- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Extra erő egy gombnyomásra - Engwe EP-2 Boost
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Froclee
őstag
jogosultsági problémára gondolok. milyen nas? amúgy ha mappába vannak a filmjeid, akkor ezt bepipáltad? movies in separate folders
a name convention-ökről itt tudsz olvasni, de amúgy nagyon el kell cseszni valamit hogy ne ismerje fel egyből. év számot is csak akkor kell mögé írni, ha ugyanabból a filmből több is van (pl remake-ek)
-
Celtis
veterán
Először is kipróbálnám helyi HDD-ről. Elképzelhető, hogy a hálózati pufferelési gond.
A másik lehetőség, hogy lejátszás közben nyomsz egy "O" betűt, vagy a távirányítón az Option gombot és megjelenik a kodek info. Sok mágikus szám, de pl. az kideríthető belőle, ha kiürült a buffer. -
Celtis
veterán
Video/lejátszás menüben
Amikor rálépsz egy menüpontra akkor alul írj egy kis magyarázatot. Olvasd el. A képernyőt kell a filmhez igazítani és nem fordítva.
Az a baj, hogy folyamatosan változik a neve a beállításnak. Meg talán platformonként is más. Nekem most pont nincs bekapcsolva Pi, de találd fel magad ez alapján.
-
dugesz77
őstag
Mert akkor pont ,hogy a 24Hz filmet fogja neked átkódolni a tvn alapból beállítottra mondjuk 60Hz-ra. Egyszerű betöltesz egy alap 1080p/24 Hz BD ripet. Tv-knél szokott lenni info gomb. Ha nem azt írja ki a tv,hogy 1080/24 akkor nem kadencia helyesen játssza le a filmet. Hamar ki lehet szúrni pl. svenkelésnél darabos a mozgás.
-
dugesz77
őstag
Rendszer/Beállítások/videó/Lejátszás.
Vigyázz a Lejátszás szinkronizálása a megjelenítőhöz ne legyen bejelölve.szasanyi Windows alól nem látszik. Bár nem tudom nálad,hogy van a hálózatban de windows alól a Hálózatok alatt nem látszik véletlen a pi mint másik számítógép OPENELEC névven? Úgy eléred a mappát.
-
-
Celtis
veterán
Csak akkor irányítja, ha a Pi képét nézed a TV-n.
A Filmek menüpont maga a médiatár. Ahhoz hogy itt lás valamit, a Videó/fájlok menüben hozzá kell adni forrást, ahol a filmjeid vannak. A forrás megadásnál be kell állítani a "scrapert".
Egészen biztos, hogy ezek le vannak írva a linkelt oldalon.Ha rám hallgatsz először letöltesz egy scrapert (kiegészítők/információ szolgáltatók/film információ). Vagy a Themoviedb vagy az universal movie scraper. Ezután ezt állítsd be nyelvek, források, stb. És csak ezután adj hozzá forrást itt kiválasztva a felkonfigurált scrapert.
Ha így teszel, azonnal nekiáll letölteni a borítókat és tartalmakat. -
Celtis
veterán
Szerintem tanulmányozd kicsit a KODI használatának alapjait, hogy ne kelljen mindent külön megkérdezned.
-
dugesz77
őstag
5w a teljes fogyasztása ha 100% megy a 4 mag. Nézd meg a Rendszer/rendszerinfo/hardver részt mennyire van kihajtva az a proci. Szerintem kár vele foglalkozni. Sokunknál állandóan megy és kész.
Videóknál amikor komplett könyvtárat adsz hozzá akkor a végén kérdezi,hogy mit tartalmaz a mappa(tartalom megadás). Beállítod,hogy filmeket és automatán lehúzza hozzá az összes borírót , kutyafület. Főmenüben megjelenik a filmek menü. Ott már médiatárban lesz minden.
-
Ha van két mSD-kártyád, akkor kb. semmiből nem áll mindkettőt kipróbálni.
Magára a PI-re ugyanis nem települ semmi, maga a rendszer a kártyán van, azt meg szabadon csereberélheted.Nem tudom, milyen tesztverzióról beszélsz, nálam ez jelenik meg legfrissebb buildként.
MaCS
-
Használd nyugodtam az OpenELECet, tényleg nincs Számodra különbség -- én megszoktam az OSMC-t, ennyi az egész. A jelek szerint itt most többen elekeznek, több támogatást kaphatsz.
PI2-ből egyféle van, ha PI2-es a letöltött image, nem nyúlsz mellé.
A BD 3D ISO-rol fogalmam sincs.
MaCS
-
dugesz77
őstag
Hát azért erre azt hittem nem kérdezel rá.. " OSMC-t honnan töltöm?"
Nem nagy dolog de egy keresés megoldotta volna.
Túlpörgőd ezt az egészet. Egy sd kártyát beraksz a pc-be 3 db kattintás,majd a kész sd kártyát berakod a pi-be. Mire elindul a rendszer. 3D a múltkor ki lett tárgyalva,keress vissza. -
A NAS is egy számítógép, mindkettőn meg kell csinálni a megosztásokat, hogy a hálózaton a többiek, pl. a PI láthassa a megosztott mappák tartalmát.
Az alkalmazott fájlrendszer csak magát a gazdagépet érdekli, ez a hálózatra már nem hat ki. Ami a hálózat számára fontos, az a megosztási protokoll, pl. Samba (SMB, CIFS) vagy DLNA. A Kodi ezeket ismeri.
Az OpenELEC és az OSMC Debianra telepített Kodi-rendszerek, eleve a Kodi interfészével indulnak, tehát tulajdonképpen csak a médialjátszót látod belőlük, nem kell ügyeskedni.
Szerintem tedd fel valamelyiket a PI-re (nekem az OSMC jobban bejön, de használati értékben különbség nemigen akad, legfeljebb az alternatív repository-juk más, az interfészt meg úgyis a Kodi adja, amit aztán le is cserélhetsz), és amikor már látod, hogy mi a helyzet,akkor érdemes továbbkérdezni. Innentől ugyanis már a konkrét használat részleteiről van szó, amit nem sok értelme van látatlanban kitárgyalni.
WP-nal kapcsolatos ismereteim sajnos nincsenek.
Figyelni főleg arra érdemes, hogy a megfelelő buildet tedd fel stabil és gyors kártyára, és használj jó tápegységet a PI-hez.
Ha beindult a rendszer, lapozgasd egy kicsit a felületet. A beállításokat a jobb PROGRAMOK fül alatt találod, kezdj ott!MaCS
-
dugesz válaszához kiegészítés:
A hálózati médialejátszás úgy történik, hogy az adott tartalomtípus )filmek, sorozatok, zene, képek, stb.) füleinél a fájlok menüpontban beállítod a forrást, forrásokat. (Ha elakadnál, nyomd hosszan a menüpontot!)
NFS, DLNA, Samba, mind mehet, a DLNA régebben nekem problémám volt, úgyhogy Sambát használok.
Az így betallózótt forrásokat tett médiatárba, ő majd szépen elrendezgeti őket.Ha még nem lett volna: ha Androidot használsz, próbáld ki a Yatsét, minden távirányítót kenterbe ver a tudásával.
MaCS
-
dugesz77
őstag
Ha csak média lejátszónak fogod használni akkor nem kell telepíteni. Elég egy OpenELEC képfájlt kiírni . De ott az osmc és a Xbian is azok is 3-4 kattintás és megcsinálnak mindent a saját telepítőjükből. Szerencsére sok mindent felismer a rendszer. Most egy Logitech k400r és egy tp-link tl-wn721N wifi adaptert dugtam rá próbaképp és mind a kettő tökéletesen felismeri, nem kell telepíthetni hozzá semmit.
-
psg5
veterán
Sziasztok!
Elnézést, az előző hsz törölhető, mobilról nagyon nem sikerült beírni rendesen.
Szóval megjött a Pi
Holnap érkezik a microsd.Kérdéseim mielőtt nekilátok:
1., A két videó alapján megcsinálnám a telepítést, azonban azt nem tudom, hogy egyáltalán a Raspbarien-t is kell-e telepítenihó ha kizárólag médialejátszóként használnám a PI-t?
2., Még kellene egy leírás, hogy mit kell majd állítani, telepíteni, hogy a lejátszást NAS-ról (pár napig PC-ről) oldom meg lan-on keresztül.
3., Esetleg videó vagy pontosabb leírás hogy a 3d iso lejátszáshoz miként kell telepíteni a tesztert vagy nem is tudom már mi a pontos neve.Természetesen visszaolvasgatok, mert már volt róla szó, de megköszönném egybegyűjtve, támogatván a topikra egy összefoglaló nyitását amiről ha jól emlékszem szintén szó volt.
Köszönet előre is.
-
Beni2360
félisten
A Raspberry PI 512MB-os verziójához általunk javasolt tápegység. 1200mA-es 5V-os -ez nem jó hozzá van erősebb.
Miért a málnáéknál van rendes hozzá való táp.
-
-
cinemazealot
addikt
100 Mbps bitrátájú filmből egy egész estés (2 órás) példány kb. 90 GB méretű. Ha tehát nagyjából ekkora vagy ennél nagyobb videofájlokat szeretnél lejátszani, akkor tényleg aggódhatsz, hogy a 100 Mbps-os hálózatod elég átviteli sebességet biztosít-e majd annak real-time lejátszásához. Amíg viszont 90 GB-nál kisebb fájlokkal van dolgod, valószínűleg nincs miért aggódnod.
A "BD50" tudtommal azt jelenti, hogy 50 GB a filmet képviselő adatmennyiség, és úgy tudom, ez a hétköznapi használatban jelenleg a legnagyobb méret. Az ilyen filmek lejátszása közben legfeljebb az akció dúsabb jelenetek okozhatnak fennakadást, ahol a bitráta kis időre felszalad, de ha a lejátszód elég okos, még jóval előtte be-cache-eli, és akkor nincs baj.
-
-
PpenoO
őstag
Érdemes minél gyorsabb sd kártyát választani. Szemmel láthatóan fürgébb a Kodi, főleg BD50/BD3D iso és borítókezelésnél. Class 10/UHS-1 között is vannak sebességbeli különbségek, a Kingston nem szokott a lista élén végezni. Én javaslom a Samsung/Sandisk 48mb/s kártyákat, ez legyen a minimum. Ha van egy kis extra a tárcában akkor egy 16GB Sandisk vagy Lexmar 95mb/s kártyát nagyon meghálál a málna.
-
-
PpenoO
őstag
Én a házra gondoltam, amit a kitben adnak. Deformálódó, csúnyán fröccsöntött, rosszul illeszkedő műanyag doboz.
Testbuildet feltelepíteni nem nagy kunszt, de szó szerint lépésről lépesre leírni így fejből nem fog menni.
A lényeg, hogy miután a stabil verziót feltelepítetted az sd kártyára Win32DiskImagerrel az openelecet, hálózatra dugtad és elindítottad az Rpi2őt a beállításokban engedélyezni kell az SSH és a Samba hálózati kapcsolatokat.
Ezután egy Win-es gépen ami szintén hálózaton van, megkeresed az Openelec elérést a hálózatok alatt és azon belül fogsz találni egy Update mappát. Ide kell bemásolni a letöltött teszt verziót.
Miután bemásoltad és újraindítottad a málnát, a tesztverzió szépen feltelepül. Ezután a rendszer/beállítások/rendszer alatt kell aktiválni a full HDMI frame packed 3D módot.
P.S.: elfelejtettem, hogy kadenciahelyesen játssza le a filmeket, bekell állítani a képfrissítési gyakoriságot mindig-re. ezt a rendszer/beállítások/lejátszás alatt találod.
-
PpenoO
őstag
Ezek a magyar málnashopok picit sokat kérnek, igaz all in one KIT ajánlatuk első ránézésre kecsegtetőnek tűnhet.
A médialejátszós topikban említetted, hogy kellene számla, írtam is neked, hogy akkor mindenképp az RS onlineról rendelj, ők a legolcsóbbak és gyári tartozékokat forgalmaznak. Az a ház amit a MálnaPC forgalmaz a suli KITben egy kalap szar, tapasztalatból mondom. Nem beszélve a tápegységről. Ilyen mellett tuti nem tudnék aludni.
Amennyiben nem céges számlára rendelsz, véleményem szerint az FDH kft a legjobb választás, akik gyári tartozékokat forgalmaznak.
MicroSD kártyát a Mymemorytól (EU forgalmazó, pár napos szállítás) vagy a sinceritytradingtől (Ebayes, hong kongi forgalmazó, megbízható, nagyon olcsó max 1 hónapos szállítás) rendelnék.
Mymemory.de bruttó árak, napi árfolyamon (ingyenes kiszállítás)
Sandisk 8GB 48mb/s - 2877,96.- Ft
Sandisk 16GB 80mb/s - 4190,93.- Ft
Lexar 16GB 95mb/s + USB stick - 5037,21.- FtSinceritytrading bruttó árak, napi árfolyam (ingyenes kiszállítás)
Samsung 16GB 48mb/s - 1406,29.- Ft
Sandisk 16GB 80mb/s - 2038,98.- FtRS online bruttó árak
Rpi2 - 10637,52.- Ft
Gyári táp - 1986,28.- Ft
Gyári ház, előrendelés - 2520,95.- Ft
Szintén gyári ház, előrendelhető és nagyon olcsó - 845,82.- Ft (nekem ilyen van és tényleg minőségi)FDH Kft bruttó árak
Rpi2 - 13712,19.- Ft
Gyári tápegység, fehér - 3078,48.- Ft
Gyári tápegység, fekete - 2713,99.- Ft
Gyári ház, előrendelés - 2988,31.- Ft
Nem gyári ház, fekete (Lego feeling) - 2419,35.- FtLegolcsóbb KIT (céges megrendelés + sd kártya Hong Kongból)
RSonline (olcsó, mégis gyári, minőségi fehér ház) + Sinceritytrading (Samsung 16GB) = 15875,00 Ft (1000 forintos szállítási díjjal számolva)Legolcsóbb KIT (magánszemély + sd kártya Hong Kongból)
FDH kft + sinceritytrading (Samsung 16GB) = 21752,00.- Ft (1500 forintos szállítási díjjal számolva)Sok sikert a vásárláshoz.
P.S.: olvasgatva az RS értékesítési feltételeit, lehet van remény magánszemélynek is rendelnie, idézem:
"Az RS Components Sp. z o.o. („RS”) Értékesítési és Szállítási FeltételeiAjánlatunk címzettjei olyan viszonteladók, illetve cég, vállalkozás vagy intézmény nevében érdeklődő végfelhasználók; akik az árut saját célra vagy szakmai, üzleti, hatósági, illetve szolgálati tevékenységük keretében használják fel.
§ 1 Hatály1.1 Az általunk meghatározott értékesítési feltételek kizárólagosan alkalmazandóak; a Megrendelő azoknak ellentmondó vagy azoktól eltérő feltételeit nem áll módunkban elismerni, kivéve akkor, ha azok alkalmazásához írásban kifejezetten hozzájárultunk. Értékesítési feltételeink abban az esetben is alkalmazandóak, ha a Megrendelő részére fenntartás nélkül úgy szállítottuk le az árut, hogy eközben a Megrendelőnek az általunk meghatározott értékesítési feltételeknek ellentmondó vagy azoktól eltérő feltételeiről tudomással bírtunk.
1.2 Minden olyan szóbeli megegyezés és nyilatkozat, amely az RS és a Megrendelő között a szerződéskötéskor vagy azt megelőzően létrejött, a Felek írásbeli megerősítése nélkül érvénytelen.
1.3 Az általunk meghatározott értékesítési feltételek egyúttal minden, az RS és a Megrendelő között a jövőben létrejövő ügyletben alkalmazandóak."
-
Blaise
veterán
pl ssh-n keresztül.
-
Blaise
veterán
Passz, én nem tudom milyen KIT-ek vannak, általában nem a legjobb dolgokat pakolják egybe a kereskedők, én mindent külön vettem. A lényeg, hogy legyen benne egy normális és gyors sd kártya.
Letöltöd a pi2-höz készült openELEC 6.0 stabil verziót.
Kiírod az SD kártyára az image fájlt.
Ha ez megvolt, elindítod, beállítod, majd távolról felmásolod az update mappába a testbuild tar fájlt, majd újraindítod és szépen feltelepíti. -
Blaise
veterán
Igen, használom, szépen müködik, egy Synology NAS-ról játszik le filmet kábelen.
Gyári openELEC rendszerre kell felrakni a tesztverziót, ez fogja csak vinni a 3D BD ISO-t:
[link]Kb 20 ezerből kihozható a teljes KIT, annyiért a legjobb választás, persze valakinek hiányozhat, hogy nem tudja a DTS HD Master Audio és Dolby True HD átengedést, vagy mondjuk nincs HEVC támogatás.
-
lord.lakli
őstag
Még Pi1 B 512 MB-os verzió is vitte a 3D ISO-t, így az új 2-es már röhögve viszi.
Minden csomagban ami közös és kell neked az a Pi. A többi egy túlárazott dolog, amit te is megtudsz szerezni bárhol és olyat veszel amilyet akarsz. Ha van otthon microSD, akkor felesleges, ha van nem megy 24/7-ben, akkor egy mobil töltő is elég lesz hozzá, ha nem akkor később veszel 2-3e Ft-ért egy komolyabb töltőt.
Én annyira feleslegesnek tartom az ilyen csomagokat.(#17480) cinemazealot: felesleges hűtőborda rá, ha média lejátszónak használod.
-
t256
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen házat vegyek?
- OLED, Mini-LED, IPS, VA, TN - melyik panelt válaszd 2025-ben?
- Windows 7
- Gumi és felni topik
- PlayStation 5
- Subaru topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Ubuntu Linux
- További aktív témák...
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- MSI Z590-A PRO Alaplap + Intel Core i5-10600KF
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest