Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• nordlead3

kezdő

válasz janos666 #44683 üzenetére

Sony kép profilokról, azok megosztásáról, kalibrálásról:

Lényegében véve mindegyik profilnak (beleértve a kalibrálással kinyíló Custom for Pro 1 és Custom for Pro 2 profilokat is) van "HDR" és "SDR" variánsa. Előbbi akkor aktiválódik automatikusan, ha HDR tartalmat jelenít meg a TV, de kézzel is bekapcsolható. A "HDR" és "SDR" profil variánsokhoz természetesen eltérő fényerő, kontraszt és gamma értékek rendelhetők.

A félreértés (ami ha jól értem az, hogy nincs külön profil HDR-re? má' hogyne lenne) abból adódhat, hogy a Sony TV-k esetében valóban nem lehet külön a HDR profil variánsokat kalibrálni műszerrel, ez más gyártóknál jellemzően lehetséges. A Sony-kon SDR-en (Rec. 709) kell belőni 2+20 pontos szürkeskálán a fehéregyensúlyt (D65, Power 2.2 Gamma értékekkel), majd a 3 elsődleges + 3 másodlagos színt. A HDR-re érvényes értékeket ezekből automatikusan származtatja a TV, de azokat sehol nem mutatja meg, így nem is állíthatók (megfelelő, HDR-képes műszerrel és jelgenerátorral persze utólag validálható, hogy az SDR kalibrációból automatikusan, a TV által "számolt" HDR jó lett-e, és lehet még kicsit pöcögtetni az SDR értékeket ha szükséges lenne - nem szokott az lenni).

Szerencsére 2 db kalibrálható "Pro" profil is rendelkezésre áll saját 20 pontos fehéregyensúly-presetekkel, amelyek egyébként utána a többi képmódban is felhasználhatók, pl.: Dolby Vision vagy Game. Így a másodikat lehet a szokványos "éjszakai + nappali" felhasználás helyett "éjszakai + tökig felcsavart fényerő" módon kalibrálni, ezzel némileg javítva az automatikusan származtatott HDR értékeket az utóbbinál. Én a sajátom esetében így tettem, de nagyon meresztenem kell a szemem hogy lássak valami minimális eltérést, amikor a két kalibrált beállítás között ide-oda kapcsolgatok HDR tartalomnál. Ennek alapján utólag azt mondanám: felesleges így csinálni, elegendő az "éjszakai + nappali" mód kalibrálása, jól számolja a HDR-t a Sony az SDR kalibrációból.

Egyedül a Gammával kapcsolatban van a Sony-nál egy kis hiányérzetem: mivel kalibrálni csak Power 2.2-t kell és lehet, és az összes többi kiválasztható értéket (pl..: Power 2.4) is ebből származtatja a TV, így nem lehet "csalós", nagyon sötét szürkéknél inkább 2.0-2.2-őt közelítő, de afelett 2.4-es görbét beállítani úgy, hogy ezzel ne csesszük szét a többi beállítást valamennyire. De azért nem sírom tele a párnám, mert ez már tényleg csak nüansznyi különbség lenne, amitől az én szememnek még kedvesebb lenne a végeredmény.

Nem kérdés tehát, hogy az LG által kínált 3D LUT CMS, és a Sony-hoz képest talán kevesebb kötöttséggel, finomabban kalibrálható Gamma (HDR EOTF?) nagyobb tudású és több beállítási lehetőséget ad. De kérdés hogy van-e ennek gyakorlati haszna annak tudatában, hogy:
    - A vásárlók túlnyomó többsége egyáltalán nem kalibráltatja a TV-jét, itthon legalábbis biztosan.
    - A Sony-k jellemzően már a fenti, pl.: LG-hez képest korlátozott beállításokkal is olyan alacsony ΔE értékekre nyomhatók le (1 alatti átlag, 2 alatti max.), hogy az ember joggal teszi fel a kérdést: kell-e egyáltalán a meglévőknél több beállítás, ha szabad szemmel már esélytelen lenne meglátni a további javulást?
    - Bár nem első kézből tudom: előfordulhat, hogy a szuper granularitású részletes kalibráció hiábavaló, ha pl. Game mód esetében (CX-re gondolok) valami nagyon nem stimmel a Gammával, és 90 fokon kimosott képet jelenít meg. Ez nyilván hiba és javítani fogják, de mégis visszás ha már pont "gamer" beállítottságúbb vásárlókat célozzák ezzel a modellel, és pont ott sikerült ekkorát hibázni.

Azzal viszont nem értenék egyet, hogy képfeldolgozásról általánosságban beszélve (pl.: felskálázás, interpoláció, BFI implementáció, kadencia detektálás és szükség esetén reverse pulldown végrehajtása nem egyező jel/tartalom képfrissítés esetén) lemaradt volna a Sony, sőt. Persze 2020-as OLED modelleket még nem volt módom szemrevételezni semelyik gyártótól..

Új hozzászólás Aktív témák