Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
CPT.Pirk #135 üzenetére
Ja, másik kedvenc infón. Fizika 1 : épületek tartószerkezetei. Fizika 2 : villamosságtan, de elektromos terek, Ohm törvény, minden egy félévben
Ez azért volt jó, mert fizikából a többségnek fingja nem volt az ellenállás, áram, feszültség fogalmáról. A mechanikáról kicsit több, de az meg annak volt érdekes, aki másfél évvel később CAD szakirányra szakosodott. Hogy ennek miért kellett szerepelnie az szakosodás előtti anyagban?Az általános műveltségről meg annyit, hogy ha bárkinek meg merem említeni, hogy fizikából, matematikából bizony tanulta, mi az a szögperc, áram, feszültség, inch, stb., akkor én vagyok a bunkó mert mikor volt az már
(Közben esetleg fiatalabb nálam
)
@JColee : Infós mérnökök (már végzettségileg) elég sok esetben dolgoznak ilyenben, de csak írtam pár munkakört. Egy villamosmérnök, ha fejlesztő lesz, akkor valószínű fog integrálni, neki nem haszontalan tudás.
De oké, solutions architect leszel valahol, vagy IT manager. Vagy .net fejlesztő.Illetve! Egy igazi mérnök tudja az "alja" munkáját is a szakmának. Előző munkahelyemen a normálisabbjának (villamosmérnökök) nem esett ki a kezéből a dekopírfűrész sem, ha valamelyik gyártósoron olyan faragás kellett.
-
válasz
CPT.Pirk #135 üzenetére
Nálunk is volt gép felépítése alapok, de olyan szinten nem volt az egész komolyan véve... Az egész szakon egy dolgot vettek komolyan, rendszermodellezés, és ehhez a matematika. Főleg, mert a tanszékvezető vegyész volt, és ehhez értett. Azóta ez változott, ahogy tudom, sokkal jobbak már a viszonyok. Mondjuk azt nem tudom, a robotos szakirányon látnak-e a hallgatók fizikailag robotot... mert nekünk nem volt.
Ugyanakkor az adott egyetem egy másik informatikai szakán sem volt ez másképp. Elmélet, úgy ahogy, gyakorlat 0. ott a legtöbbet a Linux oktatás érte, mert azt elég keményen bevasalták. Meg a tanítási gyakorlat, mert ott tényleg oda kellett állni az általános iskolai osztály elé, és teljesíteni.
És akkor ez csak infó. De ugyanezt az "ötletszerűen bizonyos területeket lesz**** másokat keményen visszakérünk" hozzáállást lehetett tapasztalni biológia, kémia, szociológia, nyelvszakok kapcsán.
Van itt baj hallgatói és oktatói oldalon is.
Amúgy nektek nagyon jó, ha tudjátok egy számítógép felépítését, mikrokontrollerekhez, stb. eléggé hasznos, ha van viszonyítási alap. Az tényleg gáz, ha ezt helyből nem tudja egy villanyosmérnök.
@bambano : Engem is az zavar, hogy nincs egymásra épülés. Elmentem a PTE egyik karára tanulni, helyből nyakamba szakadtak a számterek, aritmetikák, algebra. Másik karon meg analízis.
Egyiket sem tanítják középiskolában.
És _semmilyen_ kapcsolat nem volt a középiskolai tananyagokkal. Nem hogy arra nem építettek, hogy egy infó szakon esetleg az emberek többsége amúgy is kocka, és azért tud ezt-azt, teljesen összeszedetlen, kaotikus tananyagot próbáltak ímmel-ámmal tanítani. Kivéve persze a hihetetlen fontos analízist, aminek mondjuk hatalmas hasznát látom, ha elmegyek webfejlesztőnek, vagy local supportnak, vagy szerveradminisztrátornak. -
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #130 üzenetére
te még mindig félreérted. illetve nem is érted félre, csak az álláspontodat az üléspontod határozza meg.
az egyetemen nem az az elvárás, hogy tudjon a diák deriválni. az egyetemen az az elvárás, hogy mikor elsősként első nap belép a kapunk, tudjon deriválni.az, hogy te meg egy-két fórumtársad olyan iskolába járt, ahol ezt nem tanították, minimálisan se jelent semmit abból a szempontból, hogy az egyetemi oktatáshoz ez előfeltételként kell.
ilyen alapon bármit rásózhatnál, hogy tanítsa meg az egyetem, minek erőltetik az általánost meg a középiskolát. pl. tanítsanak az egyetemen olvasni, írni. ja, egyébként a valóságban gyakran ez megy, azért nem ér semmit a magyar egyetemi diploma, mert a 3.5 évre zsugorított képzésben gyakran a gimnáziumi tananyag zömét újra meg kell tanítani. láttam elsőéves egyetemistát, aki a 16/24-ed törtet nem tudta egyszerűsíteni.
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #123 üzenetére
"A 2014-es kerettantervben egy szó sem szerepel a deriválásról. Se a szakközepes, se a gimis tantervben": pontatlanul megfogalmazott állítás. az az állítás ugyanis, hogy egy szó sincs a deriválásról a |tantervben|, nem igaz. Ha azt akarod mondani, amit sejtésem szerint akartál, akkor azt kell írnod, hogy az alapszintű tárgyak tantervében nem szerepel, ugyanis az emelt matek tantervben egyértelműen és világosan benne van, több mondatot is vesztegetnek rá.
Ebből azt lehet levonni, hogy aki nem emelt matekot tanult vagy nem volt matekfaktos, az ne menjen gépésznek, építésznek vagy melyik mérnöki ágról is van szó...
és ez, szerintem, teljesen normális.
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #109 üzenetére
ha úgy érzed, hogy a lovon ülve nincs előtted fej, akkor valószínűleg fordítva ülsz rajta.
ha ezek után a fejedhez közel földet is látsz, akkor duplán fordítva ülsz rajta, és akkor nagyon rossz napod lesz.a mérnöki tudományok nem úgy működnek, hogy a megtanulni valót diákosan tananyag volt, nem volt tananyag kategóriákba osztva lógják el, hanem kell a szakmához vagy nem.
"Amúgy a fejpénz miatt nem akarnak nagyon beleszólni a felvettek dolgaiba": rossz válasz. nem arról beszéltem, hogy akiket már felvettek, azokkal mi lesz, hanem arról, hogy kiket vesznek fel. az, hogy csak érettségi van, nincs felvételi, egy ostoba húzása az akkori kormánynak, amelyik eldöntötte.
-
mrhitoshi
veterán
Szerencsére ez már változott. Most már a tananyag része a deriválás, akár középfokon akár emelten matekozol. Ha valaki tanult koordinátageometriát, akkor kb egy hangyalépés a deriválás. Szóval helyes, hogy végre ezt elkezdték így. Az integrálás meg más tészta.
(#84) bambano : Nyilván velem a gond, hogy ha a mindenki mögött bölcsészt is feltételezel. Mindegy. Felesleges a bizonyítás, még sok más helyen is, nem csak programozáson. Például nem leszek beljebb, ha tudom a Taylor sorbafejtés bizonyítását, de nem tudom alkalmazni egy hiperbolikus függvényre. Fordítva viszont nincs gond, maximum kiröhög egy matematikus. Az meg sose gond.
-
Mi is halmazelmélettel kezdtünk anno, utána jöttek a komplex számok és a deriválás, de nekünk azért leadták. Igaz, túlzásba nagyon nem vitték, a követelményt viszont igen, de a matek mindig jó szűrőtárgy volt. Én is felkerestem egy tanárt, és kb. 5 óra alatt adta le az anyagot, azaz inkább lámpást gyújtott a fejemben a megértéséhez. Utána már nagyon könnyűnek tűnt.
Aztán 30 felett nekifutottam újra az egyetemnek (MSc.), ahol 3 matek is volt (Analízis II, Diffegy, Sztocha). Addigra én kb. a trigonometriáig mentem vissza tudásban, és be is szedtem az első kettőből a kötelező karókat. Ezért rohadtul nekifeküdtem, és család, gyerek mellett végül újratanultam az alapokat, plusz rá az új anyagot, és végül hoztam őket (5+3). Nyilván azért felejtettem el az alapokat, mert annyira szükség volt rá az évek alatt.
Ezért nehéz nekem megérteni, hogy annak, akinek nem meló és gyerek mellett kell teljesíteni a vizsgákat, miért tartja lehetetlennek a normális átlagot. -
Hasonlóan vagyok én is, infósként baromi sokat deriválok, tényleg. Azt tanították, FTP szerver beállítást, AD ismereteket, Linux clusterezést, szerveralkalmazásokat, PHP-t, ilyen kevéssé fontos dolgokat meg nem. Ezért mondtam, hogy a követelmények mellett a tananyagon is lenne mit gyúrni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Amazfit Gtr 3 Pro okosóra dobozával újszerű állapotban
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Sony PlayStation 5 Fat 825 GB eredeti doboz, gyári kontroller
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PLUS GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest