Hirdetés
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Yettel topik
- Mobilhasználat külföldön
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- One mobilszolgáltatások
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
-
Mobilarena
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
tboldi
nagyúr
-
tboldi
nagyúr
válasz
focvis
üzenetére
Ma eszembe jutott nekem is, hogy kipróbáljam, egyelőre csak a Lanciát (1.3 dízel, Magneti Marelli ECU) volt alkalmam tesztelni. Ebben nincs ilyen, a gázpedál nyomva tartása mellett beröffent és rögtön felpörgött a motor.
Bár jobban belegondolva ennek kb. semmi értelme nincs egy dízelnél, úgyhogy nem csoda.

-
tboldi
nagyúr
Megtaláltam azt a Fiat forumos bejegyzést, amit korábban is olvastam. A posztoló részletesebben írta le, és a számok is helytállóbbak, én csak halvány emlékből írtam, de gyakorlatilag pontosan ugyanezt tapasztalom én is.
-
tboldi
nagyúr
Nekem ~750 a MiTónál, de nem is ez az érdekes, hanem az, hogy kb. 5°C alatt hidegindítva nem 1100 körül kezd, mint melegebb időben, hanem ezen a 750-en, mondhatni szívató nélkül. Állítólag ez valami védelmi mechanizmus a túl hideg olaj miatt, nemtom, miben vagy hogyan segít ez.
És nem, nem fullad le soha, és nem összekeverendő a T-Jetekre jellemző hidegindításkori dadogással. Szép simán, egyenletesen jár ilyenkor, csak szokatlanul alacsony fordulaton.
-
tboldi
nagyúr
Minden bizonnyal. Ajánlom, less rá Varga Miklós Balázs YT csatornájára, főleg az 5-7 évvel ezelőtti videókra!

-
tboldi
nagyúr
válasz
szimi57
üzenetére
Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Az EGR szeret eltömődni, és nem a 8 gyertyával van a baj, hanem azzal, hogy a hátsó trafósor nagyobb hőterhelést kap, ezért csökken az élettartamuk az elülsőkhöz képest. Mondjuk nálam mind a 8 gyári Hitachi még, viszont gyertyából nem sima NGK BKR6E-11 van bent, hanem irídiumos BKR6EIX-11.
Éveket nézve 2008-2009-ben vezették ki az i-DSI-ket, mind a Jazz-ben, mind az ufó Civicben váltották az azonos családba tartozó, de 4 gyertyás, 16 szelepes i-VTEC motorok.
-
tboldi
nagyúr
Yep. Olajszűrőből egy ideje már csak gyári Purfluxot veszek, az általad írt cikkszámot álmomból felkeltve is tudom.

Bárdinál a legolcsóbb amúgy, egyszerű vásárlóként is adnak rá 10% kedvezményt.A csavar meg az alátét viszont nekem már haszontalan, talán emlékszel, hogy szeptemberben azért volt lent a teknő, mert megszakítottam a leeresztő menetét. Most már M14 helyett M15 a csavar, és a lapos alualátét helyett üreges réz van.
A pollenszűrő pedig gyárilag csak papír (ahhoz képest pofátlanul drága), aktívszenest sem hoznak rá a keresők, nemhogy polifenolost. Viszont a Suzuki SX4/Fiat Sedici és a Toyota GT86/Subaru BRZ/Scion FR-S szűrője mm-re pontosan megegyezik, úgy pedig lehet azért találni.
-
tboldi
nagyúr
válasz
szimi57
üzenetére
A motorról, illetve a családról itt találsz több infót, ha érdekel. Ebből VTEC nem volt Európában, csak i-DSI, úgyhogy azt a részt át is lehet ugrani.
Amúgy szerintem nem egy különleges valami, legfőbb ismérve, hogy rettentő lomha.

-
tboldi
nagyúr

Az enyémnek mivel nem én voltam az első tulaja, hanem egy - szegényt most doxolom, bár már esélyesen nem él - Thomas Weiß nevű, akkor ~60 éves, heinersreuth-i lakos, ezért nincs ilyen tapasztalatom. A WagonR-t tudom, hogy alig 3 hét volt, de Esztergom-Mosonmagyaróvár nem egy őrült távolság.
-
tboldi
nagyúr
Nem félek, mert a Mosoni-síkságon élek.

Mondjuk egyszer voltam vele azon a bizonyos emelkedőn, mikor az Alfát mentünk megnézni apámmal, de akkor tél volt, meg lovat sem cipeltünk.

szerk.: Yep, 2006 januári. Vagyis akkor kapott először rendszámot Dajcslandban, feltehetően még 2005-ben gurult le a suzukai gyártósorról. Fogalmam sincs, mennyi idő áthajóztatni Japánból Európába.

-
tboldi
nagyúr
Mikor mi.
Többek között Motul Eco-nergy 0W-30, Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30, Motul Eco-Lite 0W-20, most pedig Mobil 1 ESP 0W-20 van benne.Csere nem km-re megy, hanem időtartamra, mivel városi csapásmérő. Amikor nem volt más autóm még, akkor jellemzően félévente, most, hogy jobban megoszlik, már csak évente.
szerk.: És napokon belül kereken 20 éves lesz.

-
tboldi
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
Csak időben kell cserélni.

2025 szeptemberi kép, ~172k km:

2018 májusi, ~126k km:

-
tboldi
nagyúr
válasz
A.Winston
üzenetére
Egyébként nem lenne egyedi eset, hogy a lokalizáció félremegy.

Anyám 2007-es Lancia Ypsilonjának előírása olaszul így fest:

A magyar fordításban* sikerült a dízelhez is az M2 végű szabványt beírni, aminek a Selenia WR nem is felel meg. 2009-ben az Euro 5 bevezetésével még egyszer eljátszották ugyanezt, csak ott az 5W-40 S2-est duplázták meg az 5W-30 S1 helyett.
*Az a kiadás nincs fent digitálisan, de alkalomadtán lefotózhatom a nyomtatottat.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Morris
üzenetére
Az sem kottyan meg neki és az olajnak. A kérdés az, hogy alkalmanként rövid ideig nyúzod (utcai használat ez), vagy hosszabb ideig folyamatosan (versenypálya, amatőr trackday).
Autópályatempót tartani és légellenállást leküzdeni is elegendő kb. 50-60 lóerő, bőven nem megterhelő az autónak hosszútávon sem. -
tboldi
nagyúr
És mit írt vagy hallucinált?

Nekem van indikátorórám, még a 125-ös ETZ-hez kellett vennem, mikor a megszakítós gyújtását cseréltem digitálisra, ezzel kerestem a dugattyú felső holtpontját és állítottam be az előgyújtást. Csak egy mágneses talp/tartó kellene hozzá, és tudnám használni a kerékagyakhoz, féktárcsákhoz is.
-
tboldi
nagyúr
válasz
ncc1701
üzenetére
Akkor annak a 10 videókészítőnek is ajánlanám a tanulmány elolvasását.

Van egy 2-3 hét híján 20 éves Jazzem 173k km-rel, aminek a jelentős része városi nyaggatás. 1-2 kivételtől eltekintve 0W-s olajat kapott egész életében, 20-ast és 30-ast, és köszöni szépen, még mindig kiváló állapotban van.
-
tboldi
nagyúr
A Hondának volt 2010-ben egy tanulmánya erről a témáról, itt olvasható (+ az eredeti forrás, de regisztrációt igényel).
Csak úgy halkan hozzátenném, hogy a Honda K20C, azaz a turbós Civic Type R és az amcsi piacos Acura Integra motorjai is 0W-20-szal működnek 300+ lóerővel.
Ja, még egy érdekesség ezzel kapcsolatban. Az én 155 pónis Alfa MiTo 1.4 T-Jetemhez (motorkód: 199A8000) 5W-40 az előírás, a teljesen azonos Abarth Grande Puntónál pedig 10W-50.

-
tboldi
nagyúr
A Kisalföldön élek, itt tényleg semmi szükség a padkához kormányzásra.
De a hsz-em elsősorban a lejtőkre, emelkedőkre vonatkozott. Amúgy némelyik digó autóhoz (pl. Fiat Doblò) járt ilyen ék, adott esetben ez sem haszontalan - persze ha ki nem lopják az autó alól.
A MiTónak és az Ypsilonnak nem gyári tartozéka, de vettem hozzájuk egyet-egyet, útszéli kerékcserénél is jól jöhet. -
tboldi
nagyúr
Yep.

Erre remek példa az első generációs 1.3 Multijet, baromi rossz híre van a 30-50k-es csereperiódusoknak hála, de észszerűen cserélve az olajat sok-sok százezer km-t elmegy.
Emellett csak arra kell még figyelni, hogy lejtőn/emelkedőn ne sebességben hagyva parkoljuk le, hanem üres + kézifék (+ padkához kormányzás), mert a vezműlánc feszítője olajnyomással működik, olajnyomás meg nyilván járó motor mellett van csak. Ha már kissé meg van nyúlva a lánc, önmagában még nem nagy baj, de a felvázolt szituációban az autó súlyának terhelése alatt képes átugrani.
Sőt igazából ha már rutinná válik, nem is kell odafigyelni erre, automatikusan megy. Én amióta rendelkezem B jogsival, sosem parkoltam még le egy autót sem sebességben hagyva, mindig üres + kézifék. Nem szeretem, ha megmozdul, amikor belehuppanok a 130 kilómmal.
És nem, soha nem szakadt el vagy fagyott be a kézifék bowdenje. -
tboldi
nagyúr
azóta lehet rájött, hogy hülyeséget mondott
Dehogy jött rá!

Néhány hónapja a Redditen én is összeakadtam valakivel, aki kötötte az ebet a karóhoz, hogy a Suzuki M13A motorjába nem való az 5W-30, 10W-30 kell neki, mert az alacsonyabb 30°C felett már nem ken, és Magyarországon bőven van annál több is nyáron... Aha, apám WagonR-e már rég beadta volna a kulcsot, és nem tett volna meg 263k km-t javarészt autópályán, ha így lenne.
Nem biztos persze, hogy ugyanaz a személy, de úgy tűnik, hogy ez egy jellemző mentalitás, okosabbnak lenni a gyáriaknál. Nyilván ott is előfordulhat hiba, de azért ez ritka. -
tboldi
nagyúr
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Túl új már sajnos, de a Subaru még benne lehet.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Soma01
üzenetére
Önmagában az autópálya sem egy nagy terhelés, a 130 tartásához és a légellenállás leküzdéséhez elegendő kb. 50-60 lóerő.
Esetleg választhatsz eggyel alacsonyabb fokozatot is. Anyám dízel Lanciája is érezhetően virgoncabb lett az előző bp-i tulaj nagyvárosi, dugókkal teli nyaggatása után, mikor a Győr-Móvár távot (~40 km) 5-ös helyett 4-esben tettem meg, vagyis 3000 1/min helyett 4000 körül tartottam vele a 130-at. Ez az ún. italian tune up.
Nem locsoltam bele extra dolgot, csak OMV MaxxMotion gázolaj, semmi más.
Aztán meg is lett mérve, pontosan hozta a katalógusadatot, csak a nyomatékcsúcs csúszott el egy ezressel, de ez betudható a ragadó boost control szolenoidnak, amit azóta már cseréltem újra, és érezhetően hamarabb is lódul meg. -
tboldi
nagyúr
-
tboldi
nagyúr
válasz
Soma01
üzenetére
Az még önmagában nem teszi szükségessé.
Itt a Hondám rengeteg városozással a háta mögött, de sűrű olajcserével, és itt az Alfám, amit valszeg kevesebbet nyaggattak városban az élete során, de eleinte betartották a 30k-es periódust. Előbbibe nem indokolt semmiféle öblítő, utóbbihoz pedig már be van készítve a Forté gipsztigris javaslatára.
-
tboldi
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
A MiTóban is Mann FP van, én még mindig nem tapasztaltam ilyet.

-
tboldi
nagyúr
válasz
erik365
üzenetére
Nem én csináltam a vezcserét, úgyhogy nem tudom, mit öntöttek bele pontosan. Aztán mikor kicseréltem a tágulásit, akkor Valvoline HT-12-vel pótoltam hozzá, mert ez volt épp kéznél.

Legközelebb én fogom, és akkor majd gyári Paraflu UP-ot szeretnék locsolni bele.
-
tboldi
nagyúr
Az a baj, hogy itthon nem létezik más a fejekben, csak a VW csoport és a G tizenakárhányas szabványai. A boltok pedig ezt az igényt elégítik ki. Szerintem.
De amúgy Honda Type 2-t is vehetsz, tök ugyanaz, mint a Suzuki Ecstarja, még a flakon is teljesen azonos, csak a matrica más.

-
tboldi
nagyúr
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Olajat még nem rendeltem az Allegróról én sem, de különösebb problémám nem volt semmivel. Egyedül az intercoolerben találtam némi gyártásból visszamaradó fémforgácsot, és adtam emiatt negatív értékelést, de alaposan kifújtam kompresszorral, mielőtt az autóba szereltem volna, gond egy szál se. Azóta lefutott 1000+ km-t, ezalatt csak kiderült volna, ha valami nem jó.

-
tboldi
nagyúr
válasz
Eugene Roe
üzenetére
-
tboldi
nagyúr
A régi Ypsilonban nem, de a mostaniban 2-t is. A Castrol nem hozott érzékelhető változást, a Fortét - amit amúgy gipsztigris ajánlott nekem - pedig már a Gen2-höz locsoltam hozzá, és a procedúrát követően ismét ugyanez az olaj került bele, úgyhogy fogalmam sincs, hogy hatott-e.

Lényeg a lényeg, a Gen2-vel nem csinálja ezt, ha nem is azonnal, de jóval hamarabb kialszik Aladdin lámpája, és hamarabb kapnak kenést a veztengelyek, szóval minden szuper.

-
tboldi
nagyúr
Pl. a gyári Seléniájával.
De volt már ennek a Motulnak az első generációja is.Ugye az a baj, hogy az olajnyomáslámpa kapcsolója a hengerfejben van viszonylag magasan, és használt autóról lévén szó, biztosan nem teljesen tiszták már az olajfuratok sem, ergo a napi első hidegindításnál több időbe telik, mire az olajpumpa felnyomja oda a teknőből. Viszont az ECU nem elég türelmes, hamarabb elkezd pánikot kelteni. És igen, a hígabb olaj a megoldás, korábban pedzegettem a Mobil 0W40-es olaját is, de már nem igazán kapható sehol.
Az előző Ypsilonnal le is videóztam ezt a jelenséget egy olajnyomásmérővel. Sajnos a motor vibrációjától elfordult a műszer, de az még pont látszik előtte, mikor mozdul meg a mutató. Úgy 4-5 sec eltelik a beröffenés és az olaj megérkezése között.
-
tboldi
nagyúr
Én a Ravenolt vagy a Motult választanám szimpátia alapján, de a Selénia, a Total és az összes többi sem lenne igazából rossz választás.

Per pillanat én is Motult locsolok az 1.4 T-Jet Alfába és az 1.3 Multijet Ypsilonba. Utóbbinál az az érdekes, hogy az eddig próbáltak közül az X-cess Gen2 5W40 az egyetlen, amivel nem reklamál elégtelen olajnyomásra hidegindításkor.
-
tboldi
nagyúr
Privátban már megírtam, hogy magamat ismerve én nem halogatnám a cserét, és akkor magadtól datálhatsz egy kezdőpontot, de emellett azt is gondolom, hogy pár hónap és km alatt nem lesz semmi baja az autódnak, ha nem cseréled. A döntés a tied meg a pénztárcádé.

Én is cseréltettem vezérlést a MiTóban, hiába hirdették "friss" szíjjal... Hát igen, km-ben számolva még abszolút nem lett volna indokolt, de években már túllépte a periódust.
-
tboldi
nagyúr
Gyári jöhet? Olaj, levegő, illetve az olajszűrőhöz javasolnék egy új kupakot is, nehogy úgy járj, mint én az előző Ypsilonnal, hogy csere közben derült ki, hogy a belseje el van törve. Ha mégis ép lenne a meglévő, akkor is lesz egy pótod későbbre.
Gázolajszűrőből 2 félét is hoz a kereső, nem tudom, a tiédben melyik fajta van. Ha küldesz egy képet a motortérről, legfőképp a tágulási tartály környékéről, akkor megmondom.

Mindenesetre én minden második olajcserénél szoktam, 1, legkésőbb 2 év.Olajat azért nem írok még, mert d4d pont a neked is szükséges specifikációval kapcsolatban írt az importőrnek, várjuk a választ. Mondjuk ebből is tudsz gyárit venni hozzá, azzal nem lősz mellé.
-
tboldi
nagyúr
válasz
norrberth
üzenetére
Köszi! Rögvest utánanézek!

Én valami olyat szeretnék, ami
1, nincs havi vagy éves licencdíj, csak egyszeri fizetés;
2, teljeskörűen elboldogul a digó autóinkkal (összes vezérlő és modul, szerviz reset, stb.);
3, multiplexed, azaz ne kelljen a sárga adaptert dugdosni a CAN-buszhoz meg a zöldet az ABS-hez. -
tboldi
nagyúr
Elvileg tök ugyanaz a 2, a 11 a végén csak az előre beállított hézagot hivatott mutatni, a másik nevéből lehagyták, vagy DIY állítsa be mindenki magának.
11 = 1,1 mmHa csak időnként rángat és alacsony fordulaton, akkor lehet rossz a gyertya, de nem a hézaga. De a trafókra is érdemes rápillantani, vagy régebbi autó esetén a kábelek is lehetnek rosszak.
Vagy a benzinellátás, vagy az EGR, nemtom, a rángatásos tünet túl bő.
-
tboldi
nagyúr
Gyártói jóváhagyást szerintem csak a gyári
Selénián fogsz találni. Én nem venném ilyen szigorúan, az ajánlás is megteszi.
Amúgy őskövület az a motor, ‘86-ban kezdték gyártani, és a 147-es is bazi hosszú ideig maradt gyártásban (2000-2010), egy kis ideig a jóval modernebb MiTóval együtt is szerepelt a palettán.

-
tboldi
nagyúr
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Ilyesmi Sealey-m van nekem is, de az másfél literes.

-
-
tboldi
nagyúr
válasz
ANDROID???
üzenetére
Nekem van ilyenem még egy korábbi akcióból. Nem tudom, hogy mennyire pontos, de azt nem állítanám, hogy felesleges pénzkidobás lenne. Konkrétan ennek a kütyünek hála küldtem vissza egy új aksit a boltnak és vettem helyette egy másikat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Eladó D1S LED izzók Canbus 160W 25000LM 6000K 2 db
- TP Link HS100 Távolról vezérelhető Wi-Fi-s dugalj (Smart Plug)
- Jura Impressa C50 automata kávéfőző
- Xiaomi Mijia Smart Socket Plug kínai WIFI-set keresek
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4149
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 12700E / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1 TB SSD
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C Dock Gen2 (akár 3x4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest