- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Google Pixel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Hívószám-hamisítás
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oldmobil
aktív tag
válasz
Hyperion #4067 üzenetére
Hahó!
Itt a gpio gombos xbmc vezérlős kód:#!/usr/bin/python2.7
import select, time, sys, os
pinek = [18, 8] # itt kell felsorolni a figyelendo gpio portok szamat
def xbmc_action(pin_id):
if pin_id==18:
os.system ("curl --data-binary \'{ \"jsonrpc\": \"2.0\", \"method\": \"Player.PlayPause\", \"params\": { \"playerid\": 0 }, \"id\":1}\' -H \'content-type: application/json;\' http://127.0.0.1:80/jsonrpc")
elif pin_id==8:
os.system ("curl --data-binary \'{ \"jsonrpc\": \"2.0\", \"method\": \"Player.GoTo\", \"params\": { \"playerid\": 0, \"to\": \"next\" }, \"id\":1}\' -H \'content-type: application/json;\' http://127.0.0.1:80/jsonrpc")
file = {}
filelist = {}
os.system("sudo chmod 666 /sys/class/gpio/export")
po = select.poll()
def write_once(path, value):
f = open(path, 'w')
f.write(value)
f.close()
return
for n in pinek:
os.system("echo " + str(n) + " >/sys/class/gpio/export")
os.system("sudo chmod 666 /sys/devices/virtual/gpio/gpio" + str(n) + "/direction")
os.system("sudo chmod 666 /sys/devices/virtual/gpio/gpio" + str(n) + "/edge")
write_once('/sys/class/gpio/gpio' + str(n) + '/direction', 'in')
write_once('/sys/class/gpio/gpio' + str(n) + '/edge', 'falling')
file[pinek.index(n)] = open('/sys/class/gpio/gpio' + str(n) + '/value', 'r')
po.register(file[pinek.index(n)], select.POLLPRI)
filelist[file[pinek.index(n)].fileno()] = n
t = time.time()
while 1:
events = po.poll()
for n in pinek:
file[pinek.index(n)].seek(2)
if (time.time() - t)>0.2:
xbmc_action(filelist[events[0][0]])
t = time.time()Az elején fel kell sorolni a használni kívánt gpio portok számait, az xbmc_action-ba pedig további elif-ekkel be kell írni, hogy melyik gombnyomásra mit szeretnénk, hogy csináljon. Nekem egyelőre a tesztkiépítésben csak két gombom van, ezért a két action. Fut root nélkül is. Az elején kell neki kb. 1-2 másodperc amíg elvégzi a gpio portok konfigurálását, utána már megy. Van a figyelő ciklusban egy szoftveres pergésmentesítés, ez nem kell ha hardveresen van megoldva kondival. Nem kezeli két gomb egyidejű lenyomását, és nincs felkészítve rövid és hosszú gombnyomások megkülönböztetésére. Ezek még terven vannak.
Ui: advancedektől elnézést ha ronda meg nem biztonságos a kód, kezdő vagyok Linuxban, Pythonban meg főleg -
sztanozs
veterán
válasz
Hyperion #4061 üzenetére
Python topic
Amúgy egyszer van csak értelmezve a fájl, utána hiába változtatod. Ha olyan config kell, ami futásidőben változhat, akkor le kell programoznod a fájl figyelését és az adatok frissítését. A python magától ezt nem csinálja meg. -
Jim-Y
veterán
válasz
Hyperion #4061 üzenetére
Ha itt is úgy működik az import mint máshol, akkor az import nem tesz mást, mint a meghívásnak a helyén beilleszti, kvázi stringként a fájl tartalmát.
Példa:
============================
variables:elso := true;
masodik := 2;============================
main:import variables; // ezt képzeld el ugy mintha a main-be lenne 2 ilyen sor ezután: elso := true; masodik := 2;
elso := false; // a program további részében elso false lesz, de a variables fájlban első értéke továbbra is true marad!
============================
De javítsanak ki a pythonban jártasabb kollégák, és azért ne vedd készpénznek amit írtam
Szerintem ez van a dolog mögött..
-
azbest
félisten
válasz
Hyperion #3996 üzenetére
nagyon jól hangzik ez az relé, rendelek én is egyet.
Közben elkezdtem próbálgatni a rev2-es pi-t. Hát eddig vegyesek az érzelmek. Sajnos nem bírja annyira a tuningot, mint a régi (pedig azon gyengébb memória van). Még nem tapasztaltam ki mit bír, de 950-nél már fagyogatott, kétszer vissza kellett írnom a kártyára a rendszert mert korrupt lett tőle.
Mivel más kicsit a gpio kiosztás, így ezt is átkonfiguráltam az LCDd.conf-ban, de nem ment jól. Kiderült hogy a hd44780.so driver nem ismerte az a pint, lecseréltem újabbra, így ok. A kijelzőt is átforrasztom, hogy külön menjen rá a táp, majd oda megy a relé, ha meglesz.
-
tomzi1
tag
válasz
Hyperion #3982 üzenetére
Ehhez a relé eléggé overkill, elég hozzá egy 10ft-os tranzisztor is. Pl. NPN tranzisztor esetén (bármelyik jó, pl bc182) GPIO -> bázis, föld->collector, emitter->lcd föld, +5v->lcd +5V. Ha a tranzisztor a bázisán nyitófesznél nagyobbat kap (a 3,3V bőven nagyobb), akkor a Collector összezár az Emitterrel, így zárva az áramkört.
Ha több cuccot is akartok így vezérelni, akkor egy Darlington IC (pl.: uln2003a) elegánsabb megoldás (motorok vezérlésekor mindenképp ezt javaslom). A Darlington IC-ben áganként két tranzisztor van sorba kötve, hogy nagyobb terhelést lehessen kapcsolgatni (500mA áganként, ha több kell, akkor elég az ágakat összekötni) + van benne egy pár dióda, hogy védje a vezérlőt. Egy uln2003a-val 7 kimenetet lehet vezérelni. Ezt sem nehezebb használni, ha érdekel titeket ezt is leírom, ill. a fentihez is készíthetek rajzot ha kell
-
-
azbest
félisten
válasz
Hyperion #3982 üzenetére
Most a hub 2A tápjáról megy, de az már a határán jár, merevlemezhez pedig kevés. Korábban valamikor linkeltem itt a fórumban 4A/5V külső tápot, valószínűleg rendelek olyat hozzá. Előbb még valószínűleg pc táppal kitesztelem a működését.
Ja igen, a táp csatlakoztatását is érdemes lesz hátlapra kivezetnem. Esetleg még a composite videón gondolkodom (bár ott lehet a bedugást érzékeli).Az lcd-t is távirányítással, raspival szeretném vezérelni. Jelenleg úgy forrasztottam fel az lcd-re átkötéseket, hogy ugyanonnan kap tápot a led és az lcd is, majd ezt szétválasztom. Megnézem azt a relét én is, nem ugrott be eddig hogy kb készen is kapni ilyesmit
A szalagkábellel alapvetően nem volt bajom, vettem 26-os csatlakozót és kábelt is, de így kevesebb helyet foglal és könnyebb változtatni rajta, ha máshogy szeretném bekötni. A rev2 pi esetén is ellenőriznem kell, hogy a tüskesor változásai érintik -e a jelenlegi sorrendet. Na meg így mást is könnyen ráköthetek, ha szükséges később.
Az rj45 esete adta magát nekem, mert volt kéznél fali csatlakozó betét, szerszám és anyagok is hozzá. A hátlapon minimális igazítással illett a betét egy meglévő nyílásba. De amiket linkeltél is jól néznek ki. A doboz eredeti kialakításához igazodtam, a műanyag dolgokat ragasztással rögzítettem.
-
ivjoe
tag
válasz
Hyperion #3895 üzenetére
Ebay vagy dx nem játszik?
Én is most szeretnék hub-ot venni a pi-hez, jelenleg ezzel szemezek:
7ports, 2A, EU plug, 13USD -
FireLord
aktív tag
válasz
Hyperion #3857 üzenetére
Köszi a választ, gondolkodtam már rajta két dolog miatt maradnék a Pi mellett: ár és fogyasztás
Egy core2duo-s asztali gépet váltana ki, amit csak akkor kapcsolunk be ha filmezni/tölteni akarunk, viszont csak a seed miatt nem igazán érné meg 24/7-be hagyni. Kompromisszumokra, korlátokra fel vagyok készülve, igazából mások tapasztalata érdekelne ez irányból. -
azbest
félisten
válasz
Hyperion #3854 üzenetére
az én lcd kijelzőmmel úgy tűnik, hogy nem teljesen ok az adafruit féle lib. Lehet, hogy lomhább, mint amihez ők írták, de összevissza hol működött, hogy pedig nem. Amikor nem, olyankor kriksz kraksz lett szöveg helyett. Amit ők alapul vettek és linkelnek is benne, azt írtam át kicsit a saját célomra, egyelőre még csak tesztelésre. Az ékezetes karakterek betöltéséhez bővítettem kicsit.
-
designREX
tag
válasz
Hyperion #3831 üzenetére
Ez esetleg segíthet:
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:l-bLJ46Gz2IJ:www.sparkfun.com/datasheets/LCD/HD44780.pdf+&hl=hu&gl=hu&pid=bl&srcid=ADGEESjlo4wAElYAaeXUxoO4-LMS2iN8l-cnJpbgIUkn8PtH1W42UYSkIjXCqbKpTqvszWcxE69ScoOEdpnNKm96mpoBJhlAC4j6fIJQCCx7ptIheyMmQuyYrPzKHFh8yIfbPz3fwW_c&sig=AHIEtbSLM_mlK4hob99nZ9Vy5wr_VyVVnwNekem is 16x2-es van a kocsiban hozzá de még nem vettem észre hogy összeérne a szöveg.
Januárra jön meg a 20x4-es az lesz a jó
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen okostelefont vegyek?
- AliExpress tapasztalatok
- Internet problémák
- További aktív témák...
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest