- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Új hozzászólás Aktív témák
-
Huma
addikt
Dehogy sértődök meg. Nem vagyok nő.
Mindkét nemnek vannak tipikus viselkedésformái, ezt el kell fogadni. Viszont mindkét nemben vannak kivételek. Ha valakinek nem inge akkor ne vegye magára. Ha pl valaki azt írja, hogy a férfiak taplóak akkor nem veszem magamra mert tudom, hogy én kivétel vagyok." Remelem amelyikotok ezek kozul dontesi helyzetbe jut ezen a teruleten, az emlekezni fog erre az igeretere."
Mondjuk én nem ígértem semmit, de ha egyszer ne adj isten olyan helyzetbe kerülök, hogy informatikust kell felvennem akkor biztos, hogy nem diszkriminálom a nőket. Sőt... -
axioma
veterán
Ha most azt valaszolom, hogy tipikus ferfi elintezesi mod, hogy nincs is problema, meg az is hogy erveles helyett kijelentik, hogy nem eri meg vitatkozni, akkor ugye megsertodsz?
Tudom, tobbsegben vagytok ezen a topikon, szoval igazam nem lehet, de a cel az volt, hogy beszeljunk rola, es legalabb parszor hangozzon el, hogy nem lesz negativ megkulonboztetes. Remelem amelyikotok ezek kozul dontesi helyzetbe jut ezen a teruleten, az emlekezni fog erre az igeretere. Akkor mar megerte. -
Huma
addikt
Bolhából elefánt...
Szerintem teljesen egyértelmű, hogy hogyan értettem a normális jelzőt. Ezért sem bonyolítottam tovább. Ha mindent körülírnék akkor kifogyna a tinta a billentyűzetemből.
Ne vedd magadra, de ez is annyira tipikus. A nők szinte mindig félreértelmezik a kétértelmű dolgokat, ha meg akarnak sértődni valamin.Lehet indítani kellene egy "Gyertek, lányok, építőipari segédmunkásnak!" kampányt. Kíváncsi lennék hogy pörögnének fölfelé a százalékok. Lehet, hogy pár év múlva többségbe kerülnének az építőiparban.
-
axioma
veterán
válasz
Tikakukac #118 üzenetére
Hat a nok most nem pontozott hatranyos helyzetuek... talan a kismamak remlik, de eygelore nekem mar a gyerekeknek meg messze van az egyetemi felveteli, ugyhgoy nem vagyok kepben.
Nem mondtam, hogy az vegezze el, akinek nem megy. De aki korabban nem gyakorolt, de az egyetemen hajlando behozni, miert ne? Szinte biztos, hogy nem minden tantargyban lesz elonyod a multadbol. Egyebkent kimondottan informatikai kepzesben (mert en meg azt ismerem) az elmeleti alapok nelkul kodirasi multtal rendelkezo hallgatok egy resze, aki azt hiszi o mar a tanart is lemossa, siman kerulhet olyan szituba, hogy a kettesert kell kuzdenie. Persze lesz olyan is, aki nagy meloval atallitja magat az uj modira, es velhetoen egyszerubb helyzetben van, mint aki az alapokat is most kell felfogja, de nem egetvero igy mar a kulonbseg. (Voltam egy felevig gyakveze az algoritmusok tantargynak, na meg kolesztarsak, haverok...) -
axioma
veterán
Szep bakugrassal tamasztottad ala magad ("diplomaja van" peldak a "dolgozni akarok" kerdesre).
Tobb no legyen => mert most nincs annyi, ami a kepessegek szerinti eloszlasban lenne. Addig kell fejleszteni, amig kepessegek szerinti lesz. Nem tovabb! [Ha a kampany nem igy gondolja, akkor veluk vitatkozz, en mar huszonotodszorre is csak ezt magyarazom.]
HR nem muszaki tudomany. Miniszter is van no", es tobbet keres mint a HR-es, de egyforman irrelevans.
Berkvotat tovabbra se ertem. A szakmai atlagber statisztikara gondolsz? Miert lenne az barmennyire is kotelezo, akar felfele akar lefele iranyban?
Nemnormalis: nyilvan sarkitas volt, hogy magamra vettem, mert nem, ennel azert tobb onbizalmam van, hanem arra, hogy me'g ennyi szajtepes utan is betegsegnek erzi ha nokent akar valaki muszaki palyara lepni. Marpedig az a mondat szimplan azt jelenti, hogy a nok tartsak csak tavol magukat tole. Me'g ha nem is ez volt az eredeti szandek, ezt jelenti.
Plusz pont: nagyreszt egyetertek, hogy ez nem maga a megoldas, de az adott kialakult helyzetben, ami jobbat nem tartalmaz, en azert olyan szempontbol nem tudom teljesen elutasitani, tulajdonkeppen megadjak a lehetoseget annak, hogy turelmi ido alatt behozza a hatranyt. Utana ugyis van meg jopar felevnyi vizsgaztatas.
Figyelem, ez most az anyagi vagy egyeb modon hatranyosakra vonatkoztatva, nem pedig a nokre, ott semmi helye a pontszamban kompenzalasnak! -
Tikakukac
titán
1. Ha a hátrányos helyzet címszavú emberektől elvennéd a pontokat, akkor itt olyan forradalom lenne, hogy ihaj. Most ölhetünk bele x csilliárdot abba, hogy szétplakátoljuk Pestet, meg rendezvényeket tartsunk, ebből is az fog lejönni, hogy "na, a nők már megint háborognak valamiért". Ez van. Ez DNS szinten van kódolva, ezzel nem tudsz mit csinálni, ha 10 millió nő megy az utcára akkor sem, mert ez genetika.
Én 8 évesen már perverz módon vonzódtam a fogaskerekekhez és imádom a mai napig a barkácsot, hegesztgetést, alkotást, probléma megoldást. Így hiába vesszük példaként húgomat, aki épp most jön szintén a műszakira, hiába fogja odaverni felvételi pontokban a bátyust oda-vissza, ha leültetnek egy akármilyen logikai készletes játék elé vagy mondanak egy összetett problémát, akkor csúnya véreztetés lesz, mert ő szimplán nem ebben nőtt fel, neki ezt meg kell tanulni. Biztosan van olyan a másik nemben is, aki hasonlóan nevelkedtek és legalább ennyire széles a repertoárjuk, de nagyjából hibaszázalék körülire tippelném. Ezt el kell fogadni, így születtünk, így nőttünk fel. -
Penge_4
veterán
"Eltarttatja magat: miert is jon ide, amikor az informatikaban dolgozni _akaro_ nokrol beszelunk?"
Mert a kettő nem zárja ki egymást. Jogi diplomával rendelkező nők között is bőven akad, aki mély dekoltázzsal akar elérni dolgokat. Néhány szakterületet leszámítva leszámítva majdnem minden szakterületen el lehet lavírozni azzal, ha egy nő beveti a nőiességét.
És ha kampányok indulnak azért, hogy több nő legyen az informatikában/mérnöki pályán (a kulcsszó: több nő, tehát nem tér ki nagyon arra, hogy aki érdeklődik iránta az kövesse az álmait nemtől függetlenül. A kulcsszó: több nő), akkor ez szerinted nem fog kitermelni egy olyan réteget, aki majd ezen a pályán is a nőiességével akar érvényesülni? Ugyanúgy, ahogy a segélyek is kitermeltek egy olyan réteget, akik mellette életvitelszerűen feketéznek és még felemelik az ilyen-olyan segélyeket, aminek az lett az eredménye, hogy aki valóban rászorul annak nem elég, aki viszont mellette keres egy rakás pénzt annak jól jön bónuszként.
Egyébként ismerek diplomás vegyészmérnök nőt (30+ éves) is, aki még életében talán egy napot nem dolgozott és már a harmadik férjét "fogyasztja".
"De azert a hr-es felmillas (netto?) fizuja az ugye nem arra pelda, hogy a _nok_ mennyit keresnek??"
Nem. Arra példa, hogy a HR-esek között (tehát egy jól fizető állásban) kiegyenlített az arány vagy több a nő, mint a férfi. Meg arra is példa, hogy a nők is juthatnak magasabb pozícióba.
Sőt, nekik még ott van az aduász. Elhiszem, hogy neked is visszataszító, mikor egy nő a nőiességét veti be az érvényesülés érdekébe, de ettől még remélem elismered, hogy ez egy nagyon hatékony érvényesülési mód és sokan alkalmazzák is.
"Berkvota nem tudom, hogy hol van, piaci cegeknel mindenkinek annyit fizetnek, amennyiert me'g elmegy dolgozni."
Általában minimálbér és 300 000 között. Ezen a szinten pedig nem szokása egyik cégnek sem többet adni az állam által előírt minimumnál. Felette meg hát... alkudni tudni kell.
És arra is szerettem volna rávilágítani (ami szerintem még nem annyira off), hogy egyenlőtlenség mindkét oldalon van. Pl. egy férfinek egy nőnemű főnök ritkábban fogja felajánlani, hogy egy magasabb pozícióért/fizetésért fizethet természetben, míg fordítva nagyságrendekkel nagyobb az arány.
"Es jo lenne, ha a tema szempontjabol relevans osszehasonlitast kovetelnel - azaz muszaki teruleten a ffi-noi keresetek osszehasonlitasat."
Szerintem mindenki ilyet követelne, de általában akik előszeretettel hangoztatják, hogy "A nők kevesebbet keresnek", azok különböző munkaköröket hasonlítanak össze, vagy ugyanazon munkakörnél ragadnak ki néhány példát, ami egyrészt kevés, másrészt nem feltétlenül reprezentálja a valóságot.
"Ha rad azt irjak (mert ez volt a szitu), hogy nem vagy normalis, azt hogyan erted?"
Most erre ellőhetném a "na ugye mégis lelkizel?"-t, de nem teszem.
Én általában ilyenkor mélyebben elemzem a hozzászólást és megpróbálom eldönteni, hogy vajon mi lehetett a hozzászóló célja vele. Az, hogy megsértsen? Vagy talán rosszul fejezte ki magát? Melyik a valószínűbb? Nem mindenki szokta körülírni a mondandóját úgy, mint én.
"Akkor most ujra: ne kapjon plusz pontot, mondvan hatranyos helyzetu. De ugyanannyi eselyt igen."
Látod, ez is egy nagy probléma. Plusz pontot azt kap (pedig tudás terén egyenlőnek kéne lennie), viszont segítséget nem, hogy kiemeljék a szar közegből és képes legyen magától is elérni ugyanazt a szintet, mint a többiek. Nem, helyette inkább lejjebb teszik a mércét és plusz pontot kap.
-
Penge_4
veterán
"Az a baj, ha nem hiszik el, hogy tudhat ugyanannyit."
Hát bizonyítsd be, hogy tudsz annyit. Sztereotípiák mindig is lesznek és ezek nem csak a nőket érintik. A sztereotípia, hogy az informatikus egy kis gizda, SZTK szemüveges, socially inept srác, nulla divatérzékkel, hófehér "monitorbarnított" bőrrel. Vagy éppen túlsúlyos, szakállas Richard Stallman fazon.
Aki ettől a sztereotípiától extrém mértékben eltér (ami nem csak a női nemet jelenti), azokból sokszor nem néznek ki dolgokat és nekik kell bebizonyítani, hogy "De ba.meg, igenis képes vagyok rá.". Ez ugyanúgy adott a tetovált kigyúrt kopasz férfiakra, vagy a jó külsejű, jóképű férfiakra, de pl. nőkben is jobban elfogadnak egy kevésbé jó külsejű, "szakadtabb" nőt, mint egy modell külsejűt (ahol erősebb a "biztos buta" sztereotípia).
De ez az élet minden területén adott. Pl. szórakozóhelyen belekötnek két emberbe. Melyiket fogják nagyobb eséllyel megütni? Az 190 magas, 2 ajtós szekrény, 50-es karokkal rendelkező mély hangú srácot vagy az 50 kilós 160 magas, szemüvegest, aki esetleg még beszédhibás is? Míg előbbi esetben lehet, hogy elég egy határozott fellépés és inkább kihátrál az ellenfél, addig utóbbi esetben ez maximum olaj a tűzre. Aztán lehet, hogy a valóságban a "kis gizda" egy fekete öves harcművész és egyszerre 5 embert lecsap, míg az erőt sugárzó külsejű csak lejár a konditerembe gyúrni, de ha éppen a lassú ütései elöl kitér az ellenfél, akkor kettőt ráversz és összeesik, mert még a fájdalomküszöbe is alacsony.
"Azt nem ertem, miert cibalod ide, hogy 50-50% ffi meg no legyen az informatikaban, amikor en ezt soha egy szoval se mondtam. Csak hogy amelyik akar, az lehessen, fuggetlenul a nemetol."
1. A cikk szól arról, hogy növelni akarja ez a rendezvény az informatikai és mérnöki szakterületen dolgozó nők arányát.
2. Aki az akart lenni, az eddig is az lehetett.
3. Akit eddig leugatott miatta a környezete, azt egy ilyen rendezvény után is le fogja ugatni a környezete. Ettől függetlenül még mindig eldöntheti, hogy az akar-e lenni, vagy fontosabb neki a saját álmainál az, ha a környezete elégedetten vigyorog.
4. Akit eddig sem érdekelt, vajmi kevés esélye van, hogy ezután hirtelen mérhetetlen vágy tör elő belőle, hogy ő most informatikus/mérnök akar lenni."Hagyni kell kibontakozni, mit szeretne, mindkettot latja az orra elott, es az ara'nyok maguktol beallnak, a legtobb fiu nem akar ovono lenni, a legtobb no meg urhajos nem. De amelyik eppen a kivetel, az lehessen."
Ezzel egyetértek. De jelenleg szerencsére ez is a tendencia. Az álmok megvalósításának ma két nagy akadálya van (amelyek közül egyiket sem oldják meg az ilyen rendezvények).
Az egyik a környezet, amely nem támogat vagy éppen hátráltat. A másik pedig a rossz anyagi körülmények.
És ezeket kéne elsősorban megoldani. Kiemelni (akár jogi úton) a szar környezetből a fiatalokat, minél kisebb korban. De jelenleg ez olyan szinten gyerekcipőben jár, hogy esélytelen a közeljövőben. Nem csak az a probléma, hogy a gyámügy csak akkor lép, amikor már extrém durva dolgok vannak, hanem az is, hogy az állami gondozás jelenleg a jólét és a kibontakozás lehetőségének megteremtésével köszönőviszonyban sincs. Meg kiégett tanárok helyett normális, hivatástudattal rendelkezők, akik méltók a pedagógus címre, de jelenleg ezen a téren káosz és fejetlenség uralkodik.
-
axioma
veterán
válasz
Tikakukac #114 üzenetére
1. Kompenzalas onmagaban szerintem nem jelenti azt, hogy milyen temakorben. Es itt most marketingrol, tajekoztatasrol van szo. Akkor most ujra: ne kapjon plusz pontot, mondvan hatranyos helyzetu. De ugyanannyi eselyt igen. Es ennek modja peldaul, hogy tajekoztassuk a masik felet, hogy az eloitelete adott esetekre (muszaki palyara jelentkezo no) nem alkalmazhato, tenyleg a szakmat nezze csak.
2. OK, igazad van, a hulye noket is szamoljuk bele a megitelesbe. -
Tikakukac
titán
1. Senki. Önmagában a szó ezt jelenti. A túl előtag meg rádob egy lapáttal.
Maga a rendezvény meg a színesbőrűek a filmekben pont fordítva sülnek el. Érdemes megnézni a parodizáló rajzfilmeket, amik évente egyszer előszedik ezt a "minden filmbe kell egy fekete" dolgot. Tényleg nevetséges, hogy muszájból berakják. Nem, nem kell. Épp ez lenne a lényeg, hogy nem tesznek különbséget és nem erőltetnek semmit. De hát nem, tolni kell ész nélkül mindent izomból. Anyáméknál annyira nézik, hogy nő vagy, hogy férfi nem is dolgozik, sőt, férfi mosdó sincs. Most pattogjak? Nem. Szimplán marha kevés férfi megy arra a pályára, faragtak a költségeken, és nincs semmiféle ellentét a nemek között. Nincs gond ezzel.2.Általánosítottál, aztán ragadtam ki. Lentebb nem ment a színvonal. Az átlagba meg beleszámítanak ezek a tuskók is. Faja. És azok a nők, akik szerint nekik lófingot nem kell csinálni, mert a férfi eltart és mindent kérek a seggem alá? Igen, ők is beleszámítanak az átlagba, a férfiak megítélése nem lesz sosem olyan, hogy esetleg ők lennének otthon és főznének takarítanának. (én csinálnám, elég profi szinten főzök, a háztartással sincs bajom)
Na most akkor mi is van, Az van, hogy én meg leírtam ugyanazokat a gondokat férfi szögből. Akkor verhetem magam kompenzálás címszóval bátran? Nem.3. Anyám családsegítőnél van, hidd el, tökéletesen tudom az erőviszonyokat. Talán jobban, mint te.
-
axioma
veterán
Ez igy OK, de akkor irja azt. Ha rad azt irjak (mert ez volt a szitu), hogy nem vagy normalis, azt hogyan erted? En ugy, hogy sertegetni probalnak, de szerintem a tobbseg is, maximum kimagyarazkodasnak jo ez a duma az "atlagostol eltero" jelentessel. Plane, hogy te kepes voltal korulirni... o is megtehette volna.
[Nem vagyok atlagos, ezt tudom, sot szoktam mondnai, hogy az atlagosokban mi az erdekes-- hozzateve, hogy mindenkinel van valami, amiben epp nem atlagos.]
-
axioma
veterán
Eltarttatja magat: miert is jon ide, amikor az informatikaban dolgozni _akaro_ nokrol beszelunk? Elhiszed, hogy nekem visszataszito az, ha valaki a mely dekoltazzsal akar _barmit_ elerni? Akkor is, ha notarsam. Nem oket vedem, hanem azokat, akik muszaki erdeklodesuek...
Nyilvan sajat tapasztalat alapjan modositjak az emberek az eloiteletuket. De pont az eloitelet jellege miatt az egyik iranyban konnyebb mozditani, mint a masikban. Na ezert van a topikindito rendezveny, hogy a nehezebb iranyt katalizaljak.
Munkaberekrol, foleg a tolem tavol allo fizikairol nem vitaznek, foleg hogy tul messze van tolem. De azert a hr-es felmillas (netto?) fizuja az ugye nem arra pelda, hogy a _nok_ mennyit keresnek??
Berkvota nem tudom, hogy hol van, piaci cegeknel mindenkinek annyit fizetnek, amennyiert me'g elmegy dolgozni. Van annyira titkolozas, hogy konkret szamokat ha tudok/tudnek se mondhatok/nek. Es jo lenne, ha a tema szempontjabol relevans osszehasonlitast kovetelnel - azaz muszaki teruleten a ffi-noi keresetek osszehasonlitasat. Az arufeltolto kit erdekel ilyen szempontbol, amikor a nok muszaki teruleten hatranyat elemezzuk? A szexmunkasok ugyanezen szempontbol irrelevansak - de persze tuntess, bar felhivom figyelmedet, hogy nem tuntetes a rendezveny, amirol vitazunk, hanem tajekoztato kampany. -
axioma
veterán
A racsodalkozas nem baj. Az a baj, ha nem hiszik el, hogy tudhat ugyanannyit.
Szerencsere engem csak egy olyan helyre nem vettek fel, ahova en se fogadtam volna el az allast, es bar lehet, hogy noi mivoltom miatt vizsgaztattak kreativ helyett kodiro rabszolga poziciora, ez soha nem fog kiderulni (lehet, hogy be se hivtak volna, ha ott dolgozo ismeros ra nem kerdez, hogy mi van a jelentkezesemmel, es ez volt a kompromisszum). Nem banom, masnap voltam interjun a mostani helyemre, es ott nem erdekelte oket, hogy no vagy ferfi ul elottuk.
Az viszont elofordult mar az eletem soran, hogy nem neztek ki belolem munkatarsak ezt-azt...
Azt nem ertem, miert cibalod ide, hogy 50-50% ffi meg no legyen az informatikaban, amikor en ezt soha egy szoval se mondtam. Csak hogy amelyik akar, az lehessen, fuggetlenul a nemetol.
Ala-fole rendeltseg tema azert eleg messze elvezet, es annyira off, hogy nemigen reagalnek.
Fiusra neveles, ha mar rakerdeztel: nyilvan hiba, ugyanugy, ahogy csak azert fius iranyba terelgetni, mert himnemu. Hagyni kell kibontakozni, mit szeretne, mindkettot latja az orra elott, es az ara'nyok maguktol beallnak, a legtobb fiu nem akar ovono lenni, a legtobb no meg urhajos nem. De amelyik eppen a kivetel, az lehessen. -
Penge_4
veterán
"Mindemellett azert ne'melyik ferfihoz is hasznalati utasitas kell, hogy hogyan erdemes tole kerni valamit, vagy beadni hogy modositani kell, me'g ha az o hibaja is."
Pontosan. Ennél fogva egy racionális nő ugyanúgy lehet nárcisztikus, mint egy racionális férfi. Huma meg szerintem a "normális" szót nem a hülye/nem normális ellentéteként használta ebben a szövegkörnyezetben, hanem a gyakoriság-spektrum meghatározásában (mint a pszichológiában).
-
axioma
veterán
Te irtad, hogy nem normalis az, ha a no erdeklodik a logikat, kreativitast igenylo temak irant.
Most meg azt, hogy aki erdeklodik, azt hagyjuk, csinalja.
Akkor nalad mit jelent a "normalis" szo a fenti mondatban? Mert szerintem mindenki mas ugy ertette, hogy eletidegen, nem elfogadando.Ferfi + tusko temaban lasd elozo hsz-om.
Munkarol szolo kritika ugyben hangosan felrohogtem. EN mindig azt kerem, hogy bugzillaba irjak mar, ha valami nem jo, vagy hogy javitsak ki, ha rosszul irtam a doksit (ha nem irt egy megjegyzest sem, akkor nem nezte at), hogy teszteljek, mert igyekszem jo programot irni, de a valosag az, hogy mindig benne van a hibazas valoszinusege.
Regebben itt dolgozo ferfi munkatarsaim kozott viszont van, aki a legalapvetobb minosegbiztositasi elvek koveteset is szinte sertesnek veszi, o maga ugyis atlatja a kaoszt.
Tovabba ezugyben megjegyeznem, hogy bar az igaz valoszinuleg, hogy a nok nagyobb reszeben lelkizest valt ki a hibajuk felfedese, de a nok nagyobb resze nem akar informatikusnak menni, es merem allitani, hogy a ketto kozott van erosebb osszefugges (azaz a racionalisabb szemleletmoduak lesznek informatikusok, de ok epp ezert nem tornek ossze egy kritikatol). Szoval az informatikus nok kozott mar pont nem igaz a masik altalanositas. [Mindemellett azert ne'melyik ferfihoz is hasznalati utasitas kell, hogy hogyan erdemes tole kerni valamit, vagy beadni hogy modositani kell, me'g ha az o hibaja is.] -
Penge_4
veterán
"Egyebkent ha figyeltel, azzal nyitottam itt a topikban, hogy ugyan mar ha dolgozom, akkor ne nezzek, hogy no vagyok, csak hogy ember, informatikus. Szoval nem szeretnek semmi elonyt magamnak, magunknak, csak hatranyt sem."
Amíg a nők kevesebben lesznek egy adott szakterületen, ritkaságból eredő rácsodálkozás lesz. Ez van. Ha olyan munkakörben tűnnek fel férfiak, ahol nők vannak többségben, ugyanez a helyzet. De attól még ez miért is lenne hátrány? Tényleg mondd már meg. Esetleg valaki konkrétan azt mondta, hogy azért nem alkalmaz (habár alkalmas lennél az adott munkakörben), mert nő vagy? Irány a munkaügyi bíróság. Vagy csak te gondolod úgy? Ilyenkor elemezd a helyzetet újra és próbáld eldönteni, hogy mennyire megalapozott ez a feltételezés. Férfiaknak ugyanúgy nem egyszerű elhelyezkedni a mai világban, őket is számtalan különböző okokból utasíthatják vissza. Ki tudja mi van egy HR-es fejében, mikor éppen interjúztad (ha egyáltalán behív és már nem dobja vissza első körben az önéletrajzodat).
Tuskó férfiak pedig akkor is lesznek, ha 50%-ra hozzák fel a nők arányát. Akkor meg talán még vitaalapjuk is lesz, mert az 50%-ból 20-30% lehet, hogy tényleg kritikán aluli szakmai teljesítményt nyújt és majd tételesen felsorolják, hogy "Nézd meg, ők rá a bizonyíték, hogy a nők hülyén az informatikához és csak a nőiességükkel akarnak érvényesülni." És a példában hozott nők esetében helytálló is lesz a következtetés, aztán lehet szabadkozni, hogy "De bezzeg a többi ért hozzá, sokszor még jobban/megszállottabban, mint a férfiak" (akik az ilyen rendezvények nélkül is valószínűleg véghezvitték volna a céljaikat). Ahogy ezt már elmondták páran a topic elején is.
"Az a 7 meter fal konnyen lesz vedelmezobol borton, es nem tul nagy %-ban vannak azok a csaladok ott, ahol szukseg van 2 keresetre es van munkalehetoseg is, ahol apuka dolgozik kettot, anyuka meg semmit."
Ebben a tekintetben két nagy csoportot különböztetünk meg (szintén nemtől függetlenül). Van, aki külön élvezi/szereti, ha valaki uralkodik felette és a lehető legtöbb felelősséget átháríthatja rá. Néha persze ő is lázadozik ellene, de alapjában véve még mindig kényelmesebb neki ez az alárendelt viszony, mintha a saját lábára kéne állni. Ebből a viszonyból csak akkor tör ki, amikor a fölérendelt fél már nagyon visszaél a pozíciójával, de sokszor ez után is keres egy másik fölérendelt felet, akivel ugyanez a játék kezdődik elölről, csak vele jobban kijön. Ez nem csak a "befolyásos, domináns férfi vs. eltartott, alárendelt nő" esetében állja meg a helyét, hanem akár társadalmi szinten is. Vannak, akik egy megfoghatatlan entitás (pl. Isten) kezébe helyezik az életüket és tőlük várják a csodát, vannak, akik egy diktátort támogatnak, ami lehet akár szélsőjobbos vagy szélsőbalos vagy a kettő között, vannak, akik még 30-40 évesen sem tudnak leszakadni a szüleikről (mármint ha anyagilag megtehetnék), mindegyik egy tőről fakad. Ezek az emberek legbelül vágynak arra, hogy függjenek valakitől.
És van a másik csoport a függetlenek, akik ezek ellentétei. Sokszor annyira szeretnének függetlenek lenni mindentől és mindenkitől, hogy pl. anarchiára vágynak, de ott követik el a hibát, hogy a saját belső énjüket próbálják meg projektálni az egész emberségre, miközben az emberek túlságosan heterogének ahhoz, hogy ez mindenkivel működhessen és fenntartható legyen.
És itt elérkeztünk a törzsfejlődéshez. Lehet a tyúk vagy a tojás témakörén vitatkozni, de az evolúció úgy hozta, hogy a nők szülik a gyerekeket, ezzel alárendelt-függő viszonyba sorolva magukat, ahol az energia 90%-át ők adják, miközben a férfi csak megtermékenyíti őket és utána ő független marad. A saját döntése, hogy újabb nőket termékenyít-e meg, ezzel növeli a génállománya redundanciáját, vagy éppen azt látja stratégiailag helyesebb döntésnek, ha egy nővel marad, így kettős erővel növelve az utódok túlélési esélyeit.
Napjainkban rengeteg egyenlőséget kivívtak már a nők, de biológiailag még hosszú idő, mire a több ezer éves férfiuralmas múltat korrigálja a természet. A múltban sokszor ki is végezték azokat a nőket, akik egyenlőséget akartak kivívni. Ergo: A genetikai állományuk nem öröklődött tovább. Ergo: Az evolúció ezekben az időkben olyan nőknek kedvezett, akik vagy eleve alárendelt típusúak voltak, vagy ügyesen alkalmazkodtak ehhez az életkörülményhez.
Jelenleg a lehetőség megvan, de idő kell hozzá, míg beáll az egyensúly és ezt nem lehet gyorsítani. Hogy tovább árnyaljam a képet, arról mi a véleményed, mikor az apa (aki fiút akart, de lány jött helyette) akarja megszállottan fiús dolgokra nevelni a lányát, ezzel defektessé téve az amúgy lányos, nőies beállítottságú lányt? Mert ilyen is előfordul.
-
axioma
veterán
válasz
Tikakukac #102 üzenetére
1. Ki mondta, hogy a tulkompenzalas arrol szol, hogy elonyt adjunk a lanyoknak? A marketingre gondoltam, minthogy a felhozott peldak is azok voltak (maga a rendezveny, a szinesboruek az amcsi filmekben...). Igy ertettem, hogy kell tulozni, nem ugy, hogy noknek 3 ponttal kevesebb is eleg felvetelin. Ebben megegyezhetunk? Egyebkent ha figyeltel, azzal nyitottam itt a topikban, hogy ugyan mar ha dolgozom, akkor ne nezzek, hogy no vagyok, csak hogy ember, informatikus. Szoval nem szeretnek semmi elonyt magamnak, magunknak, csak hatranyt sem.
2. A tusko ferfiak kifejezest kiragadtad. Azok a tusko ferfiak, aki szerint a nok masra nem jok, mint fo"zni, gyereket csinalni, na meg persze szexrabszolganak. Nem minden ferfi tusko, de aki igy all a nokhoz, az az. Ebben egyetertunk? Es amig ilyenek vannak, az atlagba beleszamolnak, addig nem lesz soha a helyen a nok atlagos megitelese...
3. Tobb muszaknyi melo vs. vedett nok temaban ajanlanam, elobb nezz szet a kornyezetedben. Az a 7 meter fal konnyen lesz vedelmezobol borton, es nem tul nagy %-ban vannak azok a csaladok ott, ahol szukseg van 2 keresetre es van munkalehetoseg is, ahol apuka dolgozik kettot, anyuka meg semmit. De EZ tenyleg nagyon off, mert mar nincs szo benne az informatikus nokrol, akik konkretan ugye dolgozni akarnanak, informatikaban, nem pedig otthon ulni. -
fordfairlane
veterán
Hogy tudtam, hogy ez is feministatopik lesz. Áhh, mint minden, ez is közhelyes. Lehet itt valahol fogadni legközelebb?
-
Penge_4
veterán
"DE ez nem jelenti azt, hogy amelyik konkret "peldany" eppen jo logikabol, az ne lenne egyenrangu a hasonlo ferfiakkal. Ezt fel birod fogni? Hogy azt kell elerni, hogy ne hulyezd le peldaul te azokat, akik ilyenek."
Ahogy már én is mondtam, nem tudom hol voltak negatív tapasztalataid, de én teljesen máshogy látom.
"Meg ne zavarjak el a tusko ferfiak 5 gyereket szulni meg vissza a fakanalhoz (termeszetesen miutan megkereste a csalad betevojenek nem kis reszet, mert ugyanugy kell dolgoznia az otthoni muszak elott is)."
Itt megint miért hagyod ki azt a manapság ugyancsak jellemző példát, amikor a nő eltartatja magát a férfiakkal? Esetleg többel is párhuzamban, ha nem talál valami gazdagot, akinek van annyi pénze, hogy őt ne csalja meg. Sajnos ez a típus is egyre gyakoribb.
Az emberek többsége meg hajlamos az általánosításra. Akinek több reál érdeklődésű nő is van a környezetében és 1-2-vel közelebbi kapcsolatban is van (
úgy értem, mondjuk 2-nél több mondatot beszélget is vele) az még esetleg konzervatív létére is jobban elfogadja, hogy "Hát igen, vannak nők, akik értenek hozzá.", ezzel szemben akinek mások a tapasztalatai, az szkeptikusabban állhat hozzá, még ha 0 előítélettel is rendelkezik a nők iránt."A fizikai munkabol a nehez fiz.munkat a ferfiak vegzik, de magasabb fizuert."
Neked feketén napi 8 (ami ráadásul sokszor 10-12) óra munka 4000-7000-ig terjedő napi bérben azt jelenti, hogy sok? Veszélyes, egészségtelen és még munkavédelem is nulla.
Akkor, amikor itt dobálózott a múltkor a közgazdász srác a másik topicban, hogy Magyarországon fél millát keres egy HR-es?
"A szellemi munkanal me'g mindig jellemzo, hogy ugyanazert a no kevesebbet kap (ironikus modon pont azert a szules-gyerekneveles programert, amit amugy rajuk soznatok)."
Ezt mindig mondogatják, de sosem sikerült még normálisan bizonyítani. Amit fent is említesz, összehasonlítják az építőipari feketemunkát mondjuk a Tesco árufeltöltői munkával. Ez meg így nem fair.
Ugyanazért a munkáért a nő is ugyanannyit kap. Bérkvóták vannak, nemtől függetlenül.
Ráadásul ma már tényleg minden lehet egy nő, bokszolótól kezdve katonán, kommandóson át harcművészig bármi. Építőiparba is mehetne, ha lenne elég ereje 40 kilós súlyokat cipelni, de oda nyilván a saját jól felfogott érdekükben nem mennek, mert nem csak nehéz és fizikai, de még tipikus lepra meló is, ellentétben a felsorolt többivel (harcművész, katona, rendőr, stb.)
Viszont akkor a férfiak is sírjanak, hogy nekik nincs lehetőségük ellenkező nemű, nyilván sok esetben szexuálisan is kevésbé vonzó egyedekkel közösülni óránként 20000 HUF-ért? Ez a szakma sajna még mindig a nők sajátja. Melegekre már van igény, de heterókra még mindig nem. Mi is tüntessünk?
(#100) Huma: "etnikai kisebbségi szereplő aki vagy vezető beosztásban van vagy pedig egyértelműen pozitív szereplő.
Emiatt volt pl a Thor című filmben Heimdall néger aki egy skandináv isten. No comment..."És még jó, hogy nem balhéztak utólag, amiért pont egy "ajtónyitogató munkás" szerepét kapta meg egy néger.
-
Huma
addikt
"Igen, a nok mas eloszlasuak. Ritkabb (de nem nulla) a melyebb real erdeklodes."
Ugyanezt írtam én is csak más megfogalmazásban."DE ez nem jelenti azt, hogy amelyik konkret "peldany" eppen jo logikabol, az ne lenne egyenrangu a hasonlo ferfiakkal."
Sehol nem állítottam ennek az ellenkezőjét, sőt írtam is, hogy szép számmal vannak kivételek."Te meg mindig rohadtul nem erted. + Ezt fel birod fogni?"
És akkor még én vagyok az ügyeletes rossz aki leszólja a nőket.Szerinted a férfiak tuskók és nem ismerik el a nők képességeit, szerintem meg ez egyáltalán nem jellemző. A probléma gyökere még mindig a bolhából elefánt viselkedési forma. Ha egy férfi munkájára érkezik némi negatív kritika a főnökség felől akkor fogja magát, kijavítja a hibákat és nem kezd el rajta lelkizni. Egy nő viszont kb lelki válságba kerül egy kritika miatt és azt hiszi, hogy nincs megbecsülve. Természetesen tisztelet a kivételnek, nem mindegyik ilyen.
Ez a "Gyertek, lányok, informatikusnak!" kezdeményezés kb hamvába holt ötlet. Akit eddig nem érdekelt az informatika azt ezután sem fogja. Aki elakart menni informatikusnak az eddig is el tudott menni.
Ez az egész csak felesleges pénzpazarlás. -
Tikakukac
titán
Igen, tulzoan kell kompenzalni.
aztán
masreszt jo, ha nincsenek ellentetek amiatt, hogy igazsagtalan kizarast alkalmaznak.
Ha túlkompenzálsz, akkor igazságtalan vagy, hiszen nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak mindenkire. Így tehát nem teljesül az egyenrangúság sem. Tehát akkor az így ha jól emlékszem tanulmányaimból, akkor ellentmondás.
a tusko ferfiak
A tuskó nőkről valami infó? Mert az egyik oldalt, azt 7 méter fal védi, csak arról nincs szó, hogy a drága apuci a sz@rt is kidolgozza magából 2-3 műszakban azért, hogy meglegyen a család. Ne akarj már még 1 zsákot rádobni, mert naná, hogy kifakad az ember. Ezért nem érted a példákat sem, és ezért lesz ez a vita never ending.
-
axioma
veterán
Te meg mindig rohadtul nem erted.
Igen, a nok mas eloszlasuak. Ritkabb (de nem nulla) a melyebb real erdeklodes.
DE ez nem jelenti azt, hogy amelyik konkret "peldany" eppen jo logikabol, az ne lenne egyenrangu a hasonlo ferfiakkal. Ezt fel birod fogni? Hogy azt kell elerni, hogy ne hulyezd le peldaul te azokat, akik ilyenek. Meg ne zavarjak el a tusko ferfiak 5 gyereket szulni meg vissza a fakanalhoz (termeszetesen miutan megkereste a csalad betevojenek nem kis reszet, mert ugyanugy kell dolgoznia az otthoni muszak elott is).
Igen, tulzoan kell kompenzalni. Evtizedek alatt lehet csak a gondolkodast atallitani. De kell, mert az jobb a tarsadalomnak, ha egyreszt a mernokok nem 50 hanem 60%-bol valasztodnak, masreszt jo, ha nincsenek ellentetek amiatt, hogy igazsagtalan kizarast alkalmaznak.
Kicsit nagyobb leptekben kene gondolkodni, mint az, hogy most akkor neked 1%-kal kisebb eselyed lesz ilyen helyre felvetelizni vgy melot kapni.
A fizikai munkabol a nehez fiz.munkat a ferfiak vegzik, de magasabb fizuert. A noknek marad pl. a wc-tisztitas... A szellemi munkanal me'g mindig jellemzo, hogy ugyanazert a no kevesebbet kap (ironikus modon pont azert a szules-gyerekneveles programert, amit amugy rajuk soznatok). Szoval nem ertem a peldadat. -
Huma
addikt
Nem írtam, hogy az egyetem ki van zárva csak kimaradt az irományomból.
A vizsgákon is azonosak az esélyek. A tanár a tudást osztályozza, nem a nemet.Miért lenne normális? Az egy feminista marhaság, hogy a nők és a férfiak minden tekintetben egyenrangúak. Mindkét nemnek vannak erősségei és gyengéi. A nőknek nem erősségük a logika ami pedig általában fontos egy mérnök számára. Ehhez ha még hozzáadjuk azt, hogy általában nem is érdekli őket az informatika meg úgy az egész modern technológia akkor egyértelmű, hogy a normálistól eltérő ha egy hölgy ehhez kapcsolódó szakmát választ.
De amúgy "érdekes", hogy a feministák csak a szellemi munkák miatt tüntetnek. Még egyszer sem hallottam olyat, hogy amiatt kampányoltak volna, hogy pl több női rakodómunkás vagy vasöntödei munkás legyen. Úgy látszik az egyenlőség csak addig fontos amíg előnyük származik belőle.
Az a baj, hogy az ilyen erőltetés általában rosszul sül el. Gyakran átesnek a ló túloldalára. Elég ha a rasszizmusra gondolunk. Pl az amcsi filmek nagy részében kötelező jelleggel van minimum egy etnikai kisebbségi szereplő aki vagy vezető beosztásban van vagy pedig egyértelműen pozitív szereplő.
Emiatt volt pl a Thor című filmben Heimdall néger aki egy skandináv isten. No comment...
Vagy mint amikor amcsi cégek csak azért vesznek fel valamilyen kisebbséghez tartozó embert, hogy ne lehessen rasszizmussal vádolni őket. Azon se lepődnék meg ha erre még valamilyen törvény is kötelezné őket.
Témához visszatérve. Ez esetben a ló túloldala az lenne, hogy a lányokat előnyben részesítenék a férfi jelentkezőkkel szemben. Ez pedig elég könnyen bekövetkezhet. És ez senkinek sem lenne jó. A szakma felhígulásához vezetne és unfair lenne a férfiakkal szemben.szerk:
A logika hiányára visszatérve. Nem degradálni akarom a női nemet, de tényleg nem erősségük a logika és a kreativitás. Ennek minden bizonnyal evolúciós okai is vannak. Mindazonáltal természetesen szép számmal vannak kivételek. -
axioma
veterán
Na jo, ugy latom te azt se latod, amit te irsz, nem csak amit en...
Mi az hogy nem normalis???
Mi az, hogy a nok csak fosulira palyazhat, egyetemre nem? Ez minimum tudat alatti degradalas, plane hogy amikrol beszelunk azok egyetemi szakok.
Es a suliba nem csak bekerulni kell, hanem a vizsgakon is azonos esellyel atmenni. -
Huma
addikt
Nem kezelik normális esetnek mivel nem is az. A nők nagyon kevés százaléka alkalmas az ilyen pályára. Ettől függetlenül nem indulnak hátrányból a nők. Ha jók a képességei akkor a férfiak 99%-a elismeri a tudását. És onnantól kezdve már előnye van egy állásinterjún a férfiakkal szemben.
Főiskolára pedig szintén gond nélkül bekerülhetnek. Sőt ott abszolút pártatlan elbírálásban részesülnek mivel sehol sem szelektálnak nemek alapján. Aki meg azért feladja az álmait mert pár ember azt mondja hogy nem neki való, az meg is érdemli.
Ez az egész fel van fújva, mint általában minden ami nőkkel kapcsolatos. Nem akarok hímsovinisztának tűnni, de a nők imádnak a bolhából elefántot csinálni.
-
Penge_4
veterán
A biológiai életkor nem feltétlenül függ össze a normál életkorral. Egyes embereknél akár +/- 15 év is lehet az eltérés. Gondolom láttál már te is olyan 30 évest, aki 18 körülinek nézett ki, meg olyan tizenévest is, aki már bőven a 20-as évei végén járónak tűnt külsőre.
Nyilván ezeknek is köze van sok mindenhez, csak annyira összetett és sok tényezőtől függő, hogy egyszerűen egyrészt nehéz is száraz statisztikákkal leírni, másrészt ilyen mélyreható statisztikák ritkán vannak (+ az emberi hazugság/részrehajlási tényező, mivel az egész világot nem lehet kontrollcsoportos kettősvak tesztekkel vizsgálni).
Pl. bőven lehet, hogy egy génjeiben előnnyel induló ember rosszul startol (egészségtelen életvitel, egészségtelen munka, egészségtelen levegő), míg más, aki a génjeiben hátránnyal indul jól startol és jó levegőn, jó anyagi körülmények között, minimális stresszhatásnak kitéve éli az életét, így míg előbbinek a környezeti hatások rövidítik az életét, utóbbinak az optimum biztosítása révén maximalizálják.
Persze biztos ezekbe a példákba is bele lehet kötni, mindenesetre én azért mindig elképedek, hogy mennyi full önpusztító alkoholista, dohányos, esetleg drogozó, egészségtelenül táplálkozó és az életvitelének köszönhetően akár már félig "hadirokkant" ember éli meg a 70 évet is, mire elviszi egy májcirrózis vagy egy infarktus vagy egy stroke (de sokszor még a sokadikat is túlélve a lepusztult egészségügy miatt hal meg pl. tüdőgyulladásban).
Vagy a másik, mikor sportol, optimista életszemléletű (keveset stresszel), nem él káros szenvedélyekkel, még anyagi gondjai se nagyon vannak (ha nem is gazdag), esetleg mellette még boldog párkapcsolatban is él, aztán 30-40 évesen meghal.
-
axioma
veterán
Neked van egy velemenyed arrol, hogy nincs terelgetes.
Nekem meg van tapasztalatom, hogy nem kezeli szinte senki normalis esetnek. A mat-fiz szakos tanar az lehet, mert az tanar, de kutato matematikus nem, programozo nem, gepesz-villamos mernok nem, az "nem valo" neki, nem fogja birni, stb.
Szerinted van itt meg mirol beszelni? (Igen, de csak a rendezvenyrol, hogy ezt csokkenti, remeljuk.) -
Huma
addikt
Ez nem egészségfüggő. Az öregkori fizikai és szellemi leromlást lehet késleltetni és mérsékelni, de a menopauza már más tészta. Persze lehet hogy azt is lehet késleltetni valamilyen módon, de nem áll szoros kapcsolatban az egészséggel. Természetesen az extrém eseteket leszámítva.
-
Penge_4
veterán
"60 éves anya? Az már elég durva dolog. Régebben olvastam egyről. Kb világcsoda szintjén kezelték."
Neked is mondom, elméleti fejtegetés volt az egész. És mint ilyen, általában full optimális életkörülményeket vesznek figyelembe. (értsd: Amikor a japán szamuráj még 80+ évesen is jobb egészségi állapotban van, mint némelyik civilizált világbéli 30 éves).
(#93) emvy: Na igen, pl. ez is egy olyan, amit mérlegelni kell előtte. Továbbá a tudomány is mindig fejlődik, lehet, hogy idővel erre is lesz megoldás. De ezzel egy időben akár több újabb probléma is felvetődhet, ami szintén a fiatalon szülés irányába billenti a mérleget.
Én sem tartom ultimate megoldásnak (amúgy Dawkins írta az Önző génben), inkább full géntérkép mindkét szülőtől + a családfa elérhető tagjaitól, aztán ez alapján döntés, esetleg kísérleti megoldások (ugyancsak kockázatok elemzése mellett) alkalmazása: pl. ilyen-olyan nem kívánt dologért felelős gének kilövése (ami terén még igencsak gyerekcipőben járunk).
-
-
Huma
addikt
60 éves anya? Az már elég durva dolog. Régebben olvastam egyről. Kb világcsoda szintjén kezelték. Amúgy érdemes még 30 éves kor előtt szülni. Valami olyasmi rémlik, hogy minél idősebben szül valaki (legalábbis először) annál nagyobb az esély a komplikációra.
(#88) axioma:
Én nem látom ezt a terelgetést. A tehetséges nőket kb mindenhol szívesen látják. Szerintem a terelgetésnek vélt dolgok nagy része csupán beképzelés. Sőt, sok olyan mérnöki munka van ahol a nők előnnyel indulnak a férfiakkal szemben. -
julius666
addikt
BME-VIK hallgató itt, akinek van ráadásul ugyanide készülő lánytestvére.
Hogy miért nem mennek a lányok a komolyabb mérnök szakokra? Elsősorban a külső társadalmi elvárások meg tévhitek miatt. Mert ugye infós = "dagadt ápolatlan szocretard neckbeard linux sysop nyomorék". Ha csinosabb csaj vagy akkor "ne menj oda mert te is olyan leszel", ha kevésbé akkor "hát igen, érthető". Meg "nehéz, úgysem értenéd", "kibuknál rövid úton", stb. Nyilván mint minden általánosítás ezek sem teljesen alaptalanok, vannak rá igazoló példák is szép számmal, de összességében baromira tévesek és károsak. Viszont ez él a társadalom fejében és ezért a reálos irányultságú lányok ezerszer inkább mennek valami közgazdaságtani képzésre (az ugye MENŐ, meg Közgáz = 3+2 év buli, ami ebben a formában szintén nem igaz de megint csak nem is teljesen alaptalan), vagy tudományos pályára (mondjuk kémikusnak). Jellemzően olyan csajok mennek infóra mint a húgom, aki előtt a családban van konkrét példa, tudja az informatikát eszik-e vagy isszák és kevésbé élnek benne az előítéletek.
Amúgy ő is volt ezen a lánynapon és azt mondta elég siralmas a felhozatal (minőségben elsősorban nem mennyiségben). A többség még a mérnök fogalmát se tudta behatárolni, nem hogy az informatikust/gépészt/stb. elkülöníteni. Annál kevés jobb van amikor csaj "butapicsázza" a saját korosztályába tartozókat.
- senki se vegye magára, nyilván meg voltak szeppenve és azért is mondtak sületlenségeket amikor kérdezték őket körbevezetésnél, csak úgy poénként írtam.
Mindazonáltal én kifejezetten hasznosnak tartom az ilyen jellegű rendezvényeket, szerintem pár százalékkal több női jelentkezőt simán hoznak rövid/középtávon, ami felgyorsíthatja az egyébként egyértelműen zajló folyamatokat. Ezerszer több értelmük van mint mondjuk egy munkahelyi kvótázásnak lenne, amit pár idióta feminista csoport néha bedob a köztudatba (elsősorban - furcsa módon - nem a mérnök foglalkozások, hanem a közép/felső vezetői állásokkal kapcsolatban).
-
Penge_4
veterán
"az EU es Mo. is azzal a gonddal kuzd, hogy keves a gyerek, nem lesz aki a mi nyugdijunkat megtermelje."
És szerinted nem marhaság, hogy miközben globálisan túlnépesedés van, lokálisan ezt tartják a legnagyobb gondnak? Ahelyett, hogy kijelentenék: Az x év után születettek nem kapnak nyugdíjat, és az x-et valahol nyugdíj előtt 15-20 évre belőni, hogy nekik már legyen idejük az öngondoskodás megteremtésére.
Mellesleg az egész nyugdíjrendszer ott lett elcseszve, hogy nem mindenki a saját befizetett nyugdíjjárulékát kapja vissza (akkor fenntartható lett volna), hanem helyette elkúrták a pénzt minden másra és attól tették függővé a rendszert, hogy lesz-e majd elég munkaerő.
Pedig már az ipari forradalom idején tudhatták volna, hogy egyre kevesebb lesz, mert a gépek és a technológia felváltja az embereket, néhány gép akár több ezer ember munkáját el tudja végezni, miközben ez a néhány gép csak pár tíz (vagy legjobb esetben is pár száz) új munkahelyet teremt. De azt is a legtöbb esetben vagy a szociális háló mesterséges fenntartása miatt, vagy mert az adott cégnek nincs pénze a japán technológiákra (ami hosszú távon kifizetődőbb lenne neki).
Szóval még csak megoldani se lehetne a nyugdíj-kérdést gyerekpotyogtatással. Azzal maximum még tovább lehetne fokozni, mert ma sem jut már mindenkinek munka (még diplomával sem), szóval akiket e célból potyogtatnak az maximum plusz teher lesz majd a szociális hálón, miután az államnak amúgy is sok pénzébe került (oltások, megelőlegezett TB, oktatás, családi pótlék, stb.), aztán az kérdéses, hogy lesz-e egyáltalán munkája. Ha meg lesz is, milyen? Minimálbéres? Abból aztán baromi sok nyugdíjjárulékot vonnak (mármint külföldön, ahol nincs egykulcsos
).
(#89) qwertly: Egyrészt az elvi halhatatlanságra alapból esélyünk sincs ilyen mentalitással. Tudom, hülye vagyok, de azért hiszek benne, hogy egyszer lehetséges lesz biológiai halhatatlanságot elérni (elvégre folyamatosan kutatják). Namármost szerinted még ha lenne is lehetőség, ilyen népességszaporulattal nem lenne fajszintű öngyilkosság, hogy a még élő egyedeket sem hagyjuk meghalni a természet rendje szerint? Dehogynem. Vissza kell vennünk, le kell csökkennie a népességnek (lehetőleg természetes módon, önmérséklettel, mert ha megvárjuk a világjárványokat vagy az erőforrásokért vívott háborúkat az nekünk lesz rosszabb. A harmadik világnak van a legkevesebb vesztenivalója). Utána meg lehet beszélni arról, hogy esetleg ha nem is rögtön halhatatlanság, de fokozatosan kitolni az átlagéletkort (és lehetőleg az aktív éveket, nem a passzív öregkort).
"Az,hogy jobb idös korba szülni szimpla hűjeség már megbocsás.Kérdez meg erröl egy nögyogyászt"
A genetikusok mást mondanak. A nőgyógyásznak maximum annyiból van igaza, amit én is említettem. Komplikációk. Főleg itt Magyarországon, ahol köztudottan olyan egészségtelen életet élnek az emberek, hogy nem ritka 40-50 évesen a csípőprotézis sem. Meg a táplálkozás, meg a mozgáshiány, (esetleg még dohányzás, piálás, éjszakai élet) meg a szmogos levegő a nagyvárosokban. Nem csoda, ha így korán kikészül a szervezet. Itt most a biológiai, elméleti dolgokról volt szó. Hány olyan ember van, aki fiatalon meghal genetikai defektek miatt? Aztán a leszármazottai is retteghetnek, hogy náluk előjön-e. Az idősebb embernél, aki megélte azt a kort már ezeknek a kockázata csökken (ha csak nem ugrott generációkat az adott gén).
-
qwertly
addikt
Ugylátszik félre értettelek mert a népesség fogyásról és előregedésröl fejlett országokra gondoltam és nem a fejlödökre.Mert ott erölettik ezt az egyenlösdit és a társadami normák felrugásást.Na ekkor kezdödnek a bajok,nem tudja a társadalaom reprudukálni magát nő a problémás egyének szám.
Az,hogy jobb idös korba szülni szimpla hűjeség már megbocsás.Kérdez meg erröl egy nögyogyászt ne egy marketingest aki majd jó esetbe 35 körül vállana egy gyereket de lehet csak kutyája lesz mert az kényelmesebb.De nagyon eltértünk a témától. -
axioma
veterán
En meg azt hittem, ez a topik mar kifujt!
Ugy tunik, Huma visszaolvasaskor direkt ignoralta azt, aki no letere meg mert szolalni...
Problema azzal van, hogy a matekban tehetseges lanygyereket is masfele terelgetik. Nem nezik ki belole a muszaki kreativitast (igazabol ugy egyaltalan, a ferfiak a kreativitast - nem a muveszit, hanem az otletest - a sajat kivaltsaguknak tartjak).Tulnepesedes van vilagszinten, de az EU es Mo. is azzal a gonddal kuzd, hogy keves a gyerek, nem lesz aki a mi nyugdijunkat megtermelje.
-
Penge_4
veterán
Khm... talán illene tájékozódni.
A másik meg, hogy minél öregebben szülnek, annál jobb, mert bár a kockázatok (komplikációk, stb.) nagyobb, viszont a potenciális haszon is, mert jobban kiküszöbölik a letális géneket. Értsd: Akit elvisz 20-30-40 évesen a rák vagy kijön nála valami bármilyen rendellenesség, az nem éri meg mondjuk a 60-at, hogy szülhessen. Tehát egy 60 éves anyától (és szintén 60+ apától) nagyobb valószínűséggel születik olyan gyerek, aki nem hordoz magában fent említett defekteket.
-
qwertly
addikt
Akkor te nagyon benéztél valamit
mert akár milyen statisztikát olvasok mindenhol arról van szó,hogy kevés gyerek születik.És öregszik a társadalom,mert a nők nem szülnek fiatalon elég gyereket.Amúgy ez személyes tapasztalat is.A másik kijelentésre: igaz hogy nő az átlag életkor,de mennyé csak el egy temetőbe halottak napján.Szinte csak nénikéket látsz,ezért meg is kérdezném miért is mehetnek el a nők már 40 év munka viszony után nyugdíjba?És miért is lehetnek hamarabb nyugdíjasok mint a férfiak?Na ezért miért nem indul petíció.
-
Penge_4
veterán
"de miért nem avval foglalkozunk,hogy a nők miért nem szülnek inkább gyerekeket min 3.Mert az szerintem fontosabb mint,hogy hány % a női arány a mérnököknél."
Mostanság éppen túlnépesedés van (az átlagéletkor növekedéséről nem beszélve), szóval a gyerekszülést is parkolópályára kéne tenni. Még az is sok, ami van.
-
qwertly
addikt
Szia!
Teljesen jó volt a hozászolásodismerős dolgozatot kint és k@ nem tetszett az ottani szemlélet neki.És nem tudom miért kell ilyen kreált ügyekkel foglalkozni
.Most egyes szent lelkeknek habzani fog a szája
de miért nem avval foglalkozunk,hogy a nők miért nem szülnek inkább gyerekeket min 3.Mert az szerintem fontosabb mint,hogy hány % a női arány a mérnököknél.
-
Huma
addikt
Értem én a problémát csak éppen ez nem egy olyan dolog amivel foglalkozni kéne. A nők másképpen gondolkodnak, ebből kifolyólag nem érdekli őket az informatika. Jó hogy nem akarnak rögtön férfit faragni belőlük.
Ez az egész elgondolás tipikus dilettáns "szakértői" bohóckodás ami csak arra jó, hogy milliárdokat húzzanak ki az adófizetők zsebéből. Valamelyik "zseni" fejéből kipattant az ötlet a többi "géniusz" pedig lelkesen asszisztált hozzá.
Pont olyan mint a Svéd modell. Valaki olyan megálmodta akinek halvány fogalma sincs a világról és az emberiségről, aztán elégedetten hátradőlt a foteljében, azt fel sem fogván hogy jól kicseszett több millió svéddel.Akit érdekelt az informatika az eddig is választhatta ezt a pályát. Inkább akkor már a hátrányos helyzetű gyerekekkel törődnének többet, annak több értelme lenne.
(#80) emvy:
Penge_4 már válaszolt helyettem. A példáid nem illenek ide. -
Penge_4
veterán
Szerintem semmi leereszkedő nem volt benne.
(#80) emvy: Te meg miért trollkodsz (ex-moderátor létedre)?
A két kifigurázott idézeted egyike sem illik erre a szituációra. Egyrészt a cigányokat nem tiltják ki sehonnan, maximum ha szakadtan öltözik, de akkor meg bőrszíntől függetlenül ki lesz tiltva menő helyekről.
Másrészt valahogy senkinek nem ajánlják fel, hogy ingyen tanulhat, lediplomázhat, ha éppen nem hátrányos helyzetű (a merev jogrendszerben meghatározottak szerint), még ha valójában sokkal csóróbb is, mint a hátrányos helyzetű... De még csak munkalehetőséget sem biztosít senki. Ha meg csak olyan diákmunkák vannak, hogy hordj ki x ezer újságot párezer forintért (persze mellette az időd véges, főleg tömegközlekedéssel), akkor megint beszoptad. Szóval ez a példa megint rohadtul nem illik ide.
-
Komolyra fordítva a szót, nekem a Svéd uniformizálós nevelési modell is eléggé visszataszítónak tűnik. Nem kéne tovább fokozni.
Eddig sem voltak a szegény gyerekek kitiltva sehonnan (max a fizetős szakokról). Aki akart az eddig is elmehetett egyetemre. Erőltetni meg nincs értelme, mert ha nem érdekli az egyetem akkor sosem lesz belőle épkézláb diplomás. Akkor már inkább menjen a szalag mellé.Komolyra fordítva a szót, nekem a Svéd uniformizálós nevelési modell is eléggé visszataszítónak tűnik. Nem kéne tovább fokozni.
Eddig sem voltak a cigányok kitiltva sehonnan (max a menő éttermekből). Aki akart az eddig is elmehetett dolgozni. Erőltetni meg nincs értelme, mert ha nem érdekli a munka, akkor sosem lesz belőle épkézláb dolgozó. Akkor már inkább menjen a kocsmába. -
Huma
addikt
A nőket alapvetően nem érdeklik a kütyük. Ez nem nevelés kérdése.
Van amelyiknek már a bekapcsológomb megtalálása is gondot okoz. De hát erre tartanak minket. Ők bájosan mosolyognak mi meg megoldjuk a problémáikat és dolgozunk helyettük.
Komolyra fordítva a szót, nekem a Svéd uniformizálós nevelési modell is eléggé visszataszítónak tűnik. Nem kéne tovább fokozni.
Eddig sem voltak a nők kitiltva sehonnan (max a férfi mosdóból). Aki akart az eddig is elmehetett informatikusnak. Erőltetni meg nincs értelme, mert ha nem érdekli az informatika akkor sosem lesz belőle épkézláb informatikus. Akkor már inkább menjen bölcsésznek. -
axioma
veterán
Azok a cegek, akik reszt vesznek a munkaban, valtozhatnak.
Azok a fiuk, akik irigyeltek a logos lanyokat, legalabb emlekeznek, hogy volt egy ilyen nap, es hogy a problema letezik.
Off, de micsoda felhaborodas volt, amikor elkezdtek a szelektiv gyujtoszigetet, es (latszolag) osszeontottek. Me'g az is lehet hogy tenylegesen, mert nem volt annyira korrektul gyujtve, hogy erdemes legyen feldolgozni, de ha nem kezdik el igy, akkor nem lesz olyan, hogy mar termeszetes es jol mukodo rendszer.
Szoval kell olyan megmozdulas is, aminek igazi kozvetlen latszatja nincs, mert hosszutavu a folyamat, de latni fogod az eredmenyt evtizedek mulva. Legfeljebb nem veszed eredmenynek, mint ahogy ma nem tartjuk eredmenynek, hogy a noknek lehet diplomaja. -
Penge_4
veterán
válasz
#95561216 #69 üzenetére
"Sajnos ilyen a társadalmi nyomás, hogy barbi babázzanak, mutogassák a mellüket egy valóságsóban, aztán karrirer helyett minél hamarabb szedjenek össze egy lehetőleg jól kereső férjet"
Azért ebben már a törzsfejlődésnek is volt egy "pici" szerepe, hogy így alakult. Egyébként meg a társadalom azon része, aki jellemzően lenézi a reál érdeklődésű, tanult, stb. nőket, ugyanaz a halmaz, aki pl. az informatikus férfit is lenézi, mert "Milyen férfi az, ahelyett, hogy focit nézne, kocsmába járna, sörözne és böfögne, fingana a TV előtt?"
De a fenti rendezvénynek nem az a célja, hogy ezeknek az embereknek változtassuk meg a gondolkodásmódját (a tudomány jelenlegi állása szerint csak a headshot működik), hanem az, hogy csináljunk egy ilyen figyelemfelkeltő rendezvényt.
Itt páran tényleg nem érzékelik, hogy a környezetnek (beleértve a szülőket, tanárokat, lakóhelyet, mindent), milyen rohadt nagy hatása van egy ember életére.
Ezek a rendezvények kb. ugyanazzal a hatásfokkal bírnak, mint az "tartsunk antirasszista napot", vagy "ültessünk fát a Föld napján" vagy a "osztogassunk óvszert a felelősségteljes szexuális élet jegyében", vagyis ahol eleve normálisak az emberek és normális a környezet, ott működik (de működne anélkül is), ahol meg nem, ott egy jó bulinak/lógásnak fogják fel a diákok és utána minden folytatódik elölről.
-
axioma
veterán
Akkor bocs, hogy azt hallottam ki belole, csak ugy latszik tulerzekeny vagyok...
Nekem se volt trivialis az irany, egyik szulom se volt kozel a matekhoz, inkabb az elelmiszeriparhoz. Gatolni persze nem gatoltak azokban, amik eljutottak hozzam, de nem is iranyitgattak arra (matekversenyen pl. gimiben voltam eloszor). Hosszu haju babam azert lett, de en inkabb az optikai keszletre meg az osszeszerelosokre emlekszemErdekes, sakkozni peldaul csak a lepesekig tanultam meg. Aztan egy Spectrum kerult eleg koran, de a leirasbol is mar a jatekokkal szinte egy idoben erdekelt a basic gyorstalpalos bemutatoja. Fura, hogy azon a gepen pl. lefekvesunk utan me'g volt hogy jatszott apu, de ma olyan messzire tartja magat mindentol ami szamitastechnika, amennyire csak lehet (azt azert mar megtanulta, hogy "nezd meg nekem az internyetten").
-
kisfurko
senior tag
Ja, és ha még valaki belekötne az orvosos vonulatba.
Egy szóval se állítottam, hogy ugyanazt csinálja egy orvos, meg egy mérnök. Nyilván, akkor egy mérnöki szak lenne (embermérnök). Csupán arra próbáltam rávilágítani, hogy messze nincs olyan messze a kettő egymástól, mint azt sokan hiszik, és hogy hasonló érdeklődésű emberek nyugodtan választhatnák bármelyiket is szakmának. Részemről ez befejezve.
-
dabadab
titán
"hozzáteszem azért nekem is kicsit ijesztő, hogy valaki ennyire szeresse a matekpéldákat"
Nincs ebben semmi ijeszto, a gyerekek alapbol erdeklodok es van bennuk versenyszellem - ha ezeket nem oli ki beloluk az iskola es amugy is ott van bennuk a realerdeklodes, akkor tulajdonkeppen egyenesen kovetkezik az, hogy otthon meg akarja oldani azokat a peldakat, ami a versenyen nem sikerult.
-
törölt tag
válasz
fordfairlane #22 üzenetére
Pedig igen is fontos lenne, mert ha az értelmes nők kiesnek mondjuk az informatikai piacról, akkor a helyükre kevésbé jó férfiak kerülnek. Amitől egyrészt oroszlánszagú lesz a munkahely, de sokkal nagyobb gond, hogy a fentebb már vázolt, szeretek játszani, elmegyek info szakra, majd átbukdácsol rajta, de semmihez sem ért emberekkel kell szenvedni.
És ez nem arról szól, hogy "A nőket kevésbé érdeklik a műszaki dolgok, ez van." Sajnos ilyen a társadalmi nyomás, hogy barbi babázzanak, mutogassák a mellüket egy valóságsóban, aztán karrirer helyett minél hamarabb szedjenek össze egy lehetőleg jól kereső férjet, majd tengődjenek a szoli-kozmetika-fodrász háromszögben. Tisztelet azoknak, akik ilyen környezetben is az álmaikat követik.
-
nem kritika volt és főleg nem bújtatott
csak leírtam, hogy én eddig egy ilyen családot ismertem és azok nem voltak túl egészségesek. egyáltalán nem akartam olyan arrogáns lenni, hogy 2 kiragadott mondatból leírjam a családodat, gyerekeid nevelésének módját. azt gondoltam, amit írtam, a korábbi tapasztalatok alapján, ha ilyesmiről hallok megijedek.
nem tartom magam etalonnak, de én úgy lettem infós, hogy a faterom magyar-német tanár végzettségű, anyukám zenetagozatos óvónő volt, én pedig (sajnos) nem beszélek németül és (ugyancsak sajnos) gyakorlatilag nem játszom egyetlen hangszeren sem. pedig a sok színes könyv és érdekes zajkeltő nekem is ott volt már születésem óta "karnyújtásnyira".
nah, de ez tényleg nagyon off. (és őszintén mondom, nem akartam kritizálni és pláne nem bújtatottan
)
-
Penge_4
veterán
"Azert ha volt is valtozas 20-25 ev alatt, van mai idokben szerzett tapasztalatom is."
Hímsoviniszta tanárok, professzorok még sokáig lesznek, amíg ki nem halnak. De fiatalok között tényleg maximum a külsősöknél látható előítélet. Természettudományos szakterületeken maximum rácsodálkoznak (a ritkaság miatt) egy nőre, de nem ítélik el. Meg persze amit .tnm is írt, humorforrás a vicceskedő típusú embereknél, amin vagy megsértődik az illető nő, vagy nem. De ezek már az esetek többségében inkább csak humor szerepét töltik be, nincs mögötte tényleges előítélet.
Egyébként meg amit Ghoosty írt is elég erős hatással van a személyiségfejlődésre, mivel nagyon kicsi korban történik általában. Szóval nem lehet egyszerű ok-okozati összefüggést találni, sok tényezőnek szerepe van benne.
-
axioma
veterán
Most csak arra a diszkreten elbujtatott kritikara, hogy mi eroltetjuk biztos a gyereket, hogy matekozzon mindenaron... mi az eroltetes? Az, hogy mivel nekunk a matek sokkal inkabb benne van a mindennapi beszelgetesunkben, logikai jatekokat talal a polcon es erdekli ot, hogy hogyan tudunk vele jatszani, vagy kapott azert erdekes logikazos feladatokat tartalmazo konyveket, stb. az eroltetes? Ilyen a kornyezete, az igaz, de nem ultettuk le hogy most oldd meg ezeket a feladatokat (jo, a kozponti felveteli elott igen, de ugyanannyi matek es magyar feladatsort kapott nyilvan, attol gyakorlas).
Mellesleg en is szerettem a matek feladatokates az tenyleg idegesito, ha nem sikerul megoldani, bar elvileg tudhatnam. De konkretan a hazijat se szoktuk megnezni, egesz napos suliba jar, itthon nemigen tanul, vagy ha igen, egyedul. Persze kerdezni van, hogy kerdez, de angolt, kornyezetet stb. is.
-
nah, de most az a csóka egy f*szkalap volt, ez szakmától független.
a matektanárnő részéről tényleg érdekes megjegyzés, ebben benne lehet az is, hogy ő maga se akart matektanár lenni (vagy mostmár nagyon unja) és nem érti, hogy hogy szeretheti egy kislány ennyire a matekot. nálam annyira teljesen természetes volt általános és gimi alatt is, hogy a lányok jobban tanulnak, mint a fiúk és sosem éreztem különbséget a matek terén sem. ugyanennyire természetes volt az is, hogy a lányokat nem érdekelték a számítógépek és szinte soha nem volt szempont, hogy mi van a telefon belsejében, csak a kinézete legyen aranyos/divatos. (szemben azzal, hogy a fiúk között voltak, akik egész förmedvényeket hordtak, csakhogy 256 helyett 4096 színben lehessen falbontózni)
hozzáteszem azért nekem is kicsit ijesztő, hogy valaki ennyire szeresse a matekpéldákat, ilyenkor azért bennem van az, hogy a szülők ugyanannyira erőltetik a gyerekre (akinél persze ez egybemosódik a szülői gondoskodással), amint amikor kiveszik a dömpert a kezéből, mert nem lányos játék.
középsulis osztályfőnököm matektanár volt, asszem a (z azóta volt) férje is (vagy ő talán mérnök), lányaik sorra nyerték a matekversenyeket. viszont tuti nem lettem volna a lányai helyében, mert teljesen antiszociális volt a nő: nem rossz indulatú, nem haragos, csak az empátia teljes hiánya, nem tudta pl. hogy hogyan kell osztályfőnökit tartani, a vége az lett, hogy pszichológia teszteket töltetett ki velünk (mindenféle kommentár nélkül, soha nem tért vissza rájuk és nem is volt kötelező beadni), aztán a végén az "érettségi közelségére való tekintettel" már matekórákká avanzsáltak az osztályfőnökik. csak azért nem utáltam meg a matekot alatta, mert általánosban egy nagyon jó matektanárom volt (pedagógusként is). azért persze egyetemen sikerült megutáltatni, de az már nagyon erős offenzíva volt, nem csoda
soha nem találkoztam még azzal a szakmában (bár még nem vagyok olyan régen benne), hogy valaki kevesebbet gondolt volna a nők szakmai képességeiről. abban is látom ezt, hogy kiváló humor forrás tud lenni ma már az abszurd egyáltalán nem PC nőgyűlölet. ("Csak azt nem értem miért van fénymásoló a konyhájában.")
-
Ghoosty
őstag
"A jelek szerint a társadalmi nyomás és a nemi sztereotípiák."
Van egy kisgyerekem, aki 16 hónapos, visszük mindig társaságba. Így sok másik szülővel és hasonló korú gyerekkel találkozom. Rengetegszer hallom, a szülőktől, hogy ne ezzel játssz, ez fiús/lányos. Egyik konkrét esetben a kislány elkezdett játszani egy másik kisfiú dömperével és elvette tőle az anyukája, hogy ez fiús játék. Ezek után, hiába van korai érdeklődése, ha csak nem nagyok kitartó a gyerek, egyszerűen kiölik belőle.
-
axioma
veterán
Jovanna, fogalmazni nem sikerult jol, de sejtesem szerint sikerult az eredetileg szandekolt mondanivalora is dekodolnod
Azert ha volt is valtozas 20-25 ev alatt, van mai idokben szerzett tapasztalatom is. Konkretan kis muszaki termeket fejleszto ceget vezeto fonok, akihez aka'r atszervezeskor rossz esetben at is kerulhettem volna, siman megjatszotta, hogy ferfi munkatarssal megerkezek a cegunk konyhajaba, bemutatja a feleseget a ferfinak, rajtam meg keresztulnez, mintha ott se lennek. A feleseg arca se volt termeszetes... elotte volt egy darab talalkozasunk, ahol kijelentette, hogy a nok nem kreativak, az a bajuk. Es hogy a feleseg kutya kotelessege fozni hetvegen, kajalda szoba se johet helyettesitokent, ha eppen az ugyanugy 8(+) oras melos het utan nincs kedve a kikerulhetetlenebb hazimunka mellett.
Remelem, hogy a lanyaimnak konnyebb dolga lesz. De nem latszik most me'g. Matektanarno(!) megjegyzi a lanyomra, hogy ilyen gyereket me'g nem latott, hogy verseny utan elvitte a feladatot amit nem tudott megoldani mert annyira erdekelte (masodikos koraban egy nem 1-rol kezdett Fibonacci volt), ES hogy mindezt lany letere... hogy a veget minek mondta utana?
Szoval az az erzesem, hogy ti (ferfiak) nem veszitek eszre, csak akkor ha nagyon kilog a lolab, es az talan mar nem is azert kevesebb, mert nem ugy gondoljak, hanem mert moderaljak magukat, hogy PC (marmint pol.corr.) maradjon. De ettol fuggetlenul van azert negativ hozzaallas a legtobb esetben. Annak meg van eltantorito hatasa. -
"Szoval ez ugy benne van a levegoben, me'g akkor is, ha nem hiszitek ugy."
ez a mondat, azért kicsit cáfolja magát, ha sokan nem hisszük azt, hogy így lenne, akkor csak nem lehet benne a levegőben
azt is meg merem kockáztatni, hogy Téged anno ezek a benyomások értek, de azért közben kicsit átalakult sok minden az infó terén idehaza. nem hiszem, hogy sokan hátast donának egy progmatos azaz mostmár proginfós lányon. azt se hiszem, hogy egy 30-40 körüli interjúztató/főnök különösebben szkeptikus lenne egy infós nővel szemben. nem mondom, hogy példanélküli: gépészkaron is volt valami nagy agy, akinek az volt a szlogenje, hogy nőből nem lesz mérnök és a maga részéről tartotta is magát hozzá, a lányok a keresztfélévben tették le a tárgyat, amikor más tartotta. de már maga az, hogy ez legendaként tud terjengeni (teljesen férfi társaságban) jelzi, hogy ez már nem "a természetes" hozzáállás.
az infószakmáról általánosságban igaz, hogy ma liberálisabb emberekkel van tele, mint talán bármely más szakma. szerintem szakmai "ártalom" az, hogy a folyamatosan, nagy ütemben fejlődő informatika terén nem lehetnek (nagy számban) sikeresek a rigolyás, konzervatív emberek.
-
axioma
veterán
Az me'g esetleg eszetekbe se jutott, hogy azt is nezi aki palyat valaszt, hogy az ot erdeklo tantargyak temakoreben melyikkel van eselye jo karrierre?
Adott egy matekhoz erto ember, aki tortenetesen no". Szerintem sokkal inkabb elhiszi magarol a kornyezet hatasa miatt, hogy mint penzugyi szakember (konyvelo, kozgazdasz) vagy formakkal dolgozo (epitesz, mechatronikus) de surun szamolgato munkatars el fogjak fogadni, mint azt, hogy informatikuskent, matematikuskent, mernokkent.
[Altalam tisztelt munkatarsam egyik idonkent felbukkano vicce, es o akkor ezt me'g tenyleg csak humornak tartja, mindig elnezest ker hogy elmeseli, meg feleseget es munkatars-valasztasat tekintve is allitom, hogy egyaltalan nem eloiteletes: "A mernokno olyan, mint a tengerimalac. A tengerimalac se nem tengeri, se nem malac."]
Szoval ez ugy benne van a levegoben, me'g akkor is, ha nem hiszitek ugy. Nalam a vegeredmeny nem volt kerdes, 86 korul mar a TIT-be jartam hogy basic-et tanuljak, programmal kikovetkeztettem a tortkitevos hatvanyozas ertelme mi (jo, hat a gyokvonas kulon megvolt, meg az egesz kitevos hatvanyozas, de nem ertettem hogy a prog.nyelv miert enged valosokat mindket parameterkent).
De ennek ellenere senki nem gondolta, hogy jelentkeznem kene specialis matek szakra gimibe, ami a rendes jelentkezes elott kulon hataridos volt, es ezert lemaradtam rola, mig egy masik osztalytarsamat (fiut) fel is vettek. En nemet spec-es lettem. Ahol persze jol kilogtam a sorbol, de me'g a matektanarom is megeresztett egy olyat 2-3. kornyeken, hogy lehet hogy el kene nekem mennem matematikusnak, de nem Szegedre ahol 5-t kepeznek egy evben... kisse aggodva adtam be, mert o ig.helyettes volt es rajta ment keresztul, en meg vegul oda jelentkeztem.
Azt mar nem is mondom, hogy utana milyen pofakat vagtak ra'm, ha kiderult hogy no letemre matematikus szakos vagyok. Igaz, soha nem a csop.tarsaim vagy kesobb a progmatosok gondoltak ezt, hanem kulsosok.
A "gyertek lanyok informatikusnak" azert jo, mert befogadast sugall. -
fordfairlane
veterán
válasz
sing1ep1ayer #41 üzenetére
Abszolute egyetértek. Műszaki középiskolába jártam, alig-alig volt nő, pedig mi örültünk volna jobb arányoknak. Hiába variálnak ezzel, ha egyszer a nőket nem érdeklik a műszaki dolgok (úgy általánosságban a természettudományok kevésbé érdeklik őket, mint a társadalomtudományok), akkor az ellen nem nagyon lehet mit tenni. A felsőoktatás egyik ága sem zárt a nők számára, ma már több nő jelentkezik, és több nőt vesznek fel a felsőoktatásba.
-
Tikakukac
titán
-
kisfurko
senior tag
válasz
Tikakukac #55 üzenetére
Igen, de nem mindegy, hogy valaki a vértől, béltől undorodik, vagy az emberekkel való kommunikációtól. Első esetben simán lehet pszichiáter az illető, vagy háziorvos, belgyógyász, vagy patológus stb. Második esetben lehet patológus, labororvos stb. Aki egyiket se bírja, nyílván nem való oda. Azonban a közember azt hajtogatja, mint te, emiatt véres-béles kizárja, és pszichológus lesz, mondjuk, az antiszociális meg mérnök
-
FlekkeN
aktív tag
Engem egyáltalán nem érdekel a kollégám neme, származása vagy szexuális beállítottsága. Nekem inlább az értelmi képességek és bizonyos tulajdonságok a fontosak: megbízhatóság, biztos tudás, stb.
Persze én sem vagyok szent biztos lenne előitéletem, de ezen túl tudok tenni és végezni a dolgom.Kicsit zavar ez a gyertek lányok infósnak, mert szerintem felesleges vagy nem az igazi okot veszi figyelembe. Interneten van egy csomó lány aki gépen játszik. A fiúk közül pedig sokan csak ezért is mennek infósnak, mert ott ülnek előtte és játszanak, érdekli őket. A lányok miért nem teszik meg ezt a lépést? Szerintem a cikkben szereplő indok, hogy mások azt mondják hogy ne menj oda az szerintem nem igaz.
-
De nem a képzésről kialakított hibás kép okozza a szakmáról kialakult hibás képet! A képzésben sehol nincs olyan, ami miatt az ne lehetne nőknek való. Mellesleg szerintem nem is a képzésről kialakított képet kéne megváltoztatni, hanem magát a képzést, mert nem csak a hallgatóknak csalódás, hanem az iparnak is a végzett "szakember", de ez egy másik téma már nagyon.
Továbbra s fenntartom, hogy egészen más kvalitások kellenek az orvosláshoz és a mérnökséghez. Ha nem így lenne tele lenne a világ bioinformatikussal. A mérnökök töredéknyi lexikális tudást kell, hogy elsajátítsanak, ezzel szemben rengeteg elvet és egy egészen sajátságos, precíz, sok lépést előrelátó látásmódot, egy orvosnál sokkal jellemzőbb, hogy kisérletezget, megvárja mi lesz belőle, aszerint tovább kísérletezget és mindezt a fejében lévő tudás alapján. Nem fog egy háziorvos a te betegségedre kitalálni egy egyedi gyógyszert, egy mérnök szinte mindig konkrét problémára konkrét választ alkot (a maga kis apró lego darabkáiból). Nem mondom, hogy nincs semmi hasonló a két szakmában, hiszen mindkettő erősen (természet)tudományos alapokra épít, de ha egy pár orvost megkérdeznél, ők is egyből sorolnának dolgokat, hogy miért nem olyan a szakmájuk, mint egy mérnöké. Például, mint a másik hozzászóló is kifejezte, mérnök lehet valaki teljes empátiás készségek nélkül is, csak akkor minden specifikációs hiba nagyon meg fogja bosszulni magát.
-
kisfurko
senior tag
válasz
Tikakukac #50 üzenetére
Tök egyszerű. Bírod, ha naponta x száz embernek a kínját kell hallgatni és élvezed, ha takonygombóc emberekkel kell beszélgetni?
De ez megint a dolgok nem ismerete. Pl. egy patológus nem ezt csinálja, a labororvosok sem, sebészek se feltétlenül stb. Látod, rossz a tájékoztatás, valószínűleg így zárják ki a nők is a mérnöki tudományokat.
A gond ott van, hogy az embereket szűrni kell, ahhoz meg direktbe kell tenni a karót a valagba.
Ez a másik problémám a magyar oktatással. Semmivel sem eredményesebb, mint a fejlettebb országokban, de legalább frusztráltabban jössz ki belőle. Remek. Én iszonyatosan megbántam, hogy annak idején bedőltem a "magyar oktatás jó színvonalú" dumának, és nem mentem külföldre. -
kisfurko
senior tag
Logikusan: nem, nem igazán, ha csak hibás lenne a tájékoztatás, akkor 50-50%-ban csalódnának a fiúk is és a lányok is a mérnök infón
Ez nem fekete vagy fehér. Van egy kialakított kép, ami a mért arányokban vonzza az érdeklődőket. Lehet (szerintem biztos), hogy a kialakított kép fals, erre jön még rá a társadalmi nyomás. -
Mr. WolfDog
tag
Ha van esze kinövi, ha nincs akkor meg így járt.
Lehetősége megvan, nehogy már lökdösni kelljen, hogy márpedigteazleszelmertkellastatisztika!Lásd: 40 kilós rendőr nők.. Olyan félelmetesek, hogy nem tudod sírj vagy nevess rajtuk amikor akarnak valamit. Nulla elrettentő erejük van, pedig az is az egyik feladatuk, hogy megadd a tiszteletet ha másért nem azért.
Ilyenért kár "harcolni" mert nagyjából annyi értelme van, mint dugni a szüzességért vagy háborúzni a békéért.
szvsz
-
Tikakukac
titán
Szerinted mi az izgalmasabb az immunológiában, mint az algoritmuselméletben? Mi az izgalmasabb a biokémiában, mint az elektronikában?
Ugyanolyan fos mindkettő. De ki beszélt az izgalomról? Nem izgalom miatt megy valaki inkább dokinak, mint proggernek.
A mérnökök túlnyomó része valami rendszert tervez illetve üzemeltet. Az orvosok meg "üzemeltetik a betegeket". Hol a különbség? Miben másabb a munka?
Le is írtad a különbséget amúgy, ami miatt nem lettem orvos: ember<-> gép. Én ha nyakam köré már hurok lenne kötve sem lennék hajlandó dokinak menni. Ha jobb, ha egyszerűbb akkor sem.
Hogy tudja kijelenteni valaki, hogy valami nem érdekli, amikor nem is ismeri?
Tök egyszerű. Bírod, ha naponta x száz embernek a kínját kell hallgatni és élvezed, ha takonygombóc emberekkel kell beszélgetni? Nem. A fordító figyelése sem sokkal jobb, de az legalább kussban van, és nem nyavajog meg rikácsol.
Én, például baromira nem olyannak képzeltem el a mérnök-informatikus képzést, mint amit aztán kaptam (nem is tetszett). Nem lehet, hogy a béna tájékoztatás is tehet ezekről az arányokról?
Én sem ilyennek képzeltem el. A gond ott van, hogy az embereket szűrni kell, ahhoz meg direktbe kell tenni a karót a valagba. Elnézve máshová jelentkezett haverjaimat még mindig jól döntöttem, továbbra sem érdekel a humán oldal, sem az orvoslás és társai.
-
kisfurko
senior tag
Aham, csak ahány kórház, annyi protokoll. Mert egyik helyen ilyen gyógyszereket, eszközöket használnak, a másik helyen meg tök mást. És menet közben is változtatják. Az orvos meg ugyanúgy előveszi a gép, a gyógyszer leírását. Ha nem kezdő, akkor ő találja ki, mit hogyan kéne velük. Vagy mit kéne még beszerezni. Semmivel se másabb, mint egy mérnök, sőt, még jobban meg van kötve a keze a sok-sok előírás miatt. Az se igaz, hogy mindig ugyanazt az állapotot kell helyreállítani, hiszen vannak krónikus betegségek, és egyéb, módosító körülmények. A terápiákat személyre szabottan csinálják.
De azt hiszem, ezt nem itt kéne megvitatni -
dabadab
titán
válasz
Mr. WolfDog #45 üzenetére
"Mi akadályozza meg őket, hogy ilyen pályára menjenek?"
A jelek szerint a társadalmi nyomás és a nemi sztereotípiák.
-
válasz
Mr. WolfDog #45 üzenetére
"Mi akadályozza meg őket, hogy ilyen pályára menjenek?"
Szerintem az a kiskorukban jellemző tévhit/értékítélet, hogy a "számítógép fiús".
@#46
"Szerinted eleget lehet hallani felsőoktatás előtt, hogy melyik szakma miről szól? Én, például baromira nem olyannak képzeltem el a mérnök-informatikus képzést, mint amit aztán kaptam (nem is tetszett). Nem lehet, hogy a béna tájékoztatás is tehet ezekről az arányokról?"
Logikusan: nem, nem igazán, ha csak hibás lenne a tájékoztatás, akkor 50-50%-ban csalódnának a fiúk is és a lányok is a mérnök infón (amely megjegyzéseddel egyetértek, hogy nagy "átverés"), de be se adják annyian a jelentkezési lapjukat a szebbik nem soraiból. (És Te se azon csalódsz, hogy nem elég "fiús a képzés")
-
kisfurko
senior tag
válasz
Tikakukac #43 üzenetére
Nem kell elmagyaráznod nekem, jómagam mérnök volnék, feleségem orvos
Szerinted mi az izgalmasabb az immunológiában, mint az algoritmuselméletben? Mi az izgalmasabb a biokémiában, mint az elektronikában?
A mérnökök túlnyomó része valami rendszert tervez illetve üzemeltet. Az orvosok meg "üzemeltetik a betegeket". Hol a különbség? Miben másabb a munka?
Hogy tudja kijelenteni valaki, hogy valami nem érdekli, amikor nem is ismeri? Szerinted eleget lehet hallani felsőoktatás előtt, hogy melyik szakma miről szól? Én, például baromira nem olyannak képzeltem el a mérnök-informatikus képzést, mint amit aztán kaptam (nem is tetszett). Nem lehet, hogy a béna tájékoztatás is tehet ezekről az arányokról? -
Mr. WolfDog
tag
Egyet sosem értek... Mi akadályozza meg őket, hogy ilyen pályára menjenek?
Jelentem: Semmi.
Mindenki olyan pályára menjen amire való és ne olyanra vegyék fel (értsd alacsonyabb elvárások stb) amiről elképzelése sincs, de legalább jól mutat egy papírlapon a statisztikában.
-
"Orvosok között sokkal több a nő, pedig legalább olyan száraz a tananyag, mint műszaki pályán."
Jajj, ez szerintem nagyon rossz példa. A gyakorló orvos a rengeteg száraz "benyalt" anyag segítségével felismer, azonosít dolgokat és tudásából előveszi annak az ellenszerét, vagy tudja, hogy minek kéne lenni és megpróbálja azt a megfelelő eszközökkel helyreállítani. Ezzel szemben a mérnökök messze nem magolnak be annyi mindent (inkább megnézi a a leírást) és ezekből alkot valami újat (nem feltétlenül innovatívat, de semmiképp se "restaurál" egy már korábban meglévő állapotot). A "kutatóorvosok", akik új eszközöket, gyógyszereket készítenek azok meg már megint jellemzően bio-, vegyész- , vagy orvostechnikai mérnökök.
A fentieket nehogy valaki úgy értelmezze, hogy egy orvost kevesebbre tartok egy mérnöknél!!!
@#41
Ebben igazad van, nem az esélyegyenlőség hiányzik szerintem se, hanem túl kevés lány érdeklődik a területek iránt, de ez szerintem nem egy evolúciós tanulság, hanem "rossz" nevelés kérdése.
-
Tikakukac
titán
Orvosok között sokkal több a nő, pedig legalább olyan száraz a tananyag, mint műszaki pályán.
Végülis igen, fogaskerekekkel szórakozni, assembyl-t programozni és házat tervezni ugyanolyan, mint embereket szabdalni/gyógyítani random módon.
Segítek: nem. Nem ugyanaz sem a tananyag, sem az egész körítés. Totál más. Már csak azt kéne kideríteni miért akarod a hímsoviniszta szócska alá beseperni azt, hogy a lányokat többségében ez szimplán nem érdekli...
-
sing1ep1ayer
őstag
"A nemek esélyegyenlősége a gyakorlatban néhány ágazatban még mindig nem teljes Magyarországon, különösen az úgynevezett STEM-területeken (science, technology, engineering, mathematics – tudomány, technológia, mérnöktudományok, matematika)..."
Szerintem az esélyegyenlőséggel nincs baj, egyszerűen kevesebb nő adja a fejét arra, hogy a felsorolt területek valamelyikén dolgozzon. A gyakorlatban sokkal inkább olyan helyből akad több, ahol a férfiak vannak hátrányban - gondoljunk csak a nemrégiben óvóbácsinak jelentkező illetőre, akit sehová nem vettek fel, mondván biztos pedofil. De körülnézhetünk az ügyfélszolgálatokon, titkárságokon is: bár akadnak férfiak, de előszeretettel alkalmaznak inkább hölgyeket. Ugyanez igaz a különféle ruhaüzletekre, gyorsbüfékre is. Az egyetlen hely ahol a nők hátránnyal indulnak, helyesebben semmi esélyük, az a papi hivatás. Máshol szerintem egyformán esélyesek, vagy kivételezettek; jó példa utóbbira a katonaság is, ahol nekik nem kötelező a kopaszság, míg férfitársaiknak igen.
-
kisfurko
senior tag
Én pont, hogy nem skatulyázok be senkit. Nekem pont az a bajom, hogy a nők másképp gondolkodására van visszavezetve minden. Ez a hímsovinizmus. Vagy miért is írtad a két példát? Csak úgy megemlítetted, nem? Minden hátsó szándék nélkül, egészen véletlenül.
Nem lehet, hogy az egész rosszul van tanítva, rosszul van felvezetve a nők számára? Így kategorikusan kijelenteni, hogy mi való a nőknek, szerintem elég meredek. Orvosok között sokkal több a nő, pedig legalább olyan száraz a tananyag, mint műszaki pályán. -
axioma
veterán
Uhh, mi van itt.
Egyreszt, lehet hogy tul tomenyen irtam, de a lenyeg az, hogy nekem szemely szerint ebbol nem az a fontos, hogy a noket (is) csabitjak a muszaki tudomanyok fele, hanem az, hogy a MASIK oldal, munkaltatok, felveteliztetok stb. elfogadjak, hogy - bar ritkabb, hiszen mar iq-bol is ritkabb a noknel a szelsoseg (mindket vege!) -, de vannak nok akik tudnak annyit teljesiteni ezekben a szakmakban is, mint a ferfiak. Nekem ez errol szol, nem arrol, hogy a lanyok akarjanak tobben oda menni (bar azzal egyetertek, hogy merjenek - most mar valoszinuleg kirohogi a tobbseg, hogy anno diplomat nem szerezhetett no, pl. Szonya professzor c. konyv), de az me'g mindig igaz, hogy nem egyforma az elfogadottsag. Raadasul olyan, pont matematikailag helytelen - pedig abban jonak kepzelik magukat a teremtes koronai - elvek menten, hogy ha keves lany van akit erdekel, abbol szerintuk kovetkezik, hogy az infos lanyok kozul keves aki jo lehet benne (mert ahhoz kell, hogy erdekelje).
En peldaul hiaba vagyok no", pont a tipikusan noi feladatokban bukdacsolok, a papiron ferfias logikus gondolkodasban teljesitek jobban. Divattanacsot ne kerjetek tolem, de egy atlagos ordoglakatot szetszedek kis tulzassal barmikor. (Es nem, nem akartam soha fiu lenni, hiaba voltam fius, me'g 10 evesen is neztek a rovid hajammal fiunak. Mostanaban meg forumokon - ahol nincs mas info csak a leirt szoveg - rendszeresen meglepodtek, hogy nobol vagyok.)
Tovabbi eszmefuttatasaitokat csak este fogom tudni olvasni...
Koszonom azoknak, akik kialltak a sztereotipiak lerombolasa mellett! -
Penge_4
veterán
"Persze, ha not meg csak pornofilmben lattal, akkor nyilvan hihetobbnek tunnek ezek a szamok."
Nem. Sajnos pont az az ironikus az egészben, hogy olyan nőkben, akikről tizenévesen azt hittem, hogy "Ez tipikus sarki kurva" csalódtam kellemesen, míg megszámolni nem tudom hány diszkrét "szűz kislányt" láttam viszont "kínos szituációban". És a vicc, hogy én pl. nem látogatok netes csajrendelős oldalakat (pénzem sincs rá
), többször nekem linkelték régi és nem régi ismerősök, hogy "Hé, te ez nem úgy néz ki, mint az XY?" Aztán volt, ami false positive volt, de a legtöbb sajnos nem...
Még párszor hitegettem is magam, hogy "Ez nem lehet, ez tuti nem olyan csaj.", aztán kiderült, hogy dehogynem...
Gondolod nekem (vagy bárki másnak ebben az országban) olyan nagy öröm, hogy így elkurvult az ország?
Régebben, míg működött a fájlmegosztó "ipar", rengeteg pornóval (is) találkoztam, amiket nem néztem meg, de a screenshotokat láttam és... Tudod milyen furcsa érzés, mikor azt, aki pl. évekig osztálytársad/évfolyamtársad/szomszédod volt, látod, amint egy videóban 3 jól megtermett feka tolja minden irányból? Érdekes és egyben megdöbbentő. Egy életre megjegyzi az ember...
-
dabadab
titán
"kötözködés helyett elfogadhatnád, hogy az ilyen statisztikai kijelentések a várható értékről szólnak, figyelembe véve a szórást."
Eppen errol beszeltem, hogy pont ezert hasznalhatatlanok, ugyanis a statisztikai varhato ertek mindket nem eseteben az, hogy alkalmatlanok arra, hogy komolyabb sikert erjenek el az informatikai palyan. Innentol kezdve nem az az erdekes, hogy hol a median meg az atlag, hanem az, hogy megtalaljuk-e azokat, akik az eloszlasi gorbe vegen vannak.
-
felsőoktatásban dolgozók, vagy felsőoktatásban tanulók? nem mindegy.
mert hacsak nem jelentősen több ffi hagyja ott menetközben a felsőoktatási intzéményét, akkor ezek a számok nem ilyen aránytalanságról tanúskodnak.
Ez nem éppen mai, de ez alapján nem csoda, ha több a nő az oktatásban (mmint oktatói oldalon).
Idei felvételi jelentkezések aránya itt.
Olyasmit is találtam, hogy 45 éves korig a több a férfi, mint a nő, tehát ez még kicsit súlyosbíthat az arány értékelésén, de a 72% szerintem így is nagyon magas.Ezekbe az arányokba egyébként igazából azt is bele kéne számolni, hogy egy nem diplomás autószerelő jobban kereshet, mint egy ált. iskolai tanárnő, vagy óvónő és itthon a tipikus társadalmi szerepek szerint még mindig az apa a családeltartó. Azt is lehetne vizsgálni, hogy hány diplomás nő háztartásbeli (hiszen ők szereztek ugyan diplomát, de csak mutatóba van nekik és ezen lehet, hogy a felsőoktatás megdrágulása idővel azt eredményezi, hogy kevesebben fognak "hobbidiplomázni").
Összefoglalva a nemek aránya a felsőoktatásban (hallgatói oldalon) sokkal komplexebb probléma és ráadásul a felsőoktatás folyamatos változtatgatásával még csak nem is állandó, így egyértelműen nehezen kezelhető, sőt lehet, hogy nem is akkora az egyensúlytalanság, hogy foglalkozni kéne vele. Ezzel a szemben a cikknek igaza van abban, hogy a gazdaságot most és a jövőben egyre inkább hajtó mérnöki tudományterületeken aggályos az ilyen mérvű aránytalanság. Igazából egy 1:2 arány is hatalmas előrelépés lenne. A fenti 2007-es kimutatásból az is érezhető talán, hogy amíg a tanárok nagy része nő, (míg a mérnökök nagyja férfi), addig nem is csoda, ha a mérnöki képzéseken általános elégedetlenek a gólyák reál tudományokban való jártasságával. Nagyon kevés olyan tanárnő van, aki igazán érezné/tapasztalatból tudná, hogy milyen magabiztos alaptudásra van szüksége egy későbbi mérnök(jelölt)nek.
@#34
Az egyének közötti szórás (azonos neműek között is) sokkal nagyobb, mint a csoportátlagok közötti különbség. -
bambano
titán
kötözködés helyett elfogadhatnád, hogy az ilyen statisztikai kijelentések a várható értékről szólnak, figyelembe véve a szórást. Az, hogy a két vizsgált halmazból a szórás határán levő egyedeket kiválasztva nem teljesül az állítás, statisztikai szempontból nem jelent semmit, mint az sem jelent semmit, ha te összeszedsz x darab párt és arról tételesen bebizonyítod, hogy nem igaz az állítás.
Akár az összes általad ismert nőt, férfit felhozhatod ellenpéldának, az sem cáfolja a nagy sokaságra értelmezett eredményt.
-
Penge_4
veterán
"egy blogon olvastam pár napja, hogy a felsőoktatásban 72% a nők aránya."
Nem tudom mennyire lehet hinni Jobbikos statisztikáknak, miszerint az egyetemista lányok 80%-a prostituálódott már élete során, de az viszont tény, hogy még ha páran nem is mennek olyan messzire, ha ügyesek ingyen is megoldhatják pl. a koleszt, mert lesznek fiúk akik szex nélkül is befogadják, sőt, még az ágyukat is átadják nekik (alszanak helyette a földön), míg a férfiaknak keményen fizetni kell mindenért... Szóval ők azért sokkal könnyebben bejutnak pénz nélkül is. És annak ellenére mégis többen vannak, hogy a diploma nélküli férfiakat sokkal jobban lenézi a társadalom, mint a diploma nélküli nőket.
(#23) kisfurko: Hímsoviniszták? Épp arról van szó, hogy ha néha-néha bekerül 1-1 nő, azt minden férfi körülrajongja. Szerintem arra a férfira sokkal durvábban (inkább a megvetés és a szánakozás) tekintenének a nők, aki mondjuk elmenne teszem azt, kozmetikusnak.
-
dabadab
titán
"ettől még tény marad, akárhogy tagadod, hogy a nők jobbak a figyelemmegosztásban és kevésbé versengő típusúak"
Ez igy, ebben a formaban akkor lenne teny, ha tetszoleges nore es ferfire igaz lenne. Nem az.
"ha olvastad a posztot, kiderül, hogy azt a kivételes pár százalékot már alkalmazták."
Olvastam, nem derult ki.
-
bambano
titán
ettől még tény marad, akárhogy tagadod, hogy a nők jobbak a figyelemmegosztásban és kevésbé versengő típusúak, a férfiak nem jók a figyelemmegosztásban és mindig mindenben versenyeznek. lehetne még sorolni a különbségeket, de most hagyjuk.
és ha a fenti mondatot helyesen tudod értelmezni, kiderül, hogy ez egyáltalán nem negatív a nőkre nézve, mert például azt is jelenti, hogy vezetői pozícióra alkalmasabbak, mint a férfiak.
"a cegek nem statisztikai atlagokat akarnak alkalmazni, hanem azt a kiveteles par szazalekot, aki jo a szakmaban.": ha olvastad a posztot, kiderül, hogy azt a kivételes pár százalékot már alkalmazták.
-
dabadab
titán
"A tény, hogy a nők másképp gondolkodnak"
Valojaban ami teny, az az, hogy:
1. a nok nem kepeznek homogen masszat, mindegyik mashogy gondolkozik
2. a ferfiak isAz egy dolog, hogy lehet mindenfele trendeket meg egyebeket megallapitani, viszont a cegek nem statisztikai atlagokat akarnak alkalmazni, hanem azt a kiveteles par szazalekot, aki jo a szakmaban.
(#27) bambano: a "tolas" nem azt jelenti, hogy itt offtopic reklamalsz, hanem valami olyasmit, mint amit a Lanyok Napja szervezoi - nyugodtan allj neki nepszerusiteni pl. az altalanos iskolai tanitoi eletpalyat nepszerusiteni a fiuk kozott, raferne.
-
bambano
titán
a probléma nem fog addig megoldódni, amíg helytelen skatulyákba skatulyázod be.
A tény, hogy a nők másképp gondolkodnak, és a tény, hogy az egy szem svarcin kívül jelenleg csak nők szülnek, tény marad akkor is, ha te hímsovinizmusnak állítod be.Másrészt az, hogy korábbi életemben konkrét személlyel konkrét problémám volt nekem, vagy penge_4-nek, az nem előítélet, hanem tapasztalat. Előítélet az lenne, ha a jövő héten felvételiztetnék egy jelöltet egy munkára és a neme alapján dönteném el, hogy felveszem vagy sem. Erre utaló bizonyítékot itt nem szolgáltatott szerintem senki.
-
dabadab
titán
válasz
fordfairlane #22 üzenetére
"Szerintem vannak annál sokkal fontosabb, megoldásra váró problémák, mint sem hogy elkezdjük méricskélni, meg nőkvótázni részterületeken."
Ez nem nokvotazas, hanem az a nagyon is letezo es valos problema, hogy muszaki teruleten nehez tehetseges embereket talalni es ezt a problemat fokozza az, hogy a nepesseg 50%-at mindenfele elavult tarsadalmi konvenciok tavol tartjak a terulettol.
(Az emberi eroforrasok optimalis felhasznalasa meg egyebkent is a modern tarsadalmak egyik legjelentosebb problemaja, nem hiszem, hogy ezt csak igy felre lehetne soporni.) -
kisfurko
senior tag
-
kisfurko
senior tag
Jajj, hát nem érted? Olyan ez, mint a foci, meg a sörivás...
Én nem csodálom, hogy a lányok nem mernek ilyen területekre menni, hiszen itt is mindjárt nekiestek már az elképzelésnek is.
Már kicsi korukban elkezdik kondícionálni a gyerekeket a szülők, hogy mi fiús, meg mi lányos. Sok időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy ez változzon. -
axioma
veterán
Oregem, itt egyesek mennyire nem birjak a noket... persze, mind csal a munkaidovel (basszus, en voltam aki eloszor reklamalt, hogy ha nem irt ki idoben a portas, hogy tudok negativot potolni), mas dolgozik helyettuk (na szerencsere ezt en magamra nem hallottam me'g, de mas no programozot tudom hogy meggyanusitottak, hogy a ferje dolgozik helyette), stb. mik nem voltak ezen par hozzaszolas alatt...
En csak azt nem ertem, miert kell ezt ferfi-no problemara szetszedni. Amikor dolgozom, akkor a melom szerint iteljenek meg, se pozitiv se negativ felhang ne legyen az, hogy eppen 1-essel vagy 2-essel kezdodik a szemelyi szamom.
Sajnos az igen kevesse igaz, hogy aki mar egyszer infos (vagy csak matematikus) lett es csaj, akkor annak mar milyen jo dolga van. Bizonyos habitusu lanyoknak biztos bejon, ha tojnak a tudasukra es helyette annak szol az erdeklodes, hogy a laba milyen hosszu. Viszont abban a pillanatban, ha megszolal egy no" olyan kornyezetben a szakmarol vagy azzal kapcsolatban egy kerdesrol, akik nem ismerik, kapja a kimondott vagy sem ellensegeskedest. Nagy tisztelet a kivetelnek, akitol nem.
En ennek a hirnek azert orultem, mert ugyan csak 3. es 4. osztalyba jarnak, de ugy sikerult, hogy ket lanyom van, es csaladi terheltsegbol adodoan (mindketten matek-info) ok is ebben az iranyban fognak valoszinuleg tovabbtanulni, elhelyezkedni (nagyobbik most megy pont matek miatt - akart belole tobbet tanulni - 8 osztalyos gimibe). Talan ha mar most elkezdik edzeni az iskolakat, munkahelyeket, akkor nekik mar nem lesz akkora ellenallasuk. (Es akkor en meg egy szot se szoljak, mert eddig csak egy munkahelyre jelentkezeskor dobtak ki, mondjuk ott nem tudom mennyire az szamitott, hogy ferfi vagyok vagy no, de eloszor be se hivtak, aztan meg valami baromira nem a hirdetesnek megfelelo, kreativ fejlesztoi munkahoz tartozo felveteliztetes volt... nem is bantam mar az alapjan, de utana hallottam, hogy masnak meg voltak ott sokkal jobb tapasztalatai ugyanazon cegnel, mas jellegu felvetelit csinaltak.)
-
bambano
titán
jó kis kamu cikk...
egy blogon olvastam pár napja, hogy a felsőoktatásban 72% a nők aránya.
úgyhogy tényleg tenni kellene a nemek közötti egyenlőségért, csak nem ebben az irányban, ahogy a hír eredetije mondja.nő programozó kollégám eddig egy volt, nem vált be. nő rendszergazda kollégám is volt, szintén nem vált be.
-
persze nem mondtam, hogy minden gamer csaj infós lesz, mint ahogy rengeteg gamer srácból nem lesz infós, de talán az igaz, hogy kb. ugyanolyan arányban lesznek a gamer-ekből infósok mindkét nemnél, akkor mégiscsak az (az egyik) probléma, hogy 95:5 a gamer fiú:lány arány.
egyébként, ha főnök legalább annyi érv szól amellett is, hogy két azonos tudású nő közül a Neked kevésbé tetszőt vedd fel. (például, hogy a munkatársai ne nézzenek fel 5mp-ként a képernyőből, mikor a ruháját igazgatja
)
-
Tikakukac
titán
GT-ben már néha azt hittem, hogy haluzok, annyira kevés volt a lány. Most meg már mg ennél is kevesebb. Ez van.
-
Penge_4
veterán
"szerintem a probléma egyik forrása, és leginkább ezen kéne változtatni (és lehet ehhez már késő a 9-11-es évfolyamot megcélozni), hogy eleve kevés lány érdeklődik."
Három olyan csaj ismerősöm volt, aki tizenévesen szintén tolta ezerrel a Quake, Doom, Duke Nukem "mesterhármast", aztán utána ráunt az egészre meg mindig minket nyaggatott, hogy csináljuk meg ezt meg azt a gépén, mert őt nem érdekli, csak játszani akar. Pedig még csak nem is ugrálós, mászkálós játékokkal nyomultak és mégis... Utána a melleikkel párhuzamosan nőttek a rózsaszín csilivili szarok és kártevők a gépükön, aztán végül egyre flegmábbak lettek "Csináld már meg gyorsan, mindjárt itt a pasim" vagy "Csináld már meg gyorsan, 15 perc múlva talizunk a csajokkal."
A gémerkedés pedig férfiaknál sem feltétlenül függ össze az affinitással. Egy csomó olyat ismertem, aki csak emiatt választotta ezt a pályát, aztán utálja, tehetsége sincs és folyton panaszkodik, de "akkor jó ötletnek tűnt."
A különbség, hogy míg az ilyen suttyókat a legtöbb helyről kiutálják és előbb-utóbb ki is rúgják, addig ha egy nőről van szó (aki mellesleg még jól is néz ki) ahogy te is mondod, a tenyerén hordozza a sok kanos állat,
amitől a csaj még jobban vérszemet kap és a végén mindenki helyette dolgozik. Míg férfiak esetében nem nagyon díjazzák a notórius késést meg az "Írjál már be a jelenléti ívbe, ne legyé' már gané'" megnyilvánulásokat addig ugyanez a típus nőben sokkal ügyesebben egyengeti a saját útját.
"Arról nem is beszélve, hogy a női nemnek sem ártana, ha kicsit szervesebb része lenne a mindennapi gondolkodásának a logika."
Az valóban nem, de ez erősen típusfüggő. Ilyen erőltető intézkedésekkel meg nem azt fogják elérni, amit akarnak. Emlékezzünk a diploma-mániára is. Azzal is azt érték el, hogy már senki nem érezte embernek magát, akinek nincs diplomája és mindegy volt, hogy miből, csak diploma legyen, majd kitermelt egyrészt egy rakás büfészakost, másrészt meg a normális szakoknál is munkaerő túlkínálatot eredményezett.
A kommunikációs képesség meg kétélű fegyver. Amit te mondtál az is egy tényező, másfelől viszont ma is az érvényesül, aki jól eltudja adni magát. Ezt még akkor a nőiesség is fokozná "Két egyforma végzettségű közül a nőt vennék fel." vagy "Két egyforma végzettségű nő közül a szebbet vennék fel", na meg ennek túlburjánzása, ha idővel a nők kerülnének döntési pozícióba "Két egyforma tudású férfi közül a sportos jóképű élvezne előnyt a Stallman-fazonnal szemben." Nem biztos, hogy jó lenne az...
A topicban is többek által említett "női megszállottság" is pont ennek az alacsony női aránynak a mellékhatása. Egy nőnek megszállott(abb)nak kell lenni, ha ezt a pályát választja, míg a férfiak között hígabb az arány, mert ott már sokkal kézenfekvőbb a "egész nap játszok/Facebookon/IM-en lógok, testhezálló az infó szak".
-
már 5%?!
-
Jhonny06
veterán
Nálunk mérnök infón indulásnál ~400 emberből volt vagy 5-8 lány
De hozzáteszem azok jó bigék voltak - és nem a szöszös mackónadrág + bajuszhoz viszonyítva, hanem olyanok, akiket bárhol megnézel.
-
szerintem a probléma egyik forrása, és leginkább ezen kéne változtatni (és lehet ehhez már késő a 9-11-es évfolyamot megcélozni), hogy eleve kevés lány érdeklődik. magamból indulok ki, mert szerintem nem annyira egyedi a történet, de valahogy az egész infóval való ismerkedés 8-9 (vagy lehet 10) éves koromban kezdődött, mikor volt már egy-két ismerősnél valami számítógépféleség és azon irtó jó autós és lövöldözős játékok voltak. a játszás ára az volt, hogy időnként rendbe kellett rakni a rendszert (amit legtöbbször mi magunk rontottunk el, mert nem értettünk hozzá). a mai napig nagyon kevés olyan játék van, aminél a kislányok órákon át akarnának gép előtt ülni. (és közben egyre "bolondbiztosabbak" lettek a rendszerek is). Arról nem is beszélve, hogy nekünk még akkoriban (ahogy a többségnek se) ismerősi körben nem volt informatikus ismerőse, tehát csak magunkra számíthattunk. (Internet se volt...)
Az összes olyan lány, akiről tudom, hogy érdeklődik az informatika iránt, arról tudom, hogy átlagnál sokkal többet játszik számítógépes játékokkal és úgy sejtem utóbbi volt előbb.
Egyébként azt a pár lányt (5%? ez már így is emelkedésnek tűnik 8 évvel ezelőtthöz képest), aki beleesik abba a "hibába", hogy a infós diplomának nekiindul, azt egyetemen/fősulin viszont a tanárok és a hallgatótársak is a tenyerükön fogják hordozni.
Egyébként biztos jót tenne az IT-nak, ha több női fejlesztő lenne. A nők kommunikációs képessége evolúció szerint átlagosan jobb és ez bizony jól jönne, mikor a laikus megrendelőnek és merev logikát tisztelő infósnak össze kéne hoznia egy épkézláb követelmény specifikációt.
Arról nem is beszélve, hogy a női nemnek sem ártana, ha kicsit szervesebb része lenne a mindennapi gondolkodásának a logika. -
válasz
Brown ügynök #3 üzenetére
+1
Én is itt ülök a (z egyébként programozói végzettségű) kolléganőmmel szemben... És néha tényleg megszállottabb mint én. (Az megint más kérdés, hogy őt inkább a szoftveres oldal érdekli, míg engem a hardveres + hálózat)
-
Penge_4
veterán
"például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán a lányok részaránya alig 5%, és az IT, a telekommunikációs és elektronikai szektor vállalatainál vagy éppen a kutatók között csak mutatóban akadnak nők."
Hát még kőműves csajból milyen kevés van...
(Mielőtt valaki belekötne, írhattam volna fodrászt, kozmetikust, műkörmöst vagy prostituáltat/escort-ot is, ahol meg nőkből van több).
Ezek a rendezvények amúgy leginkább arra jók, hogy valaki baromi nagy pénzeket vesz fel érte. Aki eleve érdeklődik a téma iránt, az nem ez alapján fog pályát választani/módosítani, aki meg nem az szintén.
Persze jó dolog, hogy vannak ilyen bemutatók (több kellene), de ez a "kizárólag lányokkal ismertessük meg a szakmát" dolog erősen visszatetsző.
Na meg ezek a promók... Többségében gyártósori munkánál és hasonlóan nem túl zsír munkaköröknél szoktak lenni hasonló marketingkampányok, hogy micsoda előrelépési lehetőségek meg minden van, aztán a valóság az, hogy lehúzol x évet ugyanannál a gépnél, aztán ha ügyes vagy áttesznek egy másik géphez, ahol esetleg már ülhetsz a seggeden és csak fele sebességgel kell pörögnöd.
Az meg megint csak kérdés, hogy mennyire jó egy szakmának, ha olyan emberek (abszolút nemtől függetlenül) özönlenek be, akik csak azért mennek oda, mert jó pénzt lehet vele keresni. 5% szakma iránt elhivatott nő ezerszer többet ér, mintha felnyomják 30%-ra és felhígul az egész.
Arról meg hosszas szociológiai fejtegetéseket folytatni, hogy a nők többsége miért nem vonzódik a műszaki területekhez. Akár még az evolúciót is fel lehetne hozni, de azzal a feministáknál kibasznám a biztosítékot.
(#1) noisia: Úgy érted rendszergazda, programozó, mérnök, technikus stb. Vagy éppen recepciós, HR-es, ügyfélszolgálatos, üzletkötő, ilyesmi? Mert nem mindegy. Mobilszolgáltatóknál is az ügyfélszolgálatosak túlnyomó többsége nő, ráadásul abból is 20-30-as, jó külsővel rendelkező korosztály.
-
noisia
aktív tag
Hát én IT-területen tudok nyilatkozni, nálunk ez az arány messze kiegyensúlyozottabb. A nőállomány saccra olyan 40/60 - férfi/nő körülbelül. Sőt a managerek fele is már nő, úgyhogy mi jól állunk ilyen szempontból.
Más kérdés, hogy ez mennyire tesz jót a produktivitásnak
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sword 16 HX 16" FHD+ IPS i7-13700HX RTX 4070 32GB 500GB NVMe magyar vbill gar
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- ZBook Power 15 G10 15.6" FHD IPS i7-13800H RTX A500 32GB 512gb NVMe ujjolv gar
- Újszerű HP Pavilion 14-ec0004nh - 14"FHD IPS - Ryzen 5-5500U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Noblechairs HERO, 1 hetet használt irodai/gamer szék
- Fotó állvány eladó
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged