- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
oncsi
őstag
Sziasztok.
Kezdő vagyok a mint-ben. friss telepítés után volna pár kérdésem. Azért itt, és nem a kezdők topikban, mert gondoltam hogy mint-ben itt több esélye van egy gyors válasznak. Ezért elnézést is kérek előre. Tehát:
1. Nem tudom telepíteni a Dropboxot. Felmegy, de nem kér jelszót, meg semmit.
2. Szeretném a panel betűméretét nagyobbra állítani.
/usr/share/cinnamon/theme/cinnamon.css -ben hiába írom át 8.5-ről bármire nem megy. Van ennek valami egyszerűbb módja? Próbálkoztam többfajta témával is, de semmi.
3. Mi az a panel szerkesztő mód?
Kb ennyi. A többi gondommal megkeresem a kezdők topikot, Köszönöm előre is. -
KAMI911
senior tag
Egy ideje gondolkodunk rajta, hogy kellene szervezni egy közösségi találkozót a hazai Linux Mint felhasználók számára. Szavazás link a cikk végén!
Miért ne lehetne még az idén egy ilyen rendezvény. Szerény számításaink szerint 20-40 ember akár el is jöhetne rá. Ha jössz mondd meg mikor jó, és meglátjuk sikerül-e úgy termet találni.Tervezett programok:
Előadások (rövid pörgős előadások)
17.3 verzió bemutatása
Játék Linux alatt
Tippek és trükkök
Önkéntes hozzájárulási lehetőségek)
Dr. Mint rendel - hibajavítás a helyszínen
Linux InstallFest (Hozd a géped és telepítünk rá Linuxot) - együttműködésben a többi hazai linuxos közösségekkel
Kockulás, bandázás, beszélgetésA program és a helyszín meghatározás alatt, addig jelöljétek meg a számotokra legoptimálisabb időpontot:
http://doodle.com/poll/pfvdvca24mt9a536
(Gyertek előadni, beszélgetni, telepíteni!)
-
-
Bali27
addikt
Sziasztok. Olyan problémám van hogy bármilyen linuxot installálok fel egy másik perticiora win8 mellé, nincs wifim. Winben meg van. Tud valaki segiteni hogy mitől lehet:? Lenovo laptoprol van szó és régebben amikor egyedül volt a win tökéletes volt
-
Degeczi
nagyúr
válasz
King Unique #127 üzenetére
"a 17.2-nél is előjön néha, hogy ha kikapcsolom a notit, majd utána lehajtom a fedelét, akkor újraindul a gép"
Nem használsz külső USB HUB-ot a gépen?
Nekem 7 ill. 10 portos HUB-ok tudnak ilyet (vagy még ilyenebbet: elalszik ugyan, de ébredésnél újraindul) okozni lényegében bármilyen Linuxon, míg alap 4 portos HUB-bal szépen működik. -
slayer006
addikt
Sziasztok
Windows 10 alatt hogyan lehet elindítani ezt a rendszert (Mint 17.2) ?
Nem a bootolásra gondolok, hanem működő win10 -re. -
törölt tag
válasz
Namelesske #164 üzenetére
Persze, akkor többet. De engem a Windowsoknál az zavar, hogy ugyanilyen leosztásnál nem 170 MB a RAM-használat, hanem mondjuk 600 MB, és még erre jönnek az „extrák”. Amire ugyebár azt írják, hogy ez jó, mert így gyorsabban tölti be a programokat. Ja, aztán amikor meg (sajnos túl sokszor) mégis memóriát kell felszabadítani, akkor ész nélkül lapoz, mert mégsem az van a memóriában, ami kellene.
-
Ha már Mint topik akkor a 32bites Xfce sem eszik többet 180-200 mb-nál és mégiscsak jóval kiforrottabb, kényelmesebb, személyre szabhatóbb, mint az lxde, ráadásul a screen tearing is könnyen kiküszöbölhető és a Mint Xfce azért jóval kulcsrakészebb mint egy alap Lubuntu, azért egy kezdőnek (meg nem kezdőnek is) jóval élhetőbb rendszer.
-
pprod94
aktív tag
válasz
Namelesske #158 üzenetére
Lubuntu +1 ! Napi szinten használom, stabil eléggé, néha kell mókolni, de ez a bája
No meg eddig akármire tettem fel 160-170 mb ramnál nem evett többet az alap rendszer!
-
camiIIus
tag
Durván 1000 csomaggal több van rajta, mint a vanilla xubuntun. Korora szvsz jobb.
-
Namelesske
addikt
Linux Mint 17.2 MATE - Eddig hibátlan "Debianosan megbízható, de Ubuntusan könnyen találni hozzá naprakész programokat."
-
SP4C3
veterán
válasz
Namelesske #158 üzenetére
Egyetértek! A próba már régebben megvolt, eredmény: videókártya driverhiba. Régi AGP-s dínó. :'(
https://www.youtube.com/watch?v=KBadgAK_IWo
-
Namelesske
addikt
http://lubuntu.net/ Gyönyörűen összerakott rendszer! Szerintem próbáld ki, ráadásul hivatalos Ubuntu verzió. LTS verzió letöltése
-
csongi
veterán
Koszonom mindkettotknek
-
Nem tudom mit értesz legújabb alatt, de az XFCE változat az lightos eléggé vagy itt a Unofficial Linux Mint LXDE.
Első linken az XFCE 17.2 még RC változat, de a Mint esetében ennek nincs sok jelentősége.(#153) csongi Ha így bele akarsz merülni, akkor inkább a Mint topikot vagy az abszolút kezdő Linuxos topikot kéne meglátogatnod. Sok mindenreválaszt kapsz, ha olvasgatod, rákeresel témákra és az aktuális kérdés/felelet is egy arra a célra létrehozott topikban lesz, nem egy ismertető cikk hozzászólásai között!
-
SP4C3
veterán
Sziasztok! Tudnátok nekem mondani egy "lightweight" mint verziót? Régi PC-re szeretném feltenni és barátkozni vele. A legújabbakat próbáltam, de ugyancsak lag-ol.
Plísz help! -
törölt tag
Milyen alkalmazásokat és honnan töltöttél le? Ha a csomagkezelőben, akkor arra érdemes figyelni, hogy nem minden alkalmazásnak van grafikus felülete, ezeket parancssorból tudod használni. Illetve vannak olyanok, amik widgetként a panelra tehetők, de úgy emlékszem ezeknek is van külön telepítője az csomagkezelőben (is). Ha meg böngészővel töltöttél le, akkor az a megadott letöltés mappában kell legyen.
Az iso fájlos dologra, ha USB-re akarod tenni, akkor ott az unetbootin nevű program, vagy van valami usb disc creator is, de ezek nem mindennel működnek maradéktalanul. Ami nekem eddig legjobban bevált az a parancssoros dd alkalmazás, a dd if=fájlnév.iso of/dev/sdX, amit az iso fájlod könyvtárából kell kaidni, és az X helyére az usb lemez betűje kell (pl. sdb, sdc, sde...), attól fügően, hogy hány partíciód van és milyen sorrendben.
Ha optikai lemezre szeretnéd kitenni, akkor ott a brasero vagy k3b, azok elég egyértelműen működnek. -
csongi
veterán
Kiprobaltam, es tetszik.
Vannak dolgok amiket nem ertek. Letoltok egy alkalmazast, es sehol nem talalom.
Vannak fent cpu, orajel feszultseg monitorozo progik, de nem tudom hova telepul. Az alkalmazasok kozott nem talalom.
Iso fajlt ki irni ugy hogy telepito lemez legyen hogu lehet?
Vagyis van egy iso fajl, de nem tudom higy lehet felirni lemezre, kicsomagolt allapotba?Hogyan mukodik rajta a feszultseg szabalyozas, es orajel allitas? Ezeket csinalja a hatterben?
E350 apu.Gondolom mukodik, mert feltettem egy AmR sempron procis gepre, egy mag. Es a hutoventillator nem volt csatlakoztatva, passzivba siman elment.
Kell ehhez amd driver, mert azt eddig nem talaltam.Van a hardver azonosito. Ott probaltam regisztralni, de valami codot ker, amit nem ertettem honnan is kaphatok?
Amugy valobam tetszik!! Erdemes belemerulni ugy erzem.
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #148 üzenetére
„a felső munebaron megjelenjen a menüje. Aki ezt kitalálta az tényleg egy k*****ott zseni volt.”>„pofátlan OS X másolás”
Két apó különbség azért van:
1. maximumra nyitott ablaknál az ablak tényleg a lehetséges észszerű maximum, ilyenkor a felső menübár egybeesik az ablakkerettel, azaz helyet spórol;
2. ha nincs maximumra nyitva, akkor meg most már (a 14.04-től) a menü ismét az ablakkeretre kerül. -
Namelesske
addikt
Ma összehasonlítottam az Ubuntu-Mate-val és azt kell mondjam a Linux Mint Mate sokkal jobban össze van rakva, kifinomultabbnak hat
A Mate Menü jobb volt az Ubuntu-ban mert ott nem ugrándozott keresés után össze vissza amikor elment az egér a kategóriák között, csak némi késleltetéssel. A look and feel, elmegy, de a Mint-ben több munka van az látszik. Jó kis kiadás egyébként, van belőle LTS is, mint a Mint-ből. Aki tényleg Ubuntu fanatikus és főleg a régi időket sírja vissza nem fog csalódni. Nekem tetszik, lehet még jobb is mint a Mint a nagyon kezdőknek.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Gondolhattam volna, a Unity többi eleme is pofátlan OS X másolás... plusz egy érv az Apple ellen, nem mintha többre lett volna szükségem.
#91 sg22: Csakhogy a váltás nem bolondbiztos, én raktam már fel Gnome 3-at alap Ubuntura (howto alapján), és hát elég szelektíven rakta fel a komponenseket, gondolom össze lehetett volna tákolni rendesen, csak nem volt humorom további gányoláshoz. De ha "flavourt" raksz fel rendes támogatás, tesztelés amellé sem jár, szóval csak a bajt keresed magadnak.
-
törölt tag
válasz
#40553216 #57 üzenetére
Nyilván nem kell bemutatni, mire gondolok, de a tegnapi, W10-et bemutató cikkben annyira látványosra sikeredett a második kép, hogy jobb se kell. Kétoldalt összességében szélesebb üres terület, mint a weboldal lényegi tartalma, felül meg egy, a keskeny képernyőt tovább keskenyítő bazi széles reklám.
-
camiIIus
tag
válasz
King Unique #143 üzenetére
Energiakezelő?
-
gtasystem
őstag
válasz
King Unique #137 üzenetére
nekem is újraindulgat de a fedora is ezt csinálta meg a gnubuntu is..
addig a táplekapcsolót használom amíg ki nem derül mi okozza.. -
Namelesske
addikt
Persze láttam, de le kell nyelni a békát, nem hiszem hogy gond lenne vele, hisz hivatalos oldalon van, csak nem merik felvállalni, ezért rásütik hogy nem hivatalos kiadás... De úgy emlékszem a hivatalos telepítéshez lehet letölteni firmware lemezképet is. Ha ennyire ragaszkodsz hozzá, akkor lehet csinálni a hivatalos úton.
Ebből a szempontból nem értek velük egyet én sem, de tisztelem hogy kitartanak az elveik mellett. Persze elvekből nem lesz töltött káposzta. De van jó oldala is, ugyanis létrejöhetett egy komplett családfa Debianra épülve. Úgy tekintek rájuk mint az AOSP Google apps Mentes Androidjára. Lehet hogy sokaknak alkalmatlan a napi használatra, de mégis csak arra épül a Google Android amint a Nexusokra raknak.
-
bambano
titán
válasz
Namelesske #139 üzenetére
néztem, de ugye látod az url-ben a könyvtárnevet: unofficial.
de a kérdés az, hogy a firmware az micsoda és miért böki a gplhuszárok szemét...
-
Namelesske
addikt
Igazából hiába lehet a szoftver 100% szabad, a gép hardvere attól még ugyanúgy non-free lesz, az összes vezérlőszoftverrel egyetemben ami rajta van... Vagy léteznek teljesen nyílt naprakész hardverek a piacon amiről nem tudok és teljesítményben felveszik a versenyt bármelyik consumer pc hwrel?
Kicsit csalódtam most a GNU/Linuxos tündérmesében, amit Stallman terjeszt a beszédeiben. Úgy tűnik picit megváltoztatott néhány dolgot a történelemben, hogy jobban érvényesüljön a mellőzött buddha szerep. Mindenki mást elegánsan kihagyott belőle. Én meg kérdés nélkül elhittem az Ő adaptációit.
De ez a lényegen nem változtat. Elképesztő hova eljutottak Torvalds első levele óta.
-
bambano
titán
válasz
#57638400 #136 üzenetére
"Az FSF azt vallja, hogy a GPL biztosítja a felhasználók számára a teljes szabadságot. ": a kijelentés azon részét, hogy "azt vallja", nem vitatnám. azt igen, hogy a gpl biztosítja-e a felhasználók számára a teljes szabadságot. szerintem nem biztosítja.
"elsősorban az otthoni, önkéntes és/vagy maguknak fejlesztő emberkéknek, csoportoknak próbálják meg biztosítani a fejlesztés, felhasználás és terjesztés szabadságát.": ezt szerintem csak korlátok között biztosítja.
"Egyébként nekem is igen szimpatikus a BSD licensz, mert ez egy ilyen "azt csinálsz vele, amit akarsz" licensz.
Pl. ennek köszönhetően jött létre az OS X": az osx az konkrétan pont nem, de mindegy. az osx alatt eredetileg bsdi kernel és licensz volt.
"Abban teljesen igazad van, hogy mostmár meg lehet lenni nélküle, ": mindig is meg lehetett volna lenni nélküle. a bsd-sek is megvoltak nélküle sokáig, majd egy kisebb elhajlás után megint kezdik kitakarítani pl. a freebsd-ből a gnu cuccokat. gcc sincs már benne, clangot használnak, ha jól tudom.
"Az FSF elfogadhatónak tartja még az Apache 2.0 és egyéb licenszek használatát is !": hát persze. van más választásuk? az fsf 25 év alatt nem volt képes összebarkácsolni egy normálisan működő kernelt. tisztán gnu cuccokkal még ott lennél stabilitás szempontjából, mint a winme vagy az osr2, felület szempontjából, mint a 3.30-as msdos. Ehelyett a világon a legtöbb webszerver apacs, szerinted őket érdekli, hogy egy gnu mit raplizik?
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #128 üzenetére
Nem intelligens, hanem balf@sz...
Ugyanis, ha leállítottam a rendszert és ezzel kikapcsolom a gépet, akkor az full leáll, kilép az OS-ből, gép teljesen leáll (HDD kikapcsol, minden LED kialszik stb.).
Onnan már tökmindegy, hogy a fedelet lehajtom, vagy újra fel, amíg a power gombot ismételten meg nem nyomom, be sem kapcsolhatna újra a gép. Illetve, ha alvóba rakná, vagy hibernálná a Mintet, akkor annak kéne újra betöltenie, megjelennie a bejelentkezési ablaknak, nem a teljes gép indul újra, a rendszerbetöltővel stb. Szóval ez egy bug...Fájlrendszer csatolással újabb Linuxoknál nekem nem volt bajom. Az említett 2 külső rack-nél is szépen felcsatolja egyből. A leválasztás mikéntje az már asztali felülettől is függ. Mert pl. a Xfce, Cinnamon panel, KDE csak egy sima unmount parancsot ad ki és az USB-s eszköz még a rendszerben marad újra felcsatolhatóként. A Mate, Cinnamon és Unity asztali és fájlkezelő jobb klikkes menü már teljesen leválasztja a külső merevlemezt (unmount + detach), ahogy az udisks parancs unmount és detach opciói is. Ezzel teljesen eltűnik a meghajtó a rendszerből, se az asztalon, se a fájlkezelőben, se a terminálban nem látszik, valamint LED kialszik, motor leáll. Ezután már elvileg nem lehet visszacsatolni, csak akkor, ha az USB kábelt újra bedugom.
Ez a folyamat meg is történik, ahogy leírtam, tehát teljesen leválasztja a rendszerből, de utána önkényesen ismét elindítja a külső meghajtót és felcsatolja. Na ez az, ami a fura, mert ezt elvileg nem lenne szabad és csak ennél a kettőnél csinálja. Vagyis nem alapból a fájlrendszerkezelése szar, hanem csak ezen két vezérlőt kezeli furán a Linux maga. Ami azért kicsit kellemetlen. Azt hittem újabb kernel, újabb összetevők esetén nem (Ubuntu 15.04), de ott is dettó ugyanezt csinálja. Szóval +1 bug...Hogy jön ide a Win10?? Ott nincs live mód, csak Linuxoknál láttam ilyet. Előbbinél a live mód a Virtualbox és társai, vagy a külön partíció, VHD, pendrive-ra, külső merevlemezre telepítés.
-
törölt tag
Az FSF azt vallja, hogy a GPL biztosítja a felhasználók számára a teljes szabadságot. Az ő elveik szerint akkor valósul meg ez a teljes szabadság, ha módosíthatod is a szoftvert, és ezt a lehetőséget biztosítod a többiek számára is. Így is lehet tekinteni a szabadságra.
De úgy is lehet rá tekinteni, mint ahogyan a BSD licenszben van: ha egy vállalat nem akarja közzétenni a módosított forráskódot, akkor nem teszi - szóval tulajdonképpen ő is azt csinál vele, amit akar, erre is lehet mondani, hogy szabadságot ad.
Az FSF, Richard Stallman a GPL-lel egy ideológiát képviselnek. Nekik egyáltalán nem az számít, hogy "jól meglegyenek a piacon" vagy hogy "fusson a szekerük". Bár az egész világot szabad szoftveressé tennék szívük szerint, de értelmezhetjük úgy is, hogy elsősorban az otthoni, önkéntes és/vagy maguknak fejlesztő emberkéknek, csoportoknak próbálják meg biztosítani a fejlesztés, felhasználás és terjesztés szabadságát.Illetve megjegyezném, hogy az Open Source mozgalom tényleg Stallman előtt is volt már, de ő, meg az FSF pont azon rugózik, hogy marhára nem elég, hogy valami Open Source legyen, mert ez nem feltétlenül biztosítja, hogy (az ő megfogalmazásuk szerint) teljesen szabad legyen egy szoftver. Pont ezért nem szereti(k) őket.
Egyébként nekem is igen szimpatikus a BSD licensz, mert ez egy ilyen "azt csinálsz vele, amit akarsz" licensz.
Pl. ennek köszönhetően jött létre az OS X [oʊ ɛs ˈtɛn] vagy az Orbis OS (PS4).
De az OS X-nek és annak is megvolt a maga igencsak nagy jelentősége az IT-s történelemben, hogy Stallman útjára indította a GNU projektet, illetve hogy Linus végül a GPL használata mellett döntött.Abban teljesen igazad van, hogy mostmár meg lehet lenni nélküle, meghogy egy kicsit faramuci erőltetni, hogy GNU/Linux disztrót mondjunk Linux helyett, de megpróbáltam leírni, amit tudok erről, és amin megakadt a szemem a kommentjeidben, illetve remélem, hogy azért beismered, hogy nagy szerepük volt ezeknek a számítástechnikában.
UI.: Lehet, hogy ezek az aktivisták, szabadságharcosok furcsák és nagyon szélsőségesen tudnak gondolkodni, de én úgy vélem, hogy a jó ügyet szolgálják, és megvan a helyük a világban.
szerk.: Szerintem azért nem kell haragudni rájuk, mert szívük szerint áttérítenék az egész világot. Illetve: Az FSF elfogadhatónak tartja még az Apache 2.0 és egyéb licenszek használatát is !
-
bambano
titán
válasz
camiIIus #133 üzenetére
"Egy példával megostorozhatnál a gpl related károk közül.": ami nekem legjobban fáj, hogy valamelyik agyhalott debian developer kitalálta, hogy a hálózati kártyák firmware-je nem gpl-es, tehát nem kerülhet bele nemhogy a kernelbe, még az alap telepítésbe sem. így a korszerűbb hálózati kártyával felszerelt gépekre nem lehet felrakni a debiant, mert vagy a telepítés sem zajlik le rendesen vagy a telepítés utáni reboottól nincs hálózat.
"És találjuk fel újra valamit, mert a Sony, vagy az Apple nem fog visszaadni a közösségnek semmit az is biztos.": az a hiedelem, hogy csak a gpl-lel lehet kikényszeríteni, hogy fusson az opensource szekér, tévesnek bizonyult nemcsak az idők során (értsd: azóta), hanem már azelőtt, hogy a gpl-t kiadták. a linuxos disztróban megtalálható programok zöme nem gpl-es, a bsd szekere is elég jól fut, szóval ez az egész gnu mizéria kicsit olyan, mintha a foci vb-n a nézők közül bekiabálna a megye3-ból karákószörcsög edzője, hogy mit kellene másképp.
-
válasz
Namelesske #131 üzenetére
Általában azért van a dokumentáció, hogy megtudd nézni milyen verziót hordoz a rendszer. Google-be rákeresni gyorsabb mint letölteni, bebootolni róla...
Biztos voltam benne, hogy ezt írod majd, de vizuális tipusú emberek is vannak!
Minap épp Ubuntu 15.40 Mate-vel kapcsolatos probléma merült fel az abszolút kezdő v. Ubuntu topikban
. Volt pár percem, megnéztem, tudok-e segíteni az elhárításában, ehhez a dokumentáció nem jó. Linuxos népek eléggé segítőkészek, sokszor csak így megy
-főleg a kezdők egymást tolják/húzzák, ha gondban vannak-
--a guruk is segítenek vagy leoltanak, általában nem érti a kezdő, amit mondanak és utálják kicsit a kezdőket a disztrók asztaliasodása miatt--
-
camiIIus
tag
'a debian sem indokoltan gpl-es,
elég sok kárt is okoz neki, hogy a
debian ennyire fafejűen gplnáci.'
Nem vagyok debi jános, de nagyon bejön amit csinálnak arrafelé. Egy példával megostorozhatnál a gpl related károk közül.'egy
rendesebb licenszű cuccot, pl. bsd-
st. 'És találjuk fel újra valamit, mert a Sony, vagy az Apple nem fog visszaadni a közösségnek semmit az is biztos. sadpanda
-
bambano
titán
válasz
Namelesske #129 üzenetére
az opensource mozgalom legalább 8 évvel megelőzte rms-t. [link] vs rms 1985-ben megalapítja az fsf-et.
olyan licensz, ami legalább említés szintjén hajaz a nyílt forrásra, van vagy 140 féle. ebből egy, jó eséllyel a legszigorúbb, a gpl. sok licensz nem várja el, hogy gnu mániás legyél, mégis megvannak jól a piacon.
rms elcelebkedte ezt a dolgot.
-
Namelesske
addikt
válasz
ubyegon2 #130 üzenetére
Általában azért van a dokumentáció, hogy megtudd nézni milyen verziót hordoz a rendszer. Google-be rákeresni gyorsabb mint letölteni, bebootolni róla...
Egy Windows telepítés nálam lassan 1 hétbe telik. Ott van a gépemen a Windows 10 már nem is emlékszem mikor raktam fel, de még mindig használhatatlan mert nem bírja felrakni a 2 giga office frissítést. Nincs gui, nincs beállítás, nincs semmi visszajelzés róla, csak folyamatos 1.5 giga ram használat (pluszban) és 100-os CPU használat. Egy nagy fos az egész frissítési modell. PAIN IN THE ASS az egész.
-
válasz
Namelesske #129 üzenetére
A lényeg úgysem derül ki benne.
Meg tudod nézni, hogyan néz ki, milyen verziója van a komponenseknek, ha van 10-15 percem, miért ne nézzek rá live-ban egy új disztróra?
Pár perc alatt eldöntöm, hogy telepítem-e kipróbálásra! Manjaro 6+2 perc alatt települt használatra készre! no erre éppen jó a live, hogy érdemes-e telepíteni kipróbálás céljából!
Nem bántom a W7-et, de fél napomba került legutóbb, mire alaplaptól kezdve SSD-ig mindent beállítottam és nyugodtan mertem használni.
ha van 10-15 percem vs. fél napomba került
Sorrry!
-
Namelesske
addikt
" szigorú, diktatórikus, pocsék"
Gondolom ennek köszönhető az emberibb de sátántólvaló opensource mozgalom.
(#128) ubyegon2
"Esküszöm, kíváncsi vagyok a W10-re, lehet már live módban kipróbálni?
Ha most elkezdeném letölteni, 10 perc múlva tudnám pendrive-ról böngészni vele ezt a topikot?"Sose értettem ezt a Live mint killer fícsör dolgot. A lényeg úgysem derül ki benne.
-
válasz
King Unique #127 üzenetére
ha kikapcsolom a notit, majd utána lehajtom a fedelét, akkor újraindul a gép.
Intelligens, azt hiszi, hogy újra akarod indítani, különben minek hajtogatnád a fedelet!?
A fájlrendszer csatolás eléggé más néhány disztrónál, nem könnyű egységesíteni, vannak még hibák, az biztos!
Ez a live mód! Esküszöm, kíváncsi vagyok a W10-re, lehet már live módban kipróbálni?
Ha most elkezdeném letölteni, 10 perc múlva tudnám pendrive-ról böngészni vele ezt a topikot? -
King Unique
titán
Azért a Mint esetében is vannak bosszantó bugok.
Tapasztaltam a korábbi kiadásoknál, de most a 17.2-nél is előjön néha, hogy ha kikapcsolom a notit, majd utána lehajtom a fedelét, akkor újraindul a gép. Teljesen kikapcsolt elvileg, LED is kialudt, de lehajtva, vagy kicsit felhajtva a fedelét, újra beindul a gép, jön a rendszerválasztó menü stb., anélkül, hogy külön bekapcsoltam volna. Szép...
Nemrég beújítottam két 2,5" külső házat, ASMedia ASM1053 és ASM1053E vezérlővel. Ezek a chipek az újaknál ráadásul elég gyakoriak. Na ezeket nem szereti nemhogy a Mint, de a többi se, mert eOS Freya, Ubuntu /Kubuntu 14.04/15.04 alatt is előjön az a probléma, hogy nem lehet normálisan leválasztani....leállítja, majd utána azonnal újra felpörgeti és felcsatolja. Csak a fájlrendszert lehet lecsatolni, mást nem. Holott az asztali ikonos, vagy fájlkezelős biztonságos leválasztás, vagy éppen az udisks parancsok eddig minden más típusú külső vinyónál megfelelően működtek, nem pörgette fel utána újra.
Ez nekem új, ilyennel eddig még nem találkoztam...érdekes volt az is, hogy live módban nem is volt képes a 2 rack-et felcsatolni (másfajtát igen), csak telepítés után. Nem tudom mi az oka, de egy jókora bug ez is.
Windows alatt meg tökéletesen működik mind a kettő. -
bambano
titán
válasz
Namelesske #125 üzenetére
igen, tévedsz.
bash helyett volt már a korai időkben is kilószám más shell, például sima shell, korn shell, C shell.
gimp: ne essünk már abba a hibába, mint a windows userek, hogy fotóbolt nélkül nincs élet. van.
gnome: a gnome az a sokadik grafikus környezet, előtte volt már többek között a kde is, meg egy halom más. gnome nélkül is simán el lehet lenni.
grub: a grub a korai időkben nem létezett. lilo volt helyette.az alapszintű gnu segédprogramok is mind léteztek a bsd unixokban, a licenszük miatt írta újra a gnu. de mondjuk fogadjuk el egynek.
az egyetlen cucc, ami komolyan hátráltatta volna a linuxot, ha nincs, az a gcc. hoppá, a gcc ma már nem gnu cucc. ha jól tudom, a glibc sem gnu cucc már. tehát a "fontossága csökken" kijelentés itt alátámasztható.
mi van még egy linuxon:
grafikus felület: xfree nem gnu projekt, pláne, hogy eredetileg nem is xfree volt a linuxok mellé pakolva, hanem MIT cucc.
ablakkezelőből hirtelen kettő: motif és openwindows. ezek se gnu cuccok.
ha tisztességes kiadványszerkesztést akarsz, akkor TeX. hm. ez se gnu cucc.
a leggyakoribb webszerver sem gnu cucc, mégcsak nem is gpl-es.
emacs helyett van vi, vim, stb.
php, java nem gnu cucc, postgresql nem gnu cucc
tudtommal a gyakrabban használt böngészők sem gnu cuccok, az mplayer se gnu, hanem eredetileg magyar volt...a kernelt minixen fejlesztették, ami szintén nem gnu cucc. eredetileg nem is volt gpl-es, csak rms indokolatlanul nagyra nyitotta a száját és akkora hisztériát vert, hogy linus inkább azt mondta, hogy legyen gpl-es, minthogy vitatkozzon vele.
a debian sem indokoltan gpl-es, elég sok kárt is okoz neki, hogy a debian ennyire fafejűen gplnáci.
szóval a linux kiadások minimálisat köszönhetnek a gnu-nak. max. a mozgalom alapfilozófiáját. mert a többit szempillantás alatt ki lehetne szórni belőle, és belerakni egy rendesebb licenszű cuccot, pl. bsd-st. tehát az az állításod ugyan igaz, hogy a linux kernel nem ér semmit programok nélkül, csak érdektelen, mert semmi hátrány nem történne, ha kivennénk a gnu cuccokat a kernel környezetéből. ha azt állítottad volna, hogy a linux kernel nem ér semmit gnu cuccok nélkül, akkor meg vaskosan tévednél.
a gpl egyébként is egy meglehetősen szigorú, diktatórikus, pocsék licensz.
-
Namelesske
addikt
Hát szerintem a bash az emacs gcc gdb gimp gtk+ glibc grub gnome meg sok más nélkül nem lett volna életképes soha a korai linux. Persze lehet hogy tévedek. A GNU nem ér semmit kernel nélkül, a Linux kernel magába meg nem ér semmit programok nélkül. Sokan úgy vélik Debian GNU/Linux a GNU egyenes leszármazottja, így a Mint is.
-
bambano
titán
válasz
Namelesske #122 üzenetére
a gnu szerepe kicsit túl van dimenzionálva a linuxban. eredetileg sem volt túl nagy, de legalább folyamatosan csökken.
-
Namelesske
addikt
válasz
camiIIus #119 üzenetére
Ez is ilyen marketing bullshit, tele csúsztatásokkal, a GNU-t teljesen kihagyták belőle például. De ezzel volt munka, ezt meg kellett szerkeszteni, fel kellett venni, gépre felrakni demókat forgatni, kötötte őket egy adásidő. Üde színfolt lenne ma egy ilyet látni az a szomorú igazság.
Klasszik ez a videó.
-
kislaci
senior tag
Megkérdezem itt is, mert mint alatt van a hiba: hogy tudnám linux alatt downgradelni a 44-est 43-asra? Tegnap óta 5 percenként fagy a chrome, frissítés előtt ilyen nem volt. köszi
-
Ablakos
őstag
HP Probook-ra tettem fel a distrot. Nagyon szuper lenne, sajnos csonttá fagyások vannak véletlenszerűen. Ilyet még nem tapasztaltam linuxon. Tehát kikapcsoló gomb. Firefoxra gyanakodtam, a hardveres gyorsítás miatt, de kikapcsolva ugyanaz Az lenne a kérdésem, hogy melyik logban keressem az okot, ha egyáltalán van erre log?
-
Namelesske
addikt
válasz
ubyegon2 #114 üzenetére
Háááááááááááááááááááááááááááát
Miért kell az embereket elszoktatni a gondolkodástól, és miért kell ennyire magabiztosan közölni egy rohadtul szubjektív dolgot. Nem szeretem az ilyet. De dicséretes, hogy van ilyen is, csak a minőséggel van bajom. Ráadásul nem "adásidőhöz" volt kötve a cikk. Bármennyi infót belerakhattak volna.
-
kaszaking
tag
Jó cikk lett. Meg is hozta a kedvem hozzá
-
Ingyenes oprendszer, ami öreg gépen is fut
A hirado.hu-n egy írás komment nélkül.
-
Namelesske
addikt
Én nem nagyon égek Windows 10 tesztelési lázban, nyűg az egész már, nem tudok róla úgy írni, hogy ha nem élvezem. A Linux Mint-et csak mint tartalékos használom, úgy látom hogy másnak jó. Magamnak nem tudom felrakni elsődlegesnek, talán KDE verzióval teszek egy próbát, ha kijött. Főleg érzelmi okok miatt tartom többre az Ubuntuzást meg főleg a Debianozást a Mint elsődleges használata helyett. Meg a 14.04 alapú rendszerekben van egy bug, amitől nincs vsync a másodlagos monitoron. A vivid alapúakban már javították. De szeretem az LTS kiadásokat. Így maradt a Debian, ebbe nincs bug, és hosszú a támogatása is, fortélyokat meg menet közben tanultam meg. A Mint pedig amolyan revans volt a Windows 7-tel szemben, meg bizonyítás magamnak a blogban pontosan leírtam a történetet. Arról meg nem tehetek, hogy picit megkedveltem közben
. Azon az egy gépen igazán tökéletesen fut és a felhasználóknak is tökéletesen megfelel, kb nulla dolgom volt vele, se terminálhasználat semmi. Csak ment minden.
-
zoli62
addikt
válasz
Namelesske #82 üzenetére
Nekem W7-en az indulás után pár percig van 90 % processzorterhelés egy Toshiba Intel Core 3 CPU 2 GB RAM laptopon, az sem leányálom.
-
zoli62
addikt
válasz
Namelesske #71 üzenetére
Nagyon jó kis szösszenet.
Aztán másik oldalon meg írtad, hogy a nagy Windows 10 tesztelési lázban égve mennyire nem jött be a Linux Mint.
Én tartósan egy éve használom XP mellett egy sima, régi 1,5 MHz-es cerka laptopon, de már három éve ismerem. Én is Debiant használtam legtöbbször, megmondom őszintén, az Ubuntu "filozófia annyira nem nyerte el a tetszésemet, viszont már kellett nekem is egy olyan rendszer, ami felhasználóbarát, kevésbé kell konfigurálni, de mégis a korábban ismertekre épül, és ezt a Linux Mint-ben mind megtaláltam.
-
petipetya
nagyúr
Mindig leírom, de nem lehet elégszer. Hosszú évek óta linuxot használok fő rendszernek, persze mindig van egy tartalék win valamelyik régi netbookon (vagy most éppen a fő laptopon tervezem a linux mellé, ha lesz hozzá kedvem).
Az Ubuntu nem rossz, de számomra és a gép számára sem az igazi. Az Elementary OS remek rendszer, de sajnos ott is vannak hiányosságok. Eddig egyedül a Linux Mint az, amit telepítve otthon érzem magam a gépen. A Cinnamon felület sebessége megegyezik a Win7-el ugyanezen a gépen (tudom, mert most gyalultam le róla a wint, hogy szűz Mintet telepítsek) - ez nem tudom, hogy bók a win felé, vagy alázás a Mint felé.
Mindenesetre ez egy out of box rendszer, amely vígan elfut a 2 GB RAM-os laptopon a swap hatékony közreműködésével. Éjszakára alvó módba szoktam tenni, és kéthetente restartolom. Tökéletesen kielégíti az igényeimet.
-
pprod94
aktív tag
válasz
Namelesske #71 üzenetére
Köszönet a linkért, már át is olvasgattam az oldalt! Én Lubuntut használok egy ideje, azt próbáltad?
-
válasz
Namelesske #104 üzenetére
Jártam már így, hogy lejárt a limit, de újra bejelentkezve vagy FF-et újraindítva
simán ott maradt a hsz, rég volt már, pontosan nem emlékszem.
Sokáig én se voltam SSD párti, mivel hetekig olvasgattam, melyik a legjobb HDD rendszer alá, vettem is egy WD Black-et, így én is azt mondom, hogy az is tök elég lenne. Az viszont, hogy semmit nem számít az SSD, kissé érdekes megállapításnak tartom most is. Az átlag ram mennyiség meg nem 16 GB-nál kezdődik szerintem. Igaz, nem tudjuk pontosan, mennyi az annyi egy (B)tisztességesen összerakott(/B) gépben.
-
Namelesske
addikt
Nem kaptad meg délután amit írtam, mert lejárt a limit és elmet a sok oldalas hsz, de teljességgel SSD mellett vagyok, rendszermeghajtónak nem is kell jobb. Csak még lehet élni nélküle kategória. A Samsung úgy szopatja a felhasználóit mint a telefonjaival. Éles bétateszt 1 éves körforgással.
-
Bocs, főnök, nem értettem, mi az a tisztességesen összerakott gép! Igaz, nem is milliókat gondolok költeni rá, jók ezek a ködös megfogalmazások, mert utána lehet lehülyézni a másikat.
kevés ram...-tényleg, mennyi az a kevés ram
Megnézed már végre, jó kapuban állsz-e?
Amúgy ííízi, főnök, iróniadetektor nincs abban a super gépedben?
-
bambano
titán
"Persze arról eddig egyikőtök se beszélt, hogy ramból futnak a dolgok": jaja, nem beszéltem róla, mert azt nem hallod, hanem írtam, feltételezve, hogy el is olvasod. idézet magamtól abból a hsz-ből, amire válaszoltál:
"tisztességesen összerakott gépnél nagyjából nullát ér." és
"akkor ér(het) sokat, ha alulméretezett és/vagy egyes helyeken pazarló megoldás van a gépben. kiemelten: kevés ram és másik oprendszer."szerk: " nem is én fújtam a Samunkra az imént.": nem te, hanem a prohardveren és az itcafe-n írtak sok rosszat róluk. persze nyilván átsiklottál felette, mivel téged nem érint, ezt megértem.
de nyugodtan focizzál tovább a kérdésben, rúgjad az öngólokat.
-
Ezek különben teljesen jó SSD-k, nem is én fújtam a Samunkra az imént.
zötyögő talyigára kifejezetten javallott!
Nincs rajtuk kímélő program - temp, swap minden az SSD-n.
Köszönik szépen, jól érzik magukat.Legfeljebb rövidebb ideig lesz ez így, ha sz*rsz az optimra, vagy veszel fél miláért ramot te is.
-
Intel 520, Samum nincs, így ez a fw para nem érint.
Én is nehezen állok át az újra, de engem meg lehetett győzni, azóta hónapokig bíbelődtem az SSD/HDD különbségeivel. Legyen, akkor zötyögés ellen jó az SSD, tán ezért haználnak a ruszkik is az új repülő HK-ikban ilyent?
Lehet, hogy ti bankot robbantotok hetente, de szerintem átlag pénzű pógár nem hülye ramot venni, ha SSD is van. Persze arról eddig egyikőtök se beszélt, hogy ramból futnak a dolgok.
& (#97) (B)Namelesske (/B)- ez neked is szólt, egyébként valóban nem vagyok gondolatolvasó!
Ja, az előbbi mondathoz: a 8 giga ram 1,5x annyiba került, mint a 120 GB-os Intel 520. 22,5x több a memó áraMinek neked az SSD, a ram is bírja a zötyögést, nem?
Én amúgy nem vagyok SSD mániákus, de követtem az átlépést a 21.szd-ba!
-
bambano
titán
azta 10 teljes másodperc bootnál, cserébe eheted a kefét nap mint nap, hogy sikerült-e már eltalálni a firmware-ben azokat a dolgokat, amitől nem vész el az adatod...
van egy marék samu ssd itthon, vagy kapisgálod, miről beszélek, vagy nézz utána.
meg van egy intel is.az alaplapom meglehetősen sokáig molyol az inicializálással, miután a grub menü bejött, már másodperc alatt betölt a rendszer.
"ez a nagyjából nullát ér kicsit mosolyra húzta orcámat!": csináljuk már azt, hogy nem vágod félbe értelemzavaróan az állításomat, jó?
ehhez még társul az is, hogy gyakorlatilag nem tudok egy topicban sem kérdezni, gyakorlatilag nem tudok olyan kérdést feltenni, amire kis idő múlva ne jutna egyetértésre nagy vállveregetés közben pár ssd mániákus, hogy ssd-t kell bele tenni. tökmindegy, hogy mit kérdezek, mindig az a válasz, hogy ssd.
namelesske jól mondja: vegyél több ramot. ezt az ssd nevű betegséget meg körzeti orvos kikúrálja.
-
Namelesske
addikt
Szerintem arra gondolt, hogy ha gyors processzor és elég memória van a gépben, és nincs kikapcsolva minden kétpercben akkor átlagos felhasználás mellett nem érzékelni a HDD hátrányát mivel úgyis a memóriából dolgozik már főleg a gép. Nem a rendszerindítás a sebesség mércéje, az csak egy praktikus extra
-
Én nem nagyon tapasztaltam különbséget a deadline és a noop között vagy csak nem bírom felfogni a ms-ben mérhető különbségeket.
(#95) bambano Azért az SSD és HDD között már nem ms-ben vannak a különbségek, ez a nagyjából nullát ér kicsit mosolyra húzta orcámat!
Most nem Debianról írok, nem tudom megmutatni azt a 3-4 sec közötti rendszerfelállási időt, ami cc. 10 másodperccel gyorsabb a HDD-n lévő ugyanazon rendszer bootidejénél, a különbség később is érezhető a két meghajtó tipus között.
Ha neked nem gyorsabb az SSD-n futó rendszered, akkor a baj az SSD-vel ill. annak beállításával van.Nem akarod rendesen beállítani, mert azt nem csak zötyögéstűrés miatt találták ki!?
-
bambano
titán
nekem van tapasztalatom az ssd-vel: tisztességesen összerakott gépnél nagyjából nullát ér. akkor ér(het) sokat, ha alulméretezett és/vagy egyes helyeken pazarló megoldás van a gépben. kiemelten: kevés ram és másik oprendszer.
én azért használok ssd-t a notebookomban, mert sokszor viszem terepre és nekem ez a rázkódásmentesítő. persze így is rázkódik, csak így nem izgat.
-
Rimuru
veterán
(#78) ubyegon2: SSD-vel meg mindig nincs tapasztalatom, nalam notebook vinyon (irtozatosan lassu) nagyon sokat javult a rendszer reszponzivitasa. Tavaly nyaron meg kernelt forgattam miatta (de lustasagbol abbamaradt), most mar kesz kernelt hasznalok hozza.
(#84) Namelesske: Regen foglalkoztam ezzel telefonon, de nekem (xperia sp, szinten dog lassu tarolo...) egyik se hozott komoly eredmenyt majdhogynem meg se erzodott mit allitottam be (pedig sokat kiprobaltam). Ezzel csak annyit mondok hogy ha a tarolo semmit nem er akkor a scheduler is teljesen mindegy.
-
sg22
senior tag
Sracok azt tudjatok h majdnem mindegyik disztronal ki lehet valasztani hogy milyen ablakkezelot, illetve milyen desktopot akartok. Szoval amikor azt mondjatok h az Ubuntu nem jon be mert unity van, akkor gondolom nemtudjatok hogy kb akarmilyen desktoppal fel lehet tenni az Ubuntut. Pl Gnome, Xfce, KDE, LXDE, Cinnamon, Pantheon, Gnome-Panel, Awesome, MATE, Enlightenment, Chrome OS, Qtile, Mythbuntu, i3wm, Razor-qt, Deepin DE, Trinity, Unity 8/Next (Desktop mode), Consort (Discontinued), subtle, Hawaii (In Development), KLyDE (In Development), Ubuntu Studio 64
A teljesseg igenye nelkul. Az oprendszer nem egyenlo a desktoppal. Ezert kiraly a linux, olyan oprendszert hasznalsz olyan ablakkezelovel meg desktoppal amivel csak akarod.
En szemely szerint Red hat agon dolgozom, ezert otthon is azom van, de egy atlag usernek akarmelyik Ubuntu disztro tokeletes.
Szoval megegyszer ubuntu nem egyenlo a unityvel! (ez ugyanigy igaz akarmelyik distrora, pl Fedora sem csak Gnome-mal van!)
-
törölt tag
válasz
#40553216 #86 üzenetére
Mondjuk pont tapis kütyükben a lehető legrosszabb ötlet bal felső sarok környékére tenni kezelőszerveket. Ha jobbkezes vagy, ahogy amúgy az emberek többsége, akkor azt éred el legnehezebben. Et nem értem amgúy az almában sem, csináltak egy nagy szifont, és a vissza gomb az appokban ott van bal felül. Akkor már inkább tettek volna mindent alulra. Ja, várjunk csak, olyan is volt már
-
bzsolt99
tag
Lehet tudni a kdes-re is lesz "Rafaela" ? Pont nem látom a listába nem tudom később várható-e.
-
King Unique
titán
válasz
VaniliásRönk #48 üzenetére
+1 jól el van találva a Mint, akik Windowsról jönnek (sokan), azok eleve könnyebben tudnak egy olyan felülettel azonosulni, ami hasonló. A Mint Cinnamon pl. eléggé "vindózos", auto felcsatolja és megnyitja az USB-s eszközöket, működik az Super + E és Super + D gyorsbillentyű is és a felület is kézreáll.
Nem rossz az Ubuntu se, de a Unity esetében a fentiek már nem egészen teljesülnek. Nálam is fent van most, használgatom, előugróra van állítva az oldalsáv, de nem igazán olyan kényelmes mégse, mint a Mint Cinnamon, KDE és társai."Taskbart (w8)" -ez mire is vonatkozik, mert épp a 8-asnál se különb, mint mondjuk a 7-esnél? 8-asnál Charms bar és forró sarkok vannak oldalt, de azok nem állandó jelleggel jelennek meg.
Amúgy, ami a 8-asnál megjelenik bal oldali Charms sáv (Win+Tab) az alkalmazások váltásához, az a KDE 5-ben kísértetiesen hasonló, ha Alt+Tab, vagy Super+Tab-ot nyomok neki....nem is tudom azt honnan vették? -
törölt tag
válasz
#73029888 #58 üzenetére
(#65) sheratan
Az „állandó” sáv sem állandó (bár üres asztalnál is ott van), hiszen ha megnyitsz egy programot, akkor az ablakkeret helyét veszi át (à la OS X, csak nem a kretén „még véletlenül se töltse ki az ablak az egész asztal felületet” formában), tehát a funkciója változik, nem marad csak a klasszikus panel.
Nem csak a Unity alatt került minden más helyre, de a koncepció az volt, hogy minden fontos kezelőszerv balra fent legyen, mert már akkor tapis mobilkütyüben gondolkoztak. Csak nincs annyi pénzük, mint az Applenek, a Google-nek vagy az MS-nek, így lassan haladtak, haladnak. -
törölt tag
Ó, egy tizenévesnek annyi ideje van ám, simán jut rendszerhegesztésre is
Egy időben volt olyan, hogy pár naponta újrahúztam a rendszerem, csak próbálgatás miatt. Emellett még jutott bőven idő játékra is. Akkoriban ráadásul nem 10 óra volt egy-egy játékban, hanem sokkal több
-
válasz
Namelesske #82 üzenetére
kikapcsolni a swap-et nem egészséges bármennyi memóriája is van az embernek
Az SSD topikban néha erős vita van erről még Win esetén is.
Egyetértünk, szerintem, ha az ember nem tudja mire számíthat, jobb, ha hagyja a swapot, akár 16 GB-nál is okozhat galibát a hiánya.
Valami City* nevű játék múltkor simán felzabálta a 8 gigát a terrain planjával, pedig Linuxos volt, nem virtualból futtattam.
-
Namelesske
addikt
Ma hajnalba sok módszert kipróbáltam, a legegyszerűbb volt kikapcsolni az fstab-ban a swap-et valóban, de gyorsan leteszteltem mi történik ha megtelik a memória... nagyon idegesített, hogy nincs "egérút", kikapcsolni a swap-et nem egészséges bármennyi memóriája is van az embernek. 90% memória felhasználás mellett, csoda hogy a TTY-t betudtam hozni, hogy kijelentkeztessem magam.
-
válasz
Namelesske #71 üzenetére
Nagyon helyénvaló minden reklám Linux esetében.
Benéztem az oldaladra és egyből egy olyan dolgot láttam, amit eddig nem sikerült megoldanom, legalábbis úgy, ahogyan szerettem volna.
Mint alatt ez jól működött, de Debiannal se ez se más módszer nem működött hibernálás kikapcsolásához. Kipróbálom majd az ajánlott módszert, bár most úgy látom inaktív a swap.(#77) colomb2
Tényleg annyira gáz lenne a deadline vagy a noop szigorúan csak SSD-re?
(#53) sheratan
"középkorú, informatikához teljesen analfabéta felhasználók számára írunk cikket"Bő másfél éve pont örültem volna ilyen cikkeknek, akkor nem saját középkorú, informatikához teljesen analfabéta agyammal kellett volna végigszenvednem az abszolút kezdők rögös útját!
A mai tizenévesek közül hányat nem érdekelnek az AAA-s játékok? Akit mégsem, az már rég rátalált azokra a programokra, amikkel saját disztrót készít! -
-
spammer
veterán
válasz
#16820480 #56 üzenetére
Ha azt nézem, hogy az Arch topik sem pörög igazán, akkor nem tudom, mekkora az érdeklődés a geek fiatalok körében (itthon legalábbis).
De ha megírod az Arch cikket, én el fogom olvasni.
Hátha utána kicsit többen vágnak bele.
-
(#71) Namelesske: Látom a Debian korszak tükröződik a blogod színeiben is. -
Namelesske
addikt
Nem tudom mennyire helyénvaló a "reklám", de van egy kis mellékblogom a DirtyWindows mellett ahol főleg a Linuxos dolgaimat őrzöm az utókornak. Általában csak leülök leírom mindenféle előkészület nélkül, de a disztrók bemutatására általában jobban rákészülök. Most van soron a Mint 17.2 az elkövetkező napokban várható a cikk. Ha valakit érdekel, akkor nézzen be hozzám: [link]
Ha valaki érez magában egy kis írói vénát, nyugodtan csatlakozhat hozzám, nincs lekorlátozva egyetlen disztróra, Mint(deszarvicc) a magyar közösségek általában. Bár mondhatjuk hogy most Debian/Debian based korszakomat élem... Nem vagyok igazi Debian poweruser, szóval olyan support-ot nem tudok nyújtani mint a DirtyWindows-on a Windows-zal kapcsolatban.
-
PistiSan
addikt
Nekem egy dolog van, ami régóta szúrja a szemem, a proxy beállítást ha nem végzem el telepítés közben, akkor utólag szenvedés megcsinálni, egyszerűen nem értem miért nem tudnak egy proxy beállítást bele rakni a rendszerbe alapból, hogy ezért ne kelljen már parancssort használni rögtön.
-
törölt tag
Csípje csak, amjd az Arch teljesen ki is égeti
Ez egy IT portál, ugyan már miért ne férne el rajta iylesmi? Sőt, lehetne BSD is, csak az még szűkebb közösség talán.tomtyi: És ez a felállás miért nem fért volna meg a gnome-shell alatt? Simán meg lehetne oldani pár pluginnel. Viszont nem igazán tartom jó megoldásnak, hogy ott egy állandó sáv felül, akkor már széles monitoron inkább egy KDE tálca oldalra rendezve. Unity alatt midnen más helyre került, a menüsor, az ablakvezérlő gombok, stb. Még az is jobb lett volna, ha az oldalsó dokk ikonjaira teszik a gombokat valahogy.
-
Syl
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #52 üzenetére
>a felső munebaron megjelenjen a menüje. Aki ezt kitalálta az tényleg egy k*****ott zseni volt.
Azt az embert Steve Jobs-nak hívták
(#53) sheratan
Arch cikket szeretnél, amikor sokaknak még ez a pár Mint írás is csípi a szemét?
-
-
lev258
veterán
válasz
#73029888 #58 üzenetére
?
Szerintem a Graphics-ra írja azt, hogy x2. A RAM-mal meg az a helyzet, hogy van egy része, ami az OS számára nem hozzáférhető. Ez egyrészt BIOS függő, másrészt nálad az alaplapi (processzori) videókártyának is köze lehet hozzá. Nincs ezzel semmi baj. De amúgy korábban már volt példa arra is, hogy ez az információs alkalmazás nem pontos adatokat közölt (gondolom az adatbázisa még nem elég naprakész). Ismétlem, nincs itt semmi gond, bármit is ír ki. -
Waikiki
tag
válasz
Ubuntu MATE?
-
törölt tag
„Taskbart (w8) kitették oldalra”
Ne zavarjon a tény, hogy
1. maga a Unity is pár évvel korábban megvolt, mint a W8 és a taskbar-ja,
2. Ubuntu Netbook Remix meg (ahol ez a koncepció „ősi” formában megjelent) meg még W7 előtti.(#52) VaniliásRönk
„egy elég széles szeletet kisajátít a képernyőből”
1. Lehet előugróra állítani.
2. A koncepció mögött az áll, hogy széles képernyők vannak, de rengeteg keskeny (4/3-os), dinamikusan nem változó oldal.De alapból miért is jobb egy eleve keskeny képernyőn egy bazi széles taskbar, egy mindenféle kiegészítőkkel tovább keskenyített böngésző felület?
„csak ez az OS X-ből lopott quicklaunch/taskbar”
Miért lenne az OS X-ből lopott? Hány éve vannak már különféle dock megoldások? (Persze, ezek is az OS X-ről „nyúlva”.)
Ennyi erővel a Windows 8 start screen-je a Uniydash-ről (szarul) másolt felület és koncepció. -
törölt tag
Szerintem az Arch esetében eléggé küzdeni kellene a szavakkal, hogy két-kattintásos telepítőnek állítsuk be
Amúgy persze igazad van, de azért nem kell senkit hülyének nézni, akinek van valamennyi affinitása a dologhoz, az meg fogja érteni a dolgot, és nem akadálynak veszi, hanem kihvíásnak. Oké, nem elsődleges rendszernek egyből, de egy taratlék vinyót bepattintva a gépbe mehet is a játék. Én is így kezdtem az Ubuntuzást, amikor még nem ment sem a hangkrátya, sem a webkamera, meg még pár dolog nem akart magától működni, ment a keresés, próbálgatás, aztán egyszer csak működött. Sokkal nagyobb öröm az ilyen, amikor nagyjából érti is az ember, hogy mit csinál, és tényleg sikerélmény megcsinálni.
Kicsit úgy gondolom ezt az egészet, mint ahogy eredetileg a Raspberry Pie-t csinátlák, hogy fiataloknak oktatási céllal, mert manapság már egyre kevesebben mennek le ennyire alapokig, hoyg meguk építsenek fel hardvert: ugyanez igaz a rendszerre is. -
spammer
veterán
"Az már más kérdés, hogy win 8.1-ről miért váltana bárki is. Már a gépekhez jár általában a licensz."
Nem "jár", hanem megveszed (kifizeted). Én pedig (és ezzel nem vagyok egyedül) nem veszek olyan gépet, ami Windows-zal jön, mert nem érdekel, nem használom, ezért nem is fizetek érte.
_(#51) #Chris
"Aki linuxra fejleszt valami GUI-val rendelkező cuccot, nagy eséllyel ubuntura-ra teszi és annak a default DE-jére, azaz a unityre."
Szerintem nagyon kevés a kifejezetten Unity-re fejlesztett cuccok száma, és az is akkor tényleg Unity-specifikus. Egyébként megy minden más ubuntu alapú cuccon ugyanúgy. Tudsz mondani olyan programot, ami csak unity-s Ubuntuval megy?
_
(#53) sheratan: aki fogékony többre, az megtalálja úgyis, mert már eleve keres, utánanéz, érdeklődik. Aki még életében nem látott linuxot (hiába fiatal, geek), annak csak akkor ajánlanék Arch-ot elsőre, ha tényleg hajlandó olvasni és akar tanulni, érdekli mélyebben az egész. Nem vagyok ellene a népszerűsítésnek, mert én is ajánlom szívesen, csak akkor az a cikk tényleg olyan formában legyen megírva, hogy egyértelmű legyen, hogy nem 2 kattintásos telepítésről van szó ilyen esetben, nem azoknak szól, akik azonnal készen akarnak mindent. És ha nem megy elsőre valami, akkor bizony jön a wiki/gugli/fórumok, és ne az legyen, hogy "szar a linux" és megy a delikvens vissza a Windowsra.
_
(#54) kovgab: valóban jó, ha nincsenek igazán igények testreszabás tekintetében, mert egyébként eléggé fapad az egész (még tweak progival is). Továbbá nem tudom, mennyire forrt ki a Freya, utoljára kb. fél éve használtam még a végleges előtti bétát, ott bizony voltak bugok. Továbbá a fejlesztők nyilatkozatai, hozzáállása miatt ott hagytam őket a fenébe és személy szerint már csak ezért sem részesítem előnyben az elementary-t.
-
törölt tag
Népszerűsítés az nem csak azt jelenti, hogy a középkorú, informatikához teljesen analfabéta felhasználók számára írunk cikket, amiben lényegében a telepítés bővebb magyarázata van, meg pár újdonság leírása. Szerintem rengeteg fiatalabb, akár tizenéves, vagy még azalatti korú olvasó van itt is, akik lehetnek fogékonyak többre is, mint egy alap meg felhasználóbarát disztró. Az ilyen fiatal geek rétegből kerülnek majd ki a fejlesztők, programozók, és nem baj egyáltalán, ha látnak lehetőségeket, akár egy Arch formájában is. Nem egyszerű, főleg kezdőknek nem, de kihívás.
Én amúgy szívesen látnék nagyon Arch cikket, Manjaro használóként, de más disztrókat is. Szóval ha valaki ért annyira hozzá, és van ideje, akkor tessék csak cikket írni
-
VaniliásRönk
nagyúr
Igen, ez egy valóban hatékony rendszer, amikor az oldalt lévő taskbaron ki kell választani a programot, hogy a felső munebaron megjelenjen a menüje. Aki ezt kitalálta az tényleg egy k*****ott zseni volt. Arról nem beszélve, hogy alapértelmezésben egy elég széles szeletet kisajátít a képernyőből, teljesen feleslegesen.
Eddig egyetlen programmal találkoztam, ami direkt Unityre volt írva, és az a Steam. Ebben az esetben is kimerül az "inkompatibilitás" annyiban, hogy nem lehet eltüntetni más DE-k taskbarjáról akkor sem ha leküldöd traybe, mert ugye a Unityben nincs rendes taskbar, csak ez az OS X-ből lopott quicklaunch/taskbar összvér megoldás.
-
#Chris
tag
válasz
VaniliásRönk #50 üzenetére
Hát nekem nem olyan nyilvánvaló. A unity az kb. egy os x és egy windows GUI fúziója. Taskbart (w8) kitették oldalra és meghagytak egy os x-es felső sávot. Win-en sok embernél látom, hogy oldalra teszi a taskbart, ami 16:9-en, de 21:9-en pláne érthető. A top bar-al pedig megspórolják a menüsort. Szóval szerintem egyáltalán nem rossz DE a unity, mellesleg nem hat fapadosnak, mint sok más DE. Ami még nem elhanyagolható az a support. Aki linuxra fejleszt valami GUI-val rendelkező cuccot, nagy eséllyel ubuntura-ra teszi és annak a default DE-jére, azaz a unityre.
-
#Chris
tag
válasz
Mi az, hogy normális GUI? Kinek mi... van akinek a CLI tetszik, van akinek az OS X...
-
#Chris
tag
Itt csak a mint-et ismerik a cikkírók vagy nem értem miért nyomják ennyire?... Mellesleg személyes véleményem szerint a sima ubuntu egy átlagfelhasználónak jobb választás. (Nem lehet annyi mindent elállítani, frissebb és több anyag van hozzá, bár az átl.felh. nem fogja dúrni a fórumokat, hogy akkor most ezt hogy is kéne...) Az már más kérdés, hogy win 8.1-ről miért váltana bárki is. Már a gépekhez jár általában a licensz. Aki meg buherálni akarja az os-t az nem átlagfelhasználó... Az ennyi erővel tolhatná bsd-vel is.
-
PistiSan
addikt
válasz
Bavid Dowie #33 üzenetére
Ettől én is a falra másztam. Kipróbáltam az előző verziót, itt ott még mindíg találkozni félig magyar, félig angol szöveggel. Nagyon zavar.
-
spammer
veterán
válasz
Bavid Dowie #42 üzenetére
A munka tág fogalom, sokféle munkára tökéletesen megfelel. Ha te pl. Photoshoppal keresed a kenyered, arra persze nem.
-
válasz
VaniliásRönk #38 üzenetére
De, biztosan érinti, de ettől még ez nem Mint specifikus probléma.
(#39) Bohus
Abszolút igazad van, ez már párszor szóba került a Mint topikjában is.
Ez azért nem egy népszerűségi verseny, de azért jelez valamit a sorrend. Az elemzésébe nem érdemes belemenni, mert például, honnan tudják a DW-n, hogy milyen disztrót használsz? -
hsmobil
tag
Asztalin win8.1-et, notin linux mint-et hasznalok, ingyenes es teljesen jo, ha nem jatekra kell
-
-
válasz
VaniliásRönk #30 üzenetére
Ez Mint-es probléma szerinted? HPLIB bugs
(#36) gtasystem Az első 10-ben benne van.
Szerintem sem felesleges ettől függetlenül népszerűsíteni, sokan csak azért nem váltanak Win-ről, mert nem is tudják, hogy ma már a Linux ilyen is lehet!
-
KAMI911
senior tag
válasz
Bavid Dowie #33 üzenetére
Na ezen én is meglepődtem, mert ez az írás a Linux Mint-ről szól
-
KAMI911
senior tag
Készül olyan is, csak az jóval hosszabb idő és az újdonságokról mindenképpen szerettem volna egy hírt. Hogy beszélgethessünk arról, hogy szerintetek, jó irányba a Linux Mint fejlesztés? Mire lenne szükségetek, hogy még jobb, felhasználóbarátabb legyen? Kinek mik a tapasztalatai az új verzióval?
-
.mf
veterán
Azt kell, hogy mondjam, hogy nekem is inkább tűnik reklámszöveg-szerűnek a cikk stílusa és felépítése, mintsem egy igazi bemutatónak. A feature-list és change-list helyett valós használati tapasztalatok, példák, vélemény kéne bele (és közvetlenebb stílus sem ártana), hogy egy itcaféra való bemutató legyen -- ez pedig inkább a Mint magyar oldalára való leírásként.
-
KAMI911
senior tag
Mint felhasználóként, miért kellene írnom másról? Arról írjanak mások, akik azokat jobban ismerik.
Debianról és Ubunturól sem írok, mert azokat is inkább szerveren használom. Arról is többen írhatnának, de nem teszik. Meg a többi disztróról sem. Szerintem küld a szerkesztőségbe cikket és ha megfelelő, akkor ki fog kerülni? Ez nem ígéret, de úgy gondolom ennek nincs semmi akadálya.
-
most már el lehetne nézegetni másfelé is
Mondjuk ezt nem biztos, hogy Mintesektől kéne várnod!
Szerintem rázd fel a többieket, mert csak az fog megjelenni, amit megírnak!
Kapitány Chakrás cikkei is jönnek sorban, pedig elég réteg disztró.
(#13) Bavid Dowie Ha elolvasod újra a címet, találsz benne x- et!
-
Apollyon
Korrektor
Már legalább 3 cikk van a cafén csak Minttel kapcsolatban, most már el lehetne nézegetni másfelé is, mondjuk Debian, Fedora, Centos, Archlinux stb.
-
törölt tag
Kevesen tudják, hogy majdnem az összes disztró tartalmaz nem szabad szoftvert a telepítésük után. Tudom, hogy mondjuk a Flash-re gondoltál, de alapból a Linux (kernel) is tartalmaz nem szabad szoftvert driverek formájában, ezek az ún. "binary blob"-ok. Tehát a kernel.org-on eleve ezekkel a driverekkel jelenik meg a Linux. Van egy projekt, ami keretén belül kiirtják egy szkript segítségével ezeket a blobokat az alap Linuxból, ez a Linux-libre projekt. A kizárólag szabad szoftvert tartalmazó disztrók ezt a Linux-libre-t használják. (pl. Trisquel)
Bár a Debianben nem Linux-libre van, ők is kiirtják a blobokat a kernelükből, illetve csak szabad szoftvert tartalmaz a telepítés után. Viszont így sem felel meg az FSF kritériumainak teljesen, mert elérhetővé tesz nem szabad szoftvert is a többi repójából. Viszont ez már ideológiai kérdés.UI.: Egyébként teljesen igazad van, csak gondoltam kiegészítem ezt a gondolatmentet, hogy írjak egy kis érdekességet.
-
KAMI911
senior tag
válasz
VaniliásRönk #15 üzenetére
Mi a bug? És hogy találkoztál vele? Melyik a jó verzió?
-
gtasystem
őstag
hogy lehet frissíteni rebeccáról?..
frissíti magát vagy nekem kell?..amúgy nekem bevált a mint szerintem simán kivált egy xp-t..
már csak ezt a mint logót kellene valahogy eltüntetnem a bejelentkező képernyőről és akkor tökéletes is lesz mert az nagyon gáz de onnan is el lehet valahogy.. -
daninet
veterán
válasz
Bavid Dowie #13 üzenetére
mert egy linux disztróról szóló cikkel fel lehet pörgetni a bizniszt
ja, nem...
-
VaniliásRönk
nagyúr
Azt érdemes figyelembe venni, hogy sikerült belerakniuk egy bugos HPLIP verziót, amit továbbra sem frissítettek.
-
KAMI911
senior tag
válasz
Bavid Dowie #13 üzenetére
Itt sem volt, akkor ide miért kellene?
-
Bavid Dowie
csendes tag
Nem hiányzik a címből egy (x)?
-
Simán át lehet térni a 14.04.2 és majd a 3/4/5 alapokra is (igaz nem hivatalos), az aztali gépemen is pl még Mint 13 van Trustys kernellel X-el és Mesával, Kernelt egyszerúen lehet frissíteni a firssítéskezelő kernel menüpontjából 3.16-ra vagy 3.19-re, ha ez megvan akkor az újabb (utopic 14.04.2) X-et és Mesát az alábbiak szerint lehet feltenni, hogy biztos ne szedjen le olyat is amit nem kéne;
sudo apt-get install -V --install-recommends libglapi-mesa-lts-utopic libgl1-mesa-glx-lts-utopic xserver-xorg-lts-utopic xserver-xorg-input-all-lts-utopic xserver-xorg-video-all-lts-utopic libgl1-mesa-dri-lts-utopic libglapi-mesa-lts-utopic:i386 libgl1-mesa-dri-lts-utopic:i386 libgl1-mesa-glx-lts-utopic:i386 libgles2-mesa-lts-utopic libglapi-mesa-lts-utopic mesa-vdpau-drivers-lts-utopic xserver-xorg-dev-lts-utopic mesa-common-dev-lts-utopic libgles2-mesa-dev-lts-utopic libgles1-mesa-dev-lts-utopic libgl1-mesa-dev-lts-utopic libegl1-mesa-dev-lts-utopic libglew-devMint 17.1 14.02/14.10 driverekkel;
Mint 13 12.04.5/14.04 driverekkel;
-
spammer
veterán
A magázódós, reklámszöveges hangvételt leszámítva: végre újabb linuxos hír az IT cafén.
-
King Unique
titán
Igen, gondoltam, hogy 16.04, mivel, ha jól tudom az lesz a következő LTS.
Ha lesznek konkrét screenshotok, az jó.Azok csak a szokásos automatikus mellételepítést példázzák, de mi van, ha vki a "Valami más" opcióval szeretne egy előre leválasztott partícióra, vagy éppen nem Grub-ot, hanem WBL-t akar használni? Vagy, ha más sorrendben telepítget és az adott másik rendszer felülírja a rendszerbetöltőt, annak a visszaállítása stb. Illetve újabb gépeknél ott van az UEFI és Secure Boot kérdése is. Nagyon sok kezdő ezeknél akad el és az adott topikokban is sokszor előjönnek ezek a kérdések. Múltkor is felvetette vki a W10 topikban, hogy aszem Ubuntu/ Mint és Grub van a gépen + valamelyik Windows, amit upgrade-elni akar majd a 10-esre. És olyankor mit csinál a Win? Mert éppen lehet felülíródik a Grub és akkor vissza kéne állítani, vagy ha vkinek ilyen tervei vannak, akkor, ha WBL a default rendszerbetöltő és Win alól EasyBCD-vel van hozzáadva a Linux, ott már nem okoz gondot. Igaz visszaállítani Live rendszerről se ördöngősség.
Meg ugye szép és jó a Mint, sok a beépített program, de ugye mindent nem tartalmaz a rendszer és sokan a másik platformon megszokottakat akarnák használni itt is, amik nem minden esetben érhetők el natívan. Esetleg egy Wine lehetőségek és alternatív programok megközelítés is hasznos lenne. Ok, ezekre mind-mind ott a google, de sokan ürülnének egy ilyen leírásnak is. -
Namelesske
addikt
Most a tartalékos gépemen teljesít szolgálatot a MATE kiadás. A Debian, Ubuntu és Mint között vacilláltam. Hamarosan kiderül, hogy hogy válik be. Eddig biztató.
-
savior
őstag
Jó a cikk! Én pont most tértem át erre a windowsról és meg vagyok elégedve.
-
KAMI911
senior tag
válasz
King Unique #5 üzenetére
Az alapok csak a 18-asban változnak, az Ubuntu 16.04-re.
A képek folyamatban, szerintem hamarosan be lesznek szerkesztve. A telepítést és a Windows mellé telepítést már két előző cikkemben kitárgyaltam, szerintem felesleges lett volna újra leírni - nem változott amióta írtam róla. Ezek mind be is vannak linkelve a cikk végén. Mi az amit hiányolsz?
-
Velins
csendes tag
Ezzel a disztróval sikerült végre áttérnem Linuxra teljes egészében saccra másfél éve. KDE és Xfce felületekkel használom, attól függően, mekkora vasra telepítem épp. Akinek lehet, szintén ilyet pakolok a gépére
-
King Unique
titán
Mint esetében az lenne jó, ha frissebb alapokra épülne, mert pl. a notimon a fényerőállítás míg mindig nem teljesen ok....17.1-nél alapból nem is működött és tákolni kellett, 17.2-nél már működik az Fn billentyű, de nem jegyzi meg és szintén tákolni kellett. A 15.04-es Ubuntunál viszont teljesen ok. De az újabb alap csak a 18-as verzióban lesz sajna...
A cikk nekem annyira nem tetszik, mert lényegében csak egy összefoglaló, linkekkel, gyártói oldalról vett adatokkal tarkítva. Max abból a szempontból hasznos, hogy minden egy helyen van.
(#1) ZS3NI: "A cikket pár kép igazán feldobná, így eléggé TL;DR."
Valóban....néhány screenshot (nem a szokásos uncsi, natúr telepítés végigmutogatása), alternatív programokról egy rövid telepítés, bemutatás is elfért volna. Vagy éppen partícionálás tárgyalása a telepítésnél, MBR vs. GPT, UEFI, dual boot és WBL/ Grub helyreállítás és egyéb okosságok, mert úgyis ezekre kíváncsi egy kipróbálni / váltani készülő user. -
törölt tag
Jó kis disztró ez! A szüleim gépére én is mintet raktam most, azzal könnyen elboldogulnak, nem eszik sok erőforrást sem, és egész tempósan megy minden, ami nekik kell (régi vacak Atom cpu).
-
camillus
tag
Az lm nem csak szabad szoftvert telepít.
-
ZS3NI
őstag
Egy ideje már linux mint fut a laptopomon, meg vagyok vele elégedve.
A cikket pár kép igazán feldobná, így eléggé TL;DR.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Óvodások homokozója
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Milyen NAS-t vegyek?
- Háztartási gépek
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- DUNE médialejátszók topicja
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest