Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano

titán

válasz #57638400 #136 üzenetére

"Az FSF azt vallja, hogy a GPL biztosítja a felhasználók számára a teljes szabadságot. ": a kijelentés azon részét, hogy "azt vallja", nem vitatnám. azt igen, hogy a gpl biztosítja-e a felhasználók számára a teljes szabadságot. szerintem nem biztosítja.

"elsősorban az otthoni, önkéntes és/vagy maguknak fejlesztő emberkéknek, csoportoknak próbálják meg biztosítani a fejlesztés, felhasználás és terjesztés szabadságát.": ezt szerintem csak korlátok között biztosítja.

"Egyébként nekem is igen szimpatikus a BSD licensz, mert ez egy ilyen "azt csinálsz vele, amit akarsz" licensz. :) Pl. ennek köszönhetően jött létre az OS X": az osx az konkrétan pont nem, de mindegy. az osx alatt eredetileg bsdi kernel és licensz volt.

"Abban teljesen igazad van, hogy mostmár meg lehet lenni nélküle, ": mindig is meg lehetett volna lenni nélküle. a bsd-sek is megvoltak nélküle sokáig, majd egy kisebb elhajlás után megint kezdik kitakarítani pl. a freebsd-ből a gnu cuccokat. gcc sincs már benne, clangot használnak, ha jól tudom.

"Az FSF elfogadhatónak tartja még az Apache 2.0 és egyéb licenszek használatát is !": hát persze. van más választásuk? az fsf 25 év alatt nem volt képes összebarkácsolni egy normálisan működő kernelt. tisztán gnu cuccokkal még ott lennél stabilitás szempontjából, mint a winme vagy az osr2, felület szempontjából, mint a 3.30-as msdos. Ehelyett a világon a legtöbb webszerver apacs, szerinted őket érdekli, hogy egy gnu mit raplizik?

Új hozzászólás Aktív témák