- iPhone topik
- Redmi Note 13 4G
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Hívószám-hamisítás
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Magisk
- Ulefone Armor 23 Ultra - tudás is van a páncél mögött
- Apple Watch
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keem1
veterán
válasz
body007 #40046 üzenetére
sudo rpi-update
Ez frissíti az EEPROMrel, ami nálam szept. 10-i
Öhhm...
DO NOT use 'rpi-update' as part of a regular update process.
40048 body007:
Az megvolt, nincs frissebb. az update, upgrade, dist-upgrade és full-upgrade commandok megvoltak, és semmiből nincs frissebb, a hivatalos csatornán keresztül naprakész a rendszerem. -
Keem1
veterán
Srácok, hogy van már ez a hivatalos USB boot a P4 esetében? Abszolút hivatalos, rendszerszinten működő már?
Tehát ha kiveszem az SD-t a foglalatából, beteszem egy USB-s kártyaolvasóba és az USB-t be a P4 fenekébe, ugyanúgy fog nekem bootolni, mintha a Pi foglalatában lenne?A fenti példa-kérdés nyilván a seamless működés miatt esedékes, ha ez így megy, akkor erőt veszek magamon, szétparticionálom az SSD-t és arra teszem a boot partíciót az SD-ről, de csak ha a fentiek szerint működik.
-
Keem1
veterán
válasz
Dißnäëß #39862 üzenetére
Én is azt tudom ajánlani. Idén vettem okostévét (életem első okostévéje, a nem okos 8 éves készüléket váltotta), de az okosfunkciók mellékesek, ugyanis a több, mint 2 éves Miboxom köröket ver rá tudásban.
Biztos megoldható ez más módon is (Pi-vel, számítógép+HDMI, nem Android TV alapú egyéb célhardver), de az őszinte igazság az, hogy a legbiztosabb, legkényelmesebb és legjobban bevált megoldás erre egy céleszköz (médialejátszó), ami ráadásul lehetőleg Android TV alapú legyen. Egyszerűen nem ellenfél más ezeknek, internetes tartalomfogyasztáshoz legalábbis biztosan nem (régen a lokál média lejátszásáról más volt a véleményem, de amióta eléggé fejlődött a DLNA, meg kipróbáltam a Plexet is, azóta azt mondom, lokális tartalomhoz is tökéletes). Az ilyen jellegű eszközök közül pedig ár/érték aránya a Miboxnak van. Ráadásul 20 ezer forintért tényleg ajándék. -
Keem1
veterán
Na srácok, szerencsés balsors áldozata lettem
A Zerom nem nyíródott ki, nagyon is jól van. Ellenben mekkora az esélye, hogy megdöglik a kezemben két, teljesen különböző micro SD kártya? Ugyanis az update-et, illetve az utána következő lefagyást és bootolhatatlanságot az eredetileg használt SD halála okozta. És micsoda "szerencse", az itthon lévő tartalék SD is megpusztult (amivel próbálkoztam életet lehelni a kimúltnak hitt eszközbe). Ugyanis bár a Rufus és a hivatalos kártya kreátor is sikeresnek minősítette a friss rendszer felírását a kártyára, végső soron használhatatlan adatot eredményezett: miután lenyugodtak a kedélyek, akkor vettem észre, hogy nincs is /boot partíció a kártyán, amit még a Windows is felismer. Ugyanez volt a helyzet gépbe dugva az eredetileg használt kártyánál is.Most persze az is szóba jöhet, hogy mégiscsak hibás a Zero és rögtön két kártyát taccsra vágott, de beszereztem egy 16 GB-os Kingstont, ami egyelőre 2 nap alatt hibátlanul teszu a dolgát.
Furcsa...
-
Keem1
veterán
Srácok, a Pi Zero W-met frissítettem a szokásos módon, láttam, ahogy feldobta, hogy eeprom-valami is van.
Nem figyeltem, nem láttam, hogy hol, de az update megszakadt valami miatt, majd ezután semmilyen parancsot nem fogadott el (érvénytelen parancs vagy ilyesmi).Power on/off után már nem bootolt be, próbáltam másik kártyával, szűz rendszerrel is. A LED villogott, mintha bootolna, majd megállaopodott (és világít is folyamatosan), de semmilyen módon nem érhető el, gépre kötve sem.
Érdekesség, ha kiveszem a kártyát, géppel összekötve prüttyög a gép, és fel is dobja, hogy Broadcom XY csatlakoztatva (a Pi LED-je kikapcsolva ilyenkor teljesen).
Nincs micro HDMI kábelem (bár lehet holnap veszek egyet), de lehetséges, hogy meghalt szegény? Ha igen, ilyenkor valamilyen módon még vissza lehet hozni az élők sorába?
-
Keem1
veterán
-
Keem1
veterán
Esetleg kipróbálhatod még ezt:
sudo dd if=/dev/zero of=/utvonal/agepedhez/teszt.bin bs=1M count=500
Fontos! Ehhez előbb a géped egyik drive-ját meg kell osztanod és utána a Pi-ben fel kell csatolnod, pl. egy SSD-t (ez lehet a C: is akár).
Az of= után mindenképp egy valid írható path legyen ezen a megosztáson belül.
Nálam így nézne ki: /media/agepemneve/windows/teszt.bin (a C: drive a gépemen "windows" néven van megosztva).
A teszt.bin fájlt ő fogja létrehozni, ebben a példában 1 MB-os blokkokból 500 darabot fog a fájlba írni, így lesz egy 500 MB-os teszt fájl, amit a gépeden utána letörölhetsz. Ez csak a hálózat és a célgép sebességét fogja teszelni, amennyire tudom, ebben a Pi egyes hardverei (a RAM-on és a hálózati kártyán kívül) nem vesznek részt, így nem lassíthat be egy lassú SD vagy HDD.Nálam ilyen 92-105 MB/s körül megy, így kb. ennyit is bír ez a hálózati kombó. SSD-vel is ennyi, szóval itt ami a leggyengébb láncszem, az storage nélkül is az.
-
Keem1
veterán
válasz
sztanozs #39711 üzenetére
Éééés itt volt a megoldás!
sudo apt-get install --reinstall raspberrypi-bootloader raspberrypi-kernel
Ez a command helyrerakta a kernelt, végül így a 72 végű kernel került föl, aminek a frissítése valószínűleg elfailelt.
Igaz, mivel a próbálkozásaim során szétbarmoltam, az OpenVPN-t is reinstallálni kellett, de az a legkevesebb.
Minden faszán működik!Jelenlegi verzió:
Linux pistacio 5.4.72-v7l+ #1356 SMP Thu Oct 22 13:57:51 BST 2020 armv7l GNU/Linuxsztanozsnak köszönöm a linket, de mindenki másnak is a segítséget és a tanácsokat! Nagyok vagytok srácok, mindenkinek köszönöm!
-
Keem1
veterán
Elvileg a "hibás" kernel dátuma október 25, a legrégebbi meglévő teljes backupom október 24. Ha mázlim van, akkor annak a visszatöltése megoldhatja a problémát.
#39707 bhonti:
Na akkor előtte ezt még megpróbálom.#39708 sztanozs:
Sajnos nagyon úgy fest a dologSrácok, a kernel hol foglal helyet a diszken? Csak itt? /lib/modules/..?
Függ a kernel magától az eszköztől, vagy csak a rendszertől?A Zero-mon ezek vannak:
drwxr-xr-x 3 root root 4096 szept 26 12:36 5.4.51+
drwxr-xr-x 3 root root 4096 szept 26 12:36 5.4.51-v7+
drwxr-xr-x 3 root root 4096 szept 26 12:36 5.4.51-v7l+
drwxr-xr-x 3 root root 4096 szept 26 12:36 5.4.51-v8+Tehát ezek még az 51-es kernel cuccai. Mi van, ha csak simán átmásolom őket és rebootolok?
Tárgytalan, ahogy látom, driverek is vannak benne. Marad a visszaállás az október 24-re. Sajnos az autoremove és autoclean se segített. -
Keem1
veterán
válasz
sztanozs #39702 üzenetére
Viszonylag gyakran (legalább havonta) csinálok egy teljes update-et ezekkel:
update
upgrade
full-upgrade
dist-upgradeMost is megtörtént, de semmi frissebbet nem talált semmiből.
Valahogy rendet kéne raknom a kernelek között, pl. úgy, hogy feltenni és alapértelmezettre állítani mondjuk a legfrissebb stabil verziót, aztán minden egyéb kernel maradékát eltávolítani. De fogalmam sincs, hogy álljak neki.
-
Keem1
veterán
Eskü, hozzá se nyúltam
Mondom, folyamatosan jól működött, még a múlt hétvége előtt is, múlt csütörtökön még tuti, mert vidékről használtam az itthoni rendszert (és csak az SSH meg a VPN van kiengedve a routeren). Aztán most amikor az első posztot írtam ezzel kapcsolatban, akkor jöttem rá, hogy nem jó, mert a városban jártam-keltem alatt már nem értem el.
SD-ről megy a rendszer, USB-n csak data van.
-
Keem1
veterán
De, sanszos hogy frissülhetett a kernel, guglizáskor több helyen olvastam ilyesmit, de a legváltozatosabb dátummal (volt 2013 is) és rendszerrel (CentOS, Ubuntu, ...).
Van egy ilyenem: /lib/modules/5.4.72-v7+/kernel/drivers/net/tun.ko
De több fájl is kezdődik így, ha find paranccsal rákeresek.Az általad javasolt kommand pedig ezt dobja:
modprobe: ERROR: ../libkmod/libkmod.c:586 kmod_search_moddep() could not open moddep file '/lib/modules/5.4.51-v7l+/modules.dep.bin'
modprobe: FATAL: Module tun not found in directory /lib/modules/5.4.51-v7l+Abban a folderben tényleg nincs modules.dep.bin file, de vannak ilyenjeim:
/lib/modules/5.4.72-v8+/modules.dep.bin
/lib/modules/5.4.72-v7l+/modules.dep.bin
/lib/modules/5.4.72+/modules.dep.bin
/lib/modules/5.4.72-v7+/modules.dep.bin
Nincs .71 végű folder, csak 72-re végződő van a /lib/modules/ alatt:
drwxr-xr-x 3 root root 4096 okt 25 06:42 5.4.72+
drwxr-xr-x 3 root root 4096 okt 25 06:42 5.4.72-v7+
drwxr-xr-x 3 root root 4096 okt 25 06:42 5.4.72-v7l+
drwxr-xr-x 3 root root 4096 okt 25 06:42 5.4.72-v8+ -
Keem1
veterán
Igazából szerintem egyik SD se bírja igazán, az egész szabvány arra épült, hogy viszonylag ritkán, viszonylag nagy fájlokat írjanak/olvassanak (fényképezőgép, kamera), nem pedig sok kis fájl folyamatos írására
De lekopogom, az én Samsung Evo Pro kártyám közel egy éve van nyüstölve, semmi baja. De az is hozzá tartozik, hogy nálam csak a rendszer és a konfigok vannak rajta, személyes data csakis az SSD-n, a rendszer SD-ről pedig napi mentés készül. -
Keem1
veterán
válasz
sztanozs #39663 üzenetére
Nem akarom teleszemetelni a topikot logokkal, így inkább ide tettem.
Hogy ne generálja 5 másodpercenként a logokat, leállítottam a service-t, most, miután a 0666 permissiont beállítottam, újraindítottam. Azóta a linkelt sorok születtek.Sajnos továbbra se jó.
Amúgy mi ez a /dev/net/tun, ti tudjátok?
-
Keem1
veterán
Nos, megtörtént, még a teljes reinstall is, de mégiscsak ez a hiányzó valami okoz galibát.
Neten találtam egy tutorialt, az alapján:
mkdir -p /dev/net
mknod /dev/net/tun c 10 200
chmod 600 /dev/net/tun
sudo service openvpn restartAz openvpn.log-ban ez ismétlődik folyamatosan:
Oct 28 17:32:28 pistacio ovpn-server[1661]: OpenVPN 2.4.7 arm-unknown-linux-gnueabihf [SSL (OpenSSL)] [LZO] [LZ4] [EPOLL] [PKCS11] [MH/PKTINFO] [AEAD] built on Feb 20 2019
Oct 28 17:32:28 pistacio ovpn-server[1661]: library versions: OpenSSL 1.1.1g 21 Apr 2020, LZO 2.10
Oct 28 17:32:28 pistacio ovpn-server[1661]: NOTE: your local LAN uses the extremely common subnet address 192.168.0.x or 192.168.1.x. Be aware that this might create routing conflicts if you connect to the VPN server from public locations such as internet cafes that use the same subnet.
Oct 28 17:32:28 pistacio ovpn-server[1661]: ECDH curve prime256v1 added
Oct 28 17:32:28 pistacio ovpn-server[1661]: Outgoing Control Channel Encryption: Cipher 'AES-256-CTR' initialized with 256 bit key
Oct 28 17:32:28 pistacio ovpn-server[1661]: Outgoing Control Channel Encryption: Using 256 bit message hash 'SHA256' for HMAC authentication
Oct 28 17:32:28 pistacio ovpn-server[1661]: Incoming Control Channel Encryption: Cipher 'AES-256-CTR' initialized with 256 bit key
Oct 28 17:32:28 pistacio ovpn-server[1661]: Incoming Control Channel Encryption: Using 256 bit message hash 'SHA256' for HMAC authentication
Oct 28 17:32:28 pistacio ovpn-server[1661]: ERROR: Cannot open TUN/TAP dev /dev/net/tun: No such device (errno=19)
Oct 28 17:32:28 pistacio ovpn-server[1661]: Exiting due to fatal errorÉs van egy ilyenem is:
pi@pistacio:~ $ ls -l /dev/net/tun
crw------- 1 root root 10, 200 okt 28 17:31 /dev/net/tunHa jól láttam, a fenti "file" reboot után eltűnik, van, ahol egy bash scriptet javasolnak rá, amit cronnal reboot után lefuttatnak.
De hiába hozom létre a fentieket, az openvpn mégse látja. A másik meg, hogy pár napja mi változott meg, ami miatt "elfelejtett működni" az eddig faszán működő OpenVPN? -
Keem1
veterán
válasz
sztanozs #39653 üzenetére
Annyi biztos, hogy bár volt ilyen hibaüzenet, az OpenVPN-t nem ez ölte meg. Találtam egy tutorialt ennek a megoldására, nincs is több hibaüzenet (pedig volt bőven), de az OpenVPN csak nem indul el.
Már az elmúlt 2-3 hónapban ez lesz a második újratelepítés. Ma este meló után neki esek, de nem vagyok boldog tőle. Azt várnám el egy ilyen viszonylag nagy nevű szolgáltatástól (OpenVPN-re gondolok) hogy képes hibamentesen üzemelni hosszú idő alatt is.
-
Keem1
veterán
Néha kicsit már unom, hogy jön valami anomália, azt hittem, egy jól felkonfigolt Linux szétbarmolhatatlan
Az OpenVPN megadta magát, talán úgy 1-2 napja (a hétvégén még tuti működött), azóta semmit nem csináltam, csak tegnap egy reboot volt a ~60 napja futó rendszeren belassult a MinDLNA.
Az OpenVPN státusza: active (exited). Nem is lehet csatlakozni (innen fedeztem fel a problémát).A syslogban ezt találtam, ami folyamatosan ismétlódik:
Az openvpn státusza:
● openvpn.service - OpenVPN service
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/openvpn.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: active (exited) since Tue 2020-10-27 18:54:53 CET; 6min ago
Main PID: 498 (code=exited, status=0/SUCCESS)
Tasks: 0 (limit: 4915)
CGroup: /system.slice/openvpn.service
okt 27 18:54:53 pistacio systemd[1]: Starting OpenVPN service...
okt 27 18:54:53 pistacio systemd[1]: Started OpenVPN service.Syslog:
openvpn@server.service: Service RestartSec=5s expired, scheduling restart.
openvpn@server.service: Scheduled restart job, restart counter is at 11.
Stopped OpenVPN connection to server.
Couldn't stat device /dev/net/tun: No such file or directory
Starting OpenVPN connection to server...
Started OpenVPN connection to server.
openvpn@server.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
openvpn@server.service: Failed with result 'exit-code'.Ebből azt feltételezem, hogy ez a /dev/net/tun hiánya lehet a bibi, de fogalmam sincs, hogy ez mi, létezett-e eddig és ha igen, most hogyan tűnt el.
Amit a neten találtam, csupa olyan parancs hozta helyre, ami nincs meg a Pi-n.Valaki találkozott már ezzel az anomáliával, tudja hogy lehet megoldani?
-
Keem1
veterán
válasz
afi0903 #39641 üzenetére
A Pi gigabites kábellel, gigabites routerre kapcsolódik, ugye?
Bár nem feltétlen jelent problémát, és sokan azt mondják, hogy nem számít, nálam akkor táltosodott meg az SSD, mikor újrakonfiguráltam ext4 partícióra. Bár tényleg többen állítják, hogy nincs semmi gond az NTFS-sel sem, de azért mégiscsak ext4 dukál egy Linuxhoz.A másik gép nem lehet a ludas? Wifi azért nem olyan stabil, pláne 2,4 GHz-en. Én kipróbálnám úgy, hogy az a gép vagy LAN-on, vagy tutira 5 GHz-es wifin kapcsolódjon.
Nálam hálózaton legkevesebb 70-80 MB/s, de inkább jellemzően 90-110 MB/s megy. Az ne zavarjon össze, hogy én SSD-t használok, ugyanis gigabit LAN-on nem igazán jön ki az SSD és a HDD közti különbség. Szóval HDD-vel is kéne ilyen sebességnek lennie.
-
Keem1
veterán
Nálam gigabites routeren van a Pi, de nincs ilyen gyors netem. Viszont belső hálón az SSD-re 110 MB/s környékén megy a kontent, ami már súrolja a gigabites sebességet. Tehát a lan tudja ténylegesen.
Nálad mi a cél storage? Ha micro SD, akkor ott még a 400 Mbit is csuda, mert ezek max ilyen 40-50 MB/s sebességgel írhatók, az pedig kb a 400 Mbit.
-
Keem1
veterán
Nem hiszed el, de közben már magam is megcsináltam
Két metódus volt, aminek a paramétersorrendje nem egyezett meg, pont a fordítottja volt, azokat még kézzel átírtam, és voilá, php 7 kompatibilissé tettem a 2009-es kódot
Egyedül azt nem vágom, hogy vajon a get_magic_quotes_gpc() kell-e, még ezt találtam inkompatibilisnek, ezt a részt kikommenteltem, az input = output a metódus nélkül. Majd ráguglizok, hogy ez pontosan micsoda, és kell-e nekem ehhez. Ez már nincs php7-ben.Én meg szinte minden php-s projekthez (ami nem 2 fájlos) a Codeigniter keretrendszert használom, amiben többféle DB driver is használható.
-
Keem1
veterán
válasz
draco31 #39446 üzenetére
Erre a célra szerintem egyrészt kevés lenne a 3B (az Ubuntu miatt), másrészt felesleges erőforráspazarlás.
Egy headless (GUI nélküli) Raspbian tökéletes erre a célra. Nekem ugyan 4-esem van, de többek között torrent is megy rajta. Éjjel nappal be van kapcsolva, egy 1 TB-os Samsung SSD van rajta és közel 10 hónap alatt észrevehetetlen a villanyszámlán (értsd: a villanyszámlámnak 1000 forint alatti kilengése van, de ez korábban is megvolt). Van webes felület pl. qBitTorrenthez. Felesleges izzasztani a vasat egy GUI-s Ubuntuval.És ilyen frankó webes felület van hozzá, titkosított HTTPS kapcsolaton keresztül bárhol elérem, bár sztem ahogy korábban, újra kikapcsolom a nyilvános elérést és VPN-en keresztül fogom továbbra is használni.
-
Keem1
veterán
De, ezeket követtem végig, de a hülye fastcgi megfektette az egész apache-php kombót. Amint leszedtem, minden visszazökkent a helyére, csak épp ugyanott voltam, ahonnan indultam. Ezért kerestem fastcgi megkerülő módszert.
Sztem marad a Docker.39444 golya87
Már kb rávettem magam, hogy ebből Docker lesz, de már nem ezen a hétvégén - fel kéne állni a gép elől. -
Keem1
veterán
Nem az én kódom, átírni meg nem akarom. Egy viszonylag régi web app, amit 1000 éve használtam, kb. azóta nem is frissült, de most épp arra lenne szükségem. A saját webes motyóim 7.x komptibilisek (már egyre kevesebb ugyan, egyre kevésbé használok php-t, hanem szinte mindenre C#-ot). Nem is használnám a végtelenségig, de most pár hónapra kellene.
Azt hittem, ez kb. csak annyi lesz, hogy az apache configban nyitok egy új virtualhostot (amiből jelenleg is több van, phpMyAdmin, SQLite admin, stb.), megmondom neki, hogy "figyelj virtualhost, te most innen fogod a php5-öt használni". De nem... Dockert nem ismerem (kb. tudom mi az, de sose használtam), és nem éles helyzetben, 0 rutinnal, tapasztalattal terveztem nekiesni. -
Keem1
veterán
Srácok, Dockerben lehet két külön php verziót futtatni úgy, hogy egymást ne zavarják? Vagy még inkább úgy, hogy Dockeren kívül lenne a fő php és az alternatív meg Dockerben?
Szerintetek erre a problémámra megoldás lenne a Docker? Ez most jutott az eszembe.
-
Keem1
veterán
válasz
Zirowe #39402 üzenetére
Szerintem nem. És nem a gyári táp miatt, hanem az USB által leadható teljesítmény miatt. Az itt korábban történtek alapján arra tippelek, hogy csak egy ilyen "nagyobb" eszközt (vagy egy HDD, vagy egy SSD) bír el a Pi USB-je, kettőt már nem. Én próbáltam HDD-vel és SSD-vel is, mindkettővel gond nélkül ment, ha csak az egyik volt rádugva, szóval ez nem saját tapasztalat. Én alapvetően SSD-vel használom, de csak egy USB enclosure-öm van, szóval kettővel esélyem nincs kipróbálni.
Erről jut eszembe, láttam ilyen USB type C-s dual 2.5" raid enclosure motyókat, ha később lesz adat C is a Pi-ken, egész jó dolgot lehetne alkotni
-
Keem1
veterán
válasz
oroszlan12 #39355 üzenetére
Igen, működne szerintem, de ahhoz kéne még egy Tv vevő egység a Pi-hez. Szvsz egy magyarországi VPN előfizetés hatékonyabb és egyszerűbb lenne (UPC Horizon Go-hoz).
De a nálam jobban hozzáértők úgyis megmondják a frankót"B" opció: magára a Pi-re egy VPN szerver (OpenVPN), így kintről arra csatlakozva úgy látszódna a web felé, mintha ti is azon a UPC kapcsolaton lennének és így menne a Horizon Go. Bár itt kérdés hogy a VPN, a netkapcsolat feltöltése és a külföldi kapcsolat együtt biztosítana e elegendő sávszélességet a streamhez.
-
Keem1
veterán
válasz
Fecogame #39339 üzenetére
Aha, itt is vannak a cumók. Én kis naiv, azt hittem, minden source ebbe az egy fájlba megy
-rw-r--r-- 1 root root 74 máj 3 14:09 microsoft.list
-rw-r--r-- 1 root root 77 máj 8 2019 microsoft-prod.list
-rw-r--r-- 1 root root 48 jún 15 11:49 php.list
-rw-r--r-- 1 root root 51 jan 30 2020 plexmediaserver.list
-rw-r--r-- 1 root root 187 szept 26 2019 raspi.list
-rw-r--r-- 1 root root 49 jan 22 2020 speedtest.listInnen csak ki kell törölni az adott fájlt és ennyi? Nem fogja hiányolni a csomagkezelő?
-
Keem1
veterán
válasz
Fecogame #39335 üzenetére
Ennek örülök, mert kicsit csodálkoztam, hogy ezt az eeprom package-et el akarja tűntetni.
Más... az
/etc/apt/sources.list
fájlon kívül hol tárolja még a rendszer a csomagforrásokat?Nézzétek csak ezt:
Találat:1 http://raspbian.raspberrypi.org/raspbian buster InRelease
Találat:2 http://archive.raspberrypi.org/debian buster InRelease
Találat:3 https://packages.sury.org/php stretch InRelease
Találat:4 https://downloads.plex.tv/repo/deb public InRelease
Mellőz:5 https://ookla.bintray.com/debian buster InRelease
Letöltés:6 https://ookla.bintray.com/debian buster Release [4.387 B]
Találat:7 https://packages.microsoft.com/ubuntu/19.04/prod disco InRelease
Találat:8 https://packages.microsoft.com/debian/10/prod buster InReleaseA szokásos (sources.list) fájlon belül csak az első van. Honnan szedi a csomagkezelő a többit?
Azt a Plexet el akarom tüntetni, már ezer éve nincs is fent a Pi-n. Meg az Ookla duplából is egyet ki kéne szedni. -
Keem1
veterán
Végső soron minden update kiírja már, bár nem tudom, ezek tényleg mehetnek-e a levesbe..
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
A következő csomagok automatikusan lettek telepítve, és már nincs rájuk szükség:
libgnutls-dane0 libunbound8 rpi-eeprom-images
Ezeket az „sudo apt autoremove” paranccsal törölheti.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített. -
Keem1
veterán
Skacok, valahogy ki lehet listázni, hogy az
apt autoremove
mit törölne, anélkül, hogy tényleg ki is törölné?
Kiírta azapt-get update
, hogy van amit lehetne törölni, de én előtte azért átnézném. Történt már olyan, hogy kitörölt egy olyan függőséget, ami pár egyéb csomagot szakított el az apt-tól, és kézzel a debian.orgról letöltve kellett visszahegesztenem. -
Keem1
veterán
Így van, ez a jó az egészben
Így minden usernek/appnak külön megosztása lehet, nem kell az egész drive-ot megosztani mindenkivel/mindennel.
Pl. a tévém csak a megosztott média folderekhez fér hozzá mind a Pi-ről, mind az én gépemről. Windowsos "home" folder a PC-n is és a laptopon is, mindkét felhasználónak külön-külön. Rugalmas, biztonságos. -
Keem1
veterán
A fentiekből ítélve sanszos hogy egy "s" betűvel kevesebb van, mint kéne
Nálam egy bash script mountolja a windows share-eket, így (több is van, ez az egyik):
mount.cifs "${path_source_storage}" "${path_target_storage}" -o uid=${username},gid=${usergroup},rw,credentials=/home/pi/.cred/pc.samba.cred
-
Keem1
veterán
válasz
blue-ocean #39196 üzenetére
De ehhez miért kellett 5 poszt?
Belefért volna egy jól megszerkesztettbe, thumbnailekkel, kattintásra nyíló nagy képekkel. -
Keem1
veterán
válasz
pungora96 #39066 üzenetére
Te hogy frissítetted 4.2.5-re? Nekem kb. azóta 4.1.5 a verzió, hogy a jelenlegi rendszert felraktam.
Mondjuk nekem nem Dockerben fut, hanem simán a rendszeren, a csomagtelepítővel feltéve.#39068 _q:
Ohh bakker, szóval a hivatalos repo kicsit elavult verziót tartalmaz. Köszi az infót! -
Keem1
veterán
válasz
golya87 #39058 üzenetére
Erre én is gondoltam korábban, hogy home office-ban a tévére kötött Pi Zero-n nézegethetném a Nagiost, csak az a gond, hogy nálunk VPN-en érhető el csak, és nem találtam Cisco AnyConnect-et Raspbianre. Ja, meg Yubikey is kell.
Szóval sajnos a tervemet el kellett engedni, pedig elsőre jól hangzott.
-
Keem1
veterán
Disregard, megoldódott. Valami furcsa okból kifolyólag két domaint is fenntartottam (szerintem mikor teszteltem), aztán csak az egyikhez készült végül SSL cert, így az lett meghosszabbítva. Érthető okokból persze hogy nem érvényes a másikhoz a tanúsítvány, hisz nincs is.
My bad... -
Keem1
veterán
Srácok, mi a legegyszerűbb módja a Let's Encrypt tanúsítvány megújításának?
Ahogy látom, a
sudo certbot renew
nem elég, mivel bár az előző tanúsítvány egyébként még nem járt le, a lefuttatott renew után már érvénytelennek találja a chrome.
Kell még valamit kézzel tennem, hogy jó legyen?
Apache a webszerver. -
Keem1
veterán
válasz
BalanceR #38775 üzenetére
Parancsként:
cat /proc/meminfo | grep MemAvailable | awk '{print $2}'
Vagy változóként:
$(cat /proc/meminfo | grep MemAvailable | awk '{print $2}')
Kiíratás pl:echo $(cat /proc/meminfo | grep MemAvailable | awk '{print $2}')
Szerk: közben javítottam, mert a teljes memóriaméret volt eredetileg
-
Keem1
veterán
válasz
wassermann #38753 üzenetére
Ha már itt tartunk... a "lekapcsolt" állapotából vissza lehet hozni? Vagy csak áramtalanítással?
-
Keem1
veterán
válasz
t72killer #38744 üzenetére
De miért kéne leállítani? Nálam a P4 éjjel-nappal megy, akkor is ha nem vagyok itthon. Utoljára 27 napja volt újraindítva, mert valamit felraktam rá, és egyúttal egy tisztító újraindítást is eszközöltem.
Az általad mért eredménnyel óránként 10 fillér energiát fogyaszt ("kikapcsolva")
Ez egy hónapban 72 forint.
Én az enyémet nem mértem, de 15 wattos a tápja. Az a rendkívül szélsőséges eset, ha 0-24-ben csúcsra járatva üzemelne, akkor az kb. 10 kW egy hónapban, nagyjából 5-600 forint. Hangsúlyozom: állandó csúcsra járatást és a tápról maximális áramfelvételt feltételezve. Hát ez biztos nincs így. 500 forint. Egy havi fizetés egytized százaléka (0,1%). -
Keem1
veterán
Nem a sebessége, hanem a mérete miatt lenne jó.
Ugyan nálam rendszer még nincs rajta, de SATA-s SSD-m van, a gyakorlati 400 MB/s körüli sebesség bőven jó egy Pi-nek. A SATA-val az lenne a baj (a laptopokéhoz hasonló kábel nélküli csatlakozás megvalósításával), hogy jóval nagyobb maga a drive a Pi méreteinél. -
Keem1
veterán
Az eMMC-vel nem csak ez az egyedüli "probléma". Attól eltekintve, hogy gyorsabb, mint az SD, a célja még ugyanaz. Médiafájlok tárolása. Valószínűleg egy 4K videót kellő sebességgel kiír, de egy rendszer üzemeltetésekor keletkező adatváltozásokat ez sem tud igazán megfelelő sebességgel kezelni.
Szerintem valamelyik későbbi generációban elérhető lesz a kártyafoglalattal átellenben a Pi alján az NVMe csatlakozó (az sem kizárt, hogy nem az alapváltozatban, hanem valamelyik extra kiadásban), amivel már kellően kicsi, kis fogyasztású, ám nagy kapacitású és teljes értékű SSD csatlakoztatható a mostani megoldásnál kényelmesebben (az USB-s külső ház, amiben az én SATA SSD-m van, tök jó, de nem kifejezetten kényelmes), az SSD minden előnyével együtt (TRIM, SMART, kiemelkedő sebesség rendszer alá is).
A Pi túlsó szélére kitett NVMe csatlakozóval bőven belefér egy 80 mm hosszú SSD, és a vastagsága (amennyivel magasabbra kell beépíteni egy házban) is csak alig fog növekedni emiatt. -
Keem1
veterán
Ezért lenne jó egy scriptekkel teletolt client-side-app helyett inkább egy PHP+MySQL+Apache webszerverről (akár távoli tárhelyen, akár helyben, LAN-on egy külön szerveren) megjelenített kész "pure" HTML, amit a webszerveren PHP állít elő és küld a kliensnek (Pi).
Ha előttem állna ez a harci feladat, én kb. ilyesmiben gondolkodnék.
"Tudtommal HDMI + USB kapcsolattal. Elég sok touch-os HDMI kijelzőt lehet kapni Pi-hez."
Igen, ezt kb. sejtettem, de nem nagyon találkoztam még ilyennel (ami nem egyenlő azzal, hogy nem is létezik). -
Keem1
veterán
Én is egyetértek a többiekkel, egy helyesen bekonfigolt Pi wifin keresztül simán megoldja, a többi már inkább programozás (szintén nem lehetetlen, csak ma divat inkább erőből hardvert tolni valami alá, mint okosan programozni).
A Pi üzembiztonsága Raspbiannal példás, nálam hetek óta megy (kikapcsolás/újraindítás nélkül, egyébként pedig hónapok óta), rengeteg időzített feladat (backupok, adatgyűjtés, bizonyos weboldalak feltérképezése, róluk szükséges adatok statisztikai gyűjtése), néha webes felületen ránézek, de példásan teszik a dolgukat a taszkok.
Amiben nem vagyok biztos, de ebben a többiek majd állást foglalnak, hogy egy nagyobb, HDMI-s érintőmonitor vajon hogy viszi át az inputot (érintések). A Pi-nek van saját touch-os csatija erre, de tudomásom szerint kicsi, elég kezdetleges touchscreenek vannak rá.
-
Keem1
veterán
válasz
cog777 #38620 üzenetére
Sokkal gyorsabb, mint az SD kártya. Memory -> SSD nálam 360-420 MB/s, LAN-on keresztül 80-110 MB/s.
Én nem bántam meg az SSD-t, bár az enyém SATA3-as egy USB3 házikóban (Samsung 860 Evo 1 TB).Ja várj, azt nem tudom, hogy ez igazi SSD-e. Ehhez próba vagy teszt kéne. Keress a neten hozzá write/read teszteket. Ha ilyen 300 MB/s (megaBÁJT per sec) értékeket találsz, akkor igazi SSD.
-
Keem1
veterán
válasz
BalanceR #38593 üzenetére
Jah, ez nem BT, persze, ez biztos jobb hatótávú.
Persze, a fentiekre úgy reagáljatok, hogy egy szóval nem mondom, hogy Piből ezeket ne lehetne megoldani. Biztosan meg lehet. De nekem nem érné meg. Van Miboxom is, van Pi-m is (kettő, az egyik direkt barkácsolásra), de az a kényelem, amikor egy nehéz nap után beülök a fotelbe a Mibox+TV elé, barkácsolás nélkül, az nekem megért anno ákcijósan 16 lepedőt.Tehát ne úgy nézzetek rám, mint aki elrontja a játékot, eszemben sincs. De én ezt tuti nem barkácsolnám össze. Mást igen.
-
Keem1
veterán
válasz
shtirley #38590 üzenetére
Így van, egyetértek. Android TV-t futtató boxokat épp ezekre találták ki, ráadásul ezen eszközökön DRM kulcsok is vannak, amikkel nagy felbontásban megy az HBO Go, Horizon Go és a Netflix (kulcsok hiányában, bármilyen eszközön asszem' csak SD felbontás érhető el).
Kizárólag médiafogyasztásra, főleg internetes stream (ugye a DRM kulcsok), de akár NAS-lejátszásra is inkább egy Android TV-s box, pl. Xiaomi Mi Box S, ~20k és kicsomagolás után kb. 30 másodpercen belül már filmet játszik, BT-s távirányítóval (imádat a BT-s távirányító, Spotify-lejátszáskor a konyhából is megy a hangosítás-halkítás).Nagyon jó a Raspberry Pi, de vannak olyan alapfeladatok, amikre egy céleszköz messze jobb és kényelmesebb... Nyilván kivéve azt az esetet, amikor az olcsó, kulcsrakész eszköz helyett az ember jobban szeret kísérletezni, és nem baj, ha a kész megoldással ellentétben csak rögös út visz a végeredményhez, és még esetleg drágábban is.
-
Keem1
veterán
Nekem is voltak nem számottevő anomáliák újraindításkor a qBitTorrenttel, én ezt úgy hidaltam át, hogy:
- letiltottam a service auto-startját (újraindításkor nem indul el magától)
- cron-ban a @reboot paraméterrel indítom el a service-t
- éjjelente éjfél után cronnal újraindítom a service-tEz nekem megoldotta minden problémámat. Hangsúlyozom, csekély problémák voltak: néha "missing files"-szerű hibaüzenetek jelentek meg és csak kézi indítással seedelt tovább. Ezek így elmúltak.
-
Keem1
veterán
Igen, ezt szinte sejtettem, hogy ez local network szintjén decentralizált (alapesetben).
De ha jól értem a Pihole egy DNS szerver a Pi-re, ugye? De megy headless Raspbianon is? Nekem nincs ablakos felületem, mivel szerverként tekintek a Pi-re (file, média, meg időzített feladatok).
Utánaolvasok, csak még egy kérdés: ha bármikor szükségem lenne rá, akkor a Pihole munkája bármikor kikapcsolható, majd utána vissza úgy, hogy kb. semmi nem szenved hátrányt? Szeretem a Pi-n azokat a szolgáltatásokat használni, amik nem nőnek bele a rendszerbe, hanem ha úgy gondolom, tét nélkül ki tudom kapcsolni (és ugyanígy vissza), persze nyilván akkor az adott feladat nem fogja szerepét ellátni. Ugyanígy van ez a Samba-val, a MiniDLNA-va, az Apache-csal, stb.Amúgy ezek után már félve merem elmondani, hogy egyébként szerverekkel (is) foglalkozom a munkahelyen
, de mentségül szolgáljon hogy nem ilyen területen. Felhő szolgáltatásokat üzemeltetünk.
38453 ReFleXx:
Valójában ez részben megoldotta a problémát, de nagyon nagyon látszik, hogy ez a probléma megerőszakolása. Ugyan SSH/ping esetén így már megtalálja a Pi-t a gépem, de pl. nem működik a Network Discovery és a shared folderek is néha nem találnak magukra. A ping is hol működik, hol nem, még egy adott sessionön belül is. A korábbi, egyértelmű és pontos LAN-IP megfeleltetés idején ezek az anomáliák nem voltak. Ment a network share, discovery, ping, ssh, minden, tökéletesen, külsö beavatkozás nélkül. Csak annyit csináltam még installáláskor januárban, hogy fix IP-t adtam a Pi-nek (a dhcpd.conf-ban) és megadtam a ma is használt hostnevet (pistacio). És ezek után egészen kb. másfél héttel ezelőttig minden ment rendesen. De akkor valami történhetett, mert elszaródott az OpenVPN-em, amit szintén nagy nehézség árán hoztam vissza. -
Keem1
veterán
Mi van DNS-nek beállítva?
Hol? Pi-n? A PC-ken automatikus minden (annyi különbséggel, hogy a routerben tartósbérlet van az eszközök ip címéhez beállítva - dinamikus, de ugyanazt osztja ki újra és újra). A Pi-n annyi a különbség, hogy az eth0 ip címe statikus. DNS beállításokhoz nem nyúltam, de a gép gigabit lan adaptere szerint kettő van, az egyik a routeré, a másik valami ismeretlen 0.0.8.0 IP (ez a másodlagos DNS, de fogalmam sincs, ez mi).+Írtam hogy tegyél fel egy pi-hole-t, és az legyen a dhcp
Sajnos odáig még nem jutottam elAnnyi még, hogy most valami meglepin vérszemet kaptam. A céges Lenovo az IPv6-tal azonosítja a Pi FQDN-jét, így a PC-n is visszakapcsoltam az IPv6-ot (nagyon régen valami anomália miatt kivettem a Windowsban a pipát az IPv6 mellől), egyelőre vegyesek a dolgok. A ping továbbra is a wifis IPv4-et keresi, SSH-n IPv6 alapján megtalálja, valamint a hálózati megosztások is visszajöttek a Network Places-ben.
-
Keem1
veterán
Tévedtem, továbbra se működik.
Gyerekek, megőőőőrülök. Kikapcsoltam a wifit, most semmi nem látja hostname alapján a Pi-t. Érthetetlen, 7 hónapig így is minden rendben volt.Ha a gépem hosts fájljában átírom, akkor megvan az FQDN-IP feloldás, de pl. a hálózati helyek között nem látszódik kikapcsolt wifivel. És a ping is fura, fele jó, fele nem (Packets: Sent = 2, Received = 2, Lost = 0 (0% loss)).
Szóval egyelőre kiirthatatlanul összenőtt az FQDN a wifi IP címével.Valaki jártas nagyon-nagyon hálózatokban? Egy routerrel összekapcsolt minihálózatban hol történik a DNS névfeloldás? A routerben kellene, nem? Vagy ha nincs dedikált DNS szerver, akkor lehet hogy decentralizáltan, pl. minden hálózatra kapcsolt gép körbeküldi az IP-FQDN párosát? Csak azért, mert az előbbi esetben a router lenne a ludas, az utóbbinál meg a Pi... ez pedig nagyon nem mindegy,
Ping IP-vel:
Pinging 192.168.0.190 with 32 bytes of data:
Reply from 192.168.0.190: bytes=32 time<1ms TTL=64
Reply from 192.168.0.190: bytes=32 time<1ms TTL=64Ping FQDN-nel (mindenáron a wifi IP-jét keresné):
Pinging pistacio [192.168.0.191] with 32 bytes of data:
Reply from 192.168.0.220: Destination host unreachable.
Reply from 192.168.0.220: Destination host unreachable. -
Keem1
veterán
Nos, a router volt a ludas nálam. Úgy oldottam meg, hogy a tartósbérlést kivettem mind a wifi, mind az ethernet ip címéről (tehát a router simán magától óhajt ip-t osztani), de a pi-n fix ip-t konfiguráltam (ami megegyezik a korábbi ip címmel).
Így most jó.Fos UPC ConnectBox
-
Keem1
veterán
válasz
azbest #38432 üzenetére
A routeren mindennek tartós bérlete van (értsd: dinamikus IP, de MAC alapján mindig ugyanazt osztja ki mindennek), a tévétől kezdve az összes telefon, tablet, pc, pi-k (4 esetén wifi, lan), de hostnevet nem lehet.
A gépemben is beállítottam a hosts alatt a lan ip-t, de mégse történik semmi...
Most kikapcsoltam a wifit...ami azért nem jó ötlet, mert ha elmenne itthon a net, akkor van itthon egy mifi is egy digis kártyával, és minden itthoni eszközön be van állítva, bekapcsolom a mifit, és 1-2 percen belül minden ugyanúgy kap netet, mint azelőtt.
Most home office alatt nem egyszer előfordult, hogy a UPC kapitulált (ami azért azelőtt nem igazán volt jellemző). -
Keem1
veterán
Srácok, helpre lenne szükségem.
A Pi 4-nek két IP-je van:
- eth0 xxx.xxx.xxx.190
- wlan0 xxx.xxx.xxx.191Eddig a hosztnév (ha a kábel be van dugva) egyből az ethernet címet azonosította. Most viszont a wifi átvette az uralmat, a hosztnév az ő IP-jére mutat, pl. a fájlmásolás (\\pistacio\megosztas) wifi sebességre csökkent. SSH szintúgy. Ha direktben az ethernet IP-jével hivatkozok a megosztásra, a másolás sebessége ugyanúgy a gigabit etherneté, ssh pi@lanIP szintén működik.
De én szeretném visszakapni a hosztnévhez az ethernet IP-jét. Hogy tudom?
Annyit csináltam, hogy az /etc/hosts-ba felvettem egy bejegyzést így: ethIP hostname. De no effect.
Egyébként ha a wifit kikapcsolom, helyreáll a rend, azonban korábban mindaddig, míg a kábel be volt dugva, a hosztnév a lan ip-re mutatott, és csak akkor a wifire, ha a kábelt kihúztam.
-
Keem1
veterán
válasz
akos86 #38414 üzenetére
Huhh.. Az durva. Szerintem kábel vagy router oldalon lesz a bibi. Cat 5 kábelt használsz? Én konkrétan megabájtban többet mérek (110 MB/s, az olyan 800 Mbit/s).
#38416 akos86:
Mivel mérsz? Egyrészt ha nem azzal, netsebességet próbáld meg a Speedtest CLI-jával, illetve ha van másik gigabit lanos eszközöd (pl. Windowsos PC), akkor Pi-n keresztül a dd paranccsal (én mértem PC SSD - Pi RAM és Pi RAM - PC SSD irányba is, az mindkét esetben olyan 122-125 MB/s, tehát ez a gigabit kapcsolat gyakorlati felső limitje).
Mindkét tesztet érdemes lefuttatni. Ha ezeknél is bebizonyosodik az alacsony sebesség, lehet tovább menni, hisz maga a hálózat jelenlegi formájában a lehető legbiztosabban ki lett maxolva. -
Keem1
veterán
Ennél nagyobb feladatod sose legyen
Ha már nagyjából/teljesen belaktad a rendszert és esetleg a telepített torrentet is kipróbáltad (mondjuk egy Raspiban telepítővel) és úgy ítéled meg, hogy rendben működik, átteszed a Pi tárhelyére (SSD/HDD) a kész/félkész letöltéseket, abba a folderbe, amit megadtál (ezért kellett hogy kipróbáld egy tét nélküli, kisebb torrenttel). Majd mintha nulláról letöltenéd, megadod neki az eredeti torrentfájlokat azokhoz, amik folyamatban vagy seed alatt voltak. Ellenőrizni fogja az integritásukat és ott folytatja őket a kliens, ahol abbamaradtak, vagy seedeli.Én qBitTorrentet használok, simán váltok PC és Pi között. Pl. ha elfelejtem Pivel kezdeni a letöltést, PC-n indítom, akkor kilépek a kliensből, várok pár percet, hogy a legutóbbi állapot a trackeren is frissüljön, átpakolom Pi-re, megadom neki újként a torrent fájlt és ott folytatja, ahol a PC abbahagyta.
-
Keem1
veterán
Az apt-get uninstalláláskor magával húzhat olyan csomagokat, amik kellenek a későbbiekben? Ugyanis ma reggel frissítéskor a Pi elkezdte frissíteni a VLC-t, ami tök jó, de én nem használok desktopot, megszakítottam, uninstalláltam. Közölte is, hogy néhány, már szükségtelen csomagot eltávolít. Oké, bánom is én, vigyed. Na de azóta az apt-get update és upgrade is hiányol csomagokat, amiket külön nem tudok telepíteni, mivel, mindt mondja, a forrás nem található.
Szóval lehet ilyen? Egy biztonságos, hülyebiztos szoftvertelepítés/eltávolítás, ami a Windowsban is elengedhetetlen lenne, leszed olyan pakkot, ami még kellhet?Ja, visszatettem a VLC-t, de az a 3 package ugyanúgy hiányzik.
-
Keem1
veterán
válasz
azbest #38385 üzenetére
UPC, de most a home office időszakban náluk is voltak/vannak anomáliák. Eddig abban a tudatban éltem, hogy a UPC hálózata a legstabilabb, állandóan 300 Mbit fölötti sebességet, 6-8 ms pinget mértem. De mióta haza kényszerültek az emberek, a törékeny egyensúly megborult. A céges VPN azonnal elkezdett szakadozni.
Pedig az tutira megfelelően van méretezve, mi, a kritikus rendszerekhez hozzáférni jogosult alkalmazottak mindig is VPN-en (+hardverkulcs) keresztül dolgoztunk, ez nem is az a VPN szerver, amit a home office-os mezei irodai dolgozók használnak.
Szóval itt is tuti a UPC lehetett a ludas.
-
Keem1
veterán
Igen, elképzelhető hogy a router volt a ludas.
Egyik kliens se működött. Egy olyan napi rendszervisszaállítás se oldotta meg a problémát, amely napon a logok szerint bizonyítottan használtam a VPN-t, hibamentesen.
Így nem maradt más, mint gyanakodni a routerre.
Mindegy, megy, köszi srácok, a segítséget és a türelmet is hozzá(m). -
Keem1
veterán
Srácok, ma reggel tönkrement az OpenVPN-em, és ez idáig, este fél 10-ig nem sikerült helyrehoznom. Nem tudom az okát, nem piszkáltam. De egy iso visszaállítás se segített.
Megnéztem visszamenőleg az összes létező logot, a korábbiak gyönyörűek, tiszták, kivehetők, mikor csatlakoztam a VPN-hez.
Most két dolog gyanús:
- a service státusza: Active (exited), de ennyi, nincs hibaüzenet. Azt nem tudom, hogy mindig exited volt-e, de elvileg maga a service megy, hisz ahogy kapcsolódni próbálok, mennek a hibaüzenetek a logba. De a kliens egy idő után elszáll timeouttal
- a logban most tele vagyok a debugban látható hibaüzenetekkel, rengeteg van belőleAz a durva, hogy egy tegnapi iso mentést egy másik memóriakártyára visszállítottam, de nem oldotta meg a problémát.
Túrtam a netet, megoldást keresve, de nem találtam.Bárkinek bármilyen ötlete esetleg van, hogy mi történhetett és hogyan hozhatom vissza? Sajnos ez most nagy balszerencse, mivel távolról is szükségem lenne a Pi-re, gyakorlatilag erre építettem egy komplett infrastruktúrát.
-
Keem1
veterán
Srácok az alábbi crontab parancs átalakításában szeretnék segítséget kérni:
find /media/ssd/Backup/pi_shrink/ -type f -name "*_*.img" -mtime +3 -exec rm -f {} \;
A parancsban lévő folderbe ment a P4 és a Zero is az összefoglalóban lévő script segítségével, és a fenti parancs segítségével törlöm a felesleges mentéseket.
A backup fájlok névkonvenciója:
eszkoznev_YYYYMMDD.img
A 3 napon túli mentések törlődnek. Na de ha pl. a Zero nincs bekapcsolva több napig, az összes mentése törlődik.
Amit a parancsban szeretnék megfogalmazni: "töröld a 3 napnál régebbieket, de a legutolsó (legfrissebb keltezésű) minden esetben maradjon meg, akármilyen dátumú is"
Tegyük fel, hogy van 5 mentésem
- január 5
- február 12
- február 20
- március 1
- április 9
Az én jelenlegi parancsommal mind törlődne, de amit szeretnék, ott az április 9. megmaradna.Előre is köszi!
-
Keem1
veterán
válasz
Predator2 #38339 üzenetére
Xiaomi Mi Box, kb 20 ezer forint. Házimozi, rádió, Spotify, stb célokra sokkal jobb mindennél.
Android TV rendszert futtat, a megfelelő app segítségével irányítható telefonról (Spotify király), Bt távirányító (konyhából is működik).A raspberry pi nem igazán erre való, az inkább saját barkácsoláshoz, fejlesztéshez, legalábbis ilyen célra. Ide kulcsra kész és olcsóbb, gyorsabb, stabilabb, bevált a céleszköz.
-
Keem1
veterán
Srácok, valaki telepített már sikeresen Pi-re OpenLDAP szervert? Hiába teszem fel, adom meg az alap paramétereket, plusz az admin jelszót, azt mondja, hogy egyrészt rossz a jelszó, másrészt létre se jön az alap adatbázis a megadott domainnel.
Ha kézzel szerkesztem pl. a jelszót a fájlban (telepítés után benne se volt), akkor se fogadja el. -
Keem1
veterán
válasz
lotuska #38315 üzenetére
Nem jó ötlet, ha a tévét fájlként akarod rávenni, hogy elérje a filmet
Lehet, de hát minek, ha médiafolyamként is megoldható, kevesebb dolga akad a tévé szoftverének.
A Samba megosztásokat is hagyhatod, más eszköznek jól jöhet. Nálam elérhető a filmes folder médiaként és rendesen network share-ként is. Minden eszköz érje úgy el, ahogy neki a legszimpatikusabb.
Ja, persze ez csak akkor működik, ha a tévéd DLNA-kompatibilis (az én 2015-ös Samsungom az), de ez esetben az egyik legjobb és legelegánsabb megoldás.
-
Keem1
veterán
válasz
golya87 #38306 üzenetére
Ez attól függ, mármint az Adblocker detektálásától... Ha a reklám letöltődését figyelik (doublecheck), akkor mindegy mivel blokkolsz, észre fogják venni.
Magát a reklámblokkolást többféle módon kísérlik meg detektálni, így a blokkolás elrejtése is ezekhez igazodó, többrétű eszközöket kíván.
Találkoztam már olyan oldallal, ami az Adguard DNS általi blokkolást észrevette, más oldal viszont nem. -
Keem1
veterán
válasz
cibere11 #38283 üzenetére
Én így próbálnám meg, de majd valaki megcáfol, ha a gyakorlatban nem működik:
- SD kártya gépbe
- Rufus-szal ISO mentés gépre az SD-ről
- Rufus-szal ISO írás SSD-re (ha USB 3.0-s házban van, elvileg cserélhető adathordozónak látja)
- Bootolás SSD-ről, majd raspi-config segítségével partition extend.A hiba lehetőségét fenntartom, nem próbáltam, de én megpróbálnám,
-
Keem1
veterán
válasz
BalanceR #38207 üzenetére
Ez az egyik legjobb leírás. Van rá, csak nem package-ben, így a leírásban az is benne van, hogyan kell "külső" forrásból telepíteni.
Eléggé szájbarágós, menni fog. Ha valahol elakadnál, akkor meg itt vagyunk, bedobod az elakadásod paramétereit, és vagyunk itt páran, segítünk (persze nem elsősorban én, hisz én is kezdő vagyok).
-
Keem1
veterán
"Amúgy miért nem biztonságos az ftp?"
Gondolom, mert nem titkosított. Én is csak a megváltoztatott külső porton figyelő SSH-t meg az OpenVPN-t engedtem ki a routeren. Bármi, ami nekem kell és nem SSH, azt VPN-en intézem. Így FTP se kell, hisz elérhető a samba share.
Én se használnék otthoni szerverhez FTP-t. Azt inkább csak professzionális célra, dedikált FTP szerverhez, ami alapból hardveres tűzfal/proxy/bástyaszerver mögött pihen.
-
Keem1
veterán
válasz
UberMutant #38167 üzenetére
Sajnos a Zero már megvan, amikor vettem, sehol nem volt készleten a ZH, amin van presoldered header.
Köszönöm a hasznos választ.
Ez esetben vagy megveszem legkevesebb 2 fontért (plusz szállítás) a forrasztásmentes headert, vagy 1 dollárért a forrasztandót és keresek valakit, aki beforrasztja. -
Keem1
veterán
válasz
atesss #38160 üzenetére
és #38163 cigam
Igen, sajnos kicsit én is tartok attól, hogy a kontakt nem lesz jó, még ha esetleg látszatra bele is szorul annyira. Ha nagyon negatív akarok lenni, félek attól, hogy később kábelezésnél jönnek hibák, amiknek nem fogom megtalálni az okát.
Két ok van, ami miatt nem szeretném forrasztani:
- a Zero-t mindenféle mókolásra vettem, és nagyon frankó, hogy egy fél bankkártya méretű, kb. kétféle kiterjedéssel. Zacsiba teszem, zsebre vágom. Ez a beforrasztott headerrel elvész.
- nem tudok forrasztani: régen csináltam, sokkal nagyobb érintkezőket, és eszközeim sincsenekAlternatíva:
Találtam a Pimoroni-n solderless headert, amit kalapáccsal kell beb*szni a helyéreA kivehetőség itt is elvész, viszont forrasztás nélkül meg lehet oldani. Igaz, egy 1 dolláros header helyett lesz 7 dollár - jó drága
-
Keem1
veterán
Skacok, tudja-e valaki, hogy a Zero-hoz a külön kapható tüskesort kötelező-e beforrasztani? Nagyon bízom benne hogy nem.
Én józan ésszel úgy gondolnám, hogy alapvetően a tüskesor maga beleszorul annyira, hogy az érintkezéssel ne legyen probléma, de ettől még kihúzható maradjon. Nyilván tudom, hogy stabil, mozgás, hordozás stb. esetén is benn maradó kötést a forrasztás ad, de nekem csak asztalon kellene annyira erős tartás, hogy az érintkezéssel gond ne legyen, de a "munka" végeztével a tüskesor kivehető maradjon.Szerintetek?
-
Keem1
veterán
válasz
Adiking #38136 üzenetére
Neee.. ne is akarj Windowst, ez nem az. Ez nem x86-x64. Ha megy (menne is), nem az, amit te megszoktál. Ennek a rendszere a Raspbian, azon támogatott minden hivatalosan, ezen a rendszeren dőlhetsz hátra, hogy ami Pi-vel megcsinálható, azt meg is lehet valósítani. Ami Raspbian alatt nem megy/működik, arra a Pi nem való.
Hidd el, ezen az eszközön nem is akarnál Windowst. Nem arra való, amire egy Wines gép.
-
Keem1
veterán
Skacok, mi a legjobb mód arra, hogy Linuxon (Ubuntu) loginkor az Ubuntu-s useremmel és groupommal (uid, gid) mountoljak egy Pi-n lévő share-t? Egészen konkrétan a Pi-s home folderről lenne szó.
Tehát:
- Ubuntus user: miska:users -> mount ... uid=pista,gid=users
- Ubuntus user: pirike:users -> mount ... uid=pirike,gid=usersÉrtelemszerűen az adott user home folderét mountoljuk (bár lehet hogy ennél elég az, hogy //szervernev/homes).
Ugyebár az fstab nem jöhet szóba, hisz az még a login előtt lefut. Hol érdemes user-independent módon megoldani?
Preferálnám a tényleg független implementációt, akár szkriptként, változókkal. De login után azonnal megjelenjen a shared folder. -
Keem1
veterán
válasz
atesss #38046 üzenetére
Ja, vagy úgy.. Arra ez a fajta megoldás tényleg fölösleges volna. Akkor erre inkább egy strapabíróbb SD kártya célravezetőbb lehet. (hangsúly azon, hogy lehet, sem erre a célra, sem ilyesmit nem használok)
Mindenki másnak:
Skacok, hogy tudom egy bőséges folderen megváltoztatni csak az "others" jogosultságait? Mint ahogy achmod +x -R /erre
végrehajtásjogot ad mindenkinek, de a többit nem piszkálja, úgy én is csak az others jogait akarom változtatni az owner és a group békén hagyásával (konkrétan minden jogot elvenni az others-től).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Reklámblokkolók topikja
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- iPhone topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kedvenc zene a mai napra
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen légkondit a lakásba?
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Redmi Note 13 4G
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX5070 12GB!
- Gamer PC , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB 3200MHz , 512GB NVME , 1TB HDD
- Eladó Konfig Ryzen 7 9700X 32GB DDR5 1TB SSD RX6900XT 16GB!
- Eladó Gamer PC i7 14700, RTX 5070, 32 GB 6000mhz RAM, Vizhűtés, 850W 80+ Táp, 2 év Garanciával
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged