Kia EV6 menetpróba

Kifejezetten izgalmas formatervű, korszerű elektromos autót hozott a Kia, amit már a Hyundai-jal közösen fejlesztett padlólemezre építettek.

Bevezető, külső

Ki tudja, hogyan alakult volna az autóipar, ha nem robban ki a Volkswagen dízelbotránya. Vajon akkor is ennyire mindenki az elektrifikáció útjára lépett volna? Egyáltalán miért pont a német márka bukott le? Egy sor kérdés, amire valószínűleg már nem kapunk választ. A környezetvédelem szempontjából viszont mindenképpen jól jött a történet, hiszen a legtöbb nagy gyártó a 2030-as évektől kezdve felhagy a belsőégésű erőforrásokkal szerelt autók gyártásával, helyette pedig kizárólag a tisztán elektromos megoldásokat helyezi előtérbe.


[+]

A Kia pedig szintén erre az útra lép, sőt, lépett, ráadásul a következő néhány évben (egészen pontosan 2026-ig) 11 olyan modellt dob majd piacra, amelyek elektromos hajtással rendelkeznek. Ennek első tagja a Kia EV6, aminek érdekessége, hogy ez az első olyan négykerekűje a dél-koreai vállalatnak, ami már kimondottan, tehát a tervezés első pillanatától kezdve elektromos padlólemezre épült. És hogy honnan a nagy önbizalom, akár Magyarországon is? Ennek oka az eladásokban is keresendő, hiszen 2020-ban és 2021-ben is a Kia e-Niro lett hazánk legnépszerűbb e-autója, de nyugaton és az öreg kontinensen kívül is remekül fogynak a márka modelljei.


[+]

De térjünk vissza inkább az EV6-hoz, ami igyekezett úgy futurisztikusnak lenni, hogy közben az európai szemeknek is vonzó legyen. A kocsi ugyanarra az E-GMP platformjára épül, mint testvére, a Hyundai IONIQ 5, a forma pedig nyugodtan nevezhető coupés crossovernek. Hurrá, legalább ilyen is van a piacon. Az elejére egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy túlgondolták. A fényszórók kialakítása éppen az jóízlés határain belül mozog, nyilván ledes lámpákról beszélünk, amik nem szórják szanaszét a fényt, szépen megvilágítják az úttestet, adott esetben pedig a kanyarodásnál is besegítenek. A menetfény talán a legizgalmasabb, szépen megrajzolja a lámpák körvonalait, a felül található index pedig futófénnyel képes jelezni az irányváltást.


[+]

Ahogy az új Ceednek, úgy természetesen az EV6-nak az orrán is az új Kia logó díszeleg, sokkal letisztultabb és modernebb ez az embléma, mint a korábbi. Nem hivalkodó a hűtőmaszk, a kerékjárati ívekkel domborodó motorháztető pedig igazán impozáns megoldásnak számít. Alul engedi be a levegőt az autó, már ha szükség van rá, de tényleg azt lehet mondani, hogy az elejénél nincs különösebb tűzijáték, merőben más ez a kivitel, mint a Hyundai esetén. Talán nem véletlenül, így más célcsoport lehet a vásárlóközönség is.


[+]

Sokat agyalhattak azon is a mérnökök, hogy minél jobb legyen az aerodinamika, ez főleg oldalról látszik; a kilincsek az ajtókból emelkednek ki, ami bár esztétikus, de semmiképpen sem praktikus, egyszerűen kényelmetlen megmarkolni és úgy kinyitni az ajtót. A szélvédő a lehető legkisebb szöget zárja be az alvázzal, a coupés világot pedig a hátrafelé lejtő tető hozza el, hátul egy kicsi spoilerrel végződik a történet, ami túlnyúlik a hátsó szélvédőn. És mit ad Isten, nincs hátsó ablaktörlő. Nagy kár érte. A Kia újdonsága nagyobbnak hat, mint amekkora valójában, hiszen 4695 milliméter hosszú, a magassága 1550 milliméter, a tengelytávja pedig 2900 milliméter. Amik még korrektúrázzák a profilt, azok egyrészt az ajtók alján felfelé futó műanyag elemek, másrészt a 20”-os Aero felnik (ha valakinek ez a méret kevés, választhat 21”-os keréktárcsákat is). Aztán majd a gumizás ára egy régebbi használtautó összege lesz, de ahogy mondják, kicsire nem adunk.


[+]

Ahol viszont bombát robban az EV6, az a feneke. Nyugodtan mondható rá a megosztó jelző, de az biztos, hogy szinte mindenki rácsodálkozik a ledes lámpasorra, ami végigfut a csomagtérajtó oldalától egészen a másik végéig, de a kezdőpontnál lefelé is elindul egy hasonló dizájnelem, hogy meglegyen az összhang, végül pedig lejjebb egy króm csík köt össze mindent. Magasabb felszereltségnél ráadásul a tolatólámpa is különleges, külön kis ledekből áll, ebből is látszik, mennyire figyeltek a részletekre a tervezők. Mondjuk tegye fel a kezét, akinek eszébe jutott ebből a szögből az Aston Martin DBX. Na ugye.


[+]

Az EV6 hátul és elöl is kínál helyet a csomagoknak. Pontosabban elöl inkább a kábeleknek, ami a sima hátsókerekes modellnél 52 liter, az összkerekesnél viszont csupán 20 liter. Ugyanígy változik hátul is a rakodótér, előbbi esetben 520 liter, utóbbi formula esetén pedig 490 literes, de a hátsó ülések támláját ledöntve a sík padlóval együtt közel 1300 literre is bővíthető. A helykínálat tehát korrekt, hátul bőségesen marad lábtér, egyedül ami zavaró, hogy az ülőlap szöge nagyon lapos, így hosszabb távon hátul már nem kényelmes utazni, főleg a magasabbaknak, hiszen ők már a fejteret sem fogják elegendőnek érezni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Kia Niro EV 2022 menetpróba

    Annyira alapos ráncfelvarrás a Niro friss verziója, hogy az már kvázi egy új modell. És előnyére változott.

Előzmények

  • Mindenki elektromos hajtásra vált

    Mármint kizárólag. Sorban jelentik be a márkák, hogy felhagynak a belsőégésű motorok fejlesztésével, számos gyártó pedig már kitűzte a dátumot a pusztán elektromos hajtású modellpaletta értékesítése kapcsán is.

Hirdetés