- Macrodroid
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- iPhone topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
-
Mobilarena
BUÉK!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
fudi2002 #93232 üzenetére
Mondtam én, hogy jobb.
De mint többször részletezve lett, ez nem arról szól, hogy olcsó.
Mondjuk egy 7-8ezer forintos/kiló szemes kávé minőség lehet benne.Viszont mindig friss, azzal szemben. Egyszerre lehet 10-20 fajta is otthon, amit váltogathatsz, míg a szemesből általában egy van nyitva, különben tönkre fog menni. Ha nincs nyitva, akkor is romlik a minősége hónapok alatt, 6 hónappal a csomagolás után már biztos nem ugyanaz.
Beszélhetnénk a főzésre használt gép áráról is, mert azt mindig elfelejtik. Tudom, szerinted a tied jót főz, ebbe nem akarok most belemenni, az én tapasztalatom szerint 3-400.000-res darálós gép főz olyan minőséget, mint ez. Itt a gép többségében ingyen van, vagy pár 10ezer forint ha gondolkozva veszi az ember. Egy 3-400.000-res gép akkor 50 kiló (hangsúlyozom unalmasan minden nap azonos) kávé után fogja elkezdeni termelni a “nyereséget” a nespresso-hoz képest. Az nálam kb. másfél év.
Ezután pedig lehet, hogy szerviz is van. Tudom nálad az sem volt, de azért ezt ne zárjuk ki.Mondom. Mindenkinél vannak olyan dolgok, amik befolyásolják a választást. Jelenleg itthon van 15 fajta, mindig friss, kapszulás kávém, ami 7-14 gramm közötti, igények szerint nagyon jó kávét főz. Ezt a darálós géppel nagyon nehezen tudnád utánam csinálni. Nekem meg ez a fontos.
-
válasz
fudi2002 #93228 üzenetére
Amiből én főzök az 7, 10, 12 és 14 gramm kávét tartalmaz. Számold újra.
Winlord: tök mindegy az alap nespresso gépek közül. A kávé főző része mindegyiknek ugyanaz. A szolgáltatásokban több a drágább, pl. nagyobb víztartály, nagyobb pohár fér alá, automata kapszulakezelés (azoknál gyakrabb, hogy nem szeretik a más által gyártottat)., felhajtható pohártartó, tejhabosítás, automatán habos kv készítés. Ha semmi külön extrára nincs szükség akkor mindegy, bár a nagyon kicsik nem jöttek be soha, mert kevés használt kapszula fér bele. Talán a legjobb a Pixie, mert annak a legjobb a cseppfelfogó tálcája és nagy a kapszulatartója, továbbá felhajtható a pohártartó.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
fudi2002 #93227 üzenetére
Futtatom tovább az elémeletet.
8000ft-os kávéval számolva és 12g főzéssel napi 4 kávéval:
96ft egy kávé, 35 ft spórolás kávénként a nespressohoz képest. 35* 4kv/nap * 30 nap* 12 hónap = 50400Ft. 2 év alatt egy olcsó automata simán visszajön, 4-5 év alatt akár egy 19-báros karos delonghi is. És azért 8000ft/kg-ért nem rossz kávékat kapni...Na így lett automatám...
-
M_AND_Ms
veterán
válasz
fudi2002 #93222 üzenetére
A lényeg, hogy nem a te gépedről volt/van szó, hogy az valóban 9 éve működik-e hibásan, vagy sem. És ez ügyben senki s kérdőjelezte meg az állításodat.
Emlékeztetőül az eredeti kérdésed: "Nem kötekedésből, de ennyi pénzért nem jobb egy nem legolcsóbb Delonghi automatát venni és akkor nem vagy podokhoz kötve?"
Erre írtam érvekkel egy választ, ami nem tényközlés, hanem inkább a tovább gondolkodásra való alap. Na ezt vetted személyes megszólításnak, pedig szó sem volt róla.
.
A szemes kávé, a csomag kinyitása utáni héten, már jelentősen veszít a minőségéből (...már, ha egyénileg számít az, ha meg nem, akkor az egész tökmindegy), míg az egyedileg csomagolt pod/kapszula hónapokig el van a csomagban, a kinyitás után pedig perceken belül felhasználásra kerül. És ez az egész lényege. Egy ár/érték/minőség/kényelem négyszögben nagyon is jó helyen állnak a podos/kapszulás rendszerek. És a nyílt formátumú rendszerek esetén a választék is kellően nagy (és az ESE pod abszolút nyílt). Ezek mentén, jön az, hogy mindenki egyénileg belövi mi jó neki. -
M_AND_Ms
veterán
válasz
fudi2002 #93219 üzenetére
Nem írtam olyat, hogy feltétlenül tönkremegy és azt sem, hogy a te géped nem működik 9 éve. (amúgy, már csak a bonyolultság miatt a meghibásodás mégis elég nagy számban előfordul és a javítás sokszor drága. Csak be kell kukkantani egy szervizbe.).
Pont most utaltál rá, hogy pl egy kávégép esetében elsősorban a kávé a lényeg és nem maga a készülék. Akkor az én minőségről szóló kijelentésemet miért érted önkényesen másra?
A minőségi alkatrész nem csak tartósságra, vagy szépségre vonatkozik, hanem az abból épített készülék működési eredményére. Érdemes utána olvasni, hogy jó, minőségi eszpresszóhoz mi kell és azokat a feltételeket, milyen eszközökkel lehet maradéktalanul elérni (pl az anyaghasználat nagyon fontos a megfelelő vízhőmérséklet biztosításához: alumínium vs réz, kis méret vs nagy méret)
Ha érdekel a téma, lehet találni sok-sok olvasnivalót a neten és lehet sokat beszélgetni és tapasztalatot megosztani. Ha nem, akkor csak fogadd el, amit az előzőekben is írtam: van a témának (mint mindennek) magasabb szintje, ahol magasabbak az elvárások, igények és a ráfordítások.
További szép napot! -
válasz
fudi2002 #93217 üzenetére
Én mindig azt mondom, hogy az a legfontosabb, amit iszik az ember, azt tetszen neki és élményt nyújtson, különben felesleges. Korábban én is mindenféle drága gépeken főztem, drága kávét, aztán meguntam, sokalltam rá a pénzt és az időt, meg sajnáltam, hogy mindig ugyanazt kell inni, míg el nem fogy. Most elégedett vagyok, egy napon belül is tudok több fajtát inni és nem kell vele szórakozni. Lehet nem olyan jó minőség, de azért közelít.
Szóval ha megfelelő, akkor szerintem tökéletes az, amin.a kávéd készíted. Ha úgy érzel egyszer, hogy valami másra vágynál, akkor menj el oda és igyál egy pod-ost.
Mellesleg akkor is érdemes elmenni, ha kávét vennél a jelenlegibe, mert vannak jók. -
M_AND_Ms
veterán
válasz
fudi2002 #93217 üzenetére
Nem akarok flame-t nyitni a témában, de a két gép két külön kategória. (Pl mint a mosógéoeknél bis van a Beko, van az Indesit, aztán van a Bosch és ugye van a Miele. Van La Festa bor és van pl Tiffán Villányi Milleniumi Quartett. De kávéból is van Omnia, meg van pl Tscibo, Eduscho és vannak pl a kis olasz kávépörkölő manufaktúrák )
Egy ilyen automata gép tele van szolgáltatással, de minden alkatrésze átlagos (pl egy alumíniumbkazán a.kávénak és a gőznek, míg a másik gép rézkazánnal van. Külön a kávenak, külön a gőznek.)
Sok embernek tetszik a sok extra, és egy szint után nem érzékenyek a minőség hiányára, amit az olcsóbb anyaghasználatból ered. De van, akik más szinten mozognak. Nekik egy ilyen automata gép nem pálya. -
samu2062
senior tag
válasz
fudi2002 #90825 üzenetére
Így van, eleve nem garanciális dolog a felhősödés és nem csak Samsung, bármely led tv-nél előjöhet, többé-kevésbé. Sajnos szerintem őt is el fogják hajtani. Én is ezért adtam el az előző Samsung tv-met.
Most egy ugyanúgy középkategóriás Panasonic van, ugyanakkora méretben, ugyanolyan tulajdonságokkal, (va panel, edge led, stb.) de ez a Pana sokkal kevésbé felhősödik. A beállításokat tényleg érdemes átnézni és kikapcsolni a különböző felesleges "képjavító" funkciókat és magas fényerőn sem érdemes használni, mert ezek növelik a felhősödés látványát és azt is érdemes megemlíteni, hogy minél nagyobb a tv, annál jobban szembetűnő a felhősödés rajta. -
-
-
Vaze
őstag
válasz
fudi2002 #89390 üzenetére
Eleg szomoru,egesz eddig,nem volt ott fertozott,most meg,azt kell olvasnom,hogy mohacs lehet a gocpont
Sajna,szinte minden hol ez van,nem tudnak otthon maradni,es addig nem is fognak,meg nem lesz teljes tilalom.
Ugyan ugy,a fiatal suhancok sem birnak magukkal...(tisztelet a kivetel) -
Exian
addikt
válasz
fudi2002 #88339 üzenetére
Én is a normál (onvif) rendszerű kamerákat javaslom, ahogyan privátban is megírtam. Nem a legjobb buli, amikor már a vezérlés is távoli szerveren megy, ahogyan sok 360 fokban forgatható, telefonról vezérelhető kameránál van. Már a vezérlés is igényli a gyártó saját szerverét. Bizonyos helyzetekben egyszerűbb persze, de a legjobb a lokális hálózaton futó, tök saját rendszer. Persze abban is rejthetnek el a kiskapukat, ha kínai a cucc, de lehet korlátozni tűzfallal az elérhetőséget.
-
windlord
őstag
válasz
fudi2002 #88317 üzenetére
Gondolod?
Eleg sokat vagyok kapcsolatban veluk. Multi, ldsz.
Van, hogy a telepitoi vonalat sem veszik fel...
Rengetegszer van, hogy ki szeretnenk iktatni valamit vagy a 7. hivasra veszik fel.A cegnel 2 honapig nem ment a riasztorol napi teszt, nem szoltak...
Amugy a csalad minden okoseszkozere felteszed, vki csak eszreveszi.
-
-
-
válasz
fudi2002 #86654 üzenetére
és @Cpt. Pirk : Pedig most kevés a szakember, nehéz is jót találni, és akkor is meglenne az ügyfélkör, ha emeli az árat / mindenért pénzt kér - szóval nem feltétlen igaz, hogy neki szüksége van arra, hogy legközelebb is hozzá menjek.
"azt néznénk, hogy Lexus hibridet csak ő javítana a környéken, akkor joggal mondhatja, hogy normál rezsióradíj +30%. Vagy vidd a lexus szervízbe +200%ért"
Ez elméletben így van, de a gyakorlat ugye itthon az, hogy a márkaszerviz jó, ha nem nagyobb kókler, mint egy jó szerelő -
válasz
fudi2002 #86648 üzenetére
Van ilyen, ha pl. azzal több melót tudsz bevonzani, és jobban jössz ki. (Közgazdaságtanban hasonló dolgot ír le az ár-bevétel görbe, egy idő után az ár emelése csökkenti a bevételed.)
"Általában mindenki odáig korrekt, amíg kára nem származik...
A többi kevésnek meg respect..."
Normáis ember akkor sem száll el az áraival, ha megtehetné. Nyilván mindenki szeretne több pénzt keresni, de még a jelenlegi szakemberhiányos időkben sem mentek fel olyan durván az árak.Sőt, autószerelő mondott már nekem 0Ft-ot is egy javításra. (Kirepedt benzincső, betekertem szigszalaggal, irány a szerviz, mondom neki, figy, itt hagyon a kocsit, úgysem tudok vele menni sehova - nézett egyet, fogott gy csövet, 3 perc alatt behúzta, mehettem, és nem fogadott el semmit. Pedig ha szigorúan nézzük, ugye üzletileg ez nem éri meg. )
-
IO.sys
őstag
válasz
fudi2002 #86638 üzenetére
Tehát a szerelő tudja a 20 vagy akárhány év tapasztalatával, hogy hova kell nyúlni, ezért tisztességes üzlet elkérni 25.000 Ft-ot. Tehát az is tisztességes, hogy 20 év tapasztalatommal egy haldokló laptopba beírok egy parancsot, amire tényleg sok év tapasztalatával jöttem rá, hogy az rendbe teszi, és elkérek érte 25.000-et, mert sokat tanultam érte. Szerintem az a belépő a szakmába, ha értesz hozzá. Én 20 évig tanultam, mire vállalkozássá alakítottam a hobbim, nem pedig pénzért tanultam a hobbit. A hoki autószerelő nem autószerelő, csináljon valami mást, ne vállalkozzon, ha nem érti. A mostani szerelőm árképzése valahol a hobbisták szintjén van olyan minőségű munka után, amiről azt hittem, csak a legnagyobb szervizműhelyekben lehet látni. Sajnos az ilyenekről hallani a legkevesebbet, de vele együtt már legalább ketten vagyunk.
-
válasz
fudi2002 #86638 üzenetére
Az sem olcsó, ha ennyi munkáért elkér ennyit. Viszont a nagy különbség az, hogy nincs törvényileg előírva, hogy te csak autószerelőnél javíttathatod az autód, míg ingatlan adás-vétel esetén ki van kötve, hogy csak ügyvéd, csak közjegyző, és ezek brutális pénzek.
Egy gépjármű adásvétele esetén pl. nincsenek ilyen kikötések, pedig akár lehetene is (miért ne, ugyanolyan kizárólagos tulajdonjog-bejegyzési jog, mint ingatlannál?). Ott csak a full állami lehúzás maradt, nem épült rá jogi biznisz. (Gondolom történelmi okai vannak.)Azért ha átmegyünk kőagy üzletemberbe, akkor ott van ám az is, hogy a szolgáltatót nem érdekli, miből fizeted ki (vagy miért nem tudod kifizetni), akkor az ügyfelet sem foga, hogy mi szenvedés van adott biznisz mögött. Nem szeretem amúgy ezt, de néha rákényszerülök, hogy így nézzem.
"Amúgy rém egyszerűen fogom ezt fel. Van amin tudok spórolni, van amin nem. "
Látod, ezt én is. (Festőnek sem fizettem még, kifestettem magam, dolgokat javítok, stb.)
Amikor tényleg kell az a szolgáltatás, akkor simán kipengetem, mert kell, pláne, ha ellentételezésként minőségi munkát kapok. Az viszont bosszantó, hogy vannak olyan kötlségek, amik nem kicsik, gyakorlatilag teljesen idejétmúltak, és csak azért vannak, mert kötelezően egy 100-200 éves ügymenetet kell végigcsinálni ma is.Arra még mindig nem válaszoltál, hogy a NAV illetéknek mi a szerepe, mit kapsz cserébew?
-
válasz
fudi2002 #86633 üzenetére
A NAV illeték mögött, milyen szolgáltatás van? Nettó védelmi pénz. Ahogy fentebb is írtuk többen, nem azzal van a baj, hogy az ügyvédnek fizetni kell, hanem azzal, hogy sok esetben felesleges, és nem arányos.
Amikor eladtam a lakásom, jött wgy ingatlanos (el is akartam zavarni) hogy ő bizony eladja egy hónap alatt. Eladta. Szó nélkül kifizettem a 3 kilót, mert betartotta az ígéretét, s látszott, hogy tudja, mit csinál (meg én nem tudtam volna eladni 1 hónap alatt). Az ilyen szolgáltatással nincs baj. Az átlag ingatlanos sem adta volna el 1 hónap alatt, de ugyanazt a lóvét elkérte volna.
Azoknak az ingatlanosoknak, akik vittek megnézni olyan lakásokat, amik a (világosan megfogalmazott) követelmények nagy részének nem feleltek meg, nem fizettem volna egy kanyit sem.Itthon nem szeret senki szolgáltatásért fizetni - én pl. nem tartozom ezek közé, de a lehúzást nem szeretem.
-
Sir Riccio
addikt
válasz
fudi2002 #86633 üzenetére
Nem beszélve arról, hogy nem csak a tanulás van a dolog mögött. A többség éveket szenved ügyvédjelöltként vicc pénzért széthajtva magát, a többit meg már leírták előttem. Nagyon csúnyát lehet esni egy rosszul megírt szerződés miatt. Bízzátok olyanra akiben bízni tudtok, ne olyanra aki olcsó. Én is épp elégszer olvastam ilyen meg olyan fórumokon, hogy jaj-de jaj de nincs háromszázezer fotósra, ami egy átlag esküvő esetében a teljes költségvetés tíz százaléka sincs.. Amivel nincs gond, csak akkor nem azt kell mondani, hogy nincs rá, hanem, hogy nem szánunk rá. Van olcsóbban is, csak más minőség. Aztán van aki felhív sírva, hogy kezdjek valamit a képeivel, amit egyrészt nem tehetek meg, másrészt nem érek rá mások által elrontott anyagokkal foglalkozni, van aki meg elégedett/megmagyarázza magának, hogy az. Csak egy különbség van: azért még senki nem lett hajléktalan mert rossz fotósra bízta a képei elkészítését és tízmillió(ka)t se buktam még rajta tudomásom szerint.
-
válasz
fudi2002 #86631 üzenetére
Nem a rákot nem fáj... a NAV még inkább, hiszen az nettó sarc... szolgáltatás nincs mögötte (az egyébkénti adóelvonás is pont elég durva). Nem is arról van szó, hogy ne akarná az ember kifizetni a szolgáltatásokat, csak aránytalanul túlárazott.
BEdurcizni nem kell, nincs pénzed, nem veszel... -
Exian
addikt
válasz
fudi2002 #86509 üzenetére
Részemről is lezárva. A gond az volt, hogy - újra ismétlem - ezek szerint nem volt érzékelhető, hogy az amúgy is offban tett megjegyzésem egyszerű trollkodás, poénkodás volt. ÉS utána leírtam rögtön még abban a posztban, hogy NEKÜNK nélküle olyan lenne, mintha... Nem ismétlem.
Erre igazából te folytattad, hogy de na. Aztán oda jutottunk, ahova: sehova. Akinek van, esküszik rá, akinek nincs, arra esküszik (mert még nem próbált élni vele és nem tudja a különbséget
EZ IS TROLLKODÁS VOLT).
-
torma1981
veterán
válasz
fudi2002 #86504 üzenetére
Most komolyan napok óta mosogatógép téma van. Szerintem fantasztikus dolog a mosógép. Nagyon megkönnyíti a napi rutint.
De ha neked nem kell akkor mosogass kézzel. De jóval olcsóbb a mosogatógép ez tény. 6 éve van meg a miénk. Álom. Ahogy írták 14 literre elmos. Kb 30 ft egy tabletta hozzá. Gyerek mellet, családi edédek stb megfizethetetlen. Ha ti szerettek 30 percet még mosogatni amíg a vendégek ott van tegyétek. Én velük szeretnék addig lenni. Itt szerintem csak te vagy aki kézzel mosogat és bizongatja mennyivel olcsóbb, pedig nem az. -
válasz
fudi2002 #86496 üzenetére
Szerinted ha egyszer megfőztél valamit, abban soha nem lesz többet baci? De jó! Akkor nem kell hűtőbe rakni a sülthúst innentől!
Egyébként mint írtam a baci itt nem lényeg. Valószínű a mosogatószer is kinyiffantja, amit a kézi mosogatásnál használsz útyhogy nem számít. Kizárólag a hibás érvelésedre hívtam fel a figyelmedet, miszerint 60 fokon nem pusztul el a baci.
Szerintem a víz az értékesebb, mint az, hogy megveszek egy gépet, ami mellesleg több dologra szolgál, mint amire leszűkíted.
Pl. 1 mosogatásig tárolja a koszos cuccokat. A mienk 16 személyes. Igen furán nézne ki a konyha a kb. 30 tányérrel és 20-25 pohárral, a koszos evőeszközökről nem beszélve, ha azt addig a konyhapulton tárolnám. Tudom, mosogassak el minden evés után rögtön. Akkor meg a szárítóban állnak, meg kedvem sincs hozzá. Különbözünk na.
2 Helyettem mosogat. Bocs, de ez nekem számít. Az a sokszor 5-10 perc is, amíg összehozok egy mosogatógépnyi mosogatást.
3 nem kellett még karbantartásért fizetnem, csak egyszer. A korábbi mosogatógépünknek 12 éves korában elszállt az ajtó mozgató mechanikája és akkor hibáztam. Akkor fizettem a cseréért 13.000 forintot, pedig akkor kellett volna elköszönnünk és venni egy újat. Még 1,5 évig használtuk, amikor volt egy jó akció.
4 14 liter víz! Ennyit használ el egy jelenlegi 16 személyes mosogatógép nem takarékos fokozaton kb. 40 tányér, 25-30 pohár, 60-70 evőeszköz elmosogatására. Lehet ezt bagatelizálni, de pár év múlva az lesz a legdrágább dolog az életedben meglásd.
-
válasz
fudi2002 #86493 üzenetére
Aki egy kicsit is foglalkozik a konyhatechnológiával, az pontosan tudja, hogy nem jó a véleményed a baktériumos részt illetően. Valóban, 60 fokon 2 perc alatt nem pusztulnak el a bacik, de 60 fokon kb. 27 perc alatt igen. Nagyon sokféle sütési technológiának ez az alapja (pl. Sous-vide, alacsony fokon sütés), hogy a hosszabb idő alatt elpusztulnak a bacik pl. egy csirkében alacsony hőmérsékleten is, nem kell az ajánlott kb. 71-72 fokig melegíteni a húst.
Ha érdekel, akkor előkeresem az egyik cikket, amiből én tanultam anno, mikor belevágtam, csak már régen volt.
Egyébként a mosogatógépnek szerintem inkább a kevés víz a lényege, amit semmilyen mosogatási módszer nem tud űberelni, nem a baciölés, de te hoztad fel.
-
Exian
addikt
válasz
fudi2002 #86439 üzenetére
"Mindezt, napi 5-10 perc előnyért."
Na, erre a témára sajnos szomorúan tudok most reflektálni még egy kicsit. Most jött egy árnyoldal nálunk.
Úgy tűnik, bedöglött a víz forgató szivattyú a gépünkben. Tele volt pakolva, épp indítottuk volna a teli programot.
Kereken egy órája mosogatja a feleségem a benne lévő dolgokat és még nem végzett. Amikor működik a gép, a ki-be pakolás max 10 perc (a bepakolás folyamatos, nem egyszerre történik értelemszerűen, a kipakolás az, ami egyhuzamban megy, de kb összesen 10 perc max az input-output), szóval minimum 50 perc és egy csomó folyóvíz ment pocsékba már az első kiesett gépes mosás miatt. Nálunk elsősorban az időért kár, mert közben lenne bőven más teendő helyette, a 4 gyerkőc ad némi tennivalót.
És nem lassan, normál tempóban mosogatja a dolgokat. 4 részletben tudta elmosogatni a gépben lévő mennyiséget. Tehát négyszer telt meg a mosogató tálca a gépből való kipakolással, meg utána a szárító is 4-szer telt meg. És most szerintem nem is volt fullra pakolva.
Ez messze van a napi 5-10 perc előnytől...
jóval több annál, amikor működik a gép.
Na, nálunk tehát továbbra is áll, amit rnrn barátomnak mindössze poénból küldtem, hogy "van, aki még kézzel mosogat?"
Egyébként ezt a részt nem értem:
"A titkom az, hogy a főzés közben már mosom el az edényeket"Ezt hogy kell érteni? Nálunk az edényekben marad a kaja, sokszor még másnapra is, abban megy a hűtőbe. Hogyan lehet már a főzés közben felszabadítani az edényeket, amiben készül?
vagy arra gondolsz, amiben esetleg előzetesen van ilyen olyan előkészület? Azokat természetesen mi is már közben, kézzel mossuk el többnyire. Bár elég kevés ilyen cucc jön össze, kevés olyan kaja van, amihez kell a főzőedényen kívül bármi egyéb, talán a rántott hús ugrik be, amihez kell néhány tálka, de azokat én is kézzel mosom.
Nálunk pont hogy inkább tányér hegyek keletkeznek. De egy zsíros főzőedényt is frankón lerendez a gép, kézzel elég macera és főleg vannak olyan edényeink, tepsijeink, amik egyszerűen be sem férnek a mosogatótálcába
a gépbe akár több is egyszerre.
Apropó, tud valaki ajánlani korrekt szerelőt?
már amennyiben én nem tudok vele mit kezdeni...
-
Exian
addikt
válasz
5-10 perc előny? Sajnos a helyzet az, hogy 2 gyerek az nem 4 gyerek, hidd ell!
nekünk is csak a 3. gyerektől van gép, előtte elvoltunk nélküle, legalábbis azt hittük. De amikor azt láttam, hogy egy normál ebéd után akár egy órát is elvacakolt a feleségem görnyedve a mosogató tálca felett, akkor meguntam és vettünk. Előtte eléggé ellene voltam a mosogatógépnek, mondván, minek, de azóta? Nem tudnám elképzelni nélküle. És persze nem minden kajálás után megy a gép. A lehető legnagyobb verziót vettük, akkor megy, amikor megtelik, napi egyszer átlag, néha még a következő napi adagból is jut bele. Persze ehhez az kell, hogy legyen elegendő szett mindenből, hogy legyen mindig tiszta tányér, meg evőeszköz kellő mennyiségben, mert van, hogy 5-6 kajálás termése megy egyszerre. Ezzel eléggé lehet spórolni vízzel, egyebekkel, hogy egyszerre 15 terítéknyi holmit vághatunk bele. Mire kiszámolod, hogy ez mennyi idő kezzel, folyó víz alatt, hát, nem csekély.
A lényeg amúgy még ott van, hogy folyó vízzel lehetetlen olyan hatékonysággal tisztítani, mint ahogy a gép csinálja. Ezt sajnos senki sem tudja nekem megmagyarázni, meg se próbálja. Nálunk a folyó víz (panel PÉTÁV) mennyi? Talán 40 fok? A gép azt hiszen 65-70 fokon nyomja, ahol a sterilizálás valamivel hatékonyabb és persze a tisztítás is. Mindenhol lenyomja a koszt, ahol te nem is látod. A recés felületű dolgokról, a különböző "rejtett" helyekről (műanyag nyelű evőeszközök illesztései, stb). Persze, ahol bojlerrel előállított víz van, ott lehet akár 80-90 fokosat is gyártani, de azt kevésbé bírja az ember keze és minden cucc csak pár másodpercet tölt a forró víz alatt, a gépben ez 1-1.5 óra, plusz utána a hosszú szárítás, amikor sok ideig "fő" minden, mint egy szauna, olyan, amikor kinyitod a program végén. Állat.
A csikorgó, kristály tiszta, CSEPPMENTES borospoharak meg egyszerűen káprázatosak a mosás után
Ja és a legjobb háztartási gép a mosogatógép, mert nem kell takarítani
Ja és persze ez csak saját vélemény és tapasztalat, nem személyeskedés vagy ilyesmi. Én tényleg nagyon ellene voltam azelőtt, annyira, amennyire most mellette már ~4 éve.
-
M_AND_Ms
veterán
válasz
Én ezt tovább vittem....
Mosogatógép...?
Kevesebb víz. Ez tény.
De áramot fogyaszt.
De ha kézzel mosogatok ahhoz meg ég a villany, a gép el van sötétben.
De amíg a gép dolgozik, addig a szobában tévézek az megint csak áram. Ha én mosogatok, akkor nem tévézek, nem kell az az áram.
..
..
Eddig jutottam, de lehet folytatni, csak minek? Nem így kell ezekkel kalkulálni. -
freaghill
őstag
válasz
fudi2002 #86435 üzenetére
És azt tudod, hogy felszabadul az az idő amit mosogatással töltenél illetve azt, hogy nem tudsz olyen kevés vízzel annyi edényt mosogatni mint a mosogatógép?
Elején én sem voltam oda a mosogatógépért, de nagyon jó dolog, ha valakinek van rá lehetősége, hogy vegyen, én bátorítanám rá.
-
Exian
addikt
válasz
fudi2002 #86435 üzenetére
Próbáld ki ezt 4 gyerekkel kérlek
én a saját szemszögemből írtam. Hidd el, 4 gyerekkel egy egyszerű vacsora után is olyan mennyiségű koszos edény, tál, tányér jön össze, hogy legkevésbé a másfél órás kézi mosogatás a kedvenc időtöltésed, miközben már rég ezer dolgot kell csinálnod a 4 gyereknek, ja, meg saját magadnak. Egy ebédről ne is beszéljünk...
Egyébként mindig meglep, hogy ennyire irónia, humorérzék mentes tagok is vannak itt.
Ja és ugyanez a helyzet nálunk a szárítógéppel is, az is ugyanolyan alap eszköz 4 gyerek mellett, mint mondjuk a mosógép. Vagy esetleg ti a mosást is kézzel csinaljátok? Ha nem, miért nem? Leesik a gyűrű?
-
válasz
fudi2002 #85109 üzenetére
Utána járta, megnéztem és az egyetlen értelmes (gazdaságos, megfizethető, kiépíthető) elektromos fűtési alternatíva a hőszivattyú.
Ennek a legegyszerűbb formája a levegő-levegő hőszivattyú, azaz a hűtő fűtő klíma, de az is csak -5 -10 °C-nál magasabb külső hőmérséklet esetén teljesít normálisan. Az alatt is működik, csak nem gazdaságosan. Szerencsére nálunk kevés ilyen nap van.
Nem minden klíma alkalmas rá!
Ha csak a fürdőszobába kell, akkor egy jófajta ventilátoros melegítő elég, akár egy időzítővel. -
-
nesa
veterán
válasz
fudi2002 #85104 üzenetére
Infra panelre nem is adnak H tarifát, akárki akármit mond ne edd meg a marketinget az semmire való fűtés, kutya ólba való ha szaporít az ember, és fűteni kell.
Szerintem célozd meg a H tarifát.
Rakj be egy jóféle hűtő fűtő klímát, és minden megvan oldva, gázt se kell használni, nem éri meg.
-
-
Sir Riccio
addikt
válasz
fudi2002 #84464 üzenetére
Alpenföhn Glatteis. Nem tudom mi a gond, vagy van-e gond, én azt gondolom ennyire nem kellene melegednie. Jártam már a CPU topikjában is. A linkelt hsz-ben benne van minden.
-
-
Utka
aktív tag
válasz
fudi2002 #84005 üzenetére
Ok, értem.
Haverodnál lehet hogy teljesítmény gondok voltak. Amit még nem szeret a zelektronika, ha induktív terhelést kap.
számítanak azok a +/- 7.5 percek? ha igen, sorolj be két órát. A digitálissal percre megadod az időt, a mechanikussal meg adsz tágabb időkeretet. Ha a digi be@ik, a sima lekapcsol. Akku/elem: léteznek komolyabb időkapcsolók, 100-150 óra "áramszünet tartalékkal" de ezek is csak 15' intervallumot tudnak, viszont strapabíró, ipari kivitel. Persze az áruk sem nyóCCáz. ~10 db Mátyásos sorszámozott metszetért már kapsz ilyent.
Segítségül:
Kacsás
NagyTestvér -
Dare2Live
félisten
válasz
fudi2002 #82562 üzenetére
Zajban ránéztam DXOra. Hát azért erősen nagy a difi. [link]
"Szummáztam magamban, hogy eddig mi miatt matadtam le képről. Zaj miatt? Nem. A mellélőtt fókusz gyakoribb..."
Ebben teljesen igazad van főleg azért mert zaj miatt nem maradsz le képről.
Ilyen alapon aztán M4/3. zizikért van váz ami elképesztő AFet tud. Obik is olcsók. Cipelni is könnyű. Nem mellesleg szuper video is van. Vagy D850.
Ennél értelmesebbet nem tudok mondani ami azért elkeserítő. Abban biztos vagyok, hogy D500al ahogy anno D70? se nagyon lehet mellé lőni és mivel nálam jobban értesz hozzá, tudod mit akarsz értelmes tanácsot se tudok adni. Mondanám, hogy ha Pécsen lennék kölcsön adom a D600at fuss még egy kört evvel a D600/D610/D750... vonallal de fogtál te már ilyet sokszor.
Semmi értelmeset nem tudok mondai. Kapcsolja ki.
-
Dare2Live
félisten
válasz
fudi2002 #82557 üzenetére
Gondolom adtál egy esélyt a D600/D610/D750 vonalnak is...?
Nekem sok szempontból fotós legjobb döntésem volt megvenni egy használt D600at ~3-4éve 290ért, meg rá egy használt karcol 70-200 F4VRt. Mert azóta nem érdekel a technika. Néha ránézek egy tesztre hátha de nem. Nincs ingerenciám váltani, nincs minek, az elkészült képek képminősége pedig elképesztő. Meg persze a kukucs is nagy.
(AFben persze biztos jobb D500, de kb ennyi az előnye, persze jó az új szenzor, de megnézném mit ad ha feljebb tekerem ISOt egy D600hoz képest.) -
-
-
Exian
addikt
válasz
fudi2002 #82452 üzenetére
Köszi!
No igen, az nálam is az. De még mennyire.
Pl. az öreg 350D-men is van kis státusz LCD hátul (ráadásul háttérvilágítással, ha kell), az utána következő modelleken már nincs semmi (400D, 450D, 500D, stb). Folyamatosan a kis LCD-n lesem a fontosabb infókat, ott állítom a záridőt és rekeszt, meg stb. Aztán éjszakai fotózásnál használtam/használom még sokat, hosszú (B) záridőnél megnézni, hogy hány másodpercnél járok
Szóval köszi az infót, ez tényleg fontos szempont.
-
Exian
addikt
válasz
fudi2002 #82441 üzenetére
Ebbe nem fér már bele plusz obi és vaku
De köszi a tippet!
A 800D mennyire milyen vajon? Olyanban találtam olyat, hogy 18-200-as obival (nem kell plusz optika) 330e, és még beleférne egy alap vaku.
Persze, tudom, hogy ezek az ultrazoom optikák ratyi minőségűek, de a felhasználás tekintetében elegendő lenne. Most is, 13 éve alap 18-55 kit obival és egy ócska Sigma 55-200-as teleobival dolgozok, csak elég macera cserélgetni folyton az optikákat.
Egyszerű kis rendezvényfotózásról van szó, dokumentáció szempontjából, semmi komolyabb.
-
Bigemperor
senior tag
válasz
fudi2002 #82417 üzenetére
Sajnálom, hogy a személyes sértettséged mélyen elvakít, de én erről nem tehetek. Nyilván mélyen megbánthatott és ezért tapsikoltál, mikor bannolták.
Nem alázkodom meg, a szolgalelkűséget meghagyom másoknak.Ebben is tudatosan élem az életem és nem kell feleljek másoknak, ezzel Te hogy állsz?
Kulturáltan lehet eszmét cserélni, személyeskedés nélkül,ha nem osztom a Te véleményed, már érintettnek érzed magad és átmész kioktatóba, milyen alapon?
Megj.: ne keverjük a szezont a fazonnal, mert nem visz jóra, a hasonlat marhára nem ide való. -
Bigemperor
senior tag
válasz
fudi2002 #82414 üzenetére
Nem hinném, hogy nekem kellene elgondolkodnom, mitől másabb egy fórum, mint a társadalom, talán, hogy ilyen kioktató stílust a billentyűd mögött megengedhetsz magadnak? Bird kollégáddal egyetértésben a stílus maga az ember, akkor a Ti stílusotok mit fest le rólatok?
Bird- Miféle Csernusról írsz, fogalmad sincs, és már megint, egyet odaszúrok, aztán elbújok, jellemző...
-
Bigemperor
senior tag
válasz
fudi2002 #82407 üzenetére
Azt gondolom, a virtuális térben szinte mindenkivel néha elszalad a ló, de ez a karakánabb emberekkel a valóságban is néha előfordul.Valóban nem helyeslem az inkorrekt stílust, de nem gondolom, hogy anarchista/diktatórikus eszközökkel kell azt üldözni.
A stílus jellemzi bizonyos szinten az embert, de nem Maga az ember! -
emre
veterán
válasz
fudi2002 #81829 üzenetére
Látom.
Nézegetem videókat meg cuccokat egy ideje.
Lehet az lesz hogy ha látok az aprón olcsó felszerelést akkor bevásárolok ezt-azt amikkel nem bukok nagyot.
Mellény van 10k körül, ChestRig 7-8k. Pécsen is van egy CM028B, lipo akku, töltő, 3 új mid, 1 hicap tár, red dot 40-ért, csak épp nem ilyent szeretnék hanem egy SVU-t. -
blaca83
őstag
válasz
fudi2002 #81066 üzenetére
Note 4 esetében úgy emlékszem csak annyiban különbözik az enyémtől, hogy egy kicsit nagyobb 5 helyett 5,5 colos és már HD helyett FHD kijelzője van. Mintha az is rémlene, hogy a kamerája is kevesebbet tud, de ennek utána kéne néznem.Egyébként ugyan azt tudja mint az én Redmi 3 Pro-m.
5 PRO-t még nem láttam, azt is csak "NOTE"-ból. 6GB RAM az jó lenne, de annak már 6"-os a kijelzője is és olyan nagyot nem szeretnék.
-
-
-
Exian
addikt
-
Exian
addikt
válasz
fudi2002 #78095 üzenetére
Megnéznél valamit nekem benne?
A menüjében a telefonálásnál, szóval ahol a telefonhívással kapcsolatos beállítások vannak, van ott olyan, hogy "Internetes hívás"?
Utoljára az Alcatel POP C7-esemben volt ez, és baromira hiányzik és azóta is keresek olyan telefont, amiben ez benne van. Magyarul, natív VoIP/SIP kliens.
Ha ebben benne van, igen erősen meggondolnám a cserét, még akkor is, ha a mostani POP 4S-em tök jó mindenben, de ez hiányzik sajnos belőle.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Csere-Beszámítás! Intel Core I5 14600K Processzor!
- Csere-Beszámítás! Lenovo Legion 5 White ! R5 5600H / RTX 3050Ti 6GB / 16GB / 500GB SSD
- T14 Gen1 14" FHD IPS i5-10310U 16GB 256GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- FÓLIÁS! LG UltraWide 35WN75C-B Ívelt Monitor! 3440x1440 VA / 100Hz / 5ms / FreeSync
- Tom Clancy's The Division - Sleeper Agent Edition Xbox One
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest