- VoLTE/VoWiFi
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Netfone
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mi is halmazelmélettel kezdtünk anno, utána jöttek a komplex számok és a deriválás, de nekünk azért leadták. Igaz, túlzásba nagyon nem vitték, a követelményt viszont igen, de a matek mindig jó szűrőtárgy volt. Én is felkerestem egy tanárt, és kb. 5 óra alatt adta le az anyagot, azaz inkább lámpást gyújtott a fejemben a megértéséhez. Utána már nagyon könnyűnek tűnt.
Aztán 30 felett nekifutottam újra az egyetemnek (MSc.), ahol 3 matek is volt (Analízis II, Diffegy, Sztocha). Addigra én kb. a trigonometriáig mentem vissza tudásban, és be is szedtem az első kettőből a kötelező karókat. Ezért rohadtul nekifeküdtem, és család, gyerek mellett végül újratanultam az alapokat, plusz rá az új anyagot, és végül hoztam őket (5+3). Nyilván azért felejtettem el az alapokat, mert annyira szükség volt rá az évek alatt.
Ezért nehéz nekem megérteni, hogy annak, akinek nem meló és gyerek mellett kell teljesíteni a vizsgákat, miért tartja lehetetlennek a normális átlagot. -
De még mindig nem értelmezed, amit írtam. Azt írtam, mérnökként elérhető a 1300 dollár, akár kezdőként is. És még csak azt sem, hogy mindegyik, azt meg pláne nem, hogy minden mérnök kezdőként. Olyan dolgot magyarázol meg nekem, amit nem írtam.
Egy normális mérnök egy idő után eléri a 360 ezres fizut, az infósok, villamosok, gépészek akár kezdőként is. Mégis, mi a gond ezzel? Hogyan írjam, hogy ne akarj mást belemagyarázni? -
Én nem látom benne a csökkentést, inkább észszerűsítést. Szinte az összes egyetemen az ment a bolognai-rendszer bevezetése óta, hogy szinte senki nem végzett időben, és itt nem 1-2 plusz szemeszterről beszélünk, hanem 2x annyiról. Ha pedig nem fejezte be az iskolát 10 év heverészés után, akkor sem történt vele semmi. Azt is kétlem, hogy a megfelelően választott szakmával ne lehetne elhelyezkedni. Óriási az igény mérnökökre. Miért kellene rengeteg bölcsészt képeznünk?
a képzett szakemberek hiánya és ez a jövőben (tudásalapú társadalom, meg egyebek) biztosan nem lesz kisebb probléma Akkor ebből a szempontból még jobb, ha olyan pályára terelik az embereket, aminek van piaca, és nem kell attól félniük, hogy nem lesz munkájuk egyetem után.#44 Tapsi: Én mondjuk konkrétan az 1%-át sem. Ez vagy nem igaz, vagy nem a pályádon vagy. De még ha igaz is, ennek akkor sincs köze az átlaghoz. Én nem mondom, hogy mondjuk a villamosmérnökin csupa olyat adnak, amit használ az ember, de jó nagy részét igen. Legalábbis, ha utána villamosmérnökként dolgozik.
-
válasz
malnabokor #32 üzenetére
Itthon is kétfajta diákhitel van, azt veszed fel, amelyiket akarod. Egyik csak a tandíjat fizeti, másik másra is költhető. A szegény család gyerekének van lehetősége jól tanulni, akkor kap ösztöndíjat is, mellé mindent ingyen. Még diákhitelt sem kell felvennie, de felvehetné akár. Konkrét példám van erre.
Viszont azzal már annál inkább, hogy előre/közben fizesd ki. Ez máshol pont ugyanígy van.
És az angol vs magyar: itt akkor kell kezdened fizetni, ha eléred az évi £21000-ot, itthon pedig mikor megszűnik a hallgatói jogviszonyod. Kemény 2 v. 4%-ot. Ha nincs fizetésed, akkor ez kb. 5 e forint. Erre azért fel lehet készülni. Angliában viszont mindenki normálisan be van jelentve, itt még most sem. -
-
válasz
malnabokor #14 üzenetére
Fogalmam sincs, mi a problémád a magyar diákhitellel.
Konkrétan?
#16: Ahh, pardon. Igazából ebben sem látok kivetnivalót. Ha megfinanszírozza az állam/ polgár a tanulmányokat, ami egyetlen orvosnál is milliós nagyságrend, és utána egyetlen fillért sem lát belőle egyik sem, akkor miért olyan rettenetes, ha visszakérik? Főleg, hogy van 20 éved ledolgozni az előírt éveket. Tehát, ha 15 évet kint vagy, utána hazajössz, akkor is jó. Ha nem jössz haza, akkor külföldön ezt az összeget 20 alatt nagy kényelmesen megkeresed.
Ha egy cégnél dolgozol, ott is tanulmányi szerződést kötnek veled, fizetik a képzést, Te meg x évig maradsz. Ha nem maradsz, visszafizeted. Tök ua. -
válasz
[Prolixus] #10 üzenetére
Átlaghoz nincs kötve, de hozni kell a krediteket. Így rémlik.
(#11) Foglalt név: Persze. És akkor az USA, Ausztria, ill. megannyi európai állam is. Merthogy ott sincs ingyenes oktatás a jobb egyetemeken. A gyengébbeken meg lehet hozni a 3+ átlagot, rengeteg tanulással a jobbakon is. Most akkor hol a probléma?
-
Ez eddig is megvolt. Ha nem teljesítettél, áttettek fizetősre.
#6: Fizessem mások oktatását, miközben nem tudom, visszakapom-e valahol?
#7: Rég volt az, hogy a BME elvégezhetetlen jó átlaggal, és az is, hogy csak a BME nehéz. Megnéztem a statisztikákat, vannak 3 feletti szakirányok. Tehát nem lehetetlen.
-
Totál korrekt.
#1: Lehet, hogy azért is többet tanult, mint ma bármelyik műszaki egyetemen kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- VoLTE/VoWiFi
- Anime filmek és sorozatok
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen egeret válasszak?
- World of Tanks - MMO
- Spórolós topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged