-et nekem kerek vele a világ.
Próbáltam én több disztro-t is nekem ez tetszett meg a legjobban .. de megjegyzem bugzik ott a többi is megjelenéskor.
Arról nem is beszélve,hogy a Debian alapú Mint ez csak egy próbálkozás amolyan 1.0.
A cikk egyébként tetszett... szép.
Köszönjük!További minden jót!
-
-
ntomka
nagyúr
válasz
Jim Tonic #71 üzenetére
Persze, az angolban mind a kettőt jelenti, ennek megfelelően mindenki félreérti, legalábbis aki kevésbé járatos a terminológiákban. Ilyen szempontból tényleg nem volt szerencsés a free megnevezés.
Egyébként az előző hozzászólásodra még válaszként: Ubuntu vagy alap Mint kiadás(jön a 10, azt érdemes megvárni), vagy Fedora/Opensuse. Ezek vállalhatók. Mindegyiknek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Ahogy többször is írtam, az LMDE jelenleg alkalmatlan ilyen felhasználásra.
-
Hát, a wikipedias rész lényegében engem ugyanannyira támaszt alá, mint téged.
Mindenesetre windows alatt a free tényleg mást jelent.
Talán (a cikkedből említve) Eric S. Raymond és Bruce Perens nem ok nélkül módosították openre, ha elolvasod azt a részt.#70: az OSX-szel van tapasztalatom. Véleményem szerint a win7 mára lelépte (ezzel sok régi osx motoros egyetért), és még csak nem is ingyenes.
-
free = ingyenes, non-free az fizetős. Szerintem. open vagy non-open.
Bár lehet, hogy linux alatt teljesen mások a nevek, mert magam csak ál-linuxos vagyok, de ez meglepne.Magam egyébként pont abba a kategóriába tartozom, amit az író említ. Kényelmes, gyorsan használható Linuxot keresek már évek óta. Főleg a Vistanál sokalltam be, több disztrót is kipróbáltam, de nem nagyon fogott megy egyik sem.
Aztán jött a Win7, ami azért -valljuk be- igen jól sikerült, és felhagytam a kereséssel.
Most vettem egy notebookot, ami kizárólag netezésre lesz használva, így újra előkerült a kérdés. -
Első körben huss letöltöttem a frissítéseket, és rögtön láthattam is, hogy bizony ott figyelnek azok a csúnya-gonosz non-free szoftverek, amik az alap Ubuntu/Debian/Fedora rendszerekben nem kaptak helyet, mint pl a Flash player (pfejj, köp).
Linuxra a flash player nem ingyenes? Vagy csak nem nyílt?
-
gantus
csendes tag
http://www.wikivs.com/wiki/Debian_vs_Ubuntu#Ubuntu_Releases_.28non-LTS.29
Ubuntu 10.10 = non-LTS = debian unstable branch
Linux Mint Debian Edition = debian testing branchPróbáltam udvariasan átszivárogtatni, hogy írj pontos információkat, mert különben félretájékoztatsz másokat. Mivel nem tisztem másokat meggyőzni, részemről a témát befejezettnek tekintem.
-
floatr
veterán
Nekem úgy tűnik, hogy kicsit félreértetted az egészet, nem csak a következtetést. Desktop-nak való rendszert keresek, amit egy hobbista tud telepíteni, és egy nagymama használni. Ez most még elég messze van ettől a ponttól. Nem kell hogy egyet érts, ez a Te véleményed, de szerintem a maverick az összes hibája ellenére is közelebb áll ehhez.
A legnagyobb gondom jelenleg az, hogy az egész disztribúció gyakorlatilag nem sokban különbözik egy debian unstable-től, ugyanazokat a repókat használja, max van pár Mint specifikus alkalmazás, ami nekem csak fejtörést okozott (ez utóbbi mondjuk legyen az én bajom)
Szervereknél eszembe sem jutna unstable-alapú disztribúciót használni. Csak stabil debian van üzemben nálunk, ahol linuxot használunk. Arra még az ubuntuval sem kísérleteznénk.
De a figyelmet megérdemli valóban.
-
Annyira egyetértek Veled, hogy még. Megy minden, aminek mennie kell, nincs fagyi, nincsenek megmagyarázhatatlan jelenségek (legalábbis az asztali gépen). Néha már azon gondolkodom, hogy "élesre" teszem az ssh szervert, azaz visszarakom a 22-es portra - amíg ott volt, érdekes volt figyelni a script-kiddie-ket, ahogy próbálnak betörni.
-
gantus
csendes tag
"Tartok tőle, hogy ha élesben használnám a maverick helyett előbb-utóbb nagy retek lenne a szisztémából, nemhogy letisztulna."
Élesben használom, szerveren és klienseken, Debian előtt Ubuntut használtam, most is telepítek másoknak, van összehasonlítási alapom.
ui: Személy szerint örülök, hogy megírtad a cikket, mert ráírányítod a figyelmet, a konklúziót tartottam kicsit elhamarkodottnak.
-
lapa
veterán
épp most fejeztem be többé-kevésbé a második gépre maverick összetákolást, közben sokat gondolkodtam az íráson, meg kicsit ezen a (nem-negatívan értett) verzióbuzizáson is.
először is biztos vannak olyan dolgok, amik nem jól működinek az ubiban pár embernek, de én se a 8.10, se a 10.04 alatt nemigen találkoztam komoly működésbeli problémával. ellenpéldaként a nem frissen kiadott 9.10-ben a telepítést követő percekben bezárta magát a nautilus, a 9.10-nek ott vége is lett örökre nálam.
a lucidon volt nvidia, kétféle intel vga, két képernyős mód, 2 különböző tuner, usb cuccok, nyomi, web, imap szerver, terminálszerver, ssh meghajtó megosztások, mobilnet, gps, hot-swap hdd stb.
mindezen felül használva van desktopként, internettel, maillel, sok fájlkezelővel, terminálklienssel, zenével, filmmel, skypeppal, kamerával, fotókezelővel. mivel ez egy noti dokkolóban, menet közben véletenszerűen ki van tépve az usb-ből, hálózatból, bedugva máshol, visszarakva stb.
mindennek tetejébe a gép mondjuk heti egyszer vagy ritkábban van újraindítva, attól függően van-e valami új kernel vagy mittomén.
és a gép rezzenéstelen arccal működik. én személy szerint a 10.04-gyel eljutottam oda, ahová anno a win 2003-mal, miszerint nem kérdőjelezem meg, hogy elvégzi a feladatát. kinyitom a tetejét és csak van, rendelkezésre áll. és azért ezt se egy xp-nek, se egy vicctának nemigen sikerült kiharcolnia nálam. az nt4-ben meg a win 2000-ben meg még nemigen volt semmi, ami elromoljon. és azért azt hozzáteszem, hogy még a win 2003-ban is volt elég taskmanagerrel killezés, több, mint most ubiban.
mindezen túl egy csomó szolgáltatást már most magasabb színvonalon, biztonságosabban nyújt a 10.04 (a linux általában), mint anno a win. mindezt úgy, hogy winen nőttem fel, ismertem töviről hegyire az egészet. tehát mondhatom, hogy ott a legmagasabb elérhető színvonal közelében jártam. az ubi elé meg leültem először saccra két éve, és abból élek, ami azóta rámragadt. persze más kitalálni mikre van szüksége az embernek, meg más portolni az igényeket egy tök más rendszerre, de 10 év az csak 10 év.
verziók: oké, a 8.10-ről migráltam 10.04-re, de végtére is csak a tuner miatt, az nem ment a 8.10 kernelével. de szerintem nehéz lesz nyomós érvet találni, hogy a fő gépen 10.04-ről elmenjek bárhova is. persze szépek a maverick betűi, megfogott. de ezen kívül nemigen érzem hiányát semminek. közben más gépeken tesztelgetem a mavericket, de csak azért mert az volt a telepítés pillanatában a legfrissebb, nem azért mert annyira kíváncsi voltam. mondjuk úgy, hogy talán a vista gyógyított ki elsősorban a verzióbuziságból.
szerintem egyébként aki letölt, kikarcol és feltelepít egy oprendszert, az nem áltagjúzer. de továbbmegyek: szerintem még az se, aki megveszi a notit ubuntuval vagy win7-tel és eligazodik rajta egyedül. de nem is feltétlenül gondolom, hogy ezt neki kell megtenni. arra vannak a kockák, hogy ismerjék, megismerjék az új rendszereket és megválaszolják a felmerülő kérdéseket. az a júzer, aki mögött nincs legalább egy "szomszéd számítógépes srác", az úgyis elveszti az összes adatát előbb vagy utóbb.
ha meg érdekli annyira, hogy elkezdje megismerni (...most még jellemzően a wint), akkor idővel úgyis a látókörébe kerül az ubuntu vagy a mint vagy más. és innentől kezdve nem az a cél, hogy gizike élből eligazodjon. sokkal inkább az a cél, hogy ezeket az ismerkedő emberek elviselhető mértékben sokkolja a váltás és a kezdeti nehézségek.
na, szóval nem vagyunk még ott, de itt és most egyre többen megyünk ugyanarra. és aki egyszer rálépett az útra (mondjuk fél éve linuxon él), az nemigen fog letérni / visszatérni. lehet, hogy egyszerűen a többen levés az ott levés. abbahagyom.
-
gombsadi
aktív tag
Igen, a cikkbeli dologra. Tudom, hogy mar nem altalanos, de en ezert utaltam meg az ilyen, vagy ehhez hasonlo disztrokat. A suset kulonosen. A sok hulyeseguk, mert kapkodnak. Amugy kivalo emberek, okosak, de miert nem tesztelnek rendesen? Szerintem maguknak is segitenenek vele. Mi, felhasznalok meg fanyalgunk. De nem akarom oket bantan, remelem a kovetkezo nagyobb frissites mar ilyen hibaktol mentes lesz. Drukkolok nekik.
-
ntomka
nagyúr
Ha a cikkbeli dologra gondolsz, ez ilyen, nem általános, tekintve a jelenlegi LMDE státuszát. Írtam korábban (vagy nem itt), hogy az volt az LMDE csapat legrosszabb döntése, hogy a jelenlegi formában kiadták az LMDE-t. Értem én, hogy lelkesek (mert azok), de az emberek nem olvasták el a kiadási megjegyzéseket.
-
gombsadi
aktív tag
Az volt, magyarazhattam is a bizonyitvanyomat
Teljesitmenyre ertettem! Egy 8800gt-m volt akkor, friss binaris driver, nem hozta a megfelelo teljesitmenst. Unreal tournament 2003 sem volt az igazi. Merges voltam akkor nagyon. De mostanaban, ahogy latom a forumokon elegedettek az emberek.
A regebbi kartyak(nvidia,ati,stb) mindig is jok voltak a kernelben. Most is egy ati mach64 16MB kartya van a gepembe es stabil, gyors(persze nem egy 5870).
-
ntomka
nagyúr
Azért a flash elég kínos tud lenni, ma még sajnos elég meghatározó dolog.
Az nvidia volt rossz? Azért 10 évvel ezelőtt a tnt (vagy tnt2, nem emlékszem, volt mindkettő) kártyámhoz simán felment az aktuális suse linuxra, és még csak forgatni sem kellett, mert bináris volt (!), csak 3-as futási szintre kellett lemenni hozzá.
Az ati javulni látszik, de tényleg csak látszik, mert túlzottan még nem érzem az eredményét.Amúgy most nézem, hogy az előzőben azt hittem az avatar miatt, hogy bambanonak válaszolok. Sorry.
-
gombsadi
aktív tag
Ezt nem is vitatom. En is hasznaltam ubit. De, hogy vannak neha furcsa dolgai az biztos. De valoban, egy kezdonek, vagy egy keszre vagyonak ez kell. En orulok is neki, hogy egyre ismertebb.
Azert az nvidia is sokat javault, 2008ban nem volt annyira jo azszerintem az ati is fog, na meg az a rohadt flash... Volt olyan ismerosom aki ez miatt dobta az ubit. Pedig jo volt neki, csak a flash... O sokat nezett sorozatokat a neten.
-
ntomka
nagyúr
Értem én mit akarsz mondani, és alapvetően egyet is értek (inkább a stílussal nem, de azt már megszoktuk
), viszont floatr-rel pedig abban értek egyet, hogy a leginkább "asztal kész" rendszer az átlag felhasználók számára az Ubuntu. Talán még a fedora, de ati tulaj lévén azzal sokat szívtam, mikor próbáltam (majd most kedden a 14-es verziónak megint adok egy esélyt), de nvidia és intel tulajoknak nem hiszem, hogy több baja lenne vele, mint egy ubival (azért a canonical jól megoldja az atisok baját a gyártói kapcsolataival).
-
Stirlitz
senior tag
Én is ezért kedvelem Ubuntut és a különböző tájszólásait, mert a tv tunerem, digit műholdas tunerem itt tudom könnyen beröffenteni. Viszont a nyomtatóm beépitett drivere egy fostalicska, van az epson-nak gyári drivere linuxhoz, azt még nem tudtam leforgatni Ubuntu alá. Most épp ez a hobbym.
Más disztrokhoz sokkal nehezebben találok leírást, én nem vagyok linux guru, csak home user.
-
gombsadi
aktív tag
Az, hogy vannak benne bugok nem jelenti azt, hogy nem stabil. Nekem meg gondom nem volt vele, neha, amikor eros a napfolt tevekenyseg, volt egy-ket force close.
En mint irtam kernel forgatassal oldottam meg, viszont ezeknel a forkoknal( ubuntu, mint) fenn al a veszelye, hogy az uj kernellel nem fog jol mukodni a rendszer, vagy a forgatas utkozik nehezsegekbe. En suse-val jaratam igy, meg az idok kezdeten(nekem az mikor felfedeztem a szabadsagot). ezert is lett debian, es semmi masra nem alnek at, ja de! Esetleg redhat, de mar gondolkodtam bsd-n is. Csak kivancsisag miatt.
Ja, en stabil agat hasznalok, es ahogy vladi irta, ott a backports. De en a forrsbol valao telepitest sem vetem meg. -
gombsadi
aktív tag
A hardver tamogatassal egyet ertek.
Nekem is p35 lap, sata2 winyoval az etch nem akart felmenni(ugye 2.6.18-as kernel). En fogtam magam es egy 2.6.24-es kernelt forgattam. Amellett, hogy sokat tanultam, elveztem is, es maradt az atom stabilitas. Telepiteni egy netinst telepitovel nyomtam fel, amit egy azt hiszem japan figura rakott ossze 2.6.24-es kernellel. Vagy rosszul emlekszem. Ez 2008ban volt, iden szervaltam egy 5r3 telepito keszletet, addig azt hasznaltam hibatlanul, desktopnak. -
ntomka
nagyúr
Adatlapomon.
A hangkártyámat benne 2.6.36.5 óta kezeli a kernel rendesen, de még így is patchelni kell, mert a HP notikra optimalizálták, pedig ugyanaz a chipset. A vga-m dri/drm támogatást a 2.6.37-es kerneltől fog kapni. A procim (core i3m) 2.6.32 kernel alatt nem igazán ajánlott. Nem dzsunka a notim, elég népszerű cuccok vannak benne, csak épp újak. Így jártam, mert a támogatás lassan érkezik meg linuxra, tudom, de ezért vegyek elavult gépet? Inkább szívok egy kicsit több buggal valamelyik naprakész disztróval, mint a totál támogatás hiánya miatt az atomstabil elavult debiannal. És a többség is így van ezzel, amin megy jól a gépe, azt használja. Azért ha néha beolvasnál az Ubuntu topicba, ott is jópáran vannak, akik inkább maradnak a régi, de bevált verzióknál, és valszeg én is így lennék vele, ha nem látnám, hogy az újabb kernelkiadásokkal látványosan növekszik a teljesítmény, stb, ahogy pumpálják be a támogatást.Arról meg ne beszéljünk, hogy a debian mennyire stabil, amig pl. a Gnome néhol 3-4 éves bugoktól szenved, azok abban is benne lesznek, és ha az új rendszeren előjön nekem, nyilván azon is előfognak.
Szóval én meg azt mondom, hogy nem kell bántani az embereket, mindenki belátása szerint választ rendszert magának, ha az újjal szenved inkább, hát szenvedjen, mert kinek mi a szenvedés, az is relatív. Én csak azt nem szeretem, mikor valaki feltol egy akármilyen disztribet aztán egy óra alatt eldönti, hogy szarfoslinux. Aki viszont ezen túljut, az azt is el tudja dönteni, hogy melyik tetszik neki jobban, legyen az debian, fedora, ubi vagy arch, akármi.
(#41) floatr: Olvasgattad Clem FAQ-ját? Írta, hogy az ubuntusok valamit nagyon tudnak, mert meghegesztették az élsimítást, és még ők sem jöttek rá hogy, de az LMDE kapcsán írták, hogy felvették velük a kapcsolatot, hogy tudják arra is portolni. És az a vicc, hogy tényleg csak az ubuntu alapú rendszerekben ilyen szépek a betűk, a többi disztró nemtom miért nem veszi át. Talán ez is ilyen arrogáns upstream haggyámá' canonical hozzáállás?
-
floatr
veterán
válasz
Sweet Lou 6 #8 üzenetére
Ha lesz egy kis időm majd lövök pár képet LMDE kontra Bubi alapon arról, hogy hogyan pakolja ki a betűket, de borzalom. Ugyanígy nem tudtam zöld ágra vergődni Kubuntu alatt, mert bármit próbáltam egyre rosszabb lett. Ráadásul utóbbi sehogy sem találta a DejaVu Sans condesed változatát, de hogy miért...
(#11) Dluinet ökölszabály, ha egy alkalmazáscsokor köt az oprencerhez, akkor azt kell használni. Az ubuntu meg amúgy a unity-vel épp egy saját irányba indult el, és megy is most az "erőfitogtatás" mások részéről, hogy "majd mindenki meglátja, hogy az ubuntunak semmi hatása nem lesz a többiekre"
(#17) bambano de nem Debiant akartam. Mondjuk kíváncsi lennék arra a szűrőelvre, ami mentén a Mint alkalmazások update-elnének. Az egy dolog, hogy a "bizonyítottan instabil" dolgokat ezek ismernék, de én pl sokszor egyszerűbbnek érzem, ha apt-t használok. Akkor ezek szerint beszippantottam...?
Azt meg definiáld már plz h "linuxos", meg ennek az ál és igazi formáját is. Aki van olyan beteg, hogy azért csinál valamit, hogy mindenkinek elmondhassa, és ezzel növeszti a kirakatot, az egy bohóc. A normálisabbja meg úgyis csak használni szeretné a dolgokat. Más kérdés, hogy -- szerintem -- az hozzátartozik a képhez, hogy van egy kis marketinges technológiai pezsgés, értelmes újdonságok, értelmetlen próbálkozások. Kell egy kis egyediség, vonzerő, mert az évekkel lemaradó stabilitás nem mindig nyerő megoldás.
(#24) gantus én örültem volna neki, ha valaki ennek a feléről ír. Nem valószínű, hogy ismersz, egyik topicban sem rémlik, hogy beszéltünk volna, mert amúgy tudnád, hogy hogyan állok a dolgokhoz. Az is hozzátartozik, hogy egy ideje itt pátyolgatom, de mivel menetközben nem csináltam képeket, kénytelen voltam a nulláról indulni. Tisztában voltam vele, hogy mi a Mint, és mi az LMDE, és emiatt is gondoltam, hogy hátha olyan dolgot adtak ki, ami valóban jobb, mint a bubi. De a problémám ott kezdődik, hogy semmivel sem jobb, sőt... Tartok tőle, hogy ha élesben használnám a maverick helyett előbb-utóbb nagy retek lenne a szisztémából, nemhogy letisztulna.
(#39) bambano ez is rendben van, de ezt max egy olyan ember fogja megcsinálni, aki ezt is kirázza a kisujjából. Egy lényegében laikus érdeklődő elhajtana a vérbe, és ezzel van a leginkább baj, amikor desktop linuxról beszélnek. Ott kezdődik a dolog, hogy sokszor nincsen előtelepítve, a telepítés maga egy rémálom, és amikor már egy friss rendszer elé ül a gizi, első körben belefut olyan problémákba, ami neked, vagy nekem nem gond, őt viszont a sírba kergeti. Emiatt is írtam ezt a két utóbbit, mert bosszant a dolog.
(#40) Sanyix ezen a téren mint laikus, csak egy-két kollégám véleményét tudom továbbítani. A webes munkához RGB színteret használnak, a kiadványoknál meg CMYK-et, ami sajnálatos módon csak áttételesen használható a GIMP-ben. Másrészt a szűrők kivitelezésében vannak minőségbeli eltérések. Az Adobe ezekre elég sok időt fordít, és van látszatja is.
Ettől függetlenül viszont szerintem is röhejes, hogy ha valaki vesz egy fotoapparátot, akkor annak az otthoni gépre is egyből egy fullos fotosopp "kell". Saját tapasztalatom egy canon géppel, hogy a hozzá adott szoftver sokkal produktívabb volt (nekem), mint vacakolni bármi mással, és ráadásul jogtiszta is volt. -
bambano
titán
Nem tudom, milyen hardvereid lehetnek, de én vettem anno egy intel cuccokból összerakott alaplapot meg egy nvidia kártyát és minden működik. Nem kell se totózni, se aggódni, hogy jajj, fog-e menni vagy sem. Ezek azért nem olyan iszonyat megkötések... Meg van egy postscriptül beszélő hp lézer itthon, és kész.
Verzióhajkurászás alatt nem azt értettem, amikor valakit a kényszer visz rá, hogy updateljen, mert a többség koca linuxos nem ilyen. Főleg, aki virtualizálva teszteli a linuxot. Hanem azt, amikor semmi oka nincs, de upgradel meg sidet használ meg a fene tudja még mit. Utána meg csodálkozik, hogy nem megy. Hát nem megy, azért unstable, hogy ne menjen.
#34: egyrészt vegyél olyan hardvert, másrészt hardver támogatás az eléggé kernel és környéke. Lehet külön kernelt upgradelni, ahhoz nem kell az egész disztrót lerángatni. Harmadrészt pont a szervereken lehet üzemszerűen Kenobi tábornokot emlegetni, mióta az open source nácik a debianosokhoz is betették a lábukat... (lásd firmware és környéke).
Na mindegy, nem értem én ezeket a dolgokat... én csak azt látom, hogy sokan szidják a linuxokat, debiant, stb. közben nekem itthon is meg a szervereimet is működik. Nem mondom, hogy soha nincs vele tornázás, de meglehetősen ritkán...
-
7
addikt
En (kivancsi) home userkent szeretem, ha viszonylag frissek az alkalmazasok, amiket hasznalok. A Debian stable-frissitesi utemterve szamomra meglehetosen lassu, kulonosen olyankor, amikor latom, hogy egy stable-tarolos programban levo hibat frissitett mar ugyan a fejleszto(garda), de a kozeljovoben nem varhato, hogy az csomagkezelon keresztul is elerheto Debianban. Persze forgatni mindig van lehetoseg, de ha tobb mindent is szeretnek frissen tartani, akkor az mar fuggosegekkel egyutt egesz sok forgatast is jelenthetne, amellett pedig a csomagkezelo frissiteses funkcioja altal biztositott kenyelem is reszben oda.
Ha rendszergazda lennek, ahol a stabilitas az elsorendu, akkor persze a Debian mellett tennem le a voksomat, hiszen a stable ag tenyleg azert ujul meg olyan lomhan, mert a leheto legalaposabban tesztelik az alkalmazasokat, mielott odarakjak oket.
Az persze, hogy egyszeru homjuzerkent mit reszesitek elonyben, egyeni pereferencia kerdese, de ugy erzem, hogy az altalam (is) kepviselt igenyeknek ugyanugy van alapja, mint a Debian stable-t partolokenak. Ettol nem leszunk se jobbak, se rosszabbak, es "al-linuxossa" sem ettol valik az ember
-
-
Soha nem mondtuk, kolléga
Egyébként nem verziószám-hajkurászásról van szó, hanem arról, hogy a Debian stable szinte mindig elavult - ha másban nem is, de hardvertámogatásban biztosan. Nem mindenki használ szervert / szolgáltat szervereken, van, akinek egy működő, könnyen használható desktop rendszer kell.
-
ntomka
nagyúr
Erre az ál-linuxosra inkább hadd ne mondjam mit gondolok.
A verzióhajkurászással meg megint nem értek egyet. Ez a 10.10 környéki Ubuntu érett meg annyira, hogy komolyabb nyűglődés nélkül kezeli a hardvereimet. Bele sem merek gondolni, a Debian aktuális stabil elavult csomagokkal rendelkező kiadásán mennyit szenvednék, mire bepöccintem a notim.
(#25) hemaka: Na de várj, a Julia az a 10.10-es ubira épül. Hogy csúnyák neked rajta a betűk, mert örökli az Ubuntu szép élsimítását, és nálam jó is?
(#27) Kendek: Az a windowsos, aki csak fél órát ül le egy linux elé, az - minden arrogancia nélkül - inkább maradjon a windows mellett.
-
daninet
veterán
Megtanulnám én a Gimpet de sajnos CAD programokra nincs alternativa, dualboot körülményes, virtualboxban erőforrás gondjaim lennének.
Egyébként nekem, mint alkalmi linuxhasználónak valaki elmondaná mire jó tulajdonképpen ez a rendszer pl egy ubival vagy sima debiannal ellentétben?
-
koxos:8]
senior tag
Lehet majd felteszem win mellé kipróbálni.
-
hemaka
nagyúr
Feltettem a Julia-t. De ezek a betűk iszonyat ocsmányak. Nem lehetne valahol Win-szerű betűket varázsolni rá?
-
gantus
csendes tag
Ennek a cikknek szerintem nem sok értelme volt. Pár órás tapasztalattal kinyilatkozni egyik vagy másik disztróról elég bátor dolog.
A Mint Debian tulajdonképpen egyenlő a Squeeze-vel az eltérés abban a pár csomagban van, amellyel a rendszer véleményem szerint használhatóbbá válik egy átlagfelhasználó számára, ld mintmenu, mintupdate, mintinstall stb. A lényeg, hogy a belső változott Ubunturól Debianra!
Aki követi a disztribeket, az több eredetileg ubuntu alapúnál tapasztalja, hogy a jelenlegi fejlesztés során debian testing ágra épülőt (is) készítenek, ld. még Crunchbang. Ez sem véletlen, a debiannak szerintem még tiszta a kódja, meg rolling release.
Persze lehet vitatkozni ezerrel, de szerintem az ubuntu egyre több hibával küzd, köztük olyanokkal, melyek már több verzió óta kísértenek javítatlanul, ez meg engem nagyon emlékeztet a Winre.
A Linux Mint a Debian Edition kiadásával nagyot lépett előre az alternatívaként is szóba jöhető linux rendszerek felé. Ajánlott otthoni és irodai felhasználásra egyaránt, a stabilitása és a gyorsasága alapján Debian, kezelhetősége pedig egyenértékű egy Ubuntuval.
-
A fotóstémához: van egy haver (aki még fotós is), Ö linuxon dolgozik (raw file-okkal), de azt meg nem mondom, h milyen progival
-
bambano
titán
nem is kell...
én meg azzal nem értek egyet, hogy a legtöbb usernek, ál-linuxosnak csak a verziószámok hajkurászása számít. a legtöbb feladatra teljesen megfelel a debian aktuális stable kiadása. Ez a sid meg testing meg unstable hajkurászást én csak pótcselekvésnek gondolom.mindegy, nem mondhatjátok rám, hogy népszerűséghajhász vagyok
-
Mondjuk Debian Sid helyett biztos, hogy én nem választanám inkább a Minttet. Most egy új témától, meg pár apróságtól nem lesz másabb, magam is feltudom turbózni a rendszert.
Az Ubuntu az más, mondhatjuk, hogy a Debian az alapja, de régen több annál, saját csomagok, saját tárolókban, egyedi elképzelésekkel. Ez mikor lesz meg Mintéknél vajon. -
bambano
titán
Volt itt régebben valami profi agglegény pasi, addig piszkálták egymást egy nővel, hogy már nem agglegény
PP
egyébként nem értem ezeket a disztrókat, ha debiant akarsz, rakj fel debiant. Ha nem akarsz debiant, akkor ne rakj fel se debiant, se buguntut, se mintet, se fogkrémet, se semmit...
-
hemaka
nagyúr
Ha már ennyire mondogatjátok lehet megnézem én is jobban azt a Gimpet, mert nekem is fotózáshoz kell a PS egyébként.
-
ntomka
nagyúr
Ja, lesz valami.
Ez teszt kiadás, ezt mondták, értve vagyunk?
Amúgy ez volt a baj. Nem kellett volna így kiadni. Hiába írták le, hogy nem alaprendszernek van szánva, sőt, még stabilnak sem, úgy mentek rá az emberek, mint a legyek a bizonyosra.
A terminálszövegeket a /etc/bash.bashrc fájl utolsó sorának kommentelésével (vagy törlésével) meg tudod szüntetni.
(#7) hemaka: Ezek mennek gimpben is.
(#10) sh4d0w: Azért csinálják arra, mert Debian stabil kiadások után ide jönnek az új csomagok, így kvázi kapnak egy rolling disztrót. Ahogy írták a Mint Update progi épp ezért át lesz kicsit alakítva, hogy a dependency hellt elkerüljék, bizonyítottan instabil csomagok ne frissülhessenek, stb.
(#11) Dluinet: Inkább terminálban fogok kódolni ezentúl, mintsem OSX like legyen 1:1-ben a rendszerem (vannak jó elemei, na de azért 100%-ig ne úgy nézzen ki).
-
Sajnos az Adobe miatt én sem válthatok Linuxra.
Ami nekem kell:
Adobe Acrobat
Adobe Distiller
Adobe PhotoShop
Adobe Illustrator
Adobe InDesign
Adobe Bridge
+ CorelDrawA többi programból van linuxos is.
A Gimp meg társai meg max. webgrafikához jó.
Két kérdés:
Mért nem tudnak egy olyan kezelőfelületet ráhúzni mint az OSX, ami Free BSD Unix-ra készült?
Minek kell állandóan varázsolni, meg a fájlverziókkal szórakozni? -
Nem mondhatnám, hogy meglepődtem. Ezt a rendszert ugyanúgy a testing ágból készítik, mint az Ubuntu 10.04 LTS-t. Arra azért kíváncsi leszek, messzebbre jutnak-e, mint a Canonical.
-
floatr
veterán
Most nemrég volt egy cikk, hogy egy ürgét többek közt másolt szoftverek miatt is elmeszeltek milliókra. Egy ideje jóformán csak linuxozok, de ilyenkor realizálja az ember, hogy mit is jelent, ha másolt retkeket használ. Milliókat sosem fog tudni magánban ezekért kicsengetni, ezért érdemes az időt rászánni arra, hogy pl egy gimpet megtanuljon az ember.
Amit meg a mint-tel kapcsolatban felhoztál... részben jogos, részben nem sokból tart ugyanezeket megcsinálni máshol sem.
-
Sweet Lou 6
addikt
Korrekt írás.
,,Már-már a KDE 4 GTK motorjára emlékeztetett, helyenként annyira csúnya volt. Ez a részemről egy elég rossz pont, mivel a KDE 4-re többek közt emiatt nem sikerül megtalálni a visszavezető utat."
Viszont KDE-n a GTK-s programokon természetesen lehet élsimítást csinálni (legalábbis openSUSE alatt):
-
hemaka
nagyúr
Egyik sem vagyok, de már jól megtanultam, hogy mit, hol és hogyan lehet vele csinálni.
Tudom, hogy a Gimp is hasonló, de azt akkor újra meg kellene tanulni és megmondom őszintén, ahhoz már nem lenne se időm, se kedvem. És nem ismerem a Gimpet(lehet ott is van?!), de PS-ben ugye lehet előre "programozott" effekteket használni, illetve különféle filtereket is, az is nagyon hiányozna. Nagyban megkönnyíti a dolgomat.Ha a Mint-et kérdezted... Világ életemben valamilyen Win-t használtam, mondhatni azon nőttem fel. És a Mint-nél éreztem azt, hogy erre könnyen át tudnék állni, mert könnyen kezelhető, gyors és pofás is. Illetve a driverekkel sem gyűlt meg a bajom, mert mindent fel ismert. Plusz ugye van benne ilyen csomag(nem tudom a pontos nevét), ami tartalmazza a Gimpet, médialejátszókat, Office-féleséget, ilyesmiket. Nem kell külön bajlódni a telepítésnél, mint pl. Win-nél.
-
hemaka
nagyúr
Ha lenne Photoshop Linux-ra, nem is használnék mást, csak Mint-et.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, ez a betűméret dolog érdekes, ha jól nézem a képeket, akkor csak a Debian alapú Mintben ilyen nagyok a betűk, a "normál" Mintben kisebbnek hatnak.
Nálam az Isadora megy a gépen, bár nem fő oprendszerként, hanem C prog, Git, meg ilyenek miatt, azokra a dolgokra nekem tökéletes, szeretem is használni, jobban is tetszik, mint az Ubuntu, valahogy a 10.xy óta nem annyira bejövős az Ubi nekem.
A szövegek a terminálban meg külön örömöt jelentenek, valaki tudja, h. sima Ubuntura ezt hogy lehetne bevarázsolni?
-
floatr
veterán
Felkapott dolog lett az utóbbi pár hétben, és sokan tudni vélték, hogy sokkaljobbabb, mint a bubuntu. Hát kipróbáltam, de csak óvatos duhaj módjára, és úgy látszik jobban jártam h óvatoskodtam.
Ntomka aszongya, hogy még év végén fognak rajta egyet lökni, talán akkor lesz javulás.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Én gondolkoztam rajta, hogy 10.10-es Ubuntu helyett felteszem ezt, mert vannak vele gondjaim, de valszeg meglenne a hibajelenség ez alatt is, így nem erőltetem....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- Samsung Galaxy Z Fold 4 256 GB, szürkészöld + S Pen tok
- TP-Link ER-7212PC Omada 3-in-1 Gigabit VPN Router
- TP-Link EAP Omada Wifi AP-k (225, 245, 615)
- Mars Gaming ML-LCD240 2x ARGB 120mm FDB Fan LCD Display (Alkatrésznek) INGYEN FOXPOST
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Beszámítás! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged