- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Programozás topic
- (kiemelt téma)
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 06:18 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
VikMorroHun
őstag
-
inf3rno
nagyúr
-
dabadab
titán
Nem hiszem, szinte egész életemben multiknak dolgoztam és csak a legelső helyen volt ilyen csávó, ő se hivatalosan, csak gyakornokként ott ragadt, és bár pillanatok alatt kiderült, hogy a programozáshoz nagyjából se érzéke, se tudása, se kedve, viszont szorgalmas volt és precíz, így rá lehetett bízni a kulimunkát és a fejlesztői környezet az valami kőböl pattintott ősi cucc volt, ahol fájdalmas procedúra volt bármit is csinálni, szóval kifejezetten hatékony módszer volt az, hogy az ember a doksiban leírta egész pontosan, hogy mit akar csinálni, ő meg ezt konkrétan beleírta a forráskódba meg elbibelődött az adminisztrációjával.
Aztán soha többet.
Meg mondjuk azért tipikusan olyan helyeken voltam, ahol sok tervezés után viszonylag kevés kód született (amit aztán utána megint sokat teszteltek), szóval maga a kódolás nem volt igazán szűk keresztmetszet.
Ha tippelnem kellene, akkor a code monkey-k inkább a webes frontendeknél lehetnek hasznosak. -
martonx
veterán
Én dolgoztam olyan projektben, ahol egy rakás indiai volt. Na, ők voltak azok, akiknek egészen konkrétan 1 soros fejlesztési feladatokra kellett lebontani az összes feladatot.
Pl. itt van ez az SQL script a WHERE feltételek közül töröld ki ezt az egy sort, és ott volt egy screenshot, rajta pirossal bekeretezve a törlendő sor.
Ezt az egyik ember 3 napig csinálta. Aztán mikor elküldte nekem PR-re, derült ki, hogy az alatta lévő ORDER BY-t is kitörölte véletlenül
A másik kedvenc feladatom egy Enum bővítése volt plusz egy értékkel. 5!!! teljes napjába került az egyik majomnak. -
inf3rno
nagyúr
-
emvy
félisten
-
biker
nagyúr
De, a kódírást az AI megcsinálja, amit a köreinkben "coding monkey" emberek pötyügtek ezerrel, kb 20x olyan gyorsan gépel mint bárki
De neked kell elmondani mit szeretnél.
Pl legutóbb kellett egy mini plugin WP-hez, egy extra funkcióra, nem akartam plugint telepíteni hozzá, mert a termékkör 0,1%-hoz kellett a funkció. Pontosan leírtam mi kell, és kb 30mp alatt 300sort kitolt, és működik. ennyi idő alatt a loopokat nem találom meg a developer guideban, melyikre hol kell ráépülni.
Ezt megcsinálja.De a promptoláshoz is kell ész, és az nem annyi, hogy "Próbáltam ezt a chatgpt-ét, csinált egy kis crpg-t, kérdezte legyen benne 3D falak, mondom legyen, erre módosította de úgy hogy minden egyebet, például csatát kihagyott belőle. Hát most ezt nekem kell összeraknom? De akkor meg már értenem kellene a programozáshoz."
Pontosan, lépésről lépésre le kell írnod mit szeretnél, és összerakjalegyártatod a térképet, legyártatod az elemeket (nyilván itt már tudni kell milyen motorra gyártasz, nem ugyanannyi munka), legyártatod a karaktereket, ezeket sorban tolod lépésről lépésre a forrásodba, legyártatod a mozgásokat, mozgás szabályokat (ki merre hogyan mehet), kitalálod hogyan legyen csata, mi irányítsa a játékosokat, stb
2-3 hét alatt lehet egy jól működő játékod.Szintén tökéletesen alkalmas szövegekben, vagy jsonben szabályokat keresni, feldolgozó scripteket írni, kód manipulációra, ellenőrzésre, optimalizálásra.
De még mindig, nem gondolatolvasó, feladat végrehajtó -
btraven
őstag
-
biker
nagyúr
-
btraven
őstag
-
biker
nagyúr
"Már én is sokszor úgy programoztam hogy stackoverflow-on kerestem példát aztán azt beollóztam a programomba. Ez ugyanaz, csak megspórolom a keresgélést."
Ja ert azt gondolod, hogy beírod az éjjájjnak hogy "készíts nekem egy közösségi portlt mint a facebook" és 4 óra múlva kapsz egy csomagot amit felteszel a hostingra?
Vagy készíts egy mmorpg játékot és 8 óra múlva kész, a sok barom meg 8 évig kódolja 300emberrel a gta6-ot -
cattus
addikt
> De így az egész csak egy fejlettebb keresőmotor
Igen, ez így van amióta megjelent, csak az evangelisták megpróbálják többnek beállítani, mint ami.
> Tök ugyanaz mint hogy mikor metsszük a szilvafát, most az AI mond 1 választ, ami vagy jó vagy nem. Nem nekem kell 100 hozzászólást végig bogarásznom ahol 25 azt mondja hogy télen, 25 tavasszal, 25 ősszel, 25 meg nyáron
Megadja az illúzióját hogy spóroltál a helyes válasz kikutatásán, de ha nem akarod hogy bedőlj az ai által esetlegesen hibás válasznak, ugyanúgy végig kell ellenőrizned hogy most épp igazat válaszolt-e vagy sem. Vagy ha kicsit másképp promptolod lehet pont az előzővel ellentétes választ ad. Vagy ha irányítottan kérdezed (akár szándékosan akár nem), meg fog próbálni veled egyetérteni.
-
btraven
őstag
-
JoinR
őstag
Amiket én láttam junior pozik, azok mind ilyen "programozó" munkák voltak, na ezek tűntek el. Egyébként backend/infra vonalon dolgozom.
De igen, sokan a covid utáni felskálázás korrekciójaként tekintenek a mostani elbocsátásokra, biztos az is közrejátszik, de összességében én másképp látom. -
btraven
őstag
De így az egész csak egy fejlettebb keresőmotor. Már én is sokszor úgy programoztam hogy stackoverflow-on kerestem példát aztán azt beollóztam a programomba. Ez ugyanaz, csak megspórolom a keresgélést.
Tök ugyanaz mint hogy mikor metsszük a szilvafát, most az AI mond 1 választ, ami vagy jó vagy nem. Nem nekem kell 100 hozzászólást végig bogarásznom ahol 25 azt mondja hogy télen, 25 tavasszal, 25 ősszel, 25 meg nyáron. -
biker
nagyúr
-
dabadab
titán
A félreértések elkerülése végett: nem a magas hozzáadott értékű mérnök informatikusokról volt szó, hanem a programozókról, akik kidolgozott specifikáció alapján kódolnak
Ez gyakorlatilag nem létező állatfajta (bár láttam ilyet, meg írtam is neki specifikációt, de ez régen is nagyon ritka volt, mára meg...) és a programozó szót nagyjából senki sem használja ilyen értelemben.
fél éve én csak kedvtelésből írok kódot
Várjál, kitalálom: valami webes frontend/backend dolog, ahol minden pont ugyanúgy működik, mint hárommillió másik projektben. Igen, olyat tud.
De a szubjektív élményeken túl több közvetett bizonyíték van erre, lásd IT elbocsátások,
Azok nem nagyon mutatnak ebbe az irányba, sokkal inkább úgy néznek ki, mint a szokásos ciklikus elbocsátások, csak a befektetők számára leöntve "AI"-szósszal.
stack overflow usage földbeállása, stb..
Az meg csak azt mutatja, hogy a legtöbb ember Google helyett LLM-et használ.
-
btraven
őstag
Próbáltam ezt a chatgpt-ét, csinált egy kis crpg-t, kérdezte legyen benne 3D falak, mondom legyen, erre módosította de úgy hogy minden egyebet, például csatát kihagyott belőle. Hát most ezt nekem kell összeraknom? De akkor meg már értenem kellene a programozáshoz. Ráadásul valahogy lépésenként kell megtervezni. Állandóan kérdezget, mi hogy legyen. Már belefájdult a fejem. Hát miért nem lehet egy komplett M&M 1 klón gémet csinálni amivel tudnék játszani?
Új próba:
"Ez egy elég nagy falat: egy teljes, játszható RPG (mint a Might and Magic I) önmagában egy komplett fejlesztőcsapat több hónapos–éves munkája. Egyetlen válaszban nem lehet „kész játékot” adni — viszont tudok adni egy teljesen kidolgozott alapot, történettel, rendszerekkel és egy működő prototípussal, amiből tényleg el tudsz indulni."Már megint engem akar dolgoztatni, hát ilyen ravasz gépet még nem láttam. Lehet hogy igaza lesz a sci-fi íróknak, a gép átveszi az uralmat és embereket rabszolgaként dolgoztatja mint a Mézga Aladárban.
-
JoinR
őstag
A félreértések elkerülése végett: nem a magas hozzáadott értékű mérnök informatikusokról volt szó, hanem a programozókról, akik kidolgozott specifikáció alapján kódolnak.
Ettől függetlenül én innen nem tudom cáfolni a tapasztalatotok, de nem derül ki, milyen tool, melyik modell, milyen nyelv, mekkora kódbázis, mekkora az AI-tapasztalat (prompt, context engineering), stb.
Egy évtizedek óta görgetett spagetti tech-debtben jobban el fog veszni, mint egy új projekten. A self-hostolt AI-om meg a free chatgpt nekem is haluzik. A munkahelyi agent harness MCP-kkel, skillekkel meg olyan, hogy fél éve én csak kedvtelésből írok kódot, ahogy a kollégáim is. De a szubjektív élményeken túl több közvetett bizonyíték van erre, lásd IT elbocsátások, juniorok belépési küszöbének emelkedése, stack overflow usage földbeállása, stb.. -
inf3rno
nagyúr
-
JoinR
őstag
-
cattus
addikt
-
btraven
őstag
Tényleg kellene tennem egy próbát a chatgpt-vel. Vagy van másik ami jobb és ingyenes? Van egy mániám, ilyen régi oldschool crpg játékok mint a Might&Magic. Manapság ilyet már nem csinálnak, a régieket meg már rongyosra játszottam. Így jobb híján magam szoktam készíteni újakat, de hát iszonyú sok munka. Pár év alatt készen is van. Na majd íratok az A.I.-val, meglátjuk mire megy.
-
JoinR
őstag
Megfelelő környezetben, ahol megengedhető az AI használata, a klasszikus értelemben vett programozókra ma nincs szükség. Aki továbbra is kódolással szeretne pénzt keresni, annak a lehetőségei beszűkülnek olyan környezetbe, ahol pl. kritikus infrastruktúrával vagy érzékeny adattal kell dolgozni. Esetleg még lehet arra játszani, hogy az AI-t jelenleg ár alatt árulják, meg amúgy se jut mindenkinek, de az AI-jal való árverseny nekem nem tűnik egy kecsegtető perspektívának.
-
btraven
őstag
Ismerősöm mindig mondja hogy programozók kereshetnek új munkát az A.I. miatt.
Csak nehogy az legyen mint amikor a 90-es években jött az Oracle Designer meg társai, ahol elég lett volna megtervezni az alkalmazást mindenféle programozás nélkül. Aztán azóta is programozás van. Sőt a helyzet egyre rosszabb. -
JoinR
őstag
-
GoTReX
őstag
-
btraven
őstag
Kotlin-t ismeri valaki? Olyan hülye neve van. Még jó hogy nem Kotlik.
-
martonx
veterán
-
GoTReX
őstag
Sziasztok!
Jelenleg egy saját applikáció ötletén dolgozom, és a tanulási fázisban vagyok Figma használatával. Sikerült már egy alap kezdőképernyőt és néhány egyszerűbb navigációt összeraknom, de egy komplexebb, bemutatható demo/prototípus elkészítéséhez valószínűleg segítségre lesz szükségem.
A célom az lenne, hogy egy rövid videót tudjak készíteni az alkalmazás működéséről (kvázi egy “fake app”, ami jól prezentálja az ötletet), nem feltétlenül egy teljesen kész, fejlesztésre kész design.
Az alábbiakban szeretnék tanácsot kérni:
Mennyire reális kezdőként egy ilyen demo önálló elkészítése Figmában?
Ha valakit megbíznék egy ilyen prototípus elkészítésével, nagyjából milyen árkategóriára lehet számítani?
Hol érdemes ilyen jellegű segítséget keresni (pl. freelancer platformok, hazai közösségek)?
Mire érdemes figyelni, hogy a végeredmény videóhoz jól használható legyen?Előre is köszönöm a válaszokat és a tapasztalatokat!
-
VikMorroHun
őstag
-
biker
nagyúr
a whirlpool 6th sense weight detection ezt tudja 15 éve AI nélkül

csak már a mosópor is AI így a mosógép is AImegforgatja, ebből tudja a súlyt, és mennyire van teletöltve a kickback alapján.
nehéz megforgatni nagy visszarugás, kevés tömör anyag
nehéz megforgatni kis visszarugás, általános szövet teletöltve
stb stb
pattern based decision logic semmi AI nem kell ide. -
Voy15
tag
Érdekelt a téma, ezért egy picit utánanéztem.
Ezt találtam: (ez speciel az LG AI wash)
LG's AI DD™ (Artificial Intelligence Direct Drive) technology detects fabric softness by analyzing the electrical currents and feedback from the motor while the drum is moving.Instead of using cameras, it measures how the motor responds to the resistance and momentum of the clothes inside.
How the Detection Works
The system follows a two-step "sensing" process before the wash begins:Weight Detection (Inertia}: The drum performs brief rotations and stops to measure the amount of electrical current required to accelerate the load. Heavier loads require more current to move.
Softness Detection (Back-EMF): The machine monitors the "voltage kickback" or Back-EMF when the motor suddenly stops or changes speed.
Stiff fabrics (like denim) strike the drum wall more rigidly, creating a sharp, clean electrical signal.Soft fabrics (like delicate cottons) deform and absorb energy, leading to a "muddier" or dampened electrical feedback.
AI Analysis and Action
Big Data Comparison: The sensed data is compared against a pre-installed database of over 20,000 washing patterns.Motion Optimization: Based on the identified fabric profile, the AI selects the optimal combination of 6 Motion Direct Drive patterns (such as stepping, filtration, or swing) to minimize fabric damage.
Operational Limits: This advanced sensing typically only activates for loads under 3kg (roughly 6.6 lbs) and is disabled if the Steam option is manually selected.
Note: In newer AI DD 2.0 models, the machine may also use an optical sensor to measure light refraction in the water, which helps detect soil levels and further adjust the cycle
-
cog777
őstag
Megkerdeztem a szakertot (asszonyt). O azt mondta, hogy a mostani azert tekeri az elejen egy picit ide-oda es var, mert igy nezi meg az osszetetelt. Ha pl szarazon rakja be a ruhat akkor kevesebbet tekeri, ha elomosva vizesen akkor hosszan.
bocs a forumtol a mosogepkitargyalosdibol, de az algoritmust probaljuk kitalalni 
-
inf3rno
nagyúr
Akkor ez lehet a gond nálunk is, hogy occsó a mosógép. Ez egyszerűen megeszi a ruhákat, minden nyúlik benne a centrifugálástól, főleg a pólók nyaka pár mosás után totál kinyúlt lesz. A másik, hogy minden egyre vékonyabb anyagból készül, de talán még az sem számít annyit, mint a mosógép.
-
cog777
őstag
Ai az barokkos tulzas lehet, de el tudom kepzelni hogy a dob rezgesebol lehet kovetkeztetni a benne levo ruha osszetetelere es optimalizalni a mukodest.
Nekunk volt egyszeru es magasabb kategoriaju mosogep, eg es fold a kulonbseg hogy hogyan banik a ruhakkal. -
VikMorroHun
őstag
Nézegetem a korszerű mosógépek leírásait. Találtam egy ilyen szöveget:
"A szövetérzékelés AI algoritmust használ, és csak akkor aktiválódik, ha a Pamut, Szintetikus vagy AI mosási ciklusokat választják ki. 3 szövetfajtát (pamut, finom szövetek, törölközők) érzékel, maximum 2 kg töltet esetén."
Mindezt egy 8 kg töltet befogadására alkalmas mosógépnél.Kíváncsi vagyok, milyen algoritmus vezetett erre az eredményre.

-
FuRiONight
addikt
Nem mobiljáték, teljesen más a koncepció. Egy xxx. Mobiljátéknak nem látok értelmét.
-
VikMorroHun
őstag
-
FuRiONight
addikt
-
dabadab
titán
Ha keresel valakit munkára, akkor érdemes azzal kezdeni, hogy
1. kb mi a munka
2. mennyit fizetMert amúgy egy ilyen hozzászólás azt a képzetet kelti, hogy van egy, a saját értékelésed szerint remek ötleted, viszont nem értesz a területhez, nem is ismersz senkit, aki értene, nincs pénzed, nincs vállalkozói tapasztalatod, de úgy gondolod, hogy azért ez remek lesz - vagyis több a red flag, mint a Vörös téren a Győzelem napi katonai parádén.
-
FuRiONight
addikt
Sziasztok!
Új ambiciózus projekthez keresek fejleszőket/grafikusokat!
Kérlek minnél többen töltsétek ki!
Ha érkelne a projekt privát üzenetben több infó!
A digitális evolúció veled kezdődik -
inf3rno
nagyúr
Tudtok mondani jó programozós póló ötletet? Arra gondoltam, hogy kéne már valamit nyomtatni, meguntam a felirat nélküli pólókat.
-
sztanozs
veterán
Ok, elfogadom az erveket.
-
emvy
félisten
Az MX rekord megletet eleve csak egy adott idopillanatra tudod ertelmezni. Kesobb eltunhet, etc. A validaciot jellemzoen nem erdemes tultolni -- inkabb kevesebbet validalj, mint tul sokat, mert megszivatod vele a usert. Siman lehet, hogy maga a MX rekord check lesz bugos valami miatt.
Sajat pelda: az emailcimem @ elotti tagja 1 karakteres. Tobbszor futottam mar bele olyan szolgaltatasba, ami szerint ez nem valid.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- EA Sports WRC '23
- Dell notebook topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Lassan küszöbön a NTE: Neverness to Everness premierje
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen autót vegyek?
- Revolut
- További aktív témák...
- Erős, !GARANCIÁLIS! Acer Nitro 16 AI gamer laptop! -Ryzen AI 9 365, RTX 5070 8gb, 32gb DDR5, 1tb SSD
- Xreal Beam
- Gigabyte Z170X-Gaming 7 Rev 1.1 / Beszámítás OK!
- Apple MacBook "BlackBook" (2007) - 2,16GHz Core2Duo, 4GB RAM, gyári töltővel (Retro / Projekt gép)
- Realme Realfit F3 ANC aktív zajszűrésű Bluetooth fülhallgató
- Playstation / Nintendo / Xbox konzolok Okosítása és Javítása - PS4 "okosító" lemez kapható!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4666
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3965
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ Dell Latitude 5420 - i5 1145G7, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

bocs a forumtol a mosogepkitargyalosdibol, de az algoritmust probaljuk kitalalni