-
Mobilarena
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
AcCEsS
senior tag
Gyakorlatilag teljesen átköltöztem raspberry/docker alól proxmox/vm/docker alá. Eddig egy probléma merült fel: a VM-en belül mountoltam egy NFS megosztást, ami működik jól, de valamiért a Docker alól futtatott Syncthing nem veszi észre az NFS-en történt változásokat, csak ha manuálisan indítok egy "Átnézést" (vagy ha az időzített teljes átvizsgálás fut le). Mintha a Syncthing nem kapná meg a kerneltől a fájlrendszer változásáról az értesítést. Van valami ötletetek a megoldásra?
-
AcCEsS
senior tag
Szépen haladok a Proxmox "belakásával", de ezért belefutottam pár problémába is. Az elég gyorsan kiderült, hogy a Lenovo M720Q alaplapi Intel I219-V ethernet kártyája kicsit magasabb terhelésre "Detected Hardware Unit Hang" hibákat dobál, amire - a fellelt infók alapján - csak a rx és tx checksumming hwoffload kikapcsolása segített, aminek nem igazán örültem, habár nincs őrületesen nagy hálózati terhelés, dehátakkorisnanemá'. Mivel volt egy 4 portos Intel I350 hálókártyám (és mert a gépben van egy pci-e elosztó), beépítettem, és kihoztam belőle a maximum "tudást":
post-up ethtool -G enp1s0f0 tx 4096 rx 4096
echo "3f" > /sys/class/net/enp1s0f0/queues/rx-[*]/rps_cpus
echo "3f" > /sys/class/net/enp1s0f0/queues/tx-[*]/xps_cpusráadásul minden offload helyből működik, tehát az ethernet chip rendesen tehermentesíti a CPU-t. Úgy tűnt semmit hiba, nagy terhelésre se nagyon mozdul meg a CPU, nincs hibaüzni, minden szép! Viszont a hálózati teszteléshez plusz terhelésnek backupokat is akartam indítani, met az a NAS-ra megy, tehát jó ki kiegészítő terhelés a hálókártyának. Hát itt kaptam egy hibaüzenetet: "ERROR: Backup of VM 100 failed unable to open file /etc/pve/nodes/proxmox/lxc/100.conf.tmp.2358 Input/output error" Mi van? És mindegyik VM és mindegyik LXC-re ugyanez, és a clone is ugyanezt dobja, persze az adott configra hivatkozva. De hát a hajnali automata backup még jól ment! Hmmm. Mi a franc ez? Végig túrtam a beállításokat, a jogosultságokat meg mindent, de nem leltem meg az okot. Viszont a neten elég sok hasonló beírást találtam, végül az egyik hozott megoldást! A "systemctl status pve-cluster" infójában volt egy "proxmox pmxcfs[894]: [database] crit: sqlite3_step failed: database disk image is malformed#010" bejegyzés. Az adatbázis itt található: /var/lib/pve-cluster/config.db Valamiért megsérült. A hálókártya beépítése meg a beállítás során jó párszor újraindítottam a gépet, de mindig szabályos leállítás volt, és megvártam míg lekapcsolja a gép magát. Ettől függetlenül a config.db sérült. Gondoltam kidumpolom, visszaimportálom, és majd kiderül mi lesz!
sqlite3 /var/lib/pve-cluster/config.db
sqlite> .mode insert
sqlite> .output config.sql
sqlite> .dump
sqlite> .exit
mv /var/lib/pve-cluster/config.db config.db.original
sqlite3 /var/lib/pve-cluster/config.db < config.sql
rebootAz újraindítás után az adatbázis hibaüzi megszűnt, és láss csodát, megy a backup, a clone meg minden.
Ami kicsit idegesít, hogy megoldás már van, de a hiba eredeti okára nem jöttem rá. Bocs, kicsit hosszú lett a szöveg (és nem is túl hasznos), de ki kellett írnom magamból a tapasztalatokat!
Tuti ami ziher, ezt a fájlt (meg mindent is) betettem a mentésbe.
-
AcCEsS
senior tag
válasz
markussandor #2845 üzenetére
Köszönöm, ezt az infót én is megtaláltam, de ehhez telepíteni kell a VM-ben a qemu-guest-agent csomagot. Lehet, hogy csak ezen a módon megy, egyelőre nem találtam más megoldást, de még keresem. De nagyon köszönöm a segítséget!
-
AcCEsS
senior tag
arp -a nem adja le, mert ha jól tudom, az arp táblába csak akkor kerül be, ha a forrás és a célcím már kommunikáltak egymással. (pl. azért nincs webes elérés, mert grafika nélküli linuxos konzolból lépek be. Emiatt kilőve a router webes felülete is, ahol a kiosztott IP-t meg tudnám nézni.) Tehát csak SSH van, amivel elérem a Proxmox-ot futtató gépet. Namármost, ha azon kiadom a "qm list" parancsot, akkor látom a VM-ek listáját, utána mehet pl. egy "qm start 105", erre elindul az VM, amibe szintén be kellene lépnem SSH-val, de ha DHCP volt a VM-ben beállítva, akkor nem tudom milyen IP-re kell hivatkoznom. A Docker esetén simán le tudtam kérni az "inspect" paraméterrel, de itt vajh hogyan tudom meg az IP címet?
-
AcCEsS
senior tag
Ha nincs webes hozzáférésem, de ssh-val be tudok lépni a Proxmoxot futtató gépre, és egy adott VM-et elindítok a qm start <vmid> paranccsal, hogyan tudom lekérdezni, hogy az adott vm dhcp-n keresztül milyen IP címet kapott?
-
AcCEsS
senior tag
Köszi!
Sok olyan beírással találkoztam ahol a Docker simán LXC alól volt használva, és annak ellenére, hogy a Proxmox doksi nem ajánlja, évek óta hibátlanul futtatják. Nálam már működik két VM, mindkettőben egy-egy Docker konténer fut, melyek elérik egymást, és a konfigokat felmountolt NFS-ről töltik. Nekem ez így már jó irány. Eöröm ebódottá!
Egyelőre a lehetőségek feltérképezése tart...
-
AcCEsS
senior tag
@inspiroyhome, @tasiadam, @markussandor, @ViZion, köszönöm a tanácsokat, tegnap éjfélig nyomtam, ma 4-kor keltem!
A Proxmox egyszerűen lenyűgöző, de tényleg! Több mindent kipróbáltam, ma este folytatom!
-
AcCEsS
senior tag
A tanácsotokat szeretném kérni. Jelenleg egy Raspberry PI4 intézi az otthoni dolgaimat Raspbian alapon, amihez egy Synology NAS biztosítja a tárhelyet, ami NFS-en keresztül van felcsatolva a PI4-hez. A smarthome rendszeremet (40-50 eszköz) natívan telepített Domoticz vezérli, ezen kívül minden Docker alatt fut, kb. ezek a konténerek:
node-red, pyload, calibre-web, uptime-kuma, filebrowser, changedetection, mariadb, syncthing, homarr, traefik, pihole, airsonic, transmission, watchtower, pigallery2, wireguard, influxdb, grafana stb., részben smarthome, részben kényelmi funkciókat (meg sok más feladatot) ellátva.
A konténerek minden configja/adata a PI4-re kötött SSD-re, illetve közvetlenül a Synology NFS-re dolgozik. Mivel minden konténerleíró compose formátumban van (és az adatok a konténeren kívüli adattárolóva vannak bindolva), bármikor eldobható a konténer, újrarakható, és újratelepítés után ott folytatja, ahol abbahagyta. Eddig ok. Viszont szeretném megismerni a Proxmoxot is, szereztem egy M720Q-t 32GB rammal és egy 500GB-os SSD-vel, amire szeretném leváltani a Raspberry-t. Hogyan bontanátok szét a jelenleg futó Docker konténereket? Docker konténerek egyenként LXC-be, vagy külön a Netről elérhető / helyi kiszolgálásra használt konténerek egy-egy LCX-be Dockerrel, esetlen valamit VM-be, pl. Domoticz? És hogyan oldjátok meg a configok mentését/visszaállítását? Egyelőre próbálom megismerni a VM és a CT rejtelmeit, de nem igazán tudom hogyan induljak el. Pontosabban amellett, hogy nagyon teszik a Proxmox a remek lehetőségeivel, úgy érzem a későbbi felügyelet jóval több munkát igényelne, mert a VM vagy a CT frissítések plusz munkát jelentenek, és minél több van, annál rosszabb a helyzet. Ha azokon belül meg Docker is lenne, akkor még azok frissítése is plusz figyelmet igényelne, pl. ne törjön el egy LXC frissítés után, működjön rendben stb. (most a Watchtower megoldja), bonyolultabbnak tűnik sokkal, mint a jelenlegi rendszer. A lényeg: kicsit úgy érzem, nem előrelépést hozna az átállás a Proxmoxra, hanem csak plusz munkát. Vagy rosszul gondolom? Valszeg még egy csomó mindent nem ismerek, rengeteg kérdés és kétség van bennem, és emiatt érzem így. Pl. ha felhúzok egy Traefik konténert, hogyan tudom úgy eldobni, hogy a beállításaim (pl. cert-ek stb.) ne vesszenek el? -
AcCEsS
senior tag
Ok, a Docker a ludas, az okozza a Proxmox hálózati problémáját. A Docker service induláskor megváltoztatja a tűzfalban a továbbítási lánc működését, ezért az összes virtuális gépnek/tárolónak meghal a hálózata. A probléma pontosan az, hogy ACCEPT-ről DROP-ra teszi a FORWARD láncot a hülye. Chain FORWARD (policy DROP). Pedig ahogy írtam, direkt alapra állítottam a host tűzfalát és mindent engedélyeztem, de biztos figyelmetlen voltam, valamit eltoltam, és azért nem működött utána sem a VM network. Az iptables -P FORWARD ACCEPT visszaállítja az eredeti állapotot és műxik a VM-ben minden, de a docker service restart vagy reload után ismét DROP lesz a FORWARD ág első bejegyzése. Ok, nem életszerű egy Docker meg egy Proxmox egymás mellett, de ez nekem most csak egy teszt lett volna, kicsit meg akartam ismerni a Prokszmokszot!
De végre megvan a magyarázat a hibára, és tudok továbbhaladni!
-
AcCEsS
senior tag
A Debianból csak a host volt pingelhető, de már megoldódott!!! Újrahúztam az alaprendszert, feldobtam a Proxmoxot, majd a debiant VM-et ismét. Belőttem minden az előző telepítéssel megegyező módon, és most működik minden. Az ilyen megoldásokat nem szeretem, mert nem lehet okosulni!
Azért nagyon köszönöm harcostársaim a segítséget!
Most feldobom a Dockert is, majd utána lecsekkolom megy-e még a Proxmoxos Debianban a hálózat.
-
AcCEsS
senior tag
Egy fórumbeírást találtam, amiben a srác hasonló problémával kűzdött, míg végül downgradelte a PVE kernelét az előző verzióra, és megoldódott a dolog. De ez egy viszonylag régi beírás volt, ha valós hiba volt, már tuti javításra került azóta. Persze téjesen más oka lehet az én esetemben.
-
AcCEsS
senior tag
Itt vannak a képernyőfotók:
HOST (raspberrypi5 10.0.0.15):GUEST (debian1 10.0.0.230):
A guest-ről csak saját maga és a host pingelhető. A firewall host/guest oldalon is ki van kapcsolva, de ha aktiváltam és a policy-t input/output oldalon is ACCEPT-re állítottam, akkor is ugyanez volt a helyzet. Valszeg vlami komolyabb guest kellene, mert ez a debian-netinst totál alap, és nincs benne semmi hálózati debug lehetőség, nincs arp, arping, mtr, traceroute stb., és így kicsit nagyon vak vagyok! :-)
-
AcCEsS
senior tag
válasz
tasiadam #2634 üzenetére
Jó szórakozást, én 2 hónappal ezelőtt egy gép késése miatt +7 órát ültem a reptéren!
Lehet, hogy újrahúzom az egészet, nem nagy dolog feldobni mégegyszer a rendszert. Valami apró elbaltázott dolog lehet, mert maga a bridge hálózat faék egyszerű, működnie kellene. Köszi a felajánlást, ha az újratelepítés után sem megy, jelentkezem. Jó utat!
-
AcCEsS
senior tag
válasz
tasiadam #2626 üzenetére
Ja, nem! A router egy különálló eszköz a 10.0.0.1 címen. A PI a 10.0.0.15 címen dolgozik, az futtatja a Proxmoxot (is). A PI-on hoztam létre a bridge beállításokat (vmbr0), és van net elérés meg minden. A Proxmoxon húztam fel egy VM-et Debiannal, 10.0.0.230 ip címmel, úgyanúgy /24 maszkkal, mint a host vagy a hálózat egyéb tagjait.
-
AcCEsS
senior tag
Ha a datacenter és a guest beállításaiban a Firewall-t bekapcsolom és az INPUT Policy-t ACCEPT-re állítom, akkor is csak a hostot éri el a guest. Persze a host is tudja pingelni a guestet, illetve bármit a hálózaton és a host a netet is eléri a 10.0.0.1 router átjárón keresztül.
-
AcCEsS
senior tag
válasz
tasiadam #2621 üzenetére
Pont hálózati mizéria miatt akartam beírni, és elolvastam a frissített összefoglalót, de a hálózatom továbbra sem működik. A felállás: A host egy Raspberry PI5 raspbiannal, amin egy bridge lett létrehozva a Proxmox számára. Az ip címe 10.0.0.15, a gateway 10.0.0.1 A guest egy sima Debian ami a 10.0.0.230 címet kapta, de a guest csak saját magát és a host ip címét tudja pingelni, a gw-t nem. Az "ip a" és az "ip r" parancsok a jó felállást mutatják, a Proxmox szerint is ok a vmbr0. Ja, és a guest felől csak akkor érem el a host ip címét, ha a Hardware -> Network Device (net0) részen kiveszem a Firewall négyzeből a pipát. Kell valami routing is ehhez a megoldáshoz? De hát a bridge-nek anélkül is kőne működnie. Hol keressem a problémát?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mesterséges intelligencia topik
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Mobil flották
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Óra topik
- Opel topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest