Új hozzászólás Aktív témák

• zgospel
    őstag

Ugye volt korábban még ez meg ez a hozzászólás a váltóolaj cseréről.

Ma megejtettem a váltóolaj cserét (F17 váltó, de ahogy néztem az F13-ban is ugyanez a folyamat, ugyanezek a csavarok stb), valóban időigényes, de bonyolultnak egyáltalán nem az. Én kb jó ha havonta 1x fogok szerszámot a kezembe, nem is vagyok egy műszaki figura, de a leírás alapján simán ment minden.
    Szerelőaknából elég lassú tempóban 2 óra alatt volt meg a leeresztés és a dekli visszarakása (alapos tisztítás után). Az új váltóolajjal feltölteni utána a szuszogón keresztül max 10 perc volt mindennel.

Szerintem ez csápos emelőn egy olyan embernek aki rendszeresen szerel, neadjisten ezt a műveletet már többször is elvégezte, annak 1 óra alatt simán meglehet. Ha én szerviz lennék kiszámláznék rá 3-4 órát, és közben megvan 1 alatt :D :D

A folyamatról:
    - A dekli leszedése és az olaj leeresztése egyszerű, 11-es krovával megvan hamar
    - A gyári papírtömítés a csavarok pontjainál le van ragadva, ott egy snitzerrel vagy egy borotvapengével kell kapargatni, a többi helyen ujjal leszedhető. Ez pepecs meló 20-30 perc lazán elment mire mindent alaposan leszedtem, de legközelebb már gyorsabban menne, mert a végére rájöttem hogyan nyúljak alá a pengével.
    - Az új tömítést érdemes Loctite 5910-zel (vagy hasonlóval) ujjal nagyon vékonyan átkenni, mindkét oldalát. Apósom mutatta a technikát ma, nagyon jó :) Így nem lesz rajta felesleg és nem fogja benyomni a váltó belsejébe.
    - Leheletnyi csavarrögzítő és mehetnek vissza a csavarok. A 12 Nm nagyon kevés, kb éppencsak szorosra húztam miután már le is kattant a nyomatékkulcs. Ha nincs nyomatékkulcs akkor ne tépd meg, elég csak finoman ráhúzni. Kirázódni nem fog az tuti, a gyárit is alig bírtam meglazítani a rögzítő miatt.
    - Betölteni az új olajat a szuszogón keresztül a legkényelmesebb, még az akksit sem kell kiszedni, simán hozzáférni alapból is. Annyi hogy a krovához kell egy jó nagy hosszabbító, akár 2 hosszabbító egybefűzésével is.
    - Először érdemes féktisztítóval kicsit megfújni és egy ronggyal megtörölni. Van rajta egy fekete műanyag kupak, azt kézzel le lehet szedni, utána pedig 17 milis krovafejjel simán kijön a szuszogó csavar.
    - 12 milis szilikoncső kényelmesen belefér, ennek a végére egy tölcsér, és mehet is bele az új olaj
    - A szuszogó csavart visszarakáskor nem kell megtépni, csak szolidan lehúzni, gyárilag is úgy volt

Pár észrevétel:
    - H Astra csoportban mindenki javasolja a váltóolaj cserét, mert a gyári előírás 1.6 liter, és ők pedig 8-9 deciket engedtek le a sajátjukból.
    - Hát az enyémből lejött 1.5 liter, fémreszeléknek nyoma sem volt, és olajsár is nagyon minimális volt csak a ház belsejéb. 330 ezer km van a kocsiban, ez volt a gyári olaj benne, korábban még sosem volt cserélve.
    - Szintén az említett csoportban olyanokat is írtak, hogy csere után finomabban járt a váltó, csendesebb lett. Én nem észleltem semmiféle különbséget, de tényleg semmit. Ergo a gyári töltet is teljesen jó volt.
    - Ezekből arra következtetek laikusként, hogy szerintem esetemben igaz lett volna az élettartam periódus, és tök felesleges volt ez a mai mutatvány :B Pláne hogy faterom erősködött, hogy töltsek bele Metabondot, amiből került bele még 1 deci, így aztán még drágább volt. De ez innentől örök élet :D
    - Azon agyaltam még, hogy lehet hogy a facelift előttiekbe töltöttek kevesebbet, és a facelift után növelték gyárilag 1.6 literre. Az magyarázná hogy sok csoporttagnak miért csak 8-9 deci jött le.

Így alulról nézve az autót a mindenféle múltbéli és aktuális olajfolyások nyomai aggasztóbbak :D :D A motor mindkét oldala totál olajos. Ez még szép feladat lesz kideríteni, hogy mi honnan jön, és mi az ami már meg lett oldva...

Új hozzászólás Aktív témák