- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Sony Xperia Z2 - esszencia
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tengri
senior tag
Nemrég jött ki új BIOS az MSI X570 Unify-nél is. Az áprilisban megjelenő BETA 1.0.0.5 helyett most AGESA ComboAm4v2PI 1.0.0.2 lett.
-
-=MrLF=-
senior tag
válasz
Synthwave #19 üzenetére
A [B450M Pro4] hez jött új bios, a 1.0.0.5 átugrották egyből az AGESA Combo-AM4 PI 1.0.0.6 jött ki.
4.20
2020/7/9
Update AMD AGESA Combo-AM4 PI 1.0.0.6
*ASRock do NOT recommend updating this BIOS if Pinnacle, Raven or Summit Ridge CPU is being used on your system.
*Before updating this BIOS, please also read the description in previous BIOS version. -
Slavia
aktív tag
Azért remélem engedélyezed hogy hátha esetleg lesz olyan akinek van, és esetleg hasznos információt is megoszt.
Mert arra lettem volna kíváncsi eredetileg.
-
Dißnäëß
nagyúr
Nézd, én sem vagyok kíváncsi arra, hogy +1 MSI-d beszart és lett belőle egy csere alaplap, pont ugyanolyan irreleváns, mint bármilyen egyéb tapasztalata akárkinek is és eme logika mentén tényleg csak abban bízhatsz, aki már feltette hajszálpontosan ugyanarra a típusú alaplapra a legfrissebbet, ami felől érdeklődsz.
Szóval.. csak szép konzisztensen.
-
Slavia
aktív tag
A másik dolog nem arra voltam kíváncsi hogy ki mennyi bios frissített életében sem arra hogy cpu nélkül is lehet bios frissíteni ha nem arra hogy akinek hasonló konfigorációval rendelkezik feltette-e már.
+1 MSI NF520T-C35 alpalapot frissítettem BETA bioszal lett belőle egy csere alaplap.(fat32 usb keresztül)Tehát kimondottan arra voltam kíváncsi hogy akinek hasonló konfigja van mit tapasztalt.
-
Dißnäëß
nagyúr
'94 óta csereberélek alaplapokat, de gyári BIOS-al még egyet sem sikerült téglázni, még moddolt tuning beta BIOS-okkal sem, pedig megvolt mindenféle jó és kevésbé jó modell. El nem tudom képzelni, hogy kiadna akármelyik gyártó úgy a nagyközönségnek egy BIOS-t, hogy nem tesztelte agyon elôtte az adott lap összes revíziójával, annak összes korábbi BIOS-áról átállással. Nagyon nagy baj lenne, ha alaplapokat is olyan arányban kezdenének téglázni jöttment user-ek, mint mondjuk router-eket mindenféle spéci firmware-el. Illik tudni, mire frissítünk, az a verzió mit tud vagy nemtud, és ha minden technikai feltétel adott, akkor frissíthetô és menni is fog. Persze ha a folyamat közben elmegy az áram, ... szóval most nem errôl beszélünk, hanem valami hibáról az új BIOS-okban. Nem mondom, hogy nem fordult elô a múltban, de konvergál a kizárthoz. Többszáz alaplap BIOS frissítése után mondom ezt.
ASUS is még tesztel, a honlapon semmi egyelôre.
-
Slavia
aktív tag
Üdv! ha valaki már frissített b450 tomahawk max lapot kérem írja le véleményét az új bios-ról és hogy tégla lett.e a gépéből vagy simán fut minden. ( külön jó lenne ha esetleg olyan írna akinek 1600-1600 x cpu-val rendelkezik. ) ( ha egyáltalán érdemes ezeknél frissíteni)
-
törölt tag
válasz
Peter Kiss #105 üzenetére
Ez több, mint érdekes. Tesztelek egy sort, és szólok.
Nálam megy minden, viszont nem Hyper-V alapon hanem VMware Workstationnel, alma és körte. Átcuppantom a Ryzen-es gépet Hyper-V -re és meglátjuk. Minden esetre köszi az infót.
-
törölt tag
válasz
Peter Kiss #10 üzenetére
Hali, ezt fejtsd ki plíz, nem tudsz 32 bites VM-et indítani a 64 bites hoston?
Milyen Hypervisor, milyen VM? -
ggg1
aktív tag
Na ez egy borzasztóan okos ötlet, nagyon egyetértek!
Akár live Linux, akár live Windows jó lehet, és ez szintén azt a célt szolgálja, amiben én is leginkább keresném a hiba forrását, hogy tényleg az ethernet nic-ben van-e fizikai szinten a hiba, vagy amire gyanakszom, hogy a szoftverkörnyezetben. Ennek természetesen a legjobb módja kideríteni, ha a teljes szoftverkörnyezetet kicseréljük egy teljesen másik rendszerre, és ennek a kényelmes módja egy ilyen live rendszer.Egyébként, ha mégis fizikai szinten van a hiba, én nagyon megfontolandónak érzem egy CAT6 kábel kipróbálását is, ha megoldható, amit föntebb írt a kolléga, hogy számára megoldást jelentett. Ez egyáltalán nem hülyeség, mert könnyen lehet, hogy ez olyan jellegű hiba, amit több dolog együttállása okoz: az adott Realtek nic, az adott cat5 kábellel és az adott routerrel. Simán lehet hiba úgy, hogy másik gép ugyanezen routerrel és kábellel meg jó. Lehet, hogy konkrétan ez a két eszköz, a Realtek nic és az a router együtt stabilabbak egy jobb kábellel.
A másik hírben, ahol az volt, hogy az új Intel 2,5-ös nic instabil bizonyos routerekkel, ott is az volt, hogy csak egyes eszközökkel jelentkezett az instabilitás, pont ilyen jellegű, pedig elvileg mind ugyanazt a szabványt követik, csak előfordulhat, hogy van valami nagyon kis fizikai eltérés, ami még általában nem okoz hibát, de sok minden együttállása esetén pedig már igen. Úgyhogy a kábel is jó ötlet. -
ggg1
aktív tag
Jaja! Osztom mindenki véleményét, aki Memtest ügyben itt a végén megszólalt (#99 #100 #101). Ez a Memtest egyáltalán nem egy releváns dolog, ha ilyen jellegű szinkronizációs memóriahibák kimutatásáról van szó. Egy Windows bootolás sokkal előbb elhasal, miközben a Memtest elfutkorászik akármeddig, és mégis memóriahiba van. A Memtest inkább olyan hibát mutat ki jól, amikor cella hibás. Szinkronizációs, stabilitási problémákat nem mutat ki jól, mert ugye ilyenkor nem maga a ram hibás, hanem az együttműködése a számítógéppel. Egy komplexebb program futtatása sokkal előbb kihoz ilyen ram-hibát, ill. amit írtam föntebb, a GoldMemory, azzal érdemes próbálkozni, az már régebben, 10-15 éve is sokkal jobb volt az ilyen jellegű hibák kimutatására.
-
olymind1
senior tag
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Synthwave #96 üzenetére
Azért kérdeztem, mert egy Live Linux-al megpróbálhatnál egy pár órát úgy, hogy amikor tudod, hogy fórumozni jössz, netezgetni nyugiban, akkor bevállalni a szokatlan környezetet és Linux-al abszolválni ezt a pár órát. Kíváncsi lennék, a totál más rendszer és driverei jelentenének-e valami változást, vagy ott is dobálgatná. Ha én lennék hasonló cipőben, megnézném kísérlet képpen. Pl. egy Ubuntu-t Rufus-al kitenni pendrive-ra és ollé.
-
-
gthomma
senior tag
1 hete raktam össze a gépet, véletlenszerűen előjön a zöld halál probléma.
Előzőleg egy GTX 970 volt a gépben, érdemes lenne újratelepíteni a Win10-et ?
Ez megoldás lehet ? -
gthomma
senior tag
Nekem ez van.
A VGA egy Sapphire NITRO+ RX 580 8 GB a CPU Ryzen 5 3600. -
ggg1
aktív tag
válasz
Synthwave #84 üzenetére
Persze, egyértelmű, hogy a tápnak ehhez semmi köze. Ha a táppal gond van, akkor sokkal előbb lesz gond mással, mint hogy szakadozik a hálózat, csak a kolléga azt írta, hogy a hibát okozhatja, ha nem stabil a 3,3, 5, 12 V fesz, és amikor írtad, hogy Corsair, akkor mondta, hogy akkor azzal biztos nem lesz gond, én meg örülnék, ha távolról így tudnék feszültséget mérni.
Viszont azt nagyon megfontolnám, amit Peter Kiss és E.Kaufmann írtak, mert én ezt látom a probléma legvalószínűbb megoldásának. A Windowsban valami energiagazdálkodási ütemező bizonyos időközönként bizonyos hardvereket baszkurál, nekem pl egy laptopon szabályos időközönként a Win csinál valamit, ami valami energia-gazdálkodási inicializálásnak vagy alaphelyzetbe állásnak tűnik, nálam ez azzal a jelenséggel jár, hogy 1-2 másodpercre fölmegy a képernyő fényereje maxra, meg felpörög a ventilátor. 2 másodperc múlva visszaáll az előzőleg használt aktuális értékre. Simán el tudom képzelni, hogy egy ilyen művelet eldobja a lan-t, ha azon is be van állítva energiagazdálkodás. De ezt csak pár hónapja csinálja a gép, tehát akkor felkerülhetett valami progi, driver, Win frissítés, valami beállítás megváltozott.
Én valahogy a szoftverkörnyezetben keresném a hibát.
A próba másik lan-kártyával azért lehet jó, mert kiderülhet belőle, hogy esetleg nem is az integrált nic-kel van a gond, hanem valami mással a gépben, ami esetleg minden más lan adapterrel ugyanazt okozná. Szerintem nem olyan rosszak azok a Realtek dolgok, kismillió helyen használok olyat, én még nem írnám le. -
ggg1
aktív tag
válasz
FoxiestFox #82 üzenetére
mmm! értem. ez is egy kellemes hiba
-
E.Kaufmann
veterán
Én , ha a hálókártyával van gond, és nincs új driver, a driver beállításai alatt kikapcsolom a hardveres gyorsító funkciókat, pl tcp-udp hw ellenörzőösszeg számítást, hw flow control, stb. Elvileg a procit jobban terhelve lesz, de a hw és driver gondok egy részét megoldja, mert azokat a Windows hálózati alrendszere veszi át, ha jól tudom.
-
Nem arról a jelenségről beszélek, mikor nincs normálisan árnyékolva a dac a lapon, és átvesz minden tápzajt és interferenciát, hanem a DPC latencyről, amit pl ezzel a progival lehet csekkolni úgy, hogy elindítod, elkezded terhelni a hálózati adaptered, és ha van sárga/vörös oszlopod, akkor szopó a drivered. A vörös oszlopoknál hajlamos berecsegni a hang.
-
metrion
aktív tag
A BIOS frissítést még nem. Az alaplap és a RAM vezérlőket telepítettem újra, mert nem volt friss, kíváncsi vagyok ez megoldja-e, mert mint írtam kezdetben gyakoribb volt és akkor mókoltam ezekkel, aztán beállt erre a néha előforduló hibára. A LAN hiba meg téynleg úgy tűnik megoldódott, viszont ennek nagyon örülök, mert ez meg napi többször volt, főleg játéknál, bármit próbáltam még új routert is vettem.
Aztán legújabb driver [link] meg kábel csere megoldotta.
Egyébként erre a megoldásra kiváncsi lennék, hogy másnál is megoldja-e. -
ggg1
aktív tag
Akkor most megcsináltad a bios-frissítést?
Barátomnál X470-es lapban voltak ilyen véletlenszerű fagyások, és még egy picit visszavett a ram sebességből, és akkor megszűntek.Memtestnél, ha jól gondolom, a pár órás futás az nem jelent olyan sok teljes végigfutást. Sokan napokig szokták futtatni, ill. találkoztam olyannal, hogy a Memtest nem dobott ki hibát, mégis bizonytalan volt a gép, a GoldMemory nevű teszt egy bizonyos tesztje viszont ki tudta akasztani a hibásan működő ram-ot, érdemes azzal is próbálkozni. Hasonlóan néz ki, mint a Memtest, de mást csinál.
-
metrion
aktív tag
Memtest több órán keresztül nem hozott hibát, más tesztet nem néztem. Terhelés alatt pl nem jelentkezik, hanem random. Volt úgy, hogy bekapcsoltam a gépet, aztán más dolgom volt, lehibernálódott és utána semmi képet nem adott, világított a CPU error LED, újraindítottam azt ment vagy 6 órán keresztül hiba nélkül. Elején volt vele még több gond, mikor a RAM és az alaplap LED vezérlői összeakadhattak, na akkor napi többször szenvedtem vele. Most frissítettem ezeket, kiváncsi leszek.
-
ggg1
aktív tag
válasz
FoxiestFox #75 üzenetére
Szerintem a lan esetében itt a hiba a szoftverkörnyezetben lesz, ember legyen a talpán, aki megtalálja, hogy pontosan miben. Én azt is el tudom képzelni, hogy nincs köze szigorúan a lanos programokhoz, csak valami progi fent van, ami a gondot okozza, volt már ilyenhez szerencsém. De az is lehet, hogy egyszer csak majd valami driverfrissítés megoldja.
Egyébként azért volna érdekes ugyanabban a gépben, ahol a lan gond van, kipróbálni másik lan kártyát, mert azzal kizárható, hogy tényleg az integrált nic ill. annak drivere okozza-e a hibát, vagy esetleg valami teljesen más körülmény az adott gépen belül.Sajnos a számítógépekben ezer olyan nagyfrekvenciás kütyü van, amiről az igénytelenül megtervezett vagy nem kellően árnyékolt erősítő galvanikusan átveszi a különböző zavarokat, és ez hangként jelentkezik. Nekem olyan volt, hogyha bedugtam a notiba az usb hdd-t, akkor másolás közben ciripelt a hangszóró.
-
A Realtek alapvetően kifejezetten erős hálózati technikát csinál, tehát nem szabadna, hogy gondja legyen.
Mobo tervezési hiba már megeshet, de ez is furcsa.Nekem Intellel volt sok szívásom különböző notikban, mind a LAN, mint a wifi drivereik kritikán aluliak, még a legjobbakon is vállalhatatlan latencyt képesek összehozni, de úgy, hogyha másolsz hálózaton, vagy töltesz le, berecseg a hang...
És ezt a feature-t a Core2 érától 3. gen i sorozatig notikba pakolt legtöbb vezérlőjük tudja. -
Sinesol
veterán
Hát, én a realtek lan miatt cseréltem a korábbi MSI B450i deszkát, most Intel lan-os ASUS B450i Strix van, tökugyanugy dobálja el ez is a hálózatot, szal nem hiszem, hogy a realtek lenne a hibás. A korábbi Z370 deszkával sosem volt semmi gondom.
Jó lenne ha megoldódna, de a tapasztalatok alapján túl sokat nem várok.
-
metrion
aktív tag
Üdv!
LAN probléma nálam is gyakori volt, B450 Tomahawk Max-al. Legutolsó driver (Realtek oldaláról) és Cat5e-ről Cat6-ra kábel csere megoldotta.
Viszont nálam néha lefagy a gép, valamikor a kép is elmegy és ilyenkor a Debug CPU LED világít. Újrainditás után semmi probléma, akár több óra játék után sem. A proci R5 2600, szerintetek érdemes lenne az új BIOS-t felrakni? Vagy ez csak 3. szériához kell?
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Peter Kiss #70 üzenetére
Milyen kártyán? A LAN chipről beszélünk?
-
ggg1
aktív tag
Igen, az Asrock x470 itx/ac-n Intel 211-es van,
de van egy másik nagy halom gép a környezetemben, amiken Realtek van, és eddig szerettem a Realtek dolgokat, nem volt vele gondom, ezért kérdeztem a #56-ban, hogy ez mennyire általános jelenség, és vajon mért függ össze a B450 chipsettel, ha összefügg.
Mivel nincs nagy szükségem az x470-re, de nehéz olyan itx lapot találni, amin minden jól van megcsinálva, és akár váltanék B450-re, mert van egy Gigabyte, amin fölül van az M.2 slot, és így tudnék pakolni az ssd-re egy nagy hűtőbordát, mert ahogy most van, az borzasztó előnytelen, hűtés nélkül, szellőzés nélkül, ez a hátsó megoldás rosszabb, mint egy laptopban, hiába egy minőségi jó alaplap, ezzel nagyon mellényúltak. -
gabro0
őstag
válasz
Peter Kiss #40 üzenetére
Ugyanilyen lapom van, a virtualizáció nekem is be van kapcsolva, de nem találkoztam a problémával.
A freki Ivy Bridge-nél is így volt, ez nem MSI, de még csak nem is AMD sajátosság.
-
Dragon3000
nagyúr
Nekem is 2 realtek-es b450 megy itthon, egyik se dobálja a lant, így ez nekem is új információ volt.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Synthwave #19 üzenetére
Nem tudom, mi ez a LAN dobálás, nálam abszolút nincs, pedig Realtek szintén. (Asus router-be Gigabiten, filléres, egy ponton ajtóval odacsukott és meg is tört kábelen át, amit megfelelô poziban tartva Gigabit, amúgy meg csak 100Mbit
De már egy hónapja kb. kicelluxoztuk jó pozícióba, stabil Gigabit )
Én a helyedben megnézném az eddig problémás LAN dobáló lapokat egy másik táppal. Van szórás általában aközött is, kinél mennyi a 3.3V, 5V, 12V ténylegesen, mind üresen, mind terhelés alatt, ez meg elektronika függô.
-
ggg1
aktív tag
válasz
Synthwave #52 üzenetére
És ez a lan probléma ez sokaknál jelentkezik? Valami általános hiba?
És csak a B450-es lapokat érinti vagy mást it?
Nekem egy Asrock X470-es mini-itx lapom van, és azzal semmi ilyen lan gond nincs, és máshol sem tapasztaltam. Az egyetlen bajom vele, hogy sajnos az M.2 aljzat a hátoldalon van, így nem hűthető normálisan az ssd, és ez ilyen Samu 970-eseknél gond. Emiatt gondolkoztam váltani, de itx fronton még mindig nem olyan nagy a kínálat, és egy B450-est néztem ki, de ha ezekben ilyen bugok vannak, akkor lehet, hogy maradok inkább a throttlingnál. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
"Az usb-s vagy pci-e lankártyát azért megfontolnám, mert csak olcsóbb, mint egy alaplapcsere. "
Az OCD nem engedi. Ha ennyi pénzből veszek gépet, akkó nemá kókányság. Bár ma az ASRock nem dobta el, pedig pár órácskát DOOM-oztam – az MSI meg dobozban van.
----------------------------------------------------------------------------------
(#53) FoxiestFox: Azzal sem voltam előrébb.
-
ggg1
aktív tag
válasz
Synthwave #52 üzenetére
Igen, később láttam csak, hogy írtad, hogy más gépek jól mennek ugyanazzal a routerrel, ez a hozzászólásod még nem volt ott, mikor írtam. Az usb-s vagy pci-e lankártyát azért megfontolnám, mert csak olcsóbb, mint egy alaplapcsere. Én olyat rendeltem ebay-ről, igaz, nekem egy tablethez kellett, ami egy usb3-C-ból csinál egy usb hubot, plusz van még egy gigabit ethernet, kellemes sebessége van.
-
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Nem, C16-18-18-36 a vége, 1,35 voltnál többet nem akarok adni neki, ASRock lap BIOS-ában meg nem találtam RAM-hoz LLC-t.
Igen, de mondom, két másik gép sem csinálja, sőt, amikor hoztak LAN-ra harmadikat, az se. Meg a netes gépbe ugyanazt a kábelt (tehát a router port is ugyanaz) szoktam átdugni a játszósból, és csak a B450-esekkel csinálja.
Ettől még a router egy határ fos, de nem úgy tűnik, mint ha azzal lenne gond.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #49 üzenetére
Igazából pont MSI-nél az 1 nyomógombos BIOS flash-elő áramköre esetén töknyóc a dolog.
B450M MORTAR-om volt a mostani ASUS előtt és kiválóan flash-elődött USB-ről úgy, hogy az asztalon volt a lap és a tápon kívül semmi más nem volt rádugvaMarha jó..
És aki első gen-es Ryzen-en van benne most is például, és vesz egy 4xxx-et később, simán megteheti, hogy kiveszi a régi prociját, bedugja az USB stick-et, flash-eli a "csak újat" támogató BIOS-al és beteszi mellé az új procit és jónapot.
Én már bajban lennék ilyen BIOS flash-elő külön áramkör hiányában az ASUS-al, ha 1-es Ryzenről (2xxx) úgy kéne váltanom 4xxx-re, hogy VAGY-VAGY, azaz a 2xxx-et tudó BIOS nem tudja a 4xxx-et, a 4xxx-et tudó BIOS meg nem tudja a 2xxx-et.
Szóval hasznos a Mortar MAX 256-ja, csak szerintem marketing fogás és kényelmi funkció, MSI-nél ami tudja "önmagát flash-elni", tök nem létszükséglet.
A többiek jogosan sírnak..
-
Dißnäëß
nagyúr
ASUS TUF B450M-PRO GAMING -nél sincs még az új. Annyira nem is sürgős, R5-3600, de tökéletes minden.
128Mbit-es BIOS, de multilanguage, azaz többnyelvű. Gyanítom, hogy a 4xxx bevezetése után lesz (vagy lehetne) annyi eszük, hogy az angolt meghagyják, a többit kidobják és marad hely értelmes kódnak az új procikhoz.
Én egyébként lehet nem váltok 4xxx-re később sem, DDR5-öt megvárom és majd akkor lépek egy nagyobbacskát, ezt pedig megőrzöm szervernek. Talán ez a legcélszerűbb, mert most ebbe beletoszni egy 4xxx-et, nem tudom... aztán kiderül, hogy ez-az mégiscsak jobb lenne egy újabb chipsettel (PCIe 4.0 stb), és mire azt meglépem, téphetem a hajam, hogy óbakker, itt lebeg a fejünk felett a DDR5
Szóval kicsit most elagyaltam azon, hogy így erre a mostani kombóra rálépve kell-e nagyon ugrabugrálni tovább, de úgy gondolom-érzem, egyelőre nem.
-
Gyuri27
félisten
A bios mérete a gond. A gyártók nem számoltak azzal, hogy laza 3-4 generációt kell kiszolgálni.
Maga az uefi egy terjedelmes vacak. Szép szép csak ugye minek.
Az msi is úgy oldotta meg mogy jöttek a max lapok dupla akkora 256 megányi bios chippel.
Lesz itt még gond ha a 4xxx is megy majd 450-ben pl. Mert azoknak is kéne hely. -
Goblin12
őstag
Az MSI MEG X570 ACE-hez már előző hónapban megjelent, de nem raktam még fel.
-
sb
veterán
Itt nem a támogatás hivatalos kiesése a gond, a kompatibilitás miatt írják ki, hogy NE frissítsd újabbra. Ez azért egyrészt elég szokatlan. Újabb bios-ok ha hivatalos támogatás van (az is kb. egyedi, hogy most régi procikat kiszórnak a méret miatt) akkor ilyen gond nem szokott lenni. Csak bugok tűnnek el a biosokból rendre.
Szóval az Asrocknál ez azért merőben új és nyugtalanító húzás azzal együtt, hogy rengeteg meredekebb dolgot megcsináltam már én is.
Árulkodó, hogy 3.X (talán 3.3 felett?) a komolyabb opciók 80%-a eltűnt a biosból. Vélhetően ez is azt mutatja, hogy nem működik minden (extra) frankón az új biosokban.
Leveleztem a supporttal, mert szerintem nem oké, hogy a feature-ök nagy része eltűnik egyik napról a másikra. Azóta 2-3 verzióval fentebb vagyok és nem jöttek vissza. A support le se szart. Downgrade-elni nem lehet, linketek egy olyan frissítőt amivel lehet de nem volt elérhető a link. Azóta nem is válaszoltak.
Azt elsőre megjegyezték, hogy miaf*sznak frissítettem ha nincs Zen2-őm... talán mert olyan bios volt amihez még nem volt odaírva, hogy NE frissítsd... és volt benne procin kívül más javítás is. Búnuszként ha Zen2-re váltanék akkor sincs ott a sok eltűnt opció.Szóval szerintem itt valami szar van a háttérben... nincs gondom egyébként azóta sem a géppel, de csak a megmaradt funkciók mellett nyilván (újabbat már nem mertem feltenni hátha eltűnik még ez-az), ill. nagyon régóta használom a lapjaikat, kifejezetten jók voltak. De itt ez a hozzáállás azért elég egyedi jelenleg szvsz.
És akkor a több hónapos megjelenésekről ne is beszéljünk amit mások említettek.Van mellette egy Giga A320 lapom is, ott jön az összes frissítés azonnal és semmi hasonló feature-downgrade vagy warning sincs, sőt!
-
ggg1
aktív tag
válasz
Synthwave #41 üzenetére
És a 2933-on nem tudsz elérni jobb időzítéseket semmilyen paraméterben? Nem biztos, hogy csak a cas latency a mérvadó. Nekem volt már, hogy több paraméterrel játszottam, és utána mindig ram sebesség tesztet néztem (read/write/copy), és volt, hogy más időzítési paraméterekkel úgy gyorsult 20%-ot, hogy a CL ugyanaz volt, azért ha jelentősen csökken az órajel, akkor illene neki valamiben javulni időzítésekben.
Igen, amit a kolléga írt a lan ügyben, azt én is megfontolnám, próbát egy másik switch-csel, meg másik lan adapterrel, például egy usb-ssel. Én nem cserélném le az egész alaplapot egy ilyen lan-hiba miatt, egy usb-s lan adapter sokkal egyszerűbb lehet.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
FoxiestFox #43 üzenetére
Felvetülne a kérdés, hogy akkor a netes asztali gép és a melós lapi miért nem csinálja.
-
-
Silεncε
őstag
válasz
Peter Kiss #40 üzenetére
Na igen, csakhogy ezt úgy sikerült, hogy VirtualBox-ban is hibát dobott, ha 64 bites VM-et akartam indítani az utasításkészlet miatt, szóval valahogy tényleg elérhetetlenné tették. Örültem akkor, mert pont kellett volna valamiért VM...
Arról már nem is beszélek, hogy melyik idiótának jutott eszébe, hogy spóroljunk 1cm-et a szélességen, így a lap jobb oldala lóg a levegőben, mert kisebb lett mint a szabvány ATX
Azóta a gép porosodik, az egérlagg miatt használhatatlan, majd rápróbálok esetleg ezzel javul-e, de kétlem
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
FoxiestFox #36 üzenetére
Itt fix 4,1-en (1,3625 V, de szerintem menne lejjebb, csak erre közel sem szántam annyi időt, mint az MSI-re) megy vele az R7 2700 (SMT-vel), nem rossz, de a Mortar MAX-omban a 3600-as Ripjaws V-ök 3200/C16-ot mennek, ebben meg csak 2933/C16-ot, hiába vettem fel a SoC-ot 1,15 voltra, load line calibrationt meg nem találtam (mondjuk a PBO-t se) – de legalább minden hűsi. Meg hát az MSI BIOS komolyabb.
Nekem mindkettő dobálja a LAN-t. Gondolhatod, hogy milyen öröm fogott el, amikor a MAX-nál ezt tapasztaltam, aztán csak ezért vettem az ASRockot, hogy hátha nem...
Ha nem jön a BIOS update vagy nem oldja meg, már azon is elgondolkodtam, hogy olyan B450-et szerzek, amin Intel LAN van...
-
Peter Kiss
őstag
MSI B450 Mortar Max-om van, az is ilyen, ha be van kapcsolva az AMD-V, akkor nem támogatottnak írja minden, de ettől függetlenül rendben van.
Érdekesebb, hogy mikor be van kapcsolva, akkor a BCLK nem 99.9 MHz, ahogyan lenni szokott, hanem 95-97 MHz-es értékeken billeg, ezt a részt elég érdekesen oldották meg.(3400G-m van.)
-
Silεncε
őstag
Asus PRIME B450 Plus-ra sincs kint, mondjuk ha kint lenne se érdekelne, miután valamelyik korábbi frissítéssel a fakezű Asus kódereknek sikerült valahogy eltüntetni az AMD-V-t a procimból (ez nem vicc, az UEFI-ben be volt kapcsolva, a winben pedig meg azt mutatták a programok, hogy a proci nem is támogatja az utasításkészletet). UEFI update megoldotta, azóta meg mintha input lag lenne az egeremen...
-
válasz
Trailblazer #37 üzenetére
Freezer 34-et használok.
-
Trailblazer
veterán
válasz
FoxiestFox #36 üzenetére
És mivel hűtöd 4.2-n?
-
-
Z_A_P
addikt
Ha frissitem a BIOS-t (msi b450 tomahawk max), elveszik barmilyen beallitasa?
-
Julot
aktív tag
Ó, ezt nem néztem, nem is tudom miért, pedig kézenfekvő... Elnézéseteket kérem, figyelmetlen voltam!
Köszönöm mindhármatoknak a segítséget ( Peter Kiss, apatyas - neked is, tudod a szándék a fontos! )
Annyit még kérdeznék, hogy ahogy tervezem, felraknám rá a legfrissebb Biost. Érdemes?
-
kaszas19
senior tag
Ha megnézed a gyártó oldalán a CPU support részt akkor rá jössz hogy simán menni fog azzal a bios-al.
RYZEN 3 3200G 7B89v20.zip -
Julot
aktív tag
Sziasztok!
MSI B450M Mortar MAX alaplapot választottam a konfigomhoz, R3 3200G Processzorral. Sajnos még nem tudom összerakni, memóriára várok. Azt néztem az alaplap dobozán, hogy a lapon gyárilag a "7B89v20" BIOS van. Ez már kezeli a Processzoromat, vagy frissítenem kell? Az alaplap oldaláról az derül ki, hogy ez 2019-07-02 kiadású BIOS, és van ez után 7 frissebb... Nyilván, ha elindul, akkor is frissíteni fogok, csak a kérdés elindul-e a gyári biosszal az R3 Processzor?
Köszönöm!
Üdv.:
Zsolt -
GodGamer5
addikt
Az Aorus lapomra még nincs. Mondjuk nem tudom, hogy javít e bármit is egy 2700-es Ryzennél. Esetleg a ram támogatás lehetne acélosabb.
-
kaszas19
senior tag
Version7B79vH5
Release Date2020-04-28
File Size14.2 MB
MSI X470 Gaming Plus Max alaplap már meg is kapta az új bios-t. -
Atom_Anti
senior tag
Asrocknál megint 3 hónapot kell majd várni?
-
Trailblazer
veterán
Nem mozgok idegenül a bios-frissítés világában, viszont tavaly év végén váltottam Intelről, ott pedig nem volt soha ilyen, hogy csak a legújabbat említik meg, és a régebbiekhez nem ajánlják az update-et. (Persze ez a túl gyakori foglalatváltások miatt is így volt, kvázi ha kijött valami újabb, cserélhetted a lapot is alatta - kis kivétellel.)
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Tudom, nekem is már csak ahhoz kell.
----------------------------------------------------------------------
(#2) solfilo: A MAX-hoz már igen. Szerintem nemsokára esedékes az is.
----------------------------------------------------------------------
(#5) Trailblazer: Az enyémen alapból a 3.80-as (nem elírás) BIOS volt, és hibátlan benne az R7 2700. Egyedül a Realtek LAN dobál néha, de az ugye a Mortar MAX-szal is megvolt.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Trailblazer #16 üzenetére
Elvileg a ComboAM4 sorozat összefogja a régi és új procik támogatását, gyakorlatilag a gyártók szerintem nem érezték elég kiforrottnak, és régi procihoz nem ajánlották, újhoz meg muszály volt feltenni, ha jól gondolom.
-
ggg1
aktív tag
válasz
Trailblazer #16 üzenetére
Az ezres sorozatú első generációs Ryzenek szoktak kiesni a támogatásból, ha nem elég nagy méretű az eeprom (flash) az alaplapon, a második generációsok maradnak.
Maga a frissítés nem igényel újabb cpu-t, ha a gép beindul, frissíthető, inkább olyan van, hogy régebbi cpu kell az új bios-ra frissítéshez, ha a Te új cpu-d nem támogatott az alaplapon lévő régi bios által, és nem indul a gép.
Olyan előfordulhat még bios frissítésnél, hogy esetleg egy adott lapnál nem lehet a legújabb biosra frissíteni egyből, hanem először egy régebbi köztes bios-t, majd aztán a legújabbat, de ezt a gyártó az adott esetben jelzi. -
Televan74
nagyúr
válasz
Trailblazer #5 üzenetére
Nekem Steel Legend -en fent van a Mattise bios.Nincs gondom vele.Pedig a 3600X után visszakerült a 2600 -as proci. Nem volt downgrade.
Várom az újat,azt is felteszem.
M@cika -nak igaza van, védi magát a seggszikla! Mosom kezeimet,ha mégis felteszed és nem jó!
-
Remélem a beépített EDC 1 "feature" -t nem vették ki
-
Peter Kiss
őstag
Vajon ezután majd tudok futtatni 32 bites VM-et a 64 bites host-omon?
Nem mintha nagyon kellene, csak érdekes, hogy ez a hiba még megvan...
-
apatyas
Korrektor
válasz
Trailblazer #5 üzenetére
+1 pepitában, 2400G
-
Nyugalom, MSI B450M Mortarhoz sincs még kint.
-
Yany
addikt
Most a lapommal kicsit úgy érzem magam, hogy ami működik, azt ne javítsuk meg. A gépem megy, teszi a dolgát, perpill. nincs késztetésem feltenni. Azért jó, hogy haladnak a dolgok...
-
Trailblazer
veterán
Sokra megyek vele, még ha a képen is látható B450M-Pro4-em is van, mert az előző, decemberi biost is csak Matisse-hoz ajánlják, és gyaníthatóan az új AGESA-ra épülő, valamikor érkezőt szintén. (És R5 2600-am van, így nem tudom, hogy esetleges bios update után működőképes maradna-e a lapom.)
-
E.Kaufmann
veterán
Én még életemben nem költöttem 20-nál többet új lapra, most is csak azért mert ITX. Asrock hasonló tudású cuccához képest meg nem volt olcsó. Örüljünk amúgy, hogy az AMD ilyen időkben is dolgozik, reméljük a lapgyártók fejlesztő/tesztelő részlege is aktivizálja magát hamarosan.
-
BoB
veterán
válasz
E.Kaufmann #2 üzenetére
De nem volt drága sem.
-
-=MrLF=-
senior tag
Ehhez a laphoz még nincs kint
[https://www.asrock.com/mb/AMD/B450M%20Pro4/#BIOS]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Fotó állvány eladó
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest