Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• axioma

veterán

válasz .tnm #68 üzenetére

Akkor bocs, hogy azt hallottam ki belole, csak ugy latszik tulerzekeny vagyok...
    Nekem se volt trivialis az irany, egyik szulom se volt kozel a matekhoz, inkabb az elelmiszeriparhoz. Gatolni persze nem gatoltak azokban, amik eljutottak hozzam, de nem is iranyitgattak arra (matekversenyen pl. gimiben voltam eloszor). Hosszu haju babam azert lett, de en inkabb az optikai keszletre meg az osszeszerelosokre emlekszem :) Erdekes, sakkozni peldaul csak a lepesekig tanultam meg. Aztan egy Spectrum kerult eleg koran, de a leirasbol is mar a jatekokkal szinte egy idoben erdekelt a basic gyorstalpalos bemutatoja. Fura, hogy azon a gepen pl. lefekvesunk utan me'g volt hogy jatszott apu, de ma olyan messzire tartja magat mindentol ami szamitastechnika, amennyire csak lehet (azt azert mar megtanulta, hogy "nezd meg nekem az internyetten").

• dabadab

titán

válasz .tnm #65 üzenetére

"hozzáteszem azért nekem is kicsit ijesztő, hogy valaki ennyire szeresse a matekpéldákat"

Nincs ebben semmi ijeszto, a gyerekek alapbol erdeklodok es van bennuk versenyszellem - ha ezeket nem oli ki beloluk az iskola es amugy is ott van bennuk a realerdeklodes, akkor tulajdonkeppen egyenesen kovetkezik az, hogy otthon meg akarja oldani azokat a peldakat, ami a versenyen nem sikerult.

• gzbotii

nagyúr

válasz .tnm #5 üzenetére

"A nők kommunikációs képessége evolúció szerint átlagosan jobb"
    Tobbet tudnak mondani? ;]

• axioma

veterán

válasz .tnm #65 üzenetére

Most csak arra a diszkreten elbujtatott kritikara, hogy mi eroltetjuk biztos a gyereket, hogy matekozzon mindenaron... mi az eroltetes? Az, hogy mivel nekunk a matek sokkal inkabb benne van a mindennapi beszelgetesunkben, logikai jatekokat talal a polcon es erdekli ot, hogy hogyan tudunk vele jatszani, vagy kapott azert erdekes logikazos feladatokat tartalmazo konyveket, stb. az eroltetes? Ilyen a kornyezete, az igaz, de nem ultettuk le hogy most oldd meg ezeket a feladatokat (jo, a kozponti felveteli elott igen, de ugyanannyi matek es magyar feladatsort kapott nyilvan, attol gyakorlas).
    Mellesleg en is szerettem a matek feladatokat :) es az tenyleg idegesito, ha nem sikerul megoldani, bar elvileg tudhatnam. De konkretan a hazijat se szoktuk megnezni, egesz napos suliba jar, itthon nemigen tanul, vagy ha igen, egyedul. Persze kerdezni van, hogy kerdez, de angolt, kornyezetet stb. is.

• axioma

veterán

válasz .tnm #62 üzenetére

Jovanna, fogalmazni nem sikerult jol, de sejtesem szerint sikerult az eredetileg szandekolt mondanivalora is dekodolnod :)
    Azert ha volt is valtozas 20-25 ev alatt, van mai idokben szerzett tapasztalatom is. Konkretan kis muszaki termeket fejleszto ceget vezeto fonok, akihez aka'r atszervezeskor rossz esetben at is kerulhettem volna, siman megjatszotta, hogy ferfi munkatarssal megerkezek a cegunk konyhajaba, bemutatja a feleseget a ferfinak, rajtam meg keresztulnez, mintha ott se lennek. A feleseg arca se volt termeszetes... elotte volt egy darab talalkozasunk, ahol kijelentette, hogy a nok nem kreativak, az a bajuk. Es hogy a feleseg kutya kotelessege fozni hetvegen, kajalda szoba se johet helyettesitokent, ha eppen az ugyanugy 8(+) oras melos het utan nincs kedve a kikerulhetetlenebb hazimunka mellett.
    Remelem, hogy a lanyaimnak konnyebb dolga lesz. De nem latszik most me'g. Matektanarno(!) megjegyzi a lanyomra, hogy ilyen gyereket me'g nem latott, hogy verseny utan elvitte a feladatot amit nem tudott megoldani mert annyira erdekelte (masodikos koraban egy nem 1-rol kezdett Fibonacci volt), ES hogy mindezt lany letere... hogy a veget minek mondta utana?
    Szoval az az erzesem, hogy ti (ferfiak) nem veszitek eszre, csak akkor ha nagyon kilog a lolab, es az talan mar nem is azert kevesebb, mert nem ugy gondoljak, hanem mert moderaljak magukat, hogy PC (marmint pol.corr.) maradjon. De ettol fuggetlenul van azert negativ hozzaallas a legtobb esetben. Annak meg van eltantorito hatasa.

• kisfurko

senior tag

válasz .tnm #47 üzenetére

Logikusan: nem, nem igazán, ha csak hibás lenne a tájékoztatás, akkor 50-50%-ban csalódnának a fiúk is és a lányok is a mérnök infón
    Ez nem fekete vagy fehér. Van egy kialakított kép, ami a mért arányokban vonzza az érdeklődőket. Lehet (szerintem biztos), hogy a kialakított kép fals, erre jön még rá a társadalmi nyomás.

• kisfurko

senior tag

válasz .tnm #44 üzenetére

Aham, csak ahány kórház, annyi protokoll. Mert egyik helyen ilyen gyógyszereket, eszközöket használnak, a másik helyen meg tök mást. És menet közben is változtatják. Az orvos meg ugyanúgy előveszi a gép, a gyógyszer leírását. Ha nem kezdő, akkor ő találja ki, mit hogyan kéne velük. Vagy mit kéne még beszerezni. Semmivel se másabb, mint egy mérnök, sőt, még jobban meg van kötve a keze a sok-sok előírás miatt. Az se igaz, hogy mindig ugyanazt az állapotot kell helyreállítani, hiszen vannak krónikus betegségek, és egyéb, módosító körülmények. A terápiákat személyre szabottan csinálják.
    De azt hiszem, ezt nem itt kéne megvitatni :)

• kisfurko

senior tag

válasz .tnm #35 üzenetére

Az egyének közötti szórás (azonos neműek között is) sokkal nagyobb, mint a csoportátlagok közötti különbség.
    Na, ez itt a lényeg, kéremszépem.

• Penge_4

veterán

válasz .tnm #5 üzenetére

"szerintem a probléma egyik forrása, és leginkább ezen kéne változtatni (és lehet ehhez már késő a 9-11-es évfolyamot megcélozni), hogy eleve kevés lány érdeklődik."

Három olyan csaj ismerősöm volt, aki tizenévesen szintén tolta ezerrel a Quake, Doom, Duke Nukem "mesterhármast", aztán utána ráunt az egészre meg mindig minket nyaggatott, hogy csináljuk meg ezt meg azt a gépén, mert őt nem érdekli, csak játszani akar. Pedig még csak nem is ugrálós, mászkálós játékokkal nyomultak és mégis... Utána a melleikkel párhuzamosan nőttek a rózsaszín csilivili szarok és kártevők a gépükön, aztán végül egyre flegmábbak lettek "Csináld már meg gyorsan, mindjárt itt a pasim" vagy "Csináld már meg gyorsan, 15 perc múlva talizunk a csajokkal."

A gémerkedés pedig férfiaknál sem feltétlenül függ össze az affinitással. Egy csomó olyat ismertem, aki csak emiatt választotta ezt a pályát, aztán utálja, tehetsége sincs és folyton panaszkodik, de "akkor jó ötletnek tűnt."

A különbség, hogy míg az ilyen suttyókat a legtöbb helyről kiutálják és előbb-utóbb ki is rúgják, addig ha egy nőről van szó (aki mellesleg még jól is néz ki) ahogy te is mondod, a tenyerén hordozza a sok kanos állat, :D amitől a csaj még jobban vérszemet kap és a végén mindenki helyette dolgozik. Míg férfiak esetében nem nagyon díjazzák a notórius késést meg az "Írjál már be a jelenléti ívbe, ne legyé' már gané'" megnyilvánulásokat addig ugyanez a típus nőben sokkal ügyesebben egyengeti a saját útját.

"Arról nem is beszélve, hogy a női nemnek sem ártana, ha kicsit szervesebb része lenne a mindennapi gondolkodásának a logika."

Az valóban nem, de ez erősen típusfüggő. Ilyen erőltető intézkedésekkel meg nem azt fogják elérni, amit akarnak. Emlékezzünk a diploma-mániára is. Azzal is azt érték el, hogy már senki nem érezte embernek magát, akinek nincs diplomája és mindegy volt, hogy miből, csak diploma legyen, majd kitermelt egyrészt egy rakás büfészakost, másrészt meg a normális szakoknál is munkaerő túlkínálatot eredményezett.

A kommunikációs képesség meg kétélű fegyver. Amit te mondtál az is egy tényező, másfelől viszont ma is az érvényesül, aki jól eltudja adni magát. Ezt még akkor a nőiesség is fokozná "Két egyforma végzettségű közül a nőt vennék fel." vagy "Két egyforma végzettségű nő közül a szebbet vennék fel", na meg ennek túlburjánzása, ha idővel a nők kerülnének döntési pozícióba "Két egyforma tudású férfi közül a sportos jóképű élvezne előnyt a Stallman-fazonnal szemben." Nem biztos, hogy jó lenne az... ;]

A topicban is többek által említett "női megszállottság" is pont ennek az alacsony női aránynak a mellékhatása. Egy nőnek megszállott(abb)nak kell lenni, ha ezt a pályát választja, míg a férfiak között hígabb az arány, mert ott már sokkal kézenfekvőbb a "egész nap játszok/Facebookon/IM-en lógok, testhezálló az infó szak".

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés