Hirdetés
- Mobilhasználat külföldön
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Yettel topik
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- One mobilszolgáltatások
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sakal83
addikt
válasz
üzenetére
Kerdes. Jarvany elott munkaba biciklivel mentetek? Mi a foglalkozasotok? Hany es milyen hajtasú kocsitok van? Milyen tavolsagra van a munkahely?
Nem vajkalni szeretnek csak tisztanlqtas vegett. En setalva jarok meloba oda vissza. Mar buszra sem szallok de ez nem epp atlagos mer 2.0kmre van a melohely
de nyaron esoben/hoban mar mem fog menni setalva. -
Somatom
veterán
válasz
üzenetére
Inkább ne reklámozzák! Használtam Németországban több helyen is és tök jól működött, valóban bringautakon vitt. Nálunk viszont úgy aktiválta a Google, hogy Budapest nem lett bringás szempontból rendesen feltérképezve. Veszélyes útvonalakat tervez, miközben lenne biztonságos útvonal is.
-
törölt tag
Mondom, kell hozzá infrastruktúra. Itt Münchenben gyakorlatilag bárhonnan bárhová el tudsz jutni bicikliúton. Nálunk az egész család bringázik, a gyerek suliba, az asszony meg én munkába. Illetve mi ketten mostanában itthon dolgozunk. De a járvány előtt bringáztunk télen nyáron.
-
törölt tag
Mondjuk már működik a Gmpas-ben a bringás navigáció (nem is értem miért nem reklámozták jobban, csak véletlen kattintva vettem én is észre), de a baj az, hogy rendes bringaút kevés van, sokszor buszsávban, vagy forgalommal osztott sávban kellene menni, ami azért elég veszélyes tud lenni. Pl amíg kertvárosban laktam, onnan kb 16km volt az iroda, ennek több mint felét forgalomban kellett volna megtenni, mert arra semennyi bringaút nincs. Az egyetlen alternatíva az lett volna, ha mellékutcákban megyek, ahol meg a dugót elkerülni próbáló autósok kennek fel az első kerítésre.
-
akaido
addikt
Értem, hogy ez a jövő -és már jelen is- de sajna az esélytelenek nyugalmával konstatálom, hogy a 20 éves Jazz-emet képtelen lennék erre leváltani annyira Dr.Ága.
-
sakal83
addikt
válasz
AD4MINATOR
üzenetére
Ott a pont. Csak a szoveg megy mindenhol hogy igy ugy fejlesztenek. Az elovarosi vasutak osdiak pontatlanok ritkan jarnak(kiveve esztergomi) pr parkolo sehol. Demszky alatt semmi nem volt most meg naponta csak terveket jelentenek be meg koncepciót:) kapavagas sincs.
Pedig van jo pelda: Bécs -
-
Somatom
veterán
Leírtam az okát. A váci úton nem fogsz nagy bringaforgalommal találkozni, mert a bringaút nem ott megy. De, ha szép időben mondjuk a Margit hídon araszolsz autóval Buda felé, akkor nézd meg, hogy milyen a forgalom jobbra, a bringaúton! Persze, csak óvatosan, mert néha nagyon veszélyes tud lenni a látvány, könnyen elvonja a férfiember figyelmét. Sztem már csak ezért is érdemes bringázni.

-
AD4MINATOR
nagyúr
Ha lenne normális tömegközelekedés, azt sokkal hamarabb lenyomnák az emberek torkán, mint a bicikli+roller kombót.
Sokan fizikailag "nem képesek" biciklizni, rollerezni se -
sakal83
addikt
"Magyar Kerékpáros Klub megbízásából készült online reprezentatív felmérésből."
Nincs tobb kerdesem. A nepesseg 71% biciklizik. Te jo ég. A nepesseg 30%a nem is kepes rá ilyen olyan ok miatt... Az 50nmes panelban is van 4 bicikli egy csaladnal:)A metrokon pandemia elott 1.1-1.2m a napi utasszam. Ezen kivil meg van tobb szazezer auto es nem csak metro hanem a tobbi tomegkozlekedesi eszköz is. Lassan mar igy 5millios Bp ha ennyien bicikliznek:)
Hangos kisebbség. Felre ne erts, nyugodtan biciklizzen aki akar de nem kell megoldaskent talalni Bpre csodafegyverkent. Nagyon tevut. Ahogy sokan tamogatjak a zolditest de van klimajuk, ket autojuk, a futes 24Con van stb. Sima alszentseg az esetek többségében.
-
sakal83
addikt
Ne ferdits. Az a HO es a pandemia miatt volt nemeteknel mert csak igy lehetett kimozdulni a kijarasi tilalom alatt. Csaladi vonatkozas miatt eleg jol ismerem:)
Dinamikus robbanas stb. Ezek szlengek. 300%os novekedes. Magyarul 3x3=9:)
Probalhatsz meggyozni de nem lehet mert napi tapasztalatom van. Az irodahazakban nincsenek tomve a kerekpartarolok
-
Somatom
veterán
De igen, jellemző. 2020 -ban Németországban 5 millió kerékpárt adtak el, ami 17% -os növekedés 2019 -hez képest. Ennek 38% -a e-bike volt. Sajnos, frissebb adatot nem találtam, pedig az még nagyobb növekedést mutatna. Itthon is hatalmasat kaszáltak a bringakereskedők a pandémián. Még nagyobbat is kaszálhattak volna, ha lenne kerékpár. De, nincs. Egy-másfél éves várólisták vannak. A Budapesten elhelyezett forgalomszámlálók is robbanást mutatnak. Hónapról hónapra dőlnek meg a rekordok.
Egyébként a városi mikromobilitás céleszköze inkább a roller lenne, mert keverhető a tömegközlekedéssel. A baj csak az, hogy ehhez rosszak az utak. Egy 27,5 -ös kerékkel lassítás nélkül át lehet gurulni egy olyan úthibán, amire egy 8-10" -os kerékkel oda kell figyelni. -
törölt tag
Nem jellemző, mert sok város közlekedése és az utak úgy vannak kialakítva, hogy nem támogatja túlságosan a bringásokat és bringázást. De ez nem törvényszerű, és lehet várost úgy átalakítani is, hogy bringázhatóbb legyen.
Az meg hogy ingyen bringával ennyien hajlandók csak bejárni, vagy mert nagyon messze laknak, vagy mert arra nincs bringaút, forgalomban szerintem nem sokan tekernek szívesen. De lehet csak lusta emberekkel dolgozol, nálunk többen jártak bringával munkába, pedig nekik kellett megvenni is. Hollandia, Dánia, Finnország, Németországban sok hely azért elég bringabarát, és most alakítják éppen át Párizst is úgy, hogy könnyebb legyen a bringás közlekedés. Lehet ezt, csak akarni kell. -
sakal83
addikt
Ertem. De nem hiaba hoztad fel hollandiat. Mert mashol sem jellemző. Az hogy latsz par darab bringazo öltönyöst az nem azt jelenti hogy az nem a 0.01%a z oltonyosoknek. Mint fent irtam a peldat 1200bol 2 ember valaszolta hogy talan neha biciklizne a munkahelyre. A vaci uton az irodak darabja tobb ezres letszamuak. Ezert is irom hogy hangos kisebbség. Tovabbra is tartom. Nagyvaros=tomegkozlekedes lehetoleg elektromos fajta ami halk es nem helyben szennyező. De erre soha nem volt politikai akarat es ész sem. A videki megyeszekhelyeken meg szarabb a tomegkozlekedes. Mindenki ket kocsi az egysavos utakon a környező telepulesekről.
A kulcsszo dugodíj es behahtani tilos tabla Ingyenes p+r parkoloval klimas metroval... Csak ugye az egyik oldal azt sem tudja mi a metro a varban nincs a masik meg biciklizik... A ket abnormalitas. 17bol varom Gerit is a bicajaval az V keruletbe januar 12en 7:30kor indulva
-
Somatom
veterán
Igen, jártam itt-ott.

Budapesten járva alig látok sportcélból bringázót. A legtöbben utcai ruhában, közlekedési eszközként használják. Az öltönyben rollerező sem meglepő látvány. Vidéken nyilván másképp közlekednek az emberek, de itt most a nagyvárosok zsúfoltsága, lég és zajszennyezése a fő probléma. Mármint a ződek szerint. -
sakal83
addikt
2020as cikk
"öt budapesti irodaházban és három bevásárlóközpontban, összesen 24 db 22 kW-os AC töltőpont került beüzemelés alá"
8helyszin 24db tolto es hir lett belőle...
Most neztem meg. 2022tol kotelező a lakascelu tarsashazaknal minden parkolora az elokeszites. Nem lascelunal 5bol 1 kell. Meglevo lakasoknal nem kotelezo csak ha a tarsashaz megszavazza.
Hahaha:) ez a magyarorszagi 1% alatti megujulasi ratat nezve olyan gyorsan fog kiepulni. Hogy az eauto is szennyező lesz akkor mar a koztudatban
-
sakal83
addikt
Jartam. Es Te a tobbi orszagban nem csak a füveseknel?
Barmennyire trendi vilag van de a szovetnadrag ing paros nem biciklire valo. Par szazezer ember munkaruhaja Bpen. Nemreg mertuk fel egy 1200fos cégnél a bicikli igenyt. 2FŐ azaz kettő valasztotta hogy esetleg bejarna eshetolegesen biciklivel. Akkor is ennyien ha INGYEN adnank elektromos biciklit
Na ennyit a valóságról es a zoldsegrol.
Plusz esik az eső fúj a szél meg van extra meleg es hideg. Videki leven tobbet bicikliztem mint itt jo néhányan igy nem csak trendi elkepzeleseim vannak. Jobb volt mint gyalog mert mem volt zomegkozlekedes. De temetesre mar gyalog mentunk az unneplos miatt.Elekttomos tolto: az irodahazakban normal munkatendben meg parkolo sincs eleg nemhogy tolto az elektromos kocsiknak. Csak mutatoban van par darab. A paneleknel sem latok sehol ahogy mondjuk a marina parton sem ped parezer lakas odakerult suttyomban.
Az elektromos kocsnak az aglomeracio es a csaladi hazas ovezetekben van letjogosultsaga kb 100-200 kmes korben a csaladi haztol. Ehhez a matek: mar videken is 80-100m egy cshaz melle pedig 13m egy ertelmesebb eauto. Es akkor dorotty ebredj az almokbol😀 siman kijon a babavarobol meh a csokbol:)Ja. Es nincs normalis atlagos ceg aki ceges autonak venne eautot a fenti okokbol.
Na de nem offolok. Eljen a diesel forever
-
törölt tag
-
-
Squirrel
őstag
válasz
üzenetére
Elhiszem, hogy százalékban nem sok, élőben viszont az a pár százalék is rengeteg. Mi itt főleg Oltenben vagyunk, de valaki közülünk minden nap atmegy Solothurnba is rendelni/operálni. Az 40 km kb, oda vissza 80. Reggel 7-9-ig és délután 16-18-ig ennek a 40 km-nek a fele dugó. Rengetegen mennek Bern fele minden nap. És a vonatok is tele vannak. Én hetente Dornachba járok át 2x (az oda-vissza 104 km távban), Basel felé autópálya ugyanígy beáll. És minden nap. Statisztika alapján tudom, hogy pár százalék, de ez a kevés is irgalmatlanul leterheli a pályákat. De ekkora távokra ideális az elektromos autó, én hétvégente töltöm itthon heti egyszer.
-
8th
addikt
[link] Mennyire igaza van. Tényleg nem lehet már erről a témáról higgadtan beszélgetni mert mindig megjelenik egy-két a vérbeforgó szemű villany-náci és két lábbal beléd száll, hogy te vagy a hülye mert a belsőégésű motor rég elavult, a kukába való és az ilyen hülye dinoszauruszok miatt fuldokolnak a nagyvárosok és lesznek tüdő rákosak még a bébifókák is. Holott csak más a véleményed mert másak az igényeid. De ez felfoghatatlan a számukra. Még ha tényszerűen levezeted neki, hogy anyagilag sem éri meg mert nagyon nem jön ki a matek neki az sem elég. Akkor is te vagy a villanyautó ellenes hülye. Mert csak. És akkor ne dagadjon az ember halántékán az ér amikor összeakad a neten egy ilyen baromarccal.

Én már csak elvétve megyek nagy távokat de szívesen lecserélném a lusta szívódízel munkás T4-et valami dinamikusabb erősebb villanyosra mert néha bent van több láda szerszám hegesztőgépek palackok 4mázsa vasanyag miegymás. De! amellett, hogy a villanyfurgonok használtan is megfizethetetlenek a hatótávjuk és a hasznos teherbírásuk is egy rossz vicc. Személyautónak jöhetne villanyos de az meg olyan keveset fut nálunk, hogy egy 20litert fogyasztó v8-al is járhatnánk akár. Nálam több szempontból is bukó a villanyos. De biztos én vagyok a szemellenzős szűk látókörű hülye.
-
Somatom
veterán
válasz
AD4MINATOR
üzenetére
Én csak félig vagyok ingázó kamionos, a hónap másik felében klasszikus városlakó vagyok. Egyáltalán nem szeretek Budapesten autóval közlekedni. Bringával, rollerrel járok. Közben szoktam figyelni az autókban ülőket. Nagyon sokan vannak egyedül és ránézésre símán tudnának ők is bringával, rollerrel közlekedni. Erre kéne terelni az embereket, nem a villanyautózás felé.
-
törölt tag
válasz
Squirrel
üzenetére
Egyébként az ingázásról azért érdemes tudni, hogy a nagy része nem a több száz km-es távra esik, hanem jóval kevesebb, ilyen napi 50km körül van [link] Illetve az EU-s átlag az 31km/nap [link]
Egy videóban láttam, csak arra nem találok hirtelen forrást, hogy az amerikai statisztika alapján az ott élő emberek valami 90-95%-a nem megy naponta 50 mérföldnél többet, pedig ott aztán tényleg mindenhez autó kell, annyira nincs alternatíva.
Nyilván ha mondjuk csak 5% megy nagy távokat, az még mindig több millió ember lehet, de az arányokat érdemes nézni, hogy mennyi embernek meg teljesen jó lenne, nem technikai akadálya van (hanem mondjuk pénzügyi, vagy hogy nem tudnak egyelőre eleget gyártani). -
Squirrel
őstag
Mondjuk akkor hány hsz megengedett? Mert annak sincs értelme, hogy x ember leírja hogy szép, y meg hogy nem. Hát az valóban gondolatindító topic...
Igenis releváns, hogy meddig megy az autó, mennyit fogyaszt a valóságban. És miután arra terelik az embert, hogy kinyírják a dízelt, rohadtul releváns a több százezer külföldön élő magyarnak (aki eddig dízelessel járt haza, most nem az Angliában élőkre gondolok) hogy mivel és hogy lehet majd hazajárni. És külföldön sokkal többen ingáznak akár napi több 100 km-t. -
AD4MINATOR
nagyúr
A lényeget te nem érted. A helyzet az, hogy kamionosként totál másképp nézed a dolgokat és valójában csak irigy vagy az EV-s mesterkélt előnyökre: az, hogy van támogatás vagy büntetés mindig egy adott célt szolgál, most az EV-re átállást, ez vagy tetszik vagy nem, illetve a hatótáv is nagyjából adott (nyilván kocsi+körülmény függő) ez is vagy tetszik vagy nem de emiatt nem kell minden topikba leírni hogy 1 töltés kevés berlinig...
A másik részére kommentedre meg annyit, hogy az emberek általában egész éves használatra vesznek kocsit. Emiatt igen, az marginális, hogy szezonálisan esetleg nagyobb távokat tesznek meg az autóikkal "néhányan" (karácsonykor még az is hazalátogat aki amúgy sose megy, vagy évente 1x nyáron lemegy pl. horvátba, húha!!), na ők vagy kibírják a plusz megállót a töltés miatt (amúgyis kétlem, hogy a többség le bírna vezetni egybe nagyobb távot kv/pisi szünet nélkül... főleg családdal-gyerekkel) vagy dízel vagy nem mennek ha túl nagy nyűg.
Az, hogy te rendszeresen ezt csinálod az egyéni gondod és láthatóan a gyártót se érdekli, vagy ha mégis akkor sincs még kézzel fogható termék rá, így totál felesleges róla a diszkurzus.
Itt az adott termékről kellene beszélni.. pl hogy a konkurenciához képest elég jó a hatótávja, milyen a formája, ár/érték arányban mennyire passzol a többi EV-hez, stb. -
törölt tag
A támogatások mindig valamilyen cél felé igyekeznek terelni az embereket, lehetőleg a többséget, vagy akit céloznak vele. Ott van a sok családhitel, akkor most legyek felháborodva, hogy az én adómból a sokgyerekeseket pénzelik, amikor ezzel úgy felverik a lakásárakat, hogy az egyedülállók nem engedhetnek meg maguknak már egy kisszobát sem?
EV-kkel a cél a zaj és károsanyag kibocsájtás visszaszorítása. Ha ezt úgy érik el, hogy kevesebben tudnak autót venni, mert drága, az is megoldás, ha úgy hogy EV-ket vesznek az is megoldás. Lehet, hogy át kell alakítani az emberek szokásait, hogy bekövetkezhessen ez a változás, de összességében sajnos ez van, mert szükség van rá. Van akit kevésbé érint vagy egyenesen előnyére válik, van aki meg szívni fog vele. Lehet, hogy neked személy szerint nem fog sikerülni 5 évente újabb autót venni, lehet, hogy vonattal vagy repülővel kellene járni, lehet, hogy közelebb kell költözni, vagy akár másik munkahelyet nézni adott esetben. És lehet, hogy milyen olyan emberre, mint te, jut majd 100 vagy 1000 olyan, akinek nem gond az EV, vagy még örül is a jobb menetteljesítménynek, hangtalanságnak, stb.
A gyártók meg azért csinálnak SUV-okat mert egyrészt mindenki erre izgul, ez a divat, másrészt meg nagyobb autóknál könnyebb egyelőre megoldani az elektromos hajtást. Ez is majd változik a technika fejlődésével, de a váltás megkezdését nincs idő halogatni. -
Somatom
veterán
válasz
üzenetére
Ráadásul egy csomó kedvezményben részesülnek úgy, hogy azoknak a terheit is a benzinesekre/dízelekre terhelik. Pl. az útalapot is a benzinárba építették be, miközben a villanyautók nehezebbek, jobban terhelik az utakat. A parkolási díjmentességet sem értem. Három villany SUV helyére beállhat 5 benzines Smart. Mindezt úgy, hogy zöld rendszámmal többnyire olyan autókat látok, amiknek a vásárlói nem nagyon szorulnak rá semmilyen kedvezményre, támogatásra.
-
HThomas
őstag
-
törölt tag
Ja, ezen én is mindig mulatok amikor a hétvégi Suzukis kifejti hogy hát nem is használja senki hosszú távra az autóját.
Na igen, ő sosem járt mondjuk húsvét előtt csütörtökön délután 5 óra felé Linz és Bécs között, vagy nem hajtott lépésben augusztus elején München-Salzburg között amikor szó szerint százezrek vannak egyszerre úton az olasz tengerpart felé.
Meg aztán a világ nem csak Magyarországból áll, nekem van egy csomó kollégám aki országon belül messzebbre utazik családlátogatásra mint én aki két országgal arrébb megyek...És a legvégén: senki sem tiltakozna ha ez az egész EV dolog úgy lenne kezelve mint mondjuk egy szűk kisebbség hobbija, de a valóságban meg már erőszakos hittérítés megy, olyan szintű érveléssel, hogy hát egy villanyautó az manapság már tényleg korlátozás nélkül használható, minek neked más.
-
Somatom
veterán
válasz
AD4MINATOR
üzenetére
Nem érted a lényeget. Elismert, hogy adott felhasználásra még nincs reális villanyos alternatíva, mégis büntetve vannak ezek az autók és ezáltal a vásárlóik is. Amúgy meg minden ilyen topikban akad még rajtam kívül pár ember, akik hozzám hasonlóan nagy távokat tesznek meg az autóikkal. Ha ez annyira marginális igény lenne, akkor pl. karácsony, húsvét előtt/után nem alakulnának ki hatalmas dugók a határátkelőknél, nyaranta pedig turnusváltáskor a mediterrán országokba vezető autópályákon.
-
AD4MINATOR
nagyúr
" Kell egy szabály, hogy az EV -kről csak pozitív tartalmú kommenteket lehet írni és ennyi."
Nem erről van szó.. de az hogy minden topikban előjön a "hidrogén jobb", majd 20 cáfolat után kiderül mégse, aztán a szokásos kötelező 50 tesla+cybertruck komment, stb... Egy KIA cikk alatt nem ez érdekel. Ahogy az se, hogy minden EV topikban kifejted, hogy szar az EV Bp-Munchen távra, mikor senki sem mondta hogy arra a felhasználási célra van (még, kitudja mi lesz a jövő?), ezt a kamionos mentalitást jó lenne már kihagyni egy személyszállításra fókuszált autó topikjában. Egyértelműen nem te vagy a célközönség még ennek de eddig ahány EV topik volt, annyiszor előjött ez (is).
Na mindegy, csak ki kellett ezt írni magamból.. úgyse lesz változás ahogy Bog is írta -
Uzi74
senior tag
A korábban linkelt goingelectric.de oldalra rámész, kiválasztod a töltőt ami érdekel, kiválasztod az autód, beállítod 10%-80%, megnézed mennyi időt számol (bónusz hogy mennyibe kerül)
V2 [link]
mellette 5 méterre az ionity: [link]
A sok "ha" előre megválaszolható a korábban linkelt eszközökkel. Hogy éppen szabad lesz-e marad nyitva, megbecsülhető, ha ránézel a tesla vagy ionity app-ban, mennyi szabad éppen amikor te is mennél máskor (1 héttel előtte péntek délután pl., ha akkor mennél)@sheratan: nem KWh-ban írja a teljesítményt, hanem km/h-ban, ahogy a tesla displayen látja
-
törölt tag
Amúgy lehet csak elírás, de 750-es töltő nincs, az Ionity 350-es, ezt jelenleg nem sok kocsi tudja kihasználni még. A Tesla esetén úgy van, hogy a v2-es töltők 150kW-ot tudnak, de ez kétfelé oszlik, ha a töltőn levő másik kábelt használja a melletted levő autó (ezért kell oda foghíjasan beállni, ahogy a piszoároknál
). A v3 töltők 250kW-ot tudnak és nincs ilyen megosztás, de például érdekes, hogy a 250 vs 150 max töltés időben nem olyan nagy különbség: [link] -
törölt tag
-
-
Uzi74
senior tag
Az hogy osztoznak-e és hogy hogyan osztoznak, az függ a töltőtől és az annak installációjától
A tervező azt sem tudja feltétlen lesz-e szabad oszlop ott egyáltalán, nyári szünet végén voltak is sorok a frekventáltabb helyeken.. Én emiatt csak olyan oszlopra tervezek hosszú úton, ahol legalább 4 oszlop van. Mikor a közelben jársz érdemes ránézni van-e szabad és esetleg áttervezni.
Én speciel mikor utat tervezek itt szoktam megnézni a töltőket mik a tapasztalatok és a sebesség: [link]
Ionity - nem oszt
V2 SC oszt a szomszéddal
V3 SC nem oszt
fastned nem oszt, de sokszor csak 150Kw
Enbw - a magányos töltők általában osztanak, a nagyobb parkok nem
Kempower töltők - az egész töltőparkra egy nagy trafó van, azt osztja az összes oszlop között, szerintem ez lesz a jövő, jobban kihasználja a meglevő kapacitást -
Squirrel
őstag
Igen, attól függetlenül, hogy elkalandozott a téma, sok extra információt is lehet így olvasni. Ilyen pl. az említett 319-es hsz is. Mert azért őszintén szólva a hozzászólók többségének az EV-s cikkekben nincs is elektromos autójuk, így szerintem valósabb a kép, ha saját tapasztalatokról tudunk beszámolni. Bár (nevet inkább nem írok, mert jön megint őrjöngeni) van olyan fórumtárs, aki lényegében lehülyézett, hogy hogy merem a megadott hatótávolságokat, fogyasztásokat megkérdőjelezni, hiába mutattam képet a saját 100 km-es fogyasztásomról. Mondván félrevezető információkat hírdetek ..
-
Somatom
veterán
De, hogy ne csak hitvita legyen. Engem meglepett a #319. Hogyhogy osztoznak a töltőfejek az áramon? Miért nincs mindegyiken a névleges érték? Honnan tudja az útvonaltervező, hogy lesz-e elegendő kapacitás a kútoszlopon, amikor ott lesz az autó? Ha nem tudja, akkor hogyan kalkulál a töltési időkkel? Egyáltalán hogyan befolyásolja ekkora távon az utazási időt, ha az autó csak a tervezett kapacitások felével tud tölteni?
-
Somatom
veterán
válasz
AD4MINATOR
üzenetére
Nem kell annyira túlbonyolítani. Kell egy szabály, hogy az EV -kről csak pozitív tartalmú kommenteket lehet írni és ennyi.

-
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
AD4MINATOR
üzenetére
Amíg az van, hogy a júzerek elenyésző részének van villanyautós napi tapasztalata, addig a hitvita bele van kódolva a témába.
-
Bog
HÁZIGAZDA
Kicsit eltértünk a témától. Illetve ti.
-
Yeffy
veterán
válasz
Squirrel
üzenetére
pontosan ezert sem megyek en sem haza autoval, miota kint elek (szinten UK, de nem London, még nyugatabbra), hiaba most már vettem kenyelmesebb autot.
egyreszt hibrid, nem dizel, annak meg a palyazas azert nem a legoptimalisabb, masreszt meg ugyan szeretek vezetni, de a f@szom se fog 17-20 (sokszor tobb is) orakat szopni az uton/dugokban/lezarasokban/vamon/akarmi. nem beszelve az oldalcsererol.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
törölt tag
válasz
Squirrel
üzenetére
Én Jánossomorja-Andau átkelőn szoktam átmenni, ha Hegyeshalomnál több mint fél óra késést mutat a gugli. Ott nem találkoztam még forgalommal.
Nekem egyszer volt egy 4:45 Győr-München, megállás nélkül. A legnagyobb szívások meg húsvét előtt voltak, nagypéntek előtti csütörtökön. Délután tragédia az egész, az összes kelet-európai lemming egyszerre indul el munka után, 5 órától minden járhatatlan....
Évek óta inkább szabit veszünk ki, aztán elindulunk délelőtt, a hullám előtt.Amúgy a Szajberizének sose lesz 800km-es hatotavja, hacsak bele nem pakolnak vagy 200KWh akkut... Autópályán fogyaszt majd vagy 40KWht, ha óvatosan közlekedsz...
-
Squirrel
őstag
De opr nyert, szerintem a London - Magyarország utvonal a legnagyobb szopás. Egy ismerős egyszer letolta megalvás nélkül, el nem tudom képzelni, hogy csinálta. Ő se, mert többször nem próbálta. De ez a 14 óra vezetés és másnap megint ennyi is kemény. Nem tudom, hogy tudsz visszaülni az autóba, én már a mi 10-11 óràs utunk után is érzem meg másnap is a testemben az autó rázását vagy motorhangját vagy tudom én mit, olyan fura zsibogás. Szóval opr, részvétem!
-
Squirrel
őstag
Egyetértek, meg mellé azt is nézni, nehogy kicsit odalépj, mert akkor lehet nem tart ki a betervezett töltőhöz. Stauban is hiába állsz, nem haladsz, az idő meg telik. Visszaúton a labanc határon már eleve kikészülök, minden kibeb@szott autot ellenőriznek, vagy éppen menekülteket, terroristákat keresnek vagy covid igazolást. Régen csak az m1-en volt szívás, de valahogy kifundálták a balkáni népek, hogy vannak kis falukban is átkelőhelyek és már ezeknél se lehet átsunnyogni. Legutóbb másfél órát szívtunk Nickelsdorfnál.
Shadowbull: köszönöm, én se szoktam várni
a legjobb időm 2x tankolással (sehol nem volt stau, csak szokásos baustelle, korlátozások) 10 ora pár perc volt a cirka 1200 km-re 119.5 km/orás átlaggal
az úgy még pont elviselhető volt, de sajnos valahol cumi van általában mindig. A legrosszabb 18 óra, nem néztük, mikor kezdődik a nyári szünet bayern württembergben, münchenben és beszoptuk. Münchentől Bécsig stau. De még itthon is lementünk Böny/Gönyü felé és valami fos falusi keteszteződésnél is álltunk 1 órát a porban. Más is jött arra a beállt m0 miatt -
törölt tag
válasz
Kamikaze75
üzenetére
Ezek csak feltupirozott képek. Hogy valójában milyenek azt csak a valóságban tudod megítélni.
-
Somatom
veterán
Tegnap nekem sem kellett itthon altató. Tegnapelőtt hajnal 3 -kor keltem, toltam 500Km -t a kamionnal, 6 rakodással. Du. 4 -re végeztem, kipakolás, takarítás és este indulás haza. Az osztrák pályáig vittem, onnan Movárig a kolléga, aztán Bp. -ig megint én. Szerencsére még fiatal vagyok (53), jól bírom a vezetést.
De, sztem a töltikézéses kényszerszünetektől agyf...t kapnék. -
Squirrel
őstag
Persze, cél volt a töltő. A 18 férőhelyen voltak rajtam kívül 3-an, esetleg négyen, dél körül. Emlékeim szerint szellősen álltunk. És a max. teljesítményleadást néztem. Elkönyveltem magamban, hogy ez ilyen. Nyilván nem objektív teszt volt, de kicsit akkor csalódtam a Superchargerben, hogy miért nem tölt szélsebesen mindig
De azóta rászoktam az itthoni töltésre hétvégente vagy nyáron ha süt a nap (ha már van napelem a házon).opr: na, az ugy meg hardabb. Én a síelésnél is így vagyok. A legközelebbi elfogadható pálya kicsit több, mint 1 óra, 7 óra sielés után már a vissza 1 ora se kívánatos. Hazautakon én kólát nyomok (egyébként azt nem iszok). Van benne cukor, az ad energiát meg koffein folyamatosan adagolva. Legutóbbi utunkon haza Skt. Floriantól (az Linznél van) a maradék 600 km-t egy seggel, megállás nélkül toltam le. Aludt mindenki a kocsiban én meg pörögtem a koffeintől mint egy zárlatos bíró ica.
-
8th
addikt
válasz
Kamikaze75
üzenetére
Szépnek szép de attól lehet még egy határ szar.
-
válasz
Squirrel
üzenetére
"Volt már, hogy teljesen kiesett, hogy tettem meg Budapesttől az m5-ösön a végét. Aki egy seggel lenyom ennyit, szerintem érti."
Nekem akkor volt ilyen, amikor nyaron leugrottunk tengerpartra. ~3,5 ora oda, kora reggeli indulassal, hogy 10-11 kozott erkezzunk, mert akkor meg van parkolo. Aztan egesz nap strandolas, pancsolas, rohangalas. Este 8-kor indultunk haza. Ugy leszivott a tenger meg minden, hogy nem volt oszinte a mosolyom, feltavon meg kellett allni inni egy energiaitalt meg enni valamit, mert kulonben megolok mindenkit. Meg igy is necces volt, mert kozben haver az utolso 45 percet vegigszundikalta hatul, es az a szuszogo, neha picit horkolo hang nem segitett az ebersegben. Mondtam is asszonynak, hogy leszarom mirol, de beszelgetunk vegig, mert muszajkell. Otthon ugyanaz a parkolas, ami az esetek 90%-ban kb 15 mp sikerult vagy harmadjara, az mar nem volt jo. Csere utana valahogy nem volt problema elaludni.

Amugy hosszutavu vezetessel nincs bajom, viszont 3-4 orankent biztos megallok 10p erejeig nyujtozni, levegozni, jarkalni kicsit, ilyesmi. Nyaron kocsival fogunk hazamenni Londobol, egy Nemet egy estes ottalvos megalloval, az mar erdekesebb lesz, ket nap egymas utan bo 14 orat levezetni, de nem hiszem, hogy baj lesz. Aztan majd meglatjuk, ha mas nem, intravenas kavezas lesz a dologbol.

-
Uzi74
senior tag
válasz
Squirrel
üzenetére
Ha ugyanolyan volt az SOC, akkor az akksinak kellett más hőmérsékletűnek lennie... (kicsi az esélye, hogy a töltővel volt valami) Célpont volt a navigációban az SC, ha igen, volt elég ideje előmelegíteni az akkut? (És nem álltál senki mellé az SC-n ugye? Az X.A ás X.B oszlopok osztják a 150KW-ot)
A hideg akkut max 40-50KW-al elgedi tölteni valószínűleg
(Az EV6 szoftvere éppen várja a javítást, mert nem fűti fel előre az akkut és télen nem 18 perc a töltés) -
Squirrel
őstag
válasz
üzenetére
Az a Lucid gyönyörű, de 160 ezer usd azért csak 160 ezer usd... Vannak elvi határaim (is), aminél többet nem adnék ki autóért. Nincs cégem, így sehonnan nem tudom leírni és a különbözetből inkább több éven keresztül egész klassz nyaralásokra el lehet menni a családdal, ami azért számomra inkább prioritás. Ezért is tetszett a cybertruck ár/hatótáv aránya, mert a trimotoros 800 km-es hatótávú modellje 69k usd volt. Még ha ebből (a model3 us árából indulok ki) lesz 85k chf, akkor se lehet ennyiért más ekkora hatótávolságú (az a beharangozott 800 km a valóságban inkább 600 lesz) autót venni. Jelenleg teljesen jól elvagyok a dízellel, szerintem hosszú utakra tökéletes, de arra hajtják a világot, hogy ezeket az autókat ki kell írtani.
Gyerekek meg vannak nevelve, végszükséget kivéve benzinkúton van pisi csak
de tényleg ilyen utakon nem akarnak kajálni és sokszor úgy kell kizavarni őket az autóból, hogy mozogjanak kicsit. Egyébként meg máskor pörögnek, nem maradnak a fenekükön. Autóban bezzeg bevackolják magukat és elvannak
ahogy öregszem, 10 óra vezetés felett minden km már csak az ellenségem. Emiatt nekem nagyon nem mindegy, hogy 10-11 óra dízellel vagy 13-15 elektromossal. Tudom nem tűnik olyan hű de nagy különbségnek, de az. Volt már, hogy teljesen kiesett, hogy tettem meg Budapesttől az m5-ösön a végét. Aki egy seggel lenyom ennyit, szerintem érti. -
Squirrel
őstag
Ehhez képest tök ugyanazon az útvonalon (munkából jövet), ugyanazon a supercharger direkt ugyanazon töltőjénél 3x töltöttem kíváncsiságból. Egyszer 750, egyszer 350, egyszer 250 km/h-ás teljesítménnyel töltött (persze nem végig, de legalább az elején ilyen tempót írt ki) És mindig kb ugyanannyian voltak, próbáltam ugyanakkor tölteni. És az autóm is kb ugyanolyan töltöttségű volt. Nem tudtam rájönni, mi a francért tölt 3x más sebességgel. V2-es 18 férőhelyes SC, kb mindig 3-4-en voltunk.
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Ez neked személyeskedés?
Ó az a galamb lelked...Squirrelb: Azért mondtam csak ilyen Lucid meg EQS jellegű autókat, mert a Tesla+BMW kombóból gondoltam, hogy nem annyira korlátozó az ár azért, de persze az jogos, hogy nagyon drága. Ettől függetlenül mondjuk a térkép szerint ilyen 10 fokban nem tűnt annyira sokkal többnek az út egy Teslában sem. De értem amúgy, ha a másfél óra soknak tűnik, de őszintén én csodálkoznék, ha gyerekkel nem kellene amúgy is megállni többször, mert enni-inni-pisilni szeretne.
Kamikaze75: Nekem őszintén szólva za iD3 belső tere marhára bejön amúgy fehérben, csak az érintőgombokkal kellene barátkozni (meg azok zongoralakk bevonatával, de mattban tökéletes lenne).
-
Uzi74
senior tag
válasz
Squirrel
üzenetére
A töltési görbe attól függ hogy áll a SOC és hogy mit tud a töltő (ha nem hideg az akku). Az SC V2 150kw-ot tud, ha melletted is állnak akkor felezitek. Láthatóan alacsony SOC-nél korlátoz a V2 jelentősen.
[link]Ionity az 350kw-ot tud, mindegy mennyien állnak még ott (de mivel sokszor csak 4 oszlop van, nagyobb eséllyel van tele és hibás oszlopba is könnyebb belefutni. 1-2 hónapja kapott a model 3 update-et, azóta be lehet tervezni más töltőket is, nem csak az SC-ket:
M3P-re tervezve
-
-
Uzi74
senior tag
válasz
Squirrel
üzenetére
Elég rosszul jönnek ki az SC-k St. Valentin után meg Ausztriában sok a V2-es, ha az ionity-t is engedélyeznéd a tervezésben szerintem gyorsabbat tervezne az autó is . (az 50 perces töltési idők hosszúnak tűnnek, vagy lassan tölt vagy 80% fölé akar)
(Zürich-Szeged 11:28 körül lenne becsülve)
-
Foglalt név
addikt
válasz
Kamikaze75
üzenetére
Az ID3 ocsmány, de aki életében rendelt már ali-ról bármit, az akkor hiszi el a többit, ha beleült.
Nekem a legnagyobb meglepetés pont a kia-hyundai páros szokta adni.
A Kona-t örömmel adtam vissza, az E-Niro-t majdnem megvettem.
Miközben a Ceed nem tetszett, az i30 majdnem hozta a H Astra szintjét (ami a mai mezőnyben komoly dícséret!).
Szóval ahogy tanult kollégáim szokták mondani: "A papír mindent elbír." (kézimunkás megfelelője: "majd a vakolat elviszi") -
válasz
Kamikaze75
üzenetére
Ez semmit nem árul el mondjuk, mert a minőség ilyen képeken nem jön át.
-
Uzi74
senior tag
válasz
Squirrel
üzenetére
Ha interkotinentális távokat mész egy nap, az EV kétségkívül még macerásabb. Egy Hamburg-Budapestre az ABRP a topicbeli EV6-al 12:16 időt tervez 150 kmh-s utazóval (6db, 2 órányi össztöltéssel) Ha dugó van, kevesebbet kell tölteni

Model 3 82kwh-s LR-re 11:14-et tervez mondjuk, SR+-al írt neked 15 órát? -
Squirrel
őstag
válasz
üzenetére
Rivian nem tudom jön-e ide, Lucid gyönyörű, messzire megy, de a nagy hatótávolságú verziója meg a Plaid-es Tesláknál is drágább. Repülő opció, ha egyedül megyek én vagy a párom, de ha a két kisgyerekkel megyünk nagyszülőket látogatni, akkor egyrészt csomagok és egyéb batyuk miatt (melyek mérete gyakran az utolsó nap is változik és inkább bővül) másrészt az otthoni közlekedés miatt (Kecskemét-Szeged, többször a 2 otthoni hét alatt) kényelmesebb autóval. Ha meg a költségeket is kiszámolom, autóval egy oda-vissza út 400 chf, repülővel (4 fő + 2-3 nagy bőrönd, szünidőben = drágább jegyek) plussz otthon autóbérlés esetleg sokkal drágább. Egyedül nem gond, csak repjegy, kézipoggyász és vonatozok, de családdal úgy macera és nem olcsóbb.
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Gondolod ha nekiállsz személyeskedni meg kötekedni akkor azt majd szó nélkül hagyom? Mégis kinek képzeled te magad?
Európában nem lesz Szájberizé, ezt maga Musk mondta. Majd lehet hogy lesz egyszer egy kisebb, az talán lesz. De mivel az USAban sem sikerült még összehozni a dolgot, ezért gyakorlatilag mérget lehet rá venni hogy a következő 5 évben nem fog ilyesmi a Teslától Európába jönni. Persze ez nem akadályozza meg őket hogy beszedjék a pénzt, de hát ez a Tesla, ők ilyenek.
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mobilhasználat külföldön
- Launch trailert kapott a Honkai: Star Rail
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Trollok komolyan
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- További aktív témák...
- G.SKILL Trident Z5 RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP - 99 hó garancia
- G.SKILL Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6600MHz CL34 - XMP - 99 hó garancia
- G.SKILL Ripjaws M5 RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 WHITE - XMP - 120 hó garancia
- CRUCIAL 32GB (2x16GB) Pro OC DDR5 6400MHz CL32 WHITE - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Kingston FURY Beast 32GB (1x32GB) DDR5 6000MHz CL36 - WHITE - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- MacBook Air M1 13" 16GB RAM 256GB SSD 27% áfás számla, (0228)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Gold-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4096
- Használt számítógépek/merevlemezek számlával, garanciával! Ingyen Foxpost/PostaPont!
- OnePlus 12 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
de nyaron esoben/hoban mar mem fog menni setalva.
amikor nem is kellett bejarni sok helyre?

Ez tényleg jelentéktelen különbség.
). A v3 töltők 250kW-ot tudnak és nincs ilyen megosztás, de például érdekes, hogy a 250 vs 150 max töltés időben nem olyan nagy különbség:
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

ahogy öregszem, 10 óra vezetés felett minden km már csak az ellenségem. Emiatt nekem nagyon nem mindegy, hogy 10-11 óra dízellel vagy 13-15 elektromossal. Tudom nem tűnik olyan hű de nagy különbségnek, de az. Volt már, hogy teljesen kiesett, hogy tettem meg Budapesttől az m5-ösön a végét. Aki egy seggel lenyom ennyit, szerintem érti.