- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- iPhone topik
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Egy rövid ideig még féláron tudsz hirdetni, előfizetni!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandi0000
nagyúr
válasz
K1nG HuNp #11366 üzenetére
egyrészt a char a string végén tárol egy lezáró 0-át a sor vége jelzésére, tehát a char hossza mindig a szükséges karakter+1 kell legyen
az if meg annyi, hogy if(strncmp(help,"help")==0) és akkor csinálja azt,a kerületnél ugyan így
illetve a bekéréseknél, a változókra &-al hivatkozol, amit a változó név elé írsz
-
bandi0000
nagyúr
válasz
K1nG HuNp #11360 üzenetére
sima c kell vagy c++?
sima c be nehezebb picit, mert ott karakter tömbböt kéne létrehoznod, és nehezebb is kezelni mint c++ esetén string ben
de igazából c esetén strcmp hasonlítja össze, ami 0-át ad vissza ha megegyeznek
de ha csak kis illetve nagy kezdőbetűt akarod megkülönböztetni, akkor elég lenne minden műveletnél 2 if azt csók
-
bandi0000
nagyúr
válasz
K1nG HuNp #11358 üzenetére
csinálj valami megkötést, mert minden létező varriációra reagáljon az nehéz,nem lenne egyszerűbb egy válasszon a műveletek közül , például? és csak számot kérsz be, vagy B lehetőség hogy egy tömbbe beleírod az összes általad feltételezett varriációt, és utána végigmész rajta és ha egyezik, akkor számol
-
bandi0000
nagyúr
Én azért nem nagyon hiszek ebbe a középsulis visszajelzésekben, mert mondjuk ki lusták a gyerekek, középsuli más rendszer, lehet javítani, nincs vizsga, illetve fiatalabbak a diákok, megkapják az anyagot és ha értik ha nem leszarják, egyetemen meg első pár hét után rá jönnek hogy ez nem teljesen ugyan az, sokkal nagyobb a követelmény, több az anyag, ezért komolyabban kell venni
nyilván tisztában kell lennie hogy neki nehezebb lesz de azért ne vegyétek el a kedvét, első félév államin tuti hogy költség mentes, szóval legrosszabb esetbe elpazarolt fél évet
sok embert ismerek, akik átküzdötték magukat analizisen, mégis pl digitális technika akasztotta meg őket, holott csak 1-es éd 0-val kell számolniuk
-
bandi0000
nagyúr
válasz
K1nG HuNp #11341 üzenetére
szerintem van, tanár függő matek, első 2 évben 4 es voltam aztán tanár váltás után 2 es
most egyetemen analizis 1-2 meg lett, 2. másodjára de hármasra, nem tűnt ijesztőnek, el kell fogadni h ezt így csinálod és túlélhető, csak lustaság miatt nem lettem jobb ezekből
igazából van pár dolog amire épül a szakközepes matekból, de ha jó a tanár akkor nem lesz gond sztem
persze ez magán vélemény, egy adott egyetemre alapozva
-
bandi0000
nagyúr
mivel más is kérte, így berakom ide, hozzáteszem, hogy nem biztos hogy olyan szintű az anyag, mint ahogy az itt lévő szakembereknek tetszene, de szerintem nem rossz, leg is amikor nézegettem akkor tetszett
[link] -
bandi0000
nagyúr
válasz
repvez #11313 üzenetére
látom azért még az alapok se teljesen vannak meg, ha gondolod át tudom küldeni az egyetemi anyagomat, problémaosztályok ês algoritmusok című tárgyból, ami arról szól, hogy adott egy probléma konyhanyelven, aztán elmagyarázza az algoritmusát, és utána leprogramozza, nyilván ez c/c++ ban van, de igazából nyelvfüggetlen, gyakorlatilag a sorbarendezéseket, kiválasztásokat, min max keresést stb magyarázza el, lényegében az alap algoritmusokat
-
bandi0000
nagyúr
c++ témában milyen anyagot kéne beszereznem udemy ről, ami kezdőnek érthető és fejlődésre jó? ha a nyelvi korlátot nem nézzük
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Citroware #11204 üzenetére
azért mondom, nézd meg ezt az tanulj meg programozni 24 óra alatt, a legtöbb alap, amit pl én tanultam egyetemen benne van,csak ki kell találnod, hogy melyik terület érdekel jobban, és utána már lehet udemi-s oktató videókat nézni, vagy komplett kódokat, bár utóbbi se biztos hogy a legjobb
-
bandi0000
nagyúr
válasz
zsolti_20 #11182 üzenetére
akkor így jó, mondom én csinálnék egy 3. txt-t
megnézed a db számokat
2 for
első kiválaszt egy ID-t
a második az első ID alapján strcmp vel megnézi hogy hogy a 2. txt be benne van e
ha igen akkor az új txt be bele írja a magyar szöveget az id alapján
ha nincs akkor az angolt irja az id alapjánde persze biztos lehet szimplán cserélni is, de fejből nem tudom h erre mit használnak C ben ha egyáltalán van valami
aztán biztos van ennél jobb megoldás, majd az okosabbak elmondják
-
bandi0000
nagyúr
válasz
zsolti_20 #11177 üzenetére
de akkor az id-nek csak meg kell egyeznie nem? vagyis van egy szöveg angolul meg magyarul, de az id az ugyan az
ha ez van akkor szimplán dupla for, azt csók a családnak, bár én mint laikus, lehet csinálnék egy 3. txt-t, nem pedig szerkeszteném a másik kettőt, és haegegyezik az id akkor beleirja a magyar részt, ha nem akkor meg pl az angolt írja oda
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Chesterfield #11165 üzenetére
igaz a csoporttársaim nem gyakornokok, de duálisként a minimálbért se kapják meg, szóval gondolom a gyakornoki ez és a junior között van, vagy fene tudja, nekem az is új hogy fizetnek érte
-
bandi0000
nagyúr
válasz
norbert400 #11138 üzenetére
fordított lengyel formának hívják, arra keress rá, sztem utána már elboldogulsz vele, bár lehet keverem
-
bandi0000
nagyúr
válasz
ad4m1337 #11119 üzenetére
sajnos még sehol
én tanulok
Én csak a suliból tudok kiindulni, ott se azt mondják hogy most írj egy programkot ami a következőket oldja meg, mert akkor mindenki hagyná a fenébe 0 tudással...
elmondják az alapokat, kiírás beolvasás, bekérés, függvények, ciklusok, változók, stb stb, olyan mint a bool algebra, vagyis végül is az egész számítógép and/or kapukból áll össze, program is az alapokból áll össze ,tehát azt tanuld meg elsőnek
-
bandi0000
nagyúr
nekem az a problémám, hogy amit te is felraktál, pár feladatot, pl a liftes, nem tudom mit írjak rajta, vagy hogyan, mert ugye a való életbe gondolom a program kapna valami adatokat, pl súly, emelet száma, irány stb, és hogy akkor ezeket otthon hogy adjam meg? random értékekkel kéne szimulálni?
amit említettél, publikus git az mit takar?
-
bandi0000
nagyúr
tudtok valamit ajánlani, hogy mivel kezdjem/folytassam? c++-t elvileg befejeztük a prog2 vel, szeretnék benne jobban elmélyedni
-
bandi0000
nagyúr
ezek az udemys oktatások mennyire jók? Hülye kérdés, de pl látom hogy van ilyen , hogy c++ unreal engine fejlesztés, 54 óra, ez alatt meg tudom ezt tanulni? vagy mire lehet számítani?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
skoda12 #11054 üzenetére
Lehet én gondolom hogy egyszerű a megoldás, de akkor hajtani kell, hogy előre kerülj, legalább is én így gondolom, persze benne van a pakliba hogy adott helyen nincs erre lehetőség, akkor meg lépni kell, amilyen hiány van a programozókból, talán nem kell félni hogy nem lesz munka
-
bandi0000
nagyúr
válasz
ad4m1337 #11042 üzenetére
megfogalmazni nem tudom, de a lényeg, hogy nem lehet a programozói logikát tanulni, rá kell állnia az agyadnak, mint ahogy egyik tanáromat idézem, "mire végzünk a sulival, a levelek színét is RGB-be látjuk"
tehát most ha valakinek van hozzá huzalma, akkor mikor magyarázzák neki ezt, akkor érti még ha elötte nem is programozott, de akit nem is érdekel, vagy még nem tudja hogy érdekli e, annak hiába magyarázzák nem fogja megérteni, felfogni
amúgy egyszerű a dolog, nézz c++ nyelven ilyen hello word-os első feladatokat, és ha azt kapizsgálod, és bonyolultabbat is meg tudsz érteni, akkor benned is benne vannak ezek a jegyek
-
bandi0000
nagyúr
-
bandi0000
nagyúr
Ha már itt tartunk, befejeztük a suliba a c++-t, de nem érzem azt hogy profi vagyok, hogyan fejlesszem magam? Olvassam az ajánlott angol könyveket? Vagy konkrét feladatokat kellene csinálnom?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
kiszsolt100 #11016 üzenetére
így van
-
bandi0000
nagyúr
válasz
kiszsolt100 #11012 üzenetére
persze hogy nem jó...
for(int i=0;i<4;i++)
{
osszeg=0;
for(int j=0;j<3;j++)
{
ossz+=a[i][j];
}
cout<<i+1<<" nap: "<<osszeg<<endl;
}mondom, ne csak gépelj, hanem gondold végig mit csinál a program, különösen a te esetedben a ciklusok, és akkor rá jösz hogy miért jó az én verzióm, és miért nem a tied
-
bandi0000
nagyúr
válasz
kiszsolt100 #11010 üzenetére
asszem már én is bele kavarodtam
lényeg:
bekérésed nem jó, mert csak a sorra indexeltél, az oszlopra nem, helyesen így nézne ki:
cin>>a[i][j]
(I)végül is jól csináltad, csak a 2. for-nak nem kisebb 1 ig kell mennie, hanem kisebb 2-ig(/I)
(I)a cout nak meg ha úgy akarod kiírni, hogy melyik nap mennyi volt, akkor ne a belső ciklusba rakd, mert ha ott van, akkor 4*3-szor írja ki, tehát 3-szor minden napot, mert annyi elem van benne(/I)
-
bandi0000
nagyúr
válasz
kiszsolt100 #11008 üzenetére
bekérésnél rosszul indexelsz, úgy kéne hogy
cin>>a[j]
látom van egy kis kavar a ciklusoknál, mindig helyettesítsd be az értékeket magadnak és megérted
bekérésnél, az lesz hogy az első for-ban i értéke 0 lesz, a 2. forban j értéke sorban: 0-1-2 aztán i értéke lesz 1 és a j értéke megint 0-1-2 stb stb
kiíratásnál meg nem jó ahogy kiírtad, mert nem fogja nézni a j 1-2 elemét csak a 0.-at
egyszűrbb így:
int osszeg;az összegzésed jó, de az első for után 0-ázd ki az összeg változódat, és ne a 2. forban hanem az első for-ban írasd ki még pedig a kapcsos zárójel elött
-
bandi0000
nagyúr
válasz
dabadab #11005 üzenetére
akkor ha jól tévedek, a végén a feltétel azt jelenti, hogy amíg nem egyenlő az edi értéke 36-al, akkor ugorjon vissza a ciklus elejére, és ez az mint a for? mert ugye ha ott 10-ig menne a ciklus, akkor feltételbe csak 9-ig megy, és itt is 9-ig megy, csak meg kell szorozni a 4 bájttal, és így jön ki a 36?
jle feltétele meg úgy néz ki, hogy ha az eax <=ebx akkor ugrik, ha pedig nagyobb az eax akkor megcsinálja a cserét?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
dabadab #11003 üzenetére
köszi ez volt a hiba...
van még egy dolog ami nem tiszta,az a verem kezelés, van ez az esp változó, amire a segíédletem azt írja, hogy vissza kell állítani az értékét az eredetire, amit csináltunk is, de viszont egy másik példában meg nem állítottuk vissza, állítólag azért mert, figyeltünk hogy a push-pop darabszám megyezzen, itt van mindkét kód, de nekem az első kódnál is úgy tűnik, hogy megegyeznek
és nem is értem a végén azt az érték vizsgálatot, hogy miért kellett?
_asm
{
mov esi, esp;
mov eax, 4;
mov bx, 10;
mov cl, 1;
push eax;
push bx;
push cl;
pop cl;
pop bx;
pop eax;
mov esp, esi;
}
2.
_asm
{
mov esi, 0;
ciklusk:
mov edi, esi;
add edi, 4;
ciklusb:
mov eax, d[esi];
mov ebx, d[edi];
cmp eax, ebx;
jle tov;
push eax;
push ebx;
pop eax;
pop ebx;
mov d[esi], eax;
mov d[edi], ebx;
tov:
add edi, 4;
cmp edi, 36;
jle ciklusb;
add esi, 4;
cmp esi, 32;
jle ciklusk;
} -
bandi0000
nagyúr
válasz
kiszsolt100 #10972 üzenetére
nem
ossz+=a(i) ez annyit csinál, hogy az össz változóba belerakja az össz mostani értékét+a-ik elemét
ne azt az egy sort nézd hanem a teljes ciklust
for(int i=0;i<7;i++)
{
ossz+=a[i];
/* úgy képzeld el, hogy 7-szer le fut, és az i helyére mindig az aktuális i értéket helyettesíti be, tehát első körben így néz ki:
ossz értéke 0
a[0] eleme 1
ossz= 0+1
második körben
össz értéke 1
a[1] eleme 1
ossz=1+1
és így tovább
*/
} -
bandi0000
nagyúr
válasz
kiszsolt100 #10970 üzenetére
persze 7 kört megy, igen ahogy mondod
-
bandi0000
nagyúr
válasz
kiszsolt100 #10967 üzenetére
Ha 7 elemű a tömböd, akkor az nem 1-7 ig indexelődik, hanem 0-6 ig, ezért a forban csak kisebb mint 7 ig megy, tehát a 7 elemet már nem akarja feltölteni csak a 6. At
Példádba ha mind a 7 elemben 1 van, akkor az össznek 7 nek kell lennie
-
bandi0000
nagyúr
Tudná valaki definiálni, hogy mennyit jelent c++ ban a profi szint? Nem azt akarom tudni hogy, mindent tud meg hogy nagyon tud
hanem konkrétan mit jelentene?
-
bandi0000
nagyúr
Ott a pont, én is láttam hogy keresnek diákot is infó tanárnak, de nem vállalnám be, szeretek segíteni, itt töltöm a fél életem ph-n, de hogy alap dolgokat magyarázzak a gyerekeknek 6-7 szer el, úgy hogy nekik nyűg az infó, mert a 90% át nem érdekli...na mind1 is, csak érdekes a téma
-
bandi0000
nagyúr
válasz
kiszsolt100 #10896 üzenetére
Biztos lehet találni, nézz be a helyi egyetemek, főleg infósokhoz, és ott a faliújságon lehet van, nálunk kecsón is pakolják ki, hogy segítenek, esetleg egyetemistákkal is próbálkozhatsz, nekik is jól jön a pénz, de a programozás is pont olyan szakma ahol rá kell szoknod az önállóságra
-
bandi0000
nagyúr
válasz
kiszsolt100 #10892 üzenetére
Nem akarlak kiábrándítani, de az oktatás is úgy megy, hogy előadáson meghallgatod, le van írva minden, én gyakorlaton kipróbálod
Van ez a tanulj meg programozni 24 óra alatt, itt nem szeretik az ilyen könyveket, de szájbarágósan le van írva, ha esetleg valami nem egyértelmű itt is kérdezhetsz, nagyon segítőkészek itt, de oktatni senki nem fog téged
Na az utcsó hozzászólásodért kapni fogsz, ink töröld
Más:
Erről jut eszembe, tegnap volt a TV be hogy hiány van pl infó tanárból, és módosították a törvényt h pl mérnök is taníthat, na de kérem, melyik mérnök megy tanárnak 100-150k ért? Vagy nem tudom mennyit kapnak
-
bandi0000
nagyúr
válasz
kiszsolt100 #10886 üzenetére
Ha dolgozni is szeretnél vele, akkor jobban jársz ha mész valami hivatalos képzésre, mert az önéletrajzba nem jelent jót, ha beírod hogy jóska pistától tanultál programozni
-
bandi0000
nagyúr
azt hiszem értem, ez a map-es cucc olyan hogy belerakom az üzeneteket, és a kulcsnak a számot adom meg, és ebbe a szerkezetbe egy kulcshoz tartozhat több jelen esetben üzenet, ha ez így van akkor vagány, majd holnap kipróbálom...
így jó tanulni, mármint sokat segítetek, hogy merre induljak és akkor nem random szavakra guglizok rá hátha valamelyik megoldja a problémát
-
bandi0000
nagyúr
jo meg van, csak nem tudtam hogy amit ir az a konkrét neve a dolognak ...
példákat találtam, de nem igazán látom hogy segít nekem, ez de még bogarászom hátha béna vagyok csak
más:
talán meg van, ez a multimap olyan cucc, amibe belerakom egyenként? a számokat és az üziket, utána a megfelelő paranccsal rá tudok keresni vagyis kiválogatni azokat?
de ehhez is tudnom kéne az x db különböző számot nem?
-
bandi0000
nagyúr
király, ennek kb az 1/3-át ismerem, próbálom használni, akkor van még tanulni való, nyári munkára erről már le is mondtam
csak hogy kicsit on is legyek:
hogy lehetne azt megoldani a legpraktikusabban, hogy, adott egy lista telefonszámokkal üzenetekkel,csoportosítani kéne telefonszám szerint az üzeneteket
2 dolog jutott eszembe, egyrészt dinamikus tömbbe kimásolni az adatokat, mármint a leszűrt listát, de ehhez tudnom kellene a db számot amit meg is kapok ha meg tudom keresni, hogy hány különböző szám van, de erre csak az jut eszembe, hogy felveszek egy max elemszámú tömbböt, és minden egyes telefonszámot megnézek, hogy benne van e az új tömbbe,ha nincs akkor belerakom
de ez szerintem körülményes
vagy a másik megoldás, ami elég paraszt megoldás, de egyszerűbb és rövidebb, tehát:
duppla for mindkettő végig megy az elemeken, elsővel kiválasztok egy számot, a másodikba megkeresem az ahhoz a számhoz tartozó összes üzenetet, és közbe amiket megtalált, és egy új tömbbe, pl ugyan ezeknek az indexe alapján írok pl egy X-et, és akkor a feltételbe beleírom hogy nem lehet X...az első megoldás féle érdekelne, mert mégis csak már komolyabban kéne ezt megoldani, még ha annyira nem is komoly a feladat, de a jelen tudásom szerint nem igazán tudom mi lenne rá alkalmas...
persze tudom hogy lehetne olyat csinálni, hogy ha el fogy a dinamikus tömbbe a "hely", akkor egy új fv-nyel meg tudom növelni, de ez is viszonylag bonyolult egy egyszerű feladat megoldására
-
bandi0000
nagyúr
köszi
félreértettél, hirtelen nem azêrt akartam egy könnyen megtanulható nyelvet mert könnyű, hanem mert ha már egyetemre járok, akkor talán könnyebben szóbaállnának velem nyáron, ha ilyen munkát szeretnék, és nyárig nincs annyi idő hogy c++ ba annyit felszedjek hogy tudjak dolgozni, de ezek szerint másra sincs idő
nem tudom mi a jó válasz a költői kérdésre, de mindig is szerettem gondolkodni, persze nem olyanon mint pl integráld ezt a fügvényt, mert abból nem látok semmit, de pl ha megírnám egy terminál kódját/programját, ott az már érdekesebb
bár eszembe is jutott egy másik kérdés, csak a papírt néznék vagy azt hogy tudok senior szinten c++ ba pl? mert a szakirányok közül a mobil alkalmazás fejlesztés tetszik, viszont ha az nem jön be akkor szivesen dolgoznék pl c++ fejlesztőként, persze ez még a távoli jövő
-
bandi0000
nagyúr
bocsánat, nem akartam senkinek a lelki világába belemészni, nekem csak ismerőseim mondták hogy az viszonylag könnyebb, de igen minden nyelvben lesz olyan feladat pl ami rendesen meg fog szopatni, hiába egyszerűbb vagy épp nem, akkor maradok egynél egyenlőre de azt akkor rendesen mrgtanulom
-
bandi0000
nagyúr
válasz
DrojDtroll #10804 üzenetére
cinikusan mondod?
én a webfejlesztésen azt értem, hogy ki ad xy munkát hogy csinál ilyen olyan weblapot, kicsit képbe kell hoznom magam ezekkel, hogy mivel mit lehet csinálni
-
bandi0000
nagyúr
válasz
tboy93 #10797 üzenetére
C#-t tanítottak nekem elsőnek, vagyis alapokat, c++ meg emitt megy, bár nem tudom mire elég a tudás, Java-t nem ismerem, de majd utána járok, hátha gyorsan meg lehetne tanulni érdemben, úgy is kell később
visual studioban tudok java-t is programozni ugye? max le kell hozzá szedni a kiegészítőket
-
bandi0000
nagyúr
Nyáron ha jól haladok a tanulással, szivesen elmennék fizikai munka helyett valami programozói munkára, persze kezdő/junior szinten, amit látom keresnek is pár helyen, viszont azt tudja valaki hogy esetlegesen mit várhatnak el egy junior fejlesztőtől? JAVA-t is meg akarom tanulni, de nem biztos hogy annyit magamra tudok szedni nyárig, viszont láttam c++ junior állást is, erről tudna valaki nyilatkozni?
-
bandi0000
nagyúr
arra van valami türkk, hogy ha van egy struktúrám, és olyan struktúra visszatérési értékű függvényt szeretnék csinálni, akkor ne nyavajogjon a fordító, hogy nincs deklarálva a fv név
struct adatok{..}
adatok min(adatok tmb[],y);helyesbítek, az a követelmény, hogy a fügvényeket először deklaráljuk, aztán a program végén definiáljuk, ha egybe csinálom a deklarálást és a definiálást akkor semi gondja nincs, viszont ha deklarálom először és azt le zárom ;-al, akkor nyavajog
-
bandi0000
nagyúr
válasz
fordfairlane #10780 üzenetére
köszönöm, indulásnak jó lesz, hátha megvilágosodok tőle, nyáron nyelvvizsga, és akkor majd ránézek az angol könyvekre is
-
-
bandi0000
nagyúr
tudom hogy sokan nem preferáljátok a magyar nyelvű prog könyveket, de ez a tanulj meg c++ programozást 24 óra alatt mennyire lehet jó indítónak?
-
bandi0000
nagyúr
-
bandi0000
nagyúr
Rakott fel a tanár gyakorló ZH-t, hát elég érdekes lesz az igazi majd, 5 perc 10 kérdés...
viszont amit benéztem, hogy ez miért is azt csinálja amit?
*tmb[2]={elso,masodik};
**tmb // elvileg ez így helyes, és e betűt ad vissza
-
bandi0000
nagyúr
amúgy mindenki a suli/képzés ideje alatt tanulta meg a programozást, értem én úgy hogy tovább képezte magát,önállóan tanult, vagy elment dolgozni és így is úgy is muszáj lesz megtanulnia?
mert most eléggé kilátástalannak tartanám azt, hogy leüljek 2-3 órát tanulni/programozni, idő hiányában, persze tervben van és akarom magam képezni csak nem tudom mikor leszek úgy időben
-
bandi0000
nagyúr
köszönöm a segítséget, és a megértést is
még 1 dolog és asszem ennyi, mert végig is értem a diákon eztán már csak emésztés
kicsit szűken magyarázza az osztályokat, utána fogok nézni, de most sürgősen kell hogy nagyjából értsem a dolgokat itt
class Teglalap
{
double a,b; // ez a rész mit csinálni? mármint ha meghívom ezt az osztályt, akkor nem ezt a részét hívom meg nem? hanem ezt:Teglalap(double a, double b)
{this->"mutatóval" melyikre mutatok? tehát amikor meghívja a fő fv-ben, akkor Teglalap(double a, double b) ez kapja meg az értékeket, és dobja tovább a this-el a sima double a-b;-nek?
-
bandi0000
nagyúr
köszönöm, legalább megnyugodtam egy kicsit hogy nem velem van a nagy gond
gondoltam, hogy többet kell tudnom tanulnom mint amit órán leadnak, de azt nem hittem, hogy azért kell tanulnom majd, hogy az órai anyagot megértsem
na mind1 majd lesz valami, csak az a para, hogy el kell érnem 50%-ot a 2 elméleti zh ból... valós programozástól nem félek, de az elméletbe sokat tudnak szivatni még ha nem is szándékosan
Én meg azért kérek elnézést hogy itt kérdezgetek sokat, mert 1-2 dolognak utána tudok keresni pl mit csinálna az if, de konkrét kérdésre nem tudom hogy keressek rá, pláne gyorsan
mint ami most jött elő
a kapcsos zárójeles dolgokat tudom, if else stb, de lehet önmagában is olyanra használni, mint hogy egy adott részt "elzárni" a többitől, mert egyik dia szerint ha csinálok egy ilyet önmagában :
{
int h=0;
}cout<<h; //akkor itt nem tudom kiíratni
-
bandi0000
nagyúr
GAMF/PAE
tavalyi prog tanár jobb volt, az idei ilyen, nem is dicsérik...
ez annyira ömlesztett vacak, megvettem a jegyzetet, valszeg abból dolgozott, a jegyzetbe elég egyértelmű minden, elmagyarázza pl a mutató tömböt, és a végén ír egy kódot hozzá, ami érthető is
de ez meg a tanár órai anyaga pdf formában, és nem is ez a legnagyobb gond, hanem hogy holnap írjuk az elméleti ZH-t, ami abból fog állni ,hogy az ő program részleteit látjuk, és kérdezi hogy ez jó e így, vagy mi a hiba stb, ami elég nagy
szopáslesz, mert ezeket is nehezen tudom értelmeznisemmi gond, értem mire gondolsz, én is ezért vagyok mérges, mert elég lesz megérteni ezeket a dolgokat önmagukba hogy miért így úgy működnek, de némelyik kód-ot elég kibogarászni hogy mit csinálna, nem is értem miért tömörít ennyire, ennyi erővel azt a fentebb tárgyalt legrövidebb kódot is adhatná
-
bandi0000
nagyúr
ezt segítenétek értelmezni?
Igazából, hogy mit csinál azt tudom, csak ezeket nem értem:
void fv-ben, miért *&tp-t írt? elvileg egy mutató lett volna, akkor nem csak * ?
int*tp= new int[size] : itt ugye lefoglal neki egy dinamikus memória területet, de new int ugyan az mintha adtam volna neki egy random nevet és akkor new tömb[size]?
a void fv megnövelte a tömb méretét, viszont a fv végén van ez:
sz= 2*sz;
tp= newtp;
ez működik így a fő függvényen belül is?meg előszeretettel használják a for-ban is a ++i-t az i++ helyett, értem a különbségét, de for ban van jelentősége neki?
és erőltetek ezt, hogy függvény deklarációt írjunk előbb, és a fő függvény végén írjuk meg a függvényt, mint ahogy a képen is van, ezt ti is így használjátok? mert nekem sokszor nem annyira átlátható, + én egybe írom meg a fv-t és így is tanultam
-
bandi0000
nagyúr
lenne még egy kérdésem, most bújtam a prog könyvemet, és
mutatóknál ugye így adok értéket:
int *a;
int b=10;
a=&b; // így akkor a-ba "lesz" b értéke, de ha így íratnám ki: *a, akkor nem a 10-et, hanem a memória címet írná ki ugye?viszont ha függvényt címzek mutatóval akkor
int fv(int x,int y) {...}
int (*mfv)(int,int)=fv; // könyv szerint ez így a helyes, de a függvényre nem &-el kellene rá mutatni? mint fentebb írtam?
-
bandi0000
nagyúr
hogy ha már úgy sincs nagy beszélgetés itt, kis fejtörő, bár ti jobban átlátjátok mint én...
gyakorlatilag erről tanulunk, és szeretném megérteni a lényegét, de nem igazán látom át hogy mit csinál a program,elvileg a dinamikus memóriakézlesről és azon belül a tömbkezelésről szólna
intmain() {
intmax;
cin >>max;
int*tp= new int[max]; // Itt egy dinamikus tömb kezdőcímét kapná meg a *tp? és a new int[max], egy max méretű területet foglal le a memóriából?
int i;
for(i=0; i<max&&cin>>tp[i]; ++i) // ezt nem igazán értem, hogy mit csinál
{
;
}
for(intj = i -1; j >= 0; --j)
{
cout<<tp[j] <<endl;
}
delete[]tp;
system("pause");return0; -
bandi0000
nagyúr
köszönöm maradok itt, igazából, valaki azt mondta hogy ha pl ott hagynám akkor vagy kifizetem az tanult félév/2 árát kp ban, vagy a teljes árát fizetem ki, de akkor adó formájában vagy mi
+ állítólag nem is az első 1 év után hanem első fél után lehet otthagyni fizetés nélkül, szal már buktam a pénzt így is úgy is, ugyhogy maradok -
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Chesterfield #10680 üzenetére
bocsi, a mi sulinkból indultam ki, azt nem tudom milyen szinten tanulják, de zömében egyformák az infós tárgyak...
-
bandi0000
nagyúr
válasz
sztanozs #10678 üzenetére
nem az a baj hogy nem tűrném, csak egyszerűen az a baj, hogy velem is aláíratták a szerződést, és mint utóbb kiderült, hogy ha első év után hagynám abba, akkor rögtön kapom a csekket pl 600k-ról hogy menjek a postára befizetni...és akarva akaratlanul nem tudok úgy nekiállni a dolognak, hogy majd lesz valami, mert a döntésnek súlya van...
azt tudom hogy nagyobb az mérnök, de azért a progi informatikusnak ugyan azok a tárgyai vannak mit a mérnöknek, csak ugye a körítés nélkül
-
bandi0000
nagyúr
Tavaly én elkezdtem az egyetemet, mérnök informatikus szakon, de sajnos nem vagyok benne biztos hogy 3. félévre megyek, mert az informatikához közel álló tárgyak jól mennek, de a fizika és elektronika és társai nem, sőt azt se érzem, hogy meg fogom tudni tanulni...
Szóval, mennyire járnék rosszul ha e helyett egy felsőfokú programtervező informatikus képzést csinálnék? Tehát sok olyan hely van, ahol azt mondják, mivel nincs diplomám akkor nem kellet, hiába tanulom meg elvileg azt amit a mérnök?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Jim Tonic #10666 üzenetére
igen, ezzel már megismerkedtem, első nekifutásra fél óra se volt elég hogy kiszámoljak egy másodfokú egyenletet vele
Szabadon választható volt, viszonylag sok kredit, és ha jó vagyok benne akkor mehetek az cég által vizsgára ahol megkaphatom a "legalacsonyabb" szintű programozói levelet a LabView-hez... ingyen még ez is jó,csak kérdés megszeretem e
-
bandi0000
nagyúr
hallott már valaki a
labview és fpga programozásról? gyakorlatilag a suliban mindkettőt nagyon jó dolognak állítják be, szóval az alap tanuláson felül lenne értelme foglalkozni bármelyikkel mélyebben, hogy esetleg munkába is elég legyen?
-
bandi0000
nagyúr
Lenne egy kérdésem, ha valaki rá ér 1-2 mondatban elmondaná, hogy mire is lehet használni a mutatókat/hivatkozásokat C/c++-ban
igazából most vettük progból, a nyers definíciójukat tudom, meg hogy mit csinál, de hogy mire lehet használni, én mint naív, arra gondolok, hogy ha csak nem akarom direktbe lefoglalni/használni azt a memória területet akkor mire is használnám? mert az hogy felveszek egy változót, és arra a változónak a memória címére mutatok, vagy hivatkozok, azzal nekem nem lesz jobb, mert pl nem kell nekem még 1 változót ahhoz hogy a rámutatott változónak az értékét módosítsam... bár lehet én értek valamit félre
-
bandi0000
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R #10556 üzenetére
elég rossz hozzáállás, itthon te sose fogsz megkeresni ennyit...esetleg kint bár ott is sztem a kezdőknek max 6-800 at adnak, itthon legjobb esetbe is agyontanult vezető kereshetne ennyit
-
bandi0000
nagyúr
válasz
anorche1 #10522 üzenetére
én is így mentem h tök hülye vagyok, megpróbálom, matekból kettes vtam de szinte tanulás nélkül hoztam is a kettest analizisből, ami meglepett h elég jól leadják az órát, nagyon keveset tanultam , ezért lettem kettes most, de lényeg a lényeg ha tanulsz akkor nem olyan nehéz
-
bandi0000
nagyúr
amúgy meg tényleg borzalmas az oktatás, az még hagyján hogy sok a töltelék tárgy, még az egyetemen is, de túl korán akarják kitaláltatni a gyerekekkel hogy mit csináljanak, valljuk be ált suliba nem sok olyan gyerek van, aki belátja, hogy tanulni kell mert az a jövő, én is ebbe tartoztam, az ofőm el akart küldeni szakmunkásnak, mert nem vagyok okos, bár most már lehet azt mondom azzal jártam volna jól, de akkor még az értelmi munkáért fizettek sokat, aztán szerencsére ellenkeztem és nem mentem szakmunkásnak, inkább mentem egy gyengébb szakközépbe, közepes/négyesre érettségiztem, utána mentem műszaki infó technikumra ami időpocsékolás volt , és most még egyetemezek, de már érzem hogy "öreg" vagyok, inkább ez az egy helyben topogás zavar, hogy nem tudok dolgozni és előrelépni, de majd idővel talán
-
bandi0000
nagyúr
válasz
K1nG HuNp #10516 üzenetére
ha kitartó vagy akkor nem, mert ugye vagy annyira szarul tanulsz h átraknak fizetősre, ugye elfogyhatnak az államilag támogatott féléveid, vagy ha eleve fizetősre mész akkor nyomhatod amíg akarod, vagyis nem, mert pl nálunk ha vizsgán 1 tárgyból 6-szor kaptál 1-est, akkor kiraknak a suliból automatikusan
próbáld meg a mérnököt, és fé év után érezni fogod h kell e neked, ha nem akkor még ott van a sima felsőfokú szakképzés, amivel még lehetsz programozó, bár ott is van matek
-
bandi0000
nagyúr
válasz
K1nG HuNp #10507 üzenetére
sulitól is függ
görögistennőegyetemre 280 pont volt a határ, tehát az állami minimum, felvettek 302 pontom volt, de asszem idén emelik már a ponthatárt 300-ra
szegedre is 280-tól be lehetett kerülni, a pesti sulikba a keményebbekbe ott azért 300 fölötti határok voltak
amúgy igen érdekes ez, mert ugye a PAE se tartozik az "él" egyetemek közé, az oktatás szerintem jó, még most, én ugye korhatár felett mentem már 24 évesen, és azt hittem én leszek a leghülyébb, kibukok, sajnos a fizika megfektetett, bár az is azért mert korán feladtam, viszont kb minden tárgyból legalább a fele bukott/nem mehetett vizsgára, ami meg is lepett, mert annyira nem teljesíthetetlenek, pláne ha nem azt csinálják mint én, h ZH előtti hétvégén próbálok 4 Zh-ra felkészülni, persze egyikre se sikerült, de a 2-es mindig meg volt
-
-
bandi0000
nagyúr
válasz
bambano #10429 üzenetére
de azt máig nem tudtam megszokni, hogy amikor elkészül egy projekt, akkor sok mihaszna tolong, hogy ő csinálta, ő csinálta, én meg tudom, hogy én csináltam...
lehet ők is ezt gondolják
előző melóhelyemen mikor már beleláttam a dolgokba, akkor én is mindenre rákérdeztem, mert tudtam h hol fog elhasalni a dolog, szóval remélem ez lesz majd akkor is, ha egyszer programozó leszek
-
bandi0000
nagyúr
válasz
K1nG HuNp #10385 üzenetére
egyetemen semmit nem adnak le prímán
tudom én h magamtól kell nekiállni, de gyakorlatba amit tanítottak nekem fél év alatt :
cout,cin,for,while,do while, függvény írás, struktúra létrehozása, tömb kezelés, file írás olvasás szerkesztés
és kifújt, ezek nagyrészét már tudja az aki emelt infózott...nekem az okozott kis fejtörést hogy a standar c helyett ezeket a c++ operátorokat használjam, még most is össze- össze keverem a kacsacsőrök állását -
bandi0000
nagyúr
köszönöm a válaszokat...
mindenképpen ebbe szeretnék elhelyezkedni, szeretek gondolkodni a feladatokon, legalább is még most
aztán később lehet megutáltatják velem, de az a kisebb gond
elkövetkezendő pár év nagyságában meg lehet határozni, hogy mivel érdemesebb foglalkozni szorgalomból otthon, amiből profitálok? vagy mindennel kéne foglalkozni?
Illetve még azon agyaltam, hogy 65 év a nyugdíj korhatár itthon
na már most nehezen képzelem el hogy valaki 60 évesen a gép előtt üljön és programozzon, főnöknek is kell lenni, de nem lesz mindenkiből az, szóval mit gondoltok mi lesz 50 év fölött?
-
bandi0000
nagyúr
az igen
tényleg nehéz belegondolni így, mert ugye egyetem elött dolgoztam, ugye bementem és minden nap szinte ugyan azt csináltam erre ez mrg teljesen másolyan van hogy nincs munka és azt mondják így jártunk egyenlőre?
most lehet hülyeséget mondok, de egy programot feldarabolnak, de azt a végén még össze is kéne rakni nem? mert gondolom nem ctrl c+v és kész a buli
-
bandi0000
nagyúr
tényleg ha már munka, hogy kell elképzelni ezt a szakmát ?
mármint legtöbb helyen az van h, fejlesszetek egy szoftvert vagy bármit amire adnak x időt h megcsináld/megcsináljátok?
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- iPhone topik
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Hisense LCD és LED TV-k
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Telekom mobilszolgáltatások
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 512GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3075
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Ritkaság! Hibátlan! Intel Core I9 13900KS Processzor!
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3033, 100% Akkumulátor
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest