- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Milyen okostelefont vegyek?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #130 üzenetére
te még mindig félreérted. illetve nem is érted félre, csak az álláspontodat az üléspontod határozza meg.
az egyetemen nem az az elvárás, hogy tudjon a diák deriválni. az egyetemen az az elvárás, hogy mikor elsősként első nap belép a kapunk, tudjon deriválni.az, hogy te meg egy-két fórumtársad olyan iskolába járt, ahol ezt nem tanították, minimálisan se jelent semmit abból a szempontból, hogy az egyetemi oktatáshoz ez előfeltételként kell.
ilyen alapon bármit rásózhatnál, hogy tanítsa meg az egyetem, minek erőltetik az általánost meg a középiskolát. pl. tanítsanak az egyetemen olvasni, írni. ja, egyébként a valóságban gyakran ez megy, azért nem ér semmit a magyar egyetemi diploma, mert a 3.5 évre zsugorított képzésben gyakran a gimnáziumi tananyag zömét újra meg kell tanítani. láttam elsőéves egyetemistát, aki a 16/24-ed törtet nem tudta egyszerűsíteni.
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #123 üzenetére
"A 2014-es kerettantervben egy szó sem szerepel a deriválásról. Se a szakközepes, se a gimis tantervben": pontatlanul megfogalmazott állítás. az az állítás ugyanis, hogy egy szó sincs a deriválásról a |tantervben|, nem igaz. Ha azt akarod mondani, amit sejtésem szerint akartál, akkor azt kell írnod, hogy az alapszintű tárgyak tantervében nem szerepel, ugyanis az emelt matek tantervben egyértelműen és világosan benne van, több mondatot is vesztegetnek rá.
Ebből azt lehet levonni, hogy aki nem emelt matekot tanult vagy nem volt matekfaktos, az ne menjen gépésznek, építésznek vagy melyik mérnöki ágról is van szó...
és ez, szerintem, teljesen normális.
-
bambano
titán
most a helyeket az alapján töltik fel, hogy mit hazudott az iskolájában az érettségi bizottság. bejut 40, kimarad 400. nem tudjuk, a 40 bejutó a kimaradt 400-hoz képest hogy áll tudásban.
ha az egyetem felvételiztetne, akkor másik 40 jutna be, és másik 400 maradna ki, de legalább aki bejut, az azt tudná, ami az elvárás.
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #109 üzenetére
ha úgy érzed, hogy a lovon ülve nincs előtted fej, akkor valószínűleg fordítva ülsz rajta.
ha ezek után a fejedhez közel földet is látsz, akkor duplán fordítva ülsz rajta, és akkor nagyon rossz napod lesz.a mérnöki tudományok nem úgy működnek, hogy a megtanulni valót diákosan tananyag volt, nem volt tananyag kategóriákba osztva lógják el, hanem kell a szakmához vagy nem.
"Amúgy a fejpénz miatt nem akarnak nagyon beleszólni a felvettek dolgaiba": rossz válasz. nem arról beszéltem, hogy akiket már felvettek, azokkal mi lesz, hanem arról, hogy kiket vesznek fel. az, hogy csak érettségi van, nincs felvételi, egy ostoba húzása az akkori kormánynak, amelyik eldöntötte.
-
bambano
titán
és akkor pontosan mi is a problémád? megmondták nyílt napon, hogy ne menj oda, mert a tudásod kevés, te odamentél és, nicsak, kevés lett a tudásod?
szerintem ez tök korrekt tájékoztatás volt, ha mindenhol máshol is ennyire jófejek lennének, szebb lenne a világ.
egyébként meg mérnökember tenzorok nélkül, mint a kávé kompletta nélkül.
(#89) CPT.Pirk: "Az meg nonszensz, hogy elvárják a komplex számokat meg a deriválást." szerintem meg tök nonszensz, hogy elvárod, hogy ne szakadjon a fejedre a ház...
szerk2: egyébként a valódi nonszensz az, hogy az egyetemeknek nincs beleszólása, hogy kiket vesznek fel. mert ha lenne, akkor nem lenne ilyen probléma az egyetemi hallgatókkal.
-
bambano
titán
válasz
mrhitoshi #82 üzenetére
az ugye megvan, hogy ha tanulnának a mérnökök bizonyítást is, akkor se matematikus szinten tanulnák a matekot? viccnek is rossz.
ha ezt a mindenkit normálisan értelmeznéd, akkor nem az lenne, hogy általánosan mindenki, bölcsésztől matematikusig, hanem mindenki, aki programozásra jogosító diplomát kap. és akkor már jogos lenne elvárni, hogy a fontos dolgokat "mindenki" megtanulja. -
bambano
titán
válasz
pixelking #61 üzenetére
"Neked fájó pont": nekem mitől fájna, 46 évesen én már aligha fogok a vikre járni... nekem megtanították anno, a többi meg a ti dolgotok.
"szerintem ezzel az oktatás színvonalát kicsit sem emelnék": és itt hangsúlyos a szerinted, mert ha nem tanultál valamit, honnan tudnád, hogy jó vagy sem? -
bambano
titán
hogy a párodban bízhatsz-e, azt neked kell eldönteni, de:
az, hogy a mai diákok és/vagy a mai tanárok hogy érzik: mennyire vannak meghajtva a mai diákok, az szubjektív. Az én tapasztalatom az, hogy ez mítosz.nem tudom, a gimi, ahova jártam anno, akkoriban "elit gimi" volt-e. az oktv és a felvételi eredményekből gyúrt lista alapján rendszerint 2-3. volt az országos rangsorban. az egyetemi első féléves analízis tananyagot zömében tudtam. és egyáltalán nem gondolnám, hogy beleszakadtunk a gimnáziumi évekbe. A lányom gimije ugyanígy első tízben volt tavaly, és nem a végén.
ehhez jön az, hogy látom, a lányom mit tanul most a vik-en, hogy finoman fogalmazzak: annál azért lehet többet tanítani. Nekem az, hogy egy mérnök-egyetemen (tehát nem gittegyletben, meg vidéki zugegyetemen, hogy felkapjam azt a kifejezést, amit itt mondtak) úgy tanítanak matekot infós mérnöknek, hogy nemhogy nem kell bizonyítást tudni, el se mondják, az a vicc kategória.
másik, hogy láttam egy mezőgazdasági mérnöki bsc-t is, azért attól se állnék fejre. ugyanez nem igaz a mostani diákokra, ott bizony van, akinek ez sok.
szóval a "versenyló képzés" kifejezésedben érzek kis eufémizmust (meg miért is mondaná a párod, hogy gagyi munkát végeznek, vagy hogy azt más is meg tudná csinálni, nyilván nem fog ilyet mondani).
ezek alapján azt gondolom, hogy ennél a terhelésnél a diákok bírnának többet, feltételezve, hogy nem hülyébbek nálunk. igazából megalapozottan azt kellene feltételezni, hogy reál területeken okosabbak, mint mi voltunk anno.
"lehet azt se tudja, milyen anyagokat és feladatokat ad a diákoknak?": azt nyilván tudja, hogy mit ad. azt is minden bizonnyal tudja, hogy a többi gimi mostani szintjéhez képest ez hogy áll. azt viszont valószínűleg nem tudja, hogy régen hogy volt.
-
bambano
titán
válasz
malnabokor #32 üzenetére
ez a röghözkötés marhaság. lehet, hogy egy jobb jogász azt is megtalálná, hogy törvényellenes.
az alapkérdés az, mi a francnak fizetünk adót, ha úgy egyébként minden másért külön még egyszer befizetsz egy rakás adó jellegű hozzájárulást.a valódi probléma az, hogy az állam nem hatékonyan működik, ezért mindenféle ócska jogcímen további adókat vet ki, valamiféle igazságosság látszatának erőltetése mellett.
A bme viken a 11 félévnyi képzés díja költségtérítésen 3-4 misi között van, ha jól tudom. alsó hangon fizetsz 18% szja-t meg 27% áfát a jövedelmedből, ez valamivel kevesebb, mint 9 millió forintnyi bruttó személyi jövedelem adójából megvan. ez még három évnyi munka sincs és nem három évet dolgozol, hanem 42-44 között (most még) és nem ezt a két adónemet fizeted, hanem sokkal többet.
-
bambano
titán
a diák kötelezze magát, hogy dolgozni fog, miközben senki nem garantálja, hogy lesz munkahelye?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Amazfit Gtr 3 Pro okosóra dobozával újszerű állapotban
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Sony PlayStation 5 Fat 825 GB eredeti doboz, gyári kontroller
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest