Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Damage

senior tag

Sziasztok,

Ma reggel egy hülye kérdés fogalmazódott meg bennem. Miért szerepel a tűzoltóság és a mentőautók elején tükörírással a "TŰZOLTÓSÁG" és "AMBULANCE" felirat? Erre természetesen nagyon jól tudom a választ. Visszapillantó tükörbe nézve is egyértelmű legyen (egyeseknek), hogy ki jön mögöttünk szirénázva. A rendőrautókon (Magyarországon) miért nem szerepel tükörírással? Erre is volt egy elméletem. A tűzoltók általában teherautók, a mentőautók általában kisteherautók (Ford Transit, Mercedes Sprinter stb.). Ezeknek rövidebb és "meredekebb" a homlokfaluk, motorháztetejük, amit a visszapillantóban jól látunk. Egy rendőrautó motorházteteje majdnem vízszintes az úttal, emiatt sok esetben talán nem is olvasható a felirat, amit a motorháztetőre ragasztottak. Ezért rákerestem a rendőrségi csapatszállító járművekre is (kisbuszok, teherautók), de azokon sem tükörírással szerepel a "RENDŐRSÉG" szó. Természetesen ezeken is van megkülönböztető jelzés. Ennek mi lehet az oka? Tudom, hogy lényegtelen és fáradt kérdés, de nagyon érdekelne a válasz...
    Azt tudom (gondolom), hogy miért piros és kék színűen villognak (az emberek által észlelt fény két legszélsőségesebb hullámhossza és frekvenciája). Persze ott van az ibolya, ami a legtöbb ember által észlelhető kategóriában van, de mégis kék lett.

Új hozzászólás Aktív témák